Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-03-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Μαρτίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Μπορείτε να μας ενημερώσετε για την ξαφνική συνάντηση του Πρωθυπουργού με την κ. Αγγελοπούλου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ήταν ξαφνική, είχε ζητηθεί από χθες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα ολυμπιακής προετοιμασίας, ιδιαίτερα ενόψει της έλευσης κλιμακίου της ΔΟΕ στην Αθήνα, τον Απρίλιο, και της συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το μεσημέρι.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Το λέω αυτό, γιατί είθισται να μας ενημερώνετε για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ενημέρωση για το πρόγραμμα των συναντήσεων του Πρωθυπουργού, όπως γνωρίζετε, γίνεται κάθε Δευτέρα. Η συνάντηση αυτή καθορίστηκε, χθες, μετά τη συνάντησή μας εδώ.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ούτε από το Μέγαρο Μαξίμου μας ενημέρωσαν χθες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η συνάντηση καθορίστηκε μετά τη διαδικασία που είχαμε εδώ.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Πάντως, η συνάντηση δεν είχε να κάνει με κάποιο πρόβλημα σχέσης των δύο...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κ. Αγγελοπούλου ζήτησε χθες τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα και αφορούσε θέματα ολυμπιακής προετοιμασίας, ιδιαίτερα ενόψει της έλευσης κλιμακίου της ΔΟΕ στην Αθήνα και της συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής την Τρίτη. Δηλαδή, δεν θα προηγηθεί άλλη συνάντηση της κ. Αγγελοπούλου με τον Πρωθυπουργό πριν από τη Διυπουργική, όπως γίνεται συνήθως.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Εχει οριστικοποιηθεί ποιός θα πάει εκ μέρους της Ελλάδας στη Χάγη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η εκπροσώπηση σε τυχόν υπογραφή θα είναι σε ανάλογο επίπεδο με εκείνο των άλλων κυβερνήσεων. Δηλαδή, εάν υπάρξει εκπροσώπηση από τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Τουρκίας, και εμείς θα κινηθούμε σε ανάλογο επίπεδο.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Υπάρχει περίπτωση να είναι ο Πρωθυπουργός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Ο υπουργός Εξωτερικών, αλλά η τυχόν υπογραφή θα είναι ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες δύο εγγυήτριες χώρες.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δηλαδή, αν θα είναι ο σερ Χάνεϊ από τη Βρετανία, ποιός είναι ο ανάλογος Ελληνας εκπρόσωπος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό θα το εκτιμήσει το υπουργείο Εξωτερικών. Οι Βρετανοί έχουν το θεσμό του μόνιμου υφυπουργού, φαντάζομαι ότι αυτό εννοείτε. Αν δεν είναι σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών, αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο, θα υπογράψει ο Ελληνας ομόλογός του.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω για μια πληροφορία που αναφέρει σήμερα η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" ότι κατά επίσημο ή ανεπίσημο τρόπο -δεν είναι σαφές- το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συστήνει στους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Ελλάδα και γίνονται ακυρώσεις σε ξενοδοχεία. Εχετε κάτι υπόψη σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω κάτι τέτοιο υπόψη μου. Ειδικά, όσον αφορά την Ελλάδα, δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο. Ενδεχομένως να υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με μια σύσταση που απευθύνεται προς όλους τους Αμερικανούς πολίτες που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενόψει πιθανού πολέμου στο Ιράκ.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Φαντάζομαι ότι αυτό μπορεί να διαπιστωθεί από τον ΕΟΤ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, θα το διαπιστώσουμε. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για την κράτηση του Ελληνα φοιτητή στην αγγλική πόλη του Νιούκαστλ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, πρέπει να πω ότι θεωρούμε απαράδεκτο ότι δεν έχουμε ενημερωθεί από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και ειδικότερα, από τον πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, ο οποίος όταν επισκέφθηκε τον Ελληνα υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών δεν τον ενημέρωσε. Πρέπει να σας πω ότι για όλη αυτή την τακτική των αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου υπήρξε, χθες, προφορικό διάβημα και θα υπάρξει και γραπτό, με επιστολή του υπουργού αναπληρωτή Εξωτερικών Τάσου Γιαννίτση προς τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ελληνική κυβέρνηση θα διαμαρτυρηθεί επισήμως για την τακτική που ακολούθησαν, ιδιαίτερα για την μη ενημέρωση των ελληνικών αρχών, τη στιγμή που υπήρξε και συνάντηση με τον υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών. Από εκεί και πέρα, θα ζητήσουμε φυσικά να ενημερωθούμε για τι κατηγορείται ο Ελληνας πολίτης, με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εχετε κάτι για το ποιές είναι οι κατηγορίες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επισήμως, δεν γνωρίζουμε ποιες ακριβώς είναι οι κατηγορίες.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Θα υπάρξει κάποια μορφή νομικής συνδρομής προς τον Ελληνα πολίτη, που κρατείται στο Ηνωμένο Βασίλειο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα κινηθούν όλες οι σχετικές και προβλεπόμενες διαδικασίες, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Αλλά, σε πρώτη φάση, θα γίνει διαμαρτυρία για την καθυστέρηση της ενημέρωσης, ιδιαίτερα όταν υπήρξε και η συνάντηση του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου με τον υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών. Επίσης, θα ζητηθεί και επίσημη ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου για το ποιες είναι οι κατηγορίες που απευθύνονται στον Ελληνα πολίτη.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επιτρέψτε μου να συνδέσω αυτό το δεύτερο κρούσμα με τις δηλώσεις του κ. Μίλερ, προ ημερών, γύρω από το θέμα της τρομοκρατίας. Θα ήθελα την πολιτική εκτίμησή σας, αν από την Αγγλία και την Αμερική, αυτή τη στιγμή, υπάρχει κάποια πολιτική έκφραση δυσαρέσκειας ή πίεση προς τη χώρα μας και αν συμφωνείτε με τα όσα είπε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής, που ήταν πολύ πιο έντονος από εσάς στις επικρίσεις του για τον κ. Μίλερ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν έχουμε κάνει σχετικές δηλώσεις, δεν είναι σωστό να μας λέτε αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με άλλες δηλώσεις που έχουν γίνει. Σέβομαι όλες τις δηλώσεις. Εκείνο που πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να επισημάνουμε είναι το εξής: Δεν έχουμε τίποτα που να μας πείθει ότι υπάρχει κάποιος συντονισμός, όπως είπατε. Δεν μπορούμε να τεκμηριώσουμε ότι υπάρχει κάτι τέτοιο, μεταξύ Αμερικανών και Βρετανών. Ωστόσο, οφείλουμε να στηλιτεύσουμε την αρνητική συμπεριφορά των αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδιαίτερα όταν είναι πρόσφατη η ευαισθησία που είχαν δείξει και ο τρόπος που είχαν αντιμετωπίσει, για παράδειγμα, το θέμα των Βρετανών που φωτογράφιζαν ελληνικά στρατιωτικά αεροδρόμια. Γνωρίζετε την ευαισθησία που έδειξαν τότε οι ελληνικές αρχές και τη συνεργασία που είχαν με τις αρμόδιες βρετανικές αρχές. Τέτοιο πνεύμα δεν επεδείχθη από τη δική τους πλευρά. Δεν μπορεί, λοιπόν, να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Από τον κ. Μίλερ υπήρχε κάτι νεότερο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Μη ζητάτε συνεχώς να κρίνουμε δηλώσεις.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Και ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε δηλώσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν πρέπει η κυβέρνηση να κρίνει τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής. Δεν είναι σωστό.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, μετά την περίπτωση του Ελληνα φοιτητή που συνελήφθη, εάν εξακολουθεί η Αθήνα να διαπιστώνει ότι η συνεργασία των αρμόδιων ελληνικών αρχών με τη Σκότλαντ Γιάρντ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, παραμένει άριστη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Εχουμε να κάνουμε με μια συγκεκριμένη συμπεριφορά σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Επειδή μας αρέσει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, είμαστε σαφείς. Αλλά, μην επιχειρούμε να κάνουμε αυθαίρετες γενικεύσεις και να εξάγουμε συμπεράσματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Για την τρομοκρατία κατηγορείται ο Ελληνας φοιτητής. Γι@ αυτό σας ρωτώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ζητήσαμε επίσημα ενημέρωση και θα μας πουν για τι ακριβώς κατηγορείται.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Πώς κρίνετε πολιτικά το σκεπτικό που ανέπτυξε, χθες, ο υπουργός Πολιτισμού στη Βουλή, λέγοντας ότι αν πρόκειται να αποκλείσουμε οποιονδήποτε έχει ποινικές εκκρεμότητες με το Δημόσιο να το κάνουμε, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα αποκλείσουμε χιλιάδες επιχειρηματίες από τη συνεργασία τους με το Δημόσιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τοποθετηθεί πάνω σε αυτό το θέμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτές οι ημέρες που περνούν είναι οι πιο κρίσιμες για το Κυπριακό και η Χάγη θα είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα για να δούμε εάν θα πάμε μπροστά ή πίσω. Σήμερα ο κ. Παπαδόπουλος συνομιλεί με τον Ελληνα Πρωθυπουργό. Υπάρχει δημοσίευμα σε δύο εφημερίδες στην Κύπρο, ότι η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται στο μεγάλο «ναι». Θα ήθελα ή να το διαψεύσετε ή να επιβεβαιώσετε. Να αποδεχθούμε, δηλαδή, τα δημοψηφίσματα στις 30 Μαρτίου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η συνεργασία του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Κύπριο Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο. Πιστεύω ότι από τις δηλώσεις τους, θα μπορέσετε να εξάγετε τα αναγκαία συμπεράσματα. Ας αφήσουμε τους δύο ηγέτες, που αυτή τη στιγμή είναι σε σύσκεψη, να μας πουν τι συζητήθηκε και σε ποιες κατευθυντήριες γραμμές κινούνται. Εκείνο που πρέπει να ξέρετε είναι ότι όλες οι κινήσεις θα γίνουν σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κ. Παπαδόπουλο.

Με την ευκαιρία, να σας ενημερώσω, ότι είχα σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό μου Κύπρο Χρυσοστομίδη. Τον συγχάρηκα για την ανάληψη των καθηκόντων του και συμφωνήσαμε για στενή συνεργασία, ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε, όσο το δυνατόν, ενιαία γλώσσα στο μείζον αυτό εθνικό θέμα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Υπάρχει περίπτωση να φύγουν οι φυλακές από τον Κορυδαλλό πριν από την ολοκλήρωση της δίκης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μακάρι να γινόταν, αλλά -όπως γνωρίζετε- είναι αρκετά δύσκολο, διότι για να φύγουν πρέπει πρώτα να χτιστούν καινούργιες. Υπάρχει η προχθεσινή ανακοίνωση, υπάρχει η επιστολή του Πρωθυπουργού στο Δήμαρχο Κορυδαλλού κ. Χρήστου, υπάρχει η προηγηθείσα εργασία από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου στην Αττική. Οταν γίνουν οι καινούργιες γυναικείες φυλακές -ελπίζω σύντομα- φυσικά θα μετακινηθούν.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Πληροφορήθηκα ότι η ενδιάμεση συμφωνία Ελλάδας-ΦΥΡΟΜ, καθώς και άλλες 19 διμερείς συμφωνίες, δεν έχουν επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Θα ήθελα να το επιβεβαιώσετε, ότι το εξετάζετε και να μας πείτε και το λόγο, γιατί έχει συμβεί αυτό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πράγματι, μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, διαπιστώνει κανείς την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έχει οδηγήσει στην υπογραφή περίπου 20 διμερών συμφωνιών, οι οποίες δεν έχουν κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, λόγω της γνωστής εκκρεμότητας στο θέμα της ονομασίας. Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημάνω ότι η μη κύρωση των συμφωνιών αυτών δεν έχει εμποδίσει την υλοποίησή τους. Οι συμφωνίες αυτές εφαρμόζονται κανονικά και συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στο θέμα της ασφάλειας, το οποίο είχε ξεκινήσει η Ελλάδα με την Τουρκία και το οποίο ναυάγησε εξαιτίας της τουρκικής πλευράς, πληροφορούμαστε τώρα ότι γίνεται κάποια προσπάθεια να επαναρχίσει από ελληνικής πλευράς, αλλά υπάρχει αντίδραση από την άλλη πλευρά. Πού βρίσκεται αυτή η υπόθεση, γιατί είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι πολύ σωστή η ερώτησή σας, αλλά φοβάμαι ότι δεν μπορώ να σας απαντήσω. Διότι παρατηρούμε μια πλήρη αδράνεια από την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά. Εξ όσων πληροφορήθηκα, όχι μόνον η τουρκική πλευρά, με διάφορες προφάσεις, δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να προχωρήσει τις συζητήσεις για το θέμα εγγύησης και ασφάλειας, αλλά υπάρχει και μια πλήρης αδράνεια των τουρκοκυπρίων, εννοώ του Ντενκτάς, γύρω από θέματα που συνδέονται με επιμέρους ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το Σχέδιο Ανάν, από τα πιο απλά -για παράδειγμα ποια θα είναι η σημαία, ο ύμνος ή οτιδήποτε άλλο- μέχρι ζητήματα που αφορούν μια συνταγματική επεξεργασία. Υπάρχει, δηλαδή, κυριολεκτικά "μηδενική συμβολή" των τουρκοκυπρίων, της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην προσπάθεια που γίνεται να υπάρξει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση για το Σχέδιο Ανάν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επομένως, οδηγούμαστε σε ναυάγιο στη Χάγη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας μην κάνουμε προβλέψεις, διότι ο κ. Ντενκτάς βρίσκεται στην Αγκυρα. Ομως, είναι σαφές ότι εάν θέλουμε να έχουμε εξελίξεις -και πιστεύω ότι θέλουμε- σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η αδιαλλαξία του κ. Ντενκτάς και ό,τι αυτό σημαίνει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πώς σχολιάζετε την επιμονή του κ. Ανάν, ο οποίος συναντήθηκε χθες με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και επιμένει ότι στη Χάγη, είναι βέβαιος ότι θα βρεθεί λύση και θα προχωρήσουμε; Πού τα στηρίζει, όταν πολύ σωστά λέτε ότι υπάρχει αδράνεια, ακατανόητη θέση από πλευράς τουρκοκυπρίων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω πού τα στηρίζει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ. Πιθανόν να έχει πληροφόρηση, την οποία δεν έχουμε εμείς, από την Τουρκία. Αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Από κει και πέρα, γνωρίζετε ότι ο κ. Ντενκτάς είναι στην Αγκυρα και αυτό λέει πολλά.

Η αυριανή (7/3) ενημέρωσή σας θα πραγματοποιηθεί από τον Υφυπουργό Τύπου Τηλέμαχο Χυτήρη, γιατί θα μεταβώ στο Λονδίνο, προκειμένου να παραστώ σε εκδήλωση στο London School of Economics, όπου θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω στους Ελληνες καθηγητές και φοιτητές. Με την ευκαιρία, θα συναντηθώ με την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αγγλοελληνική φιλία, με διάφορες επαγγελματικές ενώσεις και με εκπροσώπους από το ελληνικό τμήμα του BBC. Το ταξίδι αυτό ήταν προγραμματισμένο, εδώ και καιρό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 6 March 2003 - 14:05:08 UTC