Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-02-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού κατά τις προσεχείς ημέρες:

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα δεχθεί τον Υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη και θα συνεργαστούν για θέματα της αρμοδιότητας του Υπουργού. Αργότερα, στις 2 το μεσημέρι, θα έχει συνεργασία με κομματικά στελέχη, με μια επιτροπή που ασχολείται με τα θέματα της δραστηριοποίησης του Κινήματος ενόψει των εκλογών. Στις 7 το απόγευμα, γνωρίζετε ότι έχει προγραμματιστεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Βουλή.

Την Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι, θα δεχθεί τον επί πολλά χρόνια επικεφαλής οικολογικών οργανώσεων, τον κ. Ευθυμιόπουλο. Αργότερα, στις 2.30, θα έχει συνεργασία με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, για θέματα που αφορούν γενικώς τη δραστηριοποίηση των κομμάτων και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ενόψει εκλογών, όπως είναι η χρηματοδότηση των κομμάτων, η διαφήμιση και άλλα συναφή θέματα.

Την Πέμπτη, στις 10.30 το πρωί, θα επισκεφθεί στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το εργοτάξιο, το οποίο εκτελεί εργασίες, στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Γνωρίζετε, ότι επί 10 και πλέον χρόνια που εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά αυτό το έργο, τώρα πλέον έχουμε εισέλθει στη φάση της κατασκευής, της υλοποίησης αυτού του σχεδίου. Αργότερα, το μεσημέρι στις 2.30, θα συνεργαστεί με αρμόδιους παράγοντες, κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς, ενόψει της Βαλκανικής Διάσκεψης Κορυφής.

Την Παρασκευή το πρωί θα προεδρεύσει διυπουργικής σύσκεψης, με θέμα την Ολυμπιάδα του 2004. Στη σύσκεψη αυτή θα συμμετέχουν και οι επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του 2004. Το απόγευμα, στις 5, αναχωρεί για το Βουκουρέστι, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας που θα λάβει μέρος στη Βαλκανική Διάσκεψη Κορυφής. Υπενθυμίζω ότι είναι η Τρίτη Διάσκεψη, μετά την πρώτη το 1997 στο Ηράκλειο της Κρήτης και τη δεύτερη το 1998 στην Αττάλεια της Τουρκίας. Η τρίτη αυτή Βαλκανική Διάσκεψη Κορυφής οργανώνεται από τη Ρουμανία, στο Βουκουρέστι. Η επιστροφή προβλέπεται την Κυριακή. Οργανώνεται δημοσιογραφική αποστολή, όπως γνωρίζετε και έχετε ενημερωθεί. Παρακαλώ να πράξετε τα δέοντα.

Αυτά, όσον αφορά το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.

Αν θέλετε, για να σας διευκολύνω, την επόμενη Δευτέρα, κατ` αρχάς, προβλέπεται στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, στις 12 το μεσημέρι, να δεχθεί τον αρχηγό του κόμματος «Φιλελεύθεροι» κ. Μάνο και στη 1 θα δεχθεί το Συμβούλιο Επιθεωρητών Κοινωνικού Ελέγχου. Το Συμβούλιο αυτό συγκροτήθηκε και αποτελεί τη συνέχεια, το διάδοχο σχήμα των Επιθεωρητών Εργασίας. Είναι οι παράγοντες εκείνοι, οι οποίοι επιμελούνται εάν στους χώρους εργασίας τηρούνται οι συνθήκες που προβλέπονται από τους ισχύοντες νόμους, προκειμένου οι εργαζόμενοι να εργάζονται σε συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον κ. Μάνο γιατί τον βλέπει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μάνος έχει ζητήσει συνάντηση και ο Πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Σκέπτεται και αν σκέπτεται, τί μέτρα πρόκειται να λάβει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ε.Ε., για τη νέα κυβέρνηση της Αυστρίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα έχει κάνει σαφή τη θέση της. Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. θα πρέπει να σέβονται, σε επίπεδο πλέον πρακτικής, όχι μόνο σε επίπεδο λόγων, τις αρχές και τις αξίες που οδήγησαν στη δημιουργία της Ε.Ε.. Η θέση μας αυτή έχει διατυπωθεί και δια στόματος του προεδρεύοντος της Ε.Ε., του Πορτογάλου Πρωθυπουργού. Παραμένουμε σε αυτή τη θέση, η οποία πιστεύω ότι περικλείει όλα όσα μπορεί να πει κανείς γι` αυτή την περίπτωση.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Μέτρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πολιτική τοποθέτηση, η οποία είναι πολύ σαφής.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Στο πλαίσιο της προσέγγισης Ελλάδας-Τουρκίας που γίνεται το τελευταίο διάστημα και του κλίματος μη έντασης που υπάρχει, σκέφτεται ο Πρωθυπουργός να επισκεφθεί την Τουρκία για επίσημη επίσκεψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω δεχθεί και παλαιότερα σχετική ερώτηση. Παραμένω στην απάντηση που έχω δώσει. Πράγματι, ο Πρωθυπουργός έχει προσκληθεί από τον Τούρκο ομόλογό του να επισκεφθεί την Αγκυρα και έχει απαντηθεί, όπως γίνεται πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις, ότι η επίσκεψη θα γίνει σε εύθετο χρόνο. Ολα τα σχετικά θα αντιμετωπιστούν δια της διπλωματικής οδού. Πάντως, η επίσκεψη αυτή δεν είναι του παρόντος.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Στο Βουκουρέστι, υπάρχει περίπτωση ο Πρωθυπουργός να συναντηθεί με τον κ. Ετζεβίτ;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι στο Βουκουρέστι, επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας θα είναι πιθανότατα ο κ. Ετζεβίτ. Γιατί συνήθως σε αυτές τις Διασκέψεις, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Τουρκίας. Προβλέπεται κύκλος διμερών επαφών του Πρωθυπουργού, χωρίς όμως να έχουν προγραμματιστεί τέτοιες επαφές. Είναι κάτι το οποίο δεν έχει προγραμματιστεί, αυτή την ώρα. Είναι κάτι το οποίο, όμως, δεν αποκλείεται. Θα αντιμετωπιστεί τις επόμενες ημέρες.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κεφαλογιάννης, κατέθεσε μία ερώτηση στην οποία λέει ότι πριν ακόμα αρχίσει επίσημα η προεκλογική περίοδος, έχουν αρχίσει από τα τηλεοπτικά κανάλια να προβάλλονται προεκλογικές διαφημίσεις του ΠΑΣΟΚ. Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρόσφατα μόλις, αντιμετωπίσαμε σχετική πρόταση νόμου της Ν.Δ., η οποία αποδείχθηκε -και εμμέσως το ομολόγησαν αυτό και οι συντάκτες που κατέθεσαν αυτή την πρόταση νόμου, οι συνάδελφοι της Ν.Δ.- πως ήταν μία πρόταση πρόχειρη, ατεκμηρίωτη, υποκριτική και παλαιοκομματική, όσον αφορά τα θέματα της προβολής των κομμάτων, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, στο πλαίσιο του πολιτικού σχεδιασμού, κάθε πολιτικό κόμμα έχει την ευχέρεια να θέτει τις προτεραιότητες που πιστεύει ότι ανταποκρίνονται στους στόχους που έχει θέσει. Είναι φανερό πως κάθε κόμμα επιλέγει να προβάλλει τις θέσεις του τα πρόσωπα, τα στελέχη του ή την ηγεσία του. Η Ν.Δ., φερ` ειπείν, ιδιαιτέρως την τελευταία περίοδο, έχει επιλέξει να παρουσιάζει τον ηγέτη της σε διάφορες εκπομπές, να τον προβάλλει μέσω εξωφύλλων διαφόρων περιοδικών και αυτό να αναπαράγεται, ως να αποτελεί ένα γεγονός, στο πλαίσιο των δελτίων ειδήσεων. Το δικό μας Κίνημα, επειδή ακριβώς είναι άλλος ο πολιτικός σχεδιασμός που έχουμε επιλέξει να εφαρμόσουμε, θεωρεί πως είναι παρόν αφενός με το έργο της κυβέρνησης και αφετέρου, με την ανάδειξη αυτού του έργου της κυβέρνησης, με διαδικασίες οι οποίες είναι απόλυτα σύμφυτες με τη δημοκρατική αντιπαράθεση. Πιστεύω, λοιπόν, ότι δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα. Οι νόμοι που ισχύουν, γίνονται απόλυτα σεβαστοί από όλους και από εμάς. Δεν θα πρέπει να ενοχλεί τη Ν.Δ. αν επιλέγουμε έναν τρόπο, με την αλήθεια των έργων μας, να παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς που κάναμε αυτά τα χρόνια. Δεν θα πρέπει να ενοχλείται.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω πρώτον, αν στην ατζέντα του Πρωθυπουργού υπάρχει και συνάντηση με τον κ. Κοντογιαννόπουλο και δεύτερον, πότε θα γίνουν οι παραιτήσεις των τεσσάρων υπουργών, για την προεκλογική περίοδο.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, αυτής της εβδομάδας, ήμουν σαφής. Δεν περιλαμβάνει κάποια συνάντηση σαν αυτή στην οποία αναφερθήκατε. Οσον αφορά το θέμα της παραίτησης των υπουργών, πρέπει να σας πω ότι αυτό δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα ή τον ισχύοντα νόμο. Αυτό έχει επικρατήσει και γίνεται εθιμικώς. Παλαιότερα, γινόταν και με αφορμή τις Ευρωεκλογές. Στις πρόσφατες, αλλά και τις μόλις προηγούμενες Ευρωεκλογές, δεν ίσχυσε αυτό και δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα. Ευθύς ως προκηρυχθούν επισήμως, πλέον, οι εκλογές, μπούμε δηλαδή στην προεκλογική περίοδο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι, ασφαλώς θα επαναληφθεί αυτό που έγινε και στις εκλογές του 1996.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 7 February 2000 - 15:05:17 UTC