Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-09-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ- ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η Ν.Δ. ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [03] ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [04] ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ
  • [05] ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΟΥ ΚΕΠ Ο Γ. ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ
  • [06] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [07] ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΘΕΤΕΙ Η "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ
  • [08] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [09] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ
  • [10] ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [11] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ
  • [12] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΕ
  • [13] ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
  • [14] ΧΩΡΙΣ ΣΠΑΣΙΤΣ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
  • [15] ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Α. ΘΕΣ/ΚΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΟΥΝ ΟΙ
  • [16] ΓΙΑ ΔΙΠΛΟΠΡΟΣΩΠΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ Ο Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ
  • [17] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΡΟΥΣΤΑΛΑΚΗ ΣΕ ΥΠΑΙΝΙΓΜΟΥΣ ΥΠΟΔΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ «17Ν»
  • [18] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
  • [19] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΙΩΝΙΚΟΣ 2 - 3
  • [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΞΑΝΘΗ 1 - 1
  • [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ - ΟΦΗ 1 - 1
  • [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΙΓΑΛΕΩ - ΑΡΗΣ 3 - 0

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ- ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2002 (13:42 UTC+2)

    Η πορεία της οικονομίας, μετά και το αρνητικό διεθνές περιβάλλον οικονομικής αστάθειας, θα συζητηθεί αύριο στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκη.

    Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης απασχολούν οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην οικονομία η διαρκής πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, οι κλυδωνισμούς της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και οι συνεχείς ανατιμήσεις στην αγορά, ιδιαίτερα στα οπωροκηπευτικά.

    Σημειώνετα ότι το Ινστιτούτο Κατανωλωτών (ΙΝΚΑ), λόγω των μεγάλων αυξήσεων που παρατηρήθηκαν στα οπωροκηπευτικά, έχει εξαγγείλει από αύριο τετραήμερο μποϊκοτάζ, σε φρούτα και λαχανικά.

    [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η Ν.Δ. ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2002 (17:14 UTC+2)

    Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει το έργο τη Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης και ελπίζει στην οριστική συντριβή του φαινομένου της τρομοκρατίας, δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε το μεσημέρι στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς".

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Είπε ότι δεν ενοχλήθηκε η Ν.Δ. επειδή η εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη γίνεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και παρατήρησε πως αν φτάσει στο τέλος η υπόθεση δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να απονείμει τα εύσημα και στην κυβέρνηση, όπως έκανε για τις διωκτικές αρχές, λέγοντας χαρακτηριστικά:"Εμείς είμαστε οι πρώτοι που είπαμε ότι στηρίζουμε το έργο, στηρίζουμε την προσπάθεια και το κάνουμε χωρίς περιστροφές, χωρίς δεύτερες σκέψεις και θα το κάνουμε μέχρι τέλος. Είναι όμως πολύ νωρίς να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα. Να ξέρετε και να το πιστέψετε ότι αν φτάσουμε στο τέλος, εάν φτάσουμε στην οριστική εξάρθρωση και στησυντριβή του φαινομένου, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα, ίσα ίσα θα το κάνουμε με χαρά, να απονείμω τα εύσημα".

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ότι διέπραξε βαρύ ατόπημα με το να ανοίξει διάλογο με τους τρομοκράτες και σημείωσε:"Θεωρώ βαρύ ατόπημα, αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός, να ανοίξει διάλογο και να επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε υποννοούμενα ή διαρροές που κάνουν οι τρομοκράτες. Το θεωρώ λάθος".

    Η Ν.Δ. ΔΕΝ ΕΝΟΧΟΠΟΙΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις επόψεις που συνέδεαν τη 17Ν με το ΠΑΚ και το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι η θέση της Ν.Δ. είναι μία και σταθερή. Δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν, ούτε και άλλαξε. Η Ν.Δ. δεν ενοχοπιεί κανέναν πολιτικό χώρο, ούτε και δέχεται ενοχοποίηση ερωτημάτων. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι ερωτήματα τίθενται και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ανέφερε πρώην υπουργό (Στέλιος Παπαθεμελής), ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί στοιχεία που υπήρχαν 6 χρόνια πριν δεν αξιοποιήθηκαν και για ποιο λόγο αποπέμφθηκε ο ίδιος από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. "Η δική μας θέση στο θέμα της τρομοκρατίας δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν, είπε. Παγίως, σταθερά και με συνέπεια είμαστε προσανατολισμένοι στην οριστική συντριβή του φαινομένου. Πριν απ΄όλα πρέπει να σας θυμίσω ότι η Ν.Δ. είναι η παράταξη η οποία έχει πληρώσει βαρύτατα και με φόρο αίματος τη δράση των τρομοκρατών. Ελπίζουμε στην πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατίας και στην απάντηση όλων των ερωτηματικών που υπάρχουν. Εγώ μένω στη δήλωση που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε κάνει, ότι δεν είμαστε ούτε στο 2 τοις χιλίοις στην αντιμετώπιση του φαινομένου".

    ΘΛΙΒΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Η στήριξη μας στην προσπάθεια αυτή είναι δεδομένη. Ομως θλίβομαι βαθύτατα, όταν ο πρωθυπουργός εκτρέπεται σε διαρκή εκσκαφή του παρελθόντος για να στηρίξει την πολιτική του η οποία καταρρέει σε όλα τα άλλα θέματα Αυτή η μόνιμη προσπάθεια δημιουργίας ή ανόρθωσης των διαχωριστικών γραμμών με εκταφή του παρελθόντος μόνο ζημιά προκαλεί στον τόπο με αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε με όσο πιο αποτελεσματικό τρόπο μπορούμε στην κατεύθυνση της πλήρους αποκάλυψης, της οριστικής συντριβής του φαινομένου".

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι δεν έχει τίποτε προσωπικό με τον πρωθυπουργό, εξέφρασε όμως τη βαθύταη θλίψη του, επειδή στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο κ. Σημίτης τον αποκάλεσε "Ηρόστρατο".

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Σε ότι αφορά την οικονομία διευκρίνισε πως δεν είπε ποτέ ότι καταρρέει. Αναγνώρισε ότι έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα, αλλά το κρίσιμο ερώτημα είναι αν έγιναν όσο έπρεπε και αν "τρέχει" η χώρα με τους ρυθμούς που θα έπρεπε. Επανέλαβε ότι θα χρειαστούν δεκαετίες για να την πραγματική σύγκλιση με τον μέσο όρο της Ευρωπαικής Ενωσης.

    ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σχετικά με την Ενδιάμεση Συμφωνία Ελλάδας-FYROM είπε ότι στην ουσία παρατάθηκε η ισχύς της και μένει να δούμε αν θέσει κάποια ζητήματα η πλευρά των Σκοπίων. Η θέση της Ν.Δ. ως προς το όνομα των Σκοπίων παραμένει η ίδια και αν υπάρχει κάποια αλλαγή της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό, τότε πρέπει να συγκαλέσει το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Σε ότι αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση τόνισε ότι ανεξάρτητα από την λύση ή όχι του πολιτικού προβλήματος πρέπει να ενταχθεί ολόκληρη η Κύπρος για να υπάρξει περίπτωση διχοτόμησης με αφορμή την ένταξη.

    ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε περιφερειάρχες ότι επί 3,5 χρόνια κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου και τώρα, προεκλογικά, ξύπνησαν και μοιράζουν χρήματα σε υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ.

    ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Σε ερώτηση αν θα ζητήσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στην περίπτωση μεγάλης νίκης της Ν.Δ. στις νομαρχιακές και δημοτικές, απάντησε ότι δεν θα το κάνει διότι δεν μπορεί να το επιβάλει, καθώς οι εκλογές είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. "Αν ήταν στο χέρι μου θα έκανα τις εκλογές αύριο το πρωί. Για το καλό του τόπου, όσο ταχύτερα γίνουν οι εκλογές, τόσο καλύτερα", είπε.

    ΤΖΑΝΝΕΤΑΚΟΣ ΚΑΙ ΨΩΜΙΑΔΗΣ

    Για το δεύτερο γύρο σημείωσε ότι η Ν.Δ. δεν θα κάνει ανοίγματα σε άλλους υποψηφίους, διότι δεν εγκρίνει τα παζάρια και τις παρασκηνιακές διεργασίες.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι βαρύνεται κυρίως ο ίδιος για την επιλογή του Γιάννη Τζαννετάκου ως υποψηφίου υπερνομάρχη Αθήνας-Πειραιά και σε ερώτηση για τη στάση που είχε κρατήσει ο κ. Τζαννετάκος απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο (τον είχε αποκαλέσει κ. Παρασκευαίδη), απάντησε:"Εγώ θεωρώ ότι η επιλογή του Γιάννη Τζαννετάκου είναι πολύ καλή επιλογή. Στηρίζεται στη δύναμη, στην εμπειρία, στη γνώση, στην εντιμότητα και ως τέτοια είναι επιλογή νίκης. Πιστεύω είναι ορθή και τη στηρίζουμε όλοι. Από κει και πέρα θεωρώ τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του (για τον Αρχιεπίσκοπο) εσφαλμένη και νομίζω ότι παρεσχέθησαν οι ανάλογες εξηγήσεις. Ομως, στο κάτω κάτω της γραφής, θέλω να σας πως ότι ο υπερνομάρχης ή νομάρχης, δεν εκλέγονται για να λύσουν τα θέματα της Εκκλησίας. Καλούνται να υπηρετήσουν έναν συγκεκριμένο θεσμό και με τέτοια κριτήρια γίνεται η επιλογή τους".

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την προτροπή του Αρχιεπισκόπου προς τους πολίτες, να κρίνουν τους υποψήφιους με βάση τη στάση τους απέναντι στην Εκκλησία, απάντησε ότι δεν σχολιάζει ούτε ερμηνεύει δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου και παρατήρησε:"Θέλω να θυμίσω τη σταθερή θέση της Ν.Δ. στο θέμα και των ταυτοτήτων, αλλά και γενικότερα της Εκκλησίας, και, βεβαίως, θέλω να θυμίσω και τον τρόπο με τον οποίο αναίτια και αλαζονικά η κυβέρνηση εστράφη εναντίον της Εκκλησίας και υπονόμευσε την Εκκλησία".

    Σε ερώτηση για την άποψη του υποψηφίου νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, ότι η δικτατορία ήταν "επανάσταση" και τις παρουσίες του σε εκδηλώσεις φιλοβασιλικών, απάντησε ότι ούτε ο ίδιος, ούτε η Ν.Δ. υιοθετούν τέτοιες απόψεις, αν πράγματι ειπώθηκαν. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε:"Τέτοιες απόψεις, αν πράγματι ειπώθηκαν, δεν τις υιοθετώ ούτε εγώ, ούτε η Ν.Δ. Ομως πρέπει να σας πω ότι ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης προέρχεται από την αυτοδιοίκηση, είναι γνωστό το πάθος του για την ευρύτερη περιοχή και την πόλη και, βέβαια, δεν νομίζω ότι αμφισβητεί κανένας τη μαχητικότητα και την αγωνιστικότητα του να διεκδικήσει τα συμφέροντα της περιοχής". Επίσης, χαρακτήρισε επιτυχημένη την παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

    Σχετικά με τις διεκδικήσεις του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ δήλωσε ότι η Ν.Δ. είναι πάντα με τη νομοθεσία, με την τήρηση των νόμων.

    Η Ν.Δ. εμμένει στη στρατηγική επιλογή του μεσαίου χώρου και κατηγόρησε όσους επιχειρούν να επαναφέρουν τις διαχωριστικές γραμμές.

    ΤΙΠΟΤΕ ΝΕΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ

    Για το ενδεχόμενο επανένταξης του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Ν.Δ. απάντησε ότι "δεν υπάρχει τίποτε νεότερο πάνω σε αυτό το θέμα. Κι αν υπάρξει θα το ανακοινώσει δημοσίως, διότι δεν γίνεται τίποτε στο παρασκήνιο.

    ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΚΗΦΙΣΟ

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τις πλημμύρες στον Κηφισό. Υπάρχει κακοτεχνία στο έργο, είπε, και αναρωτήθηκε τι κάνει η κυβέρνηση για τις ευθύνες που υπάρχουν. Η κυβέρνησ έδειξε ολιγωρία στις παρεμβάσεις της και οι πολιτικές ευθύνες ήταν υψηλότερες και περρισσότερες από αυτές του γραμματέα Πολιτικής Προστασίας που αντικαταστάθηκε.

    [03] ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 15 Σεπτεμβρίου 2002 (17:53 UTC+2)

    Το 11,55% των ψηφοφόρων άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην ΠΓΔΜ μέχρι τις 3μμ, ενώ όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Ζόραν Τάνεφσκι μικροεπεισόδια σημειώθηκαν σε αρκετά εκλογικά τμήματα.

    Ο κ. Τάνεφσκι επισήμανε ότι ο οδηγός του δημάρχου του Στουντενίτσανι τραυματίστηκε με τη λαβή όπλου, στην προσπάθεια του να αποτρέψει τέσσερα άτομα από το να δημιουργήσουν επεισόδια μπροστά σε εκλογικό κέντρο.

    Εξάλλου, ο κ. Τάνεφσκι σημείωσε ότι η ψηφοφορία διακόπηκε προσωρινά σε δύο χωριά του Κουμάνοβο, όταν ομάδα ατόμων μπήκε στα εκλογικά κέντρα και προσπάθησε να προκαλέσει επεισόδια, ωστόσο, με την παρέμβαση της εφορευτικής επιτροπής, αποκαταστάθηκε η τάξη.

    Στο χωριό Λεσόκ, η ψηφοφορία διακόπηκε όταν άγνωστοι πήραν την κάλπη και έφυγαν με τρία αυτοκίνητα προς το χωριό Ράταε. Όπως δήλωσε ο κ. Τάνεφσκι, οι άγνωστοι επιτέθηκαν σε έναν ψηφοφόρο και πυροβόλησαν στον αέρα.

    Η ψηφοφορία δεν άρχισε στο χωριό Μαβρόνι Ανόβι, λόγω έλλειψης κατάλληλου εκλογικού κέντρου.

    [04] ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

    Κόρινθος, 15 Σεπτεμβρίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Τις θέσεις του ΔΗΚΚΙ για την οικονομική και κοινωνική πολιτική, τα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική ανέπτυξε ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Τσοβόλας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το βράδυ στην Κόρινθο.

    Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Τσοβόλας παρατήρησε ότι μετά το συμβούλιο κορυφής του Ελσίνκι το 1999 τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία πανηγύριζαν διότι όπως έλεγαν η Κύπρος θα μπει στην Ευρώπη χωρίς να εξαρτάται η είσοδός της από προηγούμενη λύση του Κυπριακό. Ωστόσο ο κ. Σημίτης πριν λίγες μέρες ανέφερε πως μπορεί να μην μπει η Κύπρος μέχρι το τέλος του χρόνου στην ΕΕ.

    Για τη συνεργασία των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είπε, μεταξύ άλλων, ότι αποτελεί τον σπόρο από τον οποίο θα βγουν οι καρποί για τη συγκρότηση με αποτελεσματικότερο τρόπο του αντινεοφιλελεύθερου προοδευτικού κοινωνικού μετώπου. Κάλεσε εξάλλου τους Έλληνες ψηφοφόρους να καταψηφίσουν τους δημοτικούς και νομαρχιακούς συνδυασμούς που στηρίζονται από το δικομματισμό.

    [05] ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΟΥ ΚΕΠ Ο Γ. ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Στα εγκαίνια του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (Δελφών 195) που τέλεσε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης παραβρέθηκε ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για τη νομαρχία της Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Χατζησάββας.

    Το πρωί ο κ. Χατζησάββας παρέστη στις εκδηλώσεις Εθνικής Μνήμης για την Ημέρα Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού που διοργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων στο Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας.

    Αύριο ο υποψήφιος νομάρχης θα περιοδεύσει στις λαϊκές αγορές της Μενεμένης και της Ηλιούπολης ενώ αργότερα θα μεταβεί στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» όπου θα παρακολουθήσει την τελετή εγκαινίων της Νευροχειρουργικής κλινικής. Το βράδυ θα παραβρεθεί στην εκδήλωση και τον αγιασμό του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Θεσσαλονίκης για την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου.

    [06] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 15 Σεπτεμβρίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Έκλεισαν στις 8 το βράδυ, ώρα Ελλάδος, 7 ώρα Σκοπίων, οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ που διεξήχθησαν σε ένα κλίμα αβεβαιότητας, μια και ο προεκλογικός αγώνας συνοδεύτηκε από πολυάριθμα επεισόδια, το τελευταίο από τα οποία σημειώθηκε μόλις χθες, με απολογισμό έναν νεκρό και δύο τραυματισμένους Αλβανούς.

    Ενοπλοι άρπαξαν την κάλπη σε χωριό του Τετόβου, ενώ σύμφωνα με τους παρατηρητές των εκλογών, ένοπλος άνοιξε πυρ σε εκλογικό κέντρο στο Σλούπτσανε.

    Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, επισήμαναν ότι άγνωστοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους ψηφοφόρους στο Κουμάνοβο.

    Μέλος του αλβανικού κόμματος "Δημοκρατική Ενωση για την Ενταξη" τραυματίστηκε στα Σκόπια, από πυρά μέλους αντίπαλης ομάδας. Η κατάσταση του δεν εμπνέει ανησυχία.

    Η εκλογική διαδικασία διεξήχθη υπό την επιτήρηση 1015 παρατηρητών από το εξωτερικό και άλλων 3.744 από το εσωτερικό της χώρας. 847 δημοσιογράφοι και μέλη τηλεοπτικών συνεργείων κάλυψαν ειδησεογραφικά τη διαδικασία, από τους οποίους οι 145 έφτασαν από το εξωτερικό.

    Οι 1.664.296 ψηφοφόροι ψήφισαν σε έξι εκλογικές περιφέρειες, η κάθε μία από τις οποίες θα αναδείξει με το αναλογικό σύστημα 20 βουλευτές. Συνολικά 26 κόμματα, 7 συνασπισμοί αποτελούμενοι από 27 πολιτικές παρατάξεις και 5 ομάδες πολιτών συνέταξαν ψηφοδέλτια για τις εκλογές, στις οποίες συμμετείχαν 3.060 υποψήφιοι.

    Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι τα μεσάνυχτα. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης θα ανακοινώσει τα οριστικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πάντως, προηγείται ο συνασπισμός «Μαζί για τη Μακεδονία» της αντιπολίτευσης, δεύτερος, με σημαντική διαφορά, έρχεται ο συνασπισμός VMRO-DPMNE Φιλελεύθερο Κόμμα, ενώ στη τρίτη θέση η Ενωση Δημοκρατικής Ενταξης του πρώην αρχηγού των αλβανικών παραστρατιωτικών ομάδων, Αλί Αχμέτι.

    Ικανοποιημένος από την εκλογική διαδικασία εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκιοργκίεφσκι ο οποίος επισήμανε πως ήταν οι πρώτες εκλογές που διεξήχθησαν με τόσο ήρεμο και δημοκρατικό τρόπο.

    Ο πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, εξέφρασε την ελπίδα οι εκλογές να διεξαχθούν σε ήρεμο και δημοκρατικό κλίμα.

    Νωρίτερα έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες είχε απευθύνει ο πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τραϊκόφσκι.

    [07] ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΘΕΤΕΙ Η "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ"

    Πτολεμαϊδα, 15 Σεπτεμβρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα της Πτολεμαϊδας θέτει με ανακοίνωσή της η «Οικολογική και Κοινωνική παρέμβαση Πτολεμαϊδας».

    «Η μεταλιγνιτική εποχή στην οποία αντικειμενικά εισήλθαμε παράλληλα με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, φέρνει στην επιφάνεια τα τεράστια και δυσεπίλυτα προβλήματα της περιοχής. Βεβαίως, η δυσκολία στην αντιμετώπιση προβλημάτων εντοπίζεται στην παραπλάνηση και εκφοβισμό της τοπικής κοινωνίας που γαλουχήθηκε με τη σιγουριά-μοναδικό όνειρο, της θέσης εργασίας σε κάποιο από τα Ορυχεία ή του ΑΗΣ της περιοχής» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Παράλληλα σημειώνεται ότι ο αγώνας για επίλυση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων συνεχίζεται και η Οικολογική και Κοινωνική Παρέμβαση Πτολεμαϊδας επαναφέρει σε δημόσιο διάλογο όλα τα θέματα που σημειώνονται, όπως αρμόζει στη δημοκρατία, με την πεποίθηση ότι θα εμπλακούν και άλλοι φορείς, συμβάλλοντας σε μια μαζικότερη προσπάθεια, όπου ο καθένας αναλαμβάνει μερίδιο της ευθύνης συμμετέχει στο ρεαλιστικό σχεδιασμό του μέλλοντος της περιοχής.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η αντίδραση των αρμοδίων περιορίζεται στο επιχείρημα της τοποθέτησης ηλεκτροστατικών φίλτρων (οπωσδήποτε νέας τεχνολογίας) στις μονάδες των ΑΗΣ. «Η απάντηση αυτή είναι παραπλανητική διότι δημιουργείται η ψεύτικη εντύπωση ότι η λειτουργία των ηλεκτροστατικών φίλτρων είναι πανάκεια για όλα τα προβλήματα Υγείας και υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Στην πραγματικότητα όμως τα αέρια που εκπέμπονται από τους ΑΗΣ είναι τοξικά και συντελλούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ενώ, αποκρύπτεται έντεχνα ότι τα ηλεκτροστατικά φίλτρα συγκρατούν, υπό προϋποθέσεις, μόνο τα στερεά σωματίδια. Δεν μπορούν και δεν συγκρατούν ούτε τα τοξικά αέρια, ούτε τα βαρέα μέταλλα (άκρως τοξικά στοιχεία), ούτε όμως τα ραδιενεργά στοιχεία (που υπάρχουν στα προϊόντα της καύσης του λιγνίτη ) και προκαλούν μεταλλάξεις με δυσάρεστες συνέπειες για τη ζωή)» τονίζεται χαρακτηριστικά.

    Εξάλλου τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

    «*Πόση ποσότητα από τα αποθέματα υπόγειου και επιφανειακού νερού έχει καταναλωθεί για τη λειτουργία των ΑΗΣ; πόση ποσότητα και ποιας ποιότητας νερό είναι διαθέσιμο σήμερα στην περιοχή για τη γεωργία την ύδρευση και για κατανάλωση. Η εξαφάνιση της λίμνης Ολυμπιάδας και η πτώση της στάθμης των φυσικών λιμνών της περιοχής είναι γεγονός τυχαίο ή άμεσα η έμμεσα συνδεδεμένο με τις εργασίες εξόρυξης;(κανόνας Μπερνούλη)

    *Τί αγροτικά προϊόντα παράγονται στην περιοχή; ποια είναι η απόδοση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων; και πόσοι αγρότες ασχολούνται πλέον με τη γεωργία;

    Ποια είναι η κατάσταση της υγείας και ο μέσος όρος ζωής των κατοίκων (όχι μόνο των γηγενών) στο λεκανοπέδιο; τί ισχύει για την υγεία και τον μέσο όρο ζωής των εργαζομένων (ιδιαιτέρως στα λιγνιτορυχεία) στη ΔΕΗ; Πόσοι από αυτούς πάσχουν από επαγγελματικές ασθένειες έχει δηλωθεί αυτό επισήμως;

    *Πώς αντιμετωπίζονται τα καθημερινά προβλήματα των νέου τύπου προσφύγων (των παιδιών μας), τα οποία για να εξυπηρετήσουν ένα εγκληματικό εγχείρημα της «προόδου» σήμερα ψάχνουν για εργασία στα διάφορα γραφεία βουλευτών και υποψηφίων πολιτευτών.

    *Η μοναδική βιομηχανία στην περιοχή είναι η ΔΕΗ, δεν υπάρχουν άλλες, ούτε βιομηχανίες αλλά ούτε βιοτεχνίες, που να παράγουν επώνυμα προϊόντα με ταυτότητα προέλευσης. Μήπως αυτό είναι το αποτέλεσμα του επισφαλούς οικονομικού κατεστημένου (ή μέλλοντος) της περιοχής;

    *Επιμένει η ΔΕΗ ακόμη και σήμερα στην εντατική εκμετάλλευση του κοιτάσματος με απαρχαιομένο εξοπλισμό και τεχνολογία σε ΑΗΣ Ορυχεία, χωρίς προγραμματισμό (φαίνεται άλλωστε από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ Αρ202/2002 για τη μετεγκατάσταση της Κοινότητας Κομάνου και Κλείτος ) και χωρίς προηγούμενη εμπεριστατωμένη μελέτη, ενώ υπάρχουν στη διάθεσή μας σήμερα σύγχρονες τεχνολογίες και τεράστιες ανεκμετάλλευτες ποσότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η αιτία γι'αυτή την ασύδοτη εμμονή είναι οι αυξανόμενη αναγκη σε Ηλεκτρική Ενέργεια και η παντελή έλλειψη σοβαρών εγχώριων επενδυτών και εναλλακτικών λύσεων».

    [08] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, θα παραμείνει εν αναμονή πρωθυπουργός εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη.

    Σχολιάζοντας την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «είναι ένας εν αναμονή πρωθυπουργός που αδυνατεί να διατυπώσει την οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση για τη χώρα και ασφαλώς ένας εν αναμονή πρωθυπουργός που έχει τέτοια συμπεριφορά, μένει εν αναμονή, γιατί ο ελληνικός ψηφίζει λύση στα προβλήματα του και όχι γενικές και αντιφατικές διεκδικήσεις».

    Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι ο κ. Σκανδαλίδης δεν έχει να προτείνει τίποτα σε κανέναν τομέα και όπου επιχειρεί να προτείνει κάτι αντιγράφει ουσιαστικά τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Περαιτέρω, κατηγόρησε κ. Καραμανλή ότι, απαντώντας στις ερωτήσεις που του ετέθησαν, χρησιμοποίησε έντονη διγλωσσία. «Και ορκίζεται στον μεσαίο χώρο και τους ακροδεξιούς και τους φιλοβασιλικούς στεγάζει, που δίνουν και το χρώμα και την πρακτική στο κόμμα του. Και την εξάρθρωση της τρομοκρατίας επιθυμεί, βοηθά και υποστηρίζει και τους πολιτικούς χώρους αδυνατεί να μην ενοχοποιεί. Και οι εκλογές είναι πρόκριμα για την εθνική αναμέτρηση και αν το πρόκριμα είναι θετικό για τη Νέα Δημοκρατία δεν θα ζητήσει εκλογές γιατί δεν μπορεί να τις επιβάλλει. Και τη διαπλοκή πολεμά και την κάθαρση δεν εγγυάται», σημείωσε.

    «Δεν είναι σοβαρό και υπεύθυνο για έναν άνθρωπο που θέλει να κυβερνήσει τη χώρα να αφήνει να υπάρχουν σύννεφα για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας», πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του κ. Καραμανλή ότι η οικονομία είναι υπό κατάρρευση, ενώ χαρακτήρισε καταδικαστέα την τοποθέτηση του ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι αναιμική και η Ελλάδα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ανεργία στην ΕΕ. Όπως επισήμανε ο κ. Σκανδαλίδης, το τελευταίο τρίμηνο ο μέσος όρος ανάπτυξης είναι 0,4% και στη χώρα μας το ίδιο διάστημα κυμάνθηκε στο 4%. Σε ότι αφορά την ανεργία, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι εμφανίζει σημαντική πτώση και, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ, ανέρχεται στο 9,6%.

    Ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε ότι από τις δημοτικές εκλογές εξάγονται πολιτικά συμπεράσματα, αλλά δεν αποτελούν δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική.

    Κανένας διπλοεγγεγραμμένος μέχρι τις βουλευτικές εκλογές.

    Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι έγινε μια γιγάντια προσπάθεια για την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων. Όπως επισήμανε, οι 66.000 διπλοεγγεγραμμένοι που εντοπίστηκαν έχουν σημειωθεί στους εκλογικούς καταλόγους και θα εγγραφούν αυτόματα στον δήμο που θα ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές. Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, μέχρι τις βουλευτικές εκλογές δεν θα υπάρχει κανείς διπλοεγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους.

    Ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την ανασυγκρότηση του ΑΣΕΠ, που, όπως είπε, διασφαλίζει την αποκέντρωση των προσλήψεων. Τόνισε, δε, ότι το νομοσχέδιο περιέχει διάταξη με την οποία θεωρείται άκυρη η μετάταξη ή απόσπαση κάποιου που διορίζεται σε απομακρυσμένη περιοχή, πριν περάσουν δέκα χρόνια από τον διορισμό.

    Τέλος συνέστησε αυτοσυγκράτηση στους υποψηφίους δημάρχους και νομάρχες , σε ότι αφορά τις δαπάνες και την προβολή.

    [09] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ

    Λαμία, 15 Σεπτεμβρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Δεκάδες σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν στη Λαμία από την καταρρακτώδη βροχή που σημειώθηκε το μεσημέρι και το απόγευμα στο νομό Φθιώτιδας.

    Πολλοί δρόμοι καλύφθηκαν με νερό ενώ οι τοπικές αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να μην μετακινούνται αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.

    [10] ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Κωνσταντινούπολη, 15 Σεπτεμβρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επισκέφθηκε σήμερα στο Φανάρι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, που βρίσκεται στην Τουρκία.

    Με την ευκαιρία του συνεδρίου των υπουργών πολιτισμού της Unesco, αύριο και μεθαύριο στην Κωνσταντινούπολη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα έχει συναντήσεις με τους υπουργούς Πολιτισμού της Ελλάδας, Ευάγγελο Βενιζέλο, της Κύπρου Ουράνιο Ιωαννίδη και της Ρουμανίας Ραζβάν Θεοντορέσκου.

    Το ερχόμενο Σάββατο ο Πατριάρχης θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ ενώ μεταξύ 29ης και 2ας Οκτωβρίου θα επισκεφθεί την Αθήνα και στις 3 Οκτωβρίου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    [11] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του προεδρείου του ΣΑΕ θα δοθεί αύριο Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2002 και 12.30 στα γραφεία του ΣΑΕ συνέντευξη Τύπου από τον Πρόεδρο του ΣΑΕ Αντρέα Άθενς, τον υφ. Εξωτερικών κ. Ιωάννη Μαγκριώτη, τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κ. Δημήτρη Δόλλη και το Προεδρείο της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό.

    Εντωμεταξύ σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης του προεδρείου της παγκόσμιας οργάνωσης ήταν θέματα σχετικά με την προετοιμασία της διοργάνωσης των συνεδρίων των τεσσάρων περιφερειών ΣΑΕ, που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο του 2002.

    Επίσης ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης, ο οποίος έχει την ευθύνη για την επικοινωνιακή πολιτική, παρουσίασε προτάσεις την προβολή του ΣΑΕ, που αναμένονται να οριστικοποιηθούν έως το τέλος του χρόνου. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι

    έγινε δεκτή η πρόταση του στον υπ. Μεταφορών κ. Χρ. Βερελή, να μπει στις πτύσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας το περιοδικό του ΜΠΕ «Ελληνική Διασπορά», μέσω του οποίου προβάλλεται το έργο του ΣΑΕ και οι δραστηριότητες της ελληνικής ομογένειας.

    Αύριο το προεδρείο του ΣΑΕ θα έχει κοινή συνεδρίαση με τον υφ. Εξωτερικών κ. Ιωάννη Μαγκριώτη και τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κ. Δημήτρη Δόλλη, καθώς και συνεργασία με τους συντονιστές των πέντε θεσμικών δικτύων της οργάνωσης.

    Η συνεδρίαση ολοκληρώνεται την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου με κοινή συνεδρίαση με το Προεδρείο της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο

    Ελληνισμό.

    Δ.Ρ.

    [12] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την 3η ετήσια τακτική συνεδρίαση των μελών του προεδρείου του ΣΑΕ θα παραχωρήσουν αύριο ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αντρέας Άθενς και ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλης.

    Στη συνέντευξη θα παρουσιαστεί ο προγραμματισμός των μελλοντικών δράσεων του ΣΑΕ και θα γίνει αναφορά τόσο στη διοργάνωση των περιφερειακών συνεδρίων του ΣΑΕ το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο όσο και στις δράσεις και εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες στην πόλη μας.

    Η συνέντευξη θα δοθεί στις 12.30 το μεσημέρι στα γραφεία του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη.

    [13] ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Την εικαστική έκθεση της Γεωργίας Δαμοπούλου «Maltadona» εγκαινίασε στη Μονή Λαζαριστών ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η έκθεση είναι ουσιαστικά η εικαστική πρόταση της κ. Δαμοπούλου για την ιστορία της Maltadona, ένα παλιό παραμύθι που ξετυλίγεται στον Πύργο του Τριγωνίου στα Κάστρα της Θεσσαλονίκης και στη Μονή Λαζαριστών.

    «Η Θεσσαλονίκη, μια πόλη με μεγάλη παράδοση έχει πολλούς μύθους, πολλούς θρύλους στη διαδρομή της» είπε ο κ. Πασχαλίδης και ευχήθηκε συμβολικά η πόλη να απαλλαγεί σύντομα από έμμονες ιδέες που δεν την αφήνουν να αναπτύξει τις δικές της δυνάμεις.

    [14] ΧΩΡΙΣ ΣΠΑΣΙΤΣ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Για την Πορτογαλία αναχωρεί αύριο το πρωί η ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ καθώς την Τρίτη θα αντιμετωπίσει τη Λέισες στο πλαίσιο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο Αγγελος Αναστασιάδης τις τελευταίες ώρες προσπαθεί να τονώσει τη ψυχολογία των ποδοσφαιριστών του, που προέρχονται από οδυνηρή ήττα με αντίπαλο την Καλλιθέα στο πρωτάθλημα της Α' εθνικής.

    Ο τεχνικός του Δικεφάλου δεν μπορεί να υπολογίζει στον τραυματία, Ζλάτζαν Σπάσιτς, που ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στο γόνατο, ενώ απέκλεισε από την αποστολή τους Κόφι Αμπονσά και Ιφεάνι Ουντέζε. Αντίθετα κανονικά θα ακολουθήσουν την ομάδα στην Πορτογαλία οι Γιασεμάκης Γιασεμή και Παντελής Καφές που έχουν προσβληθεί από ίωση.

    Αναλυτικά οι 20 παίκτες που διάλεξε ο Αναστασιάδης για το ματς με τη Λέισες είναι οι: Βοσκαρίδης, Γιασεμάκης, Γεωργιάδης, Ζαβαντίας, Καραδήμος, Καφές, Κούτσης, Κουτσόπουλος, Μάρκος, Νάστος, Οκκάς, Πουρλιοτόπουλος, Σπάσιτς, Φρούσος, Χασιώτης, Φοφανά, Μάινταν, Κοζμίνσκι, Κουκέλκα και Φουτσίνι.

    [15] ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Α. ΘΕΣ/ΚΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΟΥΝ ΟΙ Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΚΑΙ Κ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Tο πρώτο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης εγκαινιάζουν απόψε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος.

    Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, που στεγάζεται στην οδό Δελφών 195, στελεχωμένο με κατάλληλο προσωπικό και πλήρη τεχνολογικό εξοπλισμό θα λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 8.00 το πρωί έως τις 20.00 και το Σάββατο από τις 8.00 το πρωί έως τις 14.00.

    Έχει αρμοδιότητες παροχής διοικητικών πληροφοριών και διεκπεραίωσης υποθέσεων των πολιτών από την υποβολή της αίτησης μέχρι την έκδοση της τελικής πράξης σε συνεργασία με τις καθ' ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, από την επικύρωση δημοσίων εγγράφων, τη θεώρηση υπογραφών, τη χορήγηση παραβόλων και φορολογικής ενημερότητας μέχρι την παραλαβή αιτήσεων για 400 συνολικά διοικητικές διαδικασίες διαφόρων υπηρεσιών.

    Το Κέντρο θα λειτουργεί σαν πόλος της πολύπλευρης πληροφόρησης του πολίτη, αποδεικνύοντας έτσι την προσφορά της Νομαρχικής Αυτοδιοίκησης, αφού θα φέρει τη Διοίκηση κοντά στον πολίτη, απαλλάσσοντάς τον από την άσκοπη ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλεται σήμερα επισκεπτόμενος διάφορες υπηρεσίες για τη διεκπεραίωση μιας υπόθεσης.

    [16] ΓΙΑ ΔΙΠΛΟΠΡΟΣΩΠΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ Ο Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ

    Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Για επίδειξη δύο διαφορετικών προσώπων κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη Τύπου του κ. Καραμανλή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Πρωτόπαπας διερωτήθηκε ποιά ήταν η στήριξη που παρείχε η Νέα Δημοκρατία στην πορεία προς την ΟΝΕ, όταν ο κ. Καραμανλής την υπονόμευε μιλώντας για "σύγκλιση μαϊμού" μέσα στην Βουλή. Παράλληλα διερωτήθηκε ποια είναι η δήθεν υπεύθυνη στάση του στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, όταν ο ίδιος ευθέως καλύπτει τα στελέχη εκείνα του κόμματός του που ενοχοποιούν τo ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά.

    «Πως είναι δυνατόν να διαφωνεί με τις ακροδεξιάς λογικής ενέργειες του κ. Ψωμιάδη, όταν ο ίδιος ευθέως ζητεί από τους πολίτες να τον ψηφίσουν;» σημείωσε ο κ. Πρωτόπαπας και πρόσθεσε: «Με αυτά όμως ο Ελληνικός λαός κατανοεί καλύτερα ποιό είναι το αληθινό πρόσωπο και ποιό το προσωπείο στην πολιτική του κ. Καραμανλή".  

    [17] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΡΟΥΣΤΑΛΑΚΗ ΣΕ ΥΠΑΙΝΙΓΜΟΥΣ ΥΠΟΔΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ «17Ν»

    Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Κατηγορηματική απάντηση στους υπαινιγμούς υποδίκων για την υπόθεση της τρομοκρατίας δίνει με δήλωσή του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Κρουσταλάκης.

    Συγκεκριμένα, τονίζει ότι η προανάκριση σε όλα τα στάδια διεξήχθη σύμφωνα με τους ισχύοντες δικονομικούς κανόνες, με σεβασμό των νόμων και των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. «Η ουσία της υπόθεσης θα κριθεί από τα αρμόδια δικαστικά όργανα» αναφέρει ο κ. Κρουσταλάκης και προσθέτει πως όλοι ανεξαιρέτως οφείλουμε να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κρίνει την υπόθεση ήρεμα και ανεπηρέαστα όπως πρέπει να γίνεται σε μια δημοκρατική κοινωνία.

    [18] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Ο Φωστήρας και η Κέρκυρα συγκατοικούν στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας. Η Κέρκυρα συνέτριψε σήμερα τον Παναιγιάλειο, ενώ ο Φωστήρας πήρε σπουδαία εκτός έδρας νίκη από τον Ατρόμητο.

    Με νίκες συνέχισαν την πορεία τους Χαλκηδόνα και Ολυμπιακός Βόλου, ενώ ο Ατρόμητος γνώρισε την ήττα μέσα στο γήπεδο του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας:

    Κασσάνδρα - Καλαμάτα 2 - 0

    Εθνικός Αστέρας - Πανηλειακός 0 - 0

    Ολυμπιακός Βόλου - Απόλλων Καλαμαριάς 1 - 0

    Κέρκυρα - Παναιγιάλειος 5 - 2

    Καβάλα - Αθηναϊκός 0 - 1

    Απόλλων Αθηνών - Πανσερραϊκός 2 - 1

    Ατρόμητος - Φωστήρας 0 - 1

    Χαλκηδόνα - Πατραϊκός 4 - 0

    Η βαθμολογία μετά το τέλος της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β' εθνικής έχει εξελιχτεί ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (3η αγωνιστική)

    1.Φωστήρας 7

    2.Κέρκυρα 7

    3.Χαλκηδόνα 6

    4.Ατρόμητος 6

    5.Ολυμπιακός Βόλου 6

    6.Απ.Αθηνών 6

    7.Κασσάνδρα 5

    8.Καλαμάτα 4

    9.Πανσερραϊκός 4

    10.Πανηλειακός 4

    11.Αθηναϊκός 4

    12.Απ.Καλαμαριάς 3

    13.Πατραϊκός 2

    14.Εθνικός Αστέρας 2

    15.Καβάλα 0

    16.Παναιγιάλειος 0

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (4η)

    Ατρόμητος - Κασσάνδρα

    Καλαμάτα - Χαλκηδόνα

    Φωστήρας - Κέρκυρα

    Πατραϊκός - Εθνικός Αστέρας

    Παναιγιάλειος - Καβάλα

    Πανηλειακός - Ολυμπιακός Βόλου

    Αθηναϊκός - Πανσερραϊκός

    Απόλλων Καλαμαριάς - Απόλλων Αθηνών

    [19] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Καμία ομάδα της Α' εθνικής κατηγορίας δεν μπόρεσε να κάνει το 3 στα 3 και να οδηγήσει μόνη την κούρσα της βαθμολογίας. Ο Αρης γνώρισε βαριά ήττα σήμερα από το Αιγάλεω, ενώ η Προοδευτική αναδείχτηκε ισόπαλη με τη Ξάνθη. Ετσι, στην πρώτη θέση της βαθμολογίας συγκατοικούν Ηρακλής, Ολυμπιακός, ΑΕΚ και Προοδευτική.

    Αναλυτικά η βαθμολογία μετά τα αποτελέσματα της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας (απομένει το ματς Πανιώνιος - Παναχαϊκή που θα διεξαχθεί το βράδυ) έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (3η αγωνιστική)

    1.Ηρακλής 7

    2.ΑΕΚ 7

    3.Ολυμπιακός 7

    4.Προοδευτική 7

    5.Αρης 6

    6.Ξάνθη 5

    7.Αιγάλεω 5

    8.ΠΑΟΚ 4

    9.Ακράτητος 4

    10.Ιωνικός 4

    11.Πανιώνιος 3*

    12.Καλλιθέα 3

    13.ΟΦΗ 1

    14.ΠΑΣ Γιάννινα 0

    15.Παναχαϊκή 0*

    16.Παναθηναϊκός 0

    *Πανιώνιος και Παναχαϊκή έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (4η)

    Πανιώνιος - Ηρακλής

    Ολυμπιακός - Ακράτητος

    Παναχαϊκή - Αιγάλεω

    ΟΦΗ - ΠΑΟΚ

    Αρης - ΠΑΣ Γιάννινα

    Καλλιθέα - Προοδευτική

    Ιωνικός - Παναθηναϊκός

    Ξάνθη - ΑΕΚ

    [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΙΩΝΙΚΟΣ 2 - 3

    Ιωάννινα, 15 Σεπτεμβρίου 2002 (19:46 UTC+2)

    Τη ...μπουκιά από το ...στόμα του ΠΑΣ Γιάννινα πήρε σήμερα ο Ιωνικός. Η ομάδα της Νίκαιας μέσα στο τελευταίο 12λεπτο κατάφερε να πετύχει δύο τέρματα και να κερδίσει εκτός έδρας τον ΠΑΣ με σκορ 3 - 2, για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Ο Ιωνικός ήταν αυτός που βρήκε πρώτος το δρόμο προς τα δίχτυα. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 25' λεπτό με απευθείας χτύπημα φάουλ του Αφάς. Ο ΠΑΣ Γιάννινα όμως απάντησε γρήγορα και στο 31' ισοφάρισε σε 1 - 1 με τον Κένεντι.

    Οι γηπεδούχοι μάλιστα στο β' ημίχρονο ζευγάρωσαν τα τέρματα τους στο 63' λεπτό με τον Γήττα. Ομως ο Ιωνικός δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Η ομάδα της Νίκαιας στο 79' ισοφάρισε σε 2 - 2 με τον Φλότο ενώ στο 85' πήρε τη νίκη με τον Σαίντ. Ετσι, ο ΠΑΣ Γιάννινα παρέμεινε στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας χωρίς βαθμό, ενώ ο Ιωνικός έφτασε τους τέσσερις στο φετινό πρωτάθλημα.

    [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΞΑΝΘΗ 1 - 1

    Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2002 (19:42 UTC+2)

    Η Ξάνθη στέρησε από την Προοδευτική την ευκαιρία να οδηγήσει μόνη την κούρσα της βαθμολογίας. Οι δύο ομάδες αναδείχτηκαν σήμερα ισόπαλες 1 - 1 στη Νίκαια, για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Η Προοδευτική ήταν αυτή που προηγήθηκε στο σκορ με τέρμα που πέτυχε ο Ζαίμι στο 30' λεπτό. Η Ξάνθη ισοφάρισε στο β' ημίχρονο και συγκεκριμένα στο 51' με τον Βάλλα.

    Παρά τη σημερινή ισοπαλία όμως η Προοδευτική παραμένει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα μαζί με τον Ηρακλή, τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ.

    [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ - ΟΦΗ 1 - 1

    Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2002 (19:35 UTC+2)

    Τους βαθμούς της ισοπαλίας μοιράστηκαν σήμερα στα Ανω Λιόσια ο Ακράτητος και ο ΟΦΗ, για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Οι δύο ομάδες μετά από 90λεπτη μάχη έμειναν στο 1 - 1.

    Ο ΟΦΗ ήταν αυτός που κατάφερε να πάρει προβάδισμα στο σκορ. Οι κρητικοί προηγήθηκαν 0 - 1 με γκολ που πέτυχε ο Σοάρες στο 44' λεπτό.

    Στο β' ημίχρονο όμως ο Ακράτητος κατάφερε να απαντήσει και με τον Μέλο Περέιρα στο 58' ισοφάρισε σε 1 - 1. Πάντως από το 85' λεπτό οι κρητικοί αγωνίζονταν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Μοσχογιάννη.

    Ο σημερινός βαθμός ήταν ο τέταρτος για τον Ακράτητο στο φετινό πρωτάθλημα και ο πρώτος για τον ΟΦΗ.

    [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΙΓΑΛΕΩ - ΑΡΗΣ 3 - 0

    Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2002 (19:33 UTC+2)

    Βαριά ήττα γνώρισε στην Αθήνα ο Αρης. Οι κίτρινοι έχασαν σήμερα από το Αιγάλεω με σκορ 3 - 0, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας, και παράλληλα έπεσαν από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Αντίθετα, για το Αιγάλεω η επιστροφή στη φυσική του έδρα συνοδεύτηκε από μια καλή εμφάνιση και την κατάκτηση τριών βαθμών.

    Η ομάδα του Γιώργου Χατζάρα προηγήθηκε νωρίς στο σκορ, χάρη στο γκολ που σημείωσε ο Παπουτσής στο 17' λεπτό. Οι ποδοσφαιριστές του Αρη θέλησαν να απαντήσουν και να ισοφαρίσουν, ωστόσο οι όποιες ενέργειες τους δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο Σαλαχεντίν Μπασίρ προσπάθησε να δώσει ...πνοή στην ομάδα των κιτρίνων, όμως η προσπάθεια του δεν ήταν αρκετή. Πάντως το α' ημίχρονο σημαδεύτηκε από επεισόδια που προκλήθηκαν στις κερκίδες μεταξύ των φιλάθλων του Αιγάλεω και του Αρη.

    Στην επανάληψη, οι γηπεδούχοι φάνηκαν πιο παθιασμένοι και αποφασισμένοι να καθαρίσουν το παιχνίδι και να πάρουν τη νίκη. Ετσι, το Αιγάλεω ζευγάρωσε τα τέρματα του στο 59' λεπτό με τον Ουάνγκα, ενώ το 3 - 0 διαμορφώθηκε στο 70' με το Νικολόπουλο που λίγο νωρίτερα είχε περάσει στο γήπεδο ως αλλαγή.

    Σημειώνεται πως στα τελευταία λεπτά ο Αρης αγωνίστηκε με 10 ποδοσφαιριστές λόγω αποβολής του Ανδρέα Σκέντζου με δεύτερη κίτρινη κάρτα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 15 September 2002 - 18:13:36 UTC