Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-12-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται, από σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες προκειμένου να μετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το μεσημέρι θα μετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στις 18.00, τοπική ώρα, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 18.45. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο.

Άρχισε σήμερα στην Αθήνα διήμερη τετραμερής Διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Τουρκίας, του Ιράν και του Πακιστάν. Αντικείμενο της Διάσκεψης, είναι η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, των ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος γενικότερα. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Βουλγαράκης ενώ τις υπόλοιπες τρεις χώρες εκπροσωπούν οι καθ` ύλην αρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών. Η Διάσκεψη αυτή, που έχει μεγάλη περιφερειακή σημασία, πραγματοποιείται σε συνέχεια της επίσημης επίσκεψης του κ. Βουλγαράκη, τον Μάιο του 2005 στο Πακιστάν, όπου και έγινε η πρώτη συζήτηση σχετικά με την ανάγκη τετραμερούς συνεργασίας σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών, της λαθρομετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών θα συζητηθούν: Πρώτον, η ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών, για την από κοινού αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και ιδιαίτερα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, αυτό που ονομάζεται διεθνώς trafficking. Δεύτερον, η ενδυνάμωση της συνεργασίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος γενικότερα. Στη Διάσκεψη, για την οποία υπάρχει πρόθεση να θεσμοθετηθεί και να επαναλαμβάνεται, μετέχουν ως παρατηρητές: Ο Διευθυντής Μετανάστευσης, Ασύλου και Συνόρων της Ε.Ε., καθώς και εκπρόσωποι της βρετανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., της Frontex, ενός νεοσύστατου οργάνου της Ε.Ε., που ιδρύθηκε το Μάιο του 2005 και εδρεύει στη Βαρσοβία της Πολωνίας, και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Αύριο Παρασκευή στις 11.30, οι υπουργοί που μετέχουν στη Διάσκεψη θα προβούν σε δηλώσεις στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών και την υπογραφή κοινής δήλωσης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στο «παζάρι» Κορυφής που αρχίζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός με ποια θέση προσέρχεται; Ποιο είναι το όριο δηλαδή, τα 20 δις ευρώ που είχε πει τον Ιούνιο, ή το καλύτερο δυνατό για τα ελληνικά συμφέροντα, δηλαδή, ό,τι προαιρείσθε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο πιο δύσκολο, το πιο λεπτό, το πιο ευαίσθητο σημείο τους. Η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή θα δώσει, σήμερα και αύριο, μάχη για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Αυτή τη στιγμή, όλα είναι ρευστά. Δεν μπορεί να προβλέψει κάποιος αν και που θα κλείσει μια συμφωνία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με ποιες θέσεις προσερχόμαστε, αυτό ρώτησα. Δεν ρώτησα@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι διαπραγματευτικές θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές. Τις έχουμε παρουσιάσει κατ` επανάληψη. Αυτή τη στιγμή, σ` αυτό το κρίσιμο στάδιο της διαπραγμάτευσης, δεν έχει νόημα, να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες που υπαινίσσεστε. Η θέση μας είναι γνωστή.

ΒΛΑΧΟΣ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός, ότι δύο υπουργοί, εμφανίστηκαν με διαφορετικές απόψεις, θέσεις και μπηχτές μεταξύ τους. Αναφέρομαι στον κ. Βουλγαράκη και στον κ. Παπαληγούρα, για το περιβόητο θέμα των συλλήψεων Πακιστανών και της ανάκρισής τους. Άλλα είπε ο κ. Βουλγαράκης, μετά ο κ. Παπαληγούρας είπε, εγώ μόλις το έμαθα. Δεν ενημερώνονται μεταξύ τους οι υπουργοί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από μια προσεκτική ανάγνωση των ανακοινώσεων προκύπτει ότι οι δύο υπουργοί είπαν τα ίδια πράγματα.

ΒΛΑΧΟΣ: Είπε ο κ. Βουλγαράκης, ότι χθες το έμαθα εγώ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσε προχθές, ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι πληροφορήθηκε το συμβάν την περασμένη Τρίτη, με τη διαβίβαση του εγγράφου από την Εισαγγελία Πρωτοδικών στη Διεύθυνση Ασφαλείας. Ο δε κ. Παπαληγούρας στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσε την Τετάρτη, λέει ότι πληροφορήθηκε την ύπαρξη μηνύσεως την Τρίτη. Παρακαλώ να διαβάσετε προσεκτικά τις ανακοινώσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τελικά θα υπάρξει περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των καταγγελιών; Γιατί αν δεν κάνω λάθος, ένας εκ των δύο υπουργών θεωρεί το θέμα λήξαν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας διαβάζω από την ανακοίνωση του κ. Παπαληγούρα: «Ζήτησα από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παραγγείλει τη διενέργεια της έρευνας κατά απόλυτη προτεραιότητα ώστε να μην απομείνει καμία σκιά και καμία αμφιβολία γι` αυτή την υπόθεση». Αυτό δεν αίρει σε τίποτε αυτό που είπε ο κ. Βουλγαράκης, ότι δηλαδή τέτοιο θέμα δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει. Η έρευνα είναι θέμα των δικαστικών αρχών.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τότε συγνώμη, ο κ. Βουλγαράκης σε ποιο θέμα αναφερόταν ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, για να καταλάβω. Δεν υφίσταται θέμα συλλήψεων ως προς το γεγονός, ή δεν υφίσταται θέμα καταγγελιών προς διερεύνηση; Δεν το έχω διευκρινίσει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, εσείς δεν το έχετε διευκρινίσει@

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, το ομολογώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αλλά νομίζω ότι γίνεται σαφές από τις ανακοινώσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας διαβάζω λοιπόν άλλο απόσπασμα από την ανακοίνωση του κ. Βουλγαράκη: «Θέλω κατηγορηματικά να διαψεύσω την πιθανότητα βίαιης προσαγωγής και ανάκρισης Πακιστανών υπηκόων που διαβιούν στην Ελλάδα».

ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ: Άρα, η Δικαιοσύνη τι θα ψάξει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Δικαιοσύνη ασχολείται με τη διερεύνηση μιας καταγγελίας, η οποία έγινε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Καλά, που το ξέρει ότι δεν έγιναν αυτές οι συλλήψεις και οι βίαιες προσαγωγές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η εκτενής ανακοίνωση αναφέρει όλες τις λεπτομέρειες. Παρακαλώ να τη διαβάσετε.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Προφανώς, για να ξεκινήσει η έρευνα, υπάρχει κάποιο θέμα. Αλλιώς δεν θα υπήρχε. Μήπως θα έπρεπε να περιμένει η κυβέρνηση το αποτέλεσμα της έρευνας και μετά να αποφανθεί τι έχει γίνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Αυτή τη στιγμή το θέμα βρίσκεται στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο επ` αυτού.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Από ποιους έγινε η προβοκάτσια στην οποία αναφέρθηκε χθες ο κ. Βουλγαράκης; Από τους Πακιστανούς, από τους Βρετανούς, από ποιους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, ο κ. Βουλγαράκης, εξ όσων βλέπω στην ανακοίνωση, λέει: «Οι όποιες καταγγελίες, αντιμετωπίζονται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ως ενδεχομένως ύποπτες και σκόπιμες». Πέραν αυτού δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Ενδεχομένως και αυτό θα είναι αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποιους υποπτεύεται ο κ. Βουλγαράκης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται εγώ εδώ να παρασυρθώ σε περιπτωσιολογία και συνομωσιολογία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ίδιος το λέει. Δεν το λέμε εμείς. Λέει «ύποπτο». Δηλαδή για να λέει ότι είναι ύποπτες, έχει κάποιες πληροφορίες, κάποιους εννοεί .

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το θέμα, αυτή τη στιγμή, έχει πάρει το δρόμο της δικαστικής διερεύνησης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν ρωτήσατε τον κ. Βουλγαράκη, τι ακριβώς εννοεί, χρησιμοποιώντας τη φράση «προβοκάτσια», για να καταλάβω;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο επ` αυτού.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Με τη δήλωσή του ο κ. Βουλγαράκης συμπεριλαμβάνει και την ΕΥΠ ή μόνο την Ελληνική Αστυνομία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο επί της δηλώσεως του κ. Βουλγαράκη. Το θέμα έχει εξαντληθεί.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υπάρχει ένα ζήτημα επ` αυτού. Προχθές, μιλώντας σ` αυτή την αίθουσα, εξ ονόματος μάλιστα των ελληνικών αρχών, είπατε ότι δεν έχει γίνει καμία επίσημη καταγγελία για την υπόθεση των παράνομων απαγωγών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα, ότι ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν είχα γνώση επίσημης καταγγελίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν είπατε «δεν γνωρίζω», είπατε «κατηγορηματικά και εξ ονόματος όλων των αρχών, ότι δεν έχει γίνει καμία καταγγελία». Γιατί καταφύγατε σε αυτή την ανακρίβεια και δεύτερον, πώς κλείνει το θέμα έτσι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν διαπιστώνω καμία αντίφαση ανάμεσα σε όσα είπα εγώ και σε όσα αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους ο κ. Παπαληγούρας και ο κ. Βουλγαράκης. Σε γνώση των ελληνικών αρχών περιήλθε η συγκεκριμένη πληροφορία την Τρίτη. Το λένε και οι δύο υπουργοί.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η πλήρης αναφορά είχε κατατεθεί από τις 29 Ιουνίου. Και είχε συζητηθεί το θέμα και στην Βουλή. Δεν καταλαβαίνω πως δεν είχατε καμία επίσημη καταγγελία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Σας παραπέμπω, άλλωστε, στις δηλώσεις του κ. Βουλγαράκη, οι οποίες είναι σαφείς. Το θέμα έχει αποδυναμωθεί πλήρως. Ας μην διατηρούμε θέματα που δεν έχουν ουσία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχει αναστατωθεί όλη η Ευρώπη και σεις «μακάριοι» το κλείνετε έτσι το θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει αναστατωθεί η Ευρώπη με το συγκεκριμένο θέμα;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Βέβαια. Τη συγκεκριμένη πρακτική των Αμερικανών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι σε ποιες πρακτικές αναφέρεστε. Όπου υπάρχουν θέματα προς διερεύνηση, σας διαβεβαιώνω, ότι η ελληνική κυβέρνηση, οι ελληνικές αρχές, έχουν αν μη τι άλλο, την ευαισθησία που έχετε εσείς, να τα ψάχνουν, να τα ερευνούν και να καταλήγουν σε αποτελέσματα. Δεν μπορεί να είστε εσείς ο μόνος που διαθέτει αυτή την ευαισθησία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μα, δεν το ψάξατε. Αυτό είναι το θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα: Διαβάστε προσεκτικά τις ανακοινώσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Έχετε διαβάσει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΟΝΤΙΚΙ»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πείτε μου σε τι αναφέρεστε.

ΒΛΑΧΟΣ: Αναφέρεται στη Σύνοδο Κορυφής με τον κ. Σημίτη, όπου ουσιαστικά λέει ότι δώσαμε τη δυνατότητα να προσγειώνονται αεροπλάνα σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια, άρα και σε ελληνικά, για τη μεταφορά εγκληματιών και άλλων ανεπιθύμητων αλλοδαπών. Και το δεύτερο, επί Καραμανλή, 2000 περίπου Έλληνες, θα μετέχουν σ` ένα σώμα της Ε.Ε., που θα παίρνει ειδικές αποστολές. Προφανώς και για θέματα αντιτρομοκρατικής δραστηριότητας. Αυτά έχουν ανακοινωθεί επισήμως; Γιατί εγώ τουλάχιστον δεν τα γνωρίζω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας: Από την έρευνα που έχει γίνει στο υπουργείο Εξωτερικών, μέχρι στιγμής, δεν προκύπτει η ύπαρξη τέτοιας μυστικής ή άλλης συμφωνίας με αυτό το περιεχόμενο.

ΒΛΑΧΟΣ: Με άλλο περιεχόμενο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με αυτό το περιεχόμενο στο οποίο αναφέρεστε.

ΒΛΑΧΟΣ: Για την εξυπηρέτηση αεροσκαφών, μιλάω εγώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ, επειδή αυτό αναφέρεται σε μια περίοδο που υπουργός Εξωτερικών, ήταν ο σημερινός Αρχηγός της Αντιπολίτευσης κ. Παπανδρέου, να απευθυνθείτε σε εκείνον για περισσότερες πληροφορίες. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις έχουν ανακοινωθεί δημόσια στις Βρυξέλλες, όταν ελήφθησαν οι εν λόγω αποφάσεις. Είναι η απόφαση για τη δημιουργία των λεγόμενων τακτικών σχηματισμών από τις χώρες της Ε.Ε. Η κάθε χώρα ξεχωριστά έχει τη δυνατότητα ή να μετέχει σε τέτοιο σχηματισμό ή να ηγείται ενός τέτοιου σχηματισμού. Η Ελλάδα μετέχει, όσον αφορά το αμφίβιο σκέλος, σε ένα σχηματισμό, όπου μετέχουν επίσης η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Είναι δε, η χώρα μας επικεφαλής στο λεγόμενο βαλκανικό σχηματισμό. Σε αυτό το σχηματισμό (battle group) μετέχουν, εκτός της Ελλάδας, η Κύπρος και οι υπό ένταξη χώρες Βουλγαρία και Ρουμανία. Θα σας θυμίσω ότι τότε είχαν γίνει εκτενείς αναφορές στα ΜΜΕ, διότι χάριν των προσπαθειών που είχε καταβάλει η ελληνική πλευρά, είχε περιληφθεί στο συγκεκριμένο γκρουπ και η Κύπρος. Πρόκειται συνεπώς για γνωστά πράγματα, τα οποία έχουν κοινοποιηθεί από καιρό.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα επανέλθω στο προηγούμενο θέμα και θέλω να ρωτήσω αν ήταν συμπτωματική η παράδοση στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης την Τρίτη, της συγκεκριμένης καταγγελίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ήταν συμπτωματική. Σας το είπε ο κ. Βουλγαράκης με την ανακοίνωσή του.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Αν διαπίστωσα καλά, πετάξατε το μπαλάκι στην ερώτηση του κ. Βλάχου, στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος ήταν ο προηγούμενος υπουργός Εξωτερικών. Θέλω να διευκρινίσουμε το εξής σημείο: Δεν υπάρχει καμία συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και των Η.Π.Α. η οποία να έγινε την περίοδο της ελληνικής Προεδρίας στην Αθήνα, ή στη Χαλκιδική και να περιλαμβάνει αυτά τα πράγματα, ή δεν γνωρίζετε να υπάρχει κρυφή παράγραφος; Τι από τα δύο μας είπατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ αναφέρθηκα σε συγκεκριμένη συμφωνία την οποία επικαλέστηκε ο κ. Βλάχος και είχε αναφερθεί άλλωστε και σε άλλη εφημερίδα προχθές.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Η οποία δεν υπάρχει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω: Από τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα, από το υπουργείο Εξωτερικών, που είναι και το αρμοδίως υπεύθυνο, δεν προκύπτει ότι υπάρχει τέτοια μυστική ή γνωστοποιημένη μη μυστική συμφωνία με αυτό το περιεχόμενο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Οπότε η ελληνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τέτοιου είδους υποχρέωση.

ΒΛΑΧΟΣ: Ποιο είναι το περιεχόμενο που αναζητήσατε; Εσείς, όμως, αποκαλύπτετε ότι κάνετε έρευνα. Με τι περιεχόμενο κάνατε την έρευνα, τι ζητούσατε να μάθετε από τα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών; Κάτι ζητούσατε. Κάποιο κέντρισμα είχατε, έξω από την ερώτηση τη δική μου και το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΟΝΤΙΚΙ»

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα ότι προχθές, όταν με ρώτησε συνάδελφός σας γραπτώς του έδωσα προφορικώς, την ίδια ημέρα, ακριβώς την ίδια απάντηση. Αυτό ήταν το έναυσμα. Το θέμα έχει συνεπώς απαντηθεί.

ΠΑΣΣΙΣΗΣ: Η «ESPRESSO» γράφει σήμερα ότι η πρώην εφέτης Μαρία Μαργαρίτη έχει στείλει επιστολή στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία αναφέρει το 1996 πελάτης του κ. Ανδρεουλάκου είχε προσπαθήσει να την χρηματίσει. Ήθελα να ρωτήσω εάν ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει εξηγήσεις από τον κ. Ανδρεουλάκο γι αυτή την υπόθεση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στο Μέγαρο Μαξίμου καταφθάνουν πολλές επιστολές. Δεν έχω υπόψη μου τη συγκεκριμένη επιστολή και το συγκεκριμένο θέμα στο οποίο αναφέρεστε. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι συμπτωματική η ανακίνηση του θέματος από ΒΒC την περίοδο αυτή που γίνεται η 4μερής διάσκεψη στην οποία συμμετέχει και το Πακιστάν; Και δεύτερον, θα δώσει κάποια εξήγηση ο κ. Βουλγαράκης στους Πακιστανούς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ποια εξήγηση να δώσει ο κ. Βουλγαράκης και σε ποιούς Πακιστανούς; Ο κ. Βουλγαράκης συναντήθηκε χθες με τον πρέσβη του Πακιστάν στην Αθήνα, ο οποίος του είπε ότι καμία τέτοια καταγγελία δεν έχει υποβληθεί στην πρεσβεία και δεν του είναι γνωστό κανένα παρόμοιο περιστατικό. Συνεπώς, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Είπα και πριν ότι η τετραμερής συνάντηση, που γίνεται στην Αθήνα, έχει ως παρατηρητές και εκπροσώπους της Ε.Ε. και εκπροσώπους της βρετανικής Προεδρίας. Αυτό τα λέει όλα. Δεν είναι κάτι που γίνεται στα κρυφά ή ενάντια στην πολιτική βούληση της Ε.Ε.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Οι μυστικές υπηρεσίες μετέχουν σε αυτή την διάσκεψη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ποιοι μετέχουν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να πας πείτε ποια είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης και του κόμματος της Ν.Δ. στο χθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το γενικευμένο φακέλωμα των τηλεφωνικών συνομιλιών και του Internet, γιατί εμφανίστηκαν τριχοτομημένοι οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση από την αρχή της συγκεκριμένης συζήτησης στα ευρωπαϊκά όργανα παρενέβη με αποφασιστικότητα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρας είχε επισημάνει -και αυτό είναι γνωστό- σε όλες τις υπουργικές συσκέψεις την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το θέμα με νηφαλιότητα και με τρόπο που θα εξασφαλίζει την εξισορρόπηση μεταξύ των αγαθών αφενός της ελευθερίας και αφετέρου της ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη ταυτόχρονα και τα αίτια που προκαλούν διεθνώς την τρομοκρατία. Ασφαλώς, και χάρη στις ελληνικές παρεμβάσεις που ήταν πολλές και πυκνές έγιναν διάφορες σημαντικές τροποποιήσεις στα αρχικά σχέδια που είχε υποβάλει η βρετανική Προεδρία, η οποία ήθελε μια πιο απόλυτη προσέγγιση στο θέμα. Αυτές οι τροποποιήσεις αναφέρονται, τόσο στην επιλογή του χρόνου εφαρμογής που παρέχεται σε κάθε κράτος-μέλος, όσον αφορά την αποθήκευση των συγκεκριμένων στοιχείων, όσο και στο εύρος των εγκληματικών ενεργειών και τέλος και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, στον τρόπο με τον οποίο κάθε χώρα μπορεί να οργανώσει τις εγγυήσεις που θα ισχύουν κατά την εφαρμογή των ρυθμίσεων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αρα, είστε ικανοποιημένοι. Υπερψηφίζετε σαν κυβέρνηση αυτό το ψήφισμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό που μετράει στη διεθνή πολιτική -και ειδικά όταν πρόκειται για κάτι δεσμευτικό που θα κληθεί η χώρα να εφαρμόσει- δεν είναι να παίρνεις μια στείρα αρνητική θέση, αλλά να φροντίζεις μετέχοντας στα όργανα να επηρεάζεις το είδος των αποφάσεων και την ποιότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται και σε τελευταία ανάλυση σε αφορούν.

ΒΛΑΧΟΣ: Όλα αυτά που ζούμε τώρα έχουν μια αιτία, μια αφορμή και μέσα σε όλες τις άλλες αιτίες ήταν και ο πόλεμος του Ιράκ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει να κάνει κάποιο σχόλιο για την αυτοκριτική του κ. Μπους ότι έγινε ο πόλεμος και η εισβολή, στην οποία σκοτώθηκαν τόσοι αθώοι άνθρωποι, βασιζόμενος σε λάθος πληροφορίες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση εύχεται οι δημοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες κορυφώνονται σήμερα με τη διεξαγωγή εκλογών, να οδηγήσουν αυτή τη χώρα της Μέσης Ανατολής στη σταθερότητα και την ειρήνη, την οποία και η ίδια η χώρα και οι άνθρωποι που ζουν εκεί, ασφαλώς χρειάζονται.

ΒΛΑΧΟΣ: Για τους νεκρούς πολίτες αυτής της χώρας που έχασαν τη ζωή τους γιατί κάποιος έδωσε λάθος πληροφορίες σε έναν Πρόεδρο μιας μεγάλης υπερδύναμης, δεν έχετε να κάνετε κανένα σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν υπάρχει συγκίνηση, ευαισθησία γι αυτούς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η απώλεια κάθε ανθρώπινης ζωής είναι κάτι πολύ δυσάρεστο για όλους μας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θεωρείτε δημοκρατικές αυτές τις διαδικασίες που είναι δοτές, και δοτές κατόπιν ένοπλης επέμβασης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας είπατε ότι ο κ. Βουλγαράκης δεν γνώριζε κάτι σχετικά με την υπόθεση των Πακιστανών. Πως γίνεται να μην γνωρίζει, όταν από τις 19 Αυγούστου είχε ήδη κάνει συναντήσεις με το ΚΚΕ, που τον είχε ενημερώσει. Δεν γνώριζε, δεν έψαξε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παραμένω στη δήλωση του κ. Βουλγαράκη.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Η προστασία του απόρρητου ως αγαθό των επικοινωνιών δεν αποτελεί απόλυτη αρχή για την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν δρα μόνη της, δρα μέσα σε ένα διεθνές ευρωπαϊκό πλαίσιο. Σας είπα ότι εκείνο που μετράει είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που απολαμβάνει καθένας από εμάς, αλλά και η δημιουργία συνθηκών ασφαλείας για το σύνολο.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί δεν συγκινήσετε και για τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού του Ιράκ, που έγινε θύμα μια θεωρίας και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ βγαίνει και λέει ότι ήταν λάθος αυτά που μας είπαν και αυτή τη στιγμή εσείς δεν κάνετε ένα σχόλιο. Δυτική χώρα δεν είμαστε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα επ` αυτού. Ίσως δεν έκανα το σχόλιο που θα θέλατε εσείς να ακούσετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σουφλιάς έκανε μια δήλωση ότι έρχεται καινούργιο και τσουχτερό πρόστιμο γιατί κάποιες χωματερές, όπως του Κουρουπητού, ότι αυτά τα χρήματα που ήταν από Γ` ΚΠΣ δεν δόθηκαν γι αυτές τις χωματερές και ουσιαστικά «καρφώνει» τους κ. Παυλόπουλο και Αλογοσκούφη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πού το βλέπετε αυτό;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού λέει και τα ονόματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι ο κ. Σουφλιάς λέει τα αυτονόητα. Καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ για όλα αυτά που δεν έκανε από το 1998 και μετά, ως όφειλε, για το θέμα του Κουρουπητού και των πολλών εκατοντάδων παράνομων χωματερών που υπάρχουν στη χώρα. Γι αυτή την αβελτηρία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, καταδικάστηκε η χώρα σε πρόστιμα, τα οποία έχουν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα έρχονται άλλα, λέει@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως ακριβώς λέει ο κ. Σουφλιάς, το θέμα συζητήθηκε πράγματι τον Σεπτέμβριο στην Κυβερνητική Επιτροπή. Το παρουσίασε ο ίδιος ως αρμόδιος υπουργός. Ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Υπάρχει συμφωνημένο σχέδιο. Η προετοιμασία από όλα τα υπουργεία προχωράει κανονικά. Αυτή τη στιγμή, ο κ. Σουφλιάς, λέει ότι πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα, τα οποία και θα γίνουν. Για το κλείσιμο των παράνομων χωματερών υπάρχει μια δεσμευτική καταληκτική προθεσμία, μέχρι 31.12.2007, η οποία και θα τηρηθεί. Το θέμα του Κουρουπητού είναι κάπως ξεχωριστό θέμα. Θα έχει τελειώσει, πιο γρήγορα, δεδομένου ότι τα σχετικά κονδύλια έχουν εγκριθεί. Το έργο προκηρύχθηκε και θα δημοπρατηθεί αυτές τις ημέρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σουφλιάς δεν τα ήξερε όλα αυτά και έκανε τις δηλώσεις, που μας είπατε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διαβάσατε τις δηλώσεις του κ. Σουφλιά;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χωρίς να προκληθεί από κανέναν βγήκε και έκανε μια δήλωση γι αυτά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε λάθος. Η αφορμή είναι συγκεκριμένη: Ο κ. Σουφλιάς αναφέρεται σε αυτά τα θέματα με αφορμή μια παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ακριβώς γιατί η Ελλάδα για πάρα πολλά χρόνια παρέλειψε να κάνει συγκεκριμένα πράγματα. Ο κ. Σουφλιάς -όπως σας είπα- λέει τα αυτονόητα.

ΒΛΑΧΟΣ: Την τελευταία παράγραφο τη διαβάσατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως, θέλετε να σας την διαβάσω;

ΒΛΑΧΟΣ: Διαβάστε την.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: «Όπως σας είπα, τον Σεπτέμβριο του 2005, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τη σοβαρότητα του θέματος και τον κίνδυνο να επιβληθούν στη χώρα μας πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό ενημερώθηκαν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης που πρέπει να μεριμνήσει για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος που πρέπει να εποπτεύσει τις περιφέρειες και τους οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, δεν έχουν κάνει τίποτα, αυτό λέει ο άνθρωπος. Λέει: «σας το είχα πει το Σεπτέμβριο ότι θα φάμε πρόστιμα και πρέπει να κάνετε αυτά».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε λάθος. Οι καταγγελίες του κ. Σουφλιά στρέφονται σαφέστατα εναντίον του ΠΑΣΟΚ.

ΒΛΑΧΟΣ: Βεβαίως είναι εναντίον του ΠΑΣΟΚ, αλλά αφήνει αιχμές κατά των κ. Αλογοσκούφη και Παυλόπουλου που δεν έκαναν τίποτα. Το ΠΑΣΟΚ τέλειωσε, πάμε παρακάτω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει καμία αιχμή. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα γίνεται η απαραίτητη προεργασία, ώστε αυτά που αποφασίστηκαν τον Σεπτέμβριο στην Κυβερνητική Επιτροπή να υλοποιηθούν. Ο χρόνος που έχει παρέλθει, έκτοτε, είναι τρεις μήνες. Δεν είναι μεγάλο διάστημα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είπα κι εγώ. Ότι γιατί τώρα ξαφνικά το ξαναθέτει το θέμα;

ΒΛΑΧΟΣ: Αφού δεν έχουν κάνει τίποτα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μπορείτε να κάνετε όσα σχόλια θέλετε στα Μέσα όπου εργάζεστε. Αλλά, η αφορμή είναι η παραπομπή της Ελλάδας. Σας το λέω και δυστυχώς είναι κάτι που δεν θέλετε να καταγράψετε.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αυτό που λέτε θα μπορούσε κάλλιστα να το διατυπώσει ο κ. Σουφλιάς και να πει ότι από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα έχουν γίνει αυτά. Δεν το λέει, όμως, αντιθέτως λέει ότι πρέπει να γίνει αυτό, πρέπει να γίνει εκείνο..

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν λέει κάτι τέτοιο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Το διαβάσατε πριν. Όταν λέει ότι πρέπει να γίνει, σημαίνει ότι δεν έχει γίνει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε λάθος και να σας πω γιατί: Διότι ο κ. Σουφλιάς έχει συγκεκριμένο έργο σε συγκεκριμένο πλαίσιο και, από εκεί και πέρα, άλλα υπουργεία έχουν άλλο αντικείμενο, προκειμένου να δράσουν και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Δεν εμπεριέχει καμία απολύτως αιχμή η συγκεκριμένη ανακοίνωση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ένα σχόλιο για τον κ. Μανώλη και τη διαφοροποίησή του και ένα σχόλιο για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για το ενδεχόμενο να γίνει δημοψήφισμα για το χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής όπως την έχει εκφράσει επανειλημμένως η αρμόδια υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γιαννάκου, δεν έχω να πω τίποτα άλλο, πέραν από αυτό που είπε η ίδια. Όσον αφορά το πρώτο θέμα, ποια ακριβώς είναι η ερώτησή σας;

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Εάν τίθεται ζήτημα πειθαρχικών μέτρων για τον κ. Μανώλη σχετικά με τη χθεσινή διαφοροποίησή του;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 15 December 2005 - 17:05:13 UTC