Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-07-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
  • [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΤΗΣ
  • [03] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΣΗΜΕΙΟ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
  • [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [05] ΣΙΡΑΚ: ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟ ΟΡΑΜΑ "ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ" ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [06] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΝΤΟΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ Ο Π. ΜΙΛΟ
  • [07] Ν. ΜΠΙΣΤΗΣ: ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ
  • [08] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ
  • [10] ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΙΧΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ
  • [11] ΚΟΣΟΒΟ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΝΑ ΜΕΤΡΙΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ
  • [12] ΚΟΥΣΝΕΡ: Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [13] ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ Δ.Ε.Θ.
  • [14] ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΕ
  • [15] H MICROSOFT ΕΞΟΠΛΙΖΕΙ ΤΟ Α.Π.Θ
  • [16] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ
  • [17] ΒΟΣΝΙΑ: ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [18] "ΜΕΤΩΠΟ" ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ - ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [19] ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ Χ.Κ.Θ. ΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2000
  • [20] ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [21] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΧΑΪΝΤΕΡ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [22] Θ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ: ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [01] ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2000 (10:31 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος στη συγκέντρωση της Ιεραρχίας στη Θεσσαλονίκη.

    Ανέβασε πάλι τους τόνους ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Μιλώντας χθες βράδυ στη Λαμία μίλησε για δυνάμεις του κακού έφθασε μάλιστα στο σημείο να επιπλήξει όσους δεν του δίνουν το χέρι.

    Ο προκαθήμενος της εκκλησίας της Ελλάδος έκανε λόγο για απώλεια της εθνικής ταυτότητας και εκτίμησε πως έρχεται το ιστορικό τέλος για το έθνος.

    [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΤΗΣ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2000 (14:26 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με τον Βρετανό πρέσβη Τζέρεμι Γκρήνστοκ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Η Τουρκία επιβεβαιώνει την αδιαλλαξία της και την περιφρόνησή της σε όσες συμφωνίες υπάρχουν και στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη αναφέρθηκε στο θέμα που προέκυψε τις προηγούμενες ώρες με την προώθηση των τουρκικών στρατευμάτων στη νεκρή ζώνη που χωρίζει το ελεύθερο από το κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η τουρκική πλευρά αποφάσισε να αλλάξει το στάτους κβο της περιοχής που υπάρχει μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά καταγγέλλει την ενέργεια αυτή και θα λάβει όλα τα μέτρα για να υπογραμμίσει την ανάγκη της επαναφοράς του στάτους κβο στην περιοχή.

    Εξάλλου ο κ. Σημίτης τόνισε ότι, ενόψει του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, το Κυπριακό βρίσκεται σε μια φάση πιθανών εξελίξεων, υπογράμμισε ότι υπάρχει σύμπνοια στις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου και πρόσθεσε ότι θα επιδιωχθεί οι εξελίξεις αυτές να είναι γρήγορες και θετικές. "Σε όλη την Ευρώπη συζητείται η ανάγκη για κατοχύρωση ρυθμίσεων ειρήνης και συνεργασίας και το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να μείνει ανοιχτό. Εχουν υποχρέωση εκείνοι που το διατηρούν ανοιχτό να κάνουν βήματα για την ειρήνη", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης. Εκανε λόγο για θετικές εξελίξεις στη σύνοδο του Ελσίνκι που ανοίγουν το δρόμο για την ειρηνική συμβίωση όλων όσων κατοικούν στην Κύπρο και επανέλαβε ότι στη συνάντησή του με τον κ. Κληρίδη εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις και επιβεβαιώθηκε η διμερής συνεργασία σε θέματα άμυνας στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού χώρου.

    Χαρακτήρισε ακόμη ικανοποιητική την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει προχωρήσει περισσότερο από όλες τις άλλες υποψήφιες για ένταξη χώρες.

    Νωρίτερα, τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη επισκέφθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρώην πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας Ζισκάρ Ντ΄Εσταίν που βρίσκεται στη χώρα μας. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    [03] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΣΗΜΕΙΟ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2000 (20:57 UTC+2)

    Η αντιπαράθεση εκκλησίας και πολιτείας έχει φτάσει σε επικίνδυνο σημείο, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας", ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος.

    Η εκκλησία επιμένει σε ένα ζήτημα που δεν της ανήκει, πρόσθεσε, με αποτέλεσμα να χάνει αυτά που θα μπορούσε να διασφαλίσει, αν επιδείκνυε περισσότερη νηφαλιότητα.

    Υπογράμμισε, ότι διάλογος θα γίνει μόνο για τα υπόλοιπα θέματα, εφόσον υπάρχουν στην ατζέντα της κυβέρνησης.

    "Ολα αυτά τα μπαλκονάτα "θα μας πετάξουν τη σημαία, θα μας κάνουν εκείνο" είναι δικές μας σκέψεις ή φόβοι αν θέλετε, δεν επισημοποιήθηκε από πουθενά ότι υπάρχει στις προθέσεις της κυβερνήσεως", σημείωσε.

    Τέλος, επισημανε ότι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υποκύπτει στις διαθέσεις σκληροπυρηνικών κύκλων.

    [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Σόφια, 3 Ιουλίου 2000 (20:52 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Το σημαντικό είναι η Βουλγαρία να μην παρεκκλίνει την ενταξειακή της πορεία και να είναι έτοιμη να προσχωρήσει στο δεύτερο κύμα ένταξης νέων χωρών-μελών στο ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που η Συμμαχία κηρύξει την επόμενη φάση της διεύρυνσής της.

    Σ΄ αυτήν την δήλωση προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αρχηγός του βουλγαρικού στρατού, Πέταρ Στογιάνοφ, ύστερα από τη συνεδρίαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εθνικής Αμυνας με θέμα "Η ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ αποτελέσματα και προοπτικές".

    Όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση οι συζητήσεις για την επικείμενη ενταξειακή πορεία της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και την διαδικασία της μεταρρύθμισης στο βουλγαρικό στρατό θα συνεχίσουν στην επόμενη συνεδρίαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που αναμένεται να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο.

    Τότε θα συζητηθεί και το θέμα για τη στάση των μεγάλων συναλλαγών ιδιωτικοποίησης προς την εθνική ασφάλεια κάτι που πρότεινε το αντιπολιτευόμενο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΒΣΚ). Κατά πάσα πιθανότητα στην επόμενη συνεδρίασή το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα εξετάσει και τα ζητήματα που έθεσε το ΒΣΚ για την αναγκαιότητα από καινούργιων έργων εκ μέρους του βουλγαρικού στρατού, για την συμβατότητα του βουλγαρικού στρατού μ΄ εκείνη των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, για την ενδεχόμενη αλλαγή της βουλγαρικής θέσης σχετικά με το καθεστώς του Κοσόβου, καθώς και εάν το ΝΑΤΟ προτίθεται να εγκαταστήσει ξένες βάσεις στην επικράτεια της Βουλγαρίας.

    Αυτό ανήγγειλε ο ηγέτης του ΒΣΚ, Γκεόργκι Παρβάνοφ, διευκρινίζοντας ακόμη ότι το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο πρέπει να λάβει υπόψη και τη θέση της Ρωσίας σε σχέση με την διεύρυνση της Συμμαχίας. Ο ίδιος κάλεσε ακόμη για διαπραγματεύσεις με την ρωσική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον Γκεόργκι Παρβάνοφ, τα θέματα αυτά θα καθορίσουν τους ρυθμούς ενσωμάτωσης της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ.

    [05] ΣΙΡΑΚ: ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟ ΟΡΑΜΑ "ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ" ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Παρίσι, 3 Ιουλίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Το θέμα της "ομάδας πρωτοπορίας" δεν θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο οποίος όμως υπεραμύνθηκε του οράματός του για μια Ευρώπη "δυο ταχυτήτων".

    Αμέσως μετά τη συνάντησή του με ηγέτες της ΕΕ στο Παρίσι σχετικά με την προεδρία της χώρας του, ο κ. Σιράκ διευκρίνισε ότι οι προτάσεις του για τη δημιουργία μιας "ομάδας πρωτοπορίας" και για τη στενή συνεργασία μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας υπογραμμίζουν τη προσωπική του άποψη.

    "Για να προοδεύσεις, πρέπει να διευκρινίσεις τον τρόπο, αλλιώς κινδυνεύεις να αντιμετωπίσεις εμπόδια", επεσήμανε, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, προσθέτοντας ότι "πρέπει να έχεις όραμα για το μέλλον. Εγώ εξέφρασα το όραμά μου".

    Ο κυριότερος στόχος, τον οποίο θα επιδιώξει ο κ. Σιράκ κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας στην Ε.Ε., θα είναι οι διαπραγματεύσεις για μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση της Ενωσης, που θα επιτρέψουν τη διεύρυνσή της στη νοτιοανατολική Ευρώπη από το 2003.

    Ε.Ρ.

    [06] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΝΤΟΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ Ο Π. ΜΙΛΟ

    Ρώμη, 3 Ιουλίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να διαχωριστούν οι εθνικές κοινότητες του Κοσσυφοπεδίου με τον περιορισμό τους ενός καντονιών τονίζοντας ότι η σερβική επαρχία πρέπει να είναι "πολυεθνική και δημοκρατική".

    "Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να εξομαλυνθεί το συντομότερο δυνατό", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στη Ρώμη όπου συμμετέχει σε συνάντηση της κοινής Ιταλο-Αλβανικής Επιτροπής.

    "Πρέπει να εργαστούμε για να επιτύχουμε την επαναπροσέγγιση των διαφορετικών κοινοτήτων", τόνισε.

    Ο κ. Μίλο χαιρέτισε την υπογραφή μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου με τη διοίκηση του ΟΗΕ (UNMIK) για την ενίσχυσης της ασφάλειας της σερβικής κοινότητας μετά την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας, ενώ τάχθηκε κατά της δημιουργίας καντονιών στο Κόσοβο.

    "Η αλβανική κυβέρνηση επιθυμεί απλώς να συμβάλει στη συγκρότηση μίας δημοκρατικής και πολυεθνικής κοινωνίας στο Κόσοβο", υπογράμμισε προσθέτοντας ότι τα Τίρανα αντιτάσσονται σε οποιαδήποτε ακραία ενέργεια από όπου και αν προέρχεται.

    Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας κάλεσε τους Ιταλούς επιχειρηματίες να αυξήσουν τις επενδύσεις στη χώρα του.

    Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι χαιρέτισε την οικονομική και κοινωνική πρόοδο που σημειώθηκε στην Αλβανία, από την τελευταία συνάντηση της κοινής επιτροπής πριν από δύο χρόνια.

    Τόνισε όμως ότι η Ρώμη και τα Τίρανα πρέπει να συνεργαστούν στενότερα για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος μέσω της Αδριατικής.

    Κ.Γ.

    [07] Ν. ΜΠΙΣΤΗΣ: ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Το αποτέλεσμα του συνεδρίου του Συνασπισμού δικαιώνει την επιλογή των στελεχών της Ανανεωτικής Εκσυγχρονιστικής Κίνησης της Αριστεράς να αποχωρήσουν, δήλωσε ο Νίκος Μπίστης στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας".

    "Ηταν ένα συνέδριο αναπαραγωγής των ίδιων ακριβώς αδιεξόδων που ταλάνισαν το κόμμα αυτό τα τελευταία χρόνια και επωάζει την επόμενη κρίση όταν θα ανοίξουν τα πολιτικά ζητήματα τα οποία επιμελώς αποσιωπήθηκαν σ' αυτό εδώ το συνέδριο", τόνισε.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι "το πρόβλημα είναι ότι η κατίσχυση του αριστερού ρεύματος και των συμμάχων στο συνέδριο, αλλά και οι μεγάλες βουλγάρικου τύπου πλειοψηφίες του Ν. Κωνσταντόπουλου, ενώ απομάκρυναν ακόμα περισσότερο το κόμμα από τις φυσιογνωμικές του αφετηρίες και τη στρατηγική του, ταυτοχρόνως δεν επέλυσαν το μεγάλο πρόβλημα άμεσου πολιτικού προσανατολισμού του ΣΥΝ".

    Σε ερώτηση για τη μελλοντική πορεία του ΣΥΝ και της ΑΕΚΑ, απάντησε: Παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον το συνέδριο του ΣΥΝ για εύλογους λόγους, από αυτή τη μήτρα προερχόμαστε. Από κει και πέρα όμως από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι μας ενδιαφέρουν οι εξελίξεις εκεί, μας ενδιαφέρει εκείνος ο κόσμος που έδωσε μια τελευταία μάχη με τη δική του επιλογή που δεν ήταν δική μας, μας ενδιαφέρει όμως και ο κόσμος εκείνος που είναι πολύ περισσότερος που ήδη έχει αποχωρήσει και ψήφισε ανόρεχτα είτε ΠΑΣΟΚ είτε ΣΥΝ. Θέλουμε από μηδενική βάση με αυτό τον κόσμο και με άλλες δυνάμεις που υπάρχουν να συνδιαμορφώσουμε και να ανασυγκροτήσουμε μια πολιτική κίνηση της ανανεωτικής και δημοκρατικής Αριστεράς, να δώσουμε έναν δημόσιο χώρο για την Αριστερά των πολιτών, έτσι ώστε όλος αυτός ο κόσμος αντί να μετατραπεί από την αυτιστική συμπεριφορά των κομμάτων της ιστορικής Αριστεράς σε απλό ψηφοφόρο, να γίνει μια ενεργή δύναμη η οποία από θέση αυτονομίας να συμβάλλει στην υπόθεση του προοδευτικού εκσυγχρονισμού της χώρας. Απαντήσαμε εμπράκτως στη συκοφαντία ότι εμείς φύγαμε από το ΣΥΝ για να πάμε να βολευτούμε μέσα στον κρατικό μηχανισμό και στο ΠΑΣΟΚ. Εμείς επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο, να ανασυγκροτήσουμε, να βγάλουμε τον κόσμο εκείνο που αντιδρά από την αυτιστική συμπεριφορά των ηγεσιών της ιστορικής Αριστεράς, να δώσουμε την δυνατότητα σ' αυτό τον κόσμο να παίξει έναν ρόλο. Δεν πιστεύουμε ότι είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να το κάνουμε αυτό, πιστεύουμε όμως ότι σαν οργανωμένη δύναμη μπορούμε να συμβάλλουμε σ' αυτή την υπόθεση."

    [08] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Δουβλίνο, 3 Ιουλίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Του Αχιλλέα Χατζόπουλου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος έφθασε στο Δουβλίνο το απόγευμα σήμερα και αμέσως, μετά από σύντομη ανάπαυση συναντήθηκε με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Θιατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριο, ο οποίος έφθασε απ' το Λονδίνο στο Δουβλίνο για να υποδεχθεί τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Αμέσως μετά ο κ. Στεφανόπουλος θα έχει συνάντηση με το προεδρείο της ελληνικής κοινότητας. Σ' ολόκληρη την Ιρλανδία διαβιούν μόνιμα περίπου 100-150 Έλληνες.

    Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σ' ένα επίσημο δείπνο σ' εστιατόριο της πόλης.

    Η επίσημη επίσκεψη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλου στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας αρχίζει αύριο το πρωί, οπότε και θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Ιρλανδίας, την 49χρονη Μαίρη Μακ Αλίς.

    Ακολούθως, στους μεγάλους κήπους της κατοικίας της Προέδρου της Ιρλανδίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα φυτέψει μια βαλανιδιά, ακριβώς απέναντι από το σημείο, όπου είχε φυτέψει το δικό του δέντρο, ο αείμνηστος, πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Μιττεράν.

    Ο κ. Στεφανόπουλος, μετά τις κατ' ιδίαν συνομιλίες που θα έχει θα παρακαθίσει και σε γεύμα εργασίας με την Πρόεδρο της Ιρλανδίας, Μαίρη Μακ Αλίς.

    Αύριο το πρωί, πριν από τη συνάντησή του με την Ιρλανδέζα Πρόεδρο, ο κ. Στεφανόπουλος θα έχει συνάντηση με τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ιρλανδία.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας ο κ. Στεφανόπουλος θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση (η πρώτη θα είναι αύριο) με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, τον 49χρονο (είναι συνομίληκος με την Πρόεδρο) κ. Πέρτι Αχέρν.

    Θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Μπράιαν Κόουεν, ηλικίας 40 χρόνων.

    Επίσης θα έχει συναντήσεις εδώ με τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρόεδρο της Γερουσίας, όπως επίσης και με τον Λόρδο Δήμαρχο της πόλης.

    Τον κ. Στεφανόπουλο συνοδεύουν στο ταξίδι του στο Δουβλίνο από την πλευρά της κυβέρνησης η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ελισάβετ Παπαζώη, και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Ζαφειρόπουλος.

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουλίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Με επίσκεψη σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους των Σερρών ξεκίνησε τη διήμερη περιοδεία του στο νομό ο υπουργός Πολιτισμού, Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Πολιτισμού στο νομό Σερρών και αφορμή της επίσκεψής του στάθηκε η πρόσκληση του δήμου Σερρών να μιλήσει σε εκδήλωση για τους Ελληνες διανοούμενους της διασποράς, την οποία και αποδέχτηκε.

    Συνοδευόμενος και από το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλη Βαλασόπουλο, έφτασε το πρωί στην πόλη των Σερρών, οπότε ξεκίνησε και η συνάντησή του με το νομάρχη και τους δημάρχους του νομού σε θέματα αρμοδιότητάς του. Κύρια αιτήματα των Σερραίων ήταν να συνεχιστούν τα ανασκαφικά προγράμματα και να επισπευσθούν οι εργασίες στο χώρο της αρχαίας Αμφίπολης, να δημιουργηθεί ένα νέο και σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο στις Σέρρες, αλλά και να εξεταστεί σε βάθος το θέμα της επιστροφής από τους Βούλγαρους των κλεμμένων χειρόγραφων από τα μοναστήρια του Τιμίου Πορδρόμου και της Εικοσιφίνισας.

    Ο κ.Πάγκαλος έγινε αποδέκτης παραπόνων από το σύνολο των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης των Σερρών για παντελή έλλειψη υποδομών σε αίθουσες και χώρους τέχνης, αλλά και για πενιχρές χρηματοδοτήσεις στην εκτέλεση τέτοιων έργων.

    Ο υπουργός Πολιτισμού έδωσε έμφαση στις δυνατότητες που προσφέρει στους δήμους η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με το υπουργείο για χρηματοδότηση εκδηλώσεων και χαρακτήρισε εξαιρετικά χρήσιμη τη συνάντησή του με τους δημάρχους.

    Ο κ.Πάγκαλος θα μιλήσει για τον Κορνήλιο Καστοριάδη σε εκδήλωση που διοργανώνει ο δήμος Σερρών, ενώ από το νομό θα αναχωρήσει αύριο το μεσημέρι.

    [10] ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΙΧΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Η πολιτική εντυπώσεων στην Κύπρο είχε ημερομηνία λήξεως δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" η βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών και Αμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Επισήμανε ότι ήταν σωστό το φιλικό κλίμα και η εκτόνωση των εντάσεων, αλλά δεν μπορεί να γίνει μονομερώς. Εχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι μόνο η Ελλάδα κάνει βήματα προς τα μπρος, πρόσθεσε, τα οποία δεν έχουν ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι στην Κύπρο, το πιο ευαίσθητο κομμάτι των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θα φανεί αν η τουρκική πλευρά είναι διατεθειμένη να κάνει βήματα προς τα μπρος.

    "Κανένας στην Ελλάδα δεν θα δεχθεί βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε βάρος του Κυπριακού", τόνισε.

    Παράλληλα διατύπωσε ερωτηματικά για την λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών. " Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ένα εξαιρετικά αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και εν πάση περιπτώσει ένα δυναμικό το οποίο πάντοτε διακρίνεται για τον τρόπο με τον οποίο εκτελεί κυβερνητικές εντολές, δεν ασκεί η διπλωματική υπηρεσία από μόνη της εξωτερική πολιτική. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο σήμερα διοικείται έχει τεράστιες αδυναμίες και δεν είναι η ώρα για να έχουμε ένα αδύναμο υπουργείο Εξωτερικών, είναι η ώρα ενίσχυσης της διπλωματικής υπηρεσίας και όχι παράλληλης άσκησης της πολιτικής."

    [11] ΚΟΣΟΒΟ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΝΑ ΜΕΤΡΙΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ

    Πρίστινα, 3 Ιουλίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Η αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο επιχείρησε να καθησυχάσει τους Αλβανούς επισημαίνοντας ότι δεν αποδέχεται σερβική αυτοδιοίκηση εντός της επαρχίας, ούτε παράλληλη ειδική δύναμη ασφάλειας.

    Ο ΟΗΕ αποφάσισε να κατευνάσει τα πνεύματα, όταν Αλβανοί πολιτικοί και αναλυτές εξέφρασαν την οργή τους με αφορμή τη συμφωνία που υπέγραψαν στην Πρίστινα ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ Μπερνάρ Κουσνέρ και ο πρόεδρος του σερβικού συμβουλίου Επίσκοπος Αρτέμιος, για τη συμμετοχή εκπροσώπων του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου του Κοσσυφοπεδίου στα διοικητικά όργανα της επαρχίας και για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας με στόχο της προστασία των Σέρβων κατοίκων της επαρχίας.

    "Η συμφωνία κατανόησης με τους Σέρβους είναι ακριβώς το αντίθετο της καντονοποίησης ή του διαμελισμού", δήλωσε η εκπρόσωπος της διοίκησης του ΟΗΕ Νάντια Γιούνς σε συνέντευξη τύπου

    Στο σύνολό τους οι αλβανικές εφημερίδες του Κοσσυφοπεδίου επέκριναν την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ ορισμένες πρότειναν ακόμη και την αποχώρηση τουλάχιστον ενός Αλβανικού κόμματος από τους διοικητικούς θεσμούς υπό τον ΟΗΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

    Η συμφωνία που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα προβλέπει την ενίσχυση της ασφάλειας των Σέρβων - οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν εγκλωβισμένοι σε περιοχές της επαρχίας υπό την αυστηρή επιτήρηση της ειρηνευτικής δύναμης - και την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες.

    Στη συμφωνία εμπεριέχονται σχέδια για την περιφρούρηση των περιοχών, τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα επιτηρεί τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας για τους Σέρβους της επαρχίας και για τη λειτουργία ειδικών τοπικών υπηρεσιών σε περιοχές που κατοικούνται από Σέρβους.

    Ενώ οι Σέρβοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επίτευξη της συμφωνίας και δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν με τον ΟΗΕ, οι Αλβανοί εξέφρασαν φόβους, καθώς είδαν τη συμφωνία ως απόπειρα των Σέρβων να αναμειχθούν στις υποθέσεις τους και να αναλάβουν την ασφάλεια της επαρχίας χωρίς τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας των κατοίκων του Κοσόβου.

    Ωστόσο ο ΟΗΕ υπεραμύνθηκε της συμφωνίας και επέμεινε ότι υποχρεώνει τους Σέρβους να έχουν στενότερες σχέσεις με τη διοίκηση της επαρχίας.

    "Η συμφωνία που υπογράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα είναι μία αντίδραση στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή", είπε η κ. Γιούνς. "Δεν υπάρχει ασφάλεια και ελευθερία κινήσεων για τους Σέρβους και τις άλλες κοινότητες στο Κοσσυφοπέδιο", τόνισε.

    Οξεία ήταν η αντίδραση των Αλβανών όσον αφορά τη δημιουργία ομάδων περιφρούρησης, καθώς αναβίωσε μνήμες του παρελθόντος, όταν το 1980 Σέρβοι πολίτες πήραν τα όπλα προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και τους ανθρώπους τους.

    Η εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ διευκρίνισε ότι οι ομάδες περιφρούρησης θα συγκροτούνται από άοπλους που θα βοηθούν τους άνδρες της KFOR και της διεθνούς αστυνομικής δύναμης στο έργο τους. Πρόσθεσε ότι δεν είναι σίγουρο πως και άλλα πολιτικά κόμματα του Κοσσυφοπεδίου θα απορρίψουν τη συμφωνία.

    Σε μία κίνηση η οποία εκτιμήθηκε ως διαμαρτυρία το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου, του Χασίμ Θάτσι - στο οποίο συμμετέχουν πρώην αντάρτες - δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση που συγκάλεσε η αποστολή του ΟΗΕ την Παρασκευή.

    Κ.Γ.

    [12] ΚΟΥΣΝΕΡ: Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Βελιγράδι, 3 Ιουλίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, υπέγραψε σήμερα διάταγμα για τη δημιουργία του θεσμού του συνηγόρου του πολίτη (Ομπουτσμαν), δηλαδή ενός απεσταλμένου για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ στην επαρχία.

    Η αποστολή του ΟΑΣΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι ο θεσμός αυτός θα είναι πολυεθνικός και ότι θα λαμβάνει υπόψη του τα παράπονα των πολιτών και των δημόσιων υπηρεσιών για κατάχρηση εξουσίας και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο θεσμός θα είναι ανεξάρτητος από τον ΟΗΕ και τον ΟΑΣΕ και χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ.

    [13] ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ Δ.Ε.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουλίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις μετατάξεις εργαζομένων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Σήμερα συζητήθηκαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν 42 εργαζόμενοι, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθούν οι προτάσεις για να εκδοθεί η απόφαση.

    Οι εργαζόμενοι στις αιτήσεις που έκαναν στο Πρωτοδικείο ζήτησαν την ακύρωση των μετατάξεών τους από τη Δ.Ε.Θ., οι οποίες έχουν "παγώσει" από τον περασμένο Μάρτιο, λόγω της προσωρινής διαταγής που εξέδωσε το Δικαστήριο. Η διαταγή αυτή διατηρήθηκε και σήμερα μέχρι τη λήψη της οριστικής απόφασης.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι η αίτηση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής που έκανε η διοίκηση της ΔΕΘ απορρίφτηκε, παρ' ότι οι υπεύθυνοι της εταιρίας υποστήριξαν ότι οι εργαζόμενοι που μετατάσσονται ενδεχομένως να έχουν μεγαλύτερες οικονομικές απολαβές στις νέες υπηρεσίες τους.

    Παρόμοιο πρόβλημα έχουν θέσει και άλλοι εργαζόμενοι οι οποίοι ειδοποιήθηκαν ότι μετατάσσονται από την υπηρεσία τους στη ΔΕΘ και έχουν επίσης καταθέσει αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, που αναμένεται να συζητηθούν τις προσεχείς ημέρες.

    Γ.Χ.

    [14] ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΕ

    Γενεύη, 3 Ιουλίου 2000 (19:57 UTC+2)

    Η Αλβανία φαίνεται έτοιμη να γίνει μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, μετά την έγκριση εγγράφων για την ένταξή της από τα μέλη του οργανισμού, σύμφωνα με πηγές στη Γενεύη.

    Ομάδα εργασίας του ΠΟΕ αποδέχθηκε πρωτόκολλο για την ένταξη της Αλβανίας - διαδικασία που συνάντηση εμπόδια σχετικά με τις δεσμεύσεις της χώρας. Η Αλβανία υπέβαλε την αίτηση ένταξης στον προκάτοχο του ΠΟΕ, τη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου (GATT) το 1992, ενώ οι συναντήσεις της ομάδας εργασίας ξεκίνησαν το 1996.

    Η ένταξη της Αλβανίας, μαζί με αυτή της Κροατίας, το πρωτόκολο της οποίας έγινε δεκτό στις 21 Ιουνίου, θα πρέπει να εγκριθεί από το Γενικό Συμβούλιο του ΠΟΕ, που αναμένεται να συσκεφτεί στις 17 Ιουλίου. Σε περίπτωση έγκρισης οι δύο χώρες θα είναι τα 138α και 139 μέλη του οργανισμού, αλλά τα εθνικά κοινοβούλια των δύο χωρών θα πρέπει πρώτα να επικυρώσουν τις σχετικές συμφωνίες.

    Περίπου 28 άλλες χώρες διαπραγματεύονται για την ένταξή τους στο παγκόσμιο εμπορικό σώμα.

    [15] H MICROSOFT ΕΞΟΠΛΙΖΕΙ ΤΟ Α.Π.Θ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουλίου 2000 (19:41 UTC+2)

    Με τη σύγχρονη τεχνολογία της Microsoft εξοπλίστηκε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μετά από ειδική συμφωνία με την εταιρία στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των ελληνικών πανεπιστημίων.

    Η συμφωνία έγινε μετά από διαγωνισμό του Κέντρου Υποστήριξης Τεχνολογιών Πληροφορικής (ΚΥΤΠ) του πανεπιστημίου και αφορούσε λογισμικό εφαρμογών (όπως το Microsoft Office 2000), λογισμικό λειτουργικών συστημάτων σταθμών εργασίας (όπως τα Windows 98 και Windows 2000 Professional) και λογισμικό server δικτύου (όπως οι Windows NT Server και Windows 2000 Server).

    Η προμήθεια του λογισμικού έγινε μέσω ειδικών προγραμμάτων παροχής λογισμικού σε ακαδημαϊκά ιδρύματα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές που εφαρμόζει και στην Ελλάδα η Microsoft. Συγκεκριμένα, τα προγράμματα Microsoft Open License for Education και Microsoft Education Select, στα οποία εντάχθηκε το ΑΠΘ, επιτρέπουν σε ακαδημαϊκά ιδρύματα να εξοπλιστούν κεντρικά με νόμιμο σύγχρονο λογισμικό της Microsoft σε συμβολικές τιμές.

    Η συμφωνία Microsoft Education Select γίνεται για πρώτη φορά σε ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Ελλάδα και αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας της εταιρίας για παροχή νόμιμου λογισμικού σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές - ειδικά διαμορφωμένες για να βοηθήσουν τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα να εξοπλιστούν νόμιμα με το πιο σύγχρονο λογισμικό της Microsoft.

    Οσον αφορά τους φοιτητές, αυτοί θα έχουν στη διάθεσή τους ένα σημαντικό "εργαλείο" για μελέτη και έρευνα, ενώ οι καθηγητές θα μπορούν να αποκτήσουν και αυτοί σε ειδικές τιμές λογισμικό της Microsoft.

    [16] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουλίου 2000 (19:34 UTC+2)

    Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι υγειονομικές υπηρεσίες και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του επερχόμενου κύματος καύσωνα που -σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ- αναμένεται να πλήξει τη χώρα μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

    Σήμερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης ο δείκτης του θερμομέτρου ανέβηκε στους 35 βαθμούς Κελσίου, και η σχετική υγρασία έφθασε σε ποσοστό 50%, γεγονός που αύξησε τη δυσφορία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ αύριο η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει τους 40 βαθμούς τις μεσημβρινές ώρες.

    Το προσωπικό του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη έχει τεθεί από σήμερα σε επιφυλακή, αλλά μέχρι στιγμής δεν χρειάστηκε να επέμβει για την μεταφορά σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας ατόμων που αντιμετώπισαν προβλήματα από τη ζέστη. Στους δρόμους βρίσκονται συνολικά 15 ασθενοφόρα και δύο κινητές μονάδες με κλιματισμό για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.

    Επίσης ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει για το κοινό 17 κλιματιζόμενες αίθουσες σε δημοτικά διαμερίσματα και ΚΑΠΗ, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται οι ιδιοκτήτεςς ξενοδοχείων και υποκαταστημάτων τραπεζών που διαθέτουν κλιματιστικές μονάδες. Κλιματιζόμενες αίθουσες έχουν διατεθεί στη διάθεση των κατοίκων και σε άλλους Δήμους της χώρας.

    Στο μεταξύ, η εταιρία ύδρευσης και αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) με ανακοίνωσή της ζητάει από τους εκπροσώπους των δημοτικών αρχών να μην ποτίζουν τα πάρκα τις μέρες του καύσωνα και γενικά από όλους τους καταναλωτές να μην σπαταλούν το νερό.

    Γ.Χ.

    [17] ΒΟΣΝΙΑ: ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Μπάνια Λούκα, 3 Ιουλίου 2000 (19:33 UTC+2)

    Η ομοσπονδία των συνδικάτων εργαζομένων της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας προειδοποίησε ότι θα προβεί σε περαιτέρω κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που δεν συνεργαστεί η κυβέρνηση μαζί της όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα.

    Η ανακοίνωση αυτή πραγματοποιείται μετά τη γενική απεργία της Παρασκευής, στην οποία συμμετείχε το 80% των εργατών.

    «Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας δέχτηκε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μαζί μας την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Τσέντο Βόλας, επικεφαλής της Ομοσπονδίας, προσθέτοντας ότι «αν δεν γίνει αυτό, η Ομοσπονδία θα πάρει πιο ισχυρά μέτρα».

    Υπενθυμίζεται ότι μέσω της απεργίας, η Ομοσπονδία ζητάει καλύτερους μισθούς, μέριμνα για τους ανέργους και την εφαρμογή κοινωνικού προγράμματος.

    Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσοστό ανεργίας στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας ξεπερνάει το 50%, τονίζοντας ότι υπάρχει πιθανότητα χιλιάδες εργάτες να χάσουν τη δουλειά τους λόγω των ιδιωτικοποιήσεων.

    Ε.Ρ.

    [18] "ΜΕΤΩΠΟ" ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ - ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουλίου 2000 (19:30 UTC+2)

    "Μέτωπο" μεταξύ δικηγόρων και δικαστών "άνοιξε" στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την υπόθεση της σύλληψης δικηγόρου που κατηγορήθηκε για αρπαγή πελάτη της από ψυχιατρική κλινική. Ο δικηγορικός σύλλογος εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας με το οποίο επιτίθεται στην ανακρίτρια που χειρίστηκε την υπόθεση και "αδικαιολόγητα απουσίαζε από την υπηρεσία της", όπως αναφέρεται.

    Το επεισόδιο δημιουργήθηκε όταν η δικηγόρος του πρώην δημάρχου Πυλαίας, Στέφανου Μποζίνη, Ελένη Τσιολάκη, συνελήφθη από αστυνομικούς στις 17 Ιουνίου κατηγορούμενη για απλή συνέργεια σε αρπαγή από κοινού του πελάτη της. Οδηγήθηκε στον εισαγγελέα που την παρέπεμψε στην ανακρίτρια Μαρία Βασματζή, η οποία αποφάσισε να απολογηθεί τρεις ημέρες αργότερα για να μελετήσει τη δικογραφία και μέχρι τότε να κρατηθεί στην Ασφάλεια.

    Η δικηγόρος υπέβαλλε μήνυση στην ανακρίτρια για παράβαση καθήκοντος υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν στη θέση της και το έγγραφο της διατήρησης προσωρινής κράτησής της υπέγραψε αντ' αυτής η γραμματέας της. Ήδη η μήνυση έχει διαβιβαστεί για να μελετηθεί από την Εισαγγελία της Κατερίνης.

    Στην απόφασή του ο δικηγορικός σύλλογος, που μετά το επεισόδιο παρενέβη και ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει το περιστατικό, αναφέρει πως "μπορούσε να αποφευχθεί η σύλληψη και η κράτηση της δικηγόρου εάν ο εισαγγελέας είχε διατάξει προκαταρκτική εξέταση". Στη συνέχεια χαρακτηρίζει "αδικαιολόγητη την απουσία της ανακρίτριας", που θα μπορούσε, όπως επισημαίνεται, να λάβει αμέσως την απολογία της κατηγορουμένης.

    "Ατυχώς στην περίπτωση της δικηγόρου Στέλλας Τσιολάκη, όχι μόνο δεν επεδείχθη από την αρμόδια δικαστική αρχή η ιδιαίτερη αυτή προσοχή αλλά ούτε η στοιχειώδης ανθρώπινη ευαισθησία απέναντι σε μία πολίτη, η οποία ζήτησε να απολογηθεί, κριθεί και αποδείξει ενδεχομένως την αθωότητά της", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Ακόμη γίνεται λόγος για "μειοψηφικά φαινόμενα διεκπεραιωτικής δημοσιοϋπαλληλικής αντίληψης στο χώρο της Δικαιοσύνης".

    Είναι η δεύτερη φορά που ο δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης ανοιχτά επιτίθεται κατά δικαστών, ύστερα από την κυκλοφορία αφίσας στο Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, με την οποία αφήνονταν σαφείς αιχμές κατά δικαστών και στη στάση τους απέναντι στους δικηγόρους. Η αφίσα εκείνη είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των δικαστών, αλλά και του συνδικαλιστικού τους οργάνου, χωρίς να δοθεί συνέχεια.

    Γ.Χ.

    [19] ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ Χ.Κ.Θ. ΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2000

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουλίου 2000 (19:27 UTC+2)

    Ιδιαίτερα επιτυχημένη χαρακτηρίζεται η πορεία των εργασιών του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2000. Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία επί των συναλλαγών για το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 1999, παρουσιάζεται η ακόλουθη εικόνα: Οι συναλλαγές χωρίς τα πακέτα από 2.287.237.567.435 δρχ. το 1999 έφθασαν τα 2.825.317.550.347 δρχ φέτος, σημειώνοντας δραχμική αύξηση 538.079.982.912 δρχ και ποσοστιαία 23,53%.

    Οι συναλλαγές των πακέτων από 189.942.376.398 δρχ το 1999 ανήλθαν σε 285.544.527.900, σημειώνοντας δραχμική αύξηση 95.602.151.502 δρχ και ποσοστιαία 50,33%. Το σύνολο των συναλλαγών από το ποσό των 2.477.179.943.833 δρχ. το 1999, ξεπέρασε το φράγμα των τριών τρισεκατομμυρίων, ανερχόμενο στο ποσό των 3.110.862.078.247 δρχ. φέτος, καταγράφοντας δραχμική αύξηση 633.682.134.414 δρχ και ποσοστιαία 25,58%.

    Τα έσοδα του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης από τις συναλλαγές ανήλθαν στο ποσό των 359.044.568 δρχ φέτος, έναντι 344.090.918 δρχ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών από το ποσό των 20.304.753.638 δρχ. το 1999, έφθασε τα 24.886.896.626 δρχ. το 2000, παρουσιάζοντας δραχμική αύξηση 4.582.142.988 και ποσοστιαία κατά 22,57%.

    Σημαντικό ποιοτικό στοιχείο της πορείας του ΧΚΘ είναι αυτό της ανόδου του ποσοστού επί των συνολικών συναλλαγών όπου το μήνα Ιούνιο για πρώτη φορά ξεπέρασε το φράγμα του 8%. Μάλιστα, σε δύο συνεδριάσεις και συγκεκριμένα στις 15 και 16 Ιουνίου, ο συγκεκριμένος δείκτης προσέγγισε το 10% (9,91% και 9,11%, αντίστοιχα), καταδεικνύοντας τη δυναμική που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της δράσης του Χ.Κ.Θ το τελευταίο διάστημα.

    [20] ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 3 Ιουλίου 2000 (19:27 UTC+2)

    Κατά 58% αυξήθηκαν οι καταναλωτικές τιμές της Τουρκίας, σε σύγκριση με το περασμένο έτος, ενώ ο μηνιαίος πληθωρισμός κυμάνθηκε σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας.

    Συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές τιμές αυξήθηκαν κατά 0,7% τον Ιούνιο, και οι τιμές χονδρικής πώλησης κατά 0,3%, δημιουργώντας ελπίδες ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη μείωση του πληθωρισμού της Τουρκίας θα φέρει αποτελέσματα.

    Επίσης, σημειώθηκε πτώση του μηναίου πληθωρισμού από τον περασμένο Δεκέμβρη, με την έναρξη του προγράμματος για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αξίας τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο εφαρμόστηκε σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Η Άγκυρα σκοπεύει να μειώσει το πληθωρισμό κατά 20% με 25% μέχρι το τέλος της χρονιάς, κατά 10% το 2001 και κατά 5% το 2002.

    Ε.Ρ.

    [21] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΧΑΪΝΤΕΡ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Βιέννη, 3 Ιουλίου 2000 (19:26 UTC+2)

    Ο Αυστριακός ακροδεξιός ηγέτης, Γιοργκ Χάιντερ προειδοποίησε σήμερα τη Γαλλία ότι θα βρεθεί σε αδιέξοδο αν δε σταματήσει η απομόνωση της Βιέννης από την Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της προεδρίας της.

    Σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο της Αυστρίας, ο Χάιντερ επανέλαβε την απειλή ότι η Αυστρία μπορεί να εμποδίσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διεύρυνση, στην οποία η Γαλλία θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της στην Ε.Ε.

    "Αν δεν αλλάξει τίποτα κατά την προεδρία της Γαλλίας, λέμε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να δρομολογηθεί καμία εξέλιξη", είπε ο Χάιντερ.

    Σημειώνεται πως η Γαλλία είναι από τις πιο ένθερμες υποστηρήκτριες των κυρώσεων κατά της Αυστρίας, από τότε που το κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Λιονέλ Ζοσπέν, δήλωσε χθες ότι οι κυρώσεις εναντίον της θα συνεχιστούν όσο εκκρεμεί η έκθεση της τριμελούς επιτροπής παρατηρητών που θα ερευνήσουν τον κατάλογο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αυστρίας τους επόμενους μήνες.

    Αύριο, η αυστριακή κυβέρνηση θα συσκεφθεί για να συζητήσει τη διεξαγωγή ή όχι δημοψηφίσματος για τις κυρώσεις της Ε.Ε.

    [22] Θ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ: ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2000 (19:25 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι η καθιέρωση του ευρώ αποτελεί ένα μέρος της διαδικασίας ανασυγκρότησης της παγκόσμιας οικονομίας και φέρει στην επιφάνεια νέες διαστάσεις στη διαδικασία της ολοκλήρωσής της, η οποία προχωρεί ακάθεκτη με κύριο καταλύτη τη ραγδαία εξελισσόμενη τεχνολογία, εξέφρασε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Καρατζάς.

    Μιλώντας στο διεθνές οικονομικό συνέδριο "Από τη δραχμή στο ευρώ" που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο κ. Καρατζάς υπογράμμισε ότι στα νέα δεδομένα, οι οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης και μαζί με αυτές η ελληνική - καλούνται να διεκδικήσουν ρόλο που θα τους επιτρέψει να εξασφαλίσουν σταθερή μακροπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης. Η βιωσιμότητα όμως αυτής της προοπτικής, όπως επεσήμανε, δεν εξασφαλίζεται αυτόματα από τους μηχανισμούς της ΟΝΕ.

    "Οι ελληνικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να διαχειριστούν μια καινούρια γενιά προτεραιοτήτων. Σε αυτές συγκαταλέγονται η ισχύς και εμβέλεια των διαρκώς αναδιατασσομένων αμερικανικών εταιριών, η απόλυτη ανάγκη διείσδυσης και εκμετάλλευσης νέων προς την Ευρώπη περιφερειακών αγορών, αλλά και η προοδευτική εγκατάλειψη παλαιότερων αντιλήψεων διαχείρισης που στηρίζονταν σε αυστηρές κανονιστικές αρχές", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    "Αποκτάμε πλέον ισοδύναμα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε πρωτοφανείς συνθήκες συμμετοχής στα δρώμενα, αλλά και ευημερίας, επωφελούμενοι από μια ενιαία ισχυρή αγορά, αλλά και από κοινωνίες που, αργά έστω, διαμορφώνουν ένα νέο πυρήνα ήθους και αξιών" σημείωσε ο κ. Καρατζάς.

    Καταλήγοντας, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι απαιτείται - για την "επιβίωση" στο νέο περιβάλλον - μεγαλύτερη εταιρική διαφάνεια, ουσιαστική και έγκαιρη διάχυση της πληροφόρησης στην αγορά και αποτελεσματικός εσωτερικός και εξωτερικός έλεγχος για όλες τις μονάδες των επιχειρηματικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας και κατέστησε αναγκαία την επένδυση σε κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, γιατί όπως είπε "δε μειώνουμε, αλλά αντίθετα, αυξάνουμε σημαντικά την ισχύ μας".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 3 July 2000 - 18:15:17 UTC