Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-06-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Ιουνίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Λόγω των διαδικασιών της Βουλής και επειδή υπάρχει και το νομοσχέδιο του υπουργείου Τύπου, ξεκινάμε σήμερα την πολιτική ενημέρωση λίγο νωρίτερα.

Κατ` αρχάς, θα ήθελα να ευχηθώ στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και στην κα Καραμανλή να τους ζήσουν τα δίδυμα. Να μεγαλώσουν καλά και να τα δουν όπως επιθυμούν. Εχει ενημερωθεί και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται σήμερα στο Βέλγιο και θέλω να διαβιβάσω και τις δικές του ευχές, οι οποίες βεβαίως θα δοθούν και κατευθείαν στον κ. Καραμανλή.

Εχουμε, επίσης, και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για το γνωστό θέμα του χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Εχει εγκριθεί η σχετική εισήγηση της κυβέρνηση και της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Η κυβέρνηση μπορεί, πλέον, μετά την έγκριση της Βουλής, να προχωρήσει στη χωροθέτηση των Χώρων Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Με αυτό τον τρόπο, λύνεται ένα θέμα που αφορά την υγεία και το μέλλον 4.500.000 κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Προχωρούμε στις σχετικές μελέτες με αποφασιστικότητα, αλλά και με σεβασμό στην περιφρούρηση της υγείας των κατοίκων των περιοχών, όπου θα γίνουν οι χωροθετήσεις.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Τώρα που υπάρχουν όλα τα στοιχεία και επισήμως από τις χθεσινές δημοσκοπήσεις, κατ@ αρχάς, μήπως έχετε ένα γενικό σχόλιο και δεύτερον, υπάρχουν ορισμένες αιτιάσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αφήνουν αιχμές για την ποιότητα της δημοσκόπησης. Τις συμμερίζεστε αυτές τις απόψεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι είχα να πω για τις δημοσκοπήσεις το είπα χθες. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο. Χθες, ήμουν σαφής και αναλυτικός και σήμερα υπάρχει στον Τύπο αναλυτική παρουσίαση όλων των θέσεων. Τα συμπεράσματα θα αξιολογηθούν στα επιτελεία μας.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εχουμε κάτι νεότερο από τη συνάντηση που είχε, σήμερα το πρωί, ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Πάχτας με επενδυτές, όπως λένε οι πληροφορίες, για το θέμα της TVX;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιστεύω ότι είναι καλύτερο οι ανακοινώσεις να γίνουν από τον ίδιο τον κ. Πάχτα. Για εκείνο που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα μεταλλεία και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, με σεβασμό στο δικαίωμα της εργασίας, με σεβασμό στους εργαζόμενους, που δουλεύουν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Για την υπόθεση με το γκλοφέν, στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, η κυβέρνηση έχει βγάλει κάποιο συμπέρασμα περί τίνος πρόκειται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γίνονται σχετικές έρευνες και υπάρχουν ανακοινώσεις του υπουργείου.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Θα ήθελα και ένα δικό σας σχόλιο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι ένα εξόχως τεχνικό θέμα και ήδη γίνονται έρευνες. Να είστε βέβαιοι ότι θα διασφαλίσουμε πλήρως αυτό που επιβάλλεται για τη δημόσια υγεία. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων θα πάρουν όλα τα μέτρα που πρέπει. Αυτή είναι η κατεύθυνσή μας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Τώρα που έχετε μια καλύτερη εικόνα, θα θέλατε να σχολιάσετε την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πραγματικά, η έκθεση αυτή είναι παντελώς άδικη. Δημιουργεί σοβαρές απορίες και πολλά ερωτηματικά ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το θέμα. Θα έλεγα ότι περιέχει απαράδεκτες εκτιμήσεις. Και πρώτα και κύρια, διότι δεν αναγνωρίζει τη σοβαρή προσπάθεια που έχει καταβληθεί από την ελληνική κυβέρνηση σε αυτό τον τομέα. Βεβαίως, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στο θέμα αυτό. Εμείς το αναγνωρίζουμε πρώτοι. Αλλά, έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες και έχει ψηφιστεί ειδικό νομοθετικό πλαίσιο, με εισήγηση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Εχουν ληφθεί ειδικά μέτρα από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Εχουμε συνεργαστεί με μη κυβερνητικές οργανώσεις, προκειμένου να υπάρχει η συμβολή της οργανωμένης κοινωνίας στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Υπάρχει στενή συνεργασία των τριών υπουργείων (Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης), προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα. Δεν είναι δυνατό να δίνονται τέτοιου είδους εκτιμήσεις, οι οποίες εκθέτουν τη χώρα και μάλιστα χωρίς λόγο, από μια ξένη αρχή. Αυτή η ενέργεια μας δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Πιστεύετε ότι τα δίδυμα θα επηρεάσουν τις μελλοντικές δημοσκοπήσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω στην αρχική δήλωσή μου.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μήπως θα θέλατε να σχολιάσετε την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που προχωρεί σε μια σειρά συστάσεων προς την κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει σχολιάσει την έκθεση του ΔΝΤ το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες. Οι διεθνείς οργανισμοί κάνουν εκτιμήσεις, προβλέψεις και προτάσεις για τις οικονομίες όλων των χωρών του κόσμου και βεβαίως, για την πορεία και της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοιες εκθέσεις. Η έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνει την ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα. Προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ, κατά 3,6%. Υπογραμμίζει ότι η ισχυρή ανάπτυξη οδήγησε, για πρώτη φορά, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε αύξηση της απασχόλησης. Η κυβέρνησή μας έχει μιλήσει για ισχυρή ανάπτυξη σε συνδυασμό με αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας. Οι απολογισμοί του ΔΝΤ, με βάση τα στοιχεία, επιβεβαιώνουν πανηγυρικά τις προβλέψεις, τις εκτιμήσεις και τον απολογισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Και αυτό αναμφίβολα είναι θετικό.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κάποιες προτάσεις του ΔΝΤ, μια σειρά από τις οποίες είναι εκτός του πολιτικού πλαισίου, με το οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, όπως για παράδειγμα, αυτό της νέας ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και το ασφαλιστικό. Σε αυτά τα θέματα έχουμε πει, κατ` επανάληψη, τις θέσεις μας: Το ασφαλιστικό, μετά από ενδελεχή διάλογο με τις κοινωνικές οργανώσεις, έχει κλείσει με το νόμο που έχει ψηφιστεί στη Βουλή. Στο θέμα της αγοράς εργασίας έχουν γίνει ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν δημιουργήσει μια θετική ισορροπία στην αγορά εργασίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για περαιτέρω βεβιασμένες κινήσεις. Ο,τι γίνεται, πρέπει να γίνεται μέσα από ωρίμανση και με κοινωνικό διάλογο, όπως -πολύ σωστά- επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας, με εργοδότες και εργαζόμενους, με την αποδοχή και τη συμφωνία τους. Είμαστε πλήρως αντίθετοι σε όποια συνταγή απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων που φαίνεται να προσεγγίζει -σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις- η Ν.Δ. Επομένως, οι εκτιμήσεις είναι θετικές για την πορεία της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Εμείς λαμβάνουμε τις αποφάσεις και δεν θα υιοθετήσουμε τυχόν ακραίες προτάσεις που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στους εργαζόμενους.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πολλοί αναλυτές, μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι σημασία έχουν και τα ποιοτικά στοιχεία. Ολες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι η οικονομία και η ανεργία βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία των πολιτών, ως κοινωνικά προβλήματα. Η κυβέρνηση, μετά τις τελευταίες διαβεβαιώσεις, προτίθεται να αλλάξει ρότα στην οικονομική πολιτική;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι δυνατόν να αλλάξουμε την οικονομική πολιτική μας, δέκα μήνες πριν τις εκλογές; Οι πολίτες μας ψήφισαν για να εφαρμόσουμε αυτή την οικονομική πολιτική. Θα προχωρήσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα, στις όποιες διαρθρωτικές αλλαγές χρειάζονται, όπως έδειξε και η τελευταία συμφωνία των ΕΛΠΕ. Δουλεύουμε και περιμένουμε την απόδοση της πολιτικής μας, ώστε να είμαστε πιο κοντά, όπως χρειάζεται, με διάλογο και συγκεκριμένα μέτρα στα προβλήματα της κοινωνίας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή είπατε «τόλμη, αποφασιστικότητα, διαρθρωτικές αλλαγές», αυτό μεταφράζεται σε εισροές στα δημόσια ταμεία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι μόνο. Σημαίνει ταυτόχρονα να είναι και τα δημόσια ταμεία υπέρ των κοινωνικά ασθενέστερων τάξεων. Πρέπει να έχεις χρήματα για να ασκήσεις ενεργό κοινωνική πολιτική. Αυτό σημαίνει υψηλή ανάπτυξη, διαρθρωτικές αλλαγές, κοινωνική πολιτική, ενίσχυση της απασχόλησης. Με αυτό το τετράπτυχο δουλεύουμε και δεν βλέπουμε το λόγο γιατί να αλλάξει. Πρέπει να γίνει αποτελεσματικότερο και από την απόδοσή του να γίνουν εκείνες οι κινήσεις που χρειάζεται η κοινωνία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 12 June 2003 - 13:05:08 UTC