Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-11-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

O Πρωθυπουργός, αύριο στις 9 το πρωί, θα έχει συνεργασία με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστο Φώλια.

Στις 10 θα παραστεί στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων προς τιμήν των Ελλήνων Παραολυμπιονικών.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Υπάρχει θέμα με τον κ. Σπηλιωτόπουλο; Απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης; Πριν από λίγη ώρα, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να τον απομακρύνει μετά και από τη σημερινή σύμβαση που είδε το φως της δημοσιότητας στα «ΝΕΑ».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα. Σας παρακαλώ να διαβάσετε την ανακοίνωση που εξέδωσε, μόλις προ ολίγου, το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου γίνεται αντιληπτό πώς ακριβώς έχει το θέμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή δεν την έχουμε διαβάσει, κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να μας πείτε τουλάχιστον εάν αυτό το προσύμφωνο που δημοσιεύουν σήμερα τα «ΝΕΑ» είναι ίδιο ή διαφορετικό με τη συμφωνία για την οποία συστάθηκε η Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ@ αρχάς, δεν πρόκειται για προσύμφωνο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αλλά για τι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται για ένα Φύλλο Ενημερώσεως - Εισηγήσεων, το οποίο συνετάγη με σκοπό την ενημέρωση του Υπουργού και την έγκριση της τροποποίησης Νο 4 της συμβάσεως 7/99 Α.Ω. και την εκ μέρους αυτού εξουσιοδότηση του Γενικού Γραμματέα για την υπογραφή της τροποποιητικής συμβάσεως. Τα φύλλα αυτά υπογράφονται από όλους τους παραλήπτες. Είναι εσωτερικό ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο αναφέρει τι ακριβώς απαιτείται προκειμένου να προχωρήσει μία σύμβαση. Προϋπόθεση, φερ` ειπείν, για τα αντισταθμιστικά είναι η ύπαρξη τραπεζικής εγγύησης. Η προϋπόθεση αυτή δεν εκπληρώθηκε και η σύμβαση αυτή ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Δεν πρόκειται, συνεπώς, ούτε για προσύμφωνο, ούτε για σύμβαση.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μου επιτρέπετε; Τότε γιατί το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στις 21/7 βγάζει ανακοίνωση Τύπου, όπου λέει ότι «την επιτυχία, ολοκλήρωση, επαναδιαπραγμάτευση συμφωνίας αντισταθμιστικών ωφελημάτων ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος». Στην ίδια δε ανακοίνωση Τύπου αναφέρεται ότι «η εκτέλεση της σύμβασης διασφαλίζεται με εγγύηση της ρωσικής κυβέρνησης και όχι από εγγυητική επιστολή». Υπάρχει επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας γι@ αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω στη σημερινή ανακοίνωση του κ. Σπηλιωτόπουλου που εξηγεί πλήρως το θέμα.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Η σημερινή ανακοίνωση του κ. Σπηλιωτόπουλου λέει ότι δεν υπεγράφη η σύμβαση. Αλλά, σας λέω ότι από τότε υπάρχει επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η οποία λέει ότι «επετύχαμε την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης». Και το πολιτικό ερώτημα που τίθεται, κύριε Εκπρόσωπε, είναι: Πώς είναι δυνατόν να παραπέμπεται δύο μήνες αργότερα σε Εξεταστική Επιτροπή, όταν και εσείς συμφωνείτε, όπως αποκαλύπτεται από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας και από το προσύμφωνο το οποίο δημοσιεύουμε, ότι δεν χρειαζόταν, με την κατηγορία ότι υπήρχε εγγύηση της ρωσικής κυβέρνησης και όχι τραπεζική εγγυητική επιστολή και πώς αυτό το πράγμα είναι βασικό στοιχείο του κατηγορητηρίου στην Εξεταστική Επιτροπή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Δεν υπάρχει ούτε προσύμφωνο, ούτε σύμβαση.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Γιατί αυτά τα έγγραφα, κύριε Εκπρόσωπε, δεν πήγαν ποτέ στη Βουλή; Μπορεί να μας απαντήσει η κυβέρνηση γιατί αυτά τα έγγραφα δεν πήγαν ποτέ στη Βουλή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οσα έγγραφα ζητήθηκαν, έφτασαν στη Βουλή. Η Εξεταστική Επιτροπή λειτουργεί αυτόνομα. Απευθυνθείτε σ` αυτήν.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, με συγχωρείτε. Επειδή έχει τεθεί το θέμα σε Εξεταστική Επιτροπή πολλάκις, τα έγγραφα του Υπουργείου από την ώρα που η Βουλή αποφάσισε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής γιατί δεν τα κατέθεσε; Ένα ερώτημα και δεύτερον παρεμφερές: Εάν το συγκεκριμένο έγγραφο, αυτό το Φύλλο Ενημερώσεως, όπως το αποκαλείτε εσείς, είχε τεθεί υπόψη @

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι όπως το αποκαλώ εγώ. Ετσι είναι.

ΜΙΧΑΗΛ: Καλά. Γιατί υπάρχουν κάποιοι άλλοι που το αμφισβητούν. Αυτό δεν έχει σημασία. Επίσης, εάν αυτό το έγγραφο είχε τεθεί υπόψη του Εισαγγελέα που είχε αναλάβει την υπόθεση, όσο καιρό την έψαχνε μέχρι να φτάσει στην παραπομπή του στη Βουλή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι ένα ειδικό θέμα, για το οποίο δεν μπορώ να σας απαντήσω.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν μπορείτε να μας απαντήσετε για το αν το ήξερε ο Εισαγγελέας ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας απαντήσω εγώ αν το ήξερε ο κ. Εισαγγελέας;

ΜΙΧΑΗΛ: Μα, προφανώς η κυβέρνηση θα τον ενημερώσει «αυτά τα χαρτιά έχω, ψάξτε αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες», γιατί υπάρχουν και ποινικές σε κάποια πολιτικά πρόσωπα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλα τα σχετικά έγγραφα είχαν κατατεθεί.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο Πρωθυπουργός γνώριζε για την ύπαρξη αυτού του Φύλλου; Διότι το ΠΑΣΟΚ λέει ότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος παραπλάνησε εκτός από τη Βουλή @γιατί στην Ολομέλεια δεν το παραδέχθηκε- και τον Πρωθυπουργό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ωραία. Το γνώριζε ο Πρωθυπουργός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σας απάντησα: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ωραία. Ασχετα από το ΠΑΣΟΚ, κύριε Εκπρόσωπε. Το ερώτημα παραμένει: Γνώριζε ο Πρωθυπουργός την ύπαρξη αυτού του εγγράφου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τα εσωτερικά έγγραφα του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας ή οποιουδήποτε άλλου Υπουργείου. Σας λέω ότι πρόκειται για Φύλλο Ενημερώσεως - Εισηγήσεων.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Μα, υπάρχει ανακοίνωση, κύριε Εκπρόσωπε. Υπάρχει ανακοίνωση δημόσια του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Για ποιο εσωτερικό έγγραφο μας λέτε; Αυτά τα πράγματα δημοσιοποιήθηκαν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω, για μια ακόμη φορά, στην ανακοίνωση που εξέδωσε προ ολίγου ο Υπουργός κ. Σπηλιωτόπουλος.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, με συγχωρείτε. Αυτό είναι πρωτάκουστο που λέτε. Επιτρέψτε μου το χαρακτηρισμό από εμένα. Είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός της χώρας να μην έχει ενημερωθεί πλήρως για μία υπόθεση, ακόμη και αν είναι άκρως απόρρητη και να μην έχει ενημερωθεί για όλα, πριν πάρει ή εγκρίνει οποιαδήποτε πολιτική απόφαση; Είναι δυνατόν να λέτε ότι «ο Πρωθυπουργός είναι δυνατόν να γνωρίζει τα εσωτερικά έγγραφα»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εσείς ισχυρίζεστε «να μην έχει ενημερωθεί».

ΜΙΧΑΗΛ: Πλήρως θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί. Και να δώσει τη συγκατάθεσή του ή όχι για τέτοιο θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει τη συγκεκριμένη υπόθεση. Τα εσωτερικά έγγραφα που διακινούνται στα Υπουργεία δεν είναι κάτι το οποίο φτάνει στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

ΜΙΧΑΗΛ: Όχι τα έγγραφα. Η ενημέρωση έπρεπε να φτάσει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ό,τι είχα να πω. Τίποτα πέραν τούτου. Ο Πρωθυπουργός είναι ενήμερος της υπόθεσης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επ` αυτού: Δηλαδή, μας λέτε ότι ο Πρωθυπουργός δεν ήταν ενήμερος της κατ` αρχήν εισήγησης για την υπογραφή της σύμβασης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν μιλάμε για εισήγηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αν ήταν θετική. Τουλάχιστον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Σπηλιωτόπουλου, υπήρξε μια κατ` αρχάς@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διαβάσατε το εν λόγω κείμενο; Τι λέει;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ότι κατ` αρχήν είχε εγκριθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνταν οι όροι της συμφωνίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δηλαδή, αυτό που σας λέω τόση ώρα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, αλλά κατ` αρχήν ήταν θετική. Αυτό λέμε. Και δεν το γνώριζε ο Πρωθυπουργός αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι εισηγήσεις προβλέπουν την εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων. Εφόσον εκπληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, τότε προχωρεί κανείς. Όμως, δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουν εκπληρωθεί οι απαιτούμενες, από την ελληνική πλευρά, προϋποθέσεις.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε επικοινωνία σήμερα του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σήμερα το πρωί συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή στην οποία μετέχει και ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Έχει υποβάλει την παραίτησή του ο κ. Ζορμπάς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μήπως προβληματίζεται η κυβέρνηση για το πώς έγγραφα εσωτερικής ενημέρωσης διαρρέουν στον Τύπο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτά είναι θέματα εσωτερικής λειτουργίας των Υπουργείων. Αν κριθεί ότι υπάρχει λόγος, διεξάγεται ΕΔΕ.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού ο κ. Ζορμπάς και αν η πρόσφατη επίσκεψή του κ. Ζορμπά την περασμένη Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου και η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό αφορούσε αυτό το ζήτημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προβάλλετε ως γεγονότα δικούς σας ισχυρισμούς, τους οποίους δεν πρόκειται να επιβεβαιώσω. Οι φημολογίες σχετικά με τον κ. Ζορμπά είναι ανακριβείς.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Πως είναι δυνατό να χαρακτηρίζετε εσωτερικό έγγραφο ένα σχέδιο σύμβασης. Γιατί πρόκειται για σχέδιο σύμβασης το οποίο φέρει τις υπογραφές του κ. Σπηλιωτόπουλου και του κ. Ζορμπά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι πρόκειται για Φύλλο Ενημερώσεως - Εισηγήσεων. Είναι εσωτερικό έγγραφο. Διανέμεται στο Υπουργείο σε συγκεκριμένους παραλήπτες, οι οποίοι υπογράφουν ότι το παρέλαβαν. Αυτή είναι η διαδικασία.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Δεν ανησυχεί την κυβέρνηση η διαρροή εγγράφων ότι κι αν είναι αυτά τα έγγραφα; Δεν ανησυχεί την κυβέρνηση η ύπαρξη ενός μηχανισμού ο οποίος τροφοδοτεί τον Τύπο με τέτοιου είδους έγγραφα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπου κρίνεται απαραίτητο, διεξάγεται ΕΔΕ. Έτσι λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα προμηθευτούν τους πυραύλους TOR, με συμφωνία της δικής σας κυβέρνησης και όχι της προηγούμενης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το συγκεκριμένο θέμα έχω απαντήσει, σήμερα, πολλές φορές. Δεν θα επανέλθω.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι θα έπρεπε να χειριστούμε το θέμα της απογραφής πολύ καλύτερα επικοινωνιακά. Ως κυβέρνηση υιοθετείτε την άποψη του κ. Μεϊμαράκη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Μεϊμαράκης ως Γραμματέας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει πάντα ευθαρσώς τις απόψεις του. Η κυβέρνηση έχει την άποψη ότι χειρίζεται όλα τα θέματα με απόλυτη επικοινωνιακή επάρκεια.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχουν σήμερα δημοσιεύματα που γράφουν ότι έλληνες ομογενείς διεκδικούν περιουσιακά στοιχεία από την Τουρκία σε συνδυασμό με το ότι ανοίγει ο ευρωπαϊκός της δρόμος από το Δεκέμβριο όπως τουλάχιστον εκτιμούν. Η κυβέρνηση πρόκειται να τους συνδράμει και πως σχολιάζει αυτές τις ενέργειες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου το δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεστε.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε δεν πρόκειται για ένα εσωτερικό έγγραφο. Πρόκειται για ένα σχέδιο σύμβασης το οποίο φέρει τις υπογραφές του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Γραμματέα εξοπλισμών. Η ερώτησή μου είναι εφόσον φτάνουμε σε επίσημη ανακοίνωση ότι έχουμε πετύχει επαναδιαπραγμάτευση των όρων γιατί κολλάει αυτή η συμφωνία από κει και πέρα. Μπορείτε να μας το εξηγήσετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς εξακολουθείτε να μιλάτε για σχέδιο συμφωνίας. Σας απάντησα περί τίνος εγγράφου πρόκειται. Σας είπα ότι μέσα σε αυτό το Φύλλο Ενημερώσεως - Εισηγήσεων ορίζονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρξουν ώστε να γίνει η συμφωνία. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν εκπληρώθηκαν και η συμφωνία ουδέποτε έγινε.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Τότε γιατί έχουμε ανακοίνωση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ για το συγκεκριμένο θέμα να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Δεν μπορώ να απευθυνθώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Απευθύνομαι σε εσάς γιατί πρόκειται για ένα μείζον θέμα της κυβέρνησης. Δεν είναι θέμα του Υπουργείου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επειδή η εφημερίδα που το γράφει μιλάει για σύμβαση, σας επαναλαμβάνω: Δεν υπάρχει καμία σύμβαση. Αυτό είναι το θέμα ουσίας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Με δεδομένο ότι έγινε αυτή η ανακοίνωση τότε. Δεν τίθεται θέμα σοβαρότητας του αρμόδιου υπουργού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τον έχει σε υψηλή εκτίμηση ο Πρωθυπουργός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να απαντήσω σε ερωτήσεις, που υπαινίσσονται ή περιέχουν απαξία προς μέλη της κυβέρνησης.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν υπάρχει καμία απαξία, κύριε Εκπρόσωπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν απαντώ σε ερωτήσεις, που ειρωνικά ή με άλλο τρόπο απαξιώνουν μέλη της κυβέρνησης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μα, δεσμεύει και η ανακοίνωση τον κ. Σπηλιωτόπουλο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το συγκεκριμένο θέμα της ανακοίνωσης, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Χθες, ακούσαμε τον κ. Δημητρακόπουλο σε μια παλαιότερη δήλωσή του αναφορικά με το Ελσίνκι, που έλεγε ότι η (δεν ακούγεται) και η αποστασιοποίηση από το πνεύμα και το γράμμα του Ελσίνκι ήταν και είναι λάθος. Και μάλιστα έκανε κριτική στη Ν.Δ. για το πως έκρινε τότε το Ελσίνκι. Ξέρω ότι θα μου πείτε πως αυτή είναι προσωπική άποψη και εγώ θα προσθέσω ότι είναι και άποψη ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι: Μπορούν οι βουλευτές, τα στελέχη της Ν.Δ. να έχουν διαφορετικές απόψεις, τέτοιες που να ταυτίζονται με το ΠΑΣΟΚ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν καταλαβαίνω το ερώτημά σας.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Με δεδομένο ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα και ότι σε αυτή την περίπτωση, ιδιαίτερα, του κ. Δημητρακόπουλου η κυβέρνηση αντέδρασε με το ότι είναι «προσωπική άποψη». Και σας ρωτώ, σε μείζονα θέματα, όπως είναι η απογραφή, όπως είναι τα εθνικά θέματα, μπορούν οι βουλευτές και τα στελέχη της Ν.Δ. να έχουν τέτοιες απόψεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς έχετε διαφορετική αντίληψη για τη λήψη μέτρων, από αυτή που έχει η κυβέρνηση. Η έκφραση δημόσιας αποδοκιμασίας, για την κυβέρνηση συνιστά μέτρο το οποίο και ελήφθη.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αυτό, όμως, ήταν για τη δημοσιονομική απογραφή. Οι απόψεις του κ. Δημητρακόπουλου για το Ελσίνκι δεν έχουν αποδοκιμαστεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται προφανώς για μια παλιά συνέντευξη, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη την κατηγορηματική θέση της κυβέρνησης, που επαναβεβαιώθηκε με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο, από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Μολυβιάτη, πριν από λίγες ημέρες, στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Σας υπενθυμίζω τι είπε ο κ. Μολυβιάτης: «Τίποτα δεν αποσυνδέεται. Ό,τι συνδέθηκε και με τον τρόπο που συνδέθηκε στο Ελσίνκι, εξακολουθεί να είναι συνδεδεμένο».

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επί του συγκεκριμένου δεν υπάρχει λόγος να αποδοκιμαστεί για τις απόψεις του περί τα εξωτερικά και τα ελληνοτουρκικά ο κ. Δημητρακόπουλος, αφού δεν εξέφρασε κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι και θέση της κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ακούσατε τη δήλωσή μου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θέλετε να πείτε ότι η κυβέρνηση δρα με βάση τη Συμφωνία του Ελσίνκι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δρα με τον τρόπο που περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μολυβιάτης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχει αποσυνδεθεί η κυβέρνηση από τη Συμφωνία του Ελσίνκι ή όχι; Γιατί μιλάτε για σαφείς όρους και χρονικούς προσδιορισμούς, οι οποίοι δεν τηρούνται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω στις δηλώσεις του κ. Μολυβιάτη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού ο κ. Δημητρακόπουλος; Παραμένει ενεργό στέλεχος και Ευρωβουλευτής της Ν.Δ.;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σήμερα το πρωί, ο κ. Δημητρακόπουλος εξακολουθούσε να είναι Ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τώρα; Το μεσημέρι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς. Οταν λέω «σήμερα το πρωί», εννοώ μέχρι προ ολίγου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Το απόγευμα θα είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Περιποιεί τιμή για το κυβερνών κόμμα ότι έχει στις τάξεις του έναν Ευρωβουλευτή ο οποίος έχει αποδοκιμαστεί για τις απόψεις που εκφράζει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Δημητρακόπουλος εξακολουθεί να είναι Ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτησή μου είναι, εάν περιποιεί τιμή για το κόμμα ένα στέλεχος που διαφωνεί με βασικές πολιτικές της κυβέρνησης και έχει αποδοκιμαστεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Δημητρακόπουλος εξακολουθεί να είναι Ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Η αποδοκιμασία στο πρόσωπο του κ. Δημητρακόπουλου προϊδεάζει ότι στο μέλλον, το επόμενο κρούσμα θα είναι διαγραφή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καταλήγετε σε αυθαίρετα συμπεράσματα που δεν προκύπτουν από πουθενά.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Θα επιμείνω στην προηγούμενη υπόθεση. Με δεδομένο ότι αυτό το έγγραφο ανατρέπει το κατηγορητήριο, εσείς λέτε ότι είναι εσωτερικό έγγραφο, εγώ επιμένω ότι είναι σύμβαση, η κυβέρνηση@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρέπει να διευκρινίσετε ποιόν όρο τελικά προκρίνετε: Είναι σύμβαση ή σχέδιο σύμβασης; Νομικά έχει τεράστια διαφορά. Το ένα δεν δεσμεύει καθόλου, ενώ το άλλο δεσμεύει. Εν πάση περιπτώσει, πρόκειται για Φύλλο Ενημερώσεως @ Εισηγήσεων.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Σχέδιο σύμβασης. Να κάνω την ερώτησή μου: Η κυβέρνηση επιμένει στο περιεχόμενο της εξεταστικής επιτροπής, τουλάχιστον σε ότι αφορά το σκέλος των τραπεζικών εγγυήσεων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αλλάζει τίποτα σε ό,τι αφορά στη θέση της κυβέρνησης απέναντι στην εξεταστική επιτροπή.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή εξέφρασε τις αμφιβολίες της για την αποτελεσματικότητα του φορολογικού νομοσχεδίου. Επίσης, και ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Αττικής το χαρακτηρίζει αντιφατικό. Δεν προβληματίζει την κυβέρνηση η απογοήτευση των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων απέναντι στα νομοσχέδιά της;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάθε φορέας έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του. Όπως ξέρετε, την περασμένη εβδομάδα, άλλοι φορείς είπαν τις απόψεις τους, αντικρουόμενες απόψεις. Η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο εισάγεται προς ψήφιση στην Βουλή, είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η χθεσινή κοινή παρουσία του Πρωθυπουργού με τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ταυτόχρονα η παρουσία του κ. Κωνσταντόπουλου στο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, αποτελεί πρόβα συναίνεσης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η χθεσινή εμφάνιση του Πρωθυπουργού και των δύο πολιτικών ηγετών τους οποίους αναφέρατε, έγινε με αφορμή το Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, όπου είναι φυσικό να είναι παρόντες ο Πρωθυπουργός, ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο κ. Κωνσταντόπουλος ως αρχηγός κόμματος. Δεν έχει την πολιτική σημασία που του αποδίδετε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας, φέρει την κυβέρνηση να είναι δυσαρεστημένη για την επιστολή που έστειλε ο Χριστόδουλος στους αρχηγούς κρατών σε σχέση με τα Σκόπια. Υπάρχει αυτή η δυσφορία; Επιβεβαιώνετε το δημοσίευμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η απάντηση που έδωσε χθες ο κ. Ρουσόπουλος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν απάντησε τίποτα. Αυτό είναι το θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησε, χθες, ο κ. Ρουσόπουλος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μήπως μπορείτε να μου πείτε κάτι άλλο; Εκτός από το θεοκρατικό Ιράν, σε ποια άλλη χώρα οι παπάδες ασκούν εξωτερική πολιτική;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι παραδόσεις έχουν μεγάλη σημασία για κάθε χώρα. Η χώρα μας τιμά τις παραδόσεις της. Αυτό που υπαινίσσεστε, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, η συνάντηση μεταξύ του Διοικητή της Εμπορικής Τράπεζας και των εργαζομένων απέβη άκαρπη. Σκοπεύει κάποια στιγμή η κυβέρνηση, αν συνεχίσει αυτό το αδιέξοδο στο ασφαλιστικό της Εμπορικής, να προβεί έστω σε κάποια «πυροσβεστική» παρέμβαση, καθώς -θυμίζω- ότι την Παρασκευή οι εργαζόμενοι έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχουν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις, συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, την έκβαση των οποίων πρέπει να περιμένουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Μεταξύ ποίων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών. Την περασμένη εβδομάδα, όταν ρωτήθηκα σχετικά, απάντησα ότι το συγκεκριμένο θέμα αφορά στις τράπεζες και τους τραπεζοϋπαλλήλους. Εκεί μένουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, όμως, είδαμε ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι είπαν ότι δεν δέχονται αυτή την πρόταση. Η διαπραγμάτευση μεταξύ ποίων συνεχίζεται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απαντώ: Υπάρχουν διαπραγματεύσεις, συζητήσεις, διαβουλεύσεις, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Ας περιμένουμε την έκβασή τους.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 23 November 2004 - 15:05:09 UTC