Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-09-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ
  • [02] ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [03] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ:ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΔΕΤΕΡΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ
  • [04] ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ
  • [05] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ OPINION ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [06] ΔΩΡΕΑΝ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΟΤΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ
  • [07] ΜΕ ΠΑΣΣΑΛΗ ΑΥΡΙΟ Ο ΑΡΗΣ
  • [08] ΨΩΜΙΑΔΗΣ: ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΜΕ ΤΑ
  • [09] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ
  • [10] ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΣΦΥΚΤΙΑ ΥΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
  • [11] ΟΓΔΟΝΤΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΕΞΙ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
  • [12] ΑΥΡΙΟ Η 3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ Α' ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [13] ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ 1-1
  • [14] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ο ΠΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [15] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ
  • [16] "ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ Ο ΤΡ. ΞΗΡΟΣ
  • [17] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ
  • [18] ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΧΑΓΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [19] ΜΕ ΑΠΟΥΣΙΕΣ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  • [20] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ
  • [21] ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [22] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ
  • [23] ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Ν.ΥΟΡΚΗΣ ΟΔΕΥΕΙ Η COCA-COLA 3E
  • [24] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΟΝ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
  • [25] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΗΣ

  • [01] ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ

    Ραμάλα, 21 Σεπτεμβρίου 2002 (08:04 UTC+2)

    Επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων με μπουλντόζες και εκρηκτικά δέχτηκε το προεδρικό μέγαρο στη Ραμάλα, μεγάλο μέρος του οποίου και καταστράφηκε. Οι πληροφορίες αναφέρουν τον Γιασερ Αραφατ απομονωμένο και αποκλεισμένο.

    Κατά τις ισραηλινές επιχειρήσεις, αναφέρθηκε ότι οβίδα που εξαπέλυσε άρμα μάχης, έπληξε το κτίριο όπου βρισκόταν ο Αραφατ, ενώ εκπρόσωπος του στρατού τόνισε ότι δεν είχε στόχο τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, έχει καταστραφεί μία δίοδος που συνέδεε το γραφείο του Αραφατ, με γειτονικό κτίριο.

    [02] ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2002 (14:33 UTC+2)

    Τον Μακεδονικό Τάφο του Φοίνικα εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντάς τον ως ένα σημαντικό εύρημα και απόκτημα της Θεσσαλονίκης.

    «Όλη η Θεσσαλονίκη αποκτά σήμερα έναν πολύ γοητευτικό επισκέψιμο χώρο, τον Μακεδονικό Τάφο του Φοίνικα, ο οποίος έχει αποκτήσει ένα πολύ κομψό και λειτουργικό στέγαστρο, όπου υπάρχουν επίσης ευρήματα και από τους τάφους της ευρύτερης περιοχής που έχουν ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια ανασκαφών τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού.

    Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ακόμη ότι ο συγκεκριμένος τάφος είναι ένα πολύ ωραίο μικρό δείγμα μακεδόνικων τάφων, από τους πολύ σημαντικούς της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    Όπως επεσήμανε ο υπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τα μεγάλα έργα και ιδιαίτερα τα οδικά, έχουν εμπλουτίσει τις γνώσεις των ειδικών για την αρχαιότητα και έχουν αποτελέσει την αιτία να έρθουν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

    Ο Μακεδονικός τάφος του Φοίνικα ήρθε στο φως την άνοιξη του 1987, στην πίσω πλευρά του νοσοκομείου Άγιος Παύλος από όπου θα περνούσε τμήμα της ανατολικής περιφερειακής οδού. Πρόκειται για ένα μνημείο του 4 αιώνα π.Χ., το οποίο αποτελεί το αρχαιότερο και εντυπωσιακότερο δείγμα Μακεδονικού τάφου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου ο δωρικός ρυθμός βρίσκει την πληρέστερη έκφρασή του.

    Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων, η αρχαιολόγος δρ Μαρία Τσιμπίδου, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουκιάδης, ο διευθυντής της ΙΣΤ΄ Εφορίας Δημήτρης Γραμμένος, ο Διευθυντής της Θ΄ Εφορίας Χαράλαμπος Μπακιρτζής, ο Δημήτριος Σαλπιστής πρόεδρος του ΚΘΒΕ, ο ΓΓ του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Λυσσαρίδης, οι Δήμαρχοι Καλαμαριάς και Πυλαίας.

    [03] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ:ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΔΕΤΕΡΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ

    Καλαμάτα, 21 Σεπτεμβρίου 2002 (14:15 UTC+2)

    Παρέμβαση στη σεναριολογία που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες στην τηλεόραση γύρω από το θέμα της τρομοκρατίας, έκανε από την Καλαμάτα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος τόνισε ότι οι τρομοκράτες δεν είναι ουδέτερα «εμπορεύματα» του θεάματος.

    Στην ομιλία του στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας και στο κυβερνητικό έργο, ενώ κάλεσε σε συσπείρωση όλους τους προοδευτικούς πολίτες από όλα τα κόμματα εν όψει των επικείμενων Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών.

    Ειδικότερα, όσον αφορά την τρομοκρατία και απευθυνόμενος στη ΝΔ, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αποτυγχάνει παταγωδώς η προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών στην Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας σε όσους ταυτίζονται με αυτές τις απόψεις θα πάρουν την απάντηση από τον ελληνικό λαό. «Ως εδώ με την ανευθυνότητα και και την σκοπιμότητα. Ως εδώ με τη διγλωσσία. Κανείς δεν μπορεί να έχει δυο θέσεις ταυτόχρονα και ειδικά σε ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα», υπογράμμισε ο κ. Σημίτης.

    Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει εθνική ομοψυχία και ενότητα για την ασφαλή προώθηση των στόχων της χώρας. «Πρώτα η Ελλάδα. Αυτήν είναι η πυξίδα μας», είπε και πρόσθεσε: "Μόνο όταν η πιο ισχυρή Ελλάδα είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας, μπορούμε να κατακτούμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες».

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα μας είναι πιο ασφαλής σήμερα γιατί έχει εργαστεί με συνέπεια και θα συνεχίσει με πιο έντονους ρυθμούς αυτή τη κρίσιμη περίοδο.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Σημίτης παρομοίωσε την Ελλάδα του 2002 με αθλητή, ο οποίος συμμετέχει σε πολλούς δύσκολους αγώνες: Το αγώνα της ανάπτυξης και της σύγκλισης. Τον αγώνα για τα εθνικά θέματα. Τον αγώνα για ένα κοινωνικό κράτος. Τον αγώνα για τη θέση της στην Ευρώπη. Τον αγώνα για μια Ολυμπιάδα που θα τιμήσει την Ελλάδα παντού σε όλο τον κόσμο.

    "Η Ελλάδα αλλάζει, πάει, μπροστά, δεν γυρίζει πίσω, δεν φοβάται το αύριο", επισήμανε, ενώ σε άλλο σημείο σημείωσε: Σε όλα τα μέτωπα εντείνουμε τις προσπάθειές και όσο θα ωριμάζει η πολιτική μας σε κάθε τομέα, τόσο θα γίνεται φανερό ότι η Ελλάδα του 2004 δεν θα έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 1994, του 1996, του 2000".

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στη διεθνή οικονομική επιβράδυνση και στην ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ, τονίζοντας ότι οι διεθνείς εξελίξεις επιβάλλουν εγρήγορση και επαγρύπνηση.

    Σημείωσε ότι η με την ακολουθούμενη πολιτική η οικονομία είναι σταθερή και χάρη στο ισχυρό νόμισμα οι κατακτήσεις του ελληνικού λαού δεν κινδυνεύουν να χαθούν μέσα σε μια κρίση. Τόνισε δε τη σημασία της φορολογικής και ασφαλιστικής μεταρρύθμισης

    Ακόμη αναφέρθηκε στα έργα που έγιναν και θα γίνουν στην Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία.

    Αναλυτικά η ομιλία του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    "Φίλες και φίλοι,

    Η συμμετοχή σας, η παρουσία σας σήμερα εδώ δίνει το μήνυμα: Επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στους μεγάλους στόχους της. Επιβεβαιώνει ότι η πορεία και η προοπτική του τόπου είναι ασφαλής και είναι ελπιδοφόρος. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι Εδώ: Είναι ενωμένο, είναι ισχυρό, είναι δυνατό.

    Προχωράμε για να υλοποιήσουμε τη λαϊκή εντολή. Με τη στήριξή σας προωθούμε το έργο μας για την Ισχυρή Κοινωνία και την πιο Ισχυρή Ελλάδα. Με την ενεργό συμβολή ολόκληρου του ελληνικού λαού, δημιουργούμε την Ελλάδα της ειρήνης και της ασφάλειας, την Ελλάδα της προόδου και της ευημερίας.

    Η αντίδραση, ο καιροσκοπισμός και η ανευθυνότητα πέφτουν στο κενό. Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω. Η Ελλάδα προχωρά μόνο μπροστά.

    Φίλες και φίλοι,

    Οι διεθνείς εξελίξεις επιβάλλουν εγρήγορση και επαγρύπνηση. Η ευρωπαϊκή οικονομία διέρχεται περίοδο ύφεσης. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι ισχνοί και η αβεβαιότητα για το μέλλον αυξάνεται.

    Το επόμενο διάστημα κρίνεται καθοριστικό για πολλά θέματα. Από τις αποφάσεις του ΟΗΕ θα εξαρτηθεί μια ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράκ. Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια τις συνέπειες. Μπορούμε όμως να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά ώστε να κατοχυρώσουμε τα συμφέροντά μας και να δώσουμε στη χώρα την πιο ισχυρή θωράκιση. Από την πολιτική και τους χειρισμούς μας στην οικονομία και στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαρτάται η σταθερή πορεία της χώρας προς την πραγμάτωση των στόχων της.

    Ήδη έχουμε πετύχει αρκετά. Τι έχουμε πετύχει: Με την πολιτική μας η οικονομία μας είναι σταθερή. Το νόμισμά μας είναι πιο ισχυρό και ανθεκτικό από τη δραχμή. Και χάρη σε αυτό, οι κατακτήσεις του ελληνικού λαού δεν κινδυνεύουν να χαθούν μέσα σε μια κρίση.

    Στα εθνικά μας θέματα και ειδικά σε ότι αφορά την ένταξη της Κύπρου, με την πολιτική μας των τελευταίων χρόνων έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες, ενδεχομένως παρουσιαστούν.

    Σε τρεις μήνες αναλαμβάνουμε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάποιοι υποστηρίζουν πως λόγω των διεθνών εξελίξεων, η Προεδρία γίνεται δυσκολότερη. Γίνεται πράγματι δυσκολότερη.

    Να βλέπουμε όμως τα πράγματα από την θετική τους πλευρά. Ποτέ σε δύσκολες περιόδους δεν είχαμε τόσο σημαντικές δυνατότητες. Ποτέ δεν είχαμε τις σημερινές δυνατότητες για να θωρακίσουμε πληρέστερα τη χώρα μας και να κατοχυρώσουμε πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα του λαού μας. Σήμερα δεν είμαστε αδύναμοι κι ανήμποροι. Σήμερα η Ελλάδα έχει αλλάξει. Έχουμε ισχυρή οικονομία, αναβαθμισμένη θέση στην Ευρώπη και τον κόσμο και επιπλέον περιμένουν από μας την επίλυση δύσκολων προβλημάτων. Έχουμε ρόλο, έχουμε δυνατότητες, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε στόχους. Κι αυτό είναι μια επιτυχία του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., της σταθερής πολιτικής μας για την πιο Ισχυρή Ελλάδα.

    Εκείνο, που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι εθνική ομοψυχία και ενότητα για την ασφαλή προώθηση των στόχων μας. «Πρώτα η Ελλάδα». Αυτή είναι η πυξίδα μας. Πάντοτε ήταν και πάντοτε θα παραμένει το κορυφαίο αξίωμα της πολιτικής μας. «Πρώτα η Ελλάδα Πρώτα ο Πολίτης». Μόνο όταν η πιο Ισχυρή Ελλάδα είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας, μπορούμε να κατακτούμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες. Η πιο Ισχυρή Ελλάδα χτίζει και διασφαλίζει την Ισχυρή Κοινωνία.

    Η ασφάλεια δεν είναι κάτι, που το έχεις όταν το χρειάζεσαι εάν δεν έχεις εργαστεί και δεν εργάζεσαι σταθερά γι' αυτό. Είμαστε πιο ασφαλείς σήμερα γιατί έχουμε εργαστεί με συνέπεια. Και θα συνεχίσουμε με πιο έντονους ρυθμούς αυτή την κρίσιμη περίοδο. Να αφήσουμε λοιπόν κατά μέρος την τυφλή καταγγελία και τους χαρακτηρισμούς, που συμπυκνώνουν εμπάθεια και όχι πολιτική κριτική και πρόταση. Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Να δείξουν αυξημένη ευθύνη. Γενναιότητα στάσης απέναντι στις εξελίξεις. Σύνεση και σοβαρότητα.

    Η ασφάλεια είναι ένας διπλός στόχος και προσδιορίζεται από τη διατήρηση των κεκτημένων και ταυτόχρονα από την σταθερότητα στην πορεία μας προς το αύριο. Ασφάλεια σημαίνει κατοχυρώνουμε όλα αυτά, που μας οδηγούν στην πραγμάτωση των μεγάλων στόχων μας.

    · Για να πάμε μπροστά, πρέπει σήμερα να συνεχίσουμε με την ίδια πολιτική που μας οδήγησε στην είσοδο στην ΟΝΕ.

    · Για να συνεχίσουμε σε μια πορεία σταθερής και προοδευτικής σύγκλισης σε όλους τους τομείς με την Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να απορρίψουμε πολιτικές που οδηγούν σε ύφεση και απόκλιση.

    Η Ελλάδα του 2002 μοιάζει με αθλητή, που «συμμετέχει» σε πολλούς, δύσκολους αγώνες: Τον αγώνα της ανάπτυξης και της σύγκλισης. Τον αγώνα για τα εθνικά μας θέματα. Τον αγώνα για ένα νέο κοινωνικό κράτος. Τον αγώνα για τη θέση μας στην Ευρώπη. Τον αγώνα για μια Ολυμπιάδα, που θα τιμήσει την Ελλάδα παντού στον κόσμο, για μια Ολυμπιάδα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της χώρας. Παρ' όλες τις αντιξοότητες στο διεθνές και το ευρωπαϊκό σκηνικό, εμείς εγγυόμαστε ότι σε όλους τους αγώνες θα έχουμε τις επιδόσεις, που θέλουμε.

    Φίλες και φίλοι,

    Η σύγκλιση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλους τους τομείς έχει ξεκινήσει. Μειώνουμε την απόσταση Ελλάδας Ε.Ε. με τη διασφάλιση της σταθερότητας, τη συγκράτηση του πληθωρισμού, τη συνεχή αύξηση της παραγωγικότητας, τη διαρκή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

    Κι εκεί επικεντρώνουμε ολόκληρη την προσπάθειά μας στην οικονομία. Η εκτεταμένη επιχείρηση εκσυγχρονισμού της οικονομίας, που υποστηρίζεται από το Γ' ΚΠΣ και η αναπτυξιακή δυναμική της Ολυμπιάδας αποτελούν πρόσθετες εγγυήσεις της πολιτικής μας. Εγγυήσεις, ότι η χώρα δεν θα παρασυρθεί στην ευρωπαϊκή ύφεση, αλλά θα προχωρήσει με ασφάλεια στους στόχους της.

    Η ασφάλεια αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα τους αδύναμους. Με τις αποφάσεις μας για το νέο ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό σύστημα ενισχύουμε τους εργαζόμενους, τους υπαλλήλους, τους μικρομεσαίους, τους συνταξιούχους.

    Με το νέο ασφαλιστικό κατοχυρώνουμε τις συντάξεις, τα όρια ηλικίας και τη χρηματοδότηση του συστήματος ως το 2030. Με τη φορολογική μεταρρύθμιση καθιερώνουμε ένα σύστημα πιο απλό και πιο δίκαιο για την εργαζόμενη οικογένεια. Καθιερώνουμε αυξημένο αφορολόγητο για τις οικογένειες με δύο παιδιά, τα 12.000 ΕΥΡΩ. Για τις οικογένειες με τρία παιδιά και άνω καθιερώνεται το αφορολόγητο στα 20.000 ΕΥΡΩ.

    Για την ασφάλεια του πολίτη και της οικογένειας δημιουργούμε ένα νέο κοινωνικό κράτος. Οι συνδιασμένες δράσεις της τελευταίας διετίας για τη βελτίωση της καθημερινότητας είναι σημαντικές, είναι περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη διετία. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα βήματα, που γίνονται. Αναφέρω ενδεικτικά ορισμένες μόνο από αυτές τις δράσεις:

    · Στην Παιδεία δίνουμε απάντηση στο θέμα των φροντιστηρίων με την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και την Ενισχυτική Διδασκαλία και προχωράμε με τους πιο γρήγορους ρυθμούς στη σύνδεση με το Διαδίκτυο όλων των σχολείων της χώρας.

    · Στην Υγεία προωθούμε τη δημιουργία νέων νοσοκομείων παράλληλα με τον διοικητικό εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ, που θα οδηγήσει τη χώρα σε θέσεις καλύτερες από την 14η στην οποία την κατατάσσει σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    · Στο Ι.Κ.Α. προχωράμε με τη μηχανοργάνωση όλων των υποκαταστημάτων σε όλη τη χώρα και δίνουμε τέλος στις ουρές, τις καθυστερήσεις, τις ταλαιπωρίες.

    · Στην Πρόνοια έχουμε ξεκινήσει τη «Βοήθεια στο Σπίτι», ένα πρόγραμμα, το οποίο επεκτείνουμε σε όλη τη χώρα.

    · Σε όλη την Ελλάδα επεκτείνουμε με γοργούς ρυθμούς τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, που σηματοδοτούν την συγκρότηση ενός νέου κράτους, χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς προβλήματα για τον πολίτη.

    Σε όλα τα μέτωπα εντείνουμε τις προσπάθειες και όσο θα ωριμάζει η πολιτική μας σε κάθε τομέα, τόσο θα γίνεται φανερό ότι η Ελλάδα του 2004 δεν θα έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 1994, του 1996, του 2000.

    Φίλες και φίλοι,

    Στα 28 χρόνια της Μεταπολίτευσης υπήρχε μια σκιά, η βαριά σκιά της τρομοκρατίας. Η Δημοκρατία μας σήμερα εξαλείφει αυτή τη σκιά. Η Δημοκρατία όμως στηρίζεται στην στάση και την ευθύνη όλων των πολιτών. Τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών, δεν τιμούν τη Δημοκρατία, δεν βοηθούν στην μεγάλη της προσπάθεια. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εκφράζει την αντίθεσή της. Σε μια Δημοκρατία η πάταξη της ασυδοσίας και η κυριαρχία του αισθήματος ευθύνης δεν μπορεί να επιβάλλεται σε όλα τα ζητήματα με σκληρούς νόμους. Ο πολίτης έχει κι αυτός ευθύνη. Όλοι μας έχουμε ευθύνη. Κανένας δεν έχει το ακαταλόγιστο και ιδιαίτερα ορισμένα μέσα ενημέρωσης. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, σκέψη και ευθύνη απ' όλους. Η τρομοκρατία δεν είναι θέαμα. Οι τρομοκράτες είναι κίνδυνος για τη Δημοκρατία, για τη χώρα και για την κοινωνία. Δεν είναι ουδέτερα «εμπορεύματα» του θεάματος. Όσοι δεν θέλουν να το κατανοήσουν, θα συναντήσουν την καθολική αντίδραση και καταδίκη του ελληνικού λαού.

    Κι αυτό ισχύει και για μια άλλη πτυχή του ζητήματος. Για τον βαθύ αποπροσανατολισμό, που έχουν επιχειρήσει ορισμένοι. Για την απόπειρα να μετατεθούν οι ευθύνες στην Αριστερά και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτή η επιχείρηση αποτυγχάνει παταγωδώς. Κι όσοι έμμεσα ή άμεσα ταυτίστηκαν και ταυτίζονται με αυτήν θα πάρουν σαφή και καθαρή απάντηση από τον ελληνικό λαό. Ως εδώ με την ανευθυνότητα και την σκοπιμότητα. Ως εδώ με τη διγλωσσία. Κανείς δεν μπορεί να έχει δύο θέσεις ταυτόχρονα και ειδικά σε ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα.

    Φίλες και φίλοι,

    Οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου συγκροτούν μια κοινωνική πλειοψηφία ευρύτερη από τον πολιτικό χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αναγνωρίζω από πάντα ότι σε πολιτικούς χώρους πέρα από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αριστερά, αλλά και στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν πολίτες με προοδευτικές αντιλήψεις, με ανοιχτούς ορίζοντες, με προβληματισμούς και με έγνοια για το εθνικό συμφέρον, για τις προοπτικές της Ελλάδας.

    Υπάρχουν κοντά σε όλα τα κόμματα πολίτες που είναι πάντοτε ενάντια σε ότι στρέφει τη χώρα στο παρελθόν. Που πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά, πως έχει πάει μπροστά. Πως έχει ακόμα πολλά να καταφέρει, πως οι δρόμοι είναι μπροστά μας ανοιχτοί. Πως έχουμε όπως κάθε κοινωνία προβλήματα. Αλλά πως σήμερα μπορούμε και τα λύνουμε πιο αποφασιστικά, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, χάρη στη συστηματική εργασία, στο πρόγραμμά μας, στους καθαρούς μας στόχους.

    Θέλουμε κοντά μας ολόκληρη την προοδευτική πλειοψηφία του τόπου. Έχουμε μπροστά μας τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές. Στις εκλογές αυτές δεν υπάρχει πήχης για τις προοδευτικές δυνάμεις. Σε κάθε δήμο, σε κάθε νομαρχία, ο πήχης για τις προοδευτικές δυνάμεις είναι η Νίκη. Νίκη όχι για το κόμμα μας, αλλά νίκη για την πρόοδο, για την ανάπτυξη, για τον εκσυγχρονισμό, για την αλλαγή, για το έργο, που πρέπει να γίνει παντού στην Ελλάδα. Νίκη παντού, γιατί μόνο η Νίκη ταιριάζει για στόχος στις προοδευτικές δυνάμεις κάθε τοπικής κοινωνίας, που έχουν τη θέληση, το σχέδιο, τη δύναμη να λύσουν τα προβλήματα και να αλλάξουν τα δεδομένα στον τόπο τους.

    Στις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές, κρίνεται η συμμετοχή των τοπικών κοινωνικών στην εποχή της ανάπτυξης. Σε μια εποχή με πρωτοφανείς πόρους και μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, που απλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα. Σε αυτή την εποχή η κάθε τοπική κοινωνία χρειάζεται μια ισχυρή, μια δημιουργική, μια προοδευτική τοπική αυτοδιοίκηση.

    Καλούμε σε συσπείρωση όλους τους προοδευτικούς πολίτες απ' όλα τα κόμματα. Να δώσουμε νέα πνοή σε όλη τη χώρα, με μια τοπική αυτοδιοίκηση, που δεν κρατά την τοπική κοινωνία όμηρο στενών κομματικών συμφερόντων, αλλά ανοίγει το δρόμο για νέα έργα και ανάπτυξη. Με την αμέριστη κι ολόπλευρη συμπαράσταση της κυβέρνησης, θέλουμε η νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση να επιβάλλει με αποφασιστικότητα τη διαφάνεια στους μηχανισμούς της, να προωθήσει τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της, να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη κάθε δήμου, κάθε νομού και κάθε περιφέρειας. Και θα το πετύχουμε αυτό.

    Φίλες και φίλοι,

    Η Πελοπόννησος και η Μεσσηνία ειδικότερα εισέρχονται σε μια περίοδο σταθερής ανάπτυξης και προόδου. Τα μικρά και μεγάλα έργα, που αλλάζουν τα δεδομένα στην περιοχή έχουν ανεξίτηλη την σφραγίδα της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    Ο εθνικός δρόμος Αθηνών Τρίπολης Καλαμάτας, τα ΤΕΙ Καλαμάτας με 7.000 σπουδαστές, η νέα πόλη της Καλαμάτας, το νέο νοσοκομείο, το νέο αεροδρόμιο, τα έργα ανάδειξης της Αρχαίας Μεσσήνης, όλα αυτά, συνιστούν ένα ισχυρό σύστημα αναπτυξιακών έργων και δράσεων, από τα πιο σημαντικά σε πανελλαδική κλίμακα.

    Αποδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη των οδικών δικτύων της περιφέρειας που μετατρέπουν σταδιακά την Πελοπόννησο σε μια μεγάλη ανοικτή πόλη. Η ολοκλήρωση της εθνικής οδού Αθηνών Τρίπολης Καλαμάτας με την κατασκευή του άξονα Τρίπολη Καλαμάτα θα έχει άμεση θετική επίπτωση στην ανάπτυξη ολόκληρης της Πελοποννήσου. Ήδη έχουν παραδοθεί στην κυκλοφορία 22 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου.

    Οι μεγάλοι οδικοί άξονες της Πελοποννήσου θα κατασκευασθούν με το σύστημα παραχώρησης ως αυτοχρηματοδοτούμενα έργα. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημοπράτησης. Έχει γίνει η προεπιλογή των ομίλων που θα κληθούν να υποβάλουν προσφορές προκειμένου να αναδειχθεί ο οριστικός ανάδοχος. Η διαδικασία αφορά μεταξύ άλλων στον δυτικό οδικό άξονα Πάτρα Πύργο - Τσακώνα που αντιστοιχεί στο νότιο τμήμα της Ιονίας οδού. Αφορά και το προς κατασκευή τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου Τρίπολης Καλαμάτας Μεγαλόπολης Σπάρτης. Όμως το σκέλος του αυτοκινητόδρομου από Αθήναιο μέχρι Γέφυρα Αλφειού κατασκευάζεται από το Ελληνικό Δημόσιο. Οι δημοπρατήσεις για τα τμήματα αυτά θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Το ύψος της επένδυσης είναι 63 εκ. περίπου (21 δις). Το έργο θα λειτουργήσει εντός του 2004.

    Υπάρχει ακόμα η περιμετρική οδός της Καλαμάτας μήκους περίπου 9 χιλιομέτρων. Θα εξετάσουμε την δυνατότητα ένταξης του έργου στην διαδικασία συμβάσεων παραχώρησης που σας περιέγραψα.

    Για το νέο νοσοκομείο της Καλαμάτας, ενός από τα τελειότερα νοσοκομεία ευρωπαϊκών προδιαγραφών, έχουμε διαθέσει πόρους ύψους 47 εκ. . Βρισκόμαστε μια ολόκληρη εποχή μακριά από το παλιό νοσοκομείο της πόλης. Και προχωράμε σταθερά ώστε να ολοκληρωθεί η προσφορά του νοσοκομείου στην πόλη, να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές του.

    Φίλες και φίλοι,

    Χάρη στην πολιτική μας έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην οργάνωση της παραγωγής και της διακίνησης των πιο σημαντικών αγροτικών προϊόντων του νομού που είναι η ελιά και το ελαιόλαδο. Οι προσπάθειές μας για βελτίωση, διαφύλαξη της ποιότητας και πιστοποίηση έχουν αποδώσει καρπούς.

    Έχουμε μεριμνήσει για τη βιολογική καλλιέργεια, την ολοκληρωμένη διαχείριση της παραγωγής και την τυποποίηση. Με σκληρή δουλειά και διεπαγγελματική συνεννόηση έχουμε εγκαταστήσει ένα ορθολογικό σύστημα διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων που εξασφαλίζει σεβασμό στους παραγωγούς που εφαρμόζουν τους κανονισμούς. Για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο θα καταβληθεί απ' ευθείας στους καλλιεργητές η μεγαλύτερη ενίσχυση όλων των τελευταίων ετών - 1,32 το κιλό ή 451 δρχ.

    Η ανάδειξη της σημασίας του ελαιολάδου κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 θα βοηθήσει στην προώθηση των εξαγωγών. Οι οργανώσεις των παραγωγών πρέπει να κινητοποιηθούν γι' αυτό. Να αναδείξουμε σε όλο τον κόσμο αυτό το θαυμαστής ποιότητας επώνυμο και τυποποιημένο προϊόν.

    Γνωρίζω ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην καλλιέργεια της ελιάς στον νομό. Η αντίδρασή μας ήταν άμεση. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της απογραφής και των εκτιμήσεων. Ήδη ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλει στους δικαιούχους παραγωγούς, σχεδόν στο σύνολό τους τις ανάλογες αποζημιώσεις ύψους 3,3 εκατομμυρίων (1,1 δις δρχ.).

    Δυστυχώς οι βροχοπτώσεις της πρόσφατης περιόδου προκάλεσαν νέες ζημιές στην γεωργική παραγωγή, ιδιαίτερα στις καλλιέργειες της σταφίδας και των σύκων. Το έργο των εκτιμήσεων που έχει ήδη αρχίσει θα ενταθεί και θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους δικαιούχους μέσα στους επόμενους μήνες.

    Πρόσφατα αποφασίσαμε την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και στους πέντε νομούς της περιφέρειας. Σήμερα είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω ότι το πρώτο τμήμα της υπό ίδρυση σχολής θα αρχίσει να λειτουργεί στη Καλαμάτα και θα δεχθεί τους πρώτους φοιτητές από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος 2003/2004.

    Σύντομα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2003 ξεκινούν τα έργα για την εγκατάσταση τουριστικής υποδομής στην Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης στην Πύλο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη επένδυση που πραγματοποιείται στη χώρα κατά την τρέχουσα περίοδο. Σε πρώτη φάση που έχει ορίζοντα τριετίας, θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις που θα εξασφαλίσουν τουριστική υποδομή χωρητικότητας 2.500 κλινών. Η επένδυση αυτή θα εξασφαλίσει άμεσα για την Μεσσηνία 1.000 θέσεις εργασίας.

    Στην Μεσσηνία προωθούμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έργων πολιτισμού, με παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας. Μεταξύ άλλων, συνεχίζουμε το μεγάλο έργο της αποκατάστασης μνημείων και ανάπλασης του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μεσσήνης Ιθώμης, εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση των εγκαταστάσεων του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και μετατρέπουμε την δημοτική αγορά της Καλαμάτας σε αρχαιολογικό μουσείο.

    Ακόμα, έχουμε προγραμματίσει την πραγματοποίηση δύο μεγάλων αθλητικών έργων. Πρόκειται για την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου Καλαμάτας χωρητικότητας 3.000 θέσεων, η δημοπράτηση του οποίου έχει ορισθεί για τις αρχές του επόμενου μήνα (Οκτωβρίου) καθώς και του ανοικτού κολυμβητηρίου στο Δήμο Κυπαρισσίας η μελέτη του οποίου εκπονείται από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

    Φίλες και φίλοι,

    Η Ελλάδα αλλάζει, πάει μπροστά, δεν γυρίζει πίσω, δεν φοβάται το αύριο. Χτίζουμε σήμερα το αύριο με συστηματική εργασία, με όραμα και με πρόγραμμα. Για όλα τα μεγάλα θέματα, ιδιαίτερα σήμερα, χρειάζεται εθνική στρατηγική, σταθερότητα κι ομοψυχία. Όχι, μικροπολιτική, όχι υπερβολές, όχι υποταγή του εθνικού συμφέροντος στην πολιτική σκοπιμότητα. Θα πετύχουμε γιατί μια Νέα Εθνική Αυτοπεποίθηση διαπνέει τη χώρα μας. Με μια Νέα Εθνική Αυτοπεποίθηση κατοχυρώνουμε την πορεία πραγμάτωσης των μεγάλων στόχων της Ελλάδας και του ελληνισμού. Προχωράμε μαζί. Προχωράμε μαζί για να γίνουμε μια γενιά που θα αλλάξει με τρόπο ριζικό τη θέση της Ελλάδας στο κόσμο. Σας ευχαριστώ".

    [04] ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2002 (22:01 UTC+2)

    Τις συνθήκες κράτησης του φερόμενου ως αρχηγού της "17 Νοέμβρη" Αλέξανδρου Γιωτόπουλου κατήγγειλε με δήλωση του ο συνήγορος του Γιάννης Ραχιώτης.

    "Οι φύλακες του αναφέρουν ότι δεν θα τρελαθεί αν μείνει σε απομόνωση ένα χρόνο, εκτιμούν ότι μετά από ένα χρόνο θα αρχίσει να τρελαίνεται, του λένε ότι μόλις αρχίσει να βλέπει μυγάκια στους τοίχους τότε θα αρχίσει να τρελαίνεται", υπογράμμισε.

    Ο κ. Ραχιώτης σημείωσε ότι μετά τον περιορισμό των τηλεφωνημάτων ο Γιωτόπουλος δεν μπορεί να επικοινωνήσει εύκολα μαζί του και με τη σύντροφο του Μαρί Τερέζ Πεϊνό.

    Τόνισε, δε, ότι το συμβούλιο των φυλακών δεν χορηγεί στον εντολέα του βεβαίωση για να εγγραφεί σε γαλλικό πανεπιστήμιο που έχει πρόγραμμα για φυλακισμένους. Οπως δήλωσε ο κ. Ραχιώτης, το συμβούλιο των φυλακών αρνείται για περισσότερες από δέκα ημέρες να βεβαιώσουν ότι ο Γιωτόπουλος είναι κρατούμενος, γιατί τους είπε ότι λήγει η προθεσμία.

    Περαιτέρω, υπογραμμίσε ότι οι ώρες κατά τις οποίες μπορεί να βλέπει τον πελάτη του συμπίπτουν με το ωράριο λειτουργίας των δικαστηρίων.

    "Νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι αυτό που έχουν στο μυαλό τους, ανεξάρτητα από τις διαβεβαιώσεις περί νομιμότητας, είναι να συντριβεί η προσωπικότητα τους, να είναι ανίκανοι να υπερασπίσουν τον εαυτό τους στη δίκη τους", κατέληξε

    [05] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ OPINION ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2002 (10:05 UTC+2)

    Στο β' γύρο θα κριθεί η μάχη για το Δήμο και τη Νομαρχία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με δημοσκόπησης της εταιρίας Opinion, η οποία, πάντως, δίνει ένα σαφές προβάδισμα στους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, μεγάλος είναι ο αριθμός αυτών που δεν απαντούν.

    Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και η οποία διεξήχθη από τις 9 έως τις 18 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 800 ατόμων άνω των 18 ετών, ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, συγκεντρώνει το 43,5% των ερωτηθέντων έναντι του 23,8% του Σπύρου Βούγια. Ο υποψήφιος του ΚΚΕ Αγάπιος Σαχίνης συγκεντρώνει το 5,3% και ο υποψήφιος του Συνασπισμού Τάσος Κουράκης μόλις το 1,7%. Ενα υψηλό ποσοστό (24%) των ερωτηθέντων αρνείται να απαντήσει.

    Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι η συσπείρωση των ψηφοφόρων των κομμάτων στα πρόσωπα των υποψηφίων όσο και οι μετακινήσεις τους, καθώς οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας συσπειρώνονται στο πρόσωπο του κ. Παπαγεωργόπουλου σε ποσοστό 91,9%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τον κ. Παπαγεωργόπουλο ψηφίζει το 24,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2000.

    Στο πρόσωπο του κ. Βούγια συσπειρώνεται το 66,5% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος. Το 68% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ ψηφίζει τον υποψήφιο του κόμματος κ. Σαχίνη, ενώ μόνον το 21,7% των ψηφοφόρων του Συνασπισμού ψηφίζει τον κ. Κουράκη. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι ίδιο ποσοστό οπαδών του ΚΚΕ (16%) ψηφίζει τους κ. Παπαγεωργόπουλο και Βούγια, ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΝ ψηφίζουν σε ποσοστό 26,1% τον κ. Βούγια και σε ποσοστό 21,7% τον κ. Παπαγεωργόπουλο.

    Το 44,4% των οπαδών του ΔΗΚΚΙ ψηφίζει τον κ. Βούγια, το 33,3% τον κ. Παπαγεωργόπουλο και μόνον το 11,1% τον υποψήφιο κ. Σαχίνη.

    Καταλληλότερος ο Παπαγεωργόπουλος

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος θεωρείται καταλληλότερος δήμαρχος και για την επόμενη τετραετία από το 56,9% των ερωτηθέντων έναντι του 25,4% του κ. Βούγια.

    Ο νυν δήμαρχος υπερτερεί των αντιπάλων σε θετικές γνώμες (73,6%). Ο κ. Βούγιας συγκεντρώνει 52,9% θετικές γνώμες. Η υπεροχή του κ. Παπαγεωργόπουλου καταγράφεται και από τις απαντήσεις που δίνουν οι δημότες στο ερώτημα αν είναι ικανοποιημένοι από το έργο του. Το 16,2% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο και το 47,1% αρκετά ικανοποιημένο.

    Προβάδισμα Ψωμιάδη

    για τη Νομαρχία

    Όσον αφαρά τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Παπαγιώτης Ψωμιάδης συγκεντρώνει το 37,7% έναντι 24,9% του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρη Χατζησάββα. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι για τη Νομαρχία συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά: 2,3% ο Γεώργιος Ρόκκος (ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ), 2,2% ο Μιχάλης Τρεμόπουλος (ΣΥΝ). Ενα πολύ υψηλό ποσοστό (αγγίζει το 30%) αρνείται να απαντήσει.

    Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας συσπειρώνονται σε ποσοστό 88,1% στο πρόσωπο του κ. Ψωμιάδη, τον οποίο δηλώνουν, επίσης, ότι θα ψηφίσουν το 20,6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 16% του ΚΚΕ, το 17,4% του ΣΥΝ και το 22,2% του ΔΗΚΚΙ.

    Στο πρόσωπο του κ. Χατζησάββα συσπειρώνεται το 63,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Συγκεντρώνει, επίσης, υψηλά ποσοστά ψηφοφόρων του ΚΚΕ (44%), του ΣΥΝ (30,4%) και του ΔΗΚΚΙ (44,4%).

    Ο κ. Ψωμιάδης υπερτερεί των αντιπάλων του σε θετικές γνώμες (56,6%), συγκεντρώνει, όμως, ταυτόχρονα και υψηλό ποσοστό αρνητικών γνωμών (35,3%).

    Οι θετικές γνώμες για τον κ. Χατζησάββα είναι 35,45 και οι αρνητικές 23,5%. Ο υποψήφιος της Ν.Δ. θεωρείται καταλληλότερος νομάρχης για την επόμενη τετραετία από το 44,9% των ερωτηθέντων, έναντι 25,5% του κ. Χατζησάββα.

    Μεγάλο ενδιαφέρον

    για τις εκλογές

    Σε ποσοστό άνω του 65%, οι ψηφοφόροι ενδιαφέρονται πολύ ή αρκετά για της δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    Σε ό,τι αφορά το ποσοστό των αναποφάσιστων στη νομαρχία το ποσοστό αυτό φτάνει το 33% και στο δήμο το 23,3%.

    [06] ΔΩΡΕΑΝ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΟΤΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία επιλέγει ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης για να συμμετάσχει στον εορτασμό της αυριανής ευρωπαϊκής ημέρας χωρίς αυτοκίνητο και να στείλει στους πολίτες το μήνυμα της εναλλακτικής πρότασης της μετακίνησης στην πόλη.

    Ετσι αύριο, από τις 10.30 πμ το πλοίο "Σοφία Σταρ" θα βρίσκεται αγκυροβολημένο στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους και θα κάνει συμβολικά δωρεάν δρομολόγια προς την Περαία και τους Νέους Επιβάτες.

    [07] ΜΕ ΠΑΣΣΑΛΗ ΑΥΡΙΟ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Μετά από απουσία 20 περίπου ημερών από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα επιστρέφει στην αποστολή του Άρη για το αυριανό παιχνίδι με τα Γιάννενα ο Πέτρος Πασσαλής. Η απουσία του από τα προηγούμενα παιχνίδια έγινε αισθητή. Αυτό σημαίνει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, ο κ. Φοιρός θα τον βάλει στην βασική ενδεκάδα, αφού ο παίκτης αναφέρει ότι είναι πανέτοιμος.

    Επίσης οι κίτρινοι θα στηριχθούν στους Κνόπερ και Μπασίρ που σε όλα τα παιχνίδια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Στην αυριανή αναμέτρηση επιθετικό δίδυμο των κιτρίνων θα αποτελέσει ο Μπασίρ με τον Νιρέν, ενώ στον πάγκο θα μείνει τον Σίμιτς.

    [08] ΨΩΜΙΑΔΗΣ: ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Τη δήλωση κατάρτισης του συνδυασμού του "Δύναμη για την νομαρχία" κατέθεσε σήμερα στο πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ο υποψήφιος νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Τον κ. Ψωμιάδη συνόδευαν οι υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι του συνδυασμού του.

    "Δεν διεκδικούμε την νομαρχία Θεσσαλονίκης για να ανεβούμε τα σκαλιά της πολιτικής, αλλά για να βοηθήσουμε τον νομό δίνοντας λύση στα πολλά προβλήματα", δήλωσε ο κ. Ψωμιάδης.

    [09] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Εστω και δύσκολα ο Εθνικός επικράτησε σήμερα του Εργοτέλη με 1-0 στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής. Η αγωνιστική συνεχίζεται αύριο με τα παιχνίδια: Ναυπακτιακός-Ποσειδών Νέων Πόρων, Χανιά ΑΕ-Αγιος Δημήτριος, Λεβαδειακός-Βύζας Μεγάρων, Λάρισα- Τρίκαλα, Αχαρναϊκός- Κιλκισιακός, Λεωνίδιο- Αγιος Νικόλαος, Θρασύβουλος Φυλής- Αγροτικός Αστέρας. Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η αγωνιστική με τις αναμετρήσεις: Νίκη Βόλου-Καστοριά και Λύκοι-Μαρκό.

    Μέχρι στιγμής η βαθμολογία είναι: Αγροτικός Αστέρας 10, Λύκοι 10, Ποσειδών Νέων Πόρων 9, Εργοτέλης 9, Εθνικός 9, Λεωνίδιο 7, Νίκη Βόλου 7, Θρασύβουλος 7, Λεβαδειακός 7, Μαρκό 7, Καστοριά 7, Βύζας 6, Αγιος Δημήτριος 5, Κιλκισιακός 4, Χανιά 3, Τρίκαλα 3, Αγιος Νικόλαος 3, Αχαρναϊκός 2, Ναυπακτιακός 0, Λάρισα 2. Η Λάρισα έχει ένα μηδενισμό και μείον τρεις βαθμούς.

    [10] ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΣΦΥΚΤΙΑ ΥΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Στην ανεργία επικέντρωσε ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, την ομιλία του στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με θέμα την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

    "Σήμερα η Θεσσαλονίκη ασφυκτιά υπό το βάρος της ανεργίας, που αυξάνεται συνεχώς. Η ακρίβεια έχει φτάσει στα ύψη, πλήττοντας συνεχώς το εισόδημα των εργαζομένων. Εργα υποδομής και παρεμβάσεις, που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια για να αποκτήσει ο νομός μας μια αναπτυξιακή προοπτική και να εξασφαλισθούν νέες θέσεις εργασίας, βρίσκονται ακόμα στα χαρτιά ή στο πρώιμο στάδιο κατασκευής τους", τόνισε ο κ. Ψωμιάδης.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι η ανεργία και οι κοινωνικές ανισότητες μπορούν να καταπολεμηθούν μέσα από την ανάπτυξη, η οποία όμως δεν πρέπει να αποβεί σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.

    "Διεκδικούμε, με κάθε διαθέσιμο μέσο, την άμεση κατασκευή όλων των μεγάλων έργων υποδομής, με πολλαπλά, προφανή οφέλη για όλους. Ταυτόχρονα, όμως, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε και να πραγματοποιήσουμε με αξιώσεις σημαντικά γεγονότα, όπως η Σύνοδος Κορυφής του 2003 και η ΕΧΡΟ του 2008. Είναι προφανές ότι σήμερα δεν είμαστε έτοιμοι", επισήμανε.

    "Ζητάμε απ' όλους τους φορείς του νομού και φυσικά από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης να σταθούν δίπλα μας. Στα προβλήματα που μας απασχολούν μπορούμε να απαντήσουμε μόνο με συνένωση δυνάμεων και σεβασμό όλων των απόψεων. Ο τόπος μάς ενώνει. Αποκλεισμοί σε όσους θέλουν και μπορούν να προφέρουν δεν χωρούν", κατέληξε.

    [11] ΟΓΔΟΝΤΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΕΞΙ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

    Εύβοια, 21 Σεπτεμβρίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Ογδόντα Ιρακινοί λαθρομετανάστες, κουρδικής καταγωγής (72 άνδρες - 6 γυναίκες - 2 παιδιά) εντοπίστηκαν το πρωί στη νησίδα ''Καβαλιανή'' της περιοχής Αλιβερίου Ευβοίας.

    Από τις λιμενικές αρχές της περιοχής διεξάγονται εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό του σκάφους, που τους μετέφερε καθώς και των ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

    Εξάλλου, οι άντρες του λιμενικού σώματος Μυτιλήνης, εντόπισαν το πρωί στην θαλάσσια περιοχή Μυστεγνών Λέσβου, μισό ναυτικό μίλι από την ακτή φουσκωτή κωπήλατη λέμβος στην οποία επέβαιναν τέσσερις Αφγανοί λαθρομετανάστες. Στη θαλάσσια περιοχή Φυκιότρυπα Μυτιλήνης εντοπίστηκαν άλλες δυο φουσκωτές κωπήλατες λέμβοι στις οποίες επέβαιναν έξι Αφγανοί λαθρομετανάστες.

    [12] ΑΥΡΙΟ Η 3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ Α' ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Η μεγάλη έκπληξη της πρώτης φάσης του κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ ο Κολοσσός Ρόδου που απέκλεισε την Χαλκίδα μέσα στην έδρα της, υποδέχεται αύριο τον Ηλυσιακό. Η αναμέτρηση που θα γίνει στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής της Α' φάσης του κυπέλλου Ελλάδος, θα αρχίσει στις 5μ.μ., ενώ την ίδια ώρα ο Παπάγου θα αντιμετωπίσει τον Ιωνικό Νικαίας.

    Τέλος, ο Αλιμος αντιμετωπίζει στην έδρα του την Ξάνθη, που στην προηγούμενη αγωνιστική είχε αποκλείσει την Δάφνη, επικρατώντας με 84-76.

    [13] ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ 1-1

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Ισόπαλο 1-1 έληξε το παιχνίδι μεταξύ της Προοδευτικής και της Καλλιθέας στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής. Ο αγώνας είχε πολύ πάθος και ένταση, αναγκάζοντας τον διαιτητή να δείξει τρεις κόκκινες κάρτες για σκληρά μαρκαρίσματα.

    Το τέρμα των φιλοξενουμένων πέτυχε ο Τάτσης στο 38', ενώ η Καλλιθέα ισοφάρισε με τον Γκέκα στο 72`.

    Ο διαιτητής κ. Ταπαντζάς του συνδέσμου Θράκης έδειξε κόκινες κάρτες στους Κυργιάκο (δύο κίτρινες), Μπασκάκη, Μάγγο και κίτρινες στους Ζαϊμι, Σιδηρόπουλο, Καλλιμάνη, Τσιμπλίδη και Στρακόσια.

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Στρακόσια, Τσιμπλίδης, Μπασκάκης, Δημητρίου, Γόγολος, Κόλα (46` Καούνος), Τάτσης, Σαββίδης (89` Γκεοργκίεφ), Γκέκας, Κυργιάκος, Τσαλίκης (46` Αγγελόπουλος).

    ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Κόης, Καλλιμάνης, Κουλοχέρης, Πουλόπουλος, Αγγελόπουλος, Πάντος, Αλ Τζάχερ, Ανδράλας (6` Σιδηρόπουλος), Τάτσης (+90` Αλμανίδης), Μάγγος, Ζαϊμι (76` Προβίδας).

    [14] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ο ΠΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2002 (19:17 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη ο ΠΑΣ Γιάννινα. Στόχος της ομάδας της Ηπείρου είναι να αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα από τον Αρη στο γήπεδο Χαριλάου. Ο προπονητής της ομάδας, Βασίλης Παπαχρήστου δεν αντιμετωπίζει απολύτως κανένα πρόβλημα. Ο τελευταίος μάλιστα δηλώνει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους παίκτες του, μετά τις καλές εμφανίσεις της ομάδας. Ο κ. Παπαχρήστου έχει πάρει μαζί του τους: Σεϊτάνοφ, Γκίτκο, Κατσαρό, Μπλέτσα, Τζούμπα, Κρίζνικ, Νικολαϊδη, Κένεντι, Κάκο, Γκόσεφ, Γήττα, Κυπαρίσση, Βιντόγεβιτς, Μουφ, Σάριτς, Συρίγο, Σακελλαρίδη και Νούλη.

    [15] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΟΤΗΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2002 (19:15 UTC+2)

    "Η μεγαλύτερη κατάκτηση του λαού και των φορέων της Θεσσαλονίκης είναι η ενότητα της πόλης", επεσήμανε ο δήμαρχός της, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, στην ομιλία του σε εκδήλωση που οργάνωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στα ομόφωνα ψηφίσματα της Ολομέλειας των φορέων της συμπρωτεύουσας.

    "Όλοι πλέον γνωρίζουμε και συμφωνούμε τι πρέπει να γίνει για τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τη βιομηχανία, την τρίτη ηλικία, τη νεολαία, όλοι έχουμε κοινές θέσεις και προτάσεις για το Μετρό, την Υποθαλάσσια Αρτηρία και όλα τα μεγάλα έργα, για τους αναπτυξιακούς πυλώνες όπως είναι η ΔΕΘ, το Λιμάνι, το Χρηματιστηριακό Κέντρο, για τις μεγάλες προκλήσεις του 2003 και του 2004 που περνάνε σχεδόν απαρατήρητες από τη Θεσσαλονίκη, χωρίς να γίνει κανένα μεγάλο έργο, για την ΕΧΡΟ του 2008 που την υπονομεύουν οι καθυστερήσεις και η επιπολαιότητα της κεντρικής εξουσίας", τόνισε ο κ.Παπαγεωργόπουλος, που θα διεκδικήσει εκ νέου του αξίωμα του δημάρχου Θεσσαλονίκης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος σημείωσε ότι "ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα η ανεργία μειώνεται στη Θεσσαλονίκη αυξάνει ως αποτέλεσμα της αποβιομηχάνισης, του μαρασμού της μικρομεσαίας επιχείρησης και της καθυστέρησης στην υλοποίηση των μεγάλων έργων.

    Πρόσθεσε, δε, ότι "αυτή η εικόνα της εγκατάλειψης για να ανατραπεί θα πρέπει η κεντρική εξουσία να προβεί σε συγκεκριμένες θεσμικές ρυθμίσεις", και ζήτησε να θεσπιστεί δίκαιο φορολογικό και τραπεζιτικό σύστημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να ενταχθούν οι βιομηχανίες σε ζώνη ευνοϊκών κινήτρων με νέο αναπτυξιακό νόμο, να ξεκινήσουν άμεσα τα μεγάλα έργα υποδομής και να επιταχυνθούν τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Γ' ΚΠΣ γιατί "τα κονδύλια δεν μεταφέρονται και κινδυνεύουν να χαθούν".

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος ανέπτυξε τις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού του για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Κέντρου Στήριξης της Επιχειρηματικότητας των νέων και των γυναικών, την προώθηση της απασχόλησης ανέργων που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, αποφυλακισμένοι, απεξαρτημένοι, άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας), την εκπόνηση Τοπικού Σχεδιασμού Δράσης για την Απασχόληση σε συνεργασία με το Μακεδονικό Ινστιτούτο Εργασίας και την υπογραφή Τοπικού Συμφώνου για την Απασχόληση με τους παραγωγικούς φορείς.

    Τέλος, επισήμανε ότι "τα έργα του Δήμου Θεσσαλονίκης, που σήμερα αναπτύσσονται σε 23 μέτωπα σε όλη την πόλη, αποτελούν την κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη δημιουργώντας θέσεις εργασίας".

    [16] "ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ Ο ΤΡ. ΞΗΡΟΣ

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2002 (19:02 UTC+2)

    "Πολιτικούς κρατούμενους" χαρακτήρισε τα παιδιά του, που κρατούνται στις φυλακές Κορυδαλλού, ο πατέρας Τριαντάφυλλος Ξηρός. Ο πατέρας Τριαντάφυλλος πήγε σήμερα, ημέρα επισκεπτηρίου, στον Κορυδαλλό μαζί με τη σύζυγο του Μοσχούλα και τον γιο του Αυγουστίνο.

    Η κόρη του Θεολόγου Ψαραδέλλη διαμαρτυρήθηκε για τις συνθήκες κράτησης του πατέρα της.

    Ο γιος της Αγγελικής Σωτηροπούλου επισκέφθηκε την μητέρα του και τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Τον μικρό Εκτορα συνόδευε η μητέρα του Δημήτρη Κουφοντίνα.

    Στις φυλακές Κορυδαλλού μετέβη σήμερα και ο Γάλλος συγγραφέας Ζεράρ ντε Βιλιέ, που δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να γράψει μυθιστόρημα για τη "17 Νοέμβρη". Ο κ. ντε Βιλιέ επισήμανε ότι έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για να πάρει συνεντεύξεις από τους κρατούμενους για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη". Ο Γάλλος συγγραφέας έχει γράψει ένα βιβλίο για το πρώτο θύμα της "17 Νοέμβρη" τον Ρίτσαρντ Γουελς.

    [17] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Τ.Α.

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2002 (19:00 UTC+2)

    Την αισιοδοξία του για την πορεία των υποψηφίων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος κατά την επίσκεψή του στην Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης.

    Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν προβάδισμα της Φώφης Γεννηματά στην "κούρσα" των νομαρχιακών εκλογών, ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε: "Η Φώφη Γεννηματά είναι μια θαυμάσια υποψηφιότητα για την οποία έχουμε μιλήσει επανειλημμένως, και οι συνεργάτες και συνυποψήφιοί της δημιουργούν πραγματικά μια νέα δυναμική. Μαζί με την υποψηφιότητα του Χρήστου Παπουτσή αποτελούν μια πλήρη αυτοδιοικητική πρόταση για την Αθήνα κι αυτό νομίζω ότι θα το εκτιμήσουν οι πολίτες, διότι είναι ένα νέο και δημιουργικό σχήμα και ο κόσμος έχει ανάγκη από νέες πολιτικές, νέες προτάσεις, νέες συμπεριφορές και απαντήσεις".

    "Έχει τελειώσει πλέον η εποχή των παραδοσιακών δημαρχοκεντρικών συμπεριφορών εντυπωσιασμού και αερολογίας. Χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους, με πλήρεις πολιτικές προτάσεις, δεσμεύσεις και προπαντός με ήθος, ανθρώπους που θα μπορέσουν να κάνουν κάτι καινούριο", πρόσθεσε.

    "Φιλοδοξούμε να έχουμε και στη Θεσσαλονίκη αυτήν την αλλαγή, ζητούμε τα ίδια χαρακτηριστικά και για την αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης. Νομίζω ότι μπήκαμε σε καινούρια εποχή στην οποία τα παραδοσιακά και τα τετριμμένα, οι εντυπωσιασμοί, τα πεζοδρόμια και οι δημοσιοσχεσίτικες εμφανίσεις δεν λένε τίποτε στο κόσμο. Ο πολίτης θέλει γνώση, θέλει ανθρώπους οι οποίοι θα υλοποιήσουν αυτά για τα οποία δεσμεύονται", τόνισε.

    Αμέσως μετά ο κ. Τσοχατζόπουλος επισκέφθηκε το κεντρικό εκλογικό κέντρο του Γρηγόρη Χατζησάββα στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ εν συνεχεία περιηγήθηκε στο ιστορικό κέντρο της πόλης συνοδευόμενος από τον υποψηφίου νομάρχη Θεσσαλονίκης και στελέχη του συνδυασμού του.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι ο Γρηγόρης Χατζησάββας δίνει "καθαρές, συγκεκριμένες και δεσμευτικές απαντήσεις", στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, ενώ όπως είπε, "από όλες τις άλλες πλευρές υπάρχει σιωπή".

    "Αυτό νομίζω ότι είναι το κρίσιμο θέμα το οποίο θα κρίνει την τελική απόφαση του πολίτη του νομού Θεσσαλονίκης. Σε αυτό επενδύουμε εμείς, γι' αυτό καταθέτουμε πολιτικές και γι' αυτό υποστηρίζουμε την υποψηφιότητα του Γρηγόρη Χατζησάββα για μια νομαρχιακή αυτοδιοίκηση η οποία θα οδηγήσει με επιτυχία τους πολίτες στη νέα εποχή", κατέληξε.

    [18] ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΧΑΓΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2002 (18:50 UTC+2)

    Να εξακολουθήσει να ηγείται της βαθμολογίας θέλει ο Ηρακλής και για να το πετύχει πρέπει αύριο να κερδίσει στη Νέα Σμύρνη τον Πανιώνιο. Η ψυχολογία των παικτών του είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Η νίκη επί της Ανόρθωσης συνετέλεσε προς αυτή την κατεύθυνση σε μεγάλο βαθμό. Ο προπονητής του Γηραιού, Ιβάν Γιοβάνοβιτς ωστόσο θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Και αυτό για να μην πάρουν οι παίκτες του το παιχνίδι αψήφιστα και βρεθούν αύριο προ εκπλήξεων.

    Από την αποστολή ο Σέρβος τεχνικός απέκλεισε τον Εμπενίτζερ Χάγκαν, ο οποίος κατά τα λεγόμενά του είναι ανέτοιμος λόγω του τραυματισμού του στο χέρι.

    Οι 19 παίκτες που αποτελούν την αποστολή που αναχώρησε το μεσημέρι για την Αθήνα είναι: Χαλκιάς, Νεμπεγλέρας, Βρέντε, Κατσαμπής, Χατζί, Στολτίδης, Κουτσουρές, Μουράτι, Γκώνιας, Εντερσον, Μίετσελ, Κελπέκης, Δρούγας, Νατσούρας, Κεμπάτζε, Κυριαζής, Ξενίδης, Καπετάνος, Μιλόγεβιτς.

    [19] ΜΕ ΑΠΟΥΣΙΕΣ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2002 (18:20 UTC+2)

    Με απόντες τους Ουντέζε και Σπάσιτς, αλλά με παρόντες τους Καφέ και Αμπονσά θα αντιμετωπίσει αύριο ο ΠΑΟΚ στο Ηράκλειο τον ΟΦΗ στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Ο προπονητής της ομάδας, Αγγελος Αναστασιάδης πήρε στην αποστολή 20 ποδοσφαιριστές, μεταξύ των οποίων δεν είναι οι τρεις γκολκίπερ Τοχούρογλου, Σούσκο και Παπαδόπουλος. Οι παίκτες που είναι ετοιμοπόλεμοι είναι: Πουρλιοτόπουλος, Φουτσίνι, Κοζμίνσκι, Χασιώτης, Αμπονσά, Καφές, Γεωργιάδης, Κουκιέλκα, Φοφανά, Οκκάς, Γιασεμή, Κούτσης, Μάρκος, Νάστος, Μάϊνταν, Βοσκαρίδης, Ζαβαντίας, Φρούσος, Σαλπιγγίδης και Κουτσόπουλος.

    Κατά την αναχώρηση ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιώργος Μπατατούδης που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη -όπως αλλωστε τα περισσότερα Σαββατοκύριακα- είχε ιδιαίτερη συζήτηση με τον προπονητή Αγγελο Αναστασιάδη.

    [20] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

    Καλαμάτα, 21 Σεπτεμβρίου 2002 (18:11 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να μετατρέψει τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση σε μια κεντρική πολιτική αντιπαράθεση διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας στην Καλαμάτα. Πρόσθεσε, δε, ότι αυτό δείχνει πως οι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες της Νέας Δημοκρατίας δεν κερδίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.

    "Θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση, αναφορικά με κάποια ειδησεογραφία που διάβασα πριν δύο μέρες, ότι η Νέα Δημοκρατία, η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να αλλάξει τακτική: Να μετατρέψει τις δημοτικές εκλογές - όπως η ίδια η Νέα Δημοκρατία λέγει - σε μια κεντρική πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σ' αυτήν και την κυβέρνηση. Τι θα πει αυτό; Θα πει ότι οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας δεν στέκονται και χρειάζονται δεκανίκι. Ότι δεν έχουν προτάσεις, σχέδιο, ότι δεν έχουν ικανότητες και γι' αυτό πρέπει να πάμε αλλού την αντιπαράθεση. Έρχεται η ίδια η Νέα Δημοκρατία και ομολογεί ότι οι υποψήφιοί της δεν κερδίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και άρα θα πρέπει να αξιοποιήσουν κάποιο άλλο απόθεμα εμπιστοσύνης και όχι αυτό το οποίο έχουν οι υποψήφιοί της", τόνισε ο κ. Σημίτης.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η θέση ότι στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές "αναμετράται η κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση" είναι εις βάρος της αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, οδηγεί σε κομματικές δεσμεύσεις και δημιουργεί μια πορεία για μια αυτοδιοίκηση που χειραγωγείται.

    "Δεν θέλουμε τέτοια αυτοδιοίκηση. Εμείς θέλουμε μια αυτοδιοίκηση που καταπιάνεται με τα προβλήματα του τόπου", επισήμανε.

    "Κάποιοι, ίσως, θα πουν "μα, είναι ειλικρινές αυτό που λέω;". Γιατί και εδώ που σας μιλώ για αυτοδιοίκηση, υπάρχουν σημαίες του ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ έχει και αυτό υποψήφιους που στηρίζει. Όμως, εμείς θεωρούμε ότι οι εκλογές αυτές είναι πολιτικές. Είναι πολιτικές, διότι η Νομαρχία και ο Δήμος έχουν πάρα πολλές εξουσίες. Από τη Νομαρχία εξαρτάται, για παράδειγμα, αν θα γίνει έγκαιρα η καταγραφή των ζημιών και θα πάρουν τις αποζημιώσεις τους οι αγρότες. Από το Δήμο εξαρτάται αν θα υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί, αν τα σχολεία θα έχουν καλοριφέρ το χειμώνα. Από το Δήμο επίσης εξαρτάται αν θα βρει ο ίδιος και θα υποδείξει οικόπεδα για νέα σχολεία, αν θα κάνει τις επισκευές στα υπάρχοντα σχολεία. Από το Δήμο ακόμη εξαρτάται η υλοποίηση του Προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι"", υπογράμμισε.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι νομαρχίες και οι δήμοι επιτελούν λειτουργίες που αλλάζουν την κοινωνία, γι' αυτό και το ΠΑΣΟΚ θέλει δημάρχους και νομάρχες που ασπάζονται αυτό το όραμα της κοινωνίας.

    Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, πρέπει να απολαμβάνει αυτονομίας στις κινήσεις της με πλήρη ελευθερία. "Η αυτοδιοίκηση δεν είναι ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας που πρέπει να εκτελεί εντολές. Αντιθέτως μάλιστα, η αυτοδιοίκηση είναι εκείνη που πρέπει να έχει ανοικτό πεδίο δράσης", σημείωσε.

    "Γι' αυτό εμείς δεν δεχόμαστε την άποψη ότι οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι ένα δημοψήφισμα για την κυβέρνηση, όπου η αυτοδιοίκηση δεν παίζει κανένα ρόλο. Παίζει τον κύριο και τον πρώτο ρόλο. Και γι' αυτό λέω ότι πρέπει να διαλέξουμε δημάρχους και νομάρχες που είναι αφοσιωμένοι στην πόλη τους, που νοιάζονται για την πόλη τους", ανέφερε.

    "Δεν πρέπει να διαλέξουμε νομάρχες και δημάρχους που θεωρούν τη θέση ως εφαλτήριο για να γίνουν μετά βουλευτές ή να πάρουν υψηλές θέσεις στον κρατικό μηχανισμό και ως εκ τούτου να αποκομίσουν οφέλη, να διεκδικήσουν αρχηγίες και ούτω καθεξής. Οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση είναι εκλογές για την αυτοδιοίκηση", κατέληξε.

    [21] ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Βερολίνο, 21 Σεπτεμβρίου 2002 (17:43 UTC+2)

    Στη Γερμανία τα ρολόγια άρχισαν ήδη την αντίστροφη μέτρηση. Οι αυριανές εκλογές στη χώρα ίσως επιφέρουν αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου, η οποία όμως δεν θα αλλάξει την επίσημη θέση της χώρας όσον αφορά το θέμα της Κύπρου.

    Όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ διπλωματικοί κύκλοι του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ανεξάρτητα από το ποιός θα είναι ο Καγκελάριος που θα ηγηθεί της χώρας τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η Γερμανία δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της στο Κυπριακό.

    Η Γερμανία υποστηρίζει την απόφαση του Ελσίνκι για την Κύπρο, ωστόσο προτιμά την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, πριν την απόφαση που θα ληφθεί το Δεκέμβριο, στην Κοπεγχάγη για τη διεύρυνση. Επίσης θεωρεί ότι το πολιτικό πρόβλημα στην Κύπρο θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και με πνεύμα καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές, δήλωσαν οι ίδιοι κύκλοι.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [22] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

    Νέα Υόρκη, 21 Σεπτεμβρίου 2002 (17:38 UTC+2)

    Χαμηλούς τόνους στην αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών ενάντια στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, συστήνει ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Νέα Υόρκη, όπου εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στην 57η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως δεν τον εκπλήττει η προσπάθεια της Τουρκίας να μεγιστοποιήσει το θόρυβο "με την ελπίδα ότι το τελευταίο αυτό χαρτί που της έχει απομείνει θα σταματήσει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τουρκικές προσπάθειες θα είναι ανεπιτυχείς και σημείωσε πως "αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν περίπου πότε η Τουρκία μπλοφάρει και πότε μιλά σοβαρά".

    "Στην παρούσα περίπτωση οι συγκυρίες δεν είναι υπέρ της οποιασδήποτε ενέργειας από μέρους της Τουρκίας και δεν υποδεικνύουν υλοποίηση των απειλών", είπε ο κ. Κασουλίδης.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [23] ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Ν.ΥΟΡΚΗΣ ΟΔΕΥΕΙ Η COCA-COLA 3E

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2002 (17:36 UTC+2)

    Την πόρτα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης χτυπά η Coca-Cola Eλληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε., η οποία ανακοίνωσε ότι υπέβαλε ήδη τη σχετική αίτηση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Η.Π.Α.

    Η αίτηση αφορά στην εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τη δημόσια διάθεση έως 11.774.270 μετοχών της, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 5% του μετοχικού της κεφαλαίου.

    H ως άνω δημόσια διάθεση θα πραγματοποιηθεί μέσω της διάθεσης είτε τίτλων παραστατικών μετοχών ("ADSs") είτε μετοχών της Coca-Cola Τρία Έψιλον. Προς το παρόν δεν υφίσταται αγορά στην οποία να διαπραγματεύονται Αμερικανικά Παραστατικά Μετοχών της Coca-Cola Τρία Έψιλον.

    Από το σύνολο των προς διάθεση μετοχών, έως 7.100.058 μετοχές θα πωληθούν από την Socomex S.A. της ομάδας Κar-Tess και έως 4.674.212 μετοχές θα πωληθούν από την Refreshment Product Services, Inc., 100% θυγατρική της Τhe Coca-Cola Company (NYSE: KO).

    Επιπλέον, η Socomex S.A. έχει παράσχει στους αναδόχους της διάθεσης το δικαίωμα να αγοράσουν για την κάλυψη της προσφοράς («over-allotment option») έως 1.177.427 επιπλέον μετοχές, αριθμός που ισούται δηλ. με ποσοστό 10% επί του αριθμού των προς διάθεση μετοχών.

    Η Coca-Cola Τρία Έψιλον εκτιμά ότι η δημόσια διάθεση θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου 2002 και έχει υποβάλει αίτηση ώστε τα Πιστοποιητικά να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με το σύμβολο "CCH". H προσφορά των υφισταμένων μετοχών τελεί υπό την αίρεση ότι θα επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά και ότι θα ληφθούν οι αναγκαίες κανονιστικές εγκρίσεις. Η Credit Suisse First Boston είναι ο γενικός συντονιστής και κύριος ανάδοχος της διάθεσης και η Alpha Finance είναι κύριος ανάδοχος.

    Όπως έχει ανακοινωθεί, η Coca-Cola Tρία Έψιλον δεν προτίθεται να αντλήσει νέα κεφάλαια και δεν θα συμμετάσχει στη διάθεση.

    Η Coca-Cola Τρία Έψιλον είναι από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές μη αλκοολούχων ποτών στην Ευρώπη και ο δεύτερος μεγαλύτερος εμφιαλωτής προϊόντων Coca-Cola στον κόσμο, σύμφωνα με τον όγκο πωλήσεων. H Eταιρεία δραστηριοποιείται σε 26 χώρες με πληθυσμό πλέον των 500 εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι μετοχές της Coca-Cola Τρία Έψιλον διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, με παράλληλη εισαγωγή στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Αυστραλίας

    [24] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΟΝ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2002 (17:20 UTC+2)

    Αναπροσαρμόζεται από τη Δευτέρα το ελάχιστο δανειστικό επιτόκιο (ΕΔΕ) ανά νόμισμα στο λογαριασμό χορηγήσεων Alpha 605 σε συνάλλαγμα της Alpha Bank.

    Ειδικότερα το ΕΔΕ για το δολάριο των ΗΠΑ, διαμορφώνεται στο 4,10%, για το γιεν Ιαπωνίας, στο 2,35%, για το Φράγκο Ελβετίας στο 3% και για τη λίρα Αγγλίας στο 6,25%.

    [25] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2002 (17:00 UTC+2)

    Με το δεξί ξεκίνησαν οι Γιώργος και Ξενοφώντας Κουτσιούμπας στο 47ο παγκόσμιο πρωτάθλημα ελληνορωμαϊκής πάλης που διεξάγεται στη Μόσχα. Συγκεκριμένα στην κατηγορία των 96 κιλών ο Γιώργος Κουτσιούμπας νίκησε με πτώση τον Γεωργιανό Νοζάτζε. Σε λίγες ώρες ο Ελληνας αθλητής θα αντιμετωπίσει τον Τούρκο Οζάλ. Σε περίπτωση που κερδίσει και το απόγευμα προκρίνεται στην οκτάδα.

    Εξίσου καλά ξεκίνησε και ο Ξενοφώντας Κουτσιούμπας που κέρδισε τον Τούρκο Γιλμάζ με 7-2 στην κατηγορία των 120 κιλών. Το απόγευμα ο Ελληνας πρωταθλητής θα αντιμετωπίσει τον Λιθουανό Μιντάουγκας ο οποίος ηττήθηκε 4-2 από τον Τούρκο. Με νίκη ο Ξενοφώντας θα αντιμετωπίσει στον προημιτελικό το νικητή της συνάντησης Κλέιβ (Νορβηγία)-Χαλίκ (Εσθονία).

    Με νίκη (4-0) ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του και ο Γιώργος Παναγιώτου στην κατηγορία των 74 κιλών. Επιβλήθηκε του Νορβηγού Ιβερσεν και έτσι θα παίξει με άλλον αέρα το απόγευμα με τον Αμερικανό Ντάντζλερ.

    Τέλος στα 60κ., ο Χρήστος Γκίκας ηττήθηκε 7-0 από τον παγκόσμιο πρωταθλητή και δύο φορές «χρυσό» Ολυμπιονίκη Αρμέν Ναζαριάν από τη Βουλγαρία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 21 September 2002 - 18:13:44 UTC