Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-12-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ Δ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ
  • [02] Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΣΕ ΟΛΕΣ
  • [03] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ
  • [04] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ
  • [05] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [06] ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΕΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [07] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ 4η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΑΕ
  • [08] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ
  • [09] ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΑΕ Β&Ν ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΟΜΑΡΑ
  • [10] ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΓΚΑΒΑΝΟΝ Ο ΑΡΗΣ
  • [11] ΣΕ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΖΕΦΥΡΙΟΥ Ο Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
  • [12] ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
  • [13] Ο Γ.ΜΑΡΙΝΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΤΗ ΔΗΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ
  • [14] ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [15] ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ FORTHNET - SABRE HELLAS
  • [16] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΣΚΗΣΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΔΝΕΙΣΤΕΡΙΑ
  • [17] TEΛΕΤΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ "Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"
  • [18] ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΚΑΙ... ΠΡΙΜ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [19] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [20] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΡΟΖΑ ΜΟΝΤΕΡΟ
  • [21] ΣΟΟΥ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ
  • [22] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Ν.Δ. ΞΕΡΕΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΣΤΙΣ
  • [23] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΗΤΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
  • [24] OI ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΥΠΕΛΛΑ ΒΟΛΕΪ

  • [01] ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ Δ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2001 (21:50 UTC+2)

    Ενότητα, σύμπνοια και συνεργασία ήταν το μήνυμα που σηματοδότησε τις απογευματινές εργασίες του Δ΄ Παγκοσμίου Συνεδρίου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

    Για την 6χρονη πορεία του ΣΑΕ έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος και τόνισε ότι η ίδρυσή του αποτέλεσε έναν ιστορικό σταθμό για τον Ελληνισμό της Διασποράς. Σύμφωνα με τον υπουργό, η ανάπτυξη και καλλιέργεια των σχέσεων της χώρας με τους απανταχού Έλληνες της Διασποράς, ενισχύει τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός κοινού μετώπου απέναντι στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.

    "Στόχος μας είναι η αξιοποίηση της δυνατότητας συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας και της ανάπτυξης, στη γνώση, στην έρευνα και στην επιστήμη.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, όπως επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, αποτελούν μια νέα μεγάλη πρόκληση για τον ελληνισμό στο σύνολό του και για το λόγο αυτό απαιτείται άμεση κινητοποίηση των δυνάμεων των απανταχού Ελλήνων, του δικτύου νέων, του δικτύου επιχειρηματιών αλλά και του δικτύου τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσοχατζόπουλος, τόνισε την ανάγκη να καλυφθεί το τουριστικό έλλειμμα που παρατηρείται από ΗΠΑ και Καναδά.

    Χώρο φιλόξενο που αθροίζει, πολλαπλασιάζει δυνάμεις και ενισχύει τους δεσμούς της Ελλάδας με την ομογένεια, χαρακτήρισε το ΣΑΕ ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γεώργιος Πασχαλίδης, σημειώνοντας ότι η συνάντηση αυτή είναι μια ανταλλαγή ιδεών, απόψεων και θέσεων.

    "Τα θέματα του συνεδρίου δυναμώνουν τη συνεργασία πολιτείας και ομογένειας με βάση τις διαχρονικές αξίες του οικουμενικού Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας", δήλωσε ο υπουργός Μ-Θ.

    Όπως επεσήμανε ο κ. Πασχαλίδης, η ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, η Εγνατία Ανάπτυξη και η ενδυνάμωση του διεθνούς και ευρωπαϊκού ρόλου της Θεσσαλονίκης είναι οι σπουδαιότερες προκλήσεις για τη Θεσσαλονίκη αλλά και ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

    "Στους κινδύνους της αφομοίωσης, της διακοπής της ιστορικής διάρκειας του Ελληνισμού η απάντηση θα δοθεί με τη συσπείρωση του Ελληνισμού", τόνισε ο αντιπρόεδρος της μόνιμης ειδικής επιτροπής απόδημου Ελληνισμού του ελληνικού κοινοβουλίου, Τάκης Σκανδαλάκης.

    Σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλάκη, ο ρόλος του ΣΑΕ σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι καταλυτικός καθώς έφτασε η στιγμή να αναδείξουν οι Έλληνες και πάλι τις ευγενείς και διαχρονικές τους αξίες.

    Ν.Κ.

    [02] Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2001 (11:21 UTC+2)

    Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης προσφέρει τη βοήθεια του σε όλες τις πτυχές της Ολυμπιάδας του 2004 και στον εθελοντισμό και στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα και στη μεταφορά του μηνύματος ειρήνης και συναδέλφωσης, υπάρχει στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την οργανωτική του «Αθήνα 2004» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι αποφάσισαν να ιδρυθεί στη Θεσσαλονίκη κέντρο συντήρησης και τεκμηρίωσης βυζαντινών αρχαιοτήτων που θα έχει διαβαλκανική προέκταση και προσφορά όχι μόνο στις Ορθόδοξες εκκλησίες της περιοχής αλλά σε όλους διότι ο στόχος είναι η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς η οποία ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.

    Για τον Οικουμενικό Πατριάρχη είπε ότι είναι μια μεγάλη διεθνής προσωπικότητα η οποία εκπέμπει μηνύματα που συνδέονται απολύτως με το στόχο της πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004 που είναι η αναζήτηση ενός πολιτισμού των πολιτισμών. Το υπουργείο Πολιτισμού, είπε, στηρίζει τις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχη για διαθρησκευτικό διάλογο, το συνέδριο που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Θα οργανώσει εκθέσεις σε Βαλκανικές πρωτεύουσες γι' αυτό το ζήτημα και ο κ. Βενιζέλος θα το θέσει στις συναντήσεις των υπουργών Πολιτισμού Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου που θα γίνουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα.

    [03] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2001 (09:53 UTC+2)

    Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν σε όλη τη χώρα οι χιονοπτώσεις και το τσουχτερό κρύο. Δεκάδες χωριά σε ορεινές περιοχές έχουν αποκλειστεί, ενώ αρκετά ατυχήματα σημειώθηκαν στους εθνικούς δρόμους λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων.

    Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα σημειωθεί νέα επιδείνωση του καιρού τις επόμενες μέρες. Οι μετεωρολόγοι πάντως περιμένουν από σήμερα το μεσημέρι σταδιακή ύφεση των δυσμενών καιρικών φαινομένων που πλήττουν τη Βόρεια Ελλάδα, όμως από αύριο αναμένονται νέες χιονοπτώσεις και περαιτέρω μείωση της θερμοκρασίας.

    Στη Θεσσαλονίκη χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες οι οδηγοί που κινούνται από Χορτιάτη και Ασβεστοχώρι, ενώ στη Χαλκιδική με αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του νομού. Στην Κοζάνη και το νομό Γρεβενών οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

    Στο νομό Ημαθίας, αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται προς το χιονοδρομικό κέντρο Σέλι και στην Καστανιά, ενώ στην Κατερίνη πρόβλημα υπάρχει στην Ελασσόνα.

    [04] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2001 (14:17 UTC+2)

    «Το πολιτικό σύστημα εξάντλησε τα όρια του, γι' αυτό ο εκλογικός νόμος είναι στην πρώτη σειρά των ζητημάτων διαλόγου» τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

    Ο υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει πάντως ότι «είναι νωρίς να μιλάμε για αναλογικότερο η μη σύστημα», επικρίνει τη ΝΔ για τη «σπασμωδική και αμφιταλαντευόμενη αντίδραση της» και βεβαιώνει ότι το «ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές του 2004 και δεν θα είχε κανένα λόγο να μπει σε περιπέτειες το 2005». Ο Κώστας Σκανδαλίδης αποδίδει προτεραιότητα στις θεσμικές αλλαγές, οι οποίες θα επιφέρουν βελτίωση της δημοκρατίας. Έτσι τάσσεται υπέρ της ανάγκης διαφάνειας στο θέμα του πολιτικού χρήματος και μάλιστα με τρόπο διαχρονικό. «Ας ανοίξουν επιτέλους οι λογαριασμοί να λάμψει η αλήθεια και να τελειώνουμε», λέει για την περίπτωση του Κ. Μητσοτάκη.

    Σε ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Σκανδαλίδης εξηγεί ότι δεν πρόκειται να καταργήσει τον αιρετό νομάρχη, καθώς και ότι δεν πρόκειται να επιβάλλει «καμία αλλαγή διοικητικών ορίων νομών ούτε καν δήμων, από τα πάνω». Στο θέμα όμως των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές του 2002 κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, λέγοντας ότι «η παράθεση ονομάτων για μας είναι και πρόωρη και αναίτια». Παρ' όλα αυτά δεν αρνείται ότι «επιλογές αξιόλογες και εναλλακτικές που να ανταποκρίνονται σε κάθε συγκυρία υπάρχουν και μπορούμε να τις διερευνήσουμε» - ενώ σε δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο εκφράστηκε θετικά για πιθανή υποψηφιότητα του Στέφανου Μάνου στο Δήμο Αθηναίων.

    Γραμματέας του Κινήματος μια εξαετία, ο κ. Σκανδαλίδης επιμένει ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα με ψυχή και η Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι μόνο τυπικό, παλιό και άσχημο κτήριο».

    Επισημαίνει μάλιστα ότι ο διάδοχος του Κώστας Λαλιώτης «έχει και τη δύναμη και την ευφυϊα και τη διάθεση να οδηγήσει σε νέα εποχή το ΠΑΣΟΚ». Κατά τα λοιπά «όλοι οι χοροί και τα είδη μουσικής έχουν την ομορφιά τους φθάνει βέβαια να ξέρεις να τους περπατάς».

    [05] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Στις μεγάλες πόλεις και στις πρωτεύουσας των νομών έβγαλαν τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Θεσσαλίας και της βόρειας Ελλάδας, προειδοποιώντας για παρόμοιες κινητοποιήσεις και στις εθνικές οδούς.

    Αγρότες της Λάρισας παρέταξαν τα γεωργικά τους οχήματα στη διασταύρωση της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας - Βόλου, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυκλοφορία, ενώ στους κόμβους της Χαλάστρας και της Νέας Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν αγρότες με περίπου 50 και 60 τρακτέρ, αντίστοιχα.

    Στο Κιλκίς περίπου 200 αγρότες συγκεντρώθηκαν στη νομαρχία, επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας και απέκλεισαν τον κόμβο Πολυκάστρου για είκοσι λεπτά. Στις Σέρρες περίπου 500 αγρότες κατέλαβαν τον κόμβο Προμαχώνα.

    Το υπουργείο Γεωργίας επιδιώκει την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στην ελληνική περιφέρεια και ιδιαίτερα στο Θεσσαλικό κάμπο. Οι διαφορές των δύο πλευρών οφείλονται στην τιμή του βαμβακιού, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Δρυς, εξήγγειλε μέτρα για την αναβάθμιση της ποιότητας και ανταγωνιστικότητας του βαμβακιού, ωστόσο οι αγρότες χαρακτήρισαν τις εξαγγελίες "πυροσβεστικές".

    Την Πέμπτη αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αφού θα γίνει γνωστό εάν οι αγρότες είναι έτοιμοι να επαναλάβουν τις κινητοποιήσεις του 1996.

    [06] ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΕΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Βουκουρέστι, 10 Δεκεμβρίου 2001 (21:03 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας Εμιλ Κονσταντινέσκου αποφάσισε να βγει από την σκιά και άσκησε σήμερα κριτική σε ραδιοφωνική εκπομπή για το πρόγραμμα της κυβέρνησης και στον λαό της χώρας γιατί με ευκολία εξέλεξε τον Νοέμβριο του 2000 στη βουλή άτομα με λερωμένο ποινικό μητρώο.

    Ο κ. Κονσταντινέσκου που αποσύρθηκε το 2000 από την πολιτική σκηνή της Ρουμανίας και διδάσκει γεωλογία στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου είπε ότι τα σημαντικά προβλήματα δεν είναι ο πληθωρισμός ή το ΑΕΠ αλλά οι δυσκολίες συμμόρφωσης με τους νόμους.

    Ο πρώην πρόεδρος χαρακτήρισε γελοία τα προγράμματα της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι δεν θα ξαναεπιστρέψει στην πολιτική αλλά μπορεί να κρίνει ως πολίτης και να εκφράζει την γνώμη του για τα πολιτικά θέματα.

    Ο κ. Κονσταντινέσκου εξέφρασε την ικανοποίηση του με την απόφαση της ΕΕ να άρει το καθεστώς βίζας για τους Ρουμάνους πολίτες που ταξιδεύουν σε χώρες - μέλη της Συνθήκης του Σένγκεν και τόνισε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντριαν Ναστάζε πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε μη δημοφιλή μέτρα για να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και σε μέτρα για το καλό του λαού.

    [07] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ 4η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Τις προτάσεις της Συνέλευσης του Σ.Α.Ε. Ευρώπης και τον προγραμματισμό εκθέσεων και προτάσεων παρουσίασε στην 4η Παγκόσμια Συνέλευση ο Συντονιστής της περιφέρειας κ. Άγγελος Ασλανίδης, ο οποίος σημείωσε ότι η εξαετής εμπειρία από την προσπάθεια για την δικτύωση και συσπείρωση του Ελληνισμού μέσω του Σ.Α.Ε. κατέδειξε μια θετική εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση, με αρκετά όμως ελλείμματα, τόσο ως προς την οργάνωση όσο και ως προς την επιβεβαίωση των οραματισμών, αλλά και των συγκεκριμένων αιτημάτων των Αποδήμων.

    Το ΣΑΕ Ευρώπης προτείνει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο να εξελιχθεί έτσι ώστε να διασφαλίζει την ενιαία εθνική και δημοκρατική έκφραση του οργανωμένου ελληνισμού της διασποράς. Να επανεξεταστούν τα κριτήρια συμμετοχής των οργανώσεων μελών, αλλά και την εκπροσώπησης τους στο ΣΑΕ. Επίσης τονίζει ότι επιβάλλεται η αναδιάρθρωση της λειτουργίας του Προεδρείου του ΣΑΕ και των Συντονιστικών Συμβουλίων ώστε να εξασφαλίζονται οι δημοκρατικές διαδικασίες, τόσο ως προς την κατανομή των αρμοδιοτήτων, αλλά και ως προς τον αριθμό των μελών προκειμένου η διοικητική πυραμίδα των οργάνων να εξασφαλίζει την ουσιαστική συμμετοχή των βασικών λειτουργιών μονάδων που είναι και πρέπει να παραμείνουν οι οργανωμένες εκφράσεις του Ελληνισμού και κυρίως οι Ελληνικές Κοινότητες και Ομοσπονδίες τους που αποτελούν την πολιτική έκφραση του Απόδημου Ελληνισμού, ενώ την πολιτιστική τους συνιστώσα εκφράζουν οι εθνικοτοπικές Ομοσπονδίες, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή τους στο αλλογενές περιβάλλον.

    Για το σύστημα εκλογής των μελών του προεδρείου και των Συντονιστών Συμβουλίων προτείνει να προβλέπει μηχανισμοί διασφάλισης της αντιπροσωπευτικότητας της, αλλά και προστασίας από αποκλεισμούς.

    Όπως είπε ο κ. Ασλανίδης το τρέχον οργανωτικό σύστημα του ΣΑΕ απεδείχθη ότι είναι και λειτουργεί συγκεντρωτικά αποδυναμώνοντας στην πράξη και στην ουσία τις Περιφέρειες και ότι αυτό οδηγεί στην αναίρεση, τον τορπιλισμό ή εκφυλισμό κάθε προσπάθειας με συνέπεια ο προγραμματισμός, η διαχείριση και ο έλεγχος πρέπει να αποδοθούν στις οργανωτικές δομές των Περιφερειών Σ.Α.Ε.

    Εξυπακούεται ότι η διαχείριση των οικονομικών πόρων για την υλοποίηση των δράσεων των Περιφερειών πρέπει να ανατίθεται στα ίδια αυτά περιφερειακά Συμβούλια.

    Η πολυπλοκότητα, η ιδιαιτερότητα και το εύρος των προβλημάτων των Ελλήνων που ζούνε στις διάφορες χώρες του Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Ευρώπης επιβάλλουν την ανάλογη τους αντιμετώπιση, τόσο σε επίπεδο θεσμικό - λειτουργικό, όσο και στο επίπεδο διοικητικών και οικονομικών πρακτικών. Η καταγραφή και μόνο των προβλημάτων αυτών για τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ αποτελεί έργο εξαιρετικής σημασίας, αλλά και πρώτης προτεραιότητας. Αυτονόητο είναι ότι οι προτεραιότητες και των άλλων περιοχών της Ευρώπης αποτελούν τη συνισταμένη όλων των ουσιαστικών προβλημάτων του Ελληνισμού της Περιφέρειας του Σ.Α.Ε. Ευρώπης.

    Τέλος το ΣΑΕ Ευρώπης θέτει πρόταση το Συνέδριο του ΣΑΕ να συνέρχεται κάθε τρία (3) χρόνια.

    Δ.Ρ.

    [08] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΝΙΩΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Ο Οικουμενικός Ελληνισμός των δεκαεπτά (17) περίπου εκατομμυρίων σε περισσότερες από 140 χώρες του κόσμου, προσδίδει στη χώρα μας μια δυναμική διεθνή διάσταση και της προσφέρει τη δυνατότητα μιας δημιουργικής παρουσίας στον κόσμο.

    Οι Έλληνες της Διασποράς κατόρθωσαν όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να αναπτύξουν δραστηριότητες και πρωτοβουλίες με στόχο τη διατήρηση της εθνικής συνείδησης και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

    Μέσα στο νέο διεθνές περιβάλλον, ο Ελληνισμός οφείλει να ανταποκριθεί σε ένα μεγάλο σύνολο προκλήσεων με πολλαπλές δυνατότητες, λαμβάνοντας υπόψη ως θεμελιακό δεδομένο την ιστορική διαδρομή του έθνους μας, που δραστηριοποιείται μέσα και ταυτοχρόνως, πέρα και έξω από την επικράτεια του Ελλαδικού κράτους.

    Η Ελληνική Πολιτεία έχει μια ολοκληρωμένη πολιτική για τους Απόδημους Έλληνες ταυτόχρονα εθνική και κοινωνική.

    Εθνική, γιατί οι Έλληνες του εξωτερικού με τη συλλογική τους δράση και τη συνεργασία με την Ελλάδα υποστηρίζουν μια ενιαία εξωτερική πολιτική. Κοινωνική, γιατί προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πλήθος των προβλημάτων που απασχολούν τους απόδημους, τόσο στις χώρες όπου ζουν όσο και στην Ελλάδα κατά τη μεταβατική φάση του επαναπατρισμού τους.

    Το ξεκίνημα του 21ου αιώνα και η ραγδαία εξέλιξη των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας δεν πρέπει να βρει την Ελλάδα περιχαρακωμένη στα σύνορά της.

    Ο Ελληνισμός των δεκαεπτά εκατομμυρίων Ελλήνων σηματοδοτεί την υπέρβαση των συνόρων, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τη διάδοση των αξιών του Ελληνισμού και την ανάπτυξη φιλελληνισμού.

    ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

    Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης Στρατηγικής του Ελληνισμού, προϋποθέτει την ανάπτυξη και λειτουργία μιας αμφίδρομης σχέσης, τόσο ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Διασπορά της, όσο και προς την αντίστροφη κατεύθυνση, της αυτό-οργανωμένης Ομογένειας προς τη χώρα καταγωγής.

    Στο πλαίσιο των αλληλένδετων, παγκόσμιων και ευρωπαϊκών διεργασιών, πρέπει να ανασυνταχθούν και να αναδιαρθρωθούν οι οργανωμένες ήδη δομές καθώς και να προσδιοριστούν οι νέοι στόχοι της πολιτικής για την Ελληνική Ομογένεια.

    Η ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ- Παγκόσμια Δίκτυα

    Η εθνική στρατηγική επιβάλλεται κατά πρώτον, να εστιάζεται γύρω από την προώθηση της "θεσμικής ενότητας" του Ελληνισμού, που περιλαμβάνει ως ολοκληρώματά της το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και το «Κοινοβούλιο του Ελληνισμού» ή την Παγκόσμια Συνέλευση του Ελληνισμού (ΚΤΕ/ΠΣΕ) και δεύτερον την ανάπτυξη σε διμερές και πολυμερές επίπεδο πολυδύναμων συνεργασιών και συμφωνιών. Με άλλες λέξεις, την ανάπτυξη Παγκόσμιων Δικτύων / Σχέσεων του Ελληνισμού, που είναι ταυτόχρονα και σχέσεις της Ελλάδας με τις φίλες χώρες υποδοχής.

    ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

    Είναι η εποχή που το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) από επιχορηγούμενος από το ελληνικό κράτος φορέας πρέπει να γίνει ένας βιώσιμος, σύγχρονος, ισχυρός και αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός.

    Στόχοι του Εθνικού Ταμείο Ομογενών είναι:

    Η σύσφιξη των δεσμών της ομογένειας με την Ελλάδα

    Η προώθηση των εκπαιδευτικών, οικονομικών, εργασιακών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των ομογενών.

    Η ενίσχυση των οικονομικών, εμπορικών, πολιτιστικών και μορφωτικών σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες που διαμένουν οι ομογενείς.

    Η επανένταξη των παλιννοστούντων ελλήνων στην ελληνική κοινωνία.

    Η ανάπτυξη δράσεων και η λήψη πρωτοβουλιών για την υλοποίηση εκπαιδευτικών πολιτιστικών και άλλων προγραμμάτων.

    Η χρηματοδότηση των δράσεων του ΣΑΕ.

    [09] ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΑΕ Β&Ν ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΟΜΑΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Η εξάχρονη πείρα μου ως αξιωματούχος του ΣΑΕ και ιδιαίτερα ως Συντονιστής της αμερικανικής ηπείρου, μου δίνει την ικανότητα να καταθέσω συγκεκριμένα συμπεράσματα και να εκφράσω τις απόψεις μου σχετικά με τι θα πρέπει να αλλάξει στη λειτουργία του ΣΑΕ για την επίτευξη των στόχων του.

    Παρά τις καλές προθέσεις όλων μας, και ιδιαίτερα της Ελληνικής Πολιτείας -με πρωτοστάτη τον κ. Γρηγόρη Νιώτη- ας παραδεχθούμε ότι υπάρχουν ελλείψεις που καλύπτουν όλο το φάσμα της ύπαρξης του ΣΑΕ, από την ιδιότητα του ως θεσμός μέχρι τη δομή και την λειτουργία του. Με αυτά σαν βάση, οι παρακάτω εισηγήσεις προσφέρονται για τη βελτίωση του θεσμού ως προς την απόδοση του και εκφράζεται η ευχή για την εφαρμογή τους.

    Παρά την καλή θέληση της Πολιτείας ο Απόδημος Ελληνισμός δεν είναι μόνο οι μετανάστες που γι' αυτούς ιδρύθηκε ο θεσμός, αλλά όλοι οι ομογενείς που, κατά τις εκτιμήσεις μας, το μεγαλύτερο μέρος αποτελούν οι απόγονοι των μεταναστών, οι μεταγενέστερες γενιές. Θα πρέπει λοιπόν η αντίληψη της Ελληνικής Πολιτείας να αλλάξει και να περιέχει στους στόχους της -και στη συμπεριφορά της- την προσέγγιση όλων των ομογενών.

    Σ' αυτή την κατεύθυνση, το εκτελεστικό σώμα του ΣΑΕ θα πρέπει να απευθύνεται, ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, άμεσα στους "ξενογεννημένους" και να προσδιορίζει το έργο του με βάση τις ανάγκες που δημιουργούνται σε σχέση με αυτούς. Σαν παράδειγμα, ομογενείς της 2ης και 3ης γενιάς στις Η.Π.Α. δεν περιμένουν από το ΣΑΕ να βελτιώσει τις «συνθήκες διαβίωσής» τους όπως αναφέρεται στο Π.Δ., αλλά αναζητούν βοήθεια στον τομέα της εκπαίδευσης τους για την εκμάθηση της γλώσσας και προγράμματα για την επίδειξη των πολιτιστικών μας αξιών.

    Σε τέτοια αιτήματα λοιπόν πρέπει να ανταποκρίνεται, τόσο το ΣΑΕ όσο και η Ελληνική Πολιτεία, αρχίζοντας ακόμα από την ονομασία του ΣΑΕ. Αντί για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού θα μπορούσε να μετονομαστεί σε Συμβούλιο Ομογενειακού Ελληνισμού ή Συμβούλιο Ελληνισμού της Διασποράς ή κάποιο παρόμοιο όνομα.

    Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

    Το ΣΑΕ, στην αμερικάνικη ήπειρο, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, ιδιαίτερα στην ομογενειακή βάση. Παρά τη συχνή επικοινωνία με τα μέλη, τα μηνύματα παραμένουν στις ομοσπονδίες και στις υπόλοιπες οργανώσεις μέλη δίχως να μεταφέρονται στη βάση τους, στο ομογενειακό κοινό. Και αυτό όχι ότι γίνεται επίτηδες, αλλά επειδή δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί μετάδοσης και άμεσης επικοινωνίας. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι και αυτά ελάχιστα, αλλά και αυτά ασχολούνται με το μεταναστευτικό στοιχείο μόνο, αφήνοντας ανημέρωτο το υπόλοιπο, το μεγαλύτερο κομμάτι της ομογένειας, εκείνο των μεταγενέστερων γενεών.

    Έτσι, όταν οι ομογενείς ακούν κάτι για το ΣΑΕ, εκφράζουν την άγνοια τους αλλά και αμφισβητούν τη σημασία του. Το πρόβλημα δεν λύνεται βέβαια μόνο από το γραφείο του Συντονιστού αλλά ούτε και με ολόκληρο το Συντονιστικό Συμβούλιο της Περιφέρειας.

    Με βάση τα παραπάνω, για την καλύτερη ενημέρωση και συμμετοχή της Ομογένειας, προτείνουμε, για την Περιφέρεια Αμερικής, την υποδιαίρεση της σε 15 Υποπεριφέρειες (10 ΗΠΑ, 3 Καναδά, 1 Κεντρική Αμερική, 1 Νότια Αμερική).

    Το Συντονιστικό Συμβούλιο θα αποτελείται από 15 Συμβούλους, συν τον Περιφερειακό Συντονιστή. Ο κάθε Σύμβουλος θα αναλαμβάνει την επιστασία μιας Υποπεριφέρειας ως προς την λειτουργία και την απόδοση της. Στις κυριότερες πόλεις της κάθε Υποπεριφέρειες, αυτές με τουλάχιστον 250 οικογένειες ομογενών, θα συγκροτούνται 5-μελείς ομάδες εργασίας, ως εκπρόσωποι του ΣΑΕ, οι πρώτοι 5 εθελοντές, συμπεριλαμβανομένου ενός ιερέα, θα αποτελούν την ομάδα. Αν δεν υπάρχουν αντιπρόσωποι, ο Σύμβουλος, υπεύθυνος της Υποπεριφέρειας, θα μεριμνήσει να συγκροτήσει την ΤΕΣ με ένα ιερέα και 4 άλλους ομογενείς.

    Οι ομάδες εργασίας σε κάθε πόλη, σε συνεργασία με τους οργανισμούς μέλη, εκεί που αυτοί υπάρχουν, και την εκκλησία, έχουν ως έργο τα εξής:

    Α) Ενημέρωση της τοπικής ομογένειας για το ΣΑΕ, τις ενέργειες του και το έργο του κάνοντας συχνές συγκεντρώσεις μέσω της εκκλησίας ή ανεξάρτητα.

    Β) Τη λειτουργία εκπαιδευτικού προγράμματος, που ίσως ήδη λειτουργεί η εκκλησία ή, αν όχι, ενός ανεξάρτητου σχολείου για την διδασκαλία της γλώσσας.

    Γ) Τη διοργάνωση, μιας ετήσιας πολιτιστικής εκδήλωσης (έκθεση, παράσταση, συγκρότημα από Ελλάδα, κ.λπ.).

    Δ) Την εγγραφή μελών στο Εθνικό Ταμείο.

    Ε) Τη στήριξη νεολαίας με τη συγκρότηση τοπικών ομάδων νεολαιών και περαιτέρω συμμετοχή τους στο Δίκτυο νεολαίας του ΣΑΕ.

    Στ) Τη συνεργασία με τους τοπικούς πυρήνες των Θεματικών Δικτύων.

    Ζ) Ότι άλλο προκύψει που θεωρείται μέρος του έργου του ΣΑΕ.

    Οι ΤΕΣ θα αποτελούν τους πυρήνες δράσης του ΣΑΕ. Θα συνεργάζονται με τα μέλη του ΣΑΕ τα οποία και θα αξιοποιούν στην πορεία του έργου τους, δίχως ανταγωνισμό και διαμάχες.

    Μόνο με μια τέτοια δομή και σύστημα λειτουργίας, το ΣΑΕ θα μπορούσε να γίνει γνωστό στην αμερικάνικη Ομογένεια και να αγαπηθεί από όλη την ομογενειακή βάση. Παρόμοια εφαρμογή θα μπορούσε να γίνει στις άλλες Περιφέρειες.

    ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

    Το Εθνικό Ταμείο Ομογενών αποτελεί τη μόνη ελπίδα για το ΣΑΕ να αποκτήσει την οικονομική του αυτονομία. Το έργο δεν είναι απλό ούτε εύκολο. Βασίζεται στη γενναιοδωρία και τον πατριωτισμό τόσο των μεγάλων χορηγών όσο και της ομογενειακής βάσης. Βασίζεται επίσης και στην κατανόηση τους αφού το 50% των χρημάτων θα διατίθεται για έργα του ΣΑΕ μέσα στην Περιφέρεια και το υπόλοιπο 50% θα διατίθεται για προγράμματα παγκόσμιας εμβέλειας.

    Ωστόσο, μικρή θα είναι η επιτυχία του αν το ΣΑΕ, ο τελικός αποδέκτης της δωρεάς ή της ετήσιας συνδρομής, δεν έχει ακόμα αποκτήσει κύρος και αξιοπιστία. Μέχρι αυτό να συμβεί, το ΣΑΕ πρέπει να παράγει έργα με πόρους και στήριξη από την Ελληνική Πολιτεία. Έτσι, όταν αργότερα το ΣΑΕ εξελιχθεί σε αξιόλογο και αξιόπιστο θεσμό, με βάση το έργο του, τότε θα μπορεί να διεκδικήσει και να εισπράξει τη στήριξη της Ομογένειας.

    ΤΑ ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

    Η ιδέα της σύστασης των θεματικών Δικτύων ήταν αξιόλογη αφού τα Δίκτυα, προσφέροντας το έργο τους σε διάφορους σημαντικούς τομείς ολοκληρώνουν τις δυνάμεις του ΣΑΕ ολοκληρώνοντας έτσι την αποστολή του.

    Ωστόσο τα Δίκτυα δεν κατάφεραν μέχρι τώρα να λειτουργήσουν και είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσουν και στο μέλλον εφόσον παραμείνουν στο σημερινό τους ακατάστατο οργανωτικό καθεστώς.

    Γνωρίζοντας το θέμα από κοντά, προτείνουμε την αναδιάρθρωση των Δικτύων τα οποία χρειάζονται μια απλή αλλά λειτουργικά σωστή δομή και μια κατεύθυνση με συγκεκριμένους στόχους.

    Ο Ελληνισμός αποτελεί τη σπουδαιότερη έννοια στην ύπαρξη της ανθρωπότητας, γεμάτη αξίες και ανεπανάληπτη προσφορά που έχει ευεργετήσει την Οικουμένη. Εμείς οι Έλληνες ας μείνουμε συνεχιστές αυτής της έννοιας και ας διατηρήσουμε το έργο μας την σπουδαιότητα της καταγωγής μας.

    [10] ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΓΚΑΒΑΝΟΝ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Ο Μπενζαμίν Γκαβανόν σε περίπτωση που ικανοποιήσει με την απόδοσή του θα αποτελέσει εκτός απρόοπτου τη δεύτερη μεταγραφή του Αρη κατά τη προσεχή μεταγραφική περίοδο. Ο 22χρονος Γάλλος που ανήκει στη Μαρσέιγ θα φθάσει στη Θεσσαλονίκη τα μεσάνυκτα και από αύριο και για μια εβδομάδα θα δώσει κανονικά το παρών στις προπονήσεις του κίτρινου συλλόγου.

    Στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου θα γίνει και το γενικό ξεκαθάρισμα του έμψυχου δυναμικού του συλλόγου από τον προπονητή της ομάδας, Ρισάρ Ταρντί. Ανάμεσα σε αυτούς που θα αποτελέσουν παρελθόν πιθανόν θα είναι ο Βραζιλιάνος Ιρανίλντο που μέχρι σήμερα δεν ικανοποίησε προπονητικό και διοικητικό τιμ. Ετσι ο Αρης στην προσπάθειά του να σπάσει το συμβόλαιο με τον παίκτη, θα πρέπει να καταβάλει χρήματα, τόσο στον ίδιο, όσο και στην ομάδα του αφού ως γνωστόν τους οφείλει αρκετά εκατομμύρια.

    [11] ΣΕ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΖΕΦΥΡΙΟΥ Ο Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Το 3ο δημοτικό σχολείο Ζεφυρίου, όπου φοιτούν κυρίως τσιγγανόπουλα επισκέφθηκε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα του παιδιού.

    Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι το 75% των παιδιών του Ζεφυρίου πηγαίνουν σήμερα κανονικά σχολείο, λόγω του προγράμματος του υπουργείο ύψους 7 δισ. δρχ. που ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στοχεύει μέσω των 23 δισ. που δαπανάει για τους πρόγραμμα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης να εντάξει τους τσιγγάνους στην κοινωνία. Επιπλέον, επισήμανε ότι ως κοινωνία οφείλουμε να στηρίξουμε τους τσιγγάνους, αλλά πρέπει και οι ίδιοι να καταλάβουν ότι εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις.

    «Είμαστε άτεγκτοι στο θέμα της εμπορίας των ναρκωτικών», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι στις 16 Δεκεμβρίου θα γίνει σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση του προβλήματος. χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.

    Ο κ. Ευθυμίου εγκαινίασε το 4ο δημοτικό σχολείο και θεμελίωσε το 2ο γυμνάσιο Ζεφυρίου και εξήγγειλε ότι μέχρι το 2002 θα έχει δημοπρατηθεί και το ειδικό σχολείο Ζεφυρίου.

    [12] ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2001 (19:50 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Πρόταση νόμου για την ίδρυση πνευματικού ιδρύματος με τίτλο "Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας" κατέθεσαν 242 βουλευτές από όλα τα κόμματα.

    Σκοπός του ιδρύματος, όπως σημειώνεται στη διακομματική αυτή πρόταση, είναι η μελέτη και έρευνα των προβλημάτων της Ελευθερίας με τη Φιλοσοφία, την Ιστορία, τις Τέχνες, τις Θετικές και Κοινωνικές Επιστήμες.

    Επιδίωξή τους είναι το έργο της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας να γίνει κτήμα της ανθρωπότητας για την εμπέδωση της Δημοκρατίας, την απελευθέρωση των Λαών και τη δημιουργία υψηλότερων μορφών Πολιτισμού.

    Ακόμα, οι βουλευτές προτείνουν ως έδρα της ΔΑΕ την "ιερή πόλη του Μεσολογγίου" απ' όπου ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός εμπνεύστηκε το 1823 τον Εθνικό μας Ύμνο.

    Τέλος τονίζουν ότι "η ίδρυση στην Ελλάδα του μεγαλύτερου πνευματικού ιδρύματος της Ελευθερίας στον κόσμο, αποτελεί την ασφαλέστερη προβολή της και τη δικαίωση πολλών αγώνων υπέρ της Ελευθερίας, που έλαβαν χώρα σ' αυτόν εδώ τον τόπο ενός ανεπανάληπτου Πολιτισμού".

    [13] Ο Γ.ΜΑΡΙΝΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΤΗ ΔΗΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ

    Στρασβούργο, 10 Δεκεμβρίου 2001 (19:42 UTC+2)

    Τη συνεχιζόμενη δήμευση των περιουσιών Ελλήνων και άλλων κοινοτικών υπηκόων στην Αιθιοπία καταγγέλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μαρίνος, επισημαίνοντας την ασυνέπεια λόγων και πράξεων αναφορικά με την εμπέδωση κράτους δικαίου στις χώρες που βγήκαν μέσα από μακριές περιόδους τυραννικής διακυβέρνησης από ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα.

    Αφορμή στάθηκε η άρνηση της αιθιοπικής κυβέρνησης να άρει τις δυσμενείς συνέπειες της δήμευσης των περιουσιών Ελλήνων από το καταρρεύσαν κομμουνιστικό καθεστώς του Μενγκίστου, το οποίο είχε αποδυθεί σε προσπάθεια "αρπαγής" της περιουσίας όλων των μη αιθιοπικής καταγωγής υπηκόων που διαβιούσαν στην επικράτεια της χώρας.

    "Η ΕΕ - η οποία σε περίοδο "ισχνών αγελάδων" για την κοινοτική γεωργία και περιορισμού των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων συνεχίζει να υποστηρίζει τις υπανάπτυκες χώρες - φαίνεται να περιορίζεται σε λεκτικές μόνο καταδίκες της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στην Αιθιοπία" αναφέρει και καλεί την ΕΕ να συνδέσει άμεσα την παροχή οικονομικής ενίσχυσης με την ευθυγράμμιση της Αιθιοπίας με τρόπους συμπεριφοράς που προσιδεάζουν σε δημοκρατικά κράτη δικαίου, στα οποία το στοιχειώδες δικαίωμα της ιδιοκτησίας για άλλους πολίτες προστατεύεται.

    [14] ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 10 Δεκεμβρίου 2001 (19:39 UTC+2)

    Δυο στρατιώτες σκοτώθηκαν και πέντε ακόμη τραυματίστηκαν σε έκρηξη σε στρατόπεδο στην επαρχία Αμάσια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Η έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα σε στρατόπεδο στην πόλη Γκιούνουτσεκ και τα αίτια της είναι αδιευκρίνιστα αν και εικάζεται ότι ήταν ατύχημα στο οπλοστάσιο.

    Ο.Κ.

    [15] ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ FORTHNET - SABRE HELLAS

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2001 (19:36 UTC+2)

    Με την Sabre Hellas, θυγατρική της Sabre Inc., συνεργάζεται εμπορικά η Forthcrs, θυγατρική εταιρία της Forthnet, στα πλαίσια της προσπάθειάς της να καλύψει το σύνολο των ζωτικών αναγκών της τουριστικής αγοράς.

    Το αντικείμενο της συνεργασίας αυτής, αφορά τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων λύσεων που να περιλαμβάνουν ηλεκτρονική κράτηση και έκδοση εισιτηρίων σε αεροπορικές, ναυτιλιακές και άλλες μεταφορικές ή τουριστικές επιχειρήσεις. Οι λύσεις αυτές απευθύνονται προς παραγωγούς ύλης (ναυτιλιακές και αεροπορικές επιχειρήσεις), ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και άλλους ενδιαφερόμενους.

    Συγκεκριμένα, μέσα από τη συνεργασία αυτή, δίνεται η ευκαιρία στις τουριστικές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση πάνω από ενιαία μάσκα (interface) στα συστήματα κρατήσεων της Forthcrs και της Sabre. Επιπρόσθετα δίνεται η δυνατότητα για την παροχή και υποστήριξη και άλλων συναφών υπηρεσιών από τον Όμιλο Forthnet όπως ολοκληρωμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (τηλεφωνία, κυκλώματα δεδομένων, Internet και άλλες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας) στις εταιρείες που βρίσκονται στα συστήματα της Sabre Hellas.

    Υπενθυμίζεται ότι η Forthcrs αποτελεί την πρώτη ελληνική εταιρία με αποκλειστικό αντικείμενο την τουριστική βιομηχανία και ηγείται στο χώρο παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών συστημάτων κρατήσεων θέσεων και έκδοσης εισιτηρίων στην ελληνική ακτοπλοΐα και των συνδυασμένων μεταφορών, ενώ με τη συγκεκριμένη συμφωνία ενδυναμώνει την παρουσία της στην τουριστική αγορά.

    [16] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΣΚΗΣΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΔΝΕΙΣΤΕΡΙΑ

    Βουκουρέστι, 10 Δεκεμβρίου 2001 (19:33 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας άσκησε κριτική στις εκλογές που έγιναν στην Υπερδνειστερία τονίζοντας ότι η εκλογική πρωτοβουλία της ομάδας αυτονομιστών καταπατεί τους βασικούς κανόνες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις αρχές του διεθνούς νόμου.

    Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας τονίζεται επίσης ότι το αποτέλεσμα των εκλογών έχει αρνητικές συνέπειες στην σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή.

    Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Αυτόνομης Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας Ιγκορ Σμιρνόφ εξελέγη για ακόμη μια φορά πρόεδρος χθες καθώς συγκέντρωσε το 80% των ψήφων.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Σμιρνόφ ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου από τότε που η Δημοκρατία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

    Οι αρχές της Ρουμανίας που υποστηρίζουν τη Δημοκρατία της Μολδαβίας και τα σύνορα όπως αυτά διαμορφώθηκαν το 1991 κάνουν έκκληση για επίλυση του προβλήματος.

    [17] TEΛΕΤΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ "Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2001 (19:28 UTC+2)

    Τελετή μνήμης για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 3.45μμ στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στο πλαίσιο της Δ' παγκόσμιας συνέλευσης του ΣΑΕ. Την εκδήλωση διοργανώνει το αμερικανικό προξενείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τη γενική γραμματεία απόδημου ελληνισμού.

    [18] ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΚΑΙ... ΠΡΙΜ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2001 (19:23 UTC+2)

    Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Γιαννάκης Οκκάς στο παιχνίδι με τον ΠΑΟ. Οχι μόνο γιατί σημείωσε ένα τέρμα με το οποίο άνοιξε το δρόμο για τη νίκη στην ομάδα του, αλλά επειδή το αφιέρωσε στον προπονητή του, τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς. "Αυτό το γκολ το αφιερώνω στον προπονητή μου, τον άνθρωπο που αποτελεί τον στυλοβάτη της ομάδας. Είναι ένα δώρο για τα γενέθλια του", τόνισε ο άσος του Δικεφάλου. Και κατέπληξε τους πάντες.

    Από την άλλη η νίκη έφερε χαμόγελα στην ομάδα. Η σημερινή προπόνηση ήταν μια από τις καλύτερες. Και φυσικά όχι με το αζημίωτο, αφού ο μεγαλομέτοχος της ομάδας, Γιώργος Μπατατούδης υποσχέθηκε στους παίκτες έξτρα πριμ, που ανέρχεται περίπου στο 1,5 εκατομμύριο στον καθένα. Τώρα η συνέχεια για την ομάδα της Θεσσαλονίκης είναι ευοίωνη και πολλά υποσχόμενη. Ολοι ελπίζουν σε καλύτερη συνέχεια, αφού αυτή η νίκη ήταν η πρώτη στα χρονικά σε βάρος του ΠΑΟ μέσα στην Λεωφόρο. Ο Κόφι Αμπονσά δεν θα αγωνισθεί την επόμενη αγωνιστική στην αναμέτρηση με τον ΟΦΗ, λόγω καρτών.

    Κ.Π.

    [19] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 10 Δεκεμβρίου 2001 (19:15 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Εντονο πρόβλημα παρατηρείται στην Ρουμανία όπου η θερμοκρασία έφτασε στους 12 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν με αποτέλεσμα να αυξηθεί στο διπλάσιο η κατανάλωση των καυσίμων στην χώρα και να μειωθεί η διάθεση των καυσίμων στα σπίτια.

    Ο υπουργός Βιομηχανιών της Ρουμανίας Νταν Ιοαν Ποπέσκου ανακοίνωσε ότι θα διακοπεί η παροχή αερίου στα εργοστάσια που έχουν χρέη.

    [20] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΡΟΖΑ ΜΟΝΤΕΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2001 (19:13 UTC+2)

    Εκδήλωση - συζήτηση με την Ισπανίδα συγγραφέα και δημοσιογράφου της «El Pais» Ρόζα Μοντέρο, εν όψει της κυκλοφορίας στα ελληνικά του μυθιστορήματός της, «Η κόρη του κανίβαλου» διοργανώνει ο Ελληνοϊσπανικός Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας «Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα».

    Η συζήτηση εντάσσεται στις εκδηλώσεις «Η Ελλάδα συναντά την Ισπανία για τους δρόμους της λογοτεχνίας», που τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 8.15μμ στην αίθουσα διαλέξεων της κεντρικής δημοτικής βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης.

    [21] ΣΟΟΥ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ

    Σόφια, 10 Δεκεμβρίου 2001 (18:50 UTC+2)

    Βουλγαρικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αρχίσει να προβάλει σόου με ειδήσεις αργά το βράδυ στην οποία οι γυναίκες παρουσιάστριες θα βγάζουν τα ρούχα τους ενώ λένε τις ειδήσεις.

    Η εκπομπή με τον τίτλο «Γυμνή Αλήθεια» θα προβάλλεται στις 11 το βράδυ τοπική ώρα κάθε μέρα από το κανάλι ΜSAT με πέντε παρουσιάστριες και ανάμεσα τους μία Βουλγάρα πρώην Miss Penthouse.

    Οι παρουσιάστριες θα διαθέτουν σωματοφύλακες για να τους προστατεύουν από θαυμαστές τους ανακοίνωσε εκπρόσωπος του σταθμού.

    O.K.

    [22] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Ν.Δ. ΞΕΡΕΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2001 (18:50 UTC+2)

    "Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι δεν γνωρίζει να κυβερνά. Αποδεικνύει κάθε μέρα ότι δεν ξέρει να κάνει και Αντιπολίτευση", δήλωσε ο υπουργός Τύπου και Μ.Μ.Ε. και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρου Ρουσόπουλου.

    "Ξέρει μόνο να ονειρεύεται ότι θα κερδίσει στις επόμενες εκλογές. Κάτι είναι και αυτό. Αλλά και αυτή τη φορά θα μείνει με τα όνειρα", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτόπαπας.

    [23] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΗΤΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2001 (18:49 UTC+2)

    "Ομολογία ήττας" χαρακτήρισε την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Πρωτόπαπας, ότι η ΝΔ δεν γνωρίζει να κυβερνά ούτε να αντιπολιτεύεται, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    "Μέχρι πρόσφατα, αυτάρεσκα και αλαζονικά, ισχυρίζονταν ότι μόνον αυτοί μπορούν να κυβερνούν. Τώρα πλέον δηλώνουν ότι μόνον αυτοί μπορούν να κάνουν αντιπολίτευση" τόνισε και πρόσθεσε ότι "ως Κυβέρνηση απέτυχαν. Ας φροντίσουν τουλάχιστον να φανούν χρήσιμοι στον τόπο, υιοθετώντας τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα στην άσκηση του νέου ρόλου, που θα τους αναθέσει σύντομα ο Ελληνικός Λαός".

    [24] OI ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΥΠΕΛΛΑ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2001 (18:48 UTC+2)

    Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι υποχρεώσεις των ελληνικών ομάδων βόλεϊ στο θεσμό του Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών (Ολυμπιακός, Ηρακλής) και στο Τοπ Τις Καπ (Βριλήσσια, Πανελλήνιος). Αντίθετα, οι ομάδες που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του κυπέλλου Συνομοσπονδίας (Παναθηναϊκός και Άρης στους άνδρες, Παναθηναϊκός και Φιλαθλητικός στις γυναίκες) θα περιμένουν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή για να μάθουν τους αντιπάλους τους. Το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας είναι:

    Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών Β' όμιλος

    Τετάρτη 18.00 Λέφσκι Σόφιας-Ολυμπιακός

    Πέμπτη 17.00 Ηρακλής-Παρί (Γαλλία) (Στογιάνοφ-Τουφεκτσίεφ/BUL)

    Τοπ τιμς καπ γυναικών

    Τετάρτη 20.00 Άλμπι (Γαλλία)-Βριλήσσια, 17.00 Πανελλήνιος-Χαποέλ Κιριάτ (Ισραήλ) (Κοβάτσεβιτς-Μπιέλιτς)

    Πέμπτη 17.00 Χαποέλ Κιριάτ-Πανελλήνιος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 10 December 2001 - 19:13:58 UTC