Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (May. 04)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Με τις επισκεψεις του στη Δραμα, το ακριτικο Ορμενιο Εβρου και το Δημο Σαπων, οπου ανακηρυχθηκε επιτιμος δημοτης, ο πρωθυπουργος ολοκληρωσε την τριημερη περιοδεια του στην Ανατολικη Μακεδονια και τη Θρακη. Ο κ. Σημιτης επανελαβε τη σημασια που δινει η κυβερνηση στην αναπτυξη της περιοχης και ανεφερε χαρακτηριστικα τα εργα της Εγνατιας οδου, αλλα και στο λιμανι της Αλεξανδρουπολης, το οποιο θα γινει διεθνες διαμετακομιστικο κεντρο. Στη διαρκεια της περιοδειας του ο πρωθυπουργος συναντηθηκε με εκπροσωπους των τοπικων φορεων και των μουσουλμανων και ακουσε τα προβληματα τους. Ταυτοχρονα, δεν παρελειψε απο την ακριτικη αυτη περιοχη της Ελλαδος, να στειλει ενα σαφες μηνυμα προς την Αγκυρα οτι η βελτιωση των διμερων σχεσεων, διερχεται μεσα απο το σεβασμο τους διεθνους δικαιου και των διεθνων συνθηκων.

Με αμειωτη ενταση συνεχιζεται ο πολεμος της χωματερης και των σκουπιδιων, καθως διαπιστωνεται μεγαλη δυστοκια συνεννοησης μεταξυ των δημων, κυριως της βορειοανατολικης Αττικης, για τον καθορισμο των χωρων υγειονομικης ταφης των απορριμματων. Ο Δημος Ανω Λιοσιων εκλεισε απο το πρωι και για τεσσερις ημερες τη χωματερη, με αποτελεσμα να σημειωνεται νεο προβλημα στην αποκομιδη των σκουπιδιων, που βρισκονται διασπαρμενα στους αθηναικους δρομους. Αυριο το απογευμα κατοικοι της βορειοανατολικης Αττικης θα κλεισουν απο τις 4 μεχρι τις 9 το βραδυ την εθνικη οδο Αθηνων - Λαμιας, αντιδρωντας στο ενδεχομενο δημιουργιας χωματερης στην περιοχη του Αυλωνα.

Νεες παραβιασεις του ελληνικου εναεριου χωρου σημειωθηκαν σε επτα περιπτωσεις απο τουρκικα αεροσκαφη, στην περιοχη του βορειοανατολικου Αιγαιου. Η αντιδραση της πολεμικης μας αεροποριας ηταν αμεση και σε ολες τις περιπτωσεις τα τουρκικα αεροσκαφη αναγνωρισθηκαν και αναχαιτισθηκαν απο ελληνικα μαχητικα.

Στη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, την προσεχη Τεταρτη, επικεντρωνεται το ενδιαφερον για τις εσωκομματικες εξελιξεις στο ΠΑΣΟΚ, καθως συνεχιζεται το μπαραζ των δηλωσεων και αντιδηλωσεων απο κορυφαια στελεχη του κομματος. Επικεντρο των δηλωσεων αυτων ειναι το θεμα της δυαρχιας και οι καταστατικες αλλαγες που πρεπει να προωθηθουν στο συνεδριο για την εκλογη αντιπροεδρου. Την προσεχη εβδομαδα ενδεχεται επισης να γινει συναντηση του πρωθυπουργου με το Εκτελεστικο Γραφειο, οπου θα συζητηθουν θεματα που αφορουν την πορεια προς το συνεδριο.

Στη Νεα Δημοκρατια τωρα, οπου παρα το γεγονος οτι οι δημοσιες αντιπαραθεσεις περιοριστηκαν, ολοι εκτιμουν οτι η εικονα συμπνοιας που παρουσιαζει το κομμα ειναι επιπλαστη, καθως ολες οι πλευρες τηρουν σταση αναμονης. Συνεργατες του κ. Εβερτ τονιζουν οτι ο προεδρος του κομματος εχει αποκτησει τακτικα και στρατηγικα πλεονεκτηματα εναντι των εσωκομματικων του αντιπαλων και επιχειρει να δωσει ενα νεο προφιλ, δειχνοντας οτι δεν ασχολειται με τα εσωκομματικα αλλα τον απασχολουν τα προβληματα του τοπου και τα εθνικα θεματα. Ιδιαιτερο βαρος δινουν κορυφαια στελεχη της αξιωματικης αντιπολιτευσης στην κρισιμη εθνικη συνδιασκεψη που θα γινει λιγες μερες πριν απο το Συνεδριο του ΠΑΣΟΚ.

Κυβερνηση και αντιπολιτευση θα διασταυρωσουν για αλλη μια φορα τα ξιφη τους στη Βουλη, στην προ ημερησιας διαταξεως συζητηση που θα γινει τη Δευτερα, για τα εθνικα μας θεματα, σε επιπεδο αρχηγων κομματων. Η συζητηση παρουσιαζει ιδιαιτερο ενδιαφερον δεδομενου οτι πραγματοποιειται μετα την κριση στις ελληνοτουρκικες σχεσεις, την επισκεψη του πρωθυπουργου στις Ηνωμενες Πολιτειες αλλα και των διαπραγματευσεων που βρισκονται σε εξελιξη στη Νεα Υορκη για το θεμα της ονομασιας των Σκοπιων.

Την υποστηριξη του στις ελληνικες θεσεις, σχετικα με την ελληνοτουρκικη κριση, εξεφρασε ο προεδρος του Ευρωπαικου Λαικου Κομματοσα Βιλφριντ Μαρτενς, που επισκεφθηκε σημερα το Ναυπλιο, συνοδευομενος απο τον προεδρο της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδη Εβερτ. Ο πρωην πρωθυπουργος του Βελγιου κατηγορησε την Ευρωπαικη Ενωση για την παθητικη σταση που τηρησε στα προβληματα που προεκυψαν απο την κριση στην Ιμια και τονισε πως αν η Ευρωπη θελει να κανει ενιαια πολιτικη, πρεπει να στηριξει τις ελληνικες θεσεις.

Στον εισαγγελεα οδηγηθηκε ο 29χρονος Ανδρεας Κωνσταντινεας, δραστης της ενοπλης ληστειας στο υποκαταστημα της Εγνατιας Τραπεζας οπου απεσπασε 4 εκατ. δραχμες. Νωριτερα, ειχε ομολογησει στους αστυνομικους οτι ηθελε να κανει μεγαλη ζωη και οτι στις 2 Μαιου ειχε επιχειρησει να ληστεψει με την απειλη οπλου χρηματαποστολη της εταιριας ΓΚΡΟΥΠ, στην Πευκη.

Στα ιχνη διεθνους σπειρας που διακινουσε κλεμμενα πολυτελη ΙΧ, βρισκεται η ασφαλεια Καβαλας. Το κυκλωμα δρουσε επι δυο και πλεον χρονια στη Βορεια Ελλαδα και αλλες περιοχες της χωρας, ενω τα κλεμμενα αυτοκινητα κατεληγαν σε μαντρες της Ανατολικης Μακεδονιας. Συμφωνα με τις εκτιμησεις των αστυνομικων, υπολογιζεται οτι η σπειρα εχει κλεψει συνολικα 40 πολυτελη αυτοκινητα.

Μουσικες εκδηλωσεις με αφορμη τη συμπληρωση πεντε χρονων απο τη λειτουργια τους γραφειου της Γκρινπις στην Αθηνα, διοργανωνονται σημερα και αυριο στον πεζοδρομο της οδου Δερβενιου. Το μεσημερι ο Δημαρχος Αθηναιων Δημητριος Αβραμοπουλος επισκεφθηκε τα γραφεια της Γκρινπις στον οποιο δοθηκε μακετα τραμ, προς υπενθυμιση της υποσχεσης του για τη λειτουργια τραμ στην Αθηνα.

Πανικος δημιουργηθηκε το πρωι σε κεντρικη περιοχη της Ηλιουπολης οταν οδηγος μπετονιερας διαπιστωνοντας οτι ειχαν σπασει τα φρενα, για να την ακινητοποιησει αναγκαστηκε να την ριξει διαδοχικα σε ενα σταθμευμενο ΙΧ και μια κολωνα της ΔΕΗ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λιγες μολις μερες πριν απο την πρωτη επισκεψη που σκοπευει να πραγματοποιησει στη Τσετσενια, ο προεδρος Μπορις Γιελτσιν, τσετσενοι αυτονομιστες ανταρτες εξαπελυσαν σφοδρη επιθεση απο πεντε διαφορετικες κατευθυνσεις εναντιον κτιριου μιας υπηρεσιας του ρωσικου υπουργειου Εσωτερικων, στο Γκροζνι. Μεχρι στιγμης δεν υπαρχουν πληροφοριες για θυματα.

Ο ηγετης του συντηρητικου Λαικου Κομματος, Χοσε Μαρια Αθναρ, ειναι ο νεος πρωθυπουργος της Ισπανιας, μετα την ψηφο εμπιστοσυνης που ελαβε απο το κοινοβουλιο της χωρας. Η νεα κυβερνηση πηρε 181 ψηφους σε συνολο 350 και διαθετει απολυτη πλειοψηφια πεντε εδρων. Το Λαικο Κομμα του Αθναρ εχει κοινοβουλευτικη δυναμη 156 βουλευτων.

Στις κακες καιρικες συνθηκες οφειλεται η συντριβη αεροσκαφους των σουδανικων αερογραμμων που εκτελουσε εσωτερικο δρομολογιο και στοιχισε τη ζωη 50 ατομων. Το αεροσκαφος τυπου Αντονοφ 24 συνετριβη την στιγμη που επιχειρουσε αναγκαστικη προσγειωση, 235 χιλιομετρα βορειανατολικα του Χαρτουμ.

Στις φυλακες του Ριτσμοντ της Καλιφορνια κρατειται προσωρινα εως οτου δικασθει, ενας 6χρονος που κατηγορειται για αποπειρα δολοφονιας νεογεννητου. Ο δραστης στις 22 Απριλιου ειχε παει με αλλα δυο παιδια ηλικιας οκτω ετων σε ενα σπιτι για να κλεψουν ενα τρικυκλο. Φευγοντας, χτυπησε με κλοτσιες και γροθιες το 33 μηνων μωρο των ιδιοκτητων. Το νεογεννητο διεφυγε τον κινδυνο, αλλα οι γιατροι φοβουνται οτι μπορει να εχει σε ολη του του ζωη προβληματα απο τις εγκεφαλικες κακωσεις.

Το υπουργειο Δημοσιων Εργων της νεας ιταλικης κυβερνησης του Ρομανο Προντι, ενδεχεται να αναλαβει ο πρωην δικαστης Αντονιο ντι Πιετρο, γνωστος απο την υποθεση Καθαρα Χερια.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αραιη συνεφια θα εχει αυριο ολοκληρη η χωρα, που κατα περιοδους στο Ιονιο και τα Ηπειρωτικα θα ειναι αυξημενη. Οι ανεμοι στα δυτικα θα ειναι νοτιοανατολικοι μετριοι μεχρι ισχυροι και στην υπολοιπη χωρα βορειοι ασθενεις μεχρι μετριοι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει και νεα ανοδο και στα ηπειρωτικα θα κυμανθει 11 με 30 και στα νησια 14 με 25 βαθμους. Αραιη συνεφια, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 14 με 29
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Saturday, 4 May 1996 - 19:39:41