Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-04-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 7 Απριλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Σας έχω ενημερώσει για τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού. Το πρωί συνεργάστηκε με το οικονομικό επιτελείο. Τώρα, είναι σε εξέλιξη η συνάντηση που έχει με τους επικεφαλής της Διυπουργικής και της Οργανωτικής Επιτροπής για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004.

* Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου αναχωρεί, σε λίγη ώρα, για τα Σκόπια. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο, μέσω Τιράνων. Θα συνταξιδέψουν ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Δημήτρωφ και ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας κ. Μίλο, που είναι προσκεκλημένοι στην Ε. Ε. Αύριο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών, ο κ Παπανδρέου θα συζητήσει θέματα που έχουν σχέση με το Κοσσυφοπέδιο και ιδιαίτερα με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από το μεγάλο κύμα των προσφύγων. Για το θέμα αυτό, άλλωστε, γίνεται σήμερα η συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Ασφάλειας της Ε. Ε., στην οποία συμμετέχει ο κ. Χρυσοχοϊδης.

* Θα είμαστε και αύριο εδώ, όπως συμφωνήσαμε.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τη μονομερή κατάπαυση του πυρός από τους Σέρβους και την ταυτόχρονη εμμονή του ΝΑΤΟ στις πολεμικές επιχειρήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό έχει κάνει σχετική δήλωση ο Πρωθυπουργός, η οποία είναι πλήρης. Είναι μια δήλωση, που δείχνει ευθύνη και ρεαλισμό. Γιατί, αυτή την ώρα που όλοι ομολογούν ότι οι βομβαρδισμοί, οι πολεμικές επιχειρήσεις έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο, είναι αναγκαίο, περισσότερο παρά ποτέ, να αναζητήσουμε τη λύση του προβλήματος, μέσω της πολιτικής και ειρηνικής οδού. Αυτό ακριβώς επισημαίνει ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του, αναφέροντας, ταυτόχρονα, ότι θα πρέπει να προσφερθούν από την πλευρά της Γιουγκοσλαβίας όλες οι εγγυήσεις και οι διασφαλίσεις, ώστε η πρόταση για μονομερή εκεχειρία, την οποία έκανε ο κ. Μιλόσεβιτς, να είναι αξιόπιστη και εφαρμόσιμη. Αυτό δεν έχει γίνει στο βαθμό που θα έπρεπε και γι αυτό, ακριβώς, τα πράγματα παραμένουν σε στάσιμη κατάσταση. Πιστεύω ότι δεν έχουν λείψει παντελώς οι ελπίδες να αναζητηθεί λύση στην κρίση, μέσω της πολιτικής οδού. Εμείς εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και πιστεύουμε ότι θα πρέπει όλοι να σκεφθούν ότι υπάρχει και αυτή η πολιτική δίοδος που πρέπει να αξιοποιηθεί. Δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αρνητικό τρόπο. Αναμένουμε -γιατί δεν εξαρτάται μόνο από εμάς η εξέλιξη των πραγμάτων- και οι άλλοι παράγοντες να πράξουν αναλόγως.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Ο κ. Σημίτης μίλησε μετά την ανακοίνωση από το Βελιγράδι, με τον κ. Σρέντερ, τον κ. Ζοσπέν και τον κ. Ντ` Αλέμα; Και αν ναι, τι ειπώθηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολες αυτές τις ημέρες, ο Πρωθυπουργός έχει τηλεφωνική επικοινωνία με πολλούς ηγέτες και άλλους παράγοντες, οι οποίοι παρακολουθούν την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και έχουν λόγο για τα διαδραματιζόμενα εκεί. Πράγματι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία, κατά σειρά, με τον κ. Ντ` Αλέμα, τον κ. Σρέντερ και τον κ. Ζοσπέν.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Πριν;

ΡΕΠΠΑΣ: Πριν προβεί στη δήλωση αυτή και μετά την πρόταση, του κ. Μιλόσεβιτς για αναζήτηση πολιτικής λύσης, με την άμεση έναρξη μονομερούς εκεχειρίας από τη δική του πλευρά. Οι ξένοι ηγέτες θεωρούν ότι πρέπει να παρασχεθούν περισσότερες εγγυήσεις από την πλευρά της Γιουγκοσλαβίας, προκειμένου η πρόταση αυτή να είναι αξιόπιστη. Εμείς, όπως άλλωστε φαίνεται στη δήλωση του Πρωθυπουργού, ασφαλώς, αναμένουμε αυτές τις εγγυήσεις. Δεν αναφέρομαι με λεπτομέρειες, αφού διαλαμβάνονται τα σχετικά στη δήλωση του Πρωθυπουργού. Μπορώ, όμως, να τονίσω επίσης με έμφαση, ότι επιδιώκουμε την αναζήτηση μιας πολιτικής οδού, προκειμένου να δώσουμε λύση στο πρόβλημα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που λέει ο Πρωθυπουργός. Η πρόταση αυτή θα πρέπει, βεβαίως, να συνοδευτεί από τις εγγυήσεις εκ μέρους της Γιουγκοσλαβίας, αλλά θα πρέπει και να ακολουθηθεί από μια πολιτική προσπάθεια, για άμεση έναρξη συζητήσεων με τη Γιουγκοσλαβία. Αυτή είναι η θέση μας.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός προτίθεται στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 14 Απριλίου, στις Βρυξέλλες, να θέσει το θέμα της κρίσης στο Κόσσοβο και να ζητήσει να αναλάβει η Ε. Ε. πρωτοβουλία για την έναρξη πολιτικού διαλόγου για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, στις 14 του μηνός, το θέμα το οποίο θα τεθεί, θα αφορά την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, στο σύνολό της. Εκεί, εμείς θα επαναλάβουμε τις γνωστές θέσεις μας. Η Σύνοδος αυτή, αρχικώς, είχε προγραμματιστεί με θέμα την εγκατάσταση του νέου Προέδρου της Commission, του κ. Πρόντι. Αντιλαμβάνεστε πως, εκ των πραγμάτων, θα συζητηθεί και το θέμα που έχει προκύψει με την κρίση στην περιοχή. Θα επαναλάβουμε τις γνωστές θέσεις μας και θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί, ώστε μέσω της πολιτικής οδού να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Οι κύριοι Σρέντερ, Ντ` Αλέμα και Ζοσπέν είπατε ότι ζήτησαν να δοθούν περισσότερες εγγυήσεις από τον Μιλόσεβιτς. Ποιές μπορεί να είναι αυτές οι εγγυήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγγυήσεις οι οποίες θα καθιστούν ανεμπόδιστη την επιστροφή των Κοσσοβάρων στις εστίες τους, με την απόσυρση των γιουγκοσλαβικών στρατευμάτων, με την παρουσία εκεί διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, η οποία θα επιτηρήσει την εφαρμογή της συμφωνίας, που πιθανώς θα προκύψει μετά από τέτοιες συνομιλίες. Οι λεπτομέρειες όλων αυτών δεν είναι δυνατό να καθοριστούν εκ των προτέρων. Γι` αυτό ακριβώς θα πρέπει να γίνει αυτός ο πολιτικός διάλογος με τη Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή μιας συμφωνίας που ελπίζουμε να προκύψει μετά από έναν τέτοιο διάλογο.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Το περιεχόμενο, δηλαδή, της χθεσινής δήλωσης του Πρωθυπουργού απηχεί και τις απόψεις των τριών Ευρωπαίων συνομιλητών του;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ξεχωριστές δηλώσεις. Η δήλωση του Πρωθυπουργού απηχεί τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Επαναλαμβάνω ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη άμεσης έναρξης πολιτικού διαλόγου με τη Γιουγκοσλαβία.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Αυτές οι εγγυήσεις θα δοθούν από το Βελιγράδι στο δρόμο των συζητήσεων ή θα υπάρχει μια παρά πέρα δέσμευση από το Βελιγράδι μετά; Πώς το βλέπετε εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο διεθνής παράγοντας, οι κυβερνήσεις της Ε. Ε. και οι επικεφαλής του ΝΑΤΟ ζητούν να δοθούν τώρα οι εγγυήσεις αυτές από τη Γιουγκοσλαβία. Πολλοί από αυτούς θεωρούν ότι η πρόταση που κάνει ο κ. Μιλόσεβιτς δεν παρέχει επαρκείς εγγυήσεις, ώστε να είναι εφαρμόσιμη και να βοηθήσει στην προοπτική μιας τελικής λύσης του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Η Ελλάδα τί πιστεύει;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να προσφερθούν αυτές οι εγγυήσεις. Παράλληλα, όμως, πιστεύουμε πως πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία και να αρχίσει πολιτικός διάλογος με τη Γιουγκοσλαβία.

Λ. ΟΡΚΙΝ: Σχετικά με τους πρόσφυγες, πότε θα τους δεχθεί η Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι σήμερα και αύριο θα γίνουν τα Συμβούλια Υπουργών στην Ε. Ε. Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων θα αποφασιστεί και ο αριθμός που θα κατανεμηθεί σε κάθε χώρα. Εμείς έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο, όπως έχω πει και τις προηγούμενες ημέρες. Θα πορευτούμε σύμφωνα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Αυτή την ώρα δεν έχουν έρθει πρόσφυγες. Δεν έχει τύχει εφαρμογής το πρόγραμμα κατανομής των προσφύγων σε διάφορες χώρες. Πιστεύω, όμως, ότι είναι θέμα λίγων ημερών να αντιμετωπιστεί και αυτό. Ελπίζω και εύχομαι μέχρι τότε να έχει λήξει η κρίση, ώστε κάτω από άλλο πρίσμα να αντιμετωπίσουμε και το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή τη συνέπεια αυτής της κρίσης.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Εστω και αν δεν παρασχεθούν επαρκείς εγγυήσεις από τον κ. Μιλόσεβιτς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμούν, πάντως, ως ένα θετικό βήμα την πρώτη αυτή κίνησή του;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα μιλήσω εκ μέρους των Ευρωπαίων ηγετών. Θα σας παραπέμψω στις δηλώσεις τους. Μπορώ πάντως να πω ότι και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, όταν αναφέρονται στην πρόταση αυτή, κάνουν λόγο για ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση να εξευρεθεί μια λύση. Αλλά, βεβαίως, αντιλαμβάνομαι πως οι δηλώσεις τους αυτές σημαίνουν πως θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα βήματα, προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι αυτό που είπε και ο Πρωθυπουργός: Χρειάζονται αφενός περαιτέρω εγγυήσεις και διασφαλίσεις και αφετέρου έναρξη του πολιτικού διαλόγου με τη Γιουγκοσλαβία.

* Περιήλθε σε γνώση της κυβέρνησης και σας ενημερώνω ότι ο κ. Μιλόσεβιτς σε επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής κ. Κυπριανού, του ζήτησε να επισκεφθεί το Βελιγράδι, προκειμένου να του παραδώσει τους τρεις Αμερικανούς αιχμάλωτους στρατιώτες, οι οποίοι θα ελευθερωθούν. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για τις εξελίξεις, βρίσκεται σε συνεννόηση και προσφέρει τη βοήθειά της, ώστε αυτό το θέμα να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο. Σε αυτό το σημείο είμαστε τώρα.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Πότε έγινε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Σήμερα, πριν από λίγη ώρα.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 7 April 1999 - 17:07:11 UTC