Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-04-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΖΙΝΙ -ΑΡΑΦΑΤ
  • [02] Η ΑΘΗΝΑ 2004 ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΑΣΚΟΤ
  • [03] ΤΡΕΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ - ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΝΕΚΡΑ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - Λ. ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ
  • [05] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Η Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ -
  • [06] ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [07] Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
  • [08] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΖΟΥΝΤΟ
  • [09] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ Ε.Β.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [10] ΣΧΟΛΙΑ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
  • [11] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [12] ΝΕΚΡΟΙ ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ
  • [13] ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΩΝ ΜΙΤΙΝΓΚΤ ΣΤΟ ΣΤΙΒΟ
  • [14] Ο ΜΟΥΣΑΡΑΦ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ
  • [15] ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ
  • [16] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΥΤΕ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΟΥΤΕ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • [17] ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ "ΑΛΛΑΤΙΝΗ" ΚΑΙ "ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ"
  • [18] ΠΡΟΣΦΟΡΑ LUKOIL - ΛΑΤΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 23% ΤΩΝ ΕΛΠΕ
  • [19] ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗ ΜΕ ΜΠΑΓΙΕΒΤΣ
  • [21] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
  • [22] ΚΟΘ ΚΚΕ: ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ Η "ΑΓΝΟ"
  • [23] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
  • [24] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΖΙΝΙ -ΑΡΑΦΑΤ

    Ιερουσαλήμ, 5 Απριλίου 2002 (13:05 UTC+2)

    Στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης αναμένεται να μεταβεί ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Μέση Ανατολή, στρατηγός Άντονι Ζίνι, για να συναντηθεί με τον έγκλειστο ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασερ Αραφάτ, μεταδίδει το BBC.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι η συνάντηση Ζίνι-Αραφάτ αποτελεί στροφή της ισραηλινής στάσης και αθέτηση της υπόσχεσης που έδωσε προ ημερών ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, περί απομόνωσης του παλαιστίνιου ηγέτη.

    Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει δηλώσει ότι θα δεχθεί άνευ όρων τα αιτήματα της αμερικανικής ηγεσίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στρατηγός Άντονι Ζίνι θα ζητήσει βεβαιώσεις από τον Αραφάτ ότι ο δεύτερος θα στηρίξει τις ειρηνευτικές προσπάθειες του Κόλιν Πάουελ, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί την περιοχή την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, στο χθεσινό του διάγγελμά κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Παλαιστινίων και να αποχωρήσει από τις υπό παλαιστινιακή διοίκηση περιοχές της Δυτικής Όχθης που έχει καταλάβει.

    Ο Aμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες, να επαναληφθούν οι συναντήσεις των υπευθύνων ασφαλείας των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων και να τερματιστούν οι επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών πολιτών.

    Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν, πάντως, ότι ο Τζορτζ Μπους απέφυγε να ζητήσει την άμεση αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Δυτική Όχθη.

    Σε διάγγελμά του σχετικά με την έκκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο πρόεδρος Μπους είπε ότι αναμένει καλύτερη ηγεσία και αποτελέσματα από τους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος επέρριψε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την κλιμάκωση της κρίσης στον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος "έχασε τις ευκαιρίες που τού παρουσιάστηκαν και πρόδωσε τις ελπίδες του παλαιστινιακού λαού", όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπους.

    [02] Η ΑΘΗΝΑ 2004 ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΑΣΚΟΤ

    Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2002 (22:12 UTC+2)

    Η «Αθηνά» και ο «Φοίβος», δυο αδέλφια, είναι οι μασκότ της μοναδικής αθλητικής διοργάνωσης που θα ενώσει όλες τις χώρες του κόσμου. Είναι οι επίσημες μασκότ των Ολυμπιακών του 2004, που παρουσίασε σήμερα η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

    «Κάθε μασκότ συνδέεται με την πόλη και τη χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Ολυμπιακές μασκότ του 2004 είναι ξεχωριστές: έχουν μεγάλη ιστορία, αλλά και μοντέρνο πρόσωπο. Η Αθηνά και ο Φοίβος είναι αδέλφια. Η κατασκευή τους βασίζεται στη μορφή μίας αρχαίας ελληνικής κούκλας. Συναντούμε τα ονόματά τους στη Μυθολογία: Αθηνά, θεά της σοφίας και προστάτιδα της Αθήνας, και Φοίβος, ο Απόλλων, θεός του φωτός και της μουσικής», όπως είπε η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

    Η Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη αποκάλυψε την ταυτότητα των επίσημων Ολυμπιακών μασκότ του 2004 κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Μέγαρο του Ζαππείου, έδρα του πρώτου Ολυμπιακού Χωριού το 1896 και της Ελληνικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Αγώνων του 2004.

    Ο Φοίβος και η Αθηνά, χαρακτήρες βασισμένοι σε αρχαίες ελληνικές κούκλες, θα προστεθούν στη διάσημη και αγαπημένη παρέα των μασκότ από όλες τις προηγούμενες Ολυμπιάδες, όπως είναι ο Μίσα των Ολυμπιακών Αγώνων του '80 στη Μόσχα και ο Κόμπι των Ολυμπιακών Αγώνων του '92 στη Βαρκελώνη.

    Οι μασκότ είναι οι αγαπημένοι χαρακτήρες κάθε Ολυμπιακής διοργάνωσης, που λατρεύουν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο. "Στον Φοίβο και στην Αθηνά βρήκαμε τον ιδανικό πρεσβευτή μας στον κόσμο", πρόσθεσε η κυρία Αγγελοπούλου. "Οι δύο μασκότ αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα και τις Ολυμπιακές αξίες της συνεργασίας, του ευ-αγωνίζεσθαι και της ισότητας. Ταυτόχρονα, αντιπροσωπεύουν τις τέσσερις βασικές αξίες της ΑΘΗΝΑ 2004: κληρονομιά, συμμετοχή, γιορτή και ανθρώπινο μέτρο».

    Ο διαγωνισμός για τη μασκότ της ΑΘΗΝΑ 2004 προκηρύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2001 με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και σχεδιαστών από όλον τον κόσμο, που προσπάθησαν να φιλοτεχνήσουν τον ιδανικό χαρακτήρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Κατατέθηκαν 196 προτάσεις, από τις οποίες 7 πέρασαν στον επόμενο γύρο. Ως το Σεπτέμβριο του 2001, τρεις προτάσεις είχαν παραμείνει εντός συναγωνισμού.

    Τον Οκτώβριο του 2001, ο Σπύρος Γκόγκος, Δημιουργικός Διευθυντής της εταιρίας Paragraph Design, πληροφορήθηκε ότι το σχέδιο της εταιρίας του είχε επιλεγεί για να αποτελέσει την επίσημη μασκότ των Αγώνων του 2004. Η αντίδραση του ήταν χαρακτηριστική: «Η επιλογή του σχεδίου μας είναι μεγάλη τιμή για μας», δήλωσε, ενώ αργότερα περιέγραψε την αρχική σύλληψη: «Οι κούκλες είναι από τα αρχαιότερα και πιο αγαπημένα παιχνίδια. Σκεφτήκαμε ότι αντλώντας έμπνευση από την ιστορία της Ελλάδας θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε αρχαία ελληνικά στοιχεία με τη σύγχρονη έννοια του παιχνιδιού. Η έμπνευση για τον Φοίβο και την Αθηνά είναι μια κωδωνόσχημη κούκλα από τερακότα, γνωστή ως «δαιδαλα», με κινητά άκρα που συνδέονται με σύρμα με τον κορμό.

    Στην ακμή του ελληνικού πολιτισμού, η «δαιδαλα», που αποτελούσε μέχρι τότε ένα σχήμα ειδώλου, εξελίχθηκε σε πραγματικό παιχνίδι.

    Η κούκλα ανήκει στη συλλογή του Ελληνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα, ενώ παρόμοια δείγματα μπορεί να βρει κανείς στο Λούβρο στο Παρίσι, στη Βοστώνη και στο «Μουσείο της Περγάμου» στο Βερολίνο. Στην παρουσίαση της κούκλας μπροστά σε ένα κοινό από 350 θεατές στο Ζάππειο, την οποία παρακολούθησαν ζωντανά και χιλιάδες Έλληνες τηλεθεατές, παίχτηκε ένα σύντομο θεατρικό έργο, όπου δύο παιδιά βρίσκουν μία κούκλα και καταλαβαίνουν πως αυτή είναι η μασκότ. Το θεατρικό μέρος περιελάμβανε προβολή ταινίας κινούμενων σχεδίων, όπου η μασκότ εμφανίζεται να επισκέπτεται τρία στάδια - κλειδιά για την ιστορία της Ελλάδας: το αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας, το Καλλιμάρμαρο - έδρα των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών του 1896 - και το Ολυμπιακό Στάδιο, έδρα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    [03] ΤΡΕΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ - ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΝΕΚΡΑ

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2002 (11:44 UTC+2)

    Τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στη διασταύρωση των οδών Μενάνδρου και Πειραιώς, στο κέντρο της Αθήνας. Διπλό λεωφορείο του ΟΑΣΑ έπεσε πάνω σε διερχόμενους επιβάτες, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο δύο άτομα και ένα ακόμη να τραυματιστεί σοβαρά.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το λεωφορείο ξέφυγε από την πορεία του και παρέσυρε τρία άτομα που περπατούσαν στο πεζοδρόμιο. Επίσης προσέκρουσε πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

    Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που έσπευσαν στην περιοχή κατάφεραν να απεγκλωβίσουν κάτω από το λεωφορείο τα τρία άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο Γενικό Κρατικό νοσοκομείο.

    Στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατος μιας γυναίκας και ενός άνδρα, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, ενώ μια ακόμη γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο οδηγός του λεωφορείου κρατείται στην ασφάλεια Αττικής.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - Λ. ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ

    Σκόπια, 4 Απριλίου 2002 (22:41 UTC+2)

    του απεσταλμένου Νίκου Ρούμπου

    Με τον πρωθυπουργό της FYROM Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι συναντήθηκε απόψε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη γειτονική χώρα.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Πασχαλίδης υπογράμμισε ότι υπάρχει βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και στη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν για το ελληνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης των Βαλκανίων από το οποίο για τη FYROM θα διατεθούν 83.000.000 δολάρια.

    Τον Ιούνιο θα τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός πετρελαίου Θεσσαλονίκης - Σκοπίων και ο κ. Γκεοργκίεφσκι πρότεινε να επεκταθεί και στο Κόσοβο. Ζήτησε, επίσης, τη διάνοιξη τριών νέων ελληνοσκοπιανών συνοριακών διαβάσεων στην Αριδαία Πέλλας, τη Δοϊράνη Κιλκίς και τον Άγιο Γερμανό Φλώρινας.

    Ο πρωθυπουργός της FYROM ζήτησε από τον κ. Πασχαλίδη να μεταφέρει στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη το αίτημα να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να συγκληθεί συνδιάσκεψη του Συμφώνου Σταθερότητας. Στις δράσεις του προγράμματος ανασυγκρότησης πρότεινε να ενταχθεί η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης - Μοναστήρι και η χρηματοδότηση κατασκευής του δρόμου που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια.

    Οι κ.κ. Γκεοργκίεφσκι και Πασχαλίδης συμφώνησαν σε μια κοινή πολιτική σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης προβλημάτων ρύπανσης. Πιο συγκεκριμένα, για τον ποταμό Αξιό ο κ. Πασχαλίδης έθεσε το θέμα των πολλαπλών περιστατικών ρύπανσης από βιομηχανικές μονάδες της FYROM και συμφώνησαν σε ένα κοινό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την αλληλοενημέρωση. Υπάρχει μια πρόταση, την οποία παρακολουθεί η ΕΥΑΘ για ένα πρόγραμμα έργων σε 12 πόλεις που βρίσκονται κοντά στον Αξιό, με ένα σύστημα βιολογικών καθαρισμών ύψους 100 δις δραχμών. Για τη Λίμνη Δοϊράνη θα γίνει εμπλουτισμός των υδάτων της, ενώ θα προχωρήσει σε πρόγραμμα για το διαβαλκανικό πάρκο των Πρεσπών.

    Ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι δεν συζήτησαν για το θέμα του ονόματος. Τόνισε ότι είναι θέμα του υπουργείου Εξωτερικών και σημείωσε: "Αναζητούμε στο πλαίσιο του ΟΗΕ μια λύση κοινής αποδοχής, μια λύση που σέβεται την αξιοπρέπεια και των δύο χωρών".

    Πριν φτάσει στα Σκόπια ο κ. Πασχαλίδης επισκέφθηκε την πόλη Καβαντάρτσι, όπου συναντήθηκε με το δήμαρχο Πάντσε Μίνεφ και συζήτησαν για τη συνοριακή συνεργασία. Το Καβαντάρτσι είναι αδελφοποιημένο με την Έδεσσα και την Αριδαία του νομού Πέλλας.

    Αύριο ο κ. Πασχαλίδης θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της FYROM, Μπόρις Τράικοφσκι και υπουργούς.

    [05] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Η Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2002 (21:56 UTC+2)

    Για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε η Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ στην Αθήνα ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, που συναντήθηκε μαζί του στο προεδρικό μέγαρο.

    Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι υπήρχαν πολλές θετικές επισημάνσεις από τη Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ, αλλά πρόσθεσε «αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι μπορούμε να επαναπαυτούμε», ούτε «ότι έχουμε έστω και ένα λεπτό για χάσιμο». «Υπήρχαν πολλές θετικές εξελίξεις αυτές τις ημέρες», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον κ. Στεφανόπουλο για τη μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ερωτηθείσα αν υπάρχει κάτι που την προβληματίζει η κ. Αγγελοπούλου υπογράμμισε: «Στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων δεν υπάρχει περίπτωση, πριν να τελειώσουν, να σας πούμε ότι δεν μας προβληματίζει κάτι. Έχουμε πολλά και μεγάλα θέματα και σημασία έχει να γίνονται πράγματα, να επικεντρώνεται το ενδιαφέρον στα επόμενα στάδια και να προχωράνε οι φορείς σε συνεργασία, κάτι που έχουμε πετύχει τώρα. Ελπίζω και εύχομαι αυτό να συνεχιστεί»

    Τέλος, επισήμανε ότι πάντα τη συμβουλεύει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά προσπαθεί να κάνει τις συμβουλές πράξη.

    [06] ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2002 (21:44 UTC+2)

    Συνθήματα κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν και των ΗΠΑ κυριάρχησαν στην πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    Η πορεία, στην οποία συμμετείχαν περίπου 1500 διαδηλωτές, ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου, πέρασε από τα προξενεία της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και κατέληξε σε αυτό της Γερμανίας. Αντιπροσωπία των διοργανωτών θυροκόλλησε σε κάθε προξενείο ψήφισμα με τα αιτήματα.

    Μπροστά από το αμερικανικό προξενείο οι διαδηλωτές έκαψαν τη σημαία των ΗΠΑ και αναπαράστησαν την εκτέλεση Παλαιστίνιων μαχητών από τα ισραηλινά στρατεύματα.

    Την πορεία διοργάνωσαν το ΕΚΘ, η ΦΕΑΠΘ, η ΕΔΥΕΘ και η παλαιστινιακή παροικία Θεσσαλονίκης.

    Τη Δευτέρα στις 7μμ φορείς της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη στο ΕΚΘ προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες τους για αποτελεσματικότερη παρέμβαση υπέρ του παλαιστινιακού λαού.

    [07] Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

    Εδεσσα, 5 Απριλίου 2002 (21:44 UTC+2)

    Τους βαμβακοπαραγωγούς που συμμετέχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις εδώ και μία εβδομάδα στα Γιαννιτσά επισκέφθηκε σήμερα ο Νομάρχης Πέλλας Μιχάλης Καραμάνης.

    Ο κ. Καραμάνης συζήτησε με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών και με τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους κάλεσε το υπουργείο Γεωργίας να δεχθεί και να επιλύσει τα αιτήματά τους.

    [08] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΖΟΥΝΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2002 (21:27 UTC+2)

    Αναχωρούν για την Κυριακή το πρωί στις 7 Απριλίου στη Ρωσία, οι εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών του τζούντο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν το τελικό στάδιο της προετοιμασίας τους, εν όψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στις 16-19 Μαίου στο Μάριμπορ της Σλοβενίας.

    Την προετοιμασία για τη Μόσχα θα παρακολουθήσουν 7 άνδρες και 2 γυναίκες.

    Η ομάδα αποτελείται από Άνδρες: 60κ. Δημήτρης Συμεωνίδης, 66κ. Λαυρέντης Αλεξανίδης, 73κ. Αρτούρος Καβαφίδης, 81κ. Νίκος Μίμος, 90κ. Γιάννης Τσαπάρας, 100κ. Διονύσης Ηλιάδης, +100κ. Οδυσσέας Τζιγκουτζίδης, Γυναίκες: 48κ. Μαρία Καραγιαννοπούλου, 78κ. Βαρβάρα Ακριτίδου.

    [09] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ Ε.Β.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2002 (21:22 UTC+2)

    Συνήλθε χθες στην αίθουσα του Σωματείου Επιπλοποιών η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Θεσσαλονίκης, η οποία συγκροτήθηκε στη σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων (Ε.Β.Ε.) που πραγματοποιήθηκε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

    Στη σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Ε.Β.Ε. Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε ότι τα προβλήματα των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών οξύνονται, το κλείσιμο των καταστημάτων επιταχύνεται και επισημάνθηκε ότι η ανώτατη και ανώτερη συνδικαλιστική ηγεσία έχει καταδικάσει το συνδικαλιστικό κίνημα σε πολύχρονη αδράνεια.

    Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ε.Β.Ε. καταγγέλλει ότι "αποκορύφωμα της ασυνέπειας της πλειοψηφίας της ηγεσίας ήταν το ξεπούλημα της προγραμματισμένης κινητοποίησης" και ότι "η πλειοψηφία των ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων προχώρησε σε απαράδεκτο συμβιβασμό με τον υπουργό για τα τελευταία φορολογικά μέτρα, χωρίς να ζητήσει την γνώμη συναδέλφων που είχαν αποφασίσει την κινητοποίηση".

    Σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι "στοχεύει στην ενεργοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να αντιδράσει στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαφανίσει το μεγαλύτερο κομμάτι των επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων για να μείνει ελεύθερο το πεδίο για τις πολυεθνικές και τα μεγαλοκαταστήματα".

    [10] ΣΧΟΛΙΑ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2002 (21:20 UTC+2)

    "Ο ελληνικός λαός γνωρίζει καλά ότι τόσο ο κ. Σημίτης, όσο και η κυβέρνησή του δεν μπορούν, ούτε να κάνουν έργο, ούτε να εγγυηθούν ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στη Ζάκυνθο.

    "Το άγχος του κ. Σημίτη είναι δικαιολογημένο. Δυο χρόνια μετά τις εκλογές κι ενώ έχει συμπληρώσει έξι χρόνια στην πρωθυπουργία, επιχειρεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι, όλα αυτά που δεν έπραξε μέχρι σήμερα θα τα πράξει στο μέλλον.

    Ο απολογισμός του ''έργου'' του είναι, όπως πάντα, επιλεκτικός. Οι Έλληνες πολίτες όμως έχουν κάνει το δικό τους απολογισμό. Χρεώνουν στον κ. Σημίτη όλα αυτά που ο ίδιος επιθυμεί να ξεχαστούν: τη γενικευμένη διαφθορά, τις παλινωδίες της κυβέρνησής του στο ασφαλιστικό, την αποτελμάτωση των διαρθρωτικών αλλαγών, την αποτυχία των αποκρατικοποιήσεων, το έγκλημα στο Χρηματιστήριο, τη μεγαλύτερη ανεργία των τελευταίων 30 ετών, τη δραματική υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και της Παιδείας, τα τεράστια προβλήματα στον αγροτικό τομέα", υπογράμμισε.

    "Είναι λυπηρό, να φθάνει ένας πρωθυπουργός να κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις που όχι μόνο είναι ανακριβείς, αλλά περιέχουν εμπάθεια, δηλητηριάζουν το δημόσιο βίο και διχάζουν, συνειδητά δυστυχώς, τους Έλληνες", κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [11] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 5 Απριλίου 2002 (21:18 UTC+2)

    Τέσσερα προγράμματα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των χιλιάδων εγκαταλελειμμένων παιδιών που ζουν στη Ρουμανία υιοθέτησε η ρουμανική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Αντριάν Ναστάσε.

    Τα τέσσερα προγράμματα, το κόστος των οποίων ανέρχεται στα 6,7 εκ. δολάρια (7,6 εκ. ευρώ), καταρτίστηκαν με στόχο την κοινωνική ένταξη των παιδιών που ζουν στο δρόμο και την παροχή βοήθειας σε παιδιά με ειδικές ανάγκες.

    Συγκεκριμένα το πρώτο πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στην παροχή βοήθειας στα περίπου 5.000 παιδιά του δρόμου με την ανάπτυξη δικτύου βοηθών παιδιών και οικογενειών που θα τα φιλοξενούν, καθώς και τη δημιουργία ξενώνων για οικογένειες αστέγων.

    Με το δεύτερο πρόγραμμα θα κλείσουν οι ξενώνες για παιδιά με ειδικές ανάγκες που λειτουργούν υπό άθλιες συνθήκες και θα εκπαιδευθούν περισσότεροι βοηθοί για τα παιδιά αυτά.

    Παράλληλα θα αναπτυχθεί ένα σύστημα εναλλακτικών υπηρεσιών μέριμνας για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες με ταυτόχρονα προγράμματα στήριξης οικογενειών που θα αναλάβουν τη φροντίδα των παιδιών.

    Οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εκπαιδευθούν στο πλαίσιο ενός ξεχωριστού προγράμματος που σχεδιάστηκε για τη φροντίδα παιδιών με ειδικές ανάγκες.

    Ενα επιπλέον πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στην κοινωνική ένταξη και επαγγελματική αποκατάσταση νέων ηλικίας 18 ετών και άνω, που φεύγουν από τα ορφανοτροφεία.

    Η Ρουμανία σκοπεύει επίσης να αναθεωρήσει το σύστημα υιοθεσιών. Τον Ιούνιο η ρουμανική κυβέρνηση ανέστειλε τις υιοθεσίες σε άλλες χώρες μετά την αυξανόμενη κριτική που δέχθηκε, ειδικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εμπόριο βρεφών.

    Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων θα ιδρυθεί υπηρεσία υιοθεσιών.

    Σημειώνεται ότι περίπου 65.000 παιδιά ζουν σε 300 ορφανοτροφεία της χώρας, ενώ θετοί γονείς έχουν αναλάβει τη φροντίδα 30.000 παιδιών.

    [12] ΝΕΚΡΟΙ ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ

    Ιερουσαλήμ, 5 Απριλίου 2002 (21:15 UTC+2)

    Δυο παλαιστίνιοι αγωνιστές έχασαν τη ζωή τους από πυρά των ισραηλινών στρατευμάτων όπως μετέδωσε το Associated Press.

    Πρόκειται για τους παλαιστίνιους μαχητές Κέις Οντουάν, επικεφαλής στρατιωτικής πτέρυγας της ισλαμικής οργάνωσης της Χαμάς και τον Νάσερ Αβάις επικεφαλής της οργάνωσης των Μαρτύρων του Αλ Ακσά.

    Ο Νάσερ Αβάις έχασε τη ζωή του στο χωριό Τούμπας στη Δυτική Όχθη όπου εισέβαλαν σήμερα τα ισραηλινά στρατεύματα, όπως μετέδωσε η τηλεόραση του Ισραήλ.

    Παλαιστινιακές πηγές επιβεβαίωσαν την πληροφορία των επιδρομών του ισραηλινού στρατού στην περιοχή όπου έχασαν τη ζωή τους ακόμη πέντε μέλη της Χαμάς.

    Ο Αβάις σκοτώθηκε στην πόλη Ναμπλούς όπου ισραηλινά ελικόπτερα αντάλλαξαν πυροβολισμούς με ενόπλους παλαιστινίους.

    Σημειώνεται ότι στη Ναμπλούς έχασαν τη ζωή τους από τις συγκρούσεις τουλάχιστον 20 παλαιστίνιοι μεταξύ των οποίων και ένα 14χρονο κορίτσι.

    [13] ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΩΝ ΜΙΤΙΝΓΚΤ ΣΤΟ ΣΤΙΒΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2002 (21:09 UTC+2)

    Για δεύτερο συνεχές έτος ο ΣΕΓΑΣ διοργανώνει μια σειρά από μίτινγκ με τη ονομασία «ελληνικό grand prix». Πρόκειται για έξη κυκλικούς αγώνες με ατομική βαθμολογία που γίνονται από τις ΕΑΣ σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Στόχος του νέου θεσμού είναι να τονωθεί η εσωτερική αγωνιστική περιφερειακή κίνηση και να δοθούν ευκαιρίες σε αθλητές και αθλήτριες που δεν έχουν συμμετάσχει σε διεθνή μίτινγκ.

    Τα αγωνίσματα του γκραν πρί στους άνδρες είναι: 100μ, 400μ, 800μ, 3000μ ή 5000μ 110μεμπ, τριπλούν, ύψος, σφαιροβόλια, δισκοβολία. Στις γυναίκες είναι: 100μ, 4000μ, 800μ, 3000μ ή 5000μ, 100μ εμπ, μήκος, επί κοντώ, δισκοβολία. Οι ημερομηνίες και οι τόποι διεξαγωγής των αγώνων είναι στην Αλεξάνδρεια - Έδεσσα (18-5-2002), στην Κνώσεια -Ηράκλειο (26-5-2002), στο Κ. Κεντέρης - Μυτιλήνη (8-6-2002), στα Μπιζάνεια - Καλλιθέα (22-6-2002), στα Βικέλεια - Κηφισιά (3-7-2002), στα Λεωνίδεια - Σπάρτη (31-7-2002) και στα Κοροίβεια - Αμαλιάδα (4-8-2002).

    [14] Ο ΜΟΥΣΑΡΑΦ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Ισλαμαμπάντ, 5 Απριλίου 2002 (21:07 UTC+2)

    Ο επικεφαλής του Πακιστάν στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην χώρα τον προσεχή Μάιο ώστε ο λαός να αποφασίσει εάν επιθυμεί ο ίδιος να παραμείνει στην εξουσία.

    Ο κ. Μουσάραφ τόνισε ότι το δημοψήφισμα θα επιτρέψει την εισαγωγή της πραγματικής δημοκρατίας στην χώρα.

    Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι ηγέτες του παρελθόντος όπως η πρώην πρωθυπουργός Μπεναζιρ Μπουτο και ο Ναουαζ Σαριφ δεν θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα δηλώνοντας ότι δεν έχουν κανένα ρόλο στην πολιτική του Πακιστάν.

    Απευθυνόμενος στον λαό της χώρα ο Μουσάραφ τόνισε ότι με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επιθυμεί να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι έχει την έγκριση των 140 εκατομμυρίων πολιτών του Πακιστάν.

    Μεγάλο μέρος της ομιλίας του διάρκειας 90 λεπτών ήταν αφιερωμένο στον ρόλο που ο ίδιος διαδραμάτισε το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, την καταπολέμηση της φτώχειας, την αποκατάσταση του νόμου και την καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού.

    [15] ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2002 (21:05 UTC+2)

    Την μεγάλη έκπληξη έκανε το Μαρούσι στον πρώτο ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδος ανδρών που διεξήχθη στο ΣΕΦ. Κέρδισε με 77-70 τον Πανελλήνιο και πήρε την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία του.

    Από την έναρξη του παιχνιδιού το Μαρούσι έδειξε τις προθέσεις του. Κατάφερε να πάρει ένα μικρό προβάδισμα το οποίο κράτησε μέχρι το τέλος, αφού σε κανένα σημείο της αναμέτρησης οι Ολυμπιονίκες δεν μπόρεσαν να βρεθούν στον αγωνιστικό χώρο. 

    Σε πολύ καλή ημέρα από τους νικητές βρέθηκε ο Ολιβερ που σημείωσε 12 πόντους, ενώ από τον Πανελλήνιο ο Καμαριώτης παρά το γεγονός ότι σημείωσε 22 πόντους δεν μπόρεσε να αλλάξει το σε βάρος του αποτέλεσμα.

    Καλή ήταν η διαιτησία των Παπαδημητρίου και Μαστραφτσή.

    Τα δεκάλεπτα της αναμέτρησης ήταν: 15-20, 30-32, 46-53, 70-77.

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ: Γεώργαρος 13 (3), Κούμουλος 2, Γκίζι 7, Καμαριώτης 22 (3), Γλυνιαδάκης 9, Ποδαράς 5, Τένγκρεν 9, Τσαμάτος 3.

    ΜΑΡΟΥΣΙ: Φαλέκας 5, Κορωνιός 9 (1), Μπερκ 8, Μασλαρινός 4, Παυλίδης 2, Κοχ 11 (3), Ολιβερ 12 (2), Σπανούλης 2, Κόνλον 12, Μαρμαρινός 12.

    [16] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΥΤΕ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΟΥΤΕ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, ούτε πρόβλημα αποθεμάτων δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, για την άνοδο της τιμής του πετρελαίου που έφτασε τα 25 δολάρια το βαρέλι, εξαιτίας της κρίσης στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο ημερίδας για την ανάπτυξη της γεωθερμίας.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος εξήγησε ότι η άνοδος της τιμής οφείλεται σε καθαρά χρηματιστηριακούς ανταγωνισμούς και σε ανταγωνισμούς ομάδων του χρηματοπιστωτικού συστήματος που κινήθηκαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις και ζήτησε την αντιμετώπιση του φαινομένου με ψυχραιμία.

    "Θα είναι παροδική κατά την άποψή μου η διατήρηση της τιμής του πετρελαίου σε αυτό το ύψος τώρα. Θα επανέλθουμε σε πιο λογικά επίπεδα την επόμενη περίοδο. Σε βάθος χρόνου όμως, πρέπει να αναμένουμε μία αύξηση της τιμής του πετρελαίου για την επόμενη δεκαετία, μετά το 2008-2010, οπότε θα σταθεροποιηθεί γύρω στα 25 δολάρια το βαρέλι και θα αποτέλεσει τη νέα βάση ισορροπίας σε παγκόσμιο επίπεδο, μια και η συνεχής επένδυση και αξιοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο για τα επόμενα δέκα χρόνια θα αλλάξει το πλαίσιο του ανταγωνισμού στη διεθνή αγορά" είπε.

    [17] ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ "ΑΛΛΑΤΙΝΗ" ΚΑΙ "ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ"

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2002 (21:01 UTC+2)

    Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό σχέδιο της Θεσσαλονίκης των τελευταίων δεκαετιών που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της πόλης, αλλά και του ευρύτερου Πολεοδομικού Συγκροτήματος χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος την ανάδειξη και αξιοποίηση των περιοχών "Αλλατίνη" και "Λαχανόκηποι".

    Στην καθιερωμένη συνάντηση του με τους δημοσιογράφους ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε στην απόφαση της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Δήμου Θεσσαλονίκης για την έγκριση των προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης, Δήμου Μενεμένης και Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου για το στρατηγικό σχεδιασμό της περιοχής Λαχανόκηπων και μεταξύ Δήμου Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Ρυθμιστικού για την ανάπλαση της νοτιανατολικής πύλης της Θεσσαλονίκης (περιοχή Αλλατίνη).

    Οπως ανέφερε σε πρώτο στάδιο, σύμφωνα με τις προγραμματικές συμβάσεις η Αναπτυξιακή Εταιρία του Δήμου Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει να οργανώσει τις πρόδρομες διαδικασίες, για ανάθεση σε μελετητικές ομάδες, της εκπόνησης των αντίστοιχων μελετών και στη συνέχεια, σύμφωνα με τη δέσμευση των συμβαλλομένων της προγραμματικής σύμβασης, η Αναπτυξιακή Εταιρία θα αναθέσει και θα παρακολουθήσει με επιτροπή παρακολούθησης που προβλέπεται την εκπόνηση των μελετών.

    Σε ό, τι αφορά στην περιοχή της Νέας Ελβετίας και των Κεραμείων Αλλατίνη, τόνισε ότι η βασική ιδέα του έργου συνίσταται στην επίτευξη της δημιουργίας ενός μεγάλου πάρκου που θα ξεκινήσει από την οδό Βούλγαρη, θα ενσωματώσει το αλσύλιο της Νέας Ελβετίας, θα συμπεριλάβει εκτεταμένες αθλητικές εγκαταστάσεις υπερτοπικής σημασίας και στη συνέχεια μετά την οδό Μιχαήλ Ψελλού στην προβολή των επεκτάσεων της Κηφισιάς και της Πυλαίας θα καταλήγει σε ένα χώρο όπου θα συνυπάρχουν η κατοικία με τις εμπορικές χρήσεις και την αναψυχή, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία στις παρυφές της πόλης ενός "γκέτο" και αντιθέτως να δημιουργηθούν χώροι ζωντανοί όλο το 24ωρο.

    Σε ό, τι αφορά το έργο στους "Λαχανόκηπους" υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε από την ανάγκη επέκτασης του σχεδίου πόλης στα δυτικά της Θεσσαλονίκης με σκοπό την αναμόρφωση της περιοχής και την αποκατάσταση συνθηκών αστικής ενότητας σε μία περιοχή που τέμνεται από μεγάλους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες.

    Σημείωσε ότι στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας τα πράγματα τελμάτωσαν, καθώς αποδείχθηκε ότι η δημιουργία περιοχών κατοικίας εκεί όπου σωρεύτηκαν λύματα δεκαετιών ή δίπλα στις γραμμές του τραίνου δεν είναι ελκυστικές προτάσεις, αλλά μάλλον οράματα ανεφάρμοστα.

    Επισήμανε ωστόσο ότι η σημερινή δημοτική αρχή ανέσυρε το φάκελο "Λαχανόκηποι", ξεκίνησε ένα νέο προβληματισμό και βρήκε καλούς συμμάχους και στο Δήμο Μενεμένης και στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης.

    "Καταλήξαμε όλοι μας ότι η περιοχή αυτή ενδείκνυται για τη δημιουργία ενός περιφερειακού κέντρου της πόλης χάρη στο πλεονέκτημα της να βρίσκεται κοντά στις περιοχές της παραγωγικής βάσης της πόλης. Ουσιαστικά η πραγμάτωση ενός τέτοιου έργου συνιστά τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή παρέμβαση που θα έχει γίνει στη Θεσσαλονίκη και ολοκληρώνει τη διεύρυνση του αστικού χώρου στα φυσικά όριά του", τόνισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος και πρόσθεσε:

    "Εφόσον η κυβέρνηση παίρνει την απόφαση να προκρίνει τη Θεσσαλονίκη για την EXPO 2007 - 2008 ως σημαντική διοργάνωση για το μέλλον της πόλης, θα θεωρούσα αυτονόητο η επιλογή αυτή όχι μόνο να συνοδευτεί από τα αναγκαία έργα υποδομής, που αποτελούν την ουσιωδέστερη προϋπόθεση για τη διεκδίκηση και την πιθανή διεξαγωγή της, αλλά και να συνδεθεί με την περιοχή εκείνη που διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις υποδοχής μιας τέτοιας λειτουργίας, χαρακτηριστικά που προδιαθέτουν για πολεοδομική και αρχιτεκτονική ανασυγκρότηση και δημόσια γη που μπορεί να αποτελέσει βάση του εγχειρήματος".

    Τόνισε τέλος ότι η εμπειρία όλων των πόλεων που ανέλαβαν παρόμοιες διοργανώσεις "φωτογραφίζει" περιοχές, όπως οι "Λαχανόκηποι", χώρους κοντά σε λιμάνια, στις παρυφές της πόλης που χρήζουν αναμόρφωσης και ανασχεδιασμού με νέα πρότυπα.

    [18] ΠΡΟΣΦΟΡΑ LUKOIL - ΛΑΤΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 23% ΤΩΝ ΕΛΠΕ

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Προσφορά για την αγορά ποσοστού 23% της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια κατέθεσε σήμερα η ρωσική Lukoil σε συνεργασία με τον όμιλο Λάτση, στα πλαίσια του διαγωνισμού για την ανάδειξη στρατηγικού συμμάχου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Η αποσφράγιση και αξιολόγηση της προσφοράς θα ξεκινήσει τη Δευτέρα και θα γίνει σύμφωνα με τους όρους και εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται από τη διαδικασία του διαγωνισμού.

    [19] ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και του προέδρου του καθώς και κάθε μορφή βίας καταδικάζει το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του.

    Παράλληλα, εκφράζει την αντίθεσή του "στη συνεχή και ωμή παραβίαση από την κυβέρνηση του Ισραήλ των διεθνών κανόνων και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και στην εκδήλωση περιφρόνησης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και στην απαγόρευση εισόδου στα παλαιστινιακά εδάφη μη κυβερνητικών οργανώσεων".

    Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου απαιτεί τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα, την απελευθέρωση του προέδρου των Παλαιστινίων, την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την έναρξη συνομιλιών για την ειρήνη, ενώ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον Παλαιστινιακό λαό.

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗ ΜΕ ΜΠΑΓΙΕΒΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες το αργότερο ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ντούσαν Μπάγιεβιτς θα πάρει την οριστική του απόφαση για το αν θα μείνει ή όχι στον ΠΑΟΚ. Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες πιθανόν να μείνει στον Δικέφαλο, παρά τις επαφές που έχει με τον ΠΑΟ σε μια επικείμενη απομάκρυνση του Σέρχιο Μαρκαριάν.

    Αυτός αποτελεί και τον κύριο λόγο της επίσκεψης του μεγαλομετόχου της ομάδας, Γιώργο Μπατατούδη στη Θεσσαλονίκη. Η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών θα γίνει προφανώς πριν την αναχωρήση της ομάδας για την Κρήτη. Σε αυτήν ο «Ντούσκο» θα θέσει στον κ. Μπατατούση επί τάπητος όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος, οικονομικής κυρίως φύσεως.

    Κ.Π.

    [21] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

    Βουκουρεστι, 5 Απριλίου 2002 (20:56 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η κυβέρνηση της Ρουμανίας θα προχωρήσει σε απολύσεις συνολικά 950 εργαζομένων σε τέσσερις δημόσιες επιχειρήσεις κατόπιν σχετικής απόφασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Πρόκειται για τις εταιρείες Nitramonia Fagaras, Tractorul Brasov, Roman Brasov και Siderurgica Hunedoara.

    Ωστόσο η κυβέρνηση έκρινε ότι οι απολύσεις θα πρέπει να γίνουν πριν από την πώληση των παραπάνω εταιρειών.

    Τον περασμένο Οκτώβριο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την παροχή δανείου στην Ρουμανία ύψους 383 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Οι απόψεις σχετικά με την βοήθεια που προσφέρει ο οργανισμός στην χώρα διίστανται καθώς ο πρωθυπουργός Άντριαν Ναστάζε υποστηρίζει τις αποφάσεις του Δ.Ν.Τ. ενώ ο Ρουμάνος πρόεδρος Ίον Ιλιέσκου σε πρόσφατες δηλώσεις του χαρακτήρισε το Ταμείο υπεύθυνο για την φτώχεια που επικρατεί στην ρουμανική κοινωνία.

    [22] ΚΟΘ ΚΚΕ: ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ Η "ΑΓΝΟ"

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Την έντονη αντίδραση της ΚΟΘ του ΚΚΕ προκάλεσε η δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση της "ΑΓΝΟ".

    Σε ανακοίνωση της η ΚΟΘ του ΚΚΕ τονίζει ότι η κυβέρνηση προχωράει μέσω της Αγροτικής Τράπεζας στο ξεπούλημα της εταιρίας σε ιδιώτες, παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων και των κτηνοτρόφων του Νομού Θεσσαλονίκης και την καταγγέλλει ότι "βαδίζει σταθερά στην πολιτική της διάλυσης κάθε συνεταιριστικής βιομηχανίας και συνολικά του συνεταιριστικού κινήματος προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων και γαλακτοβιομηχάνων".

    "Η κυβέρνηση αδιαφορεί τόσο για τους εργαζόμενους που θα πεταχτούν στο δρόμο και θα χάσουν τη δουλειά τους, όσο και για τους αγροτοκτηνοτρόφους που στην "ΑΓΝΟ" έβρισκαν αντίβαρο στους εκβιασμούς και τις εξευτελιστικές τιμές των εμπόρων και των γαλακτοβιομηχανιών", επισημαίνει.

    "Το ξεπούλημα και το κλείσιμο της ΑΓΝΟ θα έχει καταλυτικές συνέπειες και στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα της επαρχίας Λαγκαδά, που είναι από τις πιο υποβαθμισμένες και προβληματικές περιοχές της χώρας με οξύτατα προβλήματα ανεργίας και ερήμωσης της υπαίθρου. Θα αφήσει παράλληλα ελεύθερο το πεδίο στις πολυεθνικές και εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες να υποβαθμίσουν ακόμα παραπέρα και με μεγαλύτερο κόστος τη διατροφή του ελληνικού λαού", τονίζεται.

    Το ΚΚΕ υπενθυμίζει ότι είχε προειδοποιήσει τους εργαζόμενους και τους κτηνοτρόφους για την πορεία απαξίωσης και ξεπουλήματος της "ΑΓΝΟ" και τονίζει ότι στέκεται και τώρα συμπαραστάτης στους αγώνες τους για τη σωτηρία και την επανάκτηση και περιφρούρηση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της επιχείρησης, που θα εντάσσεται σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες της χώρας και δεν θα έχει μόνη επιδίωξη το κέρδος.

    [23] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

    Κωνσταντινούπολη, 5 Απριλίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Δυναμικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές τουρκικές πόλεις κατά του Ισραήλ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Τις διαδηλώσεις υποκίνησαν οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ ο οποίος έκανε λόγο για γενοκτονία εις βάρος των Παλαιστινίων που ασκεί το Ισραήλ.

    Πολλές από τις διαδηλώσεις έγιναν έξω από τζαμιά μετά τις καθιερωμένες προσευχές της Παρασκευής ενώ άλλες πραγματοποιήθηκαν έξω από πανεπιστήμια της χώρας.

    Στην Κωνσταντινούπολη οι αστυνομικές αρχές χρησιμοποίησαν δακρυγόνα προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος των συγκεντρωθέντων και προχώρησαν σε συλλήψεις 15 διαδηλωτών.

    Στο Ντιγιάρμπακιρ οι περίπου 1.500 διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως "Το Ισραήλ λέει ψέματα" και "Δολοφόνος ο Σαρόν".

    Σημειώνεται ότι η Τουρκία αποτελεί βασικό σύμμαχο του Ισραήλ ενώ διατηρεί διπλωματικές επαφές και με την Παλαιστινιακή Αρχή.

    [24] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδων που αφορούν την ποιότητα του νερού, το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι η ποιότητα του πόσιμου νερού στην ευρύτερη περιοχή του Νομού ελέγχεται σχολαστικά από την υπηρεσία.

    Ειδικότερα τονίζεται ότι γίνεται μικροβιολογική και χημική ανάλυση από το Εργαστήριο Υγιεινής του ΑΠΘ, και τη Β΄ Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης αντίστοιχα και ότι σε κάθε νέα γεώτρηση πριν δοθεί στην κατανάλωση, ελέγχονται όλες οι παράμετροι που αφορούν την ποιότητα του νερού. Σε περίπτωση υπέρβασης κάποιου ορίου παραμέτρου το νερό απορρίπτεται ως ακατάλληλο.

    Οσον αφορά το πρόβλημα νερού της περιοχής του Δήμου Αξιού και Χαλάστρας στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι είναι γνωστό από ετών στην Υπηρεσία, παρακολουθείται τακτικά και διευκρινίζεται ότι ουσιαστικά υπάρχει πρόβλημα με τη νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που θέτει μικρότερα όρια. Αναφέρεται ότι έχει απαγορευθεί η κατανάλωση για οικιακή χρήση του νερού ορισμένων γεωτρήσεων και ότι το πρόβλημα θα λυθεί με την ανεύρεση νέων πηγών υδροδότησης.

    Το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης τονίζει ότι γίνονται έρευνες και μελέτες και εφαρμόζονται πιλοτικά ευρωπαϊκά προγράμματα απομάκρυνσης των τοξικών ουσιών ή ανεύρεσης νέων πηγών προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 5 April 2002 - 19:13:50 UTC