Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 99-01-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 09/01/1999 (MΠΕ)

Την πρόθεση τους να συνεχίσουν τις καταλήψεις ανακοίνωσαν χθες το απόγευμα σε συνέντευξη τύπου οι συντονιστικές επιτροπές των μαθητών, που υποστήριξαν ότι τα υπό κατάληψη σχολεία είναι 400 στην Αττική και 800 σε ολόκληρη τη χώρα. Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ότι το 96% των σχολείων της χώρας, λειτούργησαν κανονικά, ενώ η ΟΛΜΕ είχε κάνει νωρίτερα λόγο για γενικευμένες καταλήψεις.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, προσθέτοντας ότι αυτό "δεν είναι μια θεωρητική τοποθέτηση, αλλά μια θέση η οποία έχει πρακτικές συνέπειες, αλλά δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου διαρκή και ουσιαστική, απέφυγε όμως να δώσει εξειδικευμένες λεπτομέρειες γύρω από το θέμα αυτό.

Στο 3,9% διαμορφώθηκε το μήνα Δεκέμβριο ο πληθωρισμός σημειώνοντας πτώση σε σχέση με το 4,2%, ποσοστό στο οποίο έκλεισε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την εξέλιξη αυτή και επισήμανε ότι η πτώση του πληθωρισμού και η αύξηση των φορολογικών εσόδων ξεπέρασαν τις προσδοκίες της κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά και την διεθνή χρηματιστηριακή κρίση. Σχετικά με το κλίμα ευφορίας που επικρατεί στην ελληνική χρηματαγορά, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο ευρώ, ο κ. Παπαντωνίου συνέστησε προσοχή σε όλους τους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι θα ήταν κρίμα να μην τελειώσει ο μαραθώνιος που ξεκίνησε το 1993 για να μπει η χώρα στην ΟΝΕ.

Την ανάγκη να οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ σε ένα συνέδριο βαθιά ενωτικό και όχι χαρακωμάτων επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην ομιλία του χθες, κατά την πρώτη μέρα της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ο κ. Σημίτης, χαρακτήρισε το 1999 ως αφετηρία ενός νέου μεγάλου κύκλου για το κίνημα, με ορίζοντα το 2006, ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της ΝΔ, η οποία και αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Την αναβολή του Συνεδρίου ζήτησαν δύο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα των εργασιών της Συνόδου της Κ.Ε. του Κινήματος. Πιο συγκεκριμένα, ο Αντώνης Κοτσακάς ζήτησε την αναβολή του Συνεδρίου και κατηγόρησε την ηγετική ομάδα ότι προσπαθεί να κάνει ένα Συνέδριο στα δικά της μέτρα. Ο κ. Κοτσακάς, σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ζήτησε την νομιμοποίηση των τάσεων μέσα στο Κίνημα και κατηγόρησε σημερινά στελέχη της ηγετικής ομάδας ότι ξορκίζουν αυτές τις τάσεις.

Περικοπές 2 έως 5 πτήσεων ημερησίως, επί συνόλου 110 περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα πτήσεων της Ολυμπιακής, για τον Ιανουάριο, ενώ και χθες σημειώθηκαν 4 ματαιώσεις πτήσεων, λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των πιλότων, από την εργασία στα ρεπό τους.

Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε χθες η Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 3.003,54 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 0,09%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 108,8 δισεκατομμύρια δραχμές.

Δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο έγινε χθες ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Στεφανόπουλο για τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο. Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Τσοβόλας επεσήμανε ότι εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και διατύπωσε την πρόταση να συγκληθεί οπωσδήποτε το συντομότερο δυνατό, Εθνικό Συμβούλιο, με την παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών και υπό την προεδρία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Με τα τελευταίου τύπου αμφίβια-πυροσβεστικά καναδικά αεροσκάφη πρόκειται να εφοδιαστεί η Ελλάδα για την προστασία των δασών της από τις πυρκαγιές και για την κάλυψη των αναγκών της σχετικά με τον εντοπισμό και τη σωτηρία ναυαγών. Η μεγάλη εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων "Αεροδιαστημική Μπομπαρντιέρ" του Μόντρεαλ ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε από το Ελληνικό Υπουργείο Αμύνης μια παραγγελία για 10 αεροσκάφη τύπου "Κανανταίρ-415GR" (Canadair-415GR), που είναι η τελευταία λέξη στον τομέα της αμφίβιας αεροναυπηγικής και είναι ειδικά σχεδιασμένα για την Ελλάδα. Η παραγγελία αξίας πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια Αμερικής (380 εκατ. καναδικά δολάρια), περιλαμβάνει τα αεροσκάφη, ανταλλακτικά, τεχνική υποστήριξη εδάφους και εκπαίδευση.

Ημερίδα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα άλλα εθνικά θέματα, καθώς και για το νέο σχεδιασμό οργανωτικής ανάπτυξης του ΔΗΚΚΙ πραγματοποιείται σήμερα στις 11 το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα, στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στελέχη, μέλη και φίλοι του ΔΗΚΚΙ, θα είναι ο πρόεδρος του Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας.

Ως αβάσιμη χαρακτήρισε ο Βούλγαρος βουλευτής, Ντιμίταρ Αμπατζίεφ, την πρόταση ψηφίσματος των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Αντώνη Τρακατέλλη και Γιώργο Δημητρακόπουλο, για το άμεσο κλείσιμο των αντιδραστήρων 1 έως 4 του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι. Η πρόταση ψηφίσματος πρόκειται να συζητηθεί την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με δηλώσεις του στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ) ο κ. Αμπατζίεφ δικαιολόγησε το χαρακτηρισμό αυτό με το γεγονός ότι το κλείσιμο του Κοζλοντούι δεν περιλαμβάνεται στις προϋποθέσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκρίνεται η Βουλγαρία για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Ανάνιεφ, θα λάβει μέρος στη συνάντηση των ομολόγων του από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα, κατά την οποία αναμένεται να υπογραφεί συνοδευτικό πρωτόκολλο προς τη συμφωνία για τη συγκρότηση βαλκανικής ειρηνευτικής δύναμης. Το πρωτόκολλο αυτό διευθετεί μεταξύ άλλων το θέμα της τοποθέτησης του γενικού επιτελείου της ειρηνευτικής δύναμης, το οποίο θα λειτουργήσει πρώτα στο Πλόβντιφ (Φιλιππούπολη) της Βουλγαρίας για 4 χρόνια.

Οι τουρκικές αρχές της Ανδριανούπολης στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία συνέλαβαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους 10.519 μετανάστες που προσπάθησαν να διαφύγουν παράνομα προς τη δυτική Ευρώπη, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες, ο αριθμός των οποίων υπολείπεται σοβαρά του πραγματικού αριθμού όσων προσπαθούν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα, προέρχονταν από το βόρειο Ιράκ, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Ιράν, το Αφγανιστάν και το Σουδάν, ενώ 163 από αυτούς ήταν Τούρκοι.

Περισσότερα από τριάντα χιλιάδες διαφημιστικά φυλλάδια σχετικά με το σπίτι που γεννήθηκε ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας και πρώτος πρόεδρός της Ατατούρκ, εκτύπωσε και κυκλοφορεί η τράπεζα EMLAK. Η είδηση αυτή προβάλλεται από την εφημερίδα "Turkish Daily News", η οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι τα διαφημιστικά φυλλάδια που κυκλοφορούν σε τρεις γλώσσες, την τουρκική, την ελληνική και την αγγλική, θα διανέμονται σε αυτούς που επισκέπτονται το σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, που τώρα είναι μουσείο και αποτελεί μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων του τουρκικού προξενείου στην πόλη αυτή.

Σε συμβιβαστική λύση κατέληξαν οι γερουσιαστές των ρεπουμπλικάνικων και δημοκρατικών κομμάτων όσον αφορά στον τρόπο παραπομπής σε δίκη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον. Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ-τας χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες, ο συμβιβασμός αφορά στην κλήτευση μαρτύρων σε δίκη.

Νέα πνοή στις σχέσεις της αλβανικής πολιτικής ηγεσίας με εκπροσώπους πολιτικών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου φαίνεται να δίνουν οι επισκέψεις του πολιτικού εκπροσώπου του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου Αντέμ Ντεμάτσι και του αρχηγού του "Κινήματος για την απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου" ακαδημαϊκού και συγγραφέα Ρετζέπ Κιοσέ στα Τίρανα. Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, στην ταραγμένη αυτή περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και η ανάγκη ενιαίας έκφρασης των πολιτικών δυνάμεων στο Κόσοβο, ώστε να εκτονωθεί η κρίση στην περιοχή αποτελούν το αντικείμενο των συνομιλιών των δύο άνδρες στις ξεχωριστές επισκέψεις τους.

Στις 17 Ιανουαρίου αναμένεται να συνεδριάσει η τουρκική βουλή για τη ψήφο εμπιστοσύνης στον εντολοδόχο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ και το κυβερνητικό συνασπισμό που δημιούργησε, όπως ανέφεραν κοινοβουλευτικές πηγές. Ο κ. Ετζεβίτ θα παρουσιάσει την κυβέρνηση του στον τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ την επόμενη Δευτέρα και στη συνέχεια η λίστα με τα ονόματα των βουλευτών θα παρουσιαστεί στη βουλή για να συζητηθεί πριν τη συνεδρίαση για τη ψήφο εμπιστοσύνης την ερχόμενη Κυριακή.

Το ΑΣΕΑΠ δικαίωσε την ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ για το θέμα του Πορτορικανού καλοθοσφαιριστή Χοσέ Πικουλίν Ορτίθ που είχε κατηγορηθεί για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Πλέον άνοιξε ο δρόμος για το Δικέφαλο και αν επιθυμεί θα εντάξει τον Πορτορικανό στο δυναμικό της ομάδας. Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή της μπασκετικής περιόδου ο ΠΑΟΚ είχε ανακοινώσει την απόκτηση του Ορτίθ ως κοινοτικό παίχτη.

Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σήμερα στη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα στα δυτικά και βόρεια και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών στα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -1 μέχρι 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 2 μέχρι 22 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται λίγες παροδικές νεφώσεις. Το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από έναν μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 9 January 1999 - 6:05:17 UTC