Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-12-16

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 16 Δεκεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [02] ΡΕΠΠΑΣ: ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΤΖΕΒΙΤ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [03] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗΜΕΝΟΣ
  • [04] ΣΡΕΝΤΕΡ: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ
  • [05] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2000
  • [06] ΑΠΕΡΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΠΛΗΝ ΑΘΗΝΩΝ
  • [07] ΜΑΥΡΗ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ- ΠΤΩΣΗ 4,41% ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 5.200 ΜΟΝΑΔΕΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΡΩΣΙΑ: ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΙΑ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [09] Η ΡΩΣΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΡΟΖΝΙ
  • [10] ΛΙΠΟΝΕΝ: ΟΙ ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [11] ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Αντιπαράθεση χθες κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τόνισε ότι η Ελλάδα πέτυχε όλους τους στόχους της στο Ελσίνκι και διασφάλισε τα πάγια εθνικά συμφέροντα της χώρας μας.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «η κυβέρνηση έχει καταστρώσει πλήρες σχέδιο με αριστουργηματική σκηνοθεσία προκειμένου να θριαμβολογήσει για την επιτυχία της». Για ωμή επέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας στο πλαίσιο της νέας τάξης πραγμάτων έκανε λόγο η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε πως δεν up\qwei jaiq|r για χάσιμο ώστε η κυβέρνηση να παιανίζει για επιτυχίες. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, είπε ότι «δώσαμε στην Τουρκία χωρίς καμία αμφιβολία αυτό που επεδίωκε εδώ και δεκαετίες».

    [02] ΡΕΠΠΑΣ: ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΤΖΕΒΙΤ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Η ελληνική κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Δημήτρη Ρέππα, επανέλαβε ότι η επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της Φιλανδίας, Πάαβο Λίπονεν, στον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, είναι μία προσωπική επιστολή. Ο κ. Ρέππας, αναφερόμενος στις δηλώσεις Ετζεβίτ τόνισε ότι πρόκειται για δηλώσεις σκοπιμότητας που σχετίζονται με τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας.

    [03] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗΜΕΝΟΣ

    Tα φαινόμενα παρακμής και διαφθοράς δεν σημαίνουν μόνο μία απερίγραπτη λεηλασία του δημοσίου, αλλά συνιστούν και μία τεράστια απειλή κατά της ίδιας της δημοκρατίας, επισήμανε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στη βουλή όπου συζητήθηκε η πρόταση του κόμματος του για σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για το προκαθορισμένο στοίχημα. Επίσης, έκανε λόγο για σοβαρούς και ορατούς κινδύνους που προκύπτουν από αποφάσεις που επιβάλλονται απο εξωθεσμικά κέντρα που συγκεντρώνουν πλούτο και πολιτική δύναμη. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έκοψε και έραψε το διαγωνισμό καθ' υπαγόρευση της εταιρίας INTRALOT. O OΠΑΠ, σύμφωνα πάντα με τον κ. Καραμανλή, την ίδια περίοδο που διατηρούσε τακτική αλληλογραφία με τις εταιρίες INTRACOM και INTRALOT για την προετοιμασία των νέων στοιχημάτων, προκαλεί μελέτη σκοπιμότητας που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα αθλητικά στοιχήματα πρέπει να διεξάγονται αποκλειστικά από τον ίδιο με διακαίωμα μη μεταβιβαζόμενο. Συγχρόνως, η Κυβέρνηση με προεδρικό διάταγμα τροποποιεί στις 15 Σεπτεμβρίου 1997 το νομικό πλαίσιο και ανοίγει το δρόμο για να δοθεί το στοίχημα στον ιδιώτη.

    Το Προεδρικό Διάταγμα κατατέθηκε για να νομιμοποιήσει εξελίξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ενώ όμως αποδεικνύει η αλληλογραφία του ΟΠΑΠ με την INΤRACOM και την INTRALOT πριν ακόμα προκυρηχθεί ο διαγωνισμός, τον Οκτώβριο δηλαδή του 1997, οι εξελίξεις είχαν δρομολογηθεί, τονίζει ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Σε άλλο σημείο του λόγου του υπογραμμίζει ότι οι όροι του διαγωνισμού φωτογράφιζαν την INTRALOT, μια στη σελίδα 6 της διακήρυξης αναφέρεται ότι τα παιχνίδια αυτά θα διεξαχθούν σε on line μορφή με βάση την τεχνολογική υποδομή του ΟΠΑΠ Οι τερματικές μηχανές των πρακτορείων είναι τύπου LT1, και LT1E της INTRACOM. Επιπλέον, συνεχίζει ο κ. Καραμανλής 16 εταιρίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό χωρίς να υποβάλλουν προσφορά και η άλλη εταιρία , εκτός της INTRALOT που τελικά υπέβαλλε, εμφανίζεται με πολλές αδυναμίες.

    Το γεγονός ότι η ιδιοκτησία της INTRACOM και της INTRALOT συμπίπτει με την ιδιοκτησία γνωστού αθλητικού συλλόγου δημιουργεί ασυμβίβαστο, προσθέτει. Αναφερόμενος στην σύμβαση που υπεγράφη με τον ανάδοχο τον Μάρτιο του 99, σημειώνει οτι παραχωρεί εξουσίες αντίθετες με τους σχετικούς νόμους και το Προεδρικό Διάταγμα, μια και δίνει το δικαίωμα στον ανάδοχο να αποφασίσει για τα αθλητικά γεγονότα που θα μπουν στο στοίχημα και να συντάξει τους κανόνες διεξαγωγής. Επίσης, παραχωρεί στην ΙNTRALOT το τηλεφωνικό στοίχημα, πριν καν ψηφιστεί ο σχετικός νόμος από τη Βουλή. Απαντώντας στην προτροπή του πρωθυπουργού για κατάθεση των στοιχείων στον Εισαγγελέα, σημειώνει ότι η Κυβέρνηση φρόντισε να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα που καθιστά νομότυπα τα σχεδιά της, όπως έκανε πολλές φορές στο παρελθόν , και ότι η διεξαγωγή διαγωνισμού με τρόπου προδιαγράφει τον ανάδοχο δεν συνιστά ποινικό αδίκημα. Τέλος, τόνισε ότι το κόμμα του θα προχωρήσει αποφασιστικά και ανυποχώρητα στην προσπάθειά του να ρίξει φως στην πολιτική ζωή και να προσφέρει διαφάνεια στου πολίτες

    [04] ΣΡΕΝΤΕΡ: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

    Εύσημα απένειμε απόψε στην Ελλάδα και στον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη προσωπικά, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, μιλώντας στην Ομοσπονδιακή Βουλή σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ελσίνκι. Μεταξύ άλλων ο κ. Σρέντερ τόνισε ότι το δυσκολότερο πρόβλημα στο Ελσίνκι ήταν η απονομή στην Τουρκία καθεστώτος υποψήφιας χώρας. «Ξεκαθαρίσαμε, είπε, ότι δεν πρέπει να υπάρχει άνιση μεταχείριση της Τουρκίας. Η απόφαση αυτή δεν ήταν εύκολη για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Έπρεπε πέραν τούτου, συνέχισε ο Γερμανός καγκελάριος, να εξευρεθούν διατυπώσεις που να ικανοποιούν τόσο την Τουρκία όσο και την Ελλάδα, σε σχέση με το Κυπριακό και τα προβλήματα στο Αιγαίο.

    Και συνέχισε λέγοντας: «Και εδώ θα ήθελα να τονίσω, με όλο το σεβασμό, ότι αυτό δεν θα ήταν δυνατόν να επιτευχθεί χωρίς την ουσιαστική συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης. Όλοι μας θα πρέπει να εκφράσουμε τον σεβασμό μας και τις ευχαριστίες μας προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη», κατέληξε ο κ. Σρέντερ.

    [05] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2000

    Συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων και σωματείων - που είναι ενταγμένοι στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) - σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή. Οι διαδηλωτές κρατώντας σημαίες και πανό και φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια συγκρότησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΜΕ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο προϋπολογισμός του 2000 σηματοδοτεί «την καταδίκη σε μεγαλύτερη φτώχεια των λαϊκών στρωμάτων» και «την παραπέρα συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών».

    [06] ΑΠΕΡΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΠΛΗΝ ΑΘΗΝΩΝ

    Κλειστά θα είναι αύριο τα φαρμακεία σε ολόκληρη τη χώρα, εκτός από την Αθήνα, ο σύλλογος της οποίας αποφάσισε να μη συμμετέχει στην πανελλαδική κινητοποίηση. Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται ότι φορολογούνται υπερβολικά, ενώ απαιτούν να τους καταβληθούν και τα τεράστια ποσά που τους οφείλουν τα ταμεία εκτέλεσης συνταγών. Συγκεκριμένα, ο σύλλογος φαρμακοποιών διαμαρτύρεται για την υπερβολική φορολογική επιβάρυνση, τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση της εξόφλησης των φαρμάκων, την εντεινόμενη γραφειοκρατία των ταμείων και την μη προώθηση από την κυβέρνηση των θεσμικών μέτρων. Παρά την αυριανή απεργία, ωστόσο, θα παραμείνουν ανοιχτά αρκετά φαρμακεία ως εφημερεύοντα ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του κοινού.

    Ο φαρμακευτικός σύλλογος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να λειτουργήσουν 40 φαρμακεία στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδι, ενώ για τη νυχτερινή βάρδια θα μείνουν ανοιχτά όσα φαρμακεία ήταν προγραμματισμένα να διανυκτερεύσουν.

    Από την απεργία απέχει ο φαρμακευτικός σύλλογος Αττικής, ο οποίος υποστηρίζει ότι μετά τις τελευταίες ρυθμίσεις που έγιναν, η πληρωμή των φαρμακείων από τα ασφαλιστικά ταμεία, πραγματοποιείται σταδιακά χωρίς προβλήματα. Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, εάν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

    [07] ΜΑΥΡΗ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ- ΠΤΩΣΗ 4,41% ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 5.200 ΜΟΝΑΔΕΣ

    «Ημέρα του Αγίου Βαρθολομαίου», χαρακτηρίζουν τη σημερινή οι επενδυτές στη Σοφοκλέους, καθώς ο γενικός δείκτης τιμών «κατρακύλησε» μέχρι τις 5.192,7 μονάδες, έχοντας απολέσει 4,41%. Την ίδια ώρα, ο όγκος των συναλλαγών έπεσε και πάλι κάτω από τα 200 δισ. δρχ, κλείνοντας στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 186,3 δισ. δρχ. Οι θετικές ειδήσεις από το «μέτωπο» των επιτοκίων δεν φάνηκε να επαρκούν για να βελτιώσουν την ψυχολογία των επενδυτών, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο «ναδίρ», με αποτέλεσμα μαζικές εντολές πωλήσεων. Ο γενικός δείκτης τιμών συμπαρέσυρε στην πτώση του και όλους τους επιμέρους δείκτες, οδηγώντας τα περισσότερα «χαρτιά» στο αρνητικό πρόσημο.

    Ειδικότερα, με βάση την τελευταία πράξη που έγινε για κάθε μετοχή -και όχι το μέσο όρο του τελευταίου ημιώρου διαπραγμάτευσης- οι τιμές στους επιμέρους κλάδους διαμορφώθηκαν ως εξής:

    Στον τραπεζικό κλάδο η πλειοψηφία των μετοχών έκλεισε χαμηλότερα. Η μετοχή της Εθνικής τερμάτισε στις 22.720 δρχ από 23.490 δρχ. χτες, της Εμπορικής στις 22.360 δρχ από 22.900 δρχ., της Ιονικής στις 16.010 δρχ., της Apha Τράπεζας Πίστεως στις 25.000 δρχ από 25.530 δρχ., της Πειραιώς στις 7.350 δρχ από 7.500 δρχ και της Eurobank στις 13.405 δρχ από 13.860 δρχ. Στον τομέα των εταιριών τροφίμων, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ διαμορφώθηκε στις 11.400 δρχ από 12.200 δρχ χτες, ενώ εκείνη της ΕΒΖ έκλεισε στις 7.700 δρχ από 8.390 δρχ και της Ελληνικής Εταιρίας Εμφιαλώσεως (3Ε) στις 7.370 δρχ από 7.600 δρχ.

    Στις τηλεπικοινωνίες, η μετοχή του ΟΤΕ σημείωσε νέα πτώση, κλείνοντας στις 6.125 δρχ από 6.820 δρχ. Απώλειες κατέγραψε η μετοχή της PANAFON, που διαμορφώθηκε στις 3.860 δρχ από 3.980 δρχ., ενώ αντίστοιχη πορεία ακολούθησε εκείνη της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, κλείνοντας στις 12.910 δρχ από 13.700 δρχ. Η μετοχή της εταιρίας πληροφορικής ΙNTRASOFT έκλεισε επίσης με απώλειες, στις 20.390 δρχ από 21.100 δρχ.

    Τέλος, στον τομέα των τσιμεντοβιομηχανιών, η κοινή μετοχή της ΤΙΤΑΝ υποχώρησε στις 37.500 δρχ από 39.100 δρχ., ενώ εκείνη της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ τερμάτισε στις 10.740 δρχ από 11.000 δρχ κατά τη χτεσινή συνεδρίαση.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΡΩΣΙΑ: ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΙΑ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Η Ρωσία κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα για τους πολίτες που χάνουν τη ζωή τους στην Τσετσενία εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων υπενθυμίζοντας τα λάθη της Συμμαχίας κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιθέσεων στη Γιουγκοσλαβία. «Ακόμη ένας καταιγισμός από κροκοδείλια δάκρυα στις Βρυξέλλες για τα ανθρώπινα δικαιώματα μας εκπλήσσει με τον κυνισμό της «, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας ως απάντηση σε ψήφισμα του ΝΑΤΟ που υιοθετήθηκε στη σύνοδο του. Παράλληλα σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι το ΝΑΤΟ ξεχνά τα θύματα που προκάλεσαν οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία. Λ.Μ.

    [09] Η ΡΩΣΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΡΟΖΝΙ

    Σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας αρνείται τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις κατά της πρωτεύουσας της Τσετσενίας Γκρόζνι. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ αρνήθηκε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ και είπε χαρακτηριστικά, ότι δεν θα υπάρξει βομβαρδισμός του Γκρόζνι με μαχητικά και βαρύ πυροβολικό, προσθέτοντας ότι πρέπει να ανακαλυφθεί η πηγή της παραπληροφόρησης. Ο στρατηγός Βαλερί Μανίλοφ, υπαρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου δήλωσε ότι δεν υπήρξε επίθεση των ρώσων τη νύχτα στο Γκρόζνι, ενώ και το υπουργείο Αμυνας διέψευσε αυτές τις αναφορές.

    Τα δυτικά ΜΜΕ από την άλλη πλευρά μετέδωσαν ότι πολλά ρωσικά άρματα μάχης και στρατιώτες μπήκαν στο Γκρόζνι και συγκρούστηκαν se κεντρική πλατεία της πόλης με αυτονομιστές αντάρτες. Οι συγκρούσεις κράτησαν αρκετές ώρες και οι ρώσοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν έχοντας σημαντικές απώλειες ανέφεραν ακόμη τα ΜΜΕ. Ο.Κ.

    [10] ΛΙΠΟΝΕΝ: ΟΙ ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Την εκτίμηση ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες της Νέας Υόρκης θα συμβάλουν στην προώθηση της διαδικασίας ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πάαβο Λίπονεν σε συζήτηση που έγινε σήμερα στο Στρασβούργο πριν από τις εργασίες της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τις οποίες εγκρίθηκε ψήφισμα αναφορικά με τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι.

    Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Λιπόνεν χαρακτήρισε την αναβάθμισή της σε υποψήφια χώρα ως «ιστορικό βήμα» της ΕΕ διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πριν από την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Για το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι ανέφερε ότι η Κομισιόν εργάζεται για την παροχή της αναγκαίας οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, ώστε να προχωρήσει στην εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Ο κ. Πρόντι εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ΕΕ θα είναι έτοιμη να δεχθεί νέα μέλη από το 2003 και ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις πιο προχωρημένες υποψήφιες χώρες θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2002. Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Χανς Γκερντ Πέτερινγκ τόνισε την ανάγκη διεξαγωγής μιας συζήτησης για τα γεωγραφικά σύνορα της ΕΕ, υποστηρίζοντας πως η συζήτηση αυτή θα έπρεπε να προηγηθεί της απόφασης αναγνώρισης στην Τουρκία καθεστώτος υποψήφιας χώρας. Ανέφερε ακόμη ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της Ομάδας του ΕΛΚ θεωρεί πως τυχόν ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα άλλαζε ριζικά της ΕΕ τόσο από πολιτικής όσο και από πολιτιστικής πλευράς.

    Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Ενρίκε Μπαρόν Κρέσπο χαιρέτισε την απόφαση του Ελσίνκι για διεύρυνση και χαρακτήρισε την απόφαση για την Τουρκία ως βήμα προς τα εμπρός ζητώντας όπως η χώρα αυτή απαντήσει θετικά σε αυτό το βήμα, ιδιαίτερα σε σχέση με την Ελλάδα. Χαιρετίζοντας από πλευράς του την απόφαση του Ελσίνκι, ο Πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων Πάτρικ Κοξ εξέφρασε την ελπίδα ότι η απόφαση θα επιδράσει εκσυγχρονιστικά στην ίδια την Τουρκία. Τέλος, η Πρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων κ. Χάουταλα σημείωσε ότι πρέπει να ισχύσουν για τη Τουρκία τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για τις υπόλοιπες υποψήφιες χώρες.

    [11] ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Εμίλ Κοσταντινέσκου διόρισε τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Mουγκούρ Ισαρέσκου ως το νέο πρωθυπουργό της χώρας ο οποίος αντικαθιστά τον Ράντου Βασίλε.

    «Μετά από διαβουλεύσεις που είχα με τον κυβερνών συνασπισμό κομμάτων, με τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως και με τον πρώην πρόεδρο Ιον Ιλιέσκου αποφάσισα να ορίσω τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας, Μουγκούρ Ισαρέσκου πρωθυπουργό της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοσταντινέσκου. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται δύο μέρες μετά την απόλυση Βασίλε ο οποίος είχε κατηγορηθεί για αδυναμία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες είχε δεσμευτεί, καθώς και για επιβράδυνση της διαδικασίας ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Αξίζει να σημειωθεί πως τέσσερις υποψήφιοι από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα είχαν προταθεί για να αντικαταστήσουν το Βασίλε. Οι επόμενες κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία είναι προγραμματισμένες για το Νοέμβριο του 2000. Λ.Μ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 17 December 1999 - 11:17:48 UTC