Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-12-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, που ασχολήθηκε με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπης Παυλόπουλος, παραχωρεί αυτή τη στιγμή συνέντευξη Τύπου, αναλύοντας το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο στις 09.30, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Υγείας κ. Νικήτα Κακλαμάνη.

Στις 10.30 με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αναστάση Παπαληγούρα.

Στις 11.30 με τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Ορφανό.

Να σας ενημερώσω για τις δραστηριότητες των Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης: Είναι γνωστό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας εξαιτίας του εν πολλοίς αρρύθμιστου τοπίου στον τομέα των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Επί σχεδόν δύο δεκαετίες, παρότι η Πολιτεία κατά καιρούς νομοθέτησε, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, καθώς επίσης και των εκτός Αττικής ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών. Όπως προβλέπει το Σύνταγμά μας, αλλά και όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., υφίσταται ανάγκη να οριστεί με νόμο και το θέμα της συγκέντρωσης στο χώρο των ΜΜΕ. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι γνωστή: Να νομοθετήσουμε και για τα δύο αυτά μεγάλα θέματα εντός του 2006. Στόχος μας είναι να προχωρήσει η διαδικασία επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, τόσο σε επίπεδο κοινωνικών φορέων, όσο και επίπεδο κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ξεκινήσει αύριο στις 09.00, η πρώτη φάση του διαλόγου στον οποίο έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Η διαδικασία θα λάβει χώρα στην αίθουσα Τύπου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Ο διάλογος θα είναι ανοικτός και μπορούν να τον παρακολουθήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, μέσω ειδικού site στο Internet, με το οποίο θα υπάρχει σύνδεση και από την επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Το site έχει την εξής διεύθυνση: www.dialogos.gov.gr Θα υπάρχει, επίσης, αρχείο των συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν. Οι ενδιαφερόμενοι δε, είτε είναι φορείς, είτε είναι πολίτες μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους, τις σκέψεις τους, τις ιδέες τους, σε αυτόν τον διάλογο στην παραπάνω διεύθυνση του site, που σημαίνει ότι θα είναι σαν να μετέχουν και αυτοί στη διαδικασία κατάρτισης του νέου νομοσχεδίου.

Η διαδικασία εννοείται ότι είναι ανοικτή για τους εκπροσώπους του Τύπου, οι οποίοι μπορούν να παρακολουθήσουν αύριο την πρώτη αυτή συνάντηση-συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οφείλω μια απάντηση που εκκρεμεί από χθες, σε ερώτηση του κ. Μούρτη. Την ίδια ώρα χθες είχε ερωτηθεί και ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος έδωσε αναλυτική απάντηση για το ζήτημα της συνεισφοράς της χώρας μας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Σας παραπέμπω σ` αυτές τις δηλώσεις ή αν θέλετε έχω μαζί μου το πλήρες κείμενο της συνέντευξης το οποίο μπορώ να σας το δώσω αμέσως μετά.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει μια ευρύτερη συζήτηση πια, μεταξύ των υπουργών για το θέμα του ανασχηματισμού. Και χθες, είδαμε μάλιστα τον υφυπουργό Μεταφορών κ. Νεράντζη να κάνει ο ίδιος έναν ευρείας κλίμακας ανασχηματισμό. Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο, σχετικά με τα όσα λέγονται από τα χείλη των μελών της κυβέρνησης, για αλλαγές θέσεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο ζήτημα που μου θέτετε, η απάντηση είναι μια: Δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού. Το έχω δηλώσει πάρα πολλές φορές. Δεν θα το επαναλάβω. Νομίζω ότι το θέμα, αν ψάξει κανείς σε δημοσιεύματα, σε πληροφορίες, σε αναφορές, είναι μεν προσφιλές, χιλιοειπωμένο δε. Δεν έχει αλλάξει τίποτε σε ότι αφορά την κυβέρνηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Το γεγονός όμως ότι ο κ. Καραμανλής πήγε στο βιβλίο του κ. Πολύδωρα, κάτι που δεν συνηθίζει, σημαίνει ότι ο κ. Πολύδωρας, είναι προ των πυλών της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε πάει και στην προηγούμενη παρουσίαση βιβλίου του κ. Πολύδωρα, όταν ήμασταν στην Αντιπολίτευση. Άρα λοιπόν το συνηθίζει.

ΒΛΑΧΟΣ: Με τον κ. Πολύδωρα όμως το συνηθίζει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και στον κ. Παπαληγούρα είχε πάει για παράδειγμα όταν είχε παρουσιάσει το βιβλίο του.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι υπουργός ο κ. Παπαληγούρας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Και πριν όταν ήμασταν στην Αντιπολίτευση, ο κ. Παπαληγούρας είχε εκδώσει ένα βιβλίο.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό λέω. Έγινε υπουργός. Θα γίνει υπουργός και ο κ. Πολύδωρας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός όποτε και όπου το επιτρέπει το πρόγραμμά του, παρευρίσκεται σε παρουσιάσεις βιβλίων.

ΒΛΑΧΟΣ: Επί του θέματος: Θα γίνει υπουργός ο κ. Πολύδωρας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει σ` αυτό το θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Για τον υπουργό δεν έχετε απαντήσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει γενικά.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Το Δ` ΚΠΣ είναι 20 δις ευρώ και κάτι ψιλά. Χθες, ο υπουργός Άμυνας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ALPHA» στην εκπομπή των κ. Χιώτη, Σκουρή, είπε ότι την ερχόμενη δεκαετία, πρόκειται να ξοδευτούν για εξοπλισμούς 25 δις ευρώ. Περισσότερα δηλαδή από όσα θα πάρουμε από το Δ` ΚΠΣ. Θέλω να ρωτήσω τη λογική η οποία υπαγορεύει αυτούς τους υπερεξοπλισμούς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω την ακριβή δήλωση στην οποία αναφέρεστε. Σε κάθε περίπτωση αυτό που κάνει κάθε κυβέρνηση σε ότι αφορά την εθνική άμυνα είναι να φροντίζει να βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο διασφαλίζοντας όλους εκείνους τους όρους που την κρατούν σε αυτό το επίπεδο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Έχω μια διευκρινιστική ερώτηση. Οι εμπλεκόμενοι φορείς που θα κληθούν αύριο, σ` αυτήν την πρώτη φάση του διαλόγου, ποιοι είναι ακριβώς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πάρα πολλοί.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είναι η ΕΣΗΕΑ, ας πούμε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι όλες οι Ενώσεις Συντακτών. Έχω μπροστά μου δύο δακτυλογραφημένες σελίδες με φορείς που έχουν προσκληθεί. Για παράδειγμα, Ενώσεις Ιδιοκτητών, Ενώσεις Συντακτών, Ιδιοκτήτες Πανελλαδικών Μέσων Ραδιοφώνου, Τηλεοράσεων και Εφημερίδων. Γιατί ζητήματα συγκέντρωσης αφορούν όλα τα ΜΜΕ. Περιφερειακοί Σταθμοί, Ενώσεις Διαφημιστών, Διαφημιζομένων. Επίσης, έχω απευθύνει πρόσκληση σε τρεις ανεξάρτητες Αρχές, οι οποίες είναι στη δική τους διακριτική ευχέρεια αν θέλουν να παρακολουθήσουν ως παρατηρητές ή αν θέλουν και να συμμετέχουν. Θα υπάρχει και ειδική συνάντηση με τις ανεξάρτητες Αρχές, καθώς επίσης και με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Δεν έχω απευθύνει ακόμη την πρόσκληση στους εκπροσώπους των κομμάτων, περιμένοντας να γίνει αυτή η πρώτη συζήτηση προκειμένου να τοποθετηθεί η κυβέρνηση με ορισμένες προτάσεις και σκέψεις. Να ακουστούν εν συνεχεία -όχι μόνο αύριο- αλλά στη διάρκεια και των επόμενων ημερών και εβδομάδων οι απόψεις των φορέων και αφού κωδικοποιηθούν τα πρώτα στοιχεία, τότε να γίνει συζήτηση και με τα κόμματα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Χρονοδιάγραμμα για το τέλος του διαλόγου έχετε βάλει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια σκέψη, ο διάλογος να μην πάει πέρα από τις 15,16 Φεβρουαρίου.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Η δήλωσή σας ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού, υποθέτω, ότι δεν απευθύνεται μόνο στους δημοσιογράφους, αλλά και στους υπουργούς που το συζητούν το θέμα. Έτσι δεν είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ απαντώ στους δημοσιογράφους, όταν ερωτώμαι από αυτούς.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πάντως, αναγνωρίζετε και εσείς ότι το θέμα απασχολεί και τους ίδιους τους υπουργούς. Αυτό υποθέτω, το αναγνωρίζει η κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει.

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν λέτε « μόνο για δημοσιογράφους» εννοείτε ότι θα δίνατε άλλη απάντηση σε υπουργούς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απέναντί μου δημοσιογράφους, ερωτώμαι από δημοσιογράφους, απαντώ σε δημοσιογράφους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί εφτά Κυριακές το χρόνο, να μένουν ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα και όχι 52 Κυριακές; Έτσι θα αποφύγει και ο κ. Σιούφας την αυτοκριτική, να επανέλθει μετά από ένα εξάμηνο ή ένα χρόνο να κάνει την αυτοκριτική και να πει ότι δεν ήταν αρκετά τολμηρός. Γιατί δεν το κάνετε από την αρχή 52 Κυριακές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ο κ. Σιούφας έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια στο χώρο της ανάπτυξης. Αυτή η προσπάθεια, για όποιον την παρακολουθεί, είναι εμφανής. Γνωρίζετε ότι ο δημόσιος διάλογος, είναι βασικό στοιχείο της Κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας. Με βάση λοιπόν αυτή την αρχή, έθεσε για συζήτηση το αίτημα της κοινωνίας και των επιχειρήσεων να είναι ανοιχτά τα καταστήματα για επτά μόνο Κυριακές το χρόνο και μετά τη θεία λειτουργία της Κυριακής -μιλάμε για εμπορικά καταστήματα. Γνωρίζετε ότι αυτό το αίτημα συμπυκνώνεται σε τέσσερις προτάσεις: δύο έως τρεις Κυριακές το Δεκέμβριο πριν την Πρωτοχρονιά, δύο Κυριακές πριν από το Πάσχα, μια Κυριακή στις χειμερινές εκπτώσεις τον Φεβρουάριο και μία Κυριακή στις καλοκαιρινές εκπτώσεις τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Η προσπάθεια είναι να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις , η αγορά, οι εργαζόμενοι και φυσικά οι καταναλωτές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μα πείτε, ποιοι το έθεσαν εκ μέρους της κοινωνίας το αίτημα αυτό στην κυβέρνηση; Ποιοι φορείς δηλαδή και ποιες ανάγκες εκφράζει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πολλοί φορείς έχουν θέσει τα ζητήματα αυτά και τα έχουν θέσει μετ` επιτάσεως επί σειράν ετών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Του καλύτερου ωραρίου των καταστημάτων για το οποίο -όπως γνωρίζετε- η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε αποφάσεις. Αυτά έχουν ανακοινωθεί. Και λειτουργίας. Γενικώς όπως το αναφέρετε, ακούγεται πολύ διαφορετικά απ` ότι είναι. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ήδη υπάρχουν Κυριακές του χρόνου, που τα καταστήματα είναι ανοιχτά. Αυτές οι Κυριακές συνδέονται με μεγάλες θρησκευτικές γιορτές, όπως είναι τα Χριστούγεννα και με την αλλαγή του χρόνου, η Πρωτοχρονιά. Η σύνδεση, λοιπόν, που γίνεται και στις νέες αυτές σκέψεις, είναι πάλι σε σχέση με τέτοιες γιορτές και βεβαίως και σε σχέση με τις δύο περιόδους των εκπτώσεων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν αναφέρεται όμως, ποιοι φορείς το προτείνουν αυτό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σκέφτεστε πως θα έχουμε το «θάνατο του εμποράκου». Πώς οι μικροί έμποροι θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε ένα επιπρόσθετο άνοιγμα των καταστημάτων; Είχαν ήδη ένα πλήγμα. Και δεύτερον, τι είναι εκείνο που τονώνει την αγορά; Οι πολλές ώρες που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά ή η αγοραστική δύναμη των πολιτών που έχει συρρικνωθεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε μια εικασία η οποία δεν είναι καθόλου σωστή. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα τελευταία χρόνια και στην πατρίδα μας, μια σειρά από καταστήματα που αποτελούν κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα οι φούρνοι, είχαν μια τεράστια άνθιση. Γύρω από αυτές τις επιχειρήσεις βοηθήθηκε και η οικονομία και το καταναλωτικό κοινό. Άρα, λοιπόν, αυτό που αναφέρατε εσείς «ο θάνατος του εμποράκου» είναι κάτι που δεν το αποδέχομαι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τα στοιχεία βέβαια σήμερα της εμπορικής κίνησης άλλα λένε για τις επιχειρήσεις, πέρα από τα ψιλικατζίδικα και τους φούρνους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή η κ. Μπακογιάννη αφού αναφέρθηκε με επαινετικά λόγια στο έργο της Νέας Δημοκρατίας ως κυβέρνηση αυτά τα δύο χρόνια, αναφέρθηκε και σε 35 λάθη στα οποία έχει υποπέσει. Θα ήθελα να μου σχολιάσετε αυτή την αναφορά της στα 35 λάθη και να μου πείτε πώς θεωρείτε αυτό που είπε. Θεωρείτε ότι θέλησε να προτρέψει τη Νέα Δημοκρατία να διορθώσει αυτά τα λάθη ή ότι αποκλείει εμμέσως πλην σαφώς τον εαυτό της από την ένταξή της στη Νέα Δημοκρατία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην κάνω κανένα σχόλιο, πολύ περισσότερο που δεν γνωρίζω ακριβώς τι έχει δηλωθεί, χωρίς να υποτιμώ τη δική σας μεταφορά στην αίθουσα του press room κάποιας δήλωσης. Δεν θα σχολιάσω τίποτα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όταν σας ρωτούσαμε στο παρελθόν τι θα κάνετε για την ανεργία απαντούσατε ότι έρχεται ο αναπτυξιακός νόμος και θα υπάρξουν προϋποθέσεις ανάπτυξης, άρα και θα χτυπηθεί η ανεργία. Βλέπουμε ότι είχε αύξηση, έστω και ανεπαίσθητη. Αυτό σημαίνει, μάλλον, ότι ο αναπτυξιακός νόμος δεν λειτούργησε. Συμφωνείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο αναπτυξιακός νόμος έχει λειτουργήσει. Όπως γνωρίζετε, η ανεργία έχει μειωθεί. Οι επιχειρήσεις που έχουν ωφεληθεί είναι εκατοντάδες και τα εκατομμύρια που έχουν διατεθεί σε ευρώ, είναι εκατοντάδες. Τα έχω ανακοινώσει σε προηγούμενη συζήτησή μας, εδώ. Είναι στη διάθεσή σας και μέσα από τα κείμενα του briefing τα οποία έχετε, αλλά και από τις ανακοινώσεις που έχει κάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης. Αντιθέτως, ο αναπτυξιακός νόμος έχει βοηθήσει πάρα πολλές επιχειρήσεις, έχει δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και έχει βοηθήσει χιλιάδες Έλληνες πολίτες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σήμερα οι εφημερίδες γράφουν γι` αυτή την ανεπαίσθητη έστω αύξηση. Δεν είναι από τη φαντασία μου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα στοιχεία τα οποία δίδει η κυβέρνηση είναι επίσημα.

ΜΠΑΛΗΣ: Θα ήθελα το σχόλιο σας για την τοποθέτηση του ΣΕΒ να καταργηθούν οι κατώτατες αμοιβές στους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους στην αγορά αλλά και στις περιοχές με υψηλή ανεργία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σεβόμαστε το διάλογο των φορέων. Πάνω απ` όλα σεβόμαστε τα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα. Εκείνο το οποίο οφείλουν όλοι να σκεφτούν είναι ότι οι όποιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται μόνο στο επίπεδο των όποιων συντεχνιακών συμφερόντων, αλλά με προοπτική την βελτίωση της οικονομίας και της κοινωνίας εν γένει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πώς σχολιάζετε τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Γκιούλ ο οποίος είπε για πρώτη φορά ότι το casus belli ισχύει έτσι ακριβώς όπως το υπέγραψε με τον κ. Σημίτη η ελληνική κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν έχει ειπωθεί τέτοια δήλωση, γνωρίζετε ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν θα την επαναλάβω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τώρα που ο ΣΕΒ προτείνει οι νεοπροσλαμβανόμενοι να εξαιρούνται από τη Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε εταιρείες που παρουσιάζουν ζημιές, μήπως η κυβέρνηση σκέπτεται να κάνει ρελάνς και να προτείνει κάτι ανάλογο στους νεοπροσλαμβανόμενους στις προβληματικές ΔΕΚΟ και γενικότερα πώς σχολιάζετε αυτή την ευγενή άμιλλα μεταξύ κυβέρνησης και βιομηχάνων για το ποιος θα περιορίσει τα δικαιώματά των εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω κάθε πότε ανακαλύπτετε ευγενή άμιλλα. Έχω δει πολλές φορές και το έχετε επισημάνει και εσείς, κρίσεις, επικρίσεις και κριτική σε κυβερνητικό έργο και από την πλευρά του ΣΕΒ. Κατά συνέπεια η ευγενής άμιλλα στην οποία αναφέρεστε στις περιπτώσεις που είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν, ουδόλως εφάνη. Το αντίθετο, μάλλον, θα έλεγα.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Το ερώτημα θα ήταν μάλλον καλύτερα να απευθυνθεί στο κόμμα αλλά θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης όσον αφορά τη χθεσινή εξέλιξη στο θέμα της ΟΝΝΕΔ, στο γεγονός ότι η ηγεσία της νεολαίας προτίμησε να συστήσει μια εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει τις καταγγελίες για τα «σκάνδαλα» στην Θεσσαλονίκη, για τις επιχορηγήσεις από τον ΟΠΑΠ, αντί να ακολουθήσει τη μέθοδο των διαγραφών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει από χθες.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Όμως χθες το βράδυ είχαμε μια εξέλιξη. Συνεδρίασε εκτάκτως το εκτελεστικό γραφείο της ΟΝΝΕΔ και πήρε μια απόφαση για να συστήσει εξεταστική επιτροπή. Αυτό θέλω να μου σχολιάσετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια ακόμη απόδειξη, αν μιλάτε γι` αυτό, ότι η Νέα Δημοκρατία και η νεολαία της λειτουργούν με τελείως διαφορετικό τρόπο απ` ότι λειτουργούσαν στο πνεύμα της διαφάνειας όλοι οι προηγούμενοι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είπατε προηγουμένως ότι η κυβέρνηση σέβεται το διάλογο των φορέων, σέβεται τα εργατικά δικαιώματα, οι όποιες αποφάσεις όμως δεν πρέπει να λαμβάνονται στο επίπεδο των συντεχνιακών συμφερόντων αλλά της κοινωνίας εν γένει. Δηλαδή, η ΓΣΕΕ είναι συντεχνία ή οι κλαδικές οργανώσεις είναι συντεχνίες, ενδιαφέρονται για συντεχνιακά συμφέροντα; Γιατί εκεί γίνονται οι διαπραγματεύσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί μείνατε μόνο στη ΓΣΕΕ και δεν πήγατε και στον ΣΕΒ για παράδειγμα. Δεν καταλαβαίνω γιατί ερμηνεύετε τη δήλωσή μου μόνο προς μια πλευρά και όχι αμφιδρόμως. Αυτό το οποίο λέω είναι ότι πρέπει όλοι, σε κάθε απόφαση που λαμβάνεται, να υπολογίζουν την οικονομία και βεβαίως τις κοινωνικές επιπτώσεις.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Επ` αυτού, θα ήθελα μια πιο ευθεία απάντηση σε σχέση με τα συντεχνιακά συμφέροντα. Είναι σαφές το αίτημα το οποίο έχει διατυπωθεί από τον ΣΕΒ σχετικά με τις κατώτατες αμοιβές. Αν η κυβέρνηση το συζητά ή όχι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ελεύθερο το δικαίωμα του να θέλετε, αλλά έχω απαντήσει στο θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αν κάποιες επιχειρήσεις έχουν ζημιές, ο ΣΕΒ για ένα-δύο χρόνια, ο ΣΕΒ ζητάει να υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού. Οι εργαζόμενοι από τη μεριά τους νομιμοποιούνται να ζητάνε μείωση των κερδών στην περίπτωση που είναι δεδομένο ότι οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι και το εισόδημά τους μειώνεται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει. Μου ζητάτε να μεσολαβήσω στη διαπραγμάτευση που γίνεται αυτή τη στιγμή μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Δεν θα το κάνω. Έχω κάνει ήδη δήλωση επ` αυτού. Δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σήμερα είναι η τελευταία μέρα του χρόνου για το briefing. Επειδή τις τελευταίες ημέρες κάνουμε τους απολογισμούς μας@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε πόσο διασταλτική είναι η ερμηνεία του χρόνου σε ό,τι αφορά το briefing;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σήμερα δεν είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχετε κάνει απολογισμό, πόσες φορές μας παραπληροφορήσατε και σε τι ποσοστό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ουδέποτε παραπληροφόρησα τους δημοσιογράφους είτε σ` αυτή την αίθουσα είτε συνομιλώντας μαζί τους στο τηλέφωνο είτε σε συνεντεύξεις που έδωσα. Ουδέποτε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σεβαστό αλλά δια της αποκρύψεως όλης της αλήθειας που είναι νόμιμο και θεμιτό, σε τι ποσοστό μας παραπληροφορήσατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλοι υπόκεινται στην κρίση των Ελλήνων πολιτών. Έχω απαντήσει ήδη στο ερώτημα που θέσατε. Εκτιμώ ότι η προσπάθεια που κάνουν οι δημοσιογράφοι να βρουν την είδηση είναι απολύτως θεμιτή στο πλαίσιο του δικού τους θεσμικού ρόλου. Η δική μου προσπάθεια είναι να ενημερώνω καλύτερα τους Έλληνες πολίτες δι` υμών. Επίσης νομίζω ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι νεότερο από τη Eurostat σχετικά με την τιτλοποίηση για το 2005. Έχει προηγηθεί μια συνέντευξη του κ. Αλογοσκούφη που έλεγε ότι η τιτλοποίηση είναι νεκρή. Σημαίνει αυτό ότι διαγράφεται ως προοπτική η τιτλοποίηση, η ένταξη των κονδυλίων αυτών στον προϋπολογισμό για το 2005;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω κάτι περισσότερο να σας πω αυτή τη στιγμή.

Σας ευχαριστώ.

Σας εύχομαι Καλές Γιορτές.

@ Σας ενημερώνουμε ότι, λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, η επόμενη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου, θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιανουαρίου 2006.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 20 December 2005 - 17:05:17 UTC