Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (May. 01)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τις δυνατοτητες αρσης της απομονωσης της Ανατολικης Μακεδονιας-Θρακης και τις κυβερνητικες παρεμβασεις για αναπτυξη, θα εξαγγειλει ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, στην τριημερη περιοδεια του που αρχιζει αυριο στην περιοχη. Ο Ελληνας Πρωθυπουργος θα ξεκινησει την περιοδεια του απο την Αλεξανδρουπολη, ενω στη συνεχεια θα επισκεφθει την Κομοτηνη, την Ξανθη την Καβαλα και την Δραμα. Ο κ. Σημιτης, αφου ενημερωθει απο αρχες και φορεις για ολα τα θεματα θα εξαγγειλει δεκαετες προγραμμα αναπτυξης της περιοχης το οποιο θα περιλαμβανει κατασκευη εργων, κινητρα καταπολεμησης της ανεργιας, ενισχυση επενδυτικων προγραμματων. Επισης, αναμενεται να αναφερθει στις εξελιξεις στα εθνικα μας θεματα και στην πορεια της οικονομιας. Η επισκεψη του πρωθυπουργου στην Ανατολικη Μακεδονια-Θρακη αποτελει υλοποιηση υποσχεσης του, που εδωσε στις 5 Απριλιου στην Αλεξανδρουπολη, στο Α' Πανελληνιο Συνεδριο Νομαρχων.

Σε ενωτικο κλιμα και με κεντρικο θεμα την ανεργια πραγματοποιηθηκαν οι εκδηλωσεις για την εργατικη Πρωτομαγια τοσο στην Αθηνα και την Θεσσαλονικη, οσο και στις αλλες μεγαλες πολεις της χωρας. Με ικανοποιητικη συμμετοχη των εργαζομενων των συνταξιουχων και των ανεργων, πραγματοποιηθηκε στο Πεδιον του Αρεως η συγκεντρωση της ΓΣΕΕ, της Ανωτατη Διοικηση Ενωσεων Δημοσιων Υαπαλληλων του Εργατικο Κεντρο Αθηνας. Φετος, η απεργιακη συγκεντρωση συνδυαστηκε με συναυλια των Μανωλη Μητσια, Λαυρεντη Μαχαιριτσα και Διονυση Τσακνη. Στην ομιλια του ο Προεδρος της ΓΣΕΕ, Χρηστος Πρωτοπαπας, υπογραμμισε οτι η Ελληνικη κοινωνια εχει κουραστει απο τα σταθεροποιητικα προγραμματα, τη λιτοτητα και τις επικλησεις για αδιεξοδες θυσιες και ζητησε να αποτελεσει η κοινωνικη προστασια συστατικο στοιχειο της καθε οικονομικης προσπαθειας. Ο Προεδρος της Ομοσπονδιας συνταξιουχων ΙΚΑ, Διαμαντης Μαυροδογλου, εξηγγειλε πανελλαδικη κινητοποιηση στις 23 Μαιου, με αιτημα την επανασυνδεση των συνταξεων με τα 20 ημερομισθια.

Μετα τη συγκεντρωση πραγματοποιηθηκε πορεια προς τη Βουλη και επιδοθηκε ψηφισμα στον Προεδρο του σωματος, Αποστολο Κακλαμανη. Ο προεδρος της ΓΣΕΕ επιδιδοντας το ψηφισμα τονισε οτι θα υπαρξουν ιδιαιτερα δυσαρεστα αποτελεσματα αν υλοποιηθουν οι υποδειξεις του διοικητη της Τραπεζης της Ελλαδος, κ. Παπαδημου. Απο την πλευρα του ο κ. Κακλαμανης δηλωσε οτι προσυπογραφει ολα η σχεδον ολα τα αιτηματα. Σημειωσε ομως με εμφαση τους κινδυνους απο το εξωτερικο μετωπο, υπογραμμιζοντας οτι χωρα, ειπε, εχει αναγκη απο μια οικονομια που θα μπορει να σηκωσει το βαρος μιας αποτελεσματικης αμυντικης προσπαθειας. Ο υπουργος Εργασιας Ευαγγελος Γιαννοπουλος, δηλωσε οτι ελπιζει πως στο υπουργικο συμβουλιο θα επικρατησουν οι αποψεις που υποστηριζουν την ενισχυση της κοινωνικης πολιτικης και δεν θα γινουν δεκτες οι εισηγηεις του κ. Παπαδημου.

Το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ σε μηνυμα του αναφερει οτι τα θετικα αποτελεσματα της οικονομικης πολιτικης επιβεβαιωνουν τη δυνατοτητα της χωρας να οδηγηθει με επιτυχια σε μια σταθερη αναπτυξιακη πορεια. Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας στο μηνυμα του μιλαει για δραματικη αυξηση της ανεργιας, η οποια καθισταται πρωτο κοινωνικο προβλημα και υποσχεται να αναστρεψει την πορεια προς την χρεοκοπια και την κοινωνικη αναλγησια. Η Πολιτικη Ανοιξη κανει λογο για καταντια της οικονομιας, αφου οσοι εχουν την ευθυνη διαλεγουν το αδιεξοδο της λιτοτητας αντι της λεωφορου της αναπτυξης. Το ΚΚΕ ζητει να ανατραπει η πολιτικη της μονοπλευρης λιτοτητας και ο Νικος Κωνσταντοπουλος, διορθωτικες αλλαγες στην οικονομια. Λογω της Πρωτομαγιας οι εργαζομενοι στις συγκοινωνιες εξηγγειλαν στασεις εργασιας. Στα λεωφορεια, θα πραγματοποιηθει σταση εργασιας απο τις 11 το βραδυ μεχρι τη ληξη της βαρδιας.

Με επεισοδια, αλλα και νεκρους, συνοδευτηκε ο εορτασμος στον υπολοιπο κοσμο. Στην Τουρκια, οι εκδηλωσεις για την εργατικη Πρωτομαγια συνοδευτηκαν απο σοβαρα επεισοδια με δυο νεκρους, σε περιοχη της Κωνσταντινουπολης. Στην Μοσχα οι διαδηλωσεις εξελιχθηκαν σε προεκλογικες συγκεντρωσεις, με πρωταγωνιστες τον Ρωσο προεδρο Μπορις Γελτσιν και τον ηγετη των Κομμουνιστων Ζιουγκανοφ. Σοβαρα επεισοδια εγιναν και στο Βερολινο, μετα απο ειρηνικη πορεια 10. 000 ατομων, ενω σε πολλες περιοχες του Βελγιου οι συνδικαλιστες υποδεχθηκαν τους πολιτικους με αυγα και ντοματες.

Με αποκλεισμο της εθνικης οδου Αθηνων - Λαμιας, την προσεχη Κυριακη, απειλουν οι κατοικοι του Αυλωνα, διαμαρτυρομενοι για το ενδεχομενο δημιουργιας χωρου υγειονομικης ταφης απορριμματων στην περιοχη τους. Ο υπουργος ΥΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης χαρακτηρισε πραξη κοινωνικης αυθαιρεσιας, τον αποκλεισμο της σιδηροδρομικης γραμμης απο κατοικους του Δημου, ενω γνωστοποιησε οτι αυριο θα πραγματοποιηθει συσκεψη για το θεμα, με τη συμμετοχη των εκπροσωπων της Τοπικης Αυτοδιοικησης, των νομαρχων και των δημαρχων της Αττικης. Απο την αλλη πευρα ο δημος Ανω Λιοσιων ανακοινωσε οτι θα προχωρησει σε κλεισιμο της χωματερης απο τις 4 μεχρι τις 7 Μαιου, αν δεν αποφασιστουν οι νεες τοποθεσιες υγειονομικης ταφης στη βορεια και νοτια Αττικη.

Εντονο προβλημα θα δημιουργηθει στην Αθηνα με τα σκουπιδια, καθως οι εκτακτοι και συμβασιουχοι υπαλληλοι στους δημους και τις κοινοτητες, αποφασισαν τη συνεχιση των κινητοποιησεων τους μεχρι την Παρασκευη, μετα την ακαρπη συναντηση που ειχαν χθες με τον υπουργο Εσωτερικων, Ακη Τσοχατζοπουλο. Σαρανταοκταωρη απεργια αρχισαν σημερα οι εργαζομενοι στους σταθμους διοδιων σε ολο το εθνικο οδικο δικτυο αφου στην χθεσινη συναντηση τους με το Υπουργο ΥΠΕΧΩΔΕ Κωστα Λαλιωτη δεν ικανοποιηθηκαν τα αιτηματα τους.

Αυξανονται απο αυριο οι τιμες των καυσιμων, μετα την προσκαιρη μικρη μειωση, που ειχε επιτευχθει την περασμενη εβδομαδα. Οι τιμες της βενζινης θα ειναι απο αυριο υψηλοτερες εως και τεσσερις δραχμες το λιτρο, λογω των ανατιμητικων τασεων στη διεθνη αγορα πετρελαιου.

Κλειστα θα ειναι αυριο τα φαρμακεια ολης της χωρας, λογω της πανελληνιας 24ωρης απεργιας, που εξηγγειλαν οι φαρμακοποιοι, οι οποιοι διαμαρτυρονται για τα μετρα που ανακοινωσε η κυβερνηση για τα φαρμακα. Οι φαρμακοποιοι προειδοποιουν οτι θα κλιμακωσουν τις κινητοποιησεις τους, διακοπτοντας την παροχη φαρμακων στα ασφαλιστικα ταμεια, εαν δεν γινουν δεκτες οι προτασεις τους, απο τις οποιες οπως υπολογιζουν το κρατος θα ωφεληθει κατα 60 εκατομμυρια δραχμες.

Στον αερα κινδυνευει να βρεθει το προγραμμα εξυγιανσης της Ολυμπιακης μετα την αποφαση της Κομισιον να μπλοκαρει τη δευτερη δοση της οικονομικης ενισχυσης υψους 23 δις δρχ. Παρ' ο, τι η Κομισιον παραδεχεται πως το προγραμμα εξυγιανσης πετυχαινει τους στοχους του, κατηγορει το ελληνικο δημοσιο οτι παρεμβαινει στη διαχειριση της Ολυμπιακης και ζητει διευκρινησεις που πρεπει να δοθουν εντος εντος μηνος. Ο υπουργος Μεταφορων Χαρης Καστανιδης δηλωσε οτι η κυβερνηση, θα δωσει εκ νεου πληρως αιτιολογημενη απαντηση, ωστε να υπαρξει θετικη αποφαση και να συνεχισθει απροσκοπτα η εφαρμογη του προγραμματος εξυγιανσης της Ολυμπιακης.

Οι συνεχεις αλλαγες στη διοικηση της Ολυμπιακης και οι υποπτες κομματικες παρεμβασεις της κυβερνησης, οδηγουν στη διαλυση της, δηλωσε ο Γραμματεας της Κοινοβουλευτικης Ομαδας της Νεας Δημοκρατιας Σταυρος Δημας. Απο την πλευρα του ο εκπροσωπος της Πολιτικης Ανοιξης Νοτης Μαρτακης δηλωσε οτι ΠΑΣΟΚ και Νεα Δημοκρατια εχουν οδηγησε τον εθνικο μας αερομεταφορεα σε διαλυση και καλεσε την κυβερνηση να διευκρινισει τους λογους που οδηγησαν την Ευρωπαικη Επιτροπη να παρει μια τετοια αποφαση.

Τριημερη περιοδεια στην ανατολικη Μακεδονια και Θρακη, αρχιζει αυριο ο πρωθυπυργος Κωστας Σημιτης, με πρωτο σταθμο την Αλεξανδρουπολη. Ο πρωθυπουργος θα επισκεφθει στη συνεχεια τους νομους Κομοτηνης, Ξανθης, Καβαλας και Δραμας. Ο κ. Σημιτης, αφου ενημερωθει απο αρχες και φορεις, θα εξαγγειλει δεκαετες προγραμμα αναπτυξης της περιοχης το οποιο θα περιλαμβανει κατασκευη εργων, κινητρα καταπολεμησης της ανεργιας, ενισχυση επενδυτικων προγραμματων. Επισης, θα αναφερθει στις εξελιξεις στα εθνικα μας θεματα και στην πορεια της οικονομιας.

Διημερη επισκεψη στην Κυπρο αρχιζει αυριο ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος ενοψει των επισκεψεων των Προεδρων Στεφανοπουλου και Κληριδη στις Ηνωμενες Πολιτειες, το Μαιο και τον Ιουνιο και της νεας αμερικανικης πρωτοβουλιας που θα εκδηλωθει στους επομενους μηνες. Τη Δευτερα στην Αθηνα θα εχουν συνομιλιες οι Προεδροι της Ελλαδος και της Κυπρου Κωστης Στεφανοπουλος και Γλαυκος Κληριδης. Ο Προεδρος της Κυπρου στις 9 του μηνος θα συναντηθει με τον Πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη.

Ενεργεια επικινδυνη και ενοχλητικη για την Ελλαδα χαρακτηρισε ο υπουργος Εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος την ιδρυση πυρηνικου εργοστασιου στην περιοχη Ακουγιου της Μερσινας απεναντι απο την Κυπρο. Ο κ. Παγκαλος προσθεσε οτι η χωρα μας θα αντιταχθει με ολες της τις δυναμεις στην ιδρυση του εργοστασιου χωρις αυτο βεβαια να επηρεαζει το γενικοτερο πλεγμα των σχεσεων μας με την Τουρκια. Η υφυπουργος ΠΕΧΩΔΕ ανακοινωσε οτι η Βουλγαρια δεχθηκε να κλεισει προσωρινα τον επικινδυνο και πεπαλαιωμενο αντιδραστηρα 1 στο Κοζλοντουι προκειμενου να γινουν οι ελεγχοι και να εκτιμηθει ποια ειναι η επικινδυνοτητα του.

Συνεδριαζει αυριο το πρωι το Πολιτικο Συμβουλιο της Νεας Δημοκρατιας, για δευτερη φορα με τη νεα του συνθεση. Βασικο αντικειμενο της συνεδριασης θα ειναι οι ελληνοτουρκικες σχεσεις.

Αντιπροσωπεια του Συνασπισμου θα επισκεφθει αυριο το υπουργειο Εθνικης Αμυνας, προκειμενου να ενημερωθει επι του πορισματος για τα αιτια της πτωσης του ελικοπτερου του Πολεμικου Ναυτικου στη θαλασσια περιοχη των βραχονησιδων Ιμια. Ο Συνασπισμος ειναι το πρωτο κομμα που κανει χρηση του δικαιωματος να ενημερωθει επι του πορισματος.

Εικοσι χρονια συμπληρωθηκαν σημερα απο το χαμο του μαρτυρα της αντιστασης Αλεκου Παναγουλη. Το μεσημερι η οικογενεια του και οι συναγωνιστες του τελεσαν μνημοσυνο στο Α' νεκροταφειο ΑΘηνων. Με πρωτοβουλια του υφυπουργου Μεταφορων, Γιωργου Δασκαλακη, θα εκδοθει, μεσα στους επομενους μηνες, ειδικη αναμνηστικη σειρα γραμματοσημων αφιερωμενη στον Αλεκο Παναγουλη

Αυριο αναμενεται να γινει γνωστη η αποφαση του Συμβουλιου της Επικρατειας στις προσφυγες που ειχαν υποβαλει τεχνικες εταιριες για αναστολη του Προεδρικου Διαταγματος που αφορα την ονομαστικοποιηση των μετοχων τους. Συμφωνα με το επιμαχο Προεδρικο Διαταγμα η προθεσμια για την ονομαστικοποιηση των μετοχων ληγει αυριο.

Εκρηξη αυτοσχεδιου μηχανισμου, σημειωθηκε στις 4:30 το απογευμα στην εισοδο της πολυκατοικιας που βρισκονται τα γραφεια της ΑΔΕΔΥ, στο Συνταγμα. Η φωτια που προκληθηκε απο την εκρηξη προκαλεσε μικρες υλικες ζημιες. Ο αυτοσχεδιος μηχανισμος αποτελειτο απο τρια γκαζακια και ενα πλαστικο μπιτονι με βενζινη. Αγνωστος που τηλεφωνησε στον ΣΚΥ ανελαβε την ευθυνη εν ονοματι της οργανωσης Επαναστατικο Μετωπο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ

Ο παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ και ο αμερικανος προεδρος Μπιλ Κλιντον συναντηθηκαν στον Λευκο Οικο. Ειναι η πρωτη φορα που ο Αραφατ επισκεπτεται τον Λευκο Οικο ως ηγετης της Παλαιστινιακης Αρχης.

Μικρη βλαβη σημειωθηκε χτες στο συστημα ψυξης του πυρηνικου σταθμου στο Χμελνιτσι, της Ουκρανιας, ανακοινωσε η ουκρανικη επιτροπη ατομικης ενεργειας, ενω συμφωνα με τις ιδιες πηγες η ραδιενεργεια δεν ξεπερασε τα επιπεδα ασφαλειας.

Εκκληση για ηρεμια στην επαρχια του Κοσυφοπεδιου απηυθυνε σημερα ο βοηθος υφυπουργος Εξωτερικων των ΗΠΑ Ρουντολφ Περινα μετα τη συναντηση που ειχε στην Πριστινα με τον Ιμπραημ Ρουγκοβα, ηγετη Αλβανοφωνων του Κοσυφοπεδιου.

Η βρετανικη πολεμικη αεροπορια θα αποσυρθει πληρως απο το γερμανικο εδαφος, για πρωτη φορα μετα τον Β. Παγκοσμιο Πολεμο, ανακοινωσε το βρετανικο υπουργειο Αμυνας. Ωστοσο, ο υπουργος αμυνας της Βρετανιας δηλωσε οτι οι χερσαιες δυναμεις, που τις αποτελουν 27. 000 ανδρες, θα παραμεινουν στην Γερμανια.

Τρια ιδιωτικα σκαφη ξεκινησαν το πρωι απο τη Φλωριδα με σκοπο να φτασουν ως τα χωρικα υδατα της Κουβας, με αιτημα "τον σεβασμο των ανθρωπινων δικαιωματων" στη χωρα, ανακοινωσαν οι οργανωτες της εκστρατειας που εμφορουνται απο εχθρικα αισθηματα για τον Φιντελ Καστρο.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για μια θεση στον τελικο του πρωταθληματος Μπασκετ της Α1 κατηγοριας, οπου θα αντιμετωπισουν τον Παναθηναικο, αγωνιζονται αυτην την ωρα ο Ολυμπιακος με τον ΠΑΟΚ, στο σταδιο Ειρηνης και Φιλιας.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ηλιοφανεια και ασθενεις ανεμοι θα ειναι τα κυρια χαρακτηριστικα του αυριανου καιρου στις περισσοτερες περιοχες της χωρας. Στη Δυτικη Ελλαδα προβλεπονται λιγες νεφωσεις που στο βορειο Ιονιο και στην Ηπειρο θα ειναι αυξημενες και υπαρχει πιθανοτητα ασθενων βροχων. Στην υπολοιπη χωρα προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος. Οι ανεμοι θα πνεουν νοτιοδυτικοι ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια θα κυμανθει απο 9 εως 25 βαθμους Κελσιου. Για την Αττικη προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος, με ανεμους νοτιοδυτικους ασθενεις και θερμοκρασια απο 12 εως 25 βαθμους. Στη Θεσσαλονικη ο καιρος αναμενεται να ειναι σχεδον αιθριος. Οι ανεμοι θα ειναι ασθενεις και η θερμοκρασια θα κυμανθει
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Wednesday, 1 May 1996 - 23:13:38