Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-03-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται σήμερα στο Βερολίνο. Αυτή την ώρα συναντάται με το Γερμανό Καγκελάριο κ. Σρέντερ και στη συνέχεια θα έχουν γεύμα εργασίας. Ο Πρωθυπουργός, πριν αναχωρήσει από το Βερολίνο θα προβεί σε δηλώσεις. Ακολούθως θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου στις 8.30 το βράδυ, θα συναντηθεί στη διάρκεια δείπνου με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ερντογάν.

Αύριο Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Για αύριο, επίσης, έχουν προγραμματιστεί οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο και ακολούθως με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μπορέλ Φοντέλες. Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός θα μετάσχει στην πρώτη σύνοδο εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο δείπνο εργασίας που θα ακολουθήσει.

Την Τετάρτη, στις 8.45 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του κ. Θαπατέρο. Στη συνέχεια, από τις 9.30 μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι, θα συμμετάσχει στη δεύτερη σύνοδο εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μετά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες για την Αθήνα.

Σε συνέχεια των εξαγγελιών που είχε κάνει ο Πρωθυπουργός στις 28 Σεπτεμβρίου 2004, μια μόλις ημέρα μετά το τραγικό ατύχημα στο πέταλο του Μαλιακού, η κυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση όσων έχει προγραμματίσει για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας που αποτελεί ουσιώδη συνιστώσα στην ποιότητα της ζωής των Ελλήνων πολιτών. Στόχος είναι η εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων τροχαίας αστυνόμευσης των εθνικών οδών με απώτερο σκοπό τη δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και την εξασφάλιση καλύτερης και ασφαλέστερης μετακίνησης των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό ιδρύονται 12 τμήματα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων, τα οποία δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στις εθνικές οδούς Πατρών @ Αθηνών @ Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, καθώς και στην εθνική οδό Κορίνθου-Τριπόλεως. Αμεσα λειτουργούν τέσσερα από αυτά τα τμήματα. Τα υπόλοιπα θα λειτουργήσουν σταδιακά μέχρι το 2007.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργος Βουλγαράκης εγκαινίασε σήμερα το πρωί το τμήμα Τροχαίας αυτοκινητοδρόμων Λάρισας, το οποίο έχει την έδρα στα Τέμπη. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε εγκαινιάζει το Δεύτερο Τμήμα Φθιώτιδας με έδρα τις Θερμοπύλες. Για τη Φθιώτιδα, λόγω των ειδικών συνθηκών του οδικού δικτύου, έχουν προβλεφθεί δύο τμήματα.

Σας υπενθυμίζω ότι η συγκρότηση Τροχαίας Εθνικών Οδών είναι μια από τις έξι συνολικά παρεμβάσεις που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του χρέους που έχει η πολιτεία να συμβάλει αποφασιστικά στη δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Πέρα από όλα αυτά, όμως, χρέος της πολιτείας είναι να φτιάξει και δρόμους. Η κατάσταση των δρόμων και των εθνικών δικτύων είναι της εποχής του @60.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχουν μέτρα που εφαρμόζονται άμεσα και μέτρα που λόγω του χαρακτήρα τους είναι δυνατόν να υλοποιηθούν σε βάθος χρόνου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάζω σε κάποιες εφημερίδες ότι η κυβέρνηση θα κάνει δημοψήφισμα για το βασικό μέτοχο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα δημοσιεύματα, μερικές φορές, είναι ευφάνταστα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σε σχέση με το βασικό μέτοχο, κατ` αρχάς εάν υπάρχουν νεότερες εξελίξεις από τη συνάντηση του κ. Παυλόπουλου με τον κ. Μακ Κρίβι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Λίγο δύσκολο να έχουμε νεότερες εξελίξεις από τη συνάντηση αυτή, τη στιγμή που είναι προγραμματισμένη για τις 14.45, σήμερα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πολλές φορές και σε αυτή την αίθουσα επικαλείστε ότι η κοινή γνώμη είναι μαζί σας σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο περί βασικού μετόχου. Τι θα εμπόδιζε, λοιπόν, την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα δημοψήφισμα για να επιβεβαιωθεί αυτό; Γιατί δεν τολμά η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι νόμοι ψηφίζονται από τη Βουλή και εφαρμόζονται. Αλίμονο αν, για κάθε νόμο που ψηφίζεται από τη Βουλή, καταφεύγαμε σε δημοψήφισμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει θέμα Ειρηναίου για την κυβέρνηση; Υπάρχει θέμα παραίτησής του;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ από το Υπουργείο Εξωτερικών, αποδίδει μεγάλη σημασία στην άμεση διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία φαίνεται να έχει προκύψει στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων. Εάν αποδειχθούν όλα όσα αναφέρονται -και το λέω πάλι με την επιφύλαξη του «εάν»- θα πρόκειται ασφαλώς για παράνομες ενέργειες και μεθοδεύσεις, τις οποίες ασφαλώς καταδικάζουμε. Το ενδιαφέρον της Ελλάδας είναι αμείωτο και συνεχές και υπογραμμίστηκε με την πρόσφατη μετάβαση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Σκανδαλάκη επί τόπου. Η Ελλάδα σέβεται το αυτοδιοίκητο του Πατριαρχείου και δεν παρεμβαίνει σε διοικητικά θέματα που ρυθμίζονται, είτε από τη συγκεκριμένη νομοθεσία που διέπει το Πατριαρχείο, είτε από τις παραδόσεις πολλών αιώνων. Όπως γνωρίζετε, όμως, η χώρα μας ουδέποτε δεν απεκδύθηκε ηθικών υποχρεώσεών της έναντι του Πατριαρχείου και του ποιμνίου του και είναι έτοιμη να συμβάλει, σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερομένους, στην τάχιστη διερεύνηση της υπόθεσης με την αποστολή στα Ιεροσόλυμα, σήμερα, Δευτέρα 21 Μαρτίου, ομάδας εμπειρογνωμόνων.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, αφήνετε ανοιχτό να παραιτηθεί ο κ. Ειρηναίος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι στην αρμοδιότητά μας να εκφέρουμε τέτοιες κρίσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Το βλέπετε με καλό μάτι πάντως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μην καταλήγετε σε συμπεράσματα που είναι αυθαίρετα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ρωτώ, θα το βλέπετε με καλό μάτι να είχε παραιτηθεί αν αποδειχθούν αλήθεια όλα αυτά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν απαντώ σε υποθετικά ερωτήματα.

ΒΛΑΧΟΣ: Προηγουμένως υποθετικά μιλήσατε. Αν αληθεύουν όλα αυτά, είπατε, τα καταδικάζουμε. Στη δική σας λογική λοιπόν, ρωτώ, αν αποδειχθούν όλα αυτά τα οποία καταδικάζετε θα βλέπατε με καλό μάτι να παραιτηθεί ο κ. Ειρηναίος για να τελειώσει αυτή η ιστορία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να απαντήσω σε τέτοιου είδους υποθετικό ερώτημα. Όπως σας είπα, η ελληνική πολιτεία περιβάλλει με στοργή και αγάπη το Πατριαρχείο και το εκεί ποίμνιό του και θέλει να διερευνήσει τι ακριβώς συμβαίνει. Γι` αυτό το λόγο και για την ενίσχυση της διερεύνησης επί τόπου, αποφασίστηκε η αποστολή ομάδας εμπειρογνωμόνων.

ΒΛΑΧΟΣ: Τον Ειρηναίο τον περιβάλετε με αγάπη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Δεν έχω τίποτε να προσθέσω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πρόσφατα, επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο κ. Σκανδαλάκης. Μάλιστα σήμερα σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα αυτό είχε τεθεί στις συναντήσεις του με τον κ. Ειρηναίο. Πότε αποφασίστηκε να συσταθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων και να πάει στα Ιεροσόλυμα για να ερευνήσει αυτή την ιστορία; Γιατί αν δεν κάνω λάθος αυτή η υπόθεση ήταν γνωστή τουλάχιστον, στην ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν γνωρίζω τις ειδικές δηλώσεις του κ. Σκανδαλάκη, τις οποίες επικαλείστε. Δεν μπορώ να γνωρίζω, όπως είναι φυσικό, όλες τις συνεντεύξεις και τις δηλώσεις που παραχωρούν μέλη του κυβερνητικού σχήματος σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Για το πότε ακριβώς αποφασίστηκε αυτό, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι χθες το βράδυ, σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη αποστολή.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Χθες ο κ. Βενιζέλος από την Αλεξανδρούπολη, είπε πάρτε πίσω το νόμο και ελάτε να φτιάξουμε μαζί έναν άλλο νόμο. Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση την πρόταση αυτή του κ. Βενιζέλου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη θέση πάνω στο θέμα. Πρέπει να μας πει πρώτα το ΠΑΣΟΚ αν υποστηρίζει και υπερασπίζεται το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος, το οποίο είναι και εκείνο που έχει προκαλέσει τις οχλήσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σ` αυτό το συγκεκριμένο θέμα το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε φέρει και στη Βουλή το Σύνταγμα που ψηφίστηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα, δεν έχει πάρει ακόμη σαφή θέση. Περιμένουμε, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πήρε, όμως, σαφέστατη θέση η κ. Μπακογιάννη σε συνέντευξή της. Και μάλιστα είπε ότι σε περίπτωση που γινόταν αναθεώρηση του Συντάγματος, το συγκεκριμένο εδάφιο με τη συγκεκριμένη διατύπωση θα το καταψήφιζε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κι εγώ τι θέλετε να πω;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θέλω να πω ότι εδώ δεν υπάρχει σύμπνοια μεταξύ των στελεχών της κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κ. Μπακογιάννη είναι Δήμαρχος Αθηναίων, δεν είναι μέλος της κυβέρνησης και του ελληνικού Κοινοβουλίου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τυγχάνει και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στη Βουλή, όπως ξέρετε, ψηφίζουν οι βουλευτές.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 21 March 2005 - 14:05:11 UTC