Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-08-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
  • [02] Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
  • [03] TEΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
  • [04] ΠΡΟΣΕΛΑΒΕ...ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟ ΤΟΥ
  • [05] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΕΤΡΟΥ ΓΑΪΤΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ ΣΤΟ ΜΠΕ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΕΔΚΝΑ-ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΜΒΡΟΥ
  • [07] Ο ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ ΣΤΗΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ
  • [08] ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΡΙΔΗΣ
  • [09] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΧΙΛΛΕΙΟ
  • [10] ΗΠΑ: ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΚΟΡ - ΜΠΟΥΣ
  • [11] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ "CAMPING FESTIVAL" ΣΤΗ ΣΚΟΤΙΝΑ
  • [12] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ 70 ΚΙΛΑ ΗΡΩΪΝΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [13] ΥΓΙΗΣ 22ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
  • [15] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [16] ΜΟΣΧΑ: ΣΥΝΕΛΛΗΦΘΗ ΤΣΕΤΣΕΝΟΣ ΜΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ
  • [17] ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ 5ου Π.Χ. ΑΙΩΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [18] ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΛΟΒΕΝΟΥ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [19] ΕΚΚΛΗΣΗ 55 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ
  • [20] ΒΡΑΧΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ 7ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ
  • [21] ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ 3Ε ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ COCA COLA BEVERAGE
  • [22] ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ
  • [23] ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΘΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

  • [01] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2000 (06:24 UTC+2)

    Προβληματισμός επικρατεί στην ηγεσία της εκκλησίας για τις συνεχιζόμενες ακραίες δηλώσεις ιεραρχών. Αποστάσεις κράτησε εκ νέου ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, Θεόκλητος, που τόνισε ότι δηλώσεις εμπρηστικές και απόλυτες μόνο κακό κάνουν στην εκκλησία, καθώς δίνουν όπλα στους αντιπάλους της.

    Οσον αφορά το άτυπο δημοψήφισμα ο κ.Θεόκλητος είπε ότι η Ιερά Σύνοδος θα αποφασίσει για το χρόνο διεξαγωγής του, προσθέτοντας ότι η εκκλησία πρέπει να πορευτεί με προσοχή ώστε να μην προκαλέσει προβλήματα και εντάσεις. Η διαδικασία συλλογής υπογραφών θα αρχίσει στις 11 Σεπτεμβρίου.

    [02] Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

    Λευκωσία, 11 Αυγούστου 2000 (22:39 UTC+2)

    Εξακολουθεί να απορεί ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης για τη σκοπιμότητα του θορύβου, που προκαλεί με τις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται τι προσφέρει ο θόρυβος αυτός στην κυπριακή υπόθεση για την οποία "το λιγότερο που οφείλουμε όλοι, τόσο στη Λευκωσία όσο και την Αθήνα, είναι να μην προσθέτουμε άλλα λάθη σε όσα έχουν διαπραχθεί στο δεύτερο ήμισυ

    τουλάχιστον του αιώνα που πέρασε".

    Σε νέα του δήλωση, ο κ. Κακλαμάνης αναφέρει ότι δεν μπορούσε να φανταστεί "ότι η άριστη συνεργασία, η φιλική σχέση και η κοινή αγωνία μας για την κοινή μας υπόθεση δεν θα απέτρεπαν τον κ. Κυπριανού να προσθέσει και εμένα στο πλήθος εκείνων, που για υπαρκτούς ή ανύπαρκτους, όπως στην περίπτωση μου, λόγους γίνονται κατά καιρούς στόχος των προσωπικών του επιθέσεων".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [03] TEΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2000 (11:31 UTC+2)

    Tελεσίγραφο προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων, να εφαρμόζουν πιστά και απαρέγκλιτα την εγκύκλιο που εμποδίζει τη νοσηλεία ανασφάλιστων μεταναστών, απέστειλε ο Υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος.

    Ο κ.Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι με την εγκύκλιο επιδιώκεται η αντιμετώπιση κυκλωμάτων διαφθοράς στα νοσοκομεία και προειδοποιεί ότι οι παραβάτες της θα αντιμετωπίσουν πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο, ενώ θα τους καταλογιστεί προσωπικά η δαπάνη για τα νοσήλεια.

    Μετά τους νοσοκομειακούς γιατρούς και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν να αποσυρθεί η εγκύκλιος, γιατί -όπως αναφέρουν- η εφαρμογή της αντιβαίνει στις βασικές ανθρωπιστικές αρχές και εγκυμονεί κινδύνους για τη δραματική επιδείνωση της υγείας εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών στη χώρα μας.

    [04] ΠΡΟΣΕΛΑΒΕ...ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟ ΤΟΥ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2000 (20:56 UTC+2)

    O 45χρονος γιατρός μαιευτήρας, Αλέκος Ντόσκορης προσέλαβε Αλβανό με σκοπό να τον ωθήσειι να τον δολοφονήσει. Υποστήριξε ότι καταστράφηκε η ζωή του όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στην οποία συμμετείχε.

    Ο γιατρός προσέλαβε τον Αλβανό με την πρόφαση ότι τον χρειάζεται για αγροτικές εργασίες. Τον οδήγησε σε ερημική τοποθεσία, τον ανάγκασε να σκάψει έναν λάκκο σε σχήμα τάφου και τον πυροβόλησε, τραυματίζοντας τον σοβαρά στο πόδι και το θώρακα.. Σκοπός του ήταν να τον εξοργίσει, να τον αναγκάσει να τον σκοτώσει και κατόπιν να τον θάψει στο λάκκο.

    Μιά άλλη εκδοχή, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι ότι ο 45χρονος ήθελε να σκοτώσει τον Αλβανό, με σκοπό να φορτιστεί ψυχολογικά και να δώσει μετά τέρμα στη ζωή του.

    [05] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΕΤΡΟΥ ΓΑΪΤΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ ΣΤΟ ΜΠΕ

    Ιμβρος, 12 Αυγούστου 2000 (20:22 UTC+2)

    Πάνω από 700 απόδημοι Ιμβριοι και κάτοικοι του νησιού, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Τούρκοι, παρακολούθησαν χθες το βράδυ στο Σχοινούδι της Ιμβρου τη συναυλία του Πέτρου Γαϊτάνου.

    Ο κόσμος, που έγινε μία μεγάλη παρέα, διασκέδασε και χόρεψε με τα παραδοσιακά και έντεχνα λαϊκά τραγούδια που ερμήνευσε μοναδικά ο καταξιωμένος τραγουδιστής.

    Τη συναυλία τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής και της Νέας Δημοκρατίας Ευγένιος Χαϊτίδης, ο έπαρχος της Ιμβρου Μουσταφά Αράτ, ο δήμαρχος του νησιού Χαλίλ Ακγιού και οι 8 δήμαρχοι της ΤΕΔΚΝΑ που επισκέπτονται αυτές τις μέρες το νησί.

    Σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ ο κ. Παπαθεμελής ανέφερε ότι στην Ιμβρο ψηλαφεί κανείς τις πληγές του ελληνισμού και τις εν γένει αδυναμίες του να προστατεύσει το ίδιο του το εθνικό του σώμα.

    Στην Ιμβρο, όπως είπε, έπρεπε να υπάρχει ένα καθεστώς αυτοδιοίκησης των Ελλήνων, σύμφωνα με το άρθρο 14 της συνθήκης της Λωζάνης. Το καθεστώς αυτό, ουδέποτε επέτρεψε η Τουρκία να εγκαθιδρυθεί, αλλά και ο ελληνισμός από την πλευρά του δεν το διεκδίκησε με δυναμικότητα και αποφασιστικότητα, ώστε να φτάσουμε στην εθνοκάθαρση της περιόδου 1964-1974 και την εξερήμωση των ελληνικών οικισμών πρόσθεσε ο κ. Παπαθεμελής.

    "Αυτός είναι ένας πόνος και μία τύψη, αλλά και ένα χρέος για τους Ελληνες να καταλάβουν, επιτέλους, ότι πρέπει να προστατεύσουν τον όπου γης ελληνισμό", κατέληξε ο κ. Παπαθεμελής.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΕΔΚΝΑ-ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΜΒΡΟΥ

    Ιμβρος, 12 Αυγούστου 2000 (20:19 UTC+2)

    "Για την ειρήνη στο Αιγαίο όλοι φέρουμε από κοινού ευθύνη. Πιστεύω στην ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών, που έχουνε πολλά κενά. Οι δύο χώρες βεβαίως έχουν προβλήματα, που πρέπει να συζητούνται ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από το παρελθόν". Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος της Ιμβρου Χαλί Ακγιού, στη συνάντηση που είχε με τους 8 δημάρχους και αντιδημάρχους της ΤΕΔΚΝΑ, που επισκέπτονται ύστερα από πρόσκληση του το νησί.

    Για το θέμα της Ιμβρου, ο δήμαρχος επισήμανε ότι είναι ευαίσθητο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρόλα αυτά δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την φιλία, παραμερίζοντας τους συναισθηματισμούς.

    Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Νέας Χαλκηδόνας Νίκος Παπαμικρούλης, που ηγείται της αποστολής, ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και επισήμανε ότι ακόμη και οι συναισθηματισμοί παραμερίζονται όταν οι πολιτικές και πολιτισμικές εξελίξεις το επιβάλλουν.

    "Ως μέλη της ΕΕ αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της ένταξης της Τουρκίας. Απόδειξη το παράθυρο που άνοιξε η χώρα μας για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαμικρούλης και ευχήθηκε οι επαφές σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης να συνεχιστούν, ξεπερνώντας τους γραφειοκρατικούς περιορισμούς.

    Τόνισε, δε, πως μόνο με ειλικρίνεια οικοδομούνται οι καλές σχέσεις και η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να καλλιεργήσει το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών.

    Στη συνάντηση έγινε επίσης αναφορά στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ιμβρου με τη Λίμνο. Θυμίζετε, ότι η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια, με πρωτοβουλία του τότε νομάρχη Λέσβου κ. Μαθιέλη και της ΤΕΔΚΝΑ, η οποία όμως ναυάγησε.

    Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η ευχή να καταλήξουν οι δύο κυβερνήσεις σε συμφωνία, συναισθανόμενες τη χρησιμότητα της γραμμής που θα διευκολύνει τις επαφές.

    Ο δήμαρχος Νέας Χαλκηδόνας προσκάλεσε τον δήμαρχο της Ιμβρου να πάρει μέρος στα δύο συνέδρια, που διοργανώνει στο τέλος του χρόνου στην Αθήνα η αμφικτιονία δήμων και κοινοτήτων της Μεσογείου. Στην αμφικτιονία συμμετέχει ο δήμος του Ερεγλί, ενώ το δημοτικό συμβούλιο της Ιμβρου, αναμένεται να πάρει απόφαση για την ένταξη εντός των προσεχών ημερών.

    Τέλος, ο κ. Παπαμικρούλης επισήμανε ότι με την συναυλία του Θανάση Γκαϊφίλια και του συγκροτήματος Αλάβαστρον, που διοργανώνει η ΤΕΔΚΝΑ απόψε στο Σχοινούδι, μεταφέρεται το μήνυμα ότι χριστιανοί και μουσουλμάνοι μπορούν να ζήσουν αρμονικά και να παράγουν ειρήνη και πολιτισμό.

    [07] Ο ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ ΣΤΗΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

    Οσλο, 12 Αυγούστου 2000 (19:14 UTC+2)

    Η Νορβηγία ήταν ο τελευταίος σταθμός των επισκέψεων "αστραπή", που πραγματοποίησε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, μετά τη Ρωσία και τη Φιλανδία, προσπαθώντας να κερδίσει την υποστήριξη των τριών κυβερνήσεων στην απόφαση του να κηρύξει μονομερώς ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στις 13 Σεπτεμβρίου.

    Η Ρωσία και η Νορβηγία κράτησαν τις επιφυλάξεις τους και επέμεναν στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

    Η προγραμματισμένη συνάντηση του Αραφάτ με τον Σιμόν Πέρες στο Οσλο, αναβλήθηκε λόγω της καθυστερημένης άφιξης του στη νορβηγική πρωτεύουσα.

    Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο αεροδρόμιο του Οσλο μαζί με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Τζεφ Στόλτεμπεργκ, ο Γιασέρ Αραφάτ διαβεβαίωσε ότι όλες οι θρησκείες στην ανατολική Ιερουσαλήμ θα έχουν ίσα δικαιώματα και όλοι θα μπορούν να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

    Τέλος, τόνισε ότι αναβολή στην ημερομηνία ανακήρυξης του παλαιστινιακού κράτους θα υπάρξει μόνο σε περίπτωση που διαφωνήσουν οι ηγέτες των αραβικών κρατών.

    [08] ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΡΙΔΗΣ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2000 (18:39 UTC+2)

    Στον ανακριτή προσήχθη το πρωί ο Νίκος Κοτρίδης, που κατηγορείται για ηθική αυτουργία στη δολοφονία του Αλβανού Αντρέα Ντούνι, που είχε γίνει το Πάσχα στο Κερατσίνι.

    Ο Κοτρίδης συνελήφθη χθες στο σπίτι του, μετά την έκδοση εντάλματος από τον ανακριτή. Θεωρείται ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στο χώρο της νύχτας στον Πειραιά. Εμπλέκεται σε υποθέσεις προστασίας και εκβιασμών.

    Στις 29 Ιουλίου τραυματίστηκε σε ένοπλη επίθεση στο Λουτράκι, από τους Γιώργο Αναγνωστόπουλο και Γιασέρ Χαμάτα, που συνελήφθησαν πριν από λίγες μέρες στον Πάνορμο Ρεθύμνου. Οι Αναγνωστόπουλος και Χαμάτα υπέδειξαν τον Κοτρίδη, ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας του Αντρέα Ντούνι.

    Ο Νίκος Κοτρίδης πήρε προθεσμία και θα απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή τη Δευτέρα.

    [09] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΧΙΛΛΕΙΟ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2000 (16:15 UTC+2)

    Μείζονος σημασίας έργο αποτελεί για τους κατοίκους του νησιού του Αγίου Αχιλλείου στις Πρέσπες η κατασκευή γέφυρας για πεζούς που θα το ενώνει το με την ευρύτερη περιοχή.

    Η κατασκευή της γέφυρας ξεκίνησε πριν από 10 μέρες. Εχει μήκος 600 μ. και πλάτος 3μ.Τα υλικά κατασκευής της είναι φιλικά προς το περιβάλλον και έτσι η δημιουργία της δεν θα διαταράξει την οικολογική ισορροπία της περιοχής.

    Την γέφυρα θα εγκαινιάσει στις 22 Αυγούστου ο Κώστας Λαλιώτης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Πρέσπες 2000".

    [10] ΗΠΑ: ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΚΟΡ - ΜΠΟΥΣ

    Ουάσινγκτον, 12 Αυγούστου 2000 (16:09 UTC+2)

    Εύστοχη αποδεικνύεται η απόφαση του υποψηφίου των Δημοκρατικών για την προεδρία, Αλ Γκορ, να χρίσει υποψήφιο αντιπρόεδρο τον γερουσιαστή Τζόζεφ Λίμπερμαν.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την Πέμπτη για λογαριασμό του CBS, τις τελευταίες ημέρες ο Γκορ κατάφερε να μειώσει σημαντικά τη διαφορά που τον χωρίζει από τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Τζορτζ Μπους.

    Συγκεκριμένα, το 48% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τον Μπους, ενώ το 38% δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον Γκορ. Μία εβδομάδα νωρίτερα, τα ίδια άτομα έδιναν προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.

    Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες ανέφεραν πως το γεγονός ότι ο Λίμπερμαν είναι ορθόδοξος εβραίος δεν θα επηρεάσει την τελική τους απόφαση.

    Το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, που αρχίζει τη Δευτέρα, σηματοδοτεί μία πολύ κρίσιμη εβδομάδα για τον υποψήφιο πρόεδρο. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ευκαιρία του Γκορ να βγει από τη σκιά του Αμερικανού προέδρου, Μπιλ Κλίντον, και να πάρει τον έλεγχο του κόμματος.

    [11] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ "CAMPING FESTIVAL" ΣΤΗ ΣΚΟΤΙΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Αυγούστου 2000 (15:56 UTC+2)

    Με κεντρικό πρωταγωνιστή τη μουσική, άνοιξε τις πύλες του το πρώτο "Camping Festival" στο διεθνές κέντρο νεολαίας "Ολυμπος" στη Σκοτίνα Πιερίας. Οργανωτές είναι η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και ο δήμος Ανατολικού Ολύμπου.

    Από τις 11 Αυγούστου μέχρι τις 20 Αυγούστου οι κατασκηνωτές μπορούν να απολαύσουν ροκ συγκροτήματα , καταξιωμένους καλλιτέχνες και άλλες ποικίλες δραστηριότητες στη σκιά του Ολύμπου. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα διοργανωθούν ανοιχτές συζητήσεις για θέματα που αφορούν τη νεολαία.

    Την αυλαία των μουσικών εκδηλώσεων άνοιξαν ο Διονύσης Τσακνής, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και οι Οναρ.

    [12] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ 70 ΚΙΛΑ ΗΡΩΪΝΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Αγκυρα, 12 Αυγούστου 2000 (15:52 UTC+2)

    Η αστυνομικές αρχές της Κωνσταντινούπολης κατέσχεσαν 70 κιλά ηρωίνης που προέρχονταν από το Ιράν και επρόκειτο να διοχετευτούν στην ευρωπαϊκή αγορά, στο πλαίσιο δύο ξεχωριστών επιχειρήσεων.

    Η υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών συνάλαβε δύο άτομα, όταν ανακάλυψε 52 κιλά ηρωίνης στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου τους, στην περιοχή Μπαγκτσιλάρ της Κωνσταντινούπολης, ενώ στη δεύτερη επιχείρηση κατέσχεσε 18 κιλά στην περιοχή Καντικόι.

    Η αξία των ναρκωτικών ουσιών εκτιμάται σε 1,1 εκατομμύρια δολάρια.

    [13] ΥΓΙΗΣ 22ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2000 (15:45 UTC+2)

    Yγιής επέστρεψε στην Πάτμο ο 22χρονος στρατιώτης Μιχάλης Γαβιεράκης που είχε χειρουργηθεί στην Αμερική για σπάνια ασθένεια των κυττάρων.

    Πριν από τρεις μήνες η οικογένεια του έκανε έκκληση στα ΜΜΕ, προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό των 90 εκ. που χρειάζονταν για τη μεταφορά και νοσηλεία του στρατιώτη σε εξειδικευμένο νοσοκομείο της Βοστόνης. Ωστόσο, οι κάτοικοι της Πάτμου, η εκκλησία και η δημοτική αρχή κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν πάνω από 130 εκ. δρχ.

    Ο νεαρός στρατιώτης κέρδισε την πρώτη μάχη, αλλά θα χρειαστούν άλλα πέντε χρόνια θεραπείας για να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία του. Μέχρι το Δεκέμβριο θα πρέπει να μεταβεί ξανά στη Βοστόνη για να υποβληθεί σε νέα επέμβαση.

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

    Λευκωσία, 12 Αυγούστου 2000 (15:44 UTC+2)

    Με την ευκαιρία συμπλήρωσης αυτές τις μέρες 26 χρόνων από τη μαύρη επέτειο

    κατάληψης της Αμμοχώστου από τους Τούρκους, το ΑΚΕΛ καλεί τον κυπριακό λαό να

    επαναβεβαιώσει την ετοιμότητά του να παλέψει μέχρι την τελική δικαίωση του αγώνα του και τα Ηνωμένα Εθνη να προωθήσουν εφαρμογή του ψηφίσματος 550 του 1984 που προνοεί την εγκατάσταση των νομίμων κατοίκων της κατεχόμενης πόλης στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

    "Εικοσιέξι χρόνια μετά η Τουρκία εξακολουθεί να εγκληματεί σε βάρος της Κύπρου

    με την ανοχή των ισχυρών συμμάχων της, η διαίρεση που επεβλήθη με τη δύναμη των όπλων εδραιώνεται ενώ οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού βρίσκονται στη χειρότερη ίσως φάση από το 1974", σημειώνει το ΑΚΕΛ και αναφέρει ότι "βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε μια μεθοδευμένη προσπάθεια εκτροπής από το πλαίσιο λύσης που έχουν καθορίσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [15] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 12 Αυγούστου 2000 (15:34 UTC+2)

    Η Βρετανία υποστηρίζει σθεναρά την ιδέα, οι συνομιλίες για το Κυπριακό να εισέλθουν στο στάδιο των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, δήλωσε εκπρόσωπος του

    βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι "η ανάγκη μιας τέτοιας εξέλιξης έχει δηλωθεί αρκετές φορές από τον Ειδικό Απεσταλμένο της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ", προσθέτοντας ότι η Βρετανία θα κάνει ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [16] ΜΟΣΧΑ: ΣΥΝΕΛΛΗΦΘΗ ΤΣΕΤΣΕΝΟΣ ΜΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ

    Μόσχα, 12 Αυγούστου 2000 (15:02 UTC+2)

    Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν Τσετσένο στη Μόσχα που έφερε εκρητικές ύλες, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα πληροφορίες αξιωματούχων της ασφάλειας.

    Ο άνδρας φαίνεται ότι ανήκει σε συμμορία που δρούσε εδώ και αρκετά χρόνια στη ρωσική πρωτεύουσα, αλλά οι αρχές αρνήθηκαν να αναφέρουν τι είδους εκρητικά και τι ποσότητες κατέσχεσαν.

    Οι αστυνομικές αρχές πραγματοποιούσαν έρευνες στη Μόσχα μετά την έκρηξη βόμβας σε κεντρική υπόγεια διάβαση που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 άτομα και να τραυματιστούν περίπου 100.

    [17] ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ 5ου Π.Χ. ΑΙΩΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 12 Αυγούστου 2000 (15:01 UTC+2)

    Αρχαιολόγοι στη Βουλγαρία ανακάλυψαν έναν από τους μεγαλύτερους Θρακικούς ιερούς ναούς που χρονολογείται στον 5 π.Χ. αιώνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γκεόργκι Κίτοφ, διευθυντής Θρακικής αρχαιολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.

    Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν κοντά στο χωριό Στάροσελ, στη νότια Βουλγαρία, όπου αποκαλύφθηκε ο περίτεχνος ναός, ο οποίος περιλαμβάνει μία στρογγυλή δομή, διαμέτρου έξι μέτρων, και μία ορθογώνια αίθουσα πλάτους 3,75 μέτρων, περιτριγυρισμένη από ένα τοίχο, διαμέτρου 90 μέτρων και ύψους 20.

    Μία πέτρινη σκάλα και ένας διάδρομος 15 μέτρων οδηγεί στην πρόσωψη του ναού, η οποία είναι στολισμένη με γλυπτά.

    "Πρόκειται για μία σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη" που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και τη σορό κάποιου βασιλιά, είπε ο Κίτοφ.

    Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε κατακτήσει τη Θράκη τον 4ο π.Χ. αιώνα, που έγινε ρωμαϊκή επαρχία το 40 π.Χ. Σήμερα τμήματα της Θράκης κατέχουν η Ελλάδα, η Τουρκία και η νότια Βουλγαρία.

    [18] ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΛΟΒΕΝΟΥ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Λιουμπλιάνα, 12 Αυγούστου 2000 (14:59 UTC+2)

    Ζευγάρι από τη Σλοβενία συνελήφθη Στο Μαυροβούνιο από Γιουγκοσλάβους στρατιώτες με την κατηγορία ότι εισήλθαν σε στρατιωτική ζώνη.

    Η σύλληψη των δύο τουριστών έγινε πριν μία εβδομάδα κοντά στη Λίμνη Σκαντάρ, κοντά στα αλβανικά σύνορα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Σλοβενίας.

    Η γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη, αλλά ο άνδρας κρατείται, ενώ τα ονόματά τους δεν έγιναν γνωστά μετά από αίτημα των οικογενειών τους. Η κυβέρνηση της Σλοβενίας διαπραγματεύεται την απελευθέρωση του 36χρονου, αλλά η χώρα δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Βελιγράδι.

    Τη Δευτέρα η Σλοβενία εξέδωσε προειδοποίηση στους πολίτες της που βρίσκονται σε διακοπές στο Μαυροβούνιο να μην πλησιάζουν σε στρατιωτικές βάσεις και συνοριακές περιοχές.

    [19] ΕΚΚΛΗΣΗ 55 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ

    Ποντγκόριτσα, 12 Αυγούστου 2000 (14:20 UTC+2)

    Ομάδα 55 προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου του Μαυροβουνίου απηύθυναν έκκληση στα Ηνωμένα Εθνη να στείλουν παρατηρητές για να επιβλέψουν τις "ολέθριες" όπως τις αποκάλεσαν, δραστηριότητες του Γιουγκοσλάβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη δημοκρατία αυτή.

    "Απευθύνουμε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να στείλει παρατηρητές του ΟΗΕ με αποστολή να επιβλέψουν και τις καταστροφικές δραστηριότητες του στρατού και των παραστρατιωτικών δυνάμεων του Μιλόσεβιτς" αναφέρεται σε επιστολή της ομάδας, την οποία δημοσίευσαν οι εφημερίδες Vijesti και Pobjeda.

    Η επιστολή απευθύνεται στον πρέσβη της Μαλαισίας στον ΟΗΕ, Αγκάμ Χασμί, η χώρα του οποίου κατέχει την προεδρία του συμβουλίου για το μήνα αυτό.

    Ακόμη υποστηρίζεται ότι ο "Μιλόσεβιτς ετοιμάζεται να επαναλάβει τα γεγονότα της Σρεμπρένιτσα, του Βούκοβαρ και του Μόσταρ".

    Στην ομάδα των 55 περιλαμβάνονται ορισμένες από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου από το πανεπιστήμιο της Ποντγκόριτσα και την Ακαδημία του Μαυροβουνίου, καθώς επίσης συγγραφείς και καλλιτέχνες.

    [20] ΒΡΑΧΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ 7ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Αυγούστου 2000 (14:18 UTC+2)

    Eφτάχρονο αγοράκι βρήκε τραγικό θάνατο, όταν το καταπλάκωσε βράχος που αποκολλήθηκε, τη στιγμή που έπαιζε με άλλα παιδάκια στην παραλία του Αγίου Παντελεήμονα Πιερίας. Πρόκειται για τον Αθανάσιο Νικολαΐδη από τη Νάουσα Ημαθίας. Ανακρίσεις για το τραγικό συμβάν δινεργεί το αστυνομικό τμήμα Λιτοχώρου Πιερίας.

    [21] ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ 3Ε ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ COCA COLA BEVERAGE

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2000 (14:11 UTC+2)

    Oλοκληρώθηκε χθες και τυπικά η απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Coca Cola

    Beverage plc από την Eλληνική Eταιρία Eμφιαλώσεως, καθώς συνεχίστηκε χθες η Eκτακτη γενική συνέλευση της τελευταίας, η οποία πιστοποίησε την καταβολή της αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου που είχε αποφασιστεί από την έκτακτη γενική συνέλευση της 19ης Aπριλίου.

    Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, οι περισσότεροι

    από τους μετόχους της CCB προτίμησαν την ανταλλαγή σε μετρητά, με αποτέλεσμα η 3E να καταβάλει το ποσό των 249 εκατ. λιρών.

    Oι μέτοχοι που επέλεξαν την ανταλλαγή των μετοχών, κατέβαλαν συνολικό ποσό

    568.470.994.400 δρχ. εκ των οποίων 9.372.976.000 φέρονται σε αύξηση τουαποθεματικό από τη διάθεση μετοχών υπέρ το άρτιο.

    Oι νέες μετοχές, οι οποίες ανέρχονται σε 93.729.760 έχουν ονομαστική αξία 100

    δρχ. έκαστη και διετέθησαν στην υπέρ το άρτιο τιμή 6.065 δρχ. έκαστη σε μετόχους της CCB η οποία ανήκει πλέον κατά 100% στην 3E.

    Σύμφωνα με το σχέδιο της συγχώνευσης, η 3E Cyprous LTD, εξαγόρασε το σύνολο των μετοχών της CCB, οι μέτοχοι της οποίας επέλεξαν για κάθε 57 μετοχές της CCB, 6

    νέες μετοχές της 3E και 13,30 λίρες Aγγλίας.

    Mετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, ο όμιλος Kar - Tess που σήμερα κατέχει

    ποσοστό 68,6% της 3E θα έχει 41% της διευρυμένης εταιρίας, και 25% περίπου κατέχουν η Coca Cola Company και ο όμιλος Olayan.

    H συμμετοχή των μετόχων στη νέα εταιρία διαμορφώνεται σε αναλογία 60-40 περίπου, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αναλογεί στους μετόχους της 3E. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας, η διαδικασία της συγχώνευσης αναμένεται να έχει ολοκληρωθε, εντός των επόμενων 3 εβδομάδων, ενώ μετά την παραπάνω απόκτηση του συνόλου των μετοχών της CCB από την 3E, η CCB έπαυσε να είναι καταχωρημμένη στοσε εκείνο του Σίδνεϊ η 3E με Παράλληλη Eισαγωγή.

    Tέλος, η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση εξέλεξε ως δέκατο μέλος του δ.σ. της

    3E τον κ. Neville Isdell, μέχρι σήμερα πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της CCB.

    [22] ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2000 (14:04 UTC+2)

    Την ύπαρξη διάστασης απόψεων στην Ιεραρχία για το θέμα των ταυτοτήτων, παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας".

    Οσον αφορά το χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος διευκρίνισε ότι αυτός θα αποφασιστεί από την Ιερά Σύνοδο. Ο κ.Θεόκλητος ευχήθηκε η Εκκλησία να πορευτεί με προσοχή, ώστε να μην προκαλέσει προβλήματα και εντάσεις.

    [23] ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΘΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 12 Αυγούστου 2000 (14:04 UTC+2)

    Με το συγκρότημα "Βόσπορος" ξεκινά στις 31 Αυγούστου ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος των θερινών εκδηλώσεων που φιλοξενεί η Μονή Λαζαριστών . Θα ακολουθήσει διήμερο παράδοσης με παραδοσιακά συγκροτήματα της θεσσαλονίκης (4-5/9) ενώ αμέσως μετά ο Κώστας Πρατσινάκης θα αποδώσει μελοποιημένα έργα του Οδυσσέα Ελύτη (6/9).

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ακόμη συναυλίες: της "Παρέας του Τσιτσάνη" που μαζί με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο θα παρουσιάσει ρεμπέτικα τραγούδια (8/9), του Γιώργου Καζαντζή με το έργο "Ιφιγένεια εν Ταύροις" (9/9), της Αλίκης Καγιαλόγλου με την Ορχήστρα των Χρωμάτων (10/9), του Λευτέρη Αερόπουλου σε ποίηση Γιάννη Τζανή (17/9) και της μετζοσοπράνο Ειρήνης Κουρδάκη με τίτλο "Το πολιτικό τραγούδι στην Ελλάδα του 20 αιώνα (20/9).

    Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται ακόμη οι παραστάσεις των έργων "Το παραμύθι της Ευγένας" από το θίασο της Αιμιλίας Υψηλάντη (11/9) και "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή από το Θεατρικό Εργαστήρι του δήμου Πολίχνης (13/9) καθώς επίσης και συνάντηση χορωδιών της Θεσσαλονίκης (30/9).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 13 August 2000 - 9:39:57 UTC