Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-02-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Να κάνω μια εισαγωγική δήλωση: Σήμερα, όπως ξέρετε, ξεκινούν οι εργασίες της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης. Η κυβέρνησή μας, εδώ και περίπου 20 χρόνια, έχει δώσει πολλούς αγώνες για να βελτιώσει και να ισχυροποιήσει τις θέσεις της Ελλάδας μέσα στην Ε.Ε. και για να γίνουν πραγματικά άλματα στα πεδία της οικονομικής, κοινωνικής και διεθνούς πολιτικής.

Περιμένουμε πολλά από τις εργασίες της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης.

Περιμένουμε να μεταμορφωθεί η Ε.Ε. σε έναν παγκόσμιο πόλο ικανό να εξασφαλίσει τη σταθερότητα, την εμπιστοσύνη, την κοινωνική ευημερία. Να μεταμορφωθεί σε έναν υποδειγματικό πόλο της παγκόσμιας αναπτυξιακής διαδικασίας.

Περιμένουμε να ενισχυθεί η ικανότητα της Ε.Ε. για την προώθηση κοινών πολιτικών, σε μείζονα προβλήματα των χωρών-μελών.

Περιμένουμε να δημιουργηθούν οι ευελιξίες εκείνες που θα κάνουν το όλο σύστημα δυναμικό, διαφανές, αποτελεσματικό και ευαίσθητο στις επιταγές των καιρών.

Περιμένουμε να προωθηθούν αποφάσεις που εγγυώνται στους Ευρωπαίους πολίτες την ισχυρότερη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών και οργάνων της Ευρώπης.

Περιμένουμε τη διατύπωση προτάσεων που λαμβάνοντας υπόψη και τη διεύρυνση της Ε.Ε. θα εξασφαλίζουν την ανταπόκρισή της στις προσδοκίες των λαών της.

Περιμένουμε τη διαμόρφωση αποφάσεων που θα συναρτούν την πορεία της Ε.Ε. με τις δυνάμεις όλων των χωρών-μελών, μεγάλων ή μικρών, ισχυρότερων ή λιγότερο ισχυρών, χωρίς διακρίσεις.

Η κυβέρνηση στηρίζει τη διαδικασία αυτή και θα συμβάλει μέσω των αρμόδιων φορέων και εκπροσώπων αποφασιστικά στην επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών της Συνέλευσης.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΤΑΚΗΣ: Στη Βουλή συζητείται το νομοσχέδιο για την οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, ένα νομοσχέδιο που είχε προκαλέσει και την παραίτηση του κ. Ζαφειρόπουλου, αφήνοντας αιχμές για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, σήμερα ζήτησαν να δοθούν στη δημοσιότητα τα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτές τις οργανώσεις, να κάνει το ΣΔΟΕ ελέγχους και όσοι τις έχουν χρησιμοποιήσει για προσωπικό πλουτισμό να παραπεμφθούν στον εισαγγελέα, όπως είπε ο κ. Κοτσώνης. Εχετε κάποιο σχόλιο; Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια τέτοια αποκάλυψη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Λοβέρδος έχει παράσχει στη Βουλή εξηγήσεις και έχει δεσμευτεί να δώσει τα σχετικά στοιχεία που του ζητήθηκαν. Αυτό το θέμα, όμως, θα πρέπει να γίνει μέσω του αρμόδιου υφυπουργού. Θέλω να τονίσω -για να υπενθυμίσω παλαιότερες τοποθετήσεις μας- ότι το όλο πλαίσιο σε σχέση με την υλοποίηση του νόμου για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων στηρίζεται σε αυστηρούς κανόνες διαφάνειας και σε ιδιαίτερα ελεγμένες διαδικασίες. Περιλαμβάνει συγκεκριμένες επιτροπές, έχει κανόνες και περιγράφει αναλυτικά τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις ή οι σχετικές γνωμοδοτήσεις πριν από την τελική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση περιλαμβάνει πλήρως τις διαδικασίες που εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη χρήση των πόρων, καθώς και τον έλεγχο στην αξιοποίησή τους. Βεβαίως, υπάρχει και το θέμα των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι μέσα στη γενικότερη προσπάθεια ανασυγκρότησης -και την οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, αλλά και την ανασυγκρότηση των θεσμών τους- υπάρχουν και πάρα πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις που μπορεί να συμβάλουν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Αυτό έχει γίνει στο παρελθόν, μπορεί να γίνει τώρα, μπορεί να γίνει και στο μέλλον. Είναι συνήθης πρακτική στην Ε.Ε. που περιγράφεται και στους κανόνες της για το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Δηλαδή, η χρηματοδότηση και αξιοποίηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων για συγκεκριμένους στόχους και σκοπούς. Δεν καταλαβαίνω, επομένως, για ποιο λόγο να μην περιλαμβάνονται και μη κυβερνητικές οργανώσεις στις δραστηριότητές μας στα Βαλκάνια, πάντοτε, όμως, μέσα από διαδικασίες με έλεγχο και απολογισμό.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, τι ήταν αυτό που οδήγησε τον κ. Σημίτη μέσα από τρεις παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα -και μιλώ για τη δήλωση στο Ε.Γ., για την ομιλία στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και για τη σημερινή του ομιλία στην ημερίδα της Ε.Ε.- ουσιαστικά να επιστρέψει στην ουσία της πολιτικής; (η έκφραση είναι δική μου)

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ουδέποτε ο Πρωθυπουργός έφυγε από την ουσία της πολιτικής. Γιατί η ουσία της πολιτικής είναι όλα όσα είπε το τελευταίο διάστημα. Ουσία της πολιτικής είναι το έργο μας. Ουσία της πολιτικής είναι τα τέσσερα μεγάλα θέματα, τα οποία περιέγραψε χθες ως προτεραιότητες:

Η πορεία για την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση.

Η θετική αντιμετώπιση και προώθηση των εθνικών θεμάτων μας.

Η επιτυχής διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004.

Η καθοριστική συμβολή μας στο μέλλον της Ευρώπης για μια Ευρώπη των λαών.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι απέναντι σε αυτά τα ζητήματα θα είναι και πολιτικά παρών για την προώθηση και την ολοκλήρωσή τους και την επιτυχή ανταπόκρισή μας σε αυτά. Τόνισε, επίσης, ότι είναι αποφασισμένος να φέρει αυτόν τον αγώνα σε πέρας, τόσο γιατί αυτό του επιβάλλει η πολιτική αντίληψή του, όσο βεβαίως και η αίσθηση ευθύνης απέναντι στην ελληνική κοινωνία και τους Ελληνες πολίτες. Αλλά και όλες οι προηγούμενες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, που αφορούσαν τα γενικότερα θέματα που απασχόλησαν τη χώρα το τελευταίο διάστημα, καθώς και το κλίμα που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί, ήταν καθαρά πολιτικές δηλώσεις, τοποθετήσεις που εντάσσονται και αυτές στη γενικότερη προώθηση του κυβερνητικού έργου. Ποτέ δεν υπήρχε, λοιπόν, απουσία της πολιτικής. Για μας η πολιτική είναι μόνιμα στο προσκήνιο.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Στη χθεσινή ομιλία του ο Πρωθυπουργός μίλησε για "συντηρητικά αναχώματα". Αφορά μόνο το κόμμα της Ν.Δ. ή και άλλους φορείς και παράγοντες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπό τον όρο "συντηρητικό ανάχωμα", πολιτικά βεβαίως, εννοούμε το κόμμα της Ν.Δ. και αυτό είναι πολύ σαφές. Αλλά, υπάρχουν και συντηρητικές αντιλήψεις που συναντούμε καμιά φορά μπροστά μας και πάνω στις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε. Εχουμε αναφερθεί σε αυτές, κατ` επανάληψη. Υπάρχουν συντηρητικές, κατεστημένες αντιλήψεις, που αναδεικνύονται με την αντίστασή τους απέναντι σε όποια μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει σε ό,τι αλλάζει, σε ό,τι πρέπει να αλλάξει για να εξυπηρετηθεί ο πολίτης. Θέλω να αναφέρω, για παράδειγμα, ότι σαν τέτοια αντίληψη, που δημιουργεί προβλήματα στην πορεία των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, είχαμε επισημάνει την αντίσταση που υπήρξε από ορισμένους για το ασυμβίβαστο στο θέμα των πανεπιστημιακών γιατρών και των γιατρών του ΕΣΥ, πριν από λίγο καιρό.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Φοβάται η κυβέρνηση πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και το Χρηματιστήριο, μετά και τη νέα εισαγγελική κίνηση κατά του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να υπάρχει ομαλή πορεία της οικονομίας, να συνεχιστεί η πορεία της ανάπτυξης, που είναι ήδη υψηλή στην πατρίδα μας και βεβαίως να υπάρχουν όλες εκείνες οι αναγκαίες κινήσεις, ώστε να συνεχιστεί και η ομαλή πορεία του Χρηματιστηρίου. Και μιλώ για θεσμικά μέτρα και ομαλή λειτουργία του θεσμικού πλαισίου. Από εκεί και πέρα, πρέπει να αφεθεί -σε όλες αυτές τις περιπτώσεις που βλέπουμε τελευταία- η δικαστική εξουσία να κάνει το έργο της.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Με αφορμή τις διαπιστώσεις που έγιναν περί συνομωσίας, διαπλοκής, αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι είναι τόσο ευάλωτο το πολιτικό μας σύστημα, μετά τις πιέσεις που δέχθηκε τον τελευταίο καιρό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ποτέ δεν είπαμε κάτι τέτοιο. Ισα-ίσα, έχουμε πει, κατ` επανάληψη, ότι η Δημοκρατία έχει τις άμυνές της. Αλλά, πρέπει να υπερασπίζουμε και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Αυτή την έννοια, είχαν οι συνεχείς παρεμβάσεις που έγιναν πριν από λίγες μέρες και από τον Πρωθυπουργό: Να υπερασπίσουμε την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Κατά καιρούς ο Πρωθυπουργός επανέρχεται σε ένα είδος δόγματος, όσο τον αφορά, στη στρατηγική του δηλαδή...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι έχει "δόγματα" ο Πρωθυπουργός.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Στη στρατηγική του, λοιπόν. Επαναλαμβάνει τη στρατηγική του και λέει ότι θα οδηγήσει το κυβερνών κόμμα στις επόμενες εκλογές και θα παραμείνει επικεφαλής του κόμματος, ανεξαρτήτως εκλογικών αποτελεσμάτων και μετά τις εκλογές του 2004. Ηθελα να ρωτήσω, ποιοί λόγοι τον οδήγησαν χθες να επαναλάβει αυτή τη στρατηγική του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, χθες, αναφέρθηκε στις τέσσερις μεγάλες προτεραιότητες, που έχουμε μπροστά μας, ως κυβέρνηση και ως έθνος. Την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση, την επίλυση των εθνικών θεμάτων, την επιτυχή διοργάνωση της Ολυμπιάδας, την Ευρώπη των λαών, τη νέα Ευρώπη που οραματιζόμαστε. Απέναντι σε αυτές τις προτεραιότητες τοποθετήθηκε, λέγοντας ότι θα είναι πολιτικά παρών και ότι με την προσωπική στάση και παρέμβασή του θα συμβάλλει στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου μας, στην επιτυχή κατάκτηση και αυτών των προτεραιοτήτων, των στόχων που θέτουμε. Και αυτό και για λόγους δικής του αντίληψης για την πολιτική, αλλά και για το αίσθημα ευθύνης που τον διακατέχει, απέναντι στον ελληνικό λαό και τους πολίτες. Αυτό τόνισε και πιστεύω ότι ήταν πολύ σημαντικό, ώστε να γνωρίζουμε και τους κεντρικούς στόχους που υπάρχουν, αλλά βεβαίως και την προσωπική στάση του απέναντι σε αυτούς. Και νομίζω ότι αυτό το μήνυμα απευθυνόταν προς κάθε κατεύθυνση.

ΤΑΚΗΣ: Αυτό το μήνυμα το «είμαι παρών», απευθύνεται και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και απαντά στα σενάρια διαδοχολογίας, του τελευταίου διαστήματος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι το μήνυμα της ενεργούς πολιτικής παρουσίας του Πρωθυπουργού και το μήνυμα της στάσης του απέναντι στους τέσσερις μεγάλους εθνικούς στόχους, απευθύνεται σε όλες τις κατευθύνσεις.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Υπάρχουν κάποια παράκεντρα για την κυβέρνηση που επηρεάζουν τη διακυβέρνηση και ομαλή λειτουργία της;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν επηρεάζει τίποτα την ομαλή διακυβέρνηση της χώρας και δεν θα επιτρέψουμε κάτι να την επηρεάσει. Οταν διαπιστώνουμε ότι μπορεί κάποιος να έχει την οποιαδήποτε μεθόδευση -αναφέρομαι γενικώς- δεν θα διστάσουμε να το θέσουμε ενώπιον του ελληνικού λαού.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν λέτε ότι το μήνυμα απευθύνεται σε όλες τις κατευθύνσεις, προκύπτει ότι απευθύνεται και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ποιά η ανάγκη να απευθύνει μήνυμα ο Πρωθυπουργός στο εσωτερικό του κόμματός του;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οταν περιγράφεις τέσσερις μεγάλους στόχους, τέσσερις μεγάλες προτεραιότητες, πρέπει να καθορίσεις και την πολιτική στάση σου απέναντι σε αυτές. Είναι οι καθαρές εξηγήσεις που πάντα επαγγελλόμαστε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το «είμαι παρών» είναι και αυτό ένα μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ποτέ δεν στέλνει μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς είπατε...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα προς όλες τις κατευθύνσεις, παντού. Μην το προσδιορίζετε για το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, διότι από εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα. Είναι ένα μήνυμα πολιτικής στάσης. Μιας στάσης ευθύνης, μιας αντίληψης ευθύνης για την πολιτική, τη στιγμή που οριοθετεί τους τέσσερις μεγάλους εθνικούς στόχους. Δεν μπορεί να οριοθετείς τους στόχους και να μην καθορίζεις και την προσωπική σου πολιτική στάση, απέναντι σε αυτούς.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Φοβάται ο Πρωθυπουργός για ένα «προνουτσιαμέντο» αξιωματούχων του κόμματος σε ένα δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και μην δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Ο Πρωθυπουργός είναι και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έχει εκλεγεί από το Συνέδριο του Οκτωβρίου, για τρία χρόνια. Κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν σκέπτεται διαφορετικά. Ολοι είμαστε στρατευμένοι για την προώθηση του κυβερνητικού έργου και για τη προώθηση του έργου του κόμματός μας. Θα έλεγα ότι στο Συνέδριο λύθηκαν αυτά τα ζητήματα και σήμερα τέτοια θέματα δεν υπάρχουν.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Το γεγονός, ότι αυτή την περίοδο, βάλλεται ο κ. Κόκκαλης, ένας σημαντικός επιχειρηματίας, δεν θεωρείτε ότι προκαλεί αυτό το κτύπημα εναντίον του κ. Κόκκαλη μια ανισορροπία στο χώρο της οικονομίας και της αγοράς, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η ανισορροπία βγάζει και μια πολιτική ανισορροπία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας μη συγχέουμε ανόμοια πράγματα. Υπάρχουν κάποιες δικαστικές διώξεις τον τελευταίο καιρό. Υπάρχει, για να ακριβολογώ, η άσκηση δύο ποινικών διώξεων για τον ίδιο επιχειρηματία και η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για άλλον επιχειρηματία. Αυτά, όμως, δεν έχουν σχέση με την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι ενέργειες της Δικαιοσύνης μέσα από τις δικές της διαδικασίες. Στην Ελλάδα όλοι είναι αθώοι, μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Επομένως, τίποτα δεν μπορεί να επηρεάσει την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Θέλω να τονίσω, ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της, μέσα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου, που προβλέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι, όπου και η εγκαλούμενη πλευρά θα αναπτύξει τις απόψεις της.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 28 February 2002 - 14:05:10 UTC