Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-07-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΟΙΧΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • [02] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΥΜΑΘ
  • [03] Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΥΣ "ΕΦΗΒΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ"
  • [04] ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [05] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΑ
  • [06] ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ
  • [07] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • [08] ΕΝΑΣ ΕΛΒΕΤΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ
  • [09] ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
  • [10] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΤΕΝΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [11] NEEΣ ΔΙΟΔΟΥΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ
  • [12] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [13] ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ Γ΄ ΓΥΡΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ
  • [14] ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΧΑΝΕΪ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ' ΓΥΡΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ
  • [15] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ
  • [16] ΥΠΕΚΥΨΕ Ο 10ΧΡΟΝΟΣ Γ.ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
  • [17] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΟΝΕ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [18] ΣΤΙΣ 9 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ Ο ΑΓΓΛΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ-ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ
  • [20] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • [21] 11 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΑ
  • [22] ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • [23] 9 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΟΚ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ

  • [01] ΑΝΟΙΧΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2000 (09:52 UTC+2)

    Εμμένει η κυβέρνηση στη θέση της για τις ταυτότητες ενώ ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι έχει αναλάβει απότ ο Θεό την ευθύνη να πορεύεται μπροστά και οι άλλοι να ακολουθούν τον ποιμένα τους.

    Η θέση της κυβέρνησης για το θέμα των ταυτοτήτων παραμένει η ίδια, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας μετά από νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τους συναρμόδιους υπουργούς.

    Ο κ. Ρέππας διευκρίνισε ότι κατά την σύσκεψη εξετάστηκαν τα ζητήματα υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων.

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στη διαδικασία του διαλόγου είναι έτοιμη να αντιδράσει θετικά αν υπάρξει ανταπόδωση της επίσκεψης στον υπουργό Παιδείας, Πέτρο Ευθυμίου από την Ιεραρχία. Τόνισε ότι δεν μπορεί να συζητηθεί το θέμα των ταυτοτήτων.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Άρης Σπηλιωτόπουλος είπε ότι η καθεστωτική αντίληψη οδηγεί σε αδιέξοδα. Άμεση υποχρέωση του Πρωθυπουργού είναι η επιστροφή στο διάλογο.

    Η μόνη δυνατότητα είναι ο ουσιαστικός θεσμικός διάλογος που θα βοηθήσει να προχωρήσουμε στα πραγματικά προβλήματα της χώρας και όχι στα φανταστικά, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος.

    [02] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΥΜΑΘ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2000 (21:32 UTC+2)

    Την ανάγκη ανάληψης πολιτικού, επιτελικού και συντονιστικού ρόλου από το υπουργείο του, στα πλαίσια του ρόλου της Θεσσαλονίκης ως οικονομική μητρόπολη των Βαλκανίων, επισήμανε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, μιλώντας στη συνεδρίαση του Κοινού Τομέα Εργασιών, στην οποία πήραν μέρος οι βουλευτές Μακεδονίας και Θράκης.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως τους ανέλυσε και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Οι βασικοί άξονες της πρότασης αυτής είναι η λήψη μέτρων για την οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων, ο εκδημοκρατισμός της περιοχής με μέτρα για την οικοδόμηση και εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών, η εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού επίλυσης των συγκρούσεων ως μέρος ενός ευρύτερου "συμφώνου σταθερότητας" που θα εγγυάται το απαραβίαστο των συνόρων, η θέσπιση μέτρων για την εντατικοποίηση της διαπεριφερειακής συνεργασίας και η αναβάθμιση των σχέσεων των χωρών της περιοχής με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η χώρα μας, πρόσθεσε, λόγων της θέσης της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και των δεσμών της με τους λαούς της περιοχής καλείται να παίξει ένα καίριο ρόλο στις εξελίξεις που θα διαμορφώσουν τη νέα πραγματικότητα του 21ου αιώνα στα Βαλκάνια και σε αυτά τα πλαίσια έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της περιοχής συνολικού προϋπολογισμού 180 δισ. δρχ.

    Εξάλλου, ο κ. Πασχαλίδης επισήμανε ότι η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα είναι η αφετηρία των προσπαθειών που κάνει η διεθνής κοινότητα ώστε να δημιουργηθούν γόνιμες προοπτικές στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. "Στις σημερινές συνθήκες, η Θεσσαλονίκη έχει εξελιχθεί σε μία σύγχρονη και δυναμική μεγαλούπολη, έχει την ευκαιρία να ξαναβρεί τον διεθνή οικονομικό και πολιτιστικό ρόλο που διαδραμάτισε επί τόσους αιώνες στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και ανταποκρίνεται δυναμικά στις νέες προκλήσεις. Είναι έδρα όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης, αλλά και πολλών άλλων σημαντικών ελληνικών, ευρωπαϊκών και βαλκανικών φορέων".

    Χρονικοί ορίζοντες της τοπικής, περιφερειακής και εθνικής συμφωνίας πάνω στο στρατηγικό σχέδιο του μητροπολιτικού ρόλου της Θεσσαλονίκης είναι, σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη, ο Σεπτέμβρης του 2000 με την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το 2002, χρόνος διεξαγωγής των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ το 2003, η Ολυμπιάδα του 2004 και η διοργάνωση της παγκόσμιας έκθεσης EXPO στη Θεσσαλονίκη το 2007 ή το 2008.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης όρισε ως εξής τις συντεταγμένες της νέας φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης

    Ενα μεγάλο κέντρο χρηματοοικονομικών, συμβουλευτικών και επενδυτικών υπηρεσιών για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

    Ενα σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο με βάση το Λιμάνι, τους οδικούς άξονες, τις διασυνοριακές υποδομές και το σιδηροδρομικό δίκτυο.

    Ενα μεγάλο εκθεσιακό, συνεδριακό, πολιτιστικό, αθλητικό και τουριστικό κέντρο με υποδομές και θεσμούς που κατοχυρώνουν τον πολιτιστικό της χαρακτήρα.

    Ενα ενεργειακό κέντρο με βάση ιδίως τις επενδύσεις των Ελληνικών Πετρελαίων και της ΔΕΗ.

    Ενα κέντρο παροχής ιατρικών υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή.

    Ενα κέντρο έρευνας και τεχνολογίας με βάση το νέο Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας καθώς και τα Πανεπιστήμια.

    Στο γενικότερο πλαίσιο της ανάδειξης της Θεσσαλονίκης σε "Μητροπολιτικό Κέντρο των Βαλκανίων", η δημιουργία κέντρου για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών στα Βαλκάνια και η ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού διαμετακομιστικού εμπορικού κέντρου.

    Στόχοι της κυβέρνησης στη νέα τετραετία για τη Βόρεια Ελλάδα, σημείωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, είναι η οικονομική ανάπτυξη, η εξίσωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος με αυτό του Λεκανοπεδίου Αττικής, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στις περιφέρειες Μακεδονίας - Θράκης, η ολοκλήρωση των αναπτυξιακών υποδομών (Εγνατία, ΠΑΘΕ, μετρό, υποθαλάσσια αρτηρία, παράκτια συγκοινωνία, δυτικό τόξο, υπόγειοι χώροι στάθμευσης, ανισόπεδοι κόμβοι περιφερειακής). Επιπλέον, στόχος είναι η πρόοδος στον τομέα της απασχόλησης και η λειτουργία οργανισμών διεθνούς οικονομικής συνεργασίας όπως ο Οργανισμός για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, η Γραμματεία του Συμφώνου Σταθερότητας, το CEDEFOP, η Παρευξείνια Τράπεζα, το Διαβαλκανικό Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο, το Χρηματοοικονομικό Κέντρο, η ΔΕΘ και ο Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης.

    [03] Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΥΣ "ΕΦΗΒΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ"

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2000 (19:03 UTC+2)

    Φωτογραφία: Το προεδρείο της Βουλής

    "Συζητήστε ελεύθερα. Θα σας παρότρυνα: Να συγκρουστείτε. Μην ξεχάσετε όμως το μεγάλο κανόνα της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού. Δώστε τη μάχη των δικών σας ιδεών και προτάσεων, αλλά δώστε και τη μάχη της σύνθεσης. Υψώστε τη φωνή σας. Κάντε τη δυνατή. Αλλά μην τη δανείσετε σε εκείνους που θέλουν, ενδεχομένως να τη μετατρέψουν σε λογοθέαμα μιας χρήσης". Αυτά υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης απευθυνόμενος προς τους έφηβους βουλευτές, σε ειδική συνεδρίαση υποδοχής των 350 "έφηβων βουλευτών" από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, και τον απόδημο ελληνισμό, που συμμετέχουν στην πέμπτη σύνοδο της "Βουλής των Εφήβων".

    Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ακόμη: "πολλοί αυτόκλητοι προφήτες βιάστηκαν μα διακηρύξουν ότι στην εποχή μας ζούμε το τέλος της Ιστορίας, το τέλος των ιδεολογιών, το τέλος της πολιτικής. Ομως, ευτυχώς για όλους εμάς που συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην αξία του αγώνα και της ανυστερόβουλης προσφοράς η πολιτική δεν πέθανε. Η πολιτική δεν μεταλλάχθηκε σε μηχανισμό αλλοτρίωσης και μηχανικής διαχείρισης των ανθρώπινων ομάδων. Η πολιτική ζει και είναι πανταχού παρούσα. Τη δημιουργούμε εμείς. Τη δημιουργείται εσείς. Η νέα γενιά της πατρίδας μας".

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε χαρακτηριστικά ότι "η πολιτική υποτάσσεται στη βούληση μας να εξανθρωπίσουμε την εξουσία, να φτιάξουμε έναν κόσμο αξιοπρεπή για όλους, έναν κόσμο πολύχρωμο και όχι ομοιόμορφο και ισοπεδωτικό, που οι τύχες του θα ορίζονται από εμάς τους ίδιους".

    "Το μεγάλο στοίχημα της ανθρωπότητας σήμερα", πρόσθεσε, "είναι η επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης και ευημερίας, η εμπέδωση της ευνομίας, της διακρατικής συνεργασίας και αλληλεγγύης στη διεθνή σκηνή, η υποταγή δηλαδή της ισχύος στις αρχές και τις αξίες του δικαίου και του ανθρωπισμού, χωρίς επιλογές και εξαιρέσεις".

    Τόνισε, τέλος, ότι "για να πραγματοποιηθεί το ευγενικό αυτό όραμα, πρέπει να αμφισβητήσουμε εδραιωμένες βεβαιότητες και σχέσεις εξουσίας. Πρέπει να επαναθελεμιώσουμε την πολιτική στην προσφορά μας στον άνθρωπο, στον αδιάκοπο οραματισμό για μία καλύτερη ζωή για όλους μας, σε μία κοινωνία ελευθερίας, ανοχής υπευθυνότητας και γνώσης".

    [04] ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουλίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Την πρώτη του ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης της Πιερίας είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Βαλασόπουλος.

    Το πρωί συναντήθηκε με το Νομάρχη Πιερίας Γιώργο Παπαστεργίου και στελέχη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πορεία των μεγάλων έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και οι αναπτυξιακοί στόχοι της Πιερίας που προτάσσονται και μέσα από το Γ΄ Κ.Π.Σ..

    Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε με το Δήμαρχο Κατερίνης Γιάννη Αμοιρίδη και συζήτησε μαζί του τις άμεσες ανάγκες της πόλης και την πορεία των έργων που υλοποιούνται στην Κατερίνη.

    Η ενημερωτική επίσκεψη του κ. Βαλασόπουλου στην Πιερία ολοκληρώθηκε με μία ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των 13 Δημάρχων του Νομού και άλλων στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Στη σύσκεψη διαπιστώθηκαν για μία ακόμη φορά τα φυσικά πλεονεκτήμα του Νομού, αλλά και οι προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια.

    [05] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΑ

    Τίρανα, 1 Ιουλίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι αποφασιστική και ζήτησε την άμεση συνεργασία με την αλβανική πλευρά, ώστε να υπάρξει σύλληψη των υπευθύνων, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, αναφερόμενος στην πρόσφατη δολοφονία του Ελληνα συνοριοφύλακα από Αλβανούς εμπόρους ναρκωτικών στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος από τα Τίρανα, όπου βρίσκεται για τη συνάντηση Σοσιαλιστικών Κομμάτων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα Βαλκάνια, τόνισε ότι όπως φαίνεται πρόκειται για ομάδα λαθρεμπόρων οι οποίοι αξιοποιούν κάθε δυνατότητα για να μπορέσουν να προωθήσουν τις δραστηριότητές τους.

    Πρόσθεσε ότι λαθρέμποροι, αν υπάρχουν, υπάρχουν και από τις δύο πλευρές και τόνισε ότι με τη συνεργασία της ελληνικής και της αλβανικής πλευράς πρέπει να διαλευκανθεί η υπόθεση και να υπάρξει εντοπισμός των δραστών.

    [06] ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2000 (18:09 UTC+2)

    Σε χαμηλούς τόνους συνεχίζονται οι εργασίες του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΝ στο Ολυμπιακό Στάδιο, παρά το γεγονός ότι στο κέντρο του προβληματισμού τίθενται ζητήματα που αφορούν τη φυσιογνωμία και τη συγκρότησή του, αλλά και τη στρατηγική των πολιτικών συμμαχιών.

    Ο Γιάννης Δραγασάκης στην ομιλία του ζήτησε βελτίωση της λειτουργίας, της συλλογικότητας και της δημόσιας εικόνας του ΣΥΝ, ενώ τάχθηκε κατά της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Φώτης Κουβέλης ζήτησε αυτόνομη κομματική πορεία.

    Την ανάληψη επιθετικών πρωτοβουλιών προς το ΠΑΣΟΚ, ώστε να αποδειχθεί ότι οι προτάσεις του είναι κενές περιεχομένου, πρότεινε ο Σπύρος Δανέλλης.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης επισήμανε ότι η κομματική συλλογικότητα και η σαφείς και ξεκάθαρες επιλογές πολιτικών θέσεων είναι το αντίδοτο στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα.

    Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται με τις τοποθετήσεις μεταξύ άλλων των Α. Αλαβάνου, Π. Λαφαζάνη, Π. Τρυγάζη, ενώ αργά το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν ψηφοφορίες με αντικείμενο τις αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής στον τρόπο εκλογής του προέδρου του κόμματος.

    [07] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

    Δράμα, 1 Ιουλίου 2000 (18:07 UTC+2)

    Αναφορά στο θέμα της εθνικής μας ταυτότητας έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος από τη Δράμα, όπου παρέστη στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της πόλης από τους Βούλγαρους το 1913.

    "Δεν κινδυνεύει η Ελλάς, το ήθος της, οι παραδόσεις της, η θρησκεία της από την ένταξή μας στην Ευρώπη. Και δεν κινδυνεύει, διότι όχι μόνο η Ελλάς, αλλά και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν και εκείνες την παράδοσή τους και εκείνες την εθνική τους ταυτότητα και εκείνες το ήθος τους και θέλουν να το διαφυλάξουν με κάθε δυνατό τρόπο", υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

    "Οπως και εκείνες δεν παραχωρούν κανένα κομμάτι των ειδικών τους παραδόσεων στον κοινό σκοπό της Ενωμένης Ευρώπης, το ίδιο δεν είμαστε διατεθειμένοι και εμείς να παραδώσουμε κανένα κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας. Και αυτή η πολυμορφία και ο πλούτος και ο αριθμός ο μεγάλος των εθνικών ταυτοτήτων κάθε κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης συγκροτεί τον πολιτιστικό πλούτο ολόκληρης της Ευρώπης".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ελλάδα σήμερα έχει κατακτήσει πλέον μία κατά πολύ αναβαθμισμένη θέση.

    "Το γεγονός ότι συμμετέχουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στη Νομισματική Ενωση μας αναβαθμίζει εξαιρετικά. Μας αναβαθμίζει όχι μόνο από άποψη οικονομική, γιατί το ευρώ που θα λειτουργήσει και το οποίο θα καταργήσει την ιστορική δραχμή μας θα δημιουργήσει συνθήκες ασφαλείας νομισματικής, θα διευκολύνει το εμπόριο, αλλά θα μας αναβαθμίσει και από άποψης κύρους", είπε.

    Στην ομιλία του στο Δημαρχείο της Δράμας όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης ο κ. Στεφανόπουλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και κάλεσε τις γειτονικές χώρες να πράττουν το ίδιο.

    [08] ΕΝΑΣ ΕΛΒΕΤΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

    Σιμπένικ, 1 Ιουλίου 2000 (17:26 UTC+2)

    Εκπαιδευτικό αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν τρεις Ελβετοί και κατευθυνόταν από το Ντουμπρόβνικ στη Βρσαρ της Ιστρια, συνετρίβη κοντά στην ακτή στην πόλη Σιμπένικ της Κροατίας.

    Τα δύο μέλη του πληρώματος που συνετρίβη μεταξύ των νησιών Πρβιτς και Τίγιατ διασώθηκαν από κατοίκους του Πρβιτς, που έσπευσαν στο σημείο που έπεσε το αεροπλάνο με βάρκες.

    Ο τρίτος επιβάτης βρέθηκε πνιγμένος κοντά στα συντρίμμια του αεροπλάνου μετά από εντατικές έρευνες στις οποίες συμμετείχαν άνδρες του λιμενικού, δύτες και ελικόπτερο του Κροατικού στρατού.

    Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Σιμπένικ και έχουν διαφύγει τον κίνδυνο. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

    [09] ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

    Παρίσι, 1 Ιουλίου 2000 (17:05 UTC+2)

    Σήμερα αρχίζει η προεδρία της Γαλλίας στην Ε.Ε., που την αναλαμβάνει από την Πορτογαλία έχοντας ως βασικό στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο η θεσμική μεταρρύθμιση των οργάνων της Ε.Ε., ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει με τα 12 νέα μέλη της, στο πλαίσιο της διεύρυνσης.

    Βασικές προτεραιότητες κατά τη διάρκεια της προεδρίας της είναι τρεις: η μεταρρύθμιση των θεσμών, η επιβεβαίωση της θέσης της Ευρώπης στην διεθνή σκηνή και η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυνας.

    Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, με δηλώσεις του από το Βερολίνο έδωσε το στίγμα της πολιτικής της χώρας του στην Ε.Ε., πραγματοποιώντας μία μεγάλη στροφή, αντίθετα με την μέχρι τώρα πολιτική σε ευρωπαϊκά θέματα, όταν τάχθηκε υπερ μιας "ομάδας πρωτοπορίας" και ενός ευρωπαϊκού συντάγματος. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε κλίμα αναθέρμανσης της γαλλογερμανικής συνεργασίας και σύμπνοιας απόψεων των δύο χωρών, σχετικά με την ευρωπαϊκή δόμηση.

    Κατά τη διάρκεια της προεδρίας της η Γαλλία θα έχει δύο πλεονεκτήματα: το πρώτο είναι αυτή η σύγκλιση των απόψεών της με τη Γερμανία και το δεύτερο ότι δεν υπάρχει περιθώριο για δεύτερη αποτυχία στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις μετά από αυτή των διαπραγματεύσεων στη συνθήκη του Αμστερνταμ.

    Το δύσκολο θα είναι να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις των χωρών - μελών που αρνούνται να εγκαταλείψουν την εθνική τους κυριαρχία ή να χάσουν τα οφέλη τους από την κοινοτική πολιτική (Βρετανία, Σκανδιναβικές χώρες, Ισπανία, Πορτογαλία).

    Ακόμη, αναμένεται να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορικής, στην προώθηση του εκσυγχρονισμού της οικονομίας και στην ενίσχυση του ρόλου του ευρώ, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη της πλήρους απασχόλησης. Θα επιδιώξει παράλληλα την ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την υγεία, την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, την προστασία καταναλωτών και τη μετανάστευση.

    [10] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΤΕΝΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Λευκωσία, 1 Ιουλίου 2000 (16:16 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από τα μέτρα που επέβαλε το ψευδοκράτος

    εις βάρος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), προσθέτοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα δώσει σύντομα γραπτώς τις θέσεις της επί του θέματος στα Ηνωμένα Εθνη.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι πραγματοποιήθηκε

    σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών για μελέτη του θέματος που προέκυψε και ότι συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπιόνιου Βλόσοβιτς.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [11] NEEΣ ΔΙΟΔΟΥΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ

    Λευκωσία, 1 Ιουλίου 2000 (16:12 UTC+2)

    Νέα εξέλιξη σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο θέμα των μέτρων του Ραούφ Ντενκτάς

    κατά της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), όταν το κατοχικό

    καθεστώς αποφάσισε να ανοίξει κάποιες διόδους, ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε δύο στρατόπεδα της Δύναμης.

    Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Σάρα Ράσελ, η οποία ανέφερε ωστόσο ότι η Δύναμη δεν έχει ακόμη πρόσβαση στο παρατηρητήριο στην περιοχή Στροβίλια.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [12] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 1 Ιουλίου 2000 (16:02 UTC+2)

    Οι πολιτικές υποθέσεις δε λύνονται με τη φιλία, απάντησε ο κατοχικός ηγέτης,

    Ραούφ Ντενκτάς, στον Aναπληρωτή Eιδικό Aντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των

    Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ζπίγκνιου Βλόσοβιτς, ο οποίος χθες του επέδωσε επιστολή διαμαρτυρίας για τα περιοριστικά μέτρα που έθεσε σε εφαρμογή το κατοχικό καθεστώς κατά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Ο τουρκοκυπριακός τύπος γράφει σήμερα ότι ο κ. Ντενκτάς ισχυρίστηκε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά αναγκάστηκε να προβεί "στις επιβαλλόμενες αυτές ενέργειες" για "να εκτιμήσει και η απέναντι πλευρά" τη στάση της και για "να μη θιγεί το δίκαιο και η

    δικαιοσύνη", κατά την έκφρασή του.

    Στο μεταξύ, ο Ντενκτάς θα αναχωρήσει στις 4 Ιουλίου από τα κατεχόμενα για να μεταβεί μέσω Κωνσταντινούπολης στη Γενεύη προκειμένου να λάβει μέρος στις συνομιλίες, που αρχίζουν στις 5 του μήνα.

    Όπως γράφει ο τουρκοκυπριακός τύπος, τον κ. Ντενκτάς θα συνοδεύουν ο λεγόμενος "υπουργός εξωτερικών", Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, και ο "υφυπουργός", Οσμάν Ερτούγ, ο λεγόμενος "υπουργός προεδρίας" Εργκιούν Ολγκούν, ο "γενικός διεθυντής" του ΥΠΕΞ των κατεχομένων, Ρεσιάτ Τσαγλάρ, και ο ειδικός σύμβουλος του Τoυρκοκύπριου ηγέτη επί πολιτικών υποθέσεων Νετζιατί Μουνίρ Ερτεκιούν.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [13] ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ Γ΄ ΓΥΡΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

    Λευκωσία, 1 Ιουλίου 2000 (15:58 UTC+2)

    Βουλευτές στις Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν χθες επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ζητώντας να δώσει προσοχή και να εμπλακεί πλήρως στον επικείμενο

    τρίτο γύρο των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Την επιστολή υπογράφουν 81 από τους 100 Γερουσιαστές και 232 από τα 435 μέλη του Κογκρέσου.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [14] ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΧΑΝΕΪ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ' ΓΥΡΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

    Λευκωσία, 1 Ιουλίου 2000 (15:55 UTC+2)

    Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος της Βρετανίας για το κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, είναι "επιφυλακτικά αισιόδοξος" για τον τρίτο γύρο των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Η εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο κ. Χάνεϊ θα μεταβεί τη Δευτέρα στη Γενεύη και θα

    συναντηθεί την Τρίτη με τον Κύπριο πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [15] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2000 (14:54 UTC+2)

    Εντονες αντιπαραθέσεις, με αφορμή το φλέγον θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στα δελτία των αστυνομικών ταυτοτήτων, σημειώθηκαν κατά την πρωϊνή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, στη Βουλή των Εφήβων.

    Μάλιστα, οι μαθητές αντέδρασαν, όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ευάγγελος Βλασσόπουλος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τους ζήτησε να "αφήσουν στους μεγάλους τη διευθέτηση του θέματος των ταυτοτήτων".

    Περαιτέρω, η αυστηρή κριτική που άσκησε στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ένας έφηβος "βουλευτής", προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος παρακολουθούσε τη συνεδρίαση.

    Το θέμα των ταυτοτήτων απασχόλησε και την πρωϊνή συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Εφήβων, αλλά σε αυτή την περίπτωση, η συζήτηση διεξήχθη σε πιο ήπιους τόνους.

    [16] ΥΠΕΚΥΨΕ Ο 10ΧΡΟΝΟΣ Γ.ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουλίου 2000 (14:44 UTC+2)

    Yπέκυψε στα τραύματά του ο 10χρονος Γιάννης Μουτσόπουλος, που την περασμένη εβδομάδα παρασύρθηκε από Ι.Χ αυτοκίνητο στο Καματερό και εγκαταλείφθηκε βαριά τραυματισμένος στο οδόστρωμα από τον ασυνείδητο οδηγό.

    Ο άτυχος 10χρονος, που την ώρα του ατυχήματος συνοδευόταν από τον παππού του και τον μικρότερο αδελφό του, Θοδωρή, υπέστη εγκεφαλικό οίδημα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", όπου -παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των γιατρών- έχασε τη μάχη για τη ζωή σήμερα το μεσημέρι.

    Σημειώνεται ότι ο εντοπισμός του ασυνείδητου οδηγού -που αμέσως μετά το ατύχημα κατεδιώχθη χωρίς αποτέλεσμα από άλλο διερχόμενο όχημα- δεν κατέστη μέχρι στιγμής δυνατός, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται.

    [17] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΟΝΕ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Δράμα, 1 Ιουλίου 2000 (14:31 UTC+2)

    Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι αρχές και οι κάτοικοι της Δράμας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος επισκέπτεται την πόλη, με αφορμή την 87η επέτειο απελευθέρωσής της από τα βουλγαρικά στρατεύματα.

    Στη διάρκεια ομιλίας του στο δημαρχείο Δράμας, μετά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη, ο κ.Στεφανόπουλος αναφέρθηκε και στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, τονίζοντας ότι αυτή ισχυροποιεί τη χώρα μας και δεν αφαιρεί τίποτε από την εθνική μας ταυτότητα.

    "Η ένταξη στην ΟΝΕ αναβαθμίζει σημαντικά την Ελλάδα, όχι μόνο από απόψεως οικονομικής, αλλά και από απόψεως κύρους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώτος πολίτης της χώρας.

    Νωρίτερα, ο δήμαρχος Δράμας, Μαργαρίτης Τζίμας, πρόσφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το χρυσό κλειδί της πόλης και ένα μαρμάρινο γλυπτό. Ακολούθως, ο κ. Στεφανόπουλος παρακολούθησε την καθιερωμένη παρέλαση, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Δράμα, για την επέτειο της απελευθέρωσής της.

    [18] ΣΤΙΣ 9 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ Ο ΑΓΓΛΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ

    Πάρος, 1 Ιουλίου 2000 (14:27 UTC+2)

    Στις 9 το βράδυ αναμένεται να φτάσει στη Νάουσα της Πάρου ο Αγγλος φιλέλληνας γιατρός Κρίστοφερ Στοκντεϊλ. Ο γιατρός ξεκίνησε στις 6 το πρωί κολυμπώντας από τη Δήλο για να προωθήσει το αίτημα επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας.

    Τον Αγγλο φιλέλληνα θα υποδεχθούν στην Πάρο ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης και ο πρόεδρος του Ιδρύματος "Μελίνα Μερκούρη" Ζιλ Ντασέν.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ-ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2000 (14:22 UTC+2)

    Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σκανδαλίδης θα επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    [20] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2000 (14:21 UTC+2)

    Η καλύτερη συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Πρακτορείων Ειδήσεων των βαλκανικών χωρών, βρίσκεται στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων (ΑΒΝΑ) που πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, στην Αθήνα, σε αίθουσα του ξενοδοχείου "Κάραβελ".

    Σε μήνυμά του προς τους γενικούς διευθυντές των Ειδησεογραφικών Πρακτορείων των Βαλκανικών Χωρών που απηύθυνε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, και διαβάστηκε με την έναρξη της Συνέλευσης, αναφερόμενος στους κεντρικούς άξονες της βαλκανικής πολιτικής της Ελλάδας, δηλώνει με έμφαση ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι μια πολιτική δημιουργικής σταθερότητας, ενεργούς συνεργασίας και επίμονης ανάπτυξης, για να προσθέσει : "Οι βασικές αρχές που διέπουν την εξωτερική μας πολιτική, μια πολιτική διαρκή και εξελικτική εδράζουν στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη σταθερότητα και το απαραβίαστο των συνόρων, την ειρηνική διευθέτηση των διμερών στα πλαίσια των διεθνών συνθηκών και της δυνατότητας προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας:

    "Είναι μια πολιτική που στοχεύει με ουσιαστικές πρωτοβουλίες να διαμορφώσει ένα πλαίσιο αρχών και κανόνων, Δημοκρατίας και Δικαίου, που θα ισχύουν στην ευρύτερη βαλκανική περιοχή μας. Εχουμε διαμορφώσει μια συνολική στρατηγική για μια βαλκανική προσέγγιση, ιδιαίτερα μετά την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, που αποσκοπεί στον έλεγχο των εστιών κρίσης και στη δημιουργία των προϋποθέσεων πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή. Απώτερος στόχος η ενσωμάτωση της περιοχής στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η στρατηγική αυτή θεμελιώνεται στις αρχές του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών της περιοχής, στον απόλυτο σεβασμό των υφιστάμενων συνόρων και στην αποθάρρυνση τυχόν αποσχιστικών τάσεων. Παράλληλα στηρίζουμε την εμβάθυνση των δημοκρατικών διαδικασιών, την προστασία των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων".

    Καταλήγοντας, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε στο μήνυμά του προς την Γενική Συνέλευση των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων: "Πιστεύουμε σε αυτό που αποκαλώ ενιαία βαλκανική προσέγγιση: μια περιφερειακή προσέγγιση στη δημοκρατία, την ασφάλεια και την ευημερία. Η πρώτη συνθήκη γι' αυτό είναι να αναπτύξει η Διεθνής Κοινότητα μια συνεπή, συνολική και με συνοχή προσέγγιση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι σφαίρες επιρροής και η λογική των "δύο μέτρων και δύο σταθμών" πρέπει να εκλείψουν. Η Ελλάδα προωθεί ένα πλαίσιο αρχών και κανόνων που θα εφαρμόζονται ενιαία. Το Σύμφωνο Σταθερότητας που αποτέλεσε καίρια απαίτηση της χώρας μας αλλά και οι αποφάσεις του Ελσίνκι δημιουργούν νέα δεδομένα. Διαμορφώνουν ένα πλαίσιο αρχών αλλά και έναν "οδικό χάρτη" σε ολόκληρα τα Βαλκάνια στην πορεία ενσωμάτωσής τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Στους στόχους της ΑΒΝΑ για την επόμενη περίοδο αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της Ενωσης Ανδρέας Χριστοδουλίδης, Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ενώ ο Γενικός Γραμματέας της ΑΒΝΑ, Σπύρος Κουζινόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στάθηκε ιδιαίτερα στην συνεισφορά της ΑΒΝΑ στα 5 χρόνια ύπαρξής της και τη βελτίωση του κλίματος στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Στη συνέλευση μετέχουν οι Γενικοί Διευθυντών των Εθνικών Πρακτορείων Ειδήσεων από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Τουρκία, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία και την Ρουμανία. Μια από τις πρώτες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης ήταν να εγκρίνει την εισδοχή στην ΑΒΝΑ και του Εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων της Μολδαβίας "Moldova Press".

    [21] 11 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουλίου 2000 (13:54 UTC+2)

    Ούτε αυτή η έξοδος ήταν αναίμακτη, παρά τα έκτακτα μέτρα που πήρε η τροχαία. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης από την Παρασκευή έως το μεσημέρι του Σαββάτου, 11 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 108 τραυματίστηκαν σε 78 τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα.

    [22] ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Δράμα, 1 Ιουλίου 2000 (13:52 UTC+2)

    Στη Δράμα βρίσκεται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος παρίσταται στον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης της πόλης.

    Αύριο ο κ. Στεφανόπουλος στο πλαίσιο του εορτασμού της ναυτικής εβδομάδας θα επιθεωρήσει τα πολεμικά πλοία του στόλου που έχουν αγκυροβολήσει στον όρμο του Παλαιού Φαλήρου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη Δευτέρα θα αναχωρήσει για τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ιρλανδία, όπου θα έχει συνομιλίες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

    [23] 9 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΟΚ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ

    Κοπεγχάγη, 1 Ιουλίου 2000 (13:07 UTC+2)

    Εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν αργά χθες το βράδυ, όταν οπαδοί του συγκροτήματος "Περλ Τζαμ", που έδινε συναυλία στο πλαίσιο του φεστιβάλ ρόκ της Δανίας, όρμηξαν στη σκηνή.

    Μέλη του συγκροτήματος από το Σιάτλ απηύθυναν έκκληση στο κοινό να υποχωρήσει, αλλά δεν κατάφεραν να σταματήσουν το πλήθος, με αποτέλεσμα αρκετά άτομα να πέσουν από τη σκηνή και να ποδοπατηθούν. Η συναυλία ήταν μία από τις εφτά που διεξάγονταν την ίδια στιγμή στο πλαίσιο του τετραήμερου φεστιβάλ, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, αλλά διακόπηκε αμέσως μετά τον πανικό. Για τη συγκεκριμένη συναυλία πωλήθηκαν περισσότερα από 100.000 εισητήρια. Η επόμενη συναυλία των "Κιούρ" ματαιώθηκε σε ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα.

    Οι υπόλοιπες συναυλίες στις άλλες σκηνές συνεχίστηκαν κανονικά, αλλά οι αστυνομικές αρχές εξετάζουν την πιθανότητα να ματαιώσουν το φεστιβάλ, στο οποίο είχε προγραμματιστεί να κάνουν εμφανίσεις ο Λου Ριντ, οι Αϊρον Μέιντεν και οι Πετ Σοπ Μπόις.

    Οι ταυτότητες των θυμάτων δεν αποκαλύφθηκαν μέχρις ότου αναγνωριστούν από τους συγγενείς τους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 1 July 2000 - 18:14:09 UTC