Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-05-13

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 13 Μαϊου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΗΣ ΣΤΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ
  • [02] O Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [03] Η ΚΟΙΝΗ ΕΛΛΗΝΟΤΣΕΧΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [04] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [05] ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ ΕΝΟΨΕΙ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • [06] ΕΠΙΘΕΣΗ ΡΕΠΠΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [08] Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: ΑΠΕΜΠΛΑΚΗΣΑΝ ΟΙ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [09] Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ-ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΕΠΛΗΞΕ ΤΟ ΝΑΤΟ
  • [11] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ:1.200 ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ
  • [12] ΛΥΣΗ ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ
  • [13] ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [14] ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
  • [15] Η ΕΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ 16] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ Ο ΥΠΕΞ ΦΙΣΕΡ
  • [17] Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΓΕΛΤΣΙΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΗΣ ΣΤΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ

    Η θέση της κυβέρνησης για την κρίση στη Γιουγκοσλαβία είναι σαφής, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και εξήγησε: Να σταματήσει τώρα ο πόλεμος, οι χερσαίες επιχειρήσεις δεν εποτελούν διέξοδο, να δοθεί έμφαση στις διπλωματικές πρωτοβουλίες με σκοπό την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Η συμφωνία των «8» στη Βόννη είναι η βάση για διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε πολιτική λύση στο Κοσσυφοπέδιο.

    [02] O Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος επέστρεψε στις 6.30 από τις επισκέψεις στη Γεωργία και την Aqlem_a, απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το ρόλο της Ελλάδας ως χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στα Βαλκάνια, δήλωσε: «O ρόλος της Ελλάδας είναι ένας ρόλος που προσφέρεται στην Ελλάδα να τον αναλάβει και να τον παίξει επιτυχώς. Να αποκαταστήσει τις ζημιές στην περιοχή και να βοηθήσει στην ειρήνη και στη σταθερότητα.» Σε άλλη ερώτηση του Μ.Π.Ε. αν θα συναντηθεί σύντομα με τον Πρωθυπουργό κ.Κώστα Σημίτη, απάντησε: «Ο Πρωθυπουργός με ενημερώνει συνεχώς, είτε δια επισκέψεων είτε δια τηλεφωνημάτων.»

    Μνημείο για τους Πόντιους

    Ο κ. Στεφανόπουλος απαντώντας σε ερώτηση για το αν πρέπει να ανεγερθεί μνημείο στην Ελλάδα για την γενοκτονία των Ποντίων, δήλωσε: «Δικαίως παραπονούνται οι Πόντιοι. Επισήμως δεν έχουμε αναγνωρίσει τις θυσίες τους. Κάποιο μνημείο για την γενοκτονία των Ποντίων πρέπει να γίνει.» Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι πρέπει να γίνει μνημείο και για την γενοκτονία των Μικρασιατών, διότι όπως είπε, κάποια στιγμή το έθνος θα πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό.

    Οι δημοσιογράφοι

    Μιλώντας για τους δημοσιογράφους που κάλυψαν την επίσκεψή του στη Γεωργία και την Αρμενία, ο κ. Στεφανόπουλος δήλωσε: «Eίστε απαραίτητοι για πολλούς λόγους. Η εμφάνιση ενισχύει το κύρος της Ελλάδας. Για πολλούς λόγους είστε απαραίτητοι.» Οι επισκέψεις Ο κ. Στεφανόπουλος εντυπωσιάστηκε από τις επισκέψεις στην Τυφλίδα και το Ερεβάν. Τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν κάνει σημαντικά βήματα και ότι η Ελλάδα θα διευρύνει τη συνεργασία μαζί τους.

    Τα σκουλαρίκια

    Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι δεν είδε στις δύο χώρες νέα παιδιά να κυκλοφορούν με σκουλαρίκια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Δεν είναι κακό τα παιδιά να έχουν σκουλαρίκια. Εδώ ο ίδιος ο Μακαριώτατος το δέχεται. Περιμένετε από μένα να το απαγορεύσω; (Χ.Σ.)

    [03] Η ΚΟΙΝΗ ΕΛΛΗΝΟΤΣΕΧΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Κύριο στοιχείο της κοινής ελληνοτσεχικής πρωτοβουλίας για το Κοσσυφοπέδιο την οποία ανήγγειλαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης και ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Κάβαν στη Βρέμη στις 11 Μαϊου είναι η ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο πρόβλημα με διπλωματική διαπραγμάτευση. Την πρωτοβουλία υποστήριξαν η Σλοβενία και η Ιταλία ύστερα από σχετικές επαφές του κ Κρανιδιώτη με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

    Η πρόταση υποστηρίζει και συμπληρώνει την πρόσφατη pqytobouk_a της «Ομάδας των 8» (G8) και την πρωτοβουλία της Γερμανικής Προεδρίας της Ε.Ε. για το Σύμφωνο Σταθερότητας.

    Οι δύο χώρες αφού δήλωσαν ότι τάσσονται ρητά υπέρ της παροχής αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο, εντός των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας, υποστηρίζουν την εγκατάσταση διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που θα εγγυηθεί την επιστροφή των προσφύγων και την ασφάλεια των πολιτών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στην ανασυγκρότηση και ανοικοδόμηση της περιοχής των Βαλκανίων με μία σειρά ιδεών που στηρίζονται στην οικονομική ανάπτυξη, την ασφάλεια και τη διαμόρφωση θεσμών σταθερότητας και δημοκρατίας στην περιοχή. Ο κ. Κρανιδιώτης δήλωσε πως «αυτή η πρωτοβουλία είναι μία συνεισφορά στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και φυσικά στις μελλοντικές προοπτικές ανοικοδόμησης της περιοχής». Η πρωτοβουλία θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στον ΟΑΣΕ, στα Ηνωμένα Εθνη και στην «Ομάδα των 8».

    [04] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Ο κ. Μπερνς είναι πρέσβης των ΗΠΑ που ενδιαφέρονται για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, όταν ρώτησαν οι δημοσιογράφοι για την επίσκεψη του πρέσβη στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο. Για τη συνάντηση του κ. Μπερνς με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη είπε ότι συζήτησαν για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και το ταξίδι του υπουργού στην Κύπρο.

    Σε ερώτηση αν ο πρέσβης εξέφρασε δυσαρέσκεια για όσα είπε χτες το βράδυ ο Κώστας Σημίτης σχετικά με το ρόλο των ΗΠΑ και του προέδρου Κλίντον, παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός δεν υπόκειται σε λογοκρισία και έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό.

    [05] ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ ΕΝΟΨΕΙ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Δύο υπομνήματα θα υποβάλει εντός της ημέρας η ελληνική κυβέρνηση ενόψει των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες. Το πρώτο θα αναφέρεται στην ανάγκη συγκρότησης της Αμυντικής Πολιτικής της ΕΕ και στην αυτόνομη αμυντική της ταυτότητα.

    Το δεύτερο στο οποίο υποβάλλονται προτάσεις από κοινού με Ισπανούς και Ιταλούς θα είναι σχετικό με την κοινή στρατηγική για τη Μεσόγειο. Το τελευταίο θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων τους προσεχείς μήνες και θα υιοθετηθεί ψήφισμα στη μεθεπόμενη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι. Ενημερώνοντας σήμερα τους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης για την ατζέντα των θεμάτων στις Βρυξέλλες υπογράμμισε ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία επηρεάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Η ενίσχυση εξήγησε της ΚΕΠΠΑ έχει πάρει ιδιαίτερο χαρακτήρα και έχει βαρύνουσα σημασία λόγω της αμυντικής έλειψης της ΕΕ που έγινε εμφανής με τη γιουγκοσλαβική κρίση.

    Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να οδηγήσει στην επίσπευση των diadijasi~m για τη συγκρότηση αμυντικής πολιτικής και ενίσχυσης της εξωτερικής πολιτικής. Και ήδη έχουν ξεκινήσει σε διάφορα πλαίσια, κυρίως της ΕΕ, σχετικές συζητήσεις. Ένα άλλο εξίσου σημαντικό θέμα που θα τεθεί είναι το τί θα γίνει με το μέλλον της ΔΕΕ. Η θέση της Ελλάδος είναι να ενσωματωθεί στην ΕΕ και να γίνει ο αμυντικός της βραχίονας.

    Επίσης θα συζητηθούν τα θεσμικά ζητήματα της ΕΕ τα οποία έχουν μείνει σε εκκρεμότητα από την συνθήκη του Αμστερνταμ, ο τρόπος λήψης των αποφάσεων καθώς και το εύρος της Διακυβερνητικής. Η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα αυτό και στο ποιοι θα την προετοιμάσουν. Στην ημερήσια διάταξη είναι και η κοινή στρατηγική της ΕΕ που θα πρέπει να ακολουθήσει απέναντι στη Ρωσία, καθώς και το γιουγκοσλαβικό Έχει ήδη προσκληθεί και θα παρευρεθεί ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Ζουκάνοβιτς. Ωστόσο παρότι προσκλήθηκε δεν θα είναι ο ηγέτης των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    Αναμένεται ότι θα υπάρξει ευρεία ανταλλαγή απόψεων και σε βάθος συζήτηση πάνω στην πρόταση, στην οποία έχει συμβάλει και η Ελλάδα για σύμφωνο σταθερότητας και προόδου στα Βαλκάνια μετά τη λήξη του πολέμου.

    [06] ΕΠΙΘΕΣΗ ΡΕΠΠΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Οξεία επίθεση εναντίον του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους:»Αντί ο Κ. Καραμανλής να περιφέρεται ως πολιτικός γυρολόγος και να μιλάει είναι καλύτερα να μοιράσει την κασέτα του με τους ισχυρισμούς του που έχουν καταρριφθεί».

    Ο κ. Καραμανλής μιλάει για ένταξη στην ΟΝΕ και προσπαθεί να αποκρύψει την επιτυχία της κυβέρνησης Σημίτη που έφερε τη χώρα σε απόσταση αναπνοής από την ένταξη στην ΟΝΕ και έχουμε ένα ισχυρό και σταθερό νόμισμα. Σε ότι αφορά στη διαφημιστική καμπάνια είπε ότι η κυβέρνηση κινείται στα όρια της δεοντολογίας και η Ν.Δ. είναι αυτή που έχει ξεπεράσει τα όρια της πολιτικής δεοντολογίας και χρησιμοποιεί ανήθικους χαρακτηρισμούς.

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας είχε σήμερα συναντήσεις στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς, καθώς και με αντιπροσωπεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας και της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς, όπως και με αντιπροσωπεία της Βουλής της Σερβίας. Ο κ. Τσοβόλας καταδίκασε τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας αναφέροντας ότι με αυτούς δεν έρχεται η ειρήνη, αντίθετα όπως τόνισε με αυτήν απομακρύνεται.

    Επισήμανε δε οτι πλήττουν όχι μόνο στρατιωτικούς στόχους, αλλά και την υποδομή της Γιουγκοσλαβίας για να ρίξουν το φρόνημα του Γιουγκοσλαβικού λαού. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ ανέφερε ότι κοινή είναι η θέση για άμεση κατάπαυση των βομβαρδισμών και διάθεση από την πλευρά της Γιουγκοσλαβίας για πολιτική λύση με αναγνώριση της ισοτιμίας όλων των εθνοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο και ασφαλώς με την επιστροφή των προσφύγων στο Κοσσυφοπέδιο, την οποία όπως ανέφερε το επίσημο Βελιγράδι είναι διατεθειμένο να διασφαλίσει παράλληλα με την αποδοχή μίας ειρηνευτικής επιτροπής στο πλαίσιο του ΟΗΕ, κάτι με το οποίο συμφωνεί όπως είπε απόλυτα και το κόμμα του. Ο κ. Τσοβόλας αναφερόμενος στις θέσεις του κόμματός του σχετικά με τους βομβαρδισμούς, υπογράμμισε ότι αυτοί επιτέλους πρέπει να σταματήσουν πράγμα που δε το θέλουν οι ΗΠΑ και οι μεγάλες δυνάμεις που θέλουν όπως τόνισε, μέσα από τη συνέχιση των βομβαρδισμών να επιβάλουν τη «νέα τάξη πραγμάτων» στην περιοχή μας.

    [08] Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: ΑΠΕΜΠΛΑΚΗΣΑΝ ΟΙ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Σε ομαλή πορεία βρίσκονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Κύπρο αφού ξεπεράστηκαν τα τελευταία προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί με τις προσπάθειες σύνδεσης, από ορισμένες χώρες, των τεχνικών διαπραγματεύσεων με τη λύση του πολιτικού προβλήματος. Αυτό επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, χαρακτηρίζοντας την θετική εξέλιξη που θα αποτελέσει προηγούμενο κεφάλαιο για τις επόμενες διαπραγματεύσεις. Ο κ. Κρανιδιώτης που επισκέπτεται σήμερα την Κύπρο επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου ανέφερε ότι μετά από προσπάθειες της ελληνικής πλευράς ήρθησαν οι επιφυλάξεις που είχαν εκφράσει Ολλανδία, Ιταλία και Γαλλία. «Εμείς στις προσπάθειες που έγιναν να συνδεθεί η λύση του πολιτικού προβλήματος με τις τεχνικές διαδικασίες ένταξης της Κύπρου, απαντήσαμε ότι την ευθύνη έχει η Τουρκία και η αδιάλλακτη στάση της και άρα αν τους ενδιαφέρει να λυθεί το Κυπριακό θα πρέπει να στραφούν προς αυτήν».

    Ο κ. Κρανιδιώτης εξέφρασε επίσης την ελπίδα και την ευχή σύντομα η Τουρκία να σχηματίσει ισχυρή κυβέρνηση που θα αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στη Διεθνή Κοινότητα και τους Διεθνείς Κανόνες και θα προχωρήσει σε ένα αξιόπιστο διάλογο με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε ακόμα να υπογραμμίσει ότι η Διεθνής Κοινότητα δεν πρέπει να χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά στο Κυπριακό που έχει, όπως είπε, ανάγλυφες ομοιότητες με σύγχρονα προβλήματα και κρίσεις.

    [09] Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

    «Η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο θέτει σε σοβαρή αμφισβήτηση το κύρος και την αξιοπιστία των Διεθνών Οργανισμών που είναι εντεταλμένοι για τη διαφύλαξη της ειρήνης». Αυτό τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη διήμερη συνάντηση των Νέων Κοινοβουλευτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εργασίες της οποίας πραγματοποιούνται στην Αθήνα. Ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση κρίσεων που ξεσπούν στην «αυλή της Ευρώπης» και για την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής της πολιτικής. Αναφερόμενος στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου την παραλλήλισε με το Κυπριακό τονίζοντας ότι «εάν δεν διαμορφώσουμε ένα νέο σύστημα εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ, τότε η οικοδόμησή της θα είναι μονόπλευρη και ανολοκλήρωτη. Η Ευρώπη θα πρέπει να υψώσει τη φωνή της και να διαμορφώσει μια αυτόνομη εξωτερική πολιτική με «ευρωκεντρική» αφετηρία». Ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε επίσης, την αναγκαιότητα διαμόρφωσης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ (ΚΕΠΠΑ) μέσα από ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό οργανισμό, ικανό να προστατεύσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια, να εγγυηθεί τη σταθερότητα και την ειρήνη, να διαχειρίζεται τις αναφυόμενες κρίσεις και να κατοχυρώσει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωπαϊκών αξιών.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ-ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΕΠΛΗΞΕ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Στόχους στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο έπληξε την νύχτα το ΝΑΤΟ, παρά την κακοκαιρία που επικρατούσε στη Γιουγκοσλαβία. Στο Κοσσυφοπέδιο οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν στις 19.20 το απόγευμα, όταν πύραυλοι του ΝΑΤΟ έπληξαν την περιοχή της Σρμπιτσα και του Ντέτσανι. Μετά τα μεσάνυχτα η δραστηριότητα των συμμαχικών αεροσκαφών μετατοπίστηκε στην περιοχή μεταξύ του Ντέτσανι και της Τζακόβιτσα, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αλβανία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στο Λίπλιαν, 15 χιλιόμετρα νότια της Πρίστινα, καθώς και στο όρος Κούτλοβατς στη Κόσοφσκα Μίτροβιτσα, όπου υπέστη ζημιές η συνοικία Στάρι Τργκ.

    Στις 2 μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα πέντε ΝΑΤΟϊκοί πύραυλοι κτύπησαν τον σιδηροδρομικό σταθμό και το ξενοδοχείο «Putnik» στο Πρίζρεν. Μετά την επίθεση τα δύο κτίρια παραδόθηκαν στις φλόγες, δεν υπάρχουν ωστόσο πληροφορίες για θύματα ή τραυματίες.

    Τα ξημερώματα οι συμμαχικές επιχειρήσεις επικεντρώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Βελιγρδίου, στο Νόβισαντ και το Πάντσερβο. Στο Βελιγράδι βομβαρδίστηκε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μπατάνιτσα, ενώ στο Νόβισαντ τέσσερις πύραυλοι έπληξαν το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης. Το κτίριο αυτό έγινε για δεύτερη φορά στόχος των βομβαρδισμών και έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Στο Πάντσεβο οι εκρήξεις σημειώθηκαν μετά τις 4 το πρωί. Επλήγη περιοχή ανατολικά του κέντρου της πόλης, ενώ έντονη ήταν και η απάντηση της γιουγκοσλαβικής αεράμυνας. Ε.Π.

    [11] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ:1.200 ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ

    Πάνω από 1.200 πολίτες έχασαν τη ζωή τους ενώ περίπου 5.000 τραυματίστηκαν από τις αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας , όπως υποστήριξε η ύπατη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μαίρη Ρόμπινσον επικαλούμενη stoiwe_a που πήρε από τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς. Οπως υπογράμμισε η κ. Ρόμπινσον, η οποία δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς, ο αριθμός των Αλβανών προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο έφτασε το ένα εκατομμύριο, γεγονός που σημαίνει ότι ελάχιστοι Αλβανοί έμειναν στην επαρχία καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που η επίσημη απογραφή στη Γιουγκοσλαβία πριν από τον πόλεμο, είχε καταγράψει στο Κοσσυφοπέδιο 917.000 Αλβανοί. Η κ. Μαίρη Ρόμπινσον επισήμανε πως ανησυχεί βαθύτατα τόσο για τα δικαιώματα των Κοσοβάρων Αλβανών όσο και ο αριθμός των πολιτών που έχει σκοτωθεί από τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ.

    Η ύπατος αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα η οποία επισκέφτηκε την πόλη Νις η οποία έχει υποστεί ισχυρά νατοϊκά πλήγματα υποστήριξε ότι οι νατοϊκες επιδρομές ενοποιούν τον πληθυσμό ο οποίος αποτελεί το αντικείμενο της βομβιστικής εκστρατείας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η μαζική έξοδος των Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο εγείρει αντισερβικά αισθήματα παγκοσμίως και ότι ο διωγμός τους πρέπει να σταματήσει. Λ.Μ.

    [12] ΛΥΣΗ ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ

    O Ρώσος ειδικός απεσταλμένος για τα Βαλκάνια Βίκτορ Τσερνομίρντιν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι διπλωματική λύση στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο θα βρεθεί μέσα στις προσεχείς ημέρες.

    Προτού αναχωρήσει για το Ελσίνκι ο κ. Τσερνομίρντιν υποστήριξε ότι το θέμα που προέχει είναι η ειρηνευτική διαδικασία στα Βαλκάνια να προχωρήσει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι αεροπορικές επιχειρήσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας πρέπει να σταματήσουν αμέσως ενώ άφησε να εννοηθεί ότι εάν η Συμμαχία επιδείξει έλλειψη λογικής προσέγγισης για την επίλυση του προβλήματος η Μόσχα θα αποσυρθεί από την ειρηνευτική διαδικασία. Λ.Μ

    [13] ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρόμπ Τάλμποτ δήλωσε ότι «υπάρχουν λόγοι για ελπίδες» στη διευθέτηση της κρίσης του Κοσσυφοπέδιου και χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε στη Μόσχα με τον Ρώσο απεσταλμένο στα Βαλκάνια Βίκτορ Τσερνομίρντιν ‘'παραγωγικές''.

    «Εμείς και οι Ρώσοι κατανοούμε καλύτερα ο ένας τον άλλο από ότι πριν από δύο μέρες» είπε ο κ.Τάλμποτ και τόνισε ότι ‘'δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την επιτυχία''. Όπως εξήγησε, η διευθέτηση της κρίσης δεν εξαρτάται ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από τη Ρωσία αλλά «από έναν και μόνο άνθρωπο στο Βελιγράδι που γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα». Σε ερώτηση εάν η απόλυση του Γεβγκένι Πριμακόφ θα επηρεάσει την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, ο κ.Τάλμποτ απάντησε αρνητικά, καθώς όπως είπε οι ΗΠΑ σέβονται τις διαδικασίες της ρωσικής δημοκρατίας. Ε.Ρ.

    [14] ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

    Ο Ρώσος υπουργός για Εκτακτες Περιστάσεις Σεργκέι Σοϊγκού συναντήθηκε σήμερα με τον Ελληνα πρεσβευτή στη Μόσχα Δημήτρη Κυπραίο για να συζητήσουν το συντονισμό των ενεργειών τους όσον αφορά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Ρωσία, Ελλάδα και Ελβετία στη Γιουγκοσλαβία. Οι κύριοι Σοϊγκού και Κυπραίος συμφώνησαν ότι προκειμένου η επιχείρηση να είναι πιο αποτελεσματική πρέπει να δημιουργήσουν στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας αρκετές ανθρωπιστικές ζώνες για να αισθάνονται ασφαλείς οι εργαζόμενοι στη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια. Παράλληλα, οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι πρέπει να αφήσουν και άλλες χώρες να συμμετάσχουν στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ ο κ. Σοϊγκού αναφέρθηκε στην κινητή νοσοκομειακή μονάδα του ρωσικού υπουργείου για τα Εκτακτα Περιστατικά η οποία εγκαταστάθηκε στη σερβική πόλη Προκούπλιε 30 χιλιόμετρα από την πόλη Νις και η οποία μάλιστα σήμερα δέχτηκε 50 ασθενείς. Λ.Μ

    [15] Η ΕΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ

    Η Ευρώπη προσπάθησε να μειώσει σήμερα τη σημασία του βομβαρδισμού από το ΝΑΤΟ στην κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι, υποστηρίζοντας ότι «ήταν ένα τραγικό περιστατικό» και δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην ενίσχυση των σχέσεων με την Κίνα. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Λεόν Μπριτάν υποστήριξε από το Χονγκ Κονγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ότι ο βομβαρδισμός για τον οποίο το ΝΑΤΟ ζήτησε συγγώμη δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις της Ευρώπης με την Κίνα, ούτε την προσπάθεια του Πεκίνου να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. «Το περιστατικό στο Βελιγράδι ήταν τραγικό και κατανοούμε ότι προκάλεσε άσχημα συναισθήματα, αλλά από την άλλη είναι αναμφισβήτητο ότι επρόκειτο για ατύχημα», κατέληξη ο κ.Μπριτάν. Ε.Ρ.

    [16] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ Ο ΥΠΕΞ ΦΙΣΕΡ

    Μέσα σε επεισοδιακή ατμόσφαιρα, που θύμιζε μάλλον... αρένα - με γιουχαϊσματα, σφυρίγματα, μπογιές και συνθήματα- πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μπίλεφελντ, το έκτακτο συνέδριο του κόμματος των Πρασίνων, που βγήκε τελικά λαβωμένο, αν και η διάσπαση μάλλον έχει αποφευχθεί. Την οργή ενός μεγάλου αριθμού των 800 συνέδρων συγκέντρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, που έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα στα μάτια των συντρόφων του, έχοντας πάρει στο γιουγκοσλαβικό ζήτημα το μέρος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, παραδοσιακών πολιτικών αντιπάλων τους. Όταν ο Φίσερ μπήκε στην αίθουσα του συνεδρίου, περιστοιχιζόμενος από... είκοσι (20) σωματοφύλακες (ο ίδιος φορούσε ζιβάγκο και σακάκι), τον υποδέχθηκαν με γιουχαϊσματα και σφυρίγματα, αλλά και sumh^lata, όπου τον αποκαλούσαν «φονιά» και «πολεμοχαρή». Ένας μάλιστα σύνεδρος εκσφενδόνισε προς το μέρος του μία ...σακούλα με μπογιά, και ο Γερμανός ΥΠΕΞ βρέθηκε με ...σακάκι παραλλαγής. Το ίδιο διάστημα, αλλά και σ' όλη τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, η αστυνομίλα είχε λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ πολλοί σύνεδροι έφεραν πανό, μπλουζάκια και πλακάτ με διάφορα συνθήματα σε βάρος των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, και μάλλον εκνευρισμένος από τα γιουχαϊσματα, ο Φίσερ μίλησε κι αυτός με πάθος, υπεραμυνόμενος της πολιτικής της κυβέρνησης Σρέντερ και αποδίδοντας την ευθύνη για τον πόλεμο στα Βαλκάνια στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, επιμένοντας στις από καιρό θέσεις του. Ο Φίσερ, αλλά και ορισμένοι άλλοι ομιλητές, έθεσαν στους συνέδρους και (εκβιαστικά) διλήμματα του τύπου ότι αν εκδοθεί απόφαση για αυτόματη μονομερή διακοπή των βομβαρδισμών, που θα σημαίνει καταδίκη της γερμανικής πολιτικής, τότε αυτό μπορεί να έχει σαν συνέπεια, κατ' αρχήν τη διάσπαση του κόμματος και κατ' επέκταση την πτώση της κυβέρνησης, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, κι ενώ η Γερμανία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στην περιοχή των Βαλκανίων. Πάντως, ανεξάρτητα αν το κόμμα βγήκε από το συνέδριο ενωμένο, έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε διάσπαση, που δεν θ' αργήσει να ρθει. (Χ.Σ.)

    [17] Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΓΕΛΤΣΙΝ

    O Rώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις διπλωματικές προσπάθειες για επίλυση του Ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, αν το ΝΑΤΟ συνεχίσει τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία και αν δεν λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις της για το ζήτημα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιnterfax. Ο κ. Γέλτσιν προέβη στην δήλωση αυτή στις συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Ζακ Σιράκ. Η Ρωσία επιθυμεί τον άμεσο τερματισμό των νατοϊκών βομβαρδισμών ως προϋπόθεση για διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι και αντιτίθεται στην παρουσία διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο χωρίς την έγκριση της Γιουγκοσλαβίας. O.K.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 13 May 1999 - 21:17:36 UTC