Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Madedonian Press Agency: News in Greek, 99-06-30

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 30 Ιουνίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΩΝ
  • [02] Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΕΣΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟΝ Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ
  • [03] Ο Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ: ΟΤΑΝ ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΙΣ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ Η ΖΗΤΑΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ Η ΣΙΩΠΑΣ
  • [04] Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν.Δ. ΕΠΙΖΗΤΕΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΕΤΕΘΗ
  • [05] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
  • [06] ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ:ΑΠΟ ΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [08] ΠΡΟΣ ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΑΤΟ-ΡΩΣΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [09] ΓΑΛΛΙΑ:ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Η ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [10] Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
  • [11] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΡΚΚ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΟΠΛΟΥ ΑΓΩΝΑ
  • [12] Η Μ. ΟΛΜΠΡΑΙΤ ΘΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΘΩΝ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΡΩΣΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΩΝ

    Δεν υπάρχει περίπτωση επαναφοράς του θεσμού των μετεξεταστέων, δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος τόνισε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προχωρά κανονικά.

    Στα ποσοστά αποτυχίας στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ και Β΄ Λυκείου αναφέρθηκε η ΟΛΜΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η ΟΛΜΕ παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών που θα χρειαστεί να επαναλάβουν την τάξη.

    [02] Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΕΣΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟΝ Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ

    Υστερα από πρόσκληση του Γιώργου Παπανδρέου μετέβη στη Νέα Υόρκη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, δήλωσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννης Νικολάου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Ο κ. Κρανιδιώτης συνόδευε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στη Λατινική Αμερική και αναχώρησε για τις ΗΠΑ ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

    [03] Ο Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ: ΟΤΑΝ ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΙΣ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ Η ΖΗΤΑΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ Η ΣΙΩΠΑΣ

    «Στην πολιτική όταν διαπράττεις ένα λάθος, ή ζητάς συγγνώμη ή σιωπάς, δεν ζητάς τα ρέστα», σχολίασε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννης Νικολάου, αναφερόμενος στα όσα είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, σχετικά με τις δηλώσεις του Κώστα Καραμανλή, πως η Ελλάδα παραγκωνίζεται από την υπόθεση ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, ενώ η Θεσσαλονίκη πήρε την έδρα της αρμόδιας υπηρεσίας. Αυτή η συμπεριφορά, πρόσθεσε, δεν αρμόζει στο «νέο ξεκίνημα» που επαγγέλλεται η Νέα Δημοκρατία.

    [04] Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν.Δ. ΕΠΙΖΗΤΕΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΕΤΕΘΗ

    «Η Ν.Δ. επιζητεί για τη Θεσσαλονίκη ρόλο πολύ ευρύτερο από αυτόν που της ανετέθη με την απόφαση των «15» στο Ρίο Ιανέιρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος άσκησε κριτική στον εκτελούντα χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Νικολάου.

    «Με τον κ. Νικολάου ασχολούμεθα γιατί εκπροσωπεί την κυβέρνηση του κ. Σημίτη», είπε και συνέστησε στην κυβέρνηση «αντί μέσα από ύβρεις να προσπαθεί να βρει την οντότητά της να ευχαριστεί τη Νέα Δημοκρατία για τον τρόπο με τον οποίο διεκδικεί τη μεγιστοποίηση του ρόλου της Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης στην ανασυγκρότηση της Γιουγκοσλαβίας και των Βαλκανίων». Ο κ. Σπηλιωτόπουλος κατέληξε τονίζοντας «οτι η Νέα Δημοκρατία είναι το πρώτο σε δύναμη κόμμα δεν το λέμε εμείς, αλλά το είπε ο ελληνικός λαός. Φαίνεται όμως ότι ούτε αυτό μπορεί να καταλάβει ο κ. Νικολάου».

    [05] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

    Αλλαγή στο σύστημα κλεισίματος του χρηματιστηριακού δείκτη, ώστε να μη διαμορφώνονται οι τελικές του τιμές με «παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής», πρότεινε ο προέδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Στ. Θωμαδάκης.

    Μιλώντας σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τη νέα χρηματιστηριακή αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο κ. Θωμαδάκης τόνισε ότι έτσι όπως λειτουργεί σήμερα το σύστημα κλεισίματος προσφέρεται για weiqac~cgsg του τελευταίου λεπτού. Οπως εξήγησε, οι παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής μπορούν να ανεβάσουν το δείκτη δείχνοντας έτσι μία πλασματική και όχι πραγματική εικόνα. «Η άποψή μου είναι ότι η τελική τιμή κλεισίματος πρέπει να διαμορφώνεται από το μέσο όρο ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος είτε 15 λεπτών, είτε μισής ώρας», επεσήμανε και προσθέσε ότι «αυτό μπορεί να γίνει εφικτό με την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος». Ακόμα ο πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς επέστησε την προσοχή σε όσους κάνουν «παιχνίδια» στη Σοφοκλέους σημειώνοντας ότι το «Χρηματιστήριο δεν είναι τζόγος, αλλά μηχανισμός ανάπτυξης και όσοι το βλέπουν ως τζόγο να ξέρουν ότι αυτό θα τους εκδικηθεί». Ταυτόχρονα εισηγήθηκε να συνταχθεί κώδικας δεοντολογίας χρηματιστηριακού ρεπορτάζ, ώστε να σταματήσουν τα διάφορα «παπαγαλάκια» να περνάνε «κατασκευασμένες» ειδήσεις. Αναφερόμενος στην εισαγγελική έρευνα για ύποπτες συναλλαγές και μετοχές «φούσκες» ο κ. Θωμαδάκης είπε ότι «είναι ευπρόσδεκτη, αν και ο εισαγγελέας δεν έχει ακούσει ακόμα τις απόψεις τους». Πρόσθεσε δε ότι οι εποπτικές αρχές του χρηματιστηρίου έχουν το τελευταίο ενάμισι χρόνο επιβάλει κυρώσεις για τις περιπτώσεις διοικητικών παραβάσεων και έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη όλες εκείνες στις οποίες έχουν διαπιστωθεί ποινικά αδικήματα.

    Πάντως επεσήμανε ότι γίνεται πολλή συζήτηση για μετοχές 10 - 15 εταιριών από τις 287 που διαπραγματεύονται συνολικά στο Χρηματιστήριο και οι οποίες αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,6% τοις χιλίοις της συνολικής κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου και είναι απούσες από το χαρτοφυλάκιο του μέσου επενδυτή. Τέλος ανέφερε ότι κακώς θεωρούνται «ύποπτη διαδικασία» οι διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών, γιατί δεν είναι απίθανο ή τερατώδες να ανεβαίνει η τιμή της μετοχής μίας εταιρίας, η οποία αξιολογείται ως αντικείμενο εξαγοράς ή συγχώνευσης.

    [06] ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ:ΑΠΟ ΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

    Από την επιτυχία της περιόδου διοίκησης της Ολυμπιακής από τη Speedwing εξαρτά το ζήτημα απολύσεων προσωπικού ο διευθύνων σύμβουλος της British Airways, Bob Ayling, σε συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία του BBC. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην καταστεί επιτυχής εταιρία η Ολυμπιακή και αν αυτό γίνει δυνατό, τότε πολλές από τις ανησυχίες που υπάρχουν σήμερα θα εξαφανιστούν». Στη συνέντευξή του ο κ. Ayling αναφέρθηκε στα σχέδια της British Airways για την Ολυμπιακή και εξέφρασε την πεποίθηση του πως η Ολυμπιακή μπορεί εν δυνάμει να γίνει επιτυχής διότι απολαμβάνει της υποστήριξης των Ελλήνων πολιτών αλλά και των πελατών της σε όλον τον κόσμο.

    ‘'Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι με το τέλος του πολέμου και την ανοικοδόμηση των Βαλκανίων, καθώς επίσης και με την λειτουργία του καινούργιου αεροδρομίου στα Σπάτα, η Αθήνα είναι ο φυσικός αεροπορικός κόμβος σε αυτό το σημείο της Ευρώπης είπε ο κ.Ayling, o οποίος προσέθεσε ότι ‘'η Ολυμπιακή θα επωφεληθεί τα μέγιστα από το νέο αεροδρόμιο των Σπάτων». Ο κ.Ayling τόνισε επίσης ότι η British Airways θα συνεργαστεί στενά με την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχία του σχεδίου και κατέστησε σαφές ότι η Speedwing θα διευθύνει την Ολυμπιακή με απόλυτα επαγγελματικό τρόπο, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι πι προηγούμενες διοικήσεις της εταιρίας δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των εργαζομένων της Ολυμπιακής αλλά και των πελατών της εταιρίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της British Airways τόνισε στο BBC ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να αποφασίσει ο βρετανικός αεροπορικός κολοσσός αν θα ασκήσει την προνομία που έχει από την συμφωνία με την Ολυμπιακή για την αγορά του 20% του εθνικού αερομεταφορέα.

    Σε ερώτηση για το τί θα γίνει αν αποτύχει το πείραμα της Speedwing και αν αυτό θα σημάνει το τέλος για την Ολυμπιακή, ο διευθύνων σύμβουλος της British Airways ανέφερε ότι οι βρετανικές αερογραμμές δεν συνάπτουν καμία συμφωνία εάν δεν είναι απόλυτα σίγουρες για την επιτυχία του εγχειρήματος. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι πολύ σύντομα ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπιακής, Rod Lynch, με την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης θα μπορέσει να ανατρέψει το αρνητικό παρελθόν και να καταστήσει την εταιρία επικερδή.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Μόμιρ Μπουλάτοβιτς κάλεσε για αύριο τους αρχηγούς των σημαντικότερων κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Ομοσπονδιακή Βουλή για διαβουλεύσεις.

    Η πρόσκληση αυτή του κ. Μπουλάτοβιτς απευθύνεται μία ημέρα μετά την αναφορά του προέδρου της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ότι «στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να έχουν θέση όλα τα σημαντικά κοινοβουλευτικά κόμματα που συνέβαλαν στη λαϊκή ενότητα κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και έτσι να συμβάλουν στην επιτυχή υλοποίηση των στόχων της οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της χώρας». Ετσι, θεωρείται ότι στόχος των διαβουλεύσεων αυτών θα είναι ο ανασχηματισμός της σημερινής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχουν το «Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας» του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η «Γιουγκοσλαβική Αριστερά» της Μίρα Μάρκοβιτς, συζύγου του Μιλόσεβιτς και το «Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα» του πρωθυπουργού Μόμιρ Μπουλάτοβιτς. Ο κ. Μπουλάτοβιτς είχε στη διάρκεια της επίθεσης του ΝΑΤΟ αποπέμψει τον πρόεδρο του «Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης» Βουκ Ντράσκοβιτς από τη θέση του αντιπροέδρου της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και σε ένδειξη διαμαρτυρίας παραιτήθηκαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι τρεις υπουργοί από το κόμμα του κ. Ντράσκοβιτς. Ο κ. Ντράσκοβιτς δήλωσε προ ημερών ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μία νέα κυβέρνηση, ενώ σε αυτήν είναι σίγουρο ότι δεν πρόκεται να συμμετάσχει ούτε το ‘'Δημοκρατικό Κόμμα Sosiakist~m'' του προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, το οποίο δεν αναγνωρίζει και τη σημερινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση του κ. Μπουλάτοβιτς. Το μόνο κόμμα που θα αποδεχόταν πιθανώς να συμμετάσχει στη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι το «Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα» του εθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος μαζί με τους 13 υπουργούς που διαθέτει στην κυβέρνηση της Σερβίας τελεί υπό παραίτηση.

    Ο κ. Σέσελι και οι υπουργοί του παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση της Σερβίας μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά η παραίτηση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς. Θεωρείται, ότι αν ο Βόισλαβ Σέσελι αποσπάσει κάποια ισχυρά ανταλάγματα από το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τότε ίσως δεχθεί να συμμετάσχει στη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας. Το γεγονός αυτό θα συνέφερε τον κ. Μιλόσεβιτς, ο οποίος θα είχε μία κυβέρνηση στη χώρα, την οποία θα παρουσίαζε ως «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», αλλά και τον κ. Σέσελι, ο οποίος φαίνεται ότι αναζητεί σανίδα σωτηρίας για να παραμείνει ισχυρός στην πολιτική σκηνή της χώρας. Κάποιες δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί, δείχνουν ότι το κόμμα του Βόισλαβ Σέσελι έχει χάσει σημαντικό μέρος της δύναμής του το τελευταίο διάστημα. Αναλυτές, επισημαίνουν ότι αν η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποτελείται από τα ίδια κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή κυβέρνηση της Σερβίας, χωρίς τη συμμετοχή μετριοπαθών και μεταρρυθμιστικών στοιχείων, τότε αναμένεται ότι η απομόνωση της Γιουγκοσλαβίας από το δυτικό κόσμο θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη. Ομως αυτό δε φαίνεται να ανησυχεί και ιδιαίτερα τον κ. Μιλόσεβιτς, ο οποίος γνωρίζει καλά ότι η Διεθνής Κοινότητα, έτσι και αλλιώς δεν επιθυμεί να συνεργάζεται σε καμία περίπτωση μαζί του.

    [08] ΠΡΟΣ ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΑΤΟ-ΡΩΣΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Η ‘'συμφωνία αλληλεπίδρασης'' ανάμεσα στις ρωσικές δυνάμεις και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο ολοκληρώνεται στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επεσήμανε ότι βασικός στόχος των διαπραγματεύσεων είναι ο συντονισμός της δραστηριότητας των ρωσικών και ΝΑΤΟϊκών μονάδων σε διάφορους τομείς και ζώνες ευθύνης, καθώς και η διευθέτηση τεχνικών και οργανωτικών προβλημάτων της αλληλεπίδρασης. Επικεφαλής της ρωσικής αποστολής στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων είναι ο αντιναύαρχος Βαλεντίν Κουζνέτσοφ. Ε.Ρ.

    [09] ΓΑΛΛΙΑ:ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Η ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Η Γαλλία τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας και προειδοποίησε για τους κινδύνους από το ενδεχόμενο απόσχισης του Μαυροβουνίου, όπως d^kyse η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αν Γκαζό Σεκρέτ.

    «Η Γαλλία προειδοποιεί για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην περιοχή από την απόσχιση του Μαυροβουνίου από την Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας» είπε η εκπρόσωπος και σημείωσε ότι ο πρόεδρος της μικρότερης γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας Μίλο Τζουκάνοβιτς δεν προέβη ποτέ σε δηλώσεις περί απόσχισης. Ακόμη ανέφερε ότι η Γαλλία από την αρχή υποστήριζε τις προσπάθειες του κ.Τζουκάνοβιτς για εκδημοκρατισμό των γιουγκοσλαβικών θεσμών και θα συνεχίσει τη στάση της αυτή και στο μέλλον. Ε.Ρ.

    [10] Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

    Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) αποτελεί προτεραιότητα της φιλανδικής προεδρίας που αρχίζει αύριο, δήλωσε ο Φιλανδός Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Κίμο Σάσι, ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα στη Λευκωσία με τον επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας για ένταξη στην ΕΕ Γιώργο Βασιλείου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, σε μέρος της οποίας συμμετείχε και ο εκπρόσωπος της Φινλανδίας για το Κυπριακό, Γιάκο Μπλόμπεργκ, ο κ. Σάσι είπε ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι να παρουσιάσει το πρόγραμμα της προεδρίας της χώρας του, στο οποίο διευκρίνισε ότι περιλαμβάνονται επτά θέματα, με πρώτο τη διεύρυνση, που αποτελεί, όπως σημείωσε, «προτεραιότητα για τη φιλανδική προεδρία». Στόχος της φινλανδικής προεδρίας, πρόσθεσε, είναι να διατηρηθεί ένας πολύ γρήγορος ρυθμός στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να «ανοιχθούν» οκτώ νέα κεφάλαια, από τα οποία ορισμένα χαρακτήρισε δύσκολα, διευκρινίζοντας ότι σε αυτήν την κατεύθυνση προγραμματίζεται κατά τη φινλανδική προεδρία μια υπουργική σύνοδος και τρεις άλλες σε χαμηλότερο επίπεδο. Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλείου χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «πολύ χρήσιμη και δημιουργική» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός, όπως είπε, ότι «η πρώτη προτεραιότητα της φινλανδικής προεδρίας είναι η διεύρυνση της ΕΕ». Ο κ.Βασίλειου πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, τα κεφάλαια που θα εξεταστούν, η μεταρρύθμιση των θεσμών της ΕΕ, η πολιτική απασχόλησης, η περιβαλλοντική πολιτική και η προστασία των συνόρων της ΕΕ.

    [11] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΡΚΚ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΟΠΛΟΥ ΑΓΩΝΑ

    Προειδοποιήσεις για κλιμάκωση του ένοπλου αγώνα στο εσωτερικό της Τουρκίας, απηύθυναν εκπρόσωποι του Κουρδικού Κινήματος, αμέσως μετά την ανακοίνωση της καταδίκης σε θάνατο του ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπτουλάχ Οτζαλάν. Την ίδια ώρα εκκληση στην Τουρκία να μην εκτελέσει την θανατική ποινή που επεβλήθη στον ηγέτη των Κούρδων αυτονομιστών, Αμπτουλάχ Οτζαλάν, απηύθυναν πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του ΒΒC, εκπρόσωπος tou Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει, προς το παρόν, την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, σε δηλώσεις του είπε ότι θα καταστήσει γνωστή στην Αγκυρα την αντίθεση του Λονδίνου στην εκτέλεση του Οτζαλάν. «Η θέση μας για την θανατική ποινή είναι σαφής και πολύ γνωστή. Είμαστε αντίθετοι όπως και η Ευρωπαϊκή Ενωση στην θανατική ποινή και θα κάνουμε σαφές στην Τουρκία ότι περιμένουμε να συνεχίσει την πρακτική που ακολουθεί από το 1984, να μην εφαρμόσει δηλαδή τη θανατική ποινή»,είπε ο κ.Κουκ. Στο μεταξύ, σε συνέντευξή της στo BBC, η συντονίστρια του Κουρδικού Κέντρου πληροφοριών στο Λονδίνο, Μισγκίν Σιντ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακραία στοιχεία του κουρδικού κινήματος να προβούν σε βίαιες ενέργειες κατά ευρωπαϊκών χωρών ανάμεσά τους και της Ελλάδας.

    «Για μια ακόμη φορά οι τουρκικές αρχές αρνούνται να αναγνωρίσουν ότι υπάρχει κουρδικό πρόβλημα και το πιο σημαντικό από όλα είναι πως πιστεύουν ότι μπορουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με το να κλείσουν ισόβια τον Οτζαλάν ή να τον εκτελέσουν», είπε η εκπρόσωπος του Κουρδικού Κέντρου Πληροφοριών και ανακοίνωσε ότι η δράση των Κούρδων αυτονομιστών στο εσωτερικό της Τουρκίας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, ακόμη και μετά την καταδικαστική για τον Οτζαλάν απόφαση του δικαστηρίου. «Ο αγώνας των Κούρδων η αντίσταση θα συνεχιστούν και η δικαστική απόφαση δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της Τουρκίας. Αντίθετα, θα οξύνει την κατάσταση και θα οδηγήσει σε κλιμάκωση του πολέμου στο εσωτερικό της Τουρκίας», υπογράμμισε. Τόνισε επίσης ότι οι δραστηριότητες των Κούρδων με αίτημα την επίλυση του κουρδικού θα συνεχιστούν σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν και βίαιες ενέργειες από ακραία στοιχεία. «Θα δούμε πράγματι μια κλιμάκωση της δράσης των Κούρδων στην Ευρώπη. Προβλέπω ότι οι Κούρδοι θα κατεβούν στους δρόμους. Θα ξεκινήσουν νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ο αγώνας μας δεν περιορίζεται στην ένοπλη δράση. Είναι πολύ πιο ευρύς και περιλαμβάνει πολλές πολιτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, εξίσου σημαντικά στοιχεία του κουρδικού αγώνα. Δεν μπορώ πάντως να εγγυηθώ ότι δεν θα δούμε και νέες βίαιες ενέργειες των Κούρδων κατά ευρωπαϊκών χωρών που πρόδωσαν το λαό μας, όπως η Ελλάδα. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο συμπεριλαμβανομένου και του ΡΚΚ. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια, γενιές ολόκληρες να ξεχάσουν και να συγχωρήσουν», υπογράμμισε καταλήγοντας.

    [12] Η Μ. ΟΛΜΠΡΑΙΤ ΘΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΘΩΝ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΡΩΣΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    Η Μαντλίν Ολμπράιτ ενδέχεται να απομακρυνθεί από το αμερικανικο υπουργείο Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εξαιτίας των λαθών που διέπραξε στην πολιτική που εφάρμοσε στο θέμα της Γιουγκοσλαβίας, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η ρωσική εφημερίδα «Nezavisimaya Gazeta».

    Η εφημερίδα σημειώνει πως στην Ουάσιγκτον ήδη συζητιέται πιθανός ανασχηματισμός στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, και o Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλιντον φέρεται να έχει καταλήξει ήδη στον αντικαταστάτη της κυρίας Ολμπράιτ. Φαίνεται πως αν και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να χρεώνουν στη δική τους πολιτική την επιτυχία στην επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, στα ανώτατα κλιμάκια της Ουάσιγκτον το κλίμα είναι διαφορετικό, με πρώτα «θύματα» τον υποδιευθυντή της CIA, Τζακ Ντάουνινγ και τον επικεφαλής του ευρασιατικού τμήματος της CIA, Τζον Μπέντερ, συνεχίζει η εφημερίδα. Το περιβάλλον του Αμερικανού Προέδρου «δεν κρύβει ότι η έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία ήταν ένα ξεκάθαρο λάθος του υπουργείου Εξωτερικών. Η Μαντλίν Ολμπράιτ έπεισε τον Μπιλ Κλίντον ότι οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία δε θα έχουν πολιτικό αντίκτυπο στις ΗΠΑ. Οι προβλέψεις της, μάλιστα, για πτώση του Μιλόσεβιτς μετά την έναρξη των επιδρομών, θυμίζουν μάλλον τις προφητείες του Νοστράδαμου, παρά τη νηφάλια άποψη ενός έμπειρου πολιτικού», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. Προσθέτει ακόμα ότι ο Μπιλ Κλίντον είχε υπόψη του μονοδιάστατες εκθέσεις για την κατάσταση οι οποίες προέρχονταν είτε από πηγές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, είτε από κύκλους της γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης.

    Η εφημερίδα καταλήγει πως η κατάρρευση του αμερικανικού σεναρίου για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην ήττα των Δημοκρατικών στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί θα σπεύσουν να εκτεμαλλευτούν τις αδυναμίες της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης. Σ.Α.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 30 June 1999 - 20:44:42 UTC