Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-03-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ
  • [02] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ FYROM Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [03] ΚΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [04] ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
  • [05] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΖΑΦΕΡΙ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΕΣ
  • [07] ΑΣΝΤΑΟΥΝ: ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ
  • [08] HMEΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ
  • [09] ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [10] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟ ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
  • [11] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΜΕ
  • [12] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ "ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ" ΣΤΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [13] ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ UNICEF ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
  • [14] ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΠΡΟΤΙΘΕΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ
  • [15] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [16] ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [17] ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΟΡΤΑΣΘΕΙ Η 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [18] ΕΚΤΟΣ ΗΡΑΚΛΗ ΚΩΦΙΔΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΜΟΣ
  • [19] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΘΕ
  • [20] ΤΟ ΟΛ ΣΤΑΡ ΓΚΕΪΜ ΤΗΣ ΕΠΕΣΘ
  • [21] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 47 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΒΟΣΝΙΑ
  • [22] Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [23] ΣΙΟΥΦΑΣ: "Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΑΠΩΝ"
  • [24] TΡΑΠΕΖΑ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ ΖΗΤΑ Ο Β.

  • [01] ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2001 (13:25 UTC+2)

    Σε Παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου το 1977 από τον ΟΗΕ, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης της ανθρωπότητας για τη σημασία των δασών, τους κινδύνους που τα απειλούν, τις συνέπειες από την καταστροφή τους και την ανάγκη συμμετοχής όλων στην προστασία τους.

    Μέσα από τον οικολογικό και προστατευτικό ρόλο του δάσους, σε συνδυασμό και με τον καθαρά παραγωγικό του ρόλο, αναδεικνύεται και ο σημαντικός ρόλος που μπορεί και πρέπει να παίξει η Δασοπονία σαν πολιτική για την ύπαιθρο χώρα, βασικό και αναπόσπαστο στοιχείο της ανάπτυξης του τόπου και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών.

    Το δάσος με τις ευεργετικές του επιδράσεις σε θέματα ποιότητας και απορρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα, μείωσης των θορύβων, μείωσης των κινδύνων πλημμυρων, ρύθμισης της οικονομίας του ύδατος, αποτελεί αειφόρο πόρο υλικών και άυλων αγαθών και κύριο συντελεστή για τη διατήρηση και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, των κλιματολογικών αλλαγών και της βιοποικιλότητας φυτών και ζώων.

    Για την επίτευξη των παραπάνω το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, προτείνει μεταξύ άλλων: την αντιμετώπιση του δάσους ως εθνικού κεφαλαίου και κοινωνικού αγαθού, άμεση επέμβαση σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα για τη διατήρηση της πανίδας και χλωρίδας της χώρας, άμεση σύνταξη του Δασολογίου και ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου.

    [02] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ FYROM Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Λονδίνο, 21 Μαρτίου 2001 (17:17 UTC+2)

    Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Βαλκάνια λόγω της δράσης των αλβανών εξτρεμιστών στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αναφέρθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του από το Λονδίνο, όπου χθες συναντήθηκε με τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    Ο κ. Σημίτης τάχθηκε υπέρ της ενεργότερης δραστηριοποίησης του ΝΑΤΟ στην κρίση που έχει δημιουργηθεί σημειώνοντας πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν μπορεί να μένει αδιάφορη, ισχυριζόμενη πως το θέμα δεν την αφορά, δεδομένου ότι η παρούσα κατάσταση προέκυψε από τις προηγούμενες δικές της ενέργειες.

    Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ελληνα πρωθυπουργού, οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την διεθνή ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο.

    Σχετικά με τη θέση της Ελλάδας, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναλάβει μονομερείς πρωτοβουλίες παρά το ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων θα το ήθελε. Τόνισε ακόμη πως η Ελλάδα ως χώρα γειτονική των χωρών που εμπλέκονται στην κρίση χρειάζεται να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην προκαλέσει προστριβές. Υπογράμμισε τέλος πως η ελληνική κυβέρνηση θα ενεργήσει στο πλαίσιο των οργανισμών των οποίων είναι μέλος, δηλαδή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι στη συνάντησή του με τον κ. Μπλέρ συζητήθηκε και το θέμα της τρομοκρατίας ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία της συνεργασίας της Σκότλαντ Γιαρντ με την ελληνική αστυνομία στο πλαίσιο των ερευνών για την εξιχνίαση της δολοφονίας του βρετανού στρατιωτικού ακόλουθου Στίβεν Σόντερς από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη.

    [03] ΚΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 21 Μαρτίου 2001 (13:02 UTC+2)

    Νέο κύμα προσφύγων δημιουργείται στα Βαλκάνια, τροφοδοτούμενο αυτή τη φορά από τις ένοπλες συγκρούσεις που μαίνονται στον βορά της ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού, πάνω από 8.000 ο σκοπιανοί υπήκοοι, κάτοικοι κυρίως του Τετοβου, των γειτονικών χωρών, αλλά και άλλων πόλεων της δυτικής ΠΓΔΜ, όπως το Γκόστιβαρ, το Ντέμπαρ και το Κίτσεβο, παίρνουν το δρόμο της φυγής, φτάνοντας μέχρι την Τουρκία και την Κροατία.

    Στους δρόμους των Σκοπίων πληθαίνουν τα αυτοκίνητα με πινακίδες κυκλοφορίας από το Τέτοβο, ενώ παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και άλλες πόλεις της ΠΓΔΜ. Ο αριθμός των εσωτερικών προσφύγων είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, καθώς οι περισσότεροι διαμένουν σε συγγενείς και φίλους τους.

    Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι στη χώρα αυτή, μέσω Βουλγαρίας, τις τελευταίες τρεις μέρες έφτασαν 2.500 περίπου κάτοικοι της ΠΓΔΜ, κυρίως τουρκικής και αλβανικής καταγωγής, ενώ στην Κροατία τα πρώτα τρία λεωφορεία με πρόσφυγες έφτασαν το Σαββατοκύριακο.

    Πάνω από 2.300 αλβανόφωνοι από την περιοχή του Τέτοβο έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε συγγενείς και φίλους τους στην Αλβανία, ενώ οι πρόσφυγες που πέρασαν στο σερβικό έδαφος ξεπερνούν τους 1.000.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της Κροατίας, Σλάβκο Ράκο ανακοίνωσε σήμερα ότι η άφιξη των προσφύγων στη χώρα του συνεχίζεται. Πρόκειται κυρίως για γυναίκες και παιδιά εύπορων οικογενειών, που έρχονται στη χώρα με νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα.

    Στη νότια Σερβία, κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ έχουν ήδη στηθεί δύο υποτυπώδη κέντρα υποδοχής, τα οποία προσφέρουν τρόφιμα στους πρόσφυγες. Η επικεφαλής της σερβικής επιτροπής αρμόδιας για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι οι υπήκοοι της ΠΓΔΜ που εισέρχονται στο γιουγκοσλαβικό έδαφος δεν παραμένουν στην κοιλάδα του Πρέσεβο, αλλά κατευθύνονται προς την κεντρική και βόρεια Σερβία.

    Χθες το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της ΠΓΔΜ προέτρεψε τους κάτοικους να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει κρατικά ξενοδοχεία για την προσωρινή περίθαλψη των προσφύγων.

    Τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση των προσφύγων στην ΠΓΔΜ, μέσω αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, εξετάζει και το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    Ε.Π.

    [04] ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Αλεξανδρούπολη, 21 Μαρτίου 2001 (10:25 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία αξιωματούχων, δικαστικών και αστυνομικών ειδικών σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης των ναρκωτικών, τα μέλη της οποίας προέρχονται από έξι χώρες όπου υπάρχει έξαρση των ναρκωτικών, πραγματοποίησε επίσκεψη χθες στον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

    Η εν λόγω επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού νομικού προγράμματος "U.N. Drug Control Programme" και βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    "Σκοπός του προγράμματος είναι η διερεύνηση χωρών και περιοχών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ναρκωτικών και στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε η επίσκεψη μας στον Έβρο, καθώς και οι συναντήσεις μας με την αστυνομία, τη διεύθυνση ασφάλειας και δίωξης ναρκωτικών, τη ΣΔΟΕ και υπαλλήλους του τελωνείου. Προσπαθούμε να επιτύχουμε τη σύζευξη των λαών που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, προκειμένου να συμβάλλουμε στην πρόληψη και στην καταστολή του φαινομένου", υπογράμμισε ο επικεφαλής του προγράμματος, Γεράσιμος Φουρλάνος.

    Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Τριαντάφυλλος Αρβανιτίδης, χαρακτήρισε πολύ δύσκολο το έργο της πρόληψης και της καταπολέμησης της μάστιγας των ναρκωτικών, που πλήττει όλες τις ηλικίες και κυρίως τους νέους. "Η θέση της Ελλάδας είναι τέτοια που λειτουργεί ως πέρασμα των ναρκωτικών", κατέληξε ο κ. Αρβανιτίδης.

    Μάλιστα, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κέντρο πρόληψης και καταπολέμησης ναρκωτικών που λειτουργεί στην περιοχή, καθώς και στην προσπάθεια δημιουργίας συμβουλευτικού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη για την πρόληψη και καταπολέμηση των ναρκωτικών.

    Η αντιπροσωπεία θα παραμείνει στην Ελλάδα είκοσι ημέρες, ενώ έπειτα θα συνεχίσει το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα στη Βουλγαρία και σε άλλες βαλκανικές χώρες.

    Ο.Ο.

    [05] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Το πρώτο Ολυμπιακό Κατάστημα με τα σήματα και τα προϊόντα της ΑΘΗΝΑ 2004, θα ανοίξει τις πόρτες του, ταυτόχρονα με τη λειτουργία του νέου Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος, στις 28 Μαρτίου 2001.

    Το Ολυμπιακό Κατάστημα βρίσκεται σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους χώρους του αεροδρομίου, στην περιοχή αναχωρήσεων στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι οι ταξιδιώτες αλλά και οι επισκέπτες του Αεροδρομίου. Σε έναν χώρο 70 τετραγωνικών μέτρων θα διατίθενται όλα τα Ολυμπιακά Προϊόντα από τις παρακάτω εταιρείες, οι οποίες είναι αδειούχοι - εγκεκριμένοι κατασκευαστές της ΑΘΗΝΑ 2004:

    1. Αθλητική Ένδυση - HIGH Q

    2. Καθημερινά Αξεσουάρ - Κοινοπραξία Adidas Hellas, AGV, Τριφύλλι

    3. Αθλητικά Θαλάσσης - Vertical ΑΒΕΕ

    4. Είδη Ένδυσης - ΕΛΒΕ Ενδυμάτων

    5. Είδη Σπιτιού - ΙΩΝΙΑ ΑΒΕΕ

    6. Καρφίτσες Πέτου - Trofe AS

    7. Κοσμήματα - Εύσημον

    Στόχους του Ολυμπιακού Καταστήματος, το οποίο είναι χώρος υψηλής αισθητικής προσιτός σε όλους για το διάστημα έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποτελούν:

    - Να προωθήσει την ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας στους Έλληνες αλλά και τους ξένους επισκέπτες.

    - Να δημιουργήσει και να εκπαιδεύσει το καταναλωτικό ενδιαφέρον και την προσμονή για τους Ολυμπιακών Αγώνες.

    - Να μεταδώσει σε ένα ευρύ κοινό τα Ολυμπιακά ιδεώδη και την ιδέα του Ολυμπισμού

    - Να αποδώσει ολοκληρωμένο σχεδιαστικά το περιβάλλον λιανικής Πωλήσεως το οποίο προβάλλει τους αντικειμενικούς σκοπούς της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 και των αγώνων σαν σύνολο

    Ως το 2004 θα λειτουργήσουν και άλλα Ολυμπιακά Καταστήματα. Το δεύτερο θα λειτουργήσει στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, μέσα στο 2002.

    Η εταιρία η οποία θα διαχειρίζεται τα Ολυμπιακά Καταστήματα είναι η Nuance, βάσει συμφωνίας που υπάρχει με τη ΔΟΕ.

    Ο όμιλος Nuance (SairGroup, Ελβετία) είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος οργανισμός λιανικής πώλησης που δραστηριοποιείται σε αεροδρόμια με πάνω 350 καταστήματα σε 16 χώρες και 4 ηπείρους.

    Είναι η ίδια εταιρία που διαχειρίστηκε και τα 6 Ολυμπιακά Καταστήματα του Σίδνεϊ, με πρωτοφανή επιτυχία, δημιουργώντας μια μοναδική αγοραστική εμπειρία στους καταναλωτές που ξεπερνούσε την απλή πώληση σουβενίρ Ολυμπιακών Αγώνων.

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΖΑΦΕΡΙ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΕΣ

    Σκόπια, 21 Μαρτίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Σχετικά ήρεμη είναι η κατάσταση στο Τέτοβο, εκτός από τους σποραδικούς πυροβολισμούς που σημειώνονται στη γύρω περιοχή.

    Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών της ΠΓΔΜ, Αρμπεν Τζαφέρι, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου, σχετικά με το τελεσίγραφο του στρατού της χώρας, το οποίο λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα, ότι δεν μπορεί να αποτελεί λύση για την κρίση και τόνισε ότι πρέπει να δοθούν περισσότερες εξουσιοδοτήσεις στους Αλβανούς που συμμετέχουν στην κυβέρνηση του συνασπισμού, απειλώντας έμμεσα για αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα, σε διαφορετική περίπτωση.

    Χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δε συμμετείχαν οι πέντε Αλβανοί υπουργοί του κόμματός του, επικαλούμενοι άλλες υποχρεώσεις.

    [07] ΑΣΝΤΑΟΥΝ: ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Ποντγκόριτσα, 21 Μαρτίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Οι Αλβανοί εξτρεμιστές από το Κόσοβο μπορεί να προκαλέσουν ένοπλη εξέγερση όπως στην ΠΓΔΜ, και στο Μαυροβούνιο προειδοποίησε ο Βρετανός βουλευτής Πάτι Ασντάουν από την Ποντγκόριτσα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

    "Ο κίνδυνος εδώ είναι μικρότερος, αλλά χρειάζεται μόνο 10, 20 ή 30 εξτρεμιστές τρομοκράτες να περάσουν τα σύνορα από το Κόσοβο και χωρίς τη στήριξη των κατοίκων της περιοχής να προκαλέσουν επεισόδιο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε διεθνή κρίση, δεδομένου του κλίματος του επικρατεί", τόνισε.

    "Αν με ρωτούσατε αν είναι πιθανό να συμβεί θα έλεγα ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί", είπε ο κ. Ασντάουν ο οποίος έχει επισκεφθεί τα Βαλκάνια πολλές φορές την τελευταία δεκαετία συγκρούσεων.

    Στο Μαυροβούνιο, ομόσπονδη δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας με πληθυσμό 650.000 κατοίκους, ζουν 40.000 Αλβανοί και συνορεύει προς τα νοτιανατολικά με το Κοσσυφοπέδιο.

    Ο Βρετανός βουλευτής επισήμανε ότι η διαφορά μεταξύ Μαυροβουνίου και ΠΓΔΜ, στην οποία το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι Αλβανοί, είναι ότι στη δεύτερη "η αλβανική μειονότητα έχει πραγματικά παράπονα".

    Τόνισε ωστόσο ότι η δυσαρέσκεια δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την τρομοκρατική δράση των Αλβανών ανταρτών, προσθέτοντας ότι τα Σκόπια έκαναν οπωσδήποτε κινήσεις για τη βελτίωση της ζωής της αλβανικής μειονότητας.

    Ο Βρετανός βουλευτής άσκησε κριτική στο ΝΑΤΟ τονίζοντας ότι απέτυχε να εμποδίσει την εξάπλωση της βίας από το Κοσσυφοπέδιο επισημαίνοντας όμως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η KFOR στο Κόσοβο. Εκτίμησε ακόμη ότι μόνο η πολιτική διευθέτηση στην ΠΓΔΜ μπορεί να εμποδίσει την κλιμάκωση των συγκρούσεων.

    Τόνισε ότι το Μαυροβούνιο έχει κάθε δικαίωμα να επιλέξει τη μοίρα του και να διεξάγει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του.

    Ωστόσο προειδοποίησε ότι το κλίμα αστάθειας που επικρατεί στα Βαλκάνια με τις εξεγέρσεις Αλβανών σε Νότια Σερβία και ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο πρέπει να προχωρήσει με ιδιαίτερη προσοχή.

    Χαρακτήρισε τέλος το Μαυροβούνιο τη μόνη βαλκανική πολυεθνική χώρα στην οποία δεν υπάρχουν συγκρούσεις τονίζοντας ότι αποτελεί μοντέλο για όλα τα άλλα κράτη.

    Ο κ. Ασντάουν αναχώρησε από το Μαυροβούνιο για το Κοσσυφοπέδιο και αύριο θα μεταβεί στα Σκόπια και στο Τέτοβο.

    [08] HMEΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Ημερίδα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Μετεωρολογίας διοργανώνει την Παρασκευή, μέρα εορτασμού της, ο τομέας Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

    Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 10πμ και θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Βασίλειος Κυριακόπουλος». Σε αυτήν θα παρουσιαστεί μέρος των διπλωματικών εργασιών ειδίκευσης των μεταπτυχιακών φοιτητών του τομέα.

    [09] ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η "Ημερίδα Εμπορίας Προϊόντων που οργάνωσε η Ο.Ε.Ο.Α. ΑΘΗΝΑ 2004 σε κεντρικό Ξενοδοχείο της Αθήνας με αντικείμενο τα Ολυμπιακά Προϊόντα, τις επιχειρηματικές προοπτικές που προσφέρει η αξιοποίησή τους και τους τρόπους προστασίας όσων τα διαθέτουν κατόπιν των ειδικών συμφωνιών.

    Την παρουσίαση έκαναν οι Γιώργος Μπόλος, Γενικός Διευθυντής Μάρκετινγκ και Χρήστος Νούλης, Διευθυντής Εμπορίας ενώ στη συνέχεια μίλησαν οι Δημήτρης Μάρδας, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Χριστίνα Σακελλαρίδη, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και Γιώργος Τίκης, εκπρόσωπος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Παρευρέθη ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος Στην ημερίδα πήραν μέρος δεκάδες στελέχη επιχειρήσεων καθώς και εκπρόσωποι κρατικών φορέων και επιμελητηρίων που με σειρά ερωτήσεων αλλά και προτάσεων συνέβαλλαν στην ανάπτυξη ενός παραγωγικού διαλόγου, τονίζοντας τη διάθεση να συμβάλλουν όλοι στην επιτυχία των Αγώνων και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν.

    Ο κ. Γιώργος Μπόλος παρουσίασε τις μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας και των Ελληνικών Επιχειρήσεων στο ξεκίνημα της νέας χιλιετίας, οι οποίες θα προκύψουν από τη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Χαρακτήρισε πρωτοφανή τα μεγέθη που συνδέονται με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τεράστια τα οφέλη για την οικονομία και επεσήμανε την μεγάλη ευθύνη που έχουν όσοι εμπλέκονται σε αυτές.

    Ο κ. Χρήστος Νούλης παρουσίασε τα κύρια σήματα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Πρόκειται για το έμβλημα της Ο.Ε.Ο.Α. (τον κότινο), το έμβλημα της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ενώ αναφέρθηκε στον εν εξελίξει διαγωνισμό για τη μασκότ των Αγώνων του 2004, η οποία θα είναι έτοιμη στις αρχές του 2002, καθώς και στις ευκαιρίες που παρουσιάζουν και τα εικονογράμματα.

    Περιέγραψε επίσης τον μηχανισμό και το σύστημα προστασίας 9 επιπέδων ασφαλείας των Ολυμπιακών προϊόντων που εφαρμόζει η Ο.Ε.Ο.Α. ΑΘΗΝΑ 2004

    Χαρακτήρισε επίσης "σημαντικό κανάλι διάθεσης των Ολυμπιακών Προϊόντων" στην αγορά τα Ολυμπιακά Καταστήματα, στα οποία θα πωλούνται αποκλειστικά "προϊόντα ΑΘΗΝΑ 2004" . Το πρώτο από αυτά θα λειτουργήσει στα τέλη του Μαρτίου , στο νέο Αεροδρόμιο των Σπάτων.

    [10] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟ ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2001 (20:27 UTC+2)

    "Το νέο διεθνές αεροδρόμιο δεν είναι μόνο άρτιο, ασφαλές και σύγχρονο, δεν είναι μόνο από τα πιο σύγχρονα και τα πιο αξιόπιστα αεροδρόμια στην Ευρώπη και στον κόσμο, αλλά είναι και το πιο φιλόξενο και το πιο ανθρώπινο διεθνές αεροδρόμιο, γιατί διασφαλίζει τις προσβάσεις σε όλους τους πολίτες", δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, μετά την επίσκεψη εκπροσώπων των Συλλόγων και των Ομοσπονδιών των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στις εγκαταστάσεις του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου των Σπάτων.

    Το νέο αεροδρόμιο, όπως ανέφερε ο κ. Λαλιώτης "δεν αφήνει κανέναν πολίτη εκτός των τειχών. Κι αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία και ταυτίζεται με τον προγραμματισμό που έχει το ΥΠΕΧΩΔΕ τα τελευταία χρόνια που φέρνει την επωνυμία "Σχεδιάζοντας για Ολους". Δηλαδή σχεδιάζοντας τις πόλεις, τις υποδομές των πόλεων, τα δημόσια αλλά και τα ιδιωτικά έργα".

    Το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», η λειτουργία του οποίου αρχίζει στις 28 Μαρτίου 2001 κατασκευάσθηκε με άρτια και ασφαλή πρόσβαση και προσπέλαση για όλους (τυφλούς, κωφούς, κινητικά ανάπηρους, ηλικιωμένους, μητέρες με μωρά και μικρά παιδιά κ.ο.κ.).

    [11] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ολομέλεια της Βουλής

    Στόχος του ΣΥΝ είναι η κοινωνική αποδοκιμασία, η πολιτική αντίθεση, η επιδίωξη ήττας και αλλαγής της πολιτικής που εφαρμόζεται και σε αυτό το στόχο μπορούμε να συμπέσουμε όχι μόνο με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας, αλλά και με μεγάλο μέρος των κοινωνικών δυνάμεων που μέχρι σήμερα εκφράζονταν από το ΠΑΣΟΚ ή και σήμερα ακόμη εκφράζονται από αυτό, αλλά διαφωνούν με την ολοένα και σαφέστερη συντηρητικοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.

    Τα παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος στο πλαίσιο συνέντευξης τύπους απευθύνοντας πρόσκληση προς τις δυνάμεις που βρίσκονται και εντός του ΠΑΣΟΚ και διαφωνούν με τις πολιτικές επιλογές του πρωθυπουργού.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν η πρόσκληση απευθύνεται στους βουλευτές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ απάντησε: "Αναφερόμαστε σε όλους, όπου κι αν βρίσκονται. Στο όνομα της προτεραιότητας, αναζωογόνησης, ανασύνθεσης με όρους πολιτικούς, με διαδικασίες δημοκρατικές, με υπεύθυνο κοινωνικό και πολιτικό διάλογο και όχι με διαδικασίες ευτελισμού και ρευστοποίησης".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι η ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος, η εξυγίανση του πολιτικού τοπίου είναι υπόθεση της κοινωνίας, των πολιτών, των πνευματικών, κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, όλων εκείνων που πράγματι βλέπουν ότι αυτό το τοπίο παρακμής, από πολλές πλευρές παραπέμπει σε εικόνες κατάπτωσης και όχι σε εικόνες προοδευτικής κατεύθυνσης.

    Τόνισε ότι ο ΣΥΝ ασκεί κριτική στην κυβερνητική πολιτική και θέλει να κάνει άνοιγμα στην κοινωνία, που σημαίνει άνοιγμα και στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ.

    "Θεωρούμε ότι η κυβερνητική πολιτική ολοένα και περισσότερο στρέφει την πολιτική ζωή του τόπου προς κεντροδεξιούς άξονες, προς τη Νέα Δημοκρατία, την ίδια ώρα που αυτή η κυβερνητική πολιτική, ανοίγει μέτωπο επίθεσης εναντίον της αριστεράς", τόνισε.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφερόμενος στις επιλογές Σημίτη, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "συνιστούν μία πολιτική που εφαρμόζεται είτε από συντηρητικά κόμματα, είτε από την πιο συντηρητική πτέρυγα της Σοσιαλδημοκρατίας" για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι "με αυτή την πολιτική ο Συνασπισμός δεν έχει τίποτα κοινό".

    Η σημερινή πολιτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης "προετοιμάζει το έδαφος για μια ακόμα μεγαλύτερη συντηρητική στροφή", επισήμανε ο κ. Κωνσταντόπουλος, που εκτίμησε πως "με την πολιτική του ο κ. Σημίτης και στον πόλεμο κατά της Αριστεράς δουλεύει για τον Κ. Καραμανλή και τον Δ. Αβραμόπουλο". "Το νέο κόμμα", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΝ, "στοχεύει να εκφράσει τη νέα κεντροδεξιά πολιτική που καλλιέργησε το ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ άσκησε κριτική και στην τακτική που ακολουθεί η κ. Δαμανάκη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "κάθε στέλεχος του ΣΥΝ είναι υπεύθυνο να διαχειρίζεται το ρόλο του με τρόπο που δεν βλάπτει και δεν αναιρεί τη συλλογικότητα του κόμματος" προσθέτοντας ότι "αυτό το γνωρίζει ακόμη και ένας μαθητής της έκτης δημοτικού".

    Αναφερόμενος στον Λεωνίδα Κύρκο διαφώνησε ανοιχτά με την πρότασή του για διάλογο άνευ ορίων με το ΠΑΣΟΚ. Αναγνωρίζοντας την ιστορική προσφορά του κ. Κύρκου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν συμφωνεί με την πρόταση, επειδή ότι "την υπόθεση της Κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ με τους χειρισμούς του, την κατέστησε τόσο αναξιόπιστη που σήμερα αποτελεί αντικείμενο σκωπτικών σχολίων ακόμη και από στελέχη εντός της κυβέρνησης".

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος, απέρριψε την πρόταση Καραμανλή για συνεργασία εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, κάνοντας σαφές ότι ο ΣΥΝ απορρίπτει κάθε πρόταση "που αποσκοπεί στη συγκρότηση φιλοκυβερνητικού ή αντικυβερνητικού μετώπου".

    Αναφερόμενος στην εκλογική τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα στις προσεχείς εκλογές για την αυτοδιοίκηση, ο κ. Κωνσταντόπουλος αποσαφήνισε ότι στους τρεις μεγάλους δήμους και στις μεγάλες νομαρχίες θα υποστηριχθούν υποψήφιοι του Συνασπισμού, αφού, όπως σημείωσε, "στις περιοχές αυτές οι εκλογές έχουν σαφή πολιτικό χαρακτήρα".

    Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στα Σκόπια, ο πρόεδρος του Συνασπισμού κάλεσε και πάλι την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου να συγκληθεί εκτάκτως η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και συμπλήρωσε με έμφαση ότι "είμαστε η μοναδική χώρα της περιοχής, που για το θέμα αυτό, δεν συνεδρίασαν τα συλλογικά κυβερνητικά όργανα, αλλά ούτε υπήρξε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και επαφή τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Τάχθηκε κατά της αλλαγής των συνόρων στην περιοχή των Βαλκανίων και υπογράμμισε πως είναι απαραίτητη η στήριξη της FYROM από τη διεθνή κοινότητα και η υλοποίηση των αποφάσεων του ΟΗΕ για τη Γιουγκοσλαβία.

    Ζήτησε, εξάλλου, τον σεβασμό των μειονοτήτων και την αποφυγή χρήσης βίας και απειλής βίας για την επέμβαση στα εσωτερικά των χωρών. Επανέλαβε τέλος την πάγια θέση του κόμματός του κατά των πολέμων και των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια.

    Τέλος, τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλος, "έκανε μία νηφάλια και υπεύθυνη παρέμβαση στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό. Είπε "δεν αντέχει άλλο η κοινωνία, χρειάζονται πρόσθετοι πόροι, ευθύνη των κυβερνώντων είναι να βρουν τους πρόσθετους πόρους".

    [12] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ "ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ" ΣΤΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Σεμινάριο με θέμα "Ο Ψυχρός Πόλεμος και η κληρονομιά του, 1945 - 2001: Ελληνικές και αμερικανικές θεωρήσεις" συνδιοργανώνουν το πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το μορφωτικό γραφείο του αμερικανικού γενικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη, από τις 26 έως τις 31 Μαρτίου.

    Το σεμινάριο απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε νέους επαγγελματίες και δημοσιογράφους, καθώς και σε όλους όσους θα ενδιέφερε η υπεύθυνη ανάλυση επίκαιρων θεμάτων διεθνούς πολιτικής, ιστορίας και πολιτισμού. Απαραίτητη προϋπόθεση είναιη γνώσητης αγγλικής γλώσσας, ενώ η συμμετοχή είναι δωρεάν.

    Κύριος ομιλητής και συντονιστής του σεμιναρίου θα είναι ο Στήβεν Χουίτφιλντ, καθηγητής αμερικανικού πολιτισμού στο πανεπιστήμιο Μπράνταϊς των ΗΠΑ. Επίσης, θα μιλήσει ο ιστορικός καθηγητής του πανεπιστημίου του Τέξας, Ρίτσαρντ Πελς, καθώς και διακεκριμένοι Ελληνες και Αμερικανοί πανεπιστημιακοί που θα αναλύσουν επίκαιρα θέματα αμερικανικής και διεθνούς ιστορίας, πολιτικής, οικονομίας και πολιτισμού.

    [13] ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ UNICEF ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Το νερό το πολύτιμο αυτό αγαθό δεν είναι κάτι που το χαίρονται όλοι στον πλανήτη μας, τονίζει η UNICEF σε ανακοίνωση της για την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό που γιορτάζεται αύριο.

    Όπως αναφέρει η UNICEF, σε περιοχές όπως η Νότια της Σαχάρας Αφρική για το μισό σχεδόν του πληθυσμού το νερό είναι είδος πολυτελείας, σε ορισμένες μάλιστα χώρες έχουν ικανοποιητική πρόσβαση σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής έχουν εξαιρετικά λίγοι: Αιθιοπία (24%-15%), Σιέρα Λεόνε (28%-28%), Καμπότζη (30%-18%), Μαυριτανία (37%-33%), Αϊτή(46%-28%), Καμπότζη (30%-18%), Ζαίρ (45%-20%), Αγκόλα (38%-44%).

    Σύμφωνα τα στοιχεία της διεθνούς οργάνωσης σχεδόν δύο εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της έλλειψης καθαρού νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής, κυρίως από διαρροϊκές ασθένειες. Σήμερα, 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο εξακολουθούν να μην έχουν ικανοποιητικές εγκαταστάσεις υγιεινής, ενώ 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό. Η παροχή σε όλους χαμηλού κόστους εγκαταστάσεων υγιεινής και ασφαλούς νερού θα απαιτήσει επενδύσεις 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο για 10 χρόνια, δηλαδή το τριπλάσιο από το ποσό που δαπανάται τώρα γι' αυτές τις ανάγκες.

    Η φροντίδα για τις σωστές εγκαταστάσεις νερού και υγιεινής στα σχολεία είναι ένα σημαντικό κομμάτι των προγραμμάτων της UNICEF σε περισσότερες από 30 χώρες και χάρης στις προσπάθειες της το ποσοστό των νοικοκυριών που έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό στον αναπτυσσόμενο κόσμο ανήλθε από 61% το 1990 σε 72% το 2000 παρά την αλματώδη άνοδο του πληθυσμού.

    Εξάλλου, το WWF σε ανακοίνωση του για την αυριανή μέρα, υπογραμμίζει ότι τη στιγμή που σε ολόκληρη την Ευρώπη αυξάνεται η κατανόηση της αξίας των υγρότοπων για την προστασία των υδατικών πόρων και προωθείται η έννοια της προστασίας σε επίπεδο λεκάνης απορροής, στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη ειδικοί που προωθούν διαχειριστικές πρακτικές περασμένων δεκαετιών και θεωρούν ότι η συνετή και βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και αν αγνοηθούν οι οικολογικές διαδικασίες.

    [14] ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΠΡΟΤΙΘΕΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Νέα Υόρκη, 21 Μαρτίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Οι Αμερικανοί δεν προτίθενται, προς το παρόν τουλάχιστον, να παρέμβουν μονομερώς υπέρ των Σκοπίων, αν και πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να αντιμετωπίσουν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ τους Αλβανούς εισβολείς.

    Σύμφωνα με την "Πρωινή" της Νέας Υόρκης, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να ενισχύσει με στρατιωτικό υλικό τις ένοπλες δυνάμεις των Σκοπίων, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν μόνες τους να αναχαιτίσουν τους εξτρεμιστές, αρκετοί εκ

    των οποίων πέρασαν στις "αλβανόφωνες" περιοχές από το Κοσσυφοπέδιο, ειδικά από το σημείο που ελέγχεται από τις αμερικανικές δυνάμεις της KFOR, όπως κομπάζει ο αρχηγός τους.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σκοπιανές δυνάμεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν

    ριζικά το πρόβλημα και φαίνεται να κυριαρχεί η άποψη της ομάδας, που εισηγείται να αναζητηθεί στρατιωτική βοήθεια από το εξωτερικό.

    Στο μεταξύ, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο εκπρόσωπος του

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε τη δράση των Αλβανών εξτρεμιστών χαρακτηρίζοντάς τους εθνικιστές και παράνομους, που δεν αντιπροσωπεύουν τους αλβανόφωνους των Σκοπίων.

    Στην πρώτη "σκληρή" ανακοίνωσή του, από την ημέρα που άρχισαν οι εχθροπραξίες

    στα Σκόπια και η προέλαση των καθοδηγούμενων από τον UCK Αλβανών, ο κ.Μπάουτσερ ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει χωρίς επιφύλαξη τη σκοπιανή κυβέρνηση.

    "Υποστηρίζουμε απερίφραστα την εδαφική ακεραιότητα της ''Μακεδονίας'' και τις νόμιμες προσπάθειες της ''μακεδονικής'' κυβέρνησης να προστατεύσει τη νομιμότητα" τόνισε ο κ. Μπάουτσερ και υπογράμμισε ότι "πάνω απ' όλα οι ΗΠΑ καταδικάζουν και απορρίπτουν την εξτρεμιστική βία από τους Αλβανούς εθνικιστές εξτρεμιστές" στα Σκόπια.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξήγησε ότι κατά την άποψη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι

    Αλβανοί εθνικιστές, αρκετοί εκ των οποίων ζούσαν μέχρι πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, "δεν έχουν καμία νομιμότητα και δεν εκπροσωπούν τη μεγάλη πλειοψηφία των αλβανικής καταγωγής πολιτών" των Σκοπίων. Οι ενέργειες τους", συνέχισε ο κ. Μπάουτσερ, "προκαλούν σοβαρή ζημιά στα συμφέροντα και την εικόνα αυτών που υποστηρίζουν ότι εκπροσωπούν, δηλαδή την αλβανικής καταγωγής κοινότητα στα Σκόπια, το Κοσσυφοπέδιο και στην ευρύτερη περιοχή. Τα όποια πολιτικά παράπονα της αλβανικής κοινότητας θα πρέπει να αντιμετωπισθούν μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών της πολυεθνικής κοινωνίας (των Σκοπίων), όχι μέσω της αποσταθεροποιητικής βίας. Νομίζουμε ότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των πολιτών" των Σκοπίων, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση να διευκρινίσει τη διαφορά μεταξύ των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου,

    που είχαν την υποστήριξη της κυβέρνησης Κλίντον και των Αλβανών των Σκοπίων, ο κ. Μπάουτσερ απάντησε ότι η κατάσταση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, που προσπάθησαν να υπερασπισθούν τις οικίες τους, τις οικογένειές τους και τα δικαιώματά τους στο Κοσσυφοπέδιο εναντίον του σερβικού στρατού που είχε ως στόχο την εθνοκάθαρση, είναι διαφορετική από αυτήν της αλβανικής κοινότητας στα Σκόπια, που συνυπάρχει σε μια πολυεθνική, δημοκρατική χώρα και προσπαθεί να επιβληθεί με τα όπλα.

    Είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει την πρόταση της Ρωσίας να σταλούν ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα στα Σκόπια και τόνισε ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ και καταβάλλει κάθε προσπάθεια στο πλαίσιο της εντολής του ΟΗΕ, για να στηρίξει την κυβέρνηση των Σκοπίων. "Ανησυχούμε για την κατάσταση και συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ" επανέλαβε ο κ. Μπάουτσερ. "Οι δυνάμεις μας στο Κοσσυφοπέδιο, υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, λαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα για να ελέγξουν τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου με τα Σκόπια" είπε και πρόσθεσε ότι "όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, επιπλέον στρατεύματα θα σταλούν στην περιοχή αυτή για να ενισχύσουν τα σύνορα των Σκοπίων.

    "Επαναλαμβάνω", τόνισε, "ότι υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα (των Σκοπίων) και καταδικάζουμε τη βία".

    Ο κ. Μπάουτσερ ανακοίνωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι σε επαφή με άλλες

    κυβερνήσεις, εντός και εκτός της συμμαχίας, για το σκοπό αυτό. Ο κ. Πάουελ συνομίλησε με το Γερμανό ομόλογό του και συμφώνησαν ότι οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να ενισχύσουν την ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων, ώστε να στερήσουν τους Αλβανούς εξτρεμιστές από μια ζώνη ασφάλειας. Επίσης, είπε ο εκπρόσωπος, το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει τις περιπολίες του στα σύνορα, έχει συλλάβει και έχει υπό κράτηση Αλβανούς αποσχιστές, που προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας και έχει κατασχέσει τα όπλα τους.

    Σε διευκρινιστική ερώτηση, με ποιους άλλους τρόπους προσπαθεί η Ουάσινγκτον να

    βοηθήσει την κυβέρνηση των Σκοπίων, ο κ. Μπάουτσερ επεσήμανε ότι πρωταρχικός σκοπός του ΝΑΤΟ είναι να εκπληρώσει την αποστολή του κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο και να αρνηθεί στους Αλβανούς εξτρεμιστές μια ζώνη ασφαλείας. Και αυτό επιτυγχάνεται με την είσοδο των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο στη σερβική πλευρά των συνόρων και με τις ενέργειες του στρατού των Σκοπίων στα σύνορα. Σε ερώτηση εάν η ενίσχυση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τα Σκόπια σημαίνει και αύξηση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών, ο κ. Μπάουτσερ παρέπεμψε τον ερωτώντα στο Πεντάγωνο.

    Σε άλλο ερώτημα, εάν οι ΗΠΑ έχουν κάποια επαφή με εξτρεμιστικά αλβανικά στοιχεία στα Σκόπια, ο κ. Μπάουτσερ δήλωσε ότι βρίσκονται σε επαφή μόνο με άτομα στο Πρέσεβο και με τα αλβανικά πολιτικά κόμματα και την ηγεσία των Σκοπίων, αρνούμενος οποιαδήποτε σχέση με Αλβανούς εξτρεμιστές.

    Σχολιάζοντας τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Λιούπτσο

    Γκεορκιέφσκι, ότι δηλαδή το ΝΑΤΟ δεν έπραξε όσα έπρεπε για τον αφοπλισμό των Αλβανών εξτρεμιστών, αν και γνωρίζει την ταυτότητά τους, ο κ. Μπάουτσερ επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ πράττει ό,τι είναι δυνατόν και συνεργάζεται με την κυβέρνηση των Σκοπίων.

    Ο κ. Μπάουτσερ επανέλαβε ότι το προηγούμενο της Βοσνίας, της Κροατίας και του

    Κοσσυφοπεδίου, όπου, όπως είπε, "είχαμε να αντιμετωπίσουμε την εσκεμμένη εξόντωση από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση εθνικών ομάδων, είναι εντελώς διαφορετικό με τη σημερινή κατάσταση στα Σκόπια, καθώς η πολυεθνική, δημοκρατική κυβέρνηση καλωσορίζει και επιτρέπει στους πολίτες της να ασκήσουν τα πολιτικά και αστικά τους δικαιώματα. Η πολιτική μας", πρόσθεσε, "είναι η ενθάρρυνση της αλβανικής εθνικής μειονότητας στα Σκόπια να ασκήσει τα πολιτικά και αστικά δικαιώματά της και να τύχει του σεβασμού που της αξίζει στο

    δημοκρατικό αυτό σύστημα.

    Επίσης", κατέληξε ο εκπρόσωπος, "το γεγονός ότι στο Βελιγράδι έχουμε μια

    δημοκρατική κυβέρνηση που δείχνει σεβασμό και βούληση να δεχτεί τη συμμετοχή εθνικών ομάδων σε ένα διαφορετικό πολιτικό σύστημα, καθιστά τη σημερινή κατάσταση εντελώς διαφορετική και προσφέρει μια ευκαιρία σε άτομα να επιδιώξουν τα πολιτικά τους δικαιώματα μέσω δημοκρατικών διαδικασιών".

    [15] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 21 Μαρτίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Υπέκυψε στα τραύματα του ο αστυνομικός που δέχθηκε επίθεση στα Σκόπια σε αγορά στη συνοικία Αλβανών Μπίτπαζαρ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

    Ενας ακόμη συνάδερφος του με τον οποίο περιπολούσαν στην ιστορική αυτή συνοικία τραυματίστηκε ελαφρά.

    Η αστυνομία απέκλεισε τη περιοχή και έχει συλλάβει τρία άτομα για την επίθεση.

    O.K.

    [16] ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Ουάσιγκτον, 21 Μαρτίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να στείλουν περισσότερους στρατιώτες στην ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας της χώρας Ντόναλντ Ρούμσφελντ, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ έχει λάβει μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίση στη περιοχή.

    Ο κ. Ρούμσφελντ είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατιώτες στην ΠΓΔΜ και στο Κοσσυφοπέδιο και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το αίτημα του ΝΑΤΟ να ενισχυθεί η ειρηνευτική δύναμη στη περιοχή.

    Ο.Κ.

    [17] ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΟΡΤΑΣΘΕΙ Η 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Βρυξέλλες, 21 Μαρτίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Η 25η Μαρτίου 1821 θα εορτασθεί εφέτος με όλη την λαμπρότητα που της αρμόζει.

    Η Ελληνική Κοινότητα των Βρυξελλών σε συνεργασία με όλους τους ομογενειακούς

    συλλόγους, οργανισμούς και φορείς διοργανώνουν την Κυριακή 25 Μαρτίου μεγάλη εκδήλωση υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Ελλάδος στο Βέλγιο κ. Ιωάννη στο χώρο του Auditorium CERIA των Βρυξελλών.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί στα ελληνικά, στα γαλλικά και στα φλαμανδικά από τη Διευθύντρια σε σχολείο μητρικής γλώσσας κ. Περιστέρη, τον καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Λάμπρο Κουλουμπαρίτση και τον καθηγητή κλασσικής Λογοτεχνίας κ.Werner Steuven αντίστοιχα. Τα παιδιά του σχολείου μητρικής γλώσσας του Σκαρμπέκ έχουν προετοιμάσει ποιήματα, και θεατρικά σκέτς, καθώς επίσης θα

    απαγγελθούν ποιήματα του Μακρυγιάννη στην ελληνική και γαλλική γλώσσα.

    Στη συνέχεια θα εμφανιστούν χορευτικά συγκροτήματα συλλόγων από όλη τη χώρα.

    Παράλληλα διοργανώνεται έκθεση έργων ζωγραφικής παιδιών του νηπιαγωγείου.

    Στο τέλος θα προβληθεί ελληνική ταινία με θέμα την εθνική παλιγγενεσία. Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι επίσημες ελληνικές αρχές, Βέλγοι υπουργοί και άλλες προσωπικότητες.

    Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών κ. Τεγκελίδου, στην ομογενειακή εφημερίδα του Βελγίου "Ευρωηπειρωτική", η εκδήλωση της 25ης Μαρτίου,

    είναι μια ευκαιρία να δώσει η ομογένεια ένα γενναίο παρόν στα τεκταινόμενα του Βελγίου, αλλά και ευκαιρία εθνικής μνήμης και απότισης φόρου τιμής σ΄ αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία μας.

    Δ.Ρ.

    [18] ΕΚΤΟΣ ΗΡΑΚΛΗ ΚΩΦΙΔΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΜΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2001 (19:54 UTC+2)

    Αλλαγών συνέχεια στον Ηρακλή. Μετά τον Γιάννη Κυράστα που αποτελεί πλέον παρελθόν για το Γηραιό σταμάτησε η συνεργασία και με το μέλος της ομάδας Βαγγέλη Στάμο και τον υπεύθυνο ποδοσφαιρικού τμήματος, Σάββα Κωφίδη.

    Το απόγευμα συναντήθηκαν ο μεγαλομέτοχος του Ηρακλή Ευάγγελος Μυτιληναίος με τον προπονητή Αγγελο Αναστασιάδη με κύριο θέμα συζήτησης την ανάληψη από τον τελευταίο προπονητικών καθηκόντων στον Ηρακλή. Παράλληλα πληθαίνουν οι αντιδράσεις οπαδών του Ηρακλή που δε συμφωνούν με πιθανή πρόσληψη του κ. Αναστασιάδη.

    [19] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΘΕ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2001 (19:53 UTC+2)

    Πρόβλεψη για 215 δισ. κύκλο εργασιών και 20,15 δισ. κέρδη προ φόρων έκανε η διοίκηση του ομίλου Μυτιληναίος για την τρέχουσα χρήση.Στις προβλέψεις για το 2001 συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά και η ΕΛΒΟ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιήσει τζίρο 46 δισ. και κέρδη 1,1 δισ. Το 2000 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 140 δισ. και τα προ φόρων κέρδη σε 13,9 δισ.

    Τα παραπάνω τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του Ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Ομίλου στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών. Ο κ. Μυτιληναίος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις εξελίξεις στους διάφορους τομείς δραστηριοτήτων του oμίλου την τρέχουσα περίοδο.

    Στον ενεργειακό τομέα, επισημάνθηκαν οι επενδύσεις σε θερμικούς σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας και σε αιολικά πάρκα, διαμέσου δύο νέων θυγατρικών της Μυτιληναίος, συνολικού ύψους 120 δισεκατομμυρίων δραχμών, με ορίζοντα υλοποίησης 5 χρόνια.

    Στον μεταλλουργικό/μεταλλευτικό τομέα αναφέρθηκε ο διπλασιασμός της παραγωγής μολύβδου, ψευδαργύρου στη ρουμανική θυγατρική Sometra . Συγκεκριμένα, από 33.000 τόνους το 1999 έφτασε τους 75.000 το 2000, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της η εταιρία ήταν κερδοφόρα.

    Στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών δόθηκε έμφαση στην προκαταρτική συμφωνία (ΜΟU) με το Consortium κατασκευής του Eurofighter, ύψους 29 δισ. Περαιτέρω, αναφέρθηκαν οι συμφωνίες συνεργασίας (Cooperation agreements) των ΜΕΤΚΑ και ΕΛΒΟ με τους 4 υποψηφίους προμηθευτές για το πρόγραμμα προμήθειας των 250 νέων αρμάτων μάχης για τον Ελληνικό Στρατό, ύψους 100 δισ. δρχ.

    [20] ΤΟ ΟΛ ΣΤΑΡ ΓΚΕΪΜ ΤΗΣ ΕΠΕΣΘ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2001 (19:49 UTC+2)

    Το Ολ Σταρ Γκέϊμ της ΕΠΕΣΘ στο βόλεϊ κατάφερε να γίνει θεσμός... Την ερχόμενη Κυριακή θα διεξαχθούν δύο αναμετρήσεις μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Θεσσαλονίκης στο κλειστό γυμναστήριο της Πυλαίας.

    Οι συγκεκριμένοι αγώνες αποτέλεσαν αφορμή για τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι στο δημαρχείο της Πυλαίας, από τους εκπροσώπους της ΕΠΕΣΘ και την δημοτική αρχή. "Η συνεργασία με την ΕΠΕΣΘ είναι άριστη και πάντα ο δήμος μας θα είναι στο πλευρό του αθλητισμού και του βόλεϊ γενικότερα. Αισιοδοξώ ότι όλα θα πάνε καλά και φέτος", ανέφερε ο δήμαρχος Πυλαίας, Απόστολος Κουκουρίκος. Σε τα καλύτερα λόγια μίλησε και ο πρόεδρος της αθλητικής διοργάνωσης, Γιώργος Παπαράτζης. "Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που για άλλη μια χρονιά βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να συνεργαστώ με την ΕΠΕΣΘ και το βόλεϊ".

    Ο πρόεδρος της Ενωσης των σωματείων πετοσφαίρισης Θεσσαλονίκης, Θανάσης Γεωργιάδης τόνισε: Είναι μια πρώτη ευκαιρία να προβληθεί το ελληνικό βόλεϊ. Η δουλειά που γίνεται είναι πολύ καλή. Το Ολ Σταρ Γκέϊμ είναι μια αναγνώριση για τα παιδιά που καθημερινά προσπαθούν για το καλύτερο. Εχει γίνει πλέον θεσμός και η έμπνευση ανήκει στον δημοσιογράφο, Ζαχαρία Νικολαίδη. Ο Δήμος Πυλαίας στέκεται στο πλευρό μας και δίπλα σε κάθε πρόβλημα που έχουμε αντιμετωπίσει. Είναι βέβαιος ότι θα πάμε πολύ καλά".

    Ο γενικός γραμματέας της Ενωσης και νομικός σύμβουλος της ΕΟΠΕ, Αχιλλέας Μαυρομάτης επισήμανε: "Η Θεσσαλονίκη έχει πετύχει πολλές φορές σε ότι έχει κάνει. Για αυτό θα πετύχουμε και τώρα. Είναι η 3η χρονιά που γίνεται. Την πρώτη φορά έγινε στην Σταυρούπολη, την δεύτερη στους Αμπελόκηπους και φέτος στην Πυλαία. Μετά την αδερφοποίηση της Ενωσής μας με την αντίστοιχη του Παλέρμου σύντομα θα έχουμε και συμμετοχή εκτός Ελλάδας. Η επιτυχία του Ολ Σταρ Γκέϊμ είναι εξασφαλισμένη. Ο κόσμος καλείται να έρθει για να απολαύσει καλό βόλεϊ".

    Από την πλευρά του ο αθλητής, Ανδρόνικος Βανδόρος τόνισε: "Είμαι χαρούμενος που μετέχω στην ομάδα. Είναι για μένα μεγάλη τιμή. Είναι σημαντικό να μην υπάρχουν εχθρότητες μεταξύ μας".

    Από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός προπονητής, Μπάμπης Χριστολιάκος συμπλήρωσε: "Είναι μια γιορτή του βόλεϊ. Μας ενδιαφέρει να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο. Ο τρόπος επιλογής ήταν αντιπροσωπευτικός. Τα παιδιά που μετέχουν είναι ταλέντα και έχουν κάποιες ικανότητες".

    Κ.Π.

    [21] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 47 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΒΟΣΝΙΑ

    Μπάνια Λούκα, 21 Μαρτίου 2001 (19:44 UTC+2)

    Η σερβική αστυνομία της Βοσνίας συνέλαβε 47 Τούρκους λαθρομετανάστες που προσπαθούσαν να εισέλθουν στην Κροατία, μετέδωσε το σερβικό ραδιόφωνο.

    Οι λαθρομετανάστες ήταν κρυμμένοι σε φορτηγό στο συνοριακό φυλάκιο Κοζάρσκα Ντούμπιτσα και ήταν να μεταφερθούν στο Σαράγιεβο και μετά στην Κροατία.

    Σημειώνεται ότι 5.000 λαθρομετανάστες διέρχονται από τη Βοσνία κάθε μήνα για να περάσουν στην δυτική Ευρώπη.

    Ο.Κ.

    [22] Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Μαδρίτη, 21 Μαρτίου 2001 (19:41 UTC+2)

    Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει 130 ακόμη στρατιώτες στην ΠΓΔΜ, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του ΝΑΤΟ για αύξηση της ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο εξαιτίας της κρίσης στη περιοχή.

    Ο υπουργός Αμυνας της χώρας Φρεντερίκο Τρίλο είπε ότι οι στρατιώτες θα μείνουν προς το παρόν στα Σκόπια σε στρατόπεδο Ισπανών και θα σταλούν σε άλλες περιοχές μέσα σε τρεις μήνες.

    Επισήμανε ακόμη ότι η άφιξη των στρατιωτών θα βοηθήσει το ΝΑΤΟ να δει αν χρειάζεται να ενισχύσει τις δυνάμεις του στη ζώνη των συγκρούσεων στα σύνορα ΠΓΔΜ-Κοσσυφοπεδίου.

    Ο.Κ.

    [23] ΣΙΟΥΦΑΣ: "Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΑΠΩΝ"

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2001 (19:41 UTC+2)

    "Μία βδομάδα μετά την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής για δημόσιο διάλογο εφ' όλης της ύλης, ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να κρύβεται και να σιωπά. Προφανώς δεν αντιλαμβάνεται ότι η σιωπή στην περίπτωση αυτή δεν είναι χρυσός", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν. Δ. Δημήτρης Σιούφας.

    Ο κ. Σιούφας έκανε λόγο για "εκδήλωση αδυναμίας και περιφρόνησης της κοινωνίας, πολύ περισσότερο όταν ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης σε μία προσπάθεια να τον καλύψει δεν καταφέρνει παρά να τον εκθέτει ακόμα περισσότερο".

    "Είναι πλέον πολύ καλά γνωστό σε όλους, ότι ο πρωθυπουργός όχι μόνον δεν προτιμά το διάλογο στη Βουλή, αλλ' αντιθέτως συστηματικά τον αποφεύγει. Εμφανίστηκε ελάχιστες φορές, όταν δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά και όταν εξαναγκάστηκε από τη Νέα Δημοκρατία", τόνισε.

    Δήλωσε ακόμη ότι "η δυσανεξία του πρωθυπουργού στο διάλογο και η περιφρόνηση που επιδεικνύει στο Κοινοβούλιο, φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός, ότι δεν εμφανίστηκε σε καμία από τις 25 περίπου συνεδριάσεις - συζητήσεις που έγιναν στην Ολομέλεια για την τροποποίηση των διατάξεων του Συντάγματος". "Ο πρωθυπουργός είναι πλέον μονίμως απών", κατέληξε.

    [24] TΡΑΠΕΖΑ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ ΖΗΤΑ Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2001 (19:35 UTC+2)

    Την πρόταση του για τη δημιουργία τράπεζας νερού και για συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων παροχής νερού στους πολίτες, επαναλαμβάνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος στο μήνυμα του για την αυριανή παγκόσμια ημέρα για το νερό.

    Τονίζει, εξάλλου, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα υδροδότησης από τον Αλιάκμονα, που καθυστερούν στην Αγίου Δημητρίου, καθώς αγνοήθηκαν οι προτάσεις όλων των τοπικών, κρατικών και αυτοδιοικητικών φορέων. «Κάθε καθυστέρηση αυξάνεις τις πιθανότητες να διψάσει η πόλη μας, αφού του υφιστάμενο σύστημα υδροδότησης είναι ανεπαρκές για περιόδους αιχμής ή ξηρασίας, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες μας για την επαρκή υδροδότηση της Θεσσαλονίκης το προσεχές, αλλά δυστυχώς και το μεταπροσεχές καλοκαίρι.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος επισημαίνει την ανάγκη κατασκευής ταχύτατα υποθαλάσσιου αγωγού για την υδροδότηση των ανατολικών περιοχών της Θεσσαλονίκης και εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος επισήμανσης και επιδιόρθωσης των διαρροών που φτάνουν μέχρι και το 30%, λόγω της παλαιότητας του δικτύου που αντικαθίσταται επίσης με βραδείς ρυθμούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο αφυδάτωσης της Θεσσαλονίκης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 21 March 2001 - 19:13:53 UTC