Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-11-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2006

Αριθμός Δελτίου: 41973410

Έκδοση 1

brf2011

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση αλλαγής του εκλογικού νόμου, γιατί έχουμε δει το τελευταίο διάστημα σειρά κυβερνητικών στελεχών να θέτουν ευθέως ή εμμέσως θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είχε ρωτηθεί πριν από λίγες ημέρες σε αυτή εδώ την αίθουσα ο κ. Ρουσόπουλος. Ισχύει η απάντηση που είχε δώσει τότε ο κ. Ρουσόπουλος.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Πότε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εάν δεν με απατά η μνήμη μου στις 7 Νοεμβρίου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, επ` αυτού, αλλά τα κυβερνητικά στελέχη δεν γνωρίζουν την επίσημη θέση της κυβέρνησης, αλλά λένε ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα σας είπα.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ο Τούρκος αρχηγός της Aεροπορίας, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους είπε ότι αν και επιθυμούν την ειρήνη, όταν συνέβη το τελευταίο περιστατικό που έπεσε το τουρκικό μαχητικό, είπε ότι διαμήνυσε στην Ελλάδα ότι εάν ξανασυμβεί αυτό, εγώ θα καταρρίψω δύο ελληνικά. Πώς το σχολιάζει η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία, στην ύπαρξη και στη συνέχιση σχέσεων καλής γειτονίας με όλες τις χώρες. Είναι γνωστό ότι οι χώρες κρίνονται από τη γενική συμπεριφορά τους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος (δεν ακούγεται) αυστηρός και κατά του βαθέως κράτους και κατά του κ. Ερντογάν όσον αφορά το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα σχολιάσω τις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη. Θα ήθελα να επισημάνω, όμως, για μια ακόμη φορά, ότι η Τουρκία, όπως είναι γνωστό, έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, συμβατικές υποχρεώσεις έναντι των 25 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας αποβλέπει στο να γίνει πλήρες μέλος. Πρέπει, λοιπόν, η Τουρκία να ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι εικόνα ευρωπαϊκής χώρας αυτή η τριτοκοσμική εκστρατεία για το μουσείο της Μαντάμ Τισώ, ο Πρωθυπουργός και κουστωδία πρωτοκλασάτων στελεχών για την αποκάλυψη των κέρινων ομοιωμάτων, έστω και αν τα πρόσωπα που συμβολίζουν είναι αιχμιακά πρόσωπα της πολιτικής μας ιστορίας του αιώνα που πέρασε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επί του σχολίου σας εγώ δεν θα κάνω σχόλια.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο της κυβέρνησης, για τις αποκαλύψεις που γίνονται στο γερμανικό Τύπο και οι οποίες αφορούν το σκάνδαλο δωροδοκιών της εταιρείας Siemens και το οποίο βέβαια φθάνει και στην Αθήνα, διότι φωτογραφίζεται το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το C4I.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπως ενημερώθηκα αρμοδίως, δεν έχουν περιέλθει επισήμως τα εν λόγω στοιχεία είτε ως καταγγελίες είτε ως πληροφορίες.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω, εάν θεωρείτε ως κυβέρνηση ότι ένας αστυνομικός λειτουργεί δεοντολογικά όταν μπροστά του βλέπει πολίτες να δέρνουν έναν άλλον πολίτη και δεν παρεμβαίνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε τι ακριβώς αναφέρεστε;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Στο επεισόδιο της Θεσσαλονίκης που το έδειξε η τηλεόραση έτσι όπως σας το περιγράφω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει λεπτομερής και διεξοδική ανακοίνωση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με χθεσινή ημερομηνία, στην οποία και σας παραπέμπω.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για τον καυγά Πολύδωρα-Γιακουμάτου.(Δεν ακούγεται).

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν βλέπω κανένα καυγά.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κουφιοκεφαλάκια τον είπε, κ. Εκπρόσωπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ γνωρίζω ότι όλα τα μέλη της κυβέρνησης έχουν έναν κοινό στόχο. Αυτόν τον οποίον έχουν διατυπώσει επανειλημμένως ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση: Στόχος μας είναι η αποκατάσταση των δημοσίων οικονομικών, η σταθεροποίηση της οικονομίας σε τέτοιο βαθμό ώστε όλοι οι Έλληνες, όλα τα κοινωνικά στρώματα να απολαύσουν τους καρπούς αυτής της βελτιωμένης οικονομικής κατάστασης υπενθυμίζοντάς σας για μια ακόμη φορά τη δυσμενή κατάσταση που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση από την προηγούμενη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης που μας παραπέμψατε, αναφέρεται ότι είναι ερευνητέο ποιοι διέπραξαν τις ακρότητες. Δηλαδή, ακόμη ερευνά το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης τον εξόφθαλμο άγριο ξυλοδαρμό από τους αστυνομικούς σε βάρος του φοιτητή; Και δεύτερον, γιατί άργησε και μάλιστα αυτή η ανακοίνωση βγαίνει μετά από 48 ώρες. Ο ξυλοδαρμός έγινε την Παρασκευή το βράδυ και η ανακοίνωση βγήκε την Κυριακή και ακόμη το ερευνάτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έχω ήδη παραπέμψει στην ανακοίνωση του Υπουργείου, η οποία λέει μεταξύ άλλων: «Σε περίπτωση που οι υπαίτιοι είναι αστυνομικοί, θα επιβληθούν κυρώσεις. Οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται με αυτοματισμό, αλλά μετά από ενδελεχή ανακριτική έρευνα η οποία διενεργείται».

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ακόμη δεν ξέρετε εάν είναι αστυνομικοί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας λέω για μια ακόμη φορά ότι τα πράγματα δεν γίνονται με αυτοματισμό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, γιατί φορούσαν κουκούλες οι αστυνομικοί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα γίνουν οι έρευνες και θα αποδοθούν ευθύνες όπου πρέπει να αποδοθούν.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε εγώ δεν σας ρωτώ γι` αυτούς που έδερναν, σας ρωτώ για τον αστυνομικό που ήταν ένστολος και έβλεπε τον ξυλοδαρμό, χωρίς να παρεμβαίνει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπου είναι να αποδοθούν ευθύνες, θα αποδοθούν.

ΚΟΡΑΗ: Ο κ. Έβερτ, ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πριν από λίγο σε παρέμβασή του, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η Υπουργός Εξωτερικών χειρίζεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τις τουρκικές προκλήσεις. Η πολιτική, όμως, αυτή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρεί ως αδυναμία. Οι προκλήσεις της Τουρκίας έχουν ορισμένα όρια. Έως εδώ και μη παρέκει». Προσωπικά διαπιστώνω μια αιχμή. Θα ήθελε ίσως πιο σκληρή την ελληνική θέση. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο για τις δηλώσεις του Προέδρου κ. Έβερτ. Σας είπα ότι η Ελλάδα, όπως και τα άλλα 24 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένουν από την Τουρκία πλήρη συμμόρφωση στις συμβατικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία ως υποψήφια χώρα.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να επανέλθω στο θέμα του εκλογικού νόμου. Θεωρείτε λογικό να υπάρχει τέτοια φημολογία, τόσα δημοσιεύματα, τόσες δηλώσεις και η κυβέρνηση να μην τοποθετείται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Δηλαδή, μπορείτε να το επαναλάβετε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι ισχύει η ξεκάθαρη απάντηση που έδωσε πριν από λίγες ημέρες, σε αυτόν εδώ το χώρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υπουργός Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ετέθη αυτή η ερώτηση και ο κ. Ρουσόπουλος, όταν ρωτήθηκε, είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ρωτήσατε τον κ. Γιακουμάτο ποιοι είναι οι κουφιοκεφαλάκηδες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν ξέρω εάν έχετε υπόψη σας τις δηλώσεις του Προεδρεύοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του οποίου η δήλωση ήταν σε ανάλογο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του κ. Εβερτ, ιδιαίτερα σκληρή για την Τουρκία και θα ήθελα το σχόλιο της ελληνικής κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Ελλάδα εκφράζει την ικανοποίησή της για την τοποθέτηση της φινλανδικής Προεδρίας. Η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί απολύτως με την τοποθέτηση της φινλανδικής Προεδρίας σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, εντός του οποίου η Τουρκία οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την Κύπρο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μόνο για το χρονοδιάγραμμα συμφωνείτε; Επί της ουσίας της φόρμουλας της φινλανδικής Προεδρίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ να διαβάσετε προσεκτικά τις δηλώσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Παλαιολόγος.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Τελικά με τα υποβρύχια που επρόκειτο να παραλάβουμε τι θα γίνει, θα τα πάρουμε ή θα τα πάρουν πίσω οι Γερμανοί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει ό,τι σας είπα την Πέμπτη. Είχα πει τότε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα παραλάβει το υποβρύχιο, εάν δεν ικανοποιηθούν πλήρως οι επιχειρησιακές και οι τεχνικές προδιαγραφές του υποβρυχίου, όπως προβλέπει η σύμβαση. Θα γνωρίζετε ασφαλώς  και σας παραπέμπω σε ανακοινώσεις του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας- ότι στο μεταξύ έγιναν ορισμένες επαφές, οι οποίες, από όσο είμαι πληροφορημένος, πρόκειται και να συνεχιστούν.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Οι Γερμανοί αφήνει να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που δεν παραλάβουμε τα υποβρύχια, θα υπάρξουν επιπτώσεις στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, τα οποία είναι στην ιδιοκτησία τους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρέπει να συνδέεται το ένα θέμα με το άλλο. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Η κυβέρνηση το έχει υπολογίσει αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν πρέπει να συνδέεται -και δεν εννοώ ότι το κάνετε εσείς- το ένα θέμα με το άλλο. Δεν έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η λειτουργία των ναυπηγείων δεν θα συνεχιστεί κανονικά. Αλλά, από την άλλη πλευρά, οι συμβατικές υποχρεώσεις που έχει κάποιος, όσον αφορά την παράδοση υλικού στο ελληνικό Δημόσιο, είναι συγκεκριμένες και πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Από τη μία τα κυβερνητικά στελέχη θέτουν θέμα πρόωρων εκλογών πριν από μερικές εβδομάδες. Από την άλλη θέτουν θέμα κυβερνητικά στελέχη, τα ίδια ή άλλα, εκλογικού νόμου. Μπορείτε να μας πείτε για ποιους λόγους η κυβέρνηση πυροδοτεί συνεχώς την εκλογολογία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση, την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ σε αυτό το χώρο, έχει ξεκάθαρη θέση. Σας υπενθυμίζω ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε στο θέμα των εκλογών με τρόπο ο οποίος δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Τότε, γιατί όλο και περισσότερα στελέχη βγαίνουν και μιλάνε για εκλογές και ζητούν αλλαγή του εκλογικού νόμου; Για παράδειγμα, ο κ. Μεϊμαράκης, χθες. Είναι εκτός γραμμής ο κ. Μεϊμαράκης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα απολύτως σχόλιο. Σας παρουσίασα τη θέση της κυβέρνησης.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Έχει ξεκαθαριστεί αυτό στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας; Γιατί βλέπουμε μια σφαγή στη Β΄ Αθηνών. Δηλαδή και την περασμένη εβδομάδα με τις διαρροές, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» από το περιβάλλον του κ. Πολύδωρα για την κ. Παπακώστα και τον κ. Ζαγορίτη και χθες πάλι τον καβγά...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με ρωτήσατε, εάν δεν κάνω λάθος, την Παρασκευή και τοποθετήθηκα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: ... και χθες πάλι τον καβγά ανάμεσα στον κ. Γιακουμάτο και τον κ. Πολύδωρα. Βλέπουμε μια σφαγή στη Β΄ Αθηνών. Έχει ξεκαθαριστεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας μην υπερβάλλουμε. Μην αποδίδετε μεγαλύτερη σημασία από αυτή που πραγματικά έχουν προσωπικές τοποθετήσεις ορισμένων πολιτικών στελεχών.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Το τελευταίο διάστημα επανέρχεται συνέχεια στη δημοσιότητα ένα θέμα που αφορά τη σύνταξη στις γυναίκες. Δεν ξέρω, η εικόνα που προσλαμβάνω, τουλάχιστον εγώ, δεν ξέρω οι περισσότεροι, είναι αντιφατική. Από τη μία φαίνεται ότι λέει ο Υπουργός ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση του ορίου ηλικίας για τις γυναίκες, από την άλλη αφήνετε να διαφανεί ότι κάτι τέτοιο μάλλον θα ισχύσει μετά τις επόμενες εκλογές. Τελικά, ποια είναι η θέση σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει κάνει ξεκάθαρες δηλώσεις, πολλές φορές, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Τσιτουρίδης, οι οποίες και εκφράζουν την κυβέρνηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Με όλο το θάρρος, εγώ ίσα-ίσα που υπονοώ το αντίθετο. Χωρίς να θέλω να κάνω καμία κριτική, δεν είναι και τόσο ξεκάθαρες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε, εάν το επιθυμείτε, αμέσως μετά το briefing -επειδή δεν τις έχω πρόχειρες εδώ- να σας δώσω τις πιο πρόσφατες δηλώσεις που έχει κάνει ο κ. Τσιτουρίδης και οι οποίες δεν αφήνουν περιθώριο για καμία αμφισβήτηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 20 November 2006 - 22:03:40 UTC