Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-04-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] MHNYΣΗ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ Ο ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΚΑΤΑ Γ. ΚΟΥΡΗ
  • [02] K. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [03] Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΟ MPA.GR
  • [04] Ν.ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ: ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
  • [05] ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • [06] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] Ν.Δ.: Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤτΕ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ
  • [08] EKΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΡΕΤΑΝΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [10] ΚΑΡΔΙΤΣΑ: ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΥΠΑΘΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
  • [11] ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ
  • [12] ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΘΕΙ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΑΙΖΟΝ, ΛΕΕΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΕΟΤ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
  • [13] ΣΟΒΑΡΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΜΠΕΤΟΝ
  • [14] ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ & ΚΕΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ METROPOLIS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΟ 2002
  • [15] ΤΟ ΕΚΠΕ ΤΟΥ ΣΒΒΕ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΕ
  • [16] ΑΛΙ ΑΧΜΕΤΙ: ΔΕΜ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΠΓΔΜ
  • [17] ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [18] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΣΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
  • [19] Ο Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ
  • [20] ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ SARS ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [21] ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΜΕ 83-69 ΓΝΩΡΙΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΛΟΒΕΝΙΑ
  • [22] ΑΥΡΙΟ ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΘΑ ΔΩΣΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΒΟΛΕΪ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ
  • [23] ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΤΣΑΛΕΝΤΖ ΚΑΠ ΜΕ ΤΗ ΣΚΙΕΡΝ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ
  • [24] ΕΞΩΔΙΚΟ OKKA ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΟΚ
  • [25] Λ. ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ: ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΩ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ
  • [26] ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΞΙΝΗ Η ΣΚΟΝΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ
  • [27] ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
  • [28] ΒΟΗΘΕΙΑ 10 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΕΕ
  • [29] ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ Ο ΚΑΡΖΑΪ
  • [30] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ - Β. ΚΟΡΕΑΣ
  • [31] ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ
  • [32] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [33] Η ΚΟΘ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΕΡΓΑ ΡΩΣΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ
  • [34] ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΘΒΕ
  • [35] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

  • [01] MHNYΣΗ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ Ο ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΚΑΤΑ Γ. ΚΟΥΡΗ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2003 (13:54 UTC+2)

    Μήνυση και αγωγή κατά του εκδότη Γιώργου Κουρή θα καταθέσει ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας μετά το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυριανή» που αναφέρει ότι την προεκλογική εκστρατεία του είχε χρηματοδοτήσει ο επιχειρηματίας Ν. Αθανασούλης.

    Ο κ. Πρωτόπαπας χαρακτήρισε τον κ. Κουρή ψεύτη και συκοφάντη, τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μεταχειρίζεται τέτοιες μεθόδους και υπενθύμισε ότι έχει στο ενεργητικό του 17 καταδίκες. «Έχει επιχειρήσει κατά καιρούς να σπιλώσει δεκάδες στελεχών μας σε διάφορες χρονικές φάσεις της πολιτικής πορείας» τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν θα υποκύψω στους ηθικούς και πολιτικούς εκβιασμούς του κ. Κουρή. Αυτό είναι σαφές πρέπει να το ξέρετε πολύ καλά. Και ο κ. Κουρής πρέπει να το καταλάβει καλά. Γνωρίζουμε ότι ο κ. Κουρής θα συνεχίσει τον πόλεμο της λάσπης. Όσο και αν συνεχιστεί ο πόλεμος της λάσπης δεν με ενδιαφέρει».

    Για τη δική του στάση είπε ότι θα προχωρήσει μέχρι το τέλος και είπε χαρακτηριστικά: «Θα φτάσω μέχρι τέλους γιατί το οφείλω στο ΠΑΣΟΚ, το οφείλω στους πολίτες που με εμπιστεύονται, το οφείλω στην οικογένειά μου». Διευκρίνισε εξάλλου ότι απευθύνθηκε σήμερα στον Τύπο από τη θέση του υπουργού και του βουλευτή.

    [02] K. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ελσίνκι, 22 Απριλίου 2003 (13:21 UTC+2)

    Η προετοιμασία της συνόδου της Θεσσαλονίκης, οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο έλεγχος του μεταναστευτικού ρεύματος στην Ευρώπη και η σύνοδος κορυφής ΕΕ ΗΠΑ ήταν τα θέματα που συζήτησαν σήμερα στο Ελσίνκι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και η Φινλανδή ομόλογός του Ανέλι Γιετεενμέκι. Ο κ. Σημίτης ρωτήθηκε, εξάλλου, από Φινλανδό δημοσιογράφο πότε θα γίνουν οι εκλογές στην Ελλάδα. Ο ίδιος απάντησε ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2004.

    Ειδικότερα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι συζήτησε με τη Φινλανδή ομόλογό του τις αλλαγές στη θεσμική δομή της ΕΕ ώστε η κοινότητα να ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις και τη νέα πραγματικότητα των 25 κρατών μελών. Όπως επισήμανε, μετά τη σύνοδο της Θεσσαλονίκης θα δοθεί στα κράτη μέλη το χρονικό διάστημα των τριών με τεσσάρων μηνών προκειμένου να συζητηθούν οι αλλαγές στα εθνικά κοινοβούλια. Σε ό,τι αφορά στον έλεγχο του μεταναστευτικού ρεύματος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση από την ΕΕ στις χώρες που επιβαρύνονται περισσότερο γιατί τα σύνορά τους ταυτίζονται με τα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης.

    Σχετικά, τέλος, με τη σύνοδο κορυφής ΕΕ ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον τον Ιούνιο ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι στόχος της θα είναι να συζητηθούν όλα τα θέματα που έχουν προκύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα όπως το ζήτημα του Ιράκ, η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και ο έλεγχος των όπλων μαζικής καταστροφής.

    Το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναχωρεί για τη Στοκχόλμη.

    [03] Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΟ MPA.GR

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2003 (17:52 UTC+2)

    Της Νικόλ Καζαντζίδου

    Σε στάδιο πλήρους εφαρμογής βρίσκεται το Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του διαδικτύου.

    Ο υφυπουργός μίλησε ακόμα για τις προτεραιότητες της Ελλάδας στην ανάπτυξη του ελληνικού επιχειρείν στην ευρύτερη περιοχή της μέσης Ανατολής και έδωσε στοιχεία για το σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση για την οργάνωση των γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στις ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό.

    Αναφέρθηκε ακόμη στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και στις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης από αυτήν.

    Κύριε υφυπουργέ, αναλάβατε ένα αρκετά φιλόδοξο πρόγραμμα, το ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, μια σημαντική συνεισφορά της Ελλάδας που καλλιέργησε αρκετές ελπίδες στις χώρες της Βαλκανικής. Πού βρισκόμαστε σήμερα;

    Σε στάδιο πλήρους εφαρμογής. Μετά από 12 μήνες από την ημέρα που ανέλαβα το πρόγραμμα αυτό, έχουμε, πρώτον, αξιολογήσει ήδη τις προτάσεις για παραγωγικές επενδύσεις που έχουν κάνει οι ελληνικές εταιρίες για τις χώρες των Βαλκανίων και μέχρι 27 Μαίου θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία για την Αλβανία και τη Βουλγαρία, γιατί από τις έξι χώρες του Βαλκανικού προγράμματος, μόνο αυτές οι δύο έχουν κυρώσει τις συμφωνίες που υπογράψαμε. Οι άλλες, παρότι ενδιαφέρονται για τα προγράμματα έχουν αργές εσωτερικές διαδικασίες κύρωσης της συμφωνίας που συνάψανε με την Ελλάδα.

    Μέσα στο Μάιο, σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες πρόσληψης τεχνικού συμβούλου που είναι το πιο απαραίτητο εργαλείο για να προχωρήσει το πρόγραμμα.

    Στις 21 Ιουνίου, στη Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, όπου θα βρίσκονται και οι Βαλκάνιοι θα συζητήσουμε και με τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη της διαδικασίας ενώ και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα γίνει μία αποτίμηση του όλου προγράμματος. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά.

    Άρα όταν στις 15 Ιανουαρίου απαντούσατε στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Β. Ελλάδας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας

    Η ζωή απέδειξε ότι έχω δίκιο. Κανένας λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει για την προώθηση του ΕΣΟΑΒ. Δουλειά χρειάζεται. Επειδή μας ακούν και άνθρωποι στο εξωτερικό, θέλω να ξέρουν ότι η Ελλάδα προχωράει στην υλοποίηση ενός προγράμματος 550 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2006, για να προωθήσει την ανάπτυξη της βαλκανικής.

    Έχετε λάβει μέτρα για την προστασία των ελληνικών συμφερόντων επενδύσεων στο βαλκανικό περιβάλλον που θα λέγαμε ότι είναι ασταθές;

    Βεβαίως έχετε δίκιο, είναι ασταθές. Οι πιο αδύνατοι κρίκοι μετά τη δολοφονία του Τζίντζιτς είναι η Σερβία και ούτως ή άλλως οι εξελίξεις στη FYROM.

    Και επίσης το ζήτημα διαφθοράς στη Ρουμανία

    Τα θέματα διαφθοράς δεν είναι θέματα που δημιουργούν αστάθεια αλλά είναι θέματα που δημιουργούν επιχειρηματική αβεβαιότητα. Εμείς, έχουμε λάβει πολύ συγκεκριμένα μέτρα όχι τόσο νομικά, όσο σε επίπεδο επικοινωνίας με τις χώρες αυτές, εκεί που το πρόβλημα εμφανίζεται. Μπορούμε να χειριστούμε μεγάλα θέματα επί τόπου και αυτή αν θέλετε ήταν και η φιλοσοφία της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων από το υπουργείο Οικονομίας στο υπουργείο Εξωτερικών. Με την παρουσία μας στο Εξωτερικό να λύνουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε χώρες υψηλού πολιτικού ρίσκου, όπως είναι οι χώρες αυτές.

    Μια που το αναφέρατε, πιστεύετε ότι αυτή η μεταφορά της Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας στο υπουργείο Εξωτερικών έχει αποδειχθεί λειτουργική;

    Απόλυτα, έχουμε λύσει προβλήματα μεγάλων επενδύσεων στο εξωτερικό, έχουμε προσανατολίσει το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας σε συνδυασμό με τα δεδομένα εξωτερικής πολιτικής που έχουμε με πολύ σωστό τρόπο μέχρι στιγμής και προχωράμε το βαλκανικό πρόγραμμα, όπως και τα αναπτυξιακά προγράμματα στον υπόλοιπο κόσμο του ενδιαφέροντός μας, σε νότιο Καύκασο και Μέση Ανατολή.

    Ένα θέμα που σας απασχόλησε ήταν και το σχέδιο για τους Οικονομικούς και Εμπορικούς Ακολούθους, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή;

    Έχει υπογραφεί από τρεις υπουργούς και περιμένουμε να υπογραφεί και από τον κ. Χριστοδουλάκη και να κατατεθεί στη Βουλή. Είναι κλάδος του υπουργείου Εξωτερικών και το σχέδιο νόμου ρυθμίζει εσωτερικά θέματα του κλάδου αυτού. Βοηθάει βαθμολογικά και οικονομικά τους Οικονομικούς και Εμπορικούς Ακολούθους, θα παίρνουν όσα χρήματα παίρνουν και οι διπλωμάτες και θα εξελίσσονται ιεραρχικά.

    Το γραφείο του Οικονομικού και Εμπορικού Ακολούθου θα αποτελεί μονάδα της πρεσβείας και ο πρέσβης θα είναι ο αρμόδιος για όλα τα θέματα και θα έχει την τελική ευθύνη. Μία αρχή στην Ελλάδα, το υπουργείο Εξωτερικών, μία αρχή στο Εξωτερικό, η πρεσβεία.

    Οι πρόσφατες επισκέψεις σας σε ορισμένες χώρες του Κόλπου αποσκοπούσαν και στο άνοιγμα της Ελληνικής αγοράς στις χώρες της περιοχής;

    Υπάρχουν πολλά σχέδια για τη φάση ανοικοδόμησης του Ιράκ και για τη Μέση Ανατολή σε ό,τι αφορά τις οικονομικές μας σχέσεις και τα αναπτυξιακά μας προγράμματα. Επίσης, έχουμε πολλά σχέδια οικονομικής συνεργασίας και για τις χώρες του Κόλπου που είναι πλούσιες χώρες.

    Ήδη δρομολογείται συνεργασία με τους φορείς της Θεσσαλονίκης - ΣΕΒΕ, ΣΒΒΕ και Επιμελητήριο- στους οποίους ανέφερα χθες ότι πρέπει να ενημερώσω τον επιχειρηματικό κόσμο της Β Ελλάδας για τις ευκαιρίες στη Μέση Ανατολή, στο Ιράκ αλλά και στον Κόλπο.

    Εμείς ως κράτος διαμορφώσαμε το συμβατικό πλαίσιο για να κινηθεί ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος και είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε με δύναμη στον Έλληνα επιχειρηματία να πάει εκεί και να επενδύσει.

    Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης στην Αθήνα είχατε δηλώσει ότι ούτε στο μυαλό σας περιμένατε τέτοια επιτυχία.

    Ούτε στο μυαλό μου περίμενα ότι θα μπει η Κύπρος στην ΕΕ και ότι την ημέρα της υπογραφής της θα είμαι και εγώ παρόν. Είμαι υπερήφανος. Χρειάστηκε πολλή δουλειά, αλλά τελικώς δικαιωθήκαμε και είμαστε υπερήφανοι.

    Επόμενος σταθμός η Σύνοδος Κορυφής στη Θεσσαλονίκη. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

    Να είναι αθόρυβη. Η ανησυχία μου είναι αυτή που είχα και για τη 16η Απριλίου. Η πρώτη μου λοιπόν, μεγάλη αγωνία είναι να πάμε αθόρυβα, όχι ότι είναι κακός ο θόρυβος, η βία είναι κακιά. Το δεύτερο, είναι να προχωρήσει η πολιτική μας στα Βαλκάνια που αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας και το τρίτο είναι να προχωρήσει η πολιτική μας για την ασφάλεια της Ευρώπη. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με την παράνομη μετανάστευση για παράδειγμα. Η επιτυχία της Συνόδου εδώ θα κριθεί από το πόσο καλά θα προχωρήσουν τα θέματα της προεδρίας και από το αν οι διαμαρτυρίες θα γίνουν κανονικά και σε ένα πλαίσιο τήρησης του Συντάγματος.

    Σχετικά με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, εκτιμάτε ότι το νομικό πλαίσιο για τη διασφάλιση της διαφάνειας και την αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι επαρκές;

    Το νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές. Αυτό που χρωστάμε στα θέματα της διαφθοράς είναι η εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου. Δεν λέω τίποτε περισσότερο, από το να επαναλαμβάνω τα πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη, του κ. Νικηφόρου Διαμαντούρου. Οι πολεοδομίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι γωνιές που θέλουν πολλή προσοχή. Όποιος μιλά αόριστα για τη διαφθορά, κάνει δημαγωγία. Όποιος μιλά για τη διαφθορά, πρέπει να γίνεται πολύ συγκεκριμένος, και εγώ θέλοντας να είμαι συγκεκριμένος, σας λέω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κριθεί το 2004 από τον ελληνικό λαό στις εκλογές, αν κατάφερε να εφαρμόσει σωστά το νομοθετικό πλαίσιο και να περιορίσει τη διαφθορά.

    [04] Ν.ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ: ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2003 (14:20 UTC+2)

    Η σφικτή μακροοικονομική πολιτική σε βάθος χρόνου, σε συνδυασμό με την άμεση εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αποτελούν το δίπτυχο της επιτυχίας της ελληνικής οικονομίας στα αμέσως επόμενα έτη, επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Νίκος Γκαργκάνας, στην ετήσια έκθεσή του.

    Τα κύρια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως τονίζει στην έκθεση ο κ. Γκαργκάνας, εξακολουθούν να είναι η ανεργία, ο πληθωρισμός, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το υψηλό δημόσιο χρέος.

    Ο διοικητής του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον επτά χρόνια- και μάλιστα με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο- για να υποχωρήσει το δημόσιο χρέος της χώρας στο προβλεπόμενο από το Σύμφωνο Σταθερότητας, 60% του ΑΕΠ.

    Σημειώνεται ότι ο διοικητής του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας, διατηρεί την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 3,7% φέτος, ενώ για τον τιμάριθμο, εκτίμησε, ότι εάν το πετρέλαιο διατηρηθεί στα επίπεδα των 25 δολ., θα υπάρξει αισθητή υποχώρησή του.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, ο κ. Γκαργκάνας τόνισε επίσης την ανάγκη για περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση, πραγματοποιώντας μάλιστα ειδική αναφορά στις αλλαγές που απαιτείται να γίνουν στην αγορά εργασίας.

    Όπως υπογράμμισε ο κ. Γκαργκάνας, είναι έντονη η ανάγκη για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, προκειμένου οι νέοι και οι γυναίκες να ενταχθούν πιο εύκολα στην αγορά εργασίας, ενώ ζήτησε και μεγαλύτερη ελαστικότητα στα ωράρια, για την ενίσχυση της ευκαμψίας της αγοράς εργασίας.

    ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Την εκτίμηση ότι ο φάκελος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα πρέπει να ξανανοίξει όταν «ωριμάσουν οι συνθήκες» και εφόσον πρώτα θα έχει διαμορφωθεί η απαραίτητη συναίνεση, διατύπωσε στην ομιλία του ο διοικητής της ΤτΕ.

    Ο κ. Γκαργκάνας, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεσή του, τάσσεται υπέρ της αύξησης του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, χωρίς ωστόσο να διαφωνεί με τους μέχρι στιγμής χειρισμούς της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό.

    "Πρέπει να επισπευσθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές", υπογραμμίζεται για ακόμα μια φορά στην έκθεση, κάτι που όπως σημειώνεται, δεν αφορά μόνο τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και πλήθος άλλων αγορών, όπου τα βήματα που έχουν γίνει δεν κρίνονται ως επαρκή.

    Στην έκθεση, ο κ. Γκαργκάνας πραγματοποιεί ενδεικτικά αναφορά στον τομέα της ενέργειας, όπου υφίστανται ολιγοπωλιακές καταστάσεις που δεν προάγουν τον υγιή ανταγωνισμό και τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις.

    Ως παράδειγμα επιτυχούς απελευθέρωσης, παρατίθεται στην ετήσια έκθεση του κ. Γκαργκάνα, η περίπτωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών. O ανταγωνισμός στην κινητή και στη σταθερή τηλεφωνία, επέτρεψε όχι απλά να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και να υπάρχουν μειώσεις τιμών επί σειρά ετών, αναφέρεται στην έκθεση.

    Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρεται στην έκθεσή του στη σχέση υψηλών πληθωριστικών πιέσεων και ελλιπούς ανταγωνισμού, υπογραμμίζοντας ότι «οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν πρόκειται να έχουν άμεσο (σε ορίζοντα εβδομάδων ή μηνών) αντίκτυπο στην πορεία του τιμαρίθμου».

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γκαργκάνας καλεί τους κοινωνικούς εταίρους να υιοθετήσουν μετριοπαθή στάση κατά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καταλήγοντας σε αυξήσεις μισθών στα όρια της παραγωγικότητας.

    ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά τον κ. Γκαργκάνα, δεν εμφανίζουν προβλήματα και όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεσή του, "διαθέτουν ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια".

    Σε ό,τι αφορά την πιστωτική επέκταση, ο κ. Γκαργκάνας υπογραμμίζει ότι εξακολουθεί να τρέχει με υψηλούς ρυθμούς, προσθέτοντας ωστόσο ότι επιβραδύνεται σε σύγκριση με προηγούμενα έτη.

    [05] ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2003 (14:14 UTC+2)

    Αποζημιώσεις θα κληθούν να πληρώσουν ο ένας στον άλλο ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης και ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, για την υπόθεση της «Mayo».

    Συγκεκριμένα το Πολυμελές Πρωτοδικείο αποφάσισε ο κ. Λαλιώτης να καταβάλει στον κ. Μητσοτάκη αποζημίωση ύψους 100 εκ. δραχμών για ηθική βλάβη, που του προκάλεσε με συκοφαντικούς ισχυρισμούς τον περασμένο Οκτώβριο για διακίνηση μαύρων χρηματικών ποσών μέσω λογαριασμών της εταιρίας ''Mayo'' που ανήκαν στην οικογένεια Μητσοτάκη.

    Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης καλείται να καταβάλει στον κ. Λαλιώτη το ποσό των είκοσι εκατομμυρίων δραχμών ως αποζημίωση για ηθική βλάβη με αφορμή τη φράση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ «ο Λαλιώτης είναι το πιο άθλιο πράγμα που έχω δει στην πολιτική ζωή''.

    [06] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Σε πέντε βασικούς τομείς επικεντρώνονται οι στόχοι των αστυνομικών αρχών στο

    ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε ο νέος γενικός αστυνομικός διευθυντής, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Τζέκης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα με δημοσιογράφους.

    Ο κ. Τζέκης καθόρισε τις προτεραιότητες και τους στόχους της Αστυνομίας στη

    Θεσσαλονίκη, εξαγγέλλοντας παράλληλα νέα μέτρα, όπως την καθιέρωση του ναρκοτέστ, την ενημέρωση για την μικροεγκληματικότητα από τα δημοτικά συμβούλια των περιοχών, αλλά και προτάσεις για να μην συνεχιστεί η «τρομοκρατία της νταλίκας» στις εθνικές οδούς, όπως είπε.

    Όπως ανακοίνωσε θα ζητήσει από το δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης να γίνει ειδική συνεδρίαση για την εγκληματικότητα και το ίδιο θα πράξουν αξιωματικοί σε όλα τα

    δημοτικά συμβούλια της πόλης. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν επίσης και για τα φαινόμενα διαφθοράς στην Αστυνομία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι επίορκοι συνάδελφοί του "δεν πρέπει να φορούν τη στολή αστυνομικού, αλλά ριγέ στολή».

    Ο κ. Τζέκης δεσμεύτηκε επίσης, ότι θα απευθύνει στα αρμόδια υπουργεία προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου των παραβατών οδηγών φορτηγών, όπως την ενίσχυση των σιδηροδρομικών αλλά και των θαλάσσιων μεταφορών.

    «Να επιδοτήσει η Πολιτεία τις μεταφορές αυτές, δεν μπορεί να στηριχτεί η πολιτική της στην νταλίκα», είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση έχουμε να κάνουμε με την «τρομοκρατία της νταλίκας».

    Αναφερόμενος στην εισαγωγή ναρκωτικών από βόρειες γειτονικές χώρες κατηγόρησε

    τις κυβερνήσεις της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ για ανοχή και υπογράμμισε πως θα πρέπει να επέμβει η διεθνής κοινότητα. "Δεν μπορεί να καλλιεργούνται στο Φίερι της Αλβανίας χιλιάδες στρέμματα χασίς και στα Σκόπια να λειτουργούν εργοστάσια ηρωίνης και εμείς να περιμένουμε τις μικροποσότητες», είπε.

    Στο μεταξύ, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, επισήμανε ότι η

    προετοιμασία συνεχίζεται, αλλά η ισχύς των μέτρων θα καθοριστεί και από τις εξελίξεις της περιόδου εκείνης.

    [07] Ν.Δ.: Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤτΕ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2003 (20:31 UTC+2)

    "Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με εξαιρετικά διπλωματική και διακριτική γλώσσα επεσήμανε και τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και τις αδυναμίες της οικονομικής πολιτικής", δήλωσε ο συντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων της Ν.Δ. Γιώργος Αλογοσκούφης, με αφορμή την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του κ. Γκαργκάνα για την ελληνική οικονομία.

    "Είναι σαφές μέσα από την έκθεση ότι η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική δεν έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ούτε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, ούτε το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, ούτε το πρόβλημα της ανεργίας και του πληθωρισμού, ούτε τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας", ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης.

    "Επιπλέον ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επεσήμανε ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί το ασφαλιστικό πρόβλημα, διαψεύδοντας έτσι τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί του αντιθέτου", τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης σημειώνοντας ότι "επιβεβαιώνονται με έμμεσο τρόπο οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την κυβερνητική αναποτελεσματικότητα και αδράνεια που έχουν μεγάλο κόστος για την οικονομία".

    "Η χώρα χρειάζεται μια διαφορετική οικονομική πολιτική και μια διαφορετική κυβέρνηση", υπογράμμισε.

    Εξάλλου σχολιάζοντας την έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ο υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Οικονομίας της Ν.Δ. Ν. Νικολόπουλος σημείωσε σε αυτήν επισημαίνονται, για μία ακόμη φορά, έστω και εμμέσως, οι κυβερνητικές αδυναμίες στο θέμα των επενδύσεων και της ανάπτυξης.

    "Επιβεβαιώνεται ότι η κυβερνητική πολιτική δεν προωθεί τις διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι απαραίτητες για να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας: η ανεργία, ο πληθωρισμός, η ακρίβεια, οι περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες", είπε ο κ. Νικολόπουλος.

    "Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι η κυβερνητική πολιτική έχει οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδο. Η μόνη ελπίδα για τον τόπο είναι μία νέα κυβέρνηση, μία κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας", τόνισε.

    [08] EKΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Τη σημασία που έχει για την υγεία και τη μελλοντική ζωή των παιδιών η διασφάλιση συνθηκών που θα επιτρέπουν την υγιεινή ανάπτυξή τους υπογράμμισε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση της νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

    Ο κ. Ψωμιάδης τόνισε ότι η νομαρχία αναπτύσσει δράσεις μέσα από τον τομέα της δημόσιας υγείας, υποβοηθώντας προγράμματα παιδικών εμβολιασμών σε ασθενείς και κοινωνικά περιθωριακές πληθυσμιακές ομάδες με γνώμονα την προαγωγή της δημόσιας υγείας και την πρόληψη. Γνωστοποίησε ακόμη ότι πρόθεση της νομαρχίας είναι η έναρξη ενός κύκλου ενημερωτικών επισκέψεων σε σχολεία για θέματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και αντίστοιχες πρωτοβουλίες στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας.

    Την εκδήλωση χαιρέτισε ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσάμης, ο οποίος διαβεβαίωσε για την ενίσχυση, εκ μέρους του Συλλόγου, πρωτοβουλιών που καλλιεργούν στην κοινή συνείδηση αρχές και πρότυπα που συνεισφέρουν στην οικοδόμηση υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΡΕΤΑΝΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2003 (20:14 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης συζήτησαν σήμερα στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ντένις Μακ Σέιν.

    Ειδικότερα αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα συμπεράσματα των εργασιών της συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης. Επίσης εκφράστηκε το κοινό ενδιαφέρον για την ανάγκη αποστολής ισχυρού μηνύματος στήριξης των προσπαθειών εκδημοκρατισμού και καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος στα Βαλκάνια. Γενικότερα οι δύο πλευρές συζήτησαν τα βασικά ζητήματα της πολιτικής της Ε.Ε. απέναντι στις βαλκανικές χώρες.

    [10] ΚΑΡΔΙΤΣΑ: ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΥΠΑΘΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

    Καρδίτσα, 22 Απριλίου 2003 (19:44 UTC+2)

    Στην υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων του νομού Καρδίτσας και συγκεκριμένα των αθίγγανων και των ατόμων με αναπηρίες, στοχεύει το πρόγραμμα που εφαρμόζεται από το Κέντρο Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών της ΑΝ.ΚΑ. ΑΕ, σε συνεργασία με το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας και το Κέντρο Υποστήριξης για ΑΜΕΑ Ορίζοντες.

    Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά 75% και συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά 25%.

    Η διάρκεια του σχεδίου δράσης είναι 9 μήνες και αφορά συνολικά 140 άτομα του νομού Καρδίτσας. Το σχέδιο στοχεύει στην κοινωνική και εργασιακή προετοιμασία, στην άρση των διακρίσεων και στην ενδυνάμωση των ατόμων που απειλούνται με αποκλεισμό από την αγορά εργασίας.

    Με τις προβλεπόμενες δράσεις επιδιώκεται επίσης η ενεργοποίηση του ίδιου του ατόμου, ώστε να αναπτύξει δεξιότητες κοινωνικές και επαγγελματικές που είναι απαραίτητες για να ενσωματωθεί κοινωνικά και επαγγελματικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Με αυτό τον τρόπο προωθούνται μέτρα υπέρ της πρόληψης του αποκλεισμού από την αγορά εργασίας.

    [11] ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Λιγότεροι είναι οι Ελληνες που επέλεξαν φέτος να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα, κάνοντας ένα ταξίδι μέσω των τουριστικών πρακτορείων.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA), Iωάννης Ευαγγέλου, εκτίμησε, μιλώντας στο ΜΠΕ, ότι οι κρατήσεις της ελληνικής πελατείας στα τουριστικά πρακτορεία για τις διακοπές του Πάσχα, μειώθηκαν κατά 10 - 15% σε σχέση με πέρσι.

    Ο κ. Ευαγγέλου απέδωσε τη μείωση αυτή στον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά και στην οικονομική δυσπραγία των Ελλήνων.

    Ο δημοφιλέστερος προορισμός για τις διακοπές του Πάσχα παραμένει η Κέρκυρα, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Ευαγγέλου, ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών βρίσκονται η Πάτμος, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Καλαμπάκα και το Πήλιο.

    Σε ότι αφορά τους προορισμούς του εξωτερικού, οι περισσότερες κρατήσεις για τις φετινές πασχαλινές διακοπές έχουν γίνει για το Παρίσι, τη Ρώμη, την Πράγα, τη Βιέννη και την Τυνησία.

    Τέλος, ο κ. Ευαγγέλου υπογράμμισε ότι έχουν ανασταλεί τα ταξιδιωτικά πακέτα για τις χώρες της Ασίας στις οποίες διαπιστώθηκαν κρούσματα της άτυπης πνευμονίας. Οπως ανέφερε, ιδιαίτερα έχει πληγεί η Κίνα, η οποία τα τελευταία χρόνια ήταν αρκετά δημοφιλής προορισμός.

    Γ.Χ.

    [12] ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΘΕΙ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΑΙΖΟΝ, ΛΕΕΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΕΟΤ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Ουάσιγκτον, 22 Απριλίου 2003 (18:58 UTC+2)

    Την αισιοδοξία του ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ δεν θα καταστρέψουν εντελώς την τουριστική κίνηση, εξέφρασε ο Γενικός διευθυντής του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Αμερικής και Καναδά, κ. Γιώργος Ταμπάκης. Ο κ. Ταμπάκης, μιλώντας στην Ελληνική υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής», αναφέρθηκε στην κρίση του παγκόσμιου τουρισμού καθώς και την μείωση των ταξιδιών. «είναι πασιφανές,» είπε χαρακτηριστικά «ότι ο κόσμος και ιδιαίτερα οι αμερικανοί έχουν την φοβία του ταξιδιού και δικαιολογημένα. Παρόλα αυτά, συνέχισε είμαι αισιόδοξος βλέποντας τους ρυθμούς των πολεμικών επιχειρήσεων, αλλά και την κίνηση στα χρηματιστήρια, και πιστεύω πως δεν θα χαθεί πλήρως η καλοκαιρινή σεζόν.

    Σε σχετική ερώτηση για το πόσο θα ενισχύσει την τουριστική καμπάνια της Ελλάδας, η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Ταμπάκης είπε πως το ότι η Ελλάδα είναι η διοργανώτρια χώρα των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 αποτελεί και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. «Το μεγάλο μας χαρτί,» είπε χαρακτηριστικά «είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες, είναι το εφαλτήριο που μπορεί να περάσει κανείς τα πιο καίρια μηνύματα με αποτελεσματικότητα στην τουριστική πελατεία της Αμερικής. Χρειάζεται βέβαια ένα συντονισμένο πρόγραμμα επικοινωνίας.»

    Αναφερόμενος σε σχόλια αμερικανικών εφημερίδων για έντονο αντιαμερικανισμό στην Ελλάδα είπε πως η σύγχυση οφείλεται στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις. «Χρειάζεται μια διευκρίνηση το συντομότερο δυνατό. Αντιπολεμικές διαδηλώσεις δεν έγιναν μόνο στην Ελλάδα. Έγιναν και εδώ στην Αμερική. Δεν σημαίνει ότι οι αμερικανοί είναι αντιαμερικάνοι,»Είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε, «Άρα δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.»

    Καταλήγοντας ο Γενικός διευθυντής του ΕΟΤ στην Αμερική και Καναδά κ. Ταμπάκης αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή διάσταση της Ελλάδας λέγοντας: «Επειδή είμαστε και χώρα μέλος της Ευρώπης, θέλω να πω το εξής: κατά πόσο πρέπει να φοβάται ο αμερικανός να ταξιδέψει στην Ευρώπη. Πιστεύω πως, χωρίς φόβο, το δηλώνω υπεύθυνα και τους προσκαλώ στην Ελλάδα να το διαπιστώσουν οι ίδιοι.»

    [13] ΣΟΒΑΡΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΜΠΕΤΟΝ ΑΡΜΕ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2003 (18:42 UTC+2)

    Σε σημαντικό πρόβλημα για τις τεχνολογικά προηγμένες κοινωνίες ανά την υφήλιο έχει εξελιχθεί το ζήτημα της ανθεκτικότητας του οπλισμένου σκυροδέματος, καθώς έχει σοβαρές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ συνδέεται και με το «υπ΄ αριθμόν ένα» ζητούμενο της εποχής, το θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης της τεχνολογίας.

    Η αυξανόμενη σημασία του οπλισμένου σκυροδέματος, η παραγωγή του οποίου σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται σε 10 δισ. τόνους ετησίως, οδήγησε τον Τομέα Επιμόρφωσης του ΤΕΕ/ΤΚΜ να διοργανώσει ημερίδα για τα «Ειδικά Θέματα Σκυροδέματος», που πραγματοποιήθηκε, στις εγκαταστάσεις του συνεδριακού κέντρου «Ν.Γερμανός».

    Όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα, ενδεικτικό των μεγάλων οικονομικών επιπτώσεων που συνδέονται με την ανθεκτικότητα του σκυροδέματος είναι το γεγονός ότι, στις ΗΠΑ, πάνω από το 1/3 του ετήσιου τζίρου του κατασκευαστικού κλάδου διατίθεται για επισκευές, εξαιτίας προβλημάτων στο συγκεκριμένο δομικό υλικό, ευρύτερα γνωστό ως «μπετόν αρμέ» (αφού το ολικό κόστος επισκευής μπορεί να φτάσει έως και στο 40% της αρχικής επένδυσης).

    Κατά συνέπεια, υπάρχει ισχυρό οικονομικό κίνητρο για την αντιμετώπιση του θέματος, δεδομένου ιδίως ότι αν ο ωφέλιμος χρόνος ζωής των κατασκευών οπλισμένου σκυροδέματος επιμηκυνθεί με προστατευτικά μέσα, επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων (σήμερα, για τα έργα υποδομής, ο αποδεκτός ωφέλιμος χρόνος είναι πάνω από 100 χρόνια).

    Γίνεται εμφανές ότι το πρόβλημα της ανθεκτικότητας του οπλισμένου σκυροδέματος, που επανειλημμένως έχει διαπιστωθεί και συζητηθεί στη χώρα μας, δεν είναι ελληνικό «προνόμιο». Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του αμερικανικού National Material Advisory Board, στοιχεία της οποίας αναφέρθηκαν στην ημερίδα, πάνω από 253.000 γέφυρες στις ΗΠΑ παρουσίαζαν σοβαρά προβλήματα σε χρόνο λιγότερο από 20-30 χρόνια από την κατασκευή τους. Αντίστοιχα προβλήματα διαπιστώθηκαν και σε άλλα έργα υποδομής, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.

    Τα παραπάνω προκύπτουν από εισηγήσεις που πραγματοποίησαν στην ημερίδα οι καθηγητές του ΑΠΘ, Ιωάννα Παπαγιάννη («Θέματα τεχνολογίας και ανθεκτικότητας σκυροδέματος»), Χρήστος Ιγνατάκης («Κατασκευαστικές Διατάξεις») και Ανδρέας Κάππος («Ρηγμάτωση σκυροδέματος»), καθώς επίσης και ο αναπληρωτής καθηγητής Αλέξανδρος Τσώνος («Υλικά και τεχνικές επισκευών σκυροδέματος») και ο πολιτικός μηχανικός Νίκος Μαρσέλλος («Κανονισμός Τεχνολογίας Σκυροδέματος '97»- Ευθύνες επιβλέποντος μηχανικού»).

    Όπως γίνεται σαφές και από τη θεματολογία των εισηγήσεων, οι εργασίες της ημερίδας στόχευαν να δώσουν αφορμή για γόνιμο προβληματισμό, όσον αφορά την επίτευξη αποτελεσμάτων στην πράξη. Άλλωστε, όπως εξήγησε και ο γενικός γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Βενέτης Μπούρας, σκοπός της εκδήλωσης ήταν να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις, βάσει των οποίων μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για ασφαλέστερες, αισθητικά αρτιότερες και λειτουργικότερες κατασκευές.

    Στη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας, των οποίων προήδρευσε η κα Πηνελόπη Ράλλη, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ, οι πέντε εισηγητές παρουσίασαν τις «παθογένειες» του οπλισμένου σκυροδέματος. Επίσης, κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για τον έλεγχο της συνήθους αν όχι αναπόφευκτης- ρηγμάτωσης του σκυροδέματος (η οποία, όπως τονίστηκε, νομιμοποιείται μόνο στο μπετόν αρμέ μεταξύ όλων των δομικών υλικών, αρκεί να μην υπερβεί τα ανώτατα όρια), της διάβρωσης, της ενανθράκωσης κτλ.

    Όπως τονίστηκε, η αντιμετώπιση του προβλήματος ανθεκτικότητας των κατασκευών σκυροδέματος μπορεί να γίνει τόσο στη φάση του σχεδιασμού (μέσω της επιλογής υλικών και χρήσης νέων, της τεχνολογίας εφαρμογής και του ελέγχου της αποτελεσματικότητας), όσο και κατά τη διάρκεια της «ζωής» του κτίσματος (με επιφανειακή προστασία, επί τόπου ελέγχους και μεθόδους διάγνωσης και με τη χρήση ειδικών προϊόντων και συστημάτων παρακολούθησης). Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο θέμα της χρήσης του τσιμέντου, καθώς αν και το συγκεκριμένο υλικό αποτελεί «εκ των ων ουκ άνευ» για το οπλισμένο σκυρόδεμα, υπό ορισμένες συνθήκες η αύξηση της ποσότητάς του θα μπορούσε να περιορίσει την ανθεκτικότητα της κατασκευής.

    Παράλληλα, στη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα νέα σύνθετα υλικά που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση κατασκευών οπλισμένου σκυροδέματος (π.χ FRPs), τα οποία προσφέρουν μεν σημαντικές νέες δυνατότητες και προοπτικές, αλλά προαπαιτούν εξειδικευμένη γνώση και δεν θα ήταν φρόνιμο να υπερεκτιμηθούν στην παρούσα φάση. Στην Ελλάδα, η ενίσχυση στοιχείων σκυροδέματος με σύνθετα υλικά καλύπτεται από τις «Συνοπτικές οδηγίες για επισκευή του φέροντος οργανισμού κτιρίων από οπλισμένο σκυρόδεμα με βλάβες από σεισμό» του ΥΠΕΧΩΔΕ και από τις «Συστάσεις για προσεισμικές και μετασεισμικές επεμβάσεις σε κτίρια», επίσης του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τους περισσότερους εισηγητές και στο θέμα του νέου Ελληνικού Κανονισμού Οπλισμένου Σκυροδέματος, ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζει κενά ή αντιμετωπίζει την κατάσταση αποσπασματικά. Τέλος, αναφέρθηκαν τα κυριότερα σημεία του Ευρώδικα 2.

    [14] ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ & ΚΕΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ METROPOLIS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΟ 2002

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2003 (18:02 UTC+2)

    Αύξηση τζίρου και κερδών, έναντι του 2001, πέτυχε τη χρήση του 2002 η εταιρία Μετρόπολις Πληροφορική. Ειδικότερα, η επιχείρηση, που έχει εκκινήσει διαδικασία εισαγωγής των μετοχών της στη Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά (ΝΕΧΑ), εμφάνισε το 2002 κύκλο εργασιών 3.088.860,86 ευρώ, αυξημένο κατά 4,5% έναντι του 2001, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν το 2002 σε 1.248.495 ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο 5,2%, σε σχέση με τη χρήση του 2001.

    Η εταιρία, που δραστηριοποιείται στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων στους τομείς σάρωσης, ταξινόμησης εγγράφων, εισαγωγής, επεξεργασίας, διαχείρισης και αρχειοθέτησης δεδομένων, καθώς και διαδικτυακών εφαρμογών, έχει εκτελέσει περισσότερα από 40 έργα σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, με έμφαση στον τραπεζικό χώρο

    Στο μεταξύ, η Μετρόπολις, στο μετοχικό κεφάλαιο της ποίας μετέχει από το 2001 η Siemens ΑΕ, εισήγαγε πρόσφατα στην αγορά ένα νέο -καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα- προϊόν, το σύστημα διαχείρισης και ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, AdActa DMS.

    [15] ΤΟ ΕΚΠΕ ΤΟΥ ΣΒΒΕ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2003 (17:59 UTC+2)

    Ρόλο εθνικού συντονιστή, για την εκστρατεία που ξεκινά σε όλη την Ευρώπη τον τρέχοντα μήνα, με στόχο την ενημέρωση των ΜΜΕ για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες ενόψει της διεύρυνσης της Ε.Ε, αναλαμβάνει στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφοριών για Επιχειρήσεις (ΕΚΠΕ) του ΣΒΒΕ.

    Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής, θα υλοποιήσουν δράσεις ενημέρωσης τα ΕΚΠΕ της Καβάλας (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Καβάλας ), του Βόλου (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος), του Πειραιά (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά) και της Ρόδου (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου).

    Οσον αφορά γενικότερα την πανευρωπαϊκή εκστρατεία, από τον Απρίλιο 2003 οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) θα μπορούν να ενημερώνονται και να συμμετέχουν σε υποστηρικτικές δράσεις, προκειμένου να επωφεληθούν από τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, που προκύπτουν από την Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι παραπάνω δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης από τη Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ξεκινήσει σε όλη την Ευρώπη και θα διαρκέσει 12 μήνες. Η καμπάνια που φέρει το τίτλο «Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στο πλαίσιο της Διεύρυνσης της Ευρώπης» έχει ως στόχο:

    -Tην παροχή στις ΜΜΕ πρακτικών και ουσιαστικών πληροφοριών για τον εντοπισμό των επιχειρηματικών ευκαιριών από την Διεύρυνση της ΕΕ.

    -Tην υποστήριξη της δραστηριότητάς τους με τη συμμετοχή τους σε επιχειρηματικές συναντήσεις και εκδηλώσεις με τις επιχειρήσεις των 10 νέων κρατών.

    Την ευθύνη για την υλοποίηση της καμπάνιας έχουν τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Πληροφοριών για Επιχειρήσεις (ΕΚΠΕ) σε 26 χώρες της Ευρώπης. Το δίκτυο των ΕΚΠΕ ιδρύθηκε από της Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1987 και διευρύνθηκε στις υποψήφιες χώρες το 1999.

    Ο κύριος σκοπός των ΕΚΠΕ περιλαμβάνει την παροχή πληροφοριών και την υποστήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) σε θέματα που σχετίζονται με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την προοπτική να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που τους παρέχει.

    Στην καμπάνια θα συμμετάσχουν συνολικά 200 ΕΚΠΕ τα οποία και θα διοργανώσουν περίπου 400 δράσεις περιφερειακής εμβέλειας. Ειδικότερα δε οι δράσεις αφορούν:

    -Ενημερωτικές Ημερίδες και Εκδηλώσεις για τον εντοπισμό και την παρουσίαση των στρατηγικών επιχειρηματικών ευκαιριών που θα προκύψουν από τη διεύρυνση.

    -Επιχειρηματικές Ομάδες (business clubs) για την ανταλλαγή εμπειριών και την γνωριμία με επιχειρήσεις παρόμοιων ή και διαφορετικών κλάδων των υπό ένταξη χωρών.

    -Εξειδικευμένες Υπηρεσίες πληροφόρησης και ανεύρεσης συνεργατών στις υπό ένταξη χώρες.

    [16] ΑΛΙ ΑΧΜΕΤΙ: ΔΕΜ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 22 Απριλίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να αποσταθεροποιηθεί γιατί υπάρχουν ισχυρά πολιτικά κόμματα και συμπαράσταση από τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος DUI, Αλι Αχμέτι, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα.

    Σχολιάζοντας στην παραίτηση που υπέβαλε ο Αρμπέν Τζαφέρι από την προεδρία του DPA, διαμαρτυρόμενος για την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας της Οχρίδας, ο κ. Αχμέτι τόνισε ότι η συμφωνία προωθεί τα δικαιώματα όλων των πολιτών της χώρας και ανοίγει το δρόμο της ένταξης της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

    «Όταν υπογράφθηκε η συμφωνία της Οχρίδας είχαμε με το κόμμα του Τζαφέρι μια κοινή θέση και αναλάβαμε μαζί την υποχρέωση της εκπλήρωσης της συμφωνίας. Δεσμευτήκαμε ενώπιον των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για αυτό η συμφωνία της Οχρίδας έχει διεθνή χαρακτήρα», τόνισε.

    Περαιτέρω, σημείωσε ότι οι προτάσεις που διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι σε άρθρο του στην «Ντνέβνικ» για διαίρεσης της χώρας μεταξύ Αλβανών και Σλάβων, προωθούν τη διχόνοια και το μίσος και οδηγούν σε νέες ένοπλες συγκρούσεις, δήλωσε.

    [17] ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Σκόπια, 22 Απριλίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Η Βουλή της ΠΓΔΜ επικύρωσε σήμερα ομόφωνα τον νόμο για το καθεστώς της αποστολής ενός στρατιωτικού τμήματος στο Κουβέιτ, το οποίο θα ενταχθεί στις συμμαχικές δυνάμεις και θα συμμετάσχει στην αποκατάσταση της τάξης στο Ιράκ.

    Στο Κουβέιτ βρίσκονται ήδη δύο αξιωματικοί, ενώ πρόκειται να μεταβούν 28 στρατιώτες καμια ομάδα γιατρών και νοσοκόμων.

    Η υπουργός Εξωτερικών Ιλίνκα Μίτρεβα τόνισε στην εισήγηση της ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα έχουν το ρόλο της αποκατάστασης της ειρήνης και τάξης της παροχής ανθρωπιστικές βοήθειας και της ανοικοδόμησης του Ιράκ.

    [18] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΣΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ

    Τασκένδη, 22 Απριλίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Επίσκεψη στο Ουζμπεκιστάν πραγματοποιεί από χθες ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου, την πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους της Ρουμανίας σε πρώην σοβιετική δημοκρατία στην κεντρική Ασία.

    Ο κ. Ιλιέσκου συναντήθηκε σήμερα στην Τασκένδη με τον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν κ. Ισλάμ Καμίροφ, με τον οποίο συζήτησαν τους όρους για περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας Ρουμανίας- Ουζμπεκιστάν, καθώς έκριναν ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές.

    Οι υποδομές μεταφορικών μέσων είναι ενδεχομένως ένας τομέας που οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν, δήλωσε ο κ. Ιλιέσκου.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ανδρών βρέθηκαν επίσης η κατάσταση στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή, η παράνομη οπλοκατοχή και διακίνηση ναρκωτικών και η παγκόσμια συνεργασία κατά της τρομοκρατίας.

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας υπογράμμισε ότι τόσο η χώρα του, όσο και του Ουζμπεκιστάν συμφώνησαν ότι τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να διαδραματίζουν τον κεντρικό ρόλο στη διαχείριση παγκόσμιων και περιφερειακών κρίσεων.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] Ο Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ

    Λευκωσία, 22 Απριλίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε πως τα κράτη έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τους γείτονές τους, σημειώνοντας πως η ''απόφαση'' του λεγόμενου ''υπουργικού συμβουλίου'' του ψευδοκράτους για το θέμα της ελεύθερης διακίνησης μεταξύ ελεύθερων περιοχών και κατεχομένων μπορεί να τροποποιηθεί εάν θεωρηθεί επιζήμια.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ντενκτάς ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', πως ελπίζει ότι η εφαρμογή της ''απόφασης'' αυτής θα πάει καλά, προσθέτοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αντιληφθεί ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι εχθροί και ότι δεν προτίθενται να βρίσκονται ''υπό την εξουσία των Ελληνοκυπρίων '', κατά την έκφρασή του.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ SARS ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 22 Απριλίου 2003 (19:40 UTC+2)

    Δεν υπάρχει κανένα κρούσμα SARS (άτυπης πνευμονίας) στην Αλβανία, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Υγείας της χώρας Πετρίτ Βασίλι.

    Πρόσθεσε, δε, ότι ούτε έχει εντοπιστεί κάποιος ασθενής για τον οποίο να υπάρχουν υποψίες ότι πάσχει από τον ιό.

    Ο κ. Βασίλι σημείωσε ότι έχει συσταθεί διυπουργική επιτροπή, επικεφαλής της οποία είναι ο ίδιος, που συντονίζει τις ενέργειες για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού στην Αλβανία. Παράλληλα, η επιτροπή παρακολουθεί την εξάπλωση του ιού, στις χώρες όπου έχουν εκδηλωθεί κρούσματα.

    Τόνισε, δε, ότι έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα σε όλα τα νοσοκομεία της Αλβανίας αλλά και στους δημόσιους χώρους.

    Το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας έχει κυκλοφορήσει τις τελευταίες μέρες χιλιάδες φυλλάδια, στα οποία αναγράφονται μέτρα προφύλαξης από τον ιό.

    Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο υπογράμμισε ο κ. Βασίλι, προσθέτοντας ότι γίνεται ειδικός έλεγχος σε κάθε άτομο που εισέρχεται στην Αλβανία προερχόμενο από τις χώρες όπου έχουν παρουσιαστεί κρούσματα.

    Τέλος, δήλωσε αισιόδοξος ότι μετά από τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί δεν θα παρουσιαστούν προβλήματα από τον ιό στην Αλβανία.

    ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΛΙΑΤΗΣ

    [21] ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΜΕ 83-69 ΓΝΩΡΙΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Την ήττα με 83-69 από την Σλοβενία στη Σιάτιστα γνώρισε η εθνική μας ομάδα των παίδων στο μπάσκετ, κατά τη διάρκεια της 5ης αγωνιστικής για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

    Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ξεκίνησε νωθρά και βρέθηκε πίσω στο σκορ. Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι διεθνείς μας βελτίωσαν την απόδοσή τους και προσπάθησαν να πλησιάσουν τους Σλοβένους. Και το κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό. Όμως προς το τέλος του ημιχρόνου κάποια λάθη στην άμυνα στάθηκαν αφορμή οι φιλοξενούμενοι να ξεφύγουν και πάλι στο σκορ. Στην επανάληψη δεν άλλαξε τίποτε, με τους Σλοβένους να έχουν τον πρώτο λόγο και τους Ελληνες απλά να παρακολουθούν, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν.

    Τα δεκάλεπτα: 11-21, 34-42, 52-65, 69-83

    ΕΛΛΑΔΑ (Κεραμέας): Βασιλείου 6, Σιγκούνας 5, Βεργίνης 21, Καμπούρης,

    Γιαννακίδης 3, Μανωλόπουλος 8, Αθανασούλας, Μάτος 13, Νοέας 4,

    Τουτζιαράκης, Σχορτσιανίτης 9.

    ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Βίσνικαρ): Χόρβατ 27, Κράνικ 3, Πέρκο 7, Κρίστο 9, Κόστοματζ, Γκρουσόβνικ, Πέροβσεκ, Τόμιτς 5, Σμαΐλοβιτς 13, Κάνλικ 2, Μόσνικ 17, Βίντμαρ.

    [22] ΑΥΡΙΟ ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΘΑ ΔΩΣΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΒΟΛΕΪ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Με πρώτο αντίπαλο την Αίγυπτο ξεκινούν αύριο τα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας της εθνικής βόλεϊ ανδρών, ενόψει του προκριματικού ομίλου του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

    Η ελληνική ομάδα θα παίξει με την αφρικανική, στο γήπεδο του Ρέντη στις 19.30, την Μεγάλη Πέμπτη την ίδια ώρα, ενώ πιθανόν να γίνει και μια ακόμη φιλική αναμέτρηση την Μεγάλη Παρασκευή. Οι διεθνείς θα κάνουν την πρόβα τζενεράλε με την Κούβα την Πρωτομαγιά (20.00), στις 2 Μαΐου (20.00) και στις 3 Μαΐου (18.00) στο γήπεδο της Γλυφάδας και θα αναχωρήσουν στις 7 Μαΐου για το Τάμπερε (μέσω Κοπεγχάγης), όπου 9-11 Μαΐου θα αντιμετωπίσουν την διοργανώτρια Φινλανδία, την Γαλλία και την Ρουμανία (προκρίνεται ο πρώτος και οι δυο καλύτεροι δεύτεροι των τεσσάρων ομίλων).

    [23] ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΤΣΑΛΕΝΤΖ ΚΑΠ ΜΕ ΤΗ ΣΚΙΕΡΝ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2003 (19:53 UTC+2)

    Η μεγάλη στιγμή του ελληνικού χάντμπολ πλησιάζει και στο στρατόπεδο του Φιλίππου έχει σημάνει συναγερμός για να λειτουργήσουν όλα στην εντέλεια το Μεγάλο Σάββατο στον πρώτο τελικό του Τσάλεντζ Καπ ανάμεσα στην Βεροιώτικη ομάδα και την Σκιέρν από τη Δανία.

    «Είναι η πιο ιστορική στιγμή του Φιλίππου αλλά και του Ελληνικού χάντμπολ. Επίσης και για τον Ελληνικό αθλητισμό οι στιγμές είναι ιστορικές αφού για πρώτη φορά ομάδα από την επαρχία φτάνει σε τελικό Ευρωπαϊκού Κυπέλλου. Δυστυχώς η μεγαλύτερη επιτυχία του συλλόγου συμπίπτει με την μεγαλύτερη τραγωδία που γνώρισε η περιοχή μας. Ίσως ορισμένα από τα παιδιά που χάθηκαν στο δυστύχημα των Τεμπών, να ερχόταν στο γήπεδο να μας υποστηρίξουν. Εμείς υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να κατακτήσουμε αυτό το κύπελλο και να το αφιερώσουμε σε αυτά τα παιδιά ως ελάχιστο φόρο τιμής. Στόχος μας είναι να δώσουμε λίγη χαρά στους πολίτες της περιοχής μας οι οποίοι δέχθηκαν απανωτά πλήγματα μέσα στο 2003», δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Φιλίππου Γιώργος Φύκατας.

    [24] ΕΞΩΔΙΚΟ OKKA ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2003 (19:05 UTC+2)

    Εξώδικο στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ έστειλε σήμερα, ο ποδοσφαιριστής Γιάννης Οκκάς. Ο άσος του Δικεφάλου ζητάει από τη διοίκηση το ποσό των 170.000 ευρώ που του οφείλονται από την αρχή της φετινής περιόδου. Ο παίκτης είχε ενημερώσει πριν από δύο εβδομάδες τον κ. Μπατατούδη για τις προθέσεις του, αλλά τότε είχε πάρει την υπόσχεση ότι το πρόβλημά του σύντομα θα λυνόταν. Ομως έκτοτε δεν πήρε κάποια απάντηση και αποφάσισε να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια.

    Προσφυγή, κατέθεσε σε βάρος της ΠΑΕ και ο Αρμάντο Φουτσίνι, προκειμένου να διασφαλίσει το ποσό που του οφείλεται. Την ελευθερία του ζητάει επίσης και ο Πολωνός Πάβελ Μιέλνιτσεκ.

    Πάντως η ομάδα κανονικά συνέχισε σήμερα την προετοιμασία της εν όψει του αυριανού παιχνιδιού κυπέλλου με την ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ καλείται αύριο να διεκδικήσει ένα θετικό αποτέλεσμα, ώστε να του δώσει τον πρώτο λόγο στον επαναληπτικό που θα γίνει στις 7 Μαίου.

    Με 20 παίκτες μέσα στους οποίους δεν είναι οι τραυματίες Καραδήμος και Σπάσιτς, βρίσκεται από το απόγευμα στην Αθήνα η αποστολή του ΠΑΟΚ. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Αγγελος Αναστασιάδης στον αυριανό αγώνα αναμένεται να παρατάξει τους: Τοχούρογλου, Εγκωμίτη, Φουτσίνι, Χασιώτη, Αμπονσά, Μάρκο, Καφέ, Κούτση, Γεωργιάδη, Κουκιέλκα και Οκκά.

    [25] Λ. ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ: ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΩ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2003 (17:23 UTC+2)

    Συνέντευξη εφ όλης της ύλης στο επίσημο site της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης έδωσε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, Λένα Δανιηλίδου. Αναφέρθηκε στην περιοδεία της στις ΗΠΑ, τους επόμενους στόχους της, ενώ μίλησε για την σταθεροποίησή της το τελευταίο χρονικό διάστημα στην 15η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

    «Μέχρι τώρα τα πήγα καλά. Ομως μπορούσα να πετύχω περισσότερα πράγματα. Σημασία έχει ότι δεν έχασα έδαφος στην κατάταξη», τόνισε η Λένα Δανιηλίδου σχετικά με την παρουσία της στις ΗΠΑ και συνέχισε: ««Νομίζω ότι δεν ήμουν δυνατή ψυχολογικά, κάτι που βγήκε στο παιχνίδι μου. Δεν έπιασα σε κανένα ματς την πραγματική μου απόδοση».

    - Πώς σε υποδέχτηκαν στη νέα επίσκεψή σου στην Αμερική;

    «Καμία σχέση με την προηγούμενη φορά. Τώρα τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα επάνω μου. Πήρα μέρος σε ένα σωρό εκδηλώσεις και μοίρασα πολλά αυτόγραφα».

    -Ποια είναι τα σχέδιά σου για τους επόμενους μήνες;

    «Θα κάνω προετοιμασία στη Γερμανία και μετά θα παίξω στα μεγάλα τουρνουά, που γίνονται σε χωμάτινα γήπεδα, με αποκορύφωμα την συμμετοχή μου τον Μάιο στο Ρολάν Γκαρός. Πρώτα όμως θα παίξω στην Βαρσοβία (700.000 δολάρια), στο Βερολίνο (1.262.000 δολάρια) και στην Ρώμη (1.300.000 δολάρια)».

    - Ποια τενίστρια θα χαρακτήριζες έκπληξη της χρονιάς μέχρι τώρα;

    «Δεν νομίζω ότι ξεπετάχτηκε κάποια καινούργια. Στην κορυφή εξακολουθούν να κυριαρχούν οι αδελφές Γουίλιαμς».

    - Οι χρήστες του Internet, που πήραν μέρος στο γκάλοπ της WTA, για το ποια τενίστρια είναι το φαβορί να μπει στην πρώτη δεκάδα της Παγκόσμιας Κατάταξης, ψήφισαν Δανιηλίδου».

    «Το είδα. Είναι κάτι που με κολακεύει. Δείχνει ότι το όνομά μου μετρά πλέον στο εξωτερικό. Όλοι πλέον με υπολογίζουν. Γι' αυτό τώρα αισθάνομαι μεγαλύτερες τις υποχρεώσεις μου.

    - Έχεις σταθεροποιηθεί στο Νο 15 της Παγκόσμιας Κατάταξης. Πότε θα ξεκινήσεις για ποιο ψηλά;

    «Όταν θα είμαι έτοιμη. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι εύκολο να ανεβαίνεις συνεχώς. Έχω πει ότι ο στόχος μου φέτος είναι να γίνω μέλος του τοπ-10. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί από την μία στιγμή στην άλλη. Πρώτα πρέπει να διατηρήσω τα κεκτημένα, και στους επόμενους μήνες πρέπει να προστατεύσω πολλούς βαθμούς».

    - Η ζωή σου έχει αλλάξει τον τελευταίο χρόνο. Έχει αλλάξει και ο χαρακτήρας σου;

    «Όχι, παραμένω η Λένα που γνώριζαν οι φίλοι και οι γνωστοί μου. Αυτό είναι επίσης σημαντική επιτυχία για μένα».

    -Από την συνεργασία σου με την Ομοσπονδία είσαι ευχαριστημένη;

    «Ναι, δεν έχω κανένα παράπονο. Στέκεται δίπλά και με βοηθά ώστε να δουλεύω απερίσπαστη. Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν αγωνίζομαι μόνο για τον εαυτό μου, αλλά για ολόκληρο το Ελληνικό τένις».

    [26] ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΞΙΝΗ Η ΣΚΟΝΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ

    Ουάσινγκτον, 22 Απριλίου 2003 (19:56 UTC+2)

    Η σκόνη που βρέθηκε σε δύο φακέλους στο κέντρο διανομής αλληλογραφίας στην Ουάσινγκτον δεν ήταν τελικά τοξίνη σύμφωνα με τις νέες εξετάσεις που έγιναν, μετέδωσε το δίκτυο CNN.

    Αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας ανέφεραν ότι οι εξετάσεις της σκόνης έδειξαν ότι τελικά δεν πρόκειται για τοξίνη που προκαλεί βοτουλίαση και χολέρα, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

    Ωστόσο οι αρχές εκκένωσαν νωρίτερα το κέντρο διανομής αλληλογραφίας για προληπτικούς λόγους.

    [27] ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

    Ουάσινγκτον, 22 Απριλίου 2003 (19:06 UTC+2)

    Εκκενώθηκε κέντρο διανομής αλληλογραφίας στην Ουάσινγκτον και τέσσερις υπάλληλοι τέθηκαν υπό κλινική παρακολούθηση λόγω σκόνης που βρέθηκε θετική σε βιοτοξίνες.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, από το κέντρο απομακρύνθηκαν 94 άτομα ενώ ειδικές μονάδες του στρατού ερευνούν το κτίριο και θα διενεργηθούν νέα τεστ στη σκόνη που εντοπίστηκε σε φάκελο πάνω σε τραπέζι.

    Οι αμερικανικές αρχές έχουν ενισχύσει τα μέτρα προστασίας για πιθανές επιθέσεις με βιολογικά όπλα, μετά τις επιστολές με άνθρακα το 2001 από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

    [28] ΒΟΗΘΕΙΑ 10 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΕΕ

    Βρυξέλλες, 22 Απριλίου 2003 (18:58 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την χορήγηση άμεσης οικονομικής βοήθειας ύψους 10 εκατ. ευρώ για την κάλυψη επειγουσών ιατρικών αναγκών στο Ιράκ.

    Η οικονομική βοήθεια, που θα χορηγηθεί από το Γραφείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Επιτροπής (ECHO), θα χρησιμοποιηθεί για την παροχή ιατρικού και υγειονομικού υλικού, την αποκατάσταση της υδροδότησης και της ηλεκτροδότησης, την ενίσχυση της επείγουσας ιατρικής και χειρουργικής φροντίδας, την ενίσχυση των ιατρικών υποδομών και τις έκτακτες εκστρατείες εμβολιασμού.

    Η απόφαση εντάσσεται στη συντονισμένη προσπάθεια των κρατών μελών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκε στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

    [29] ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ Ο ΚΑΡΖΑΪ

    Ισλαμαμπάντ, 22 Απριλίου 2003 (18:58 UTC+2)

    Διήμερες συνομιλίες θα έχει από σήμερα στο Πακιστάν, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ενώ συνεχίζονται οι καταγγελίες από μέρους ανώτερων στελεχών της κυβέρνησης Καρζάι ότι η Ισλαμαμπάντ συνεχίζει να υποστηρίζει απομεινάρια του πρώην καθεστώτος των Ταλεμπάν, που πρόσφατα εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον Αφγανών και αμερικανών στρατιωτών.

    Εκπρόσωπος της Πακιστανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε της καταγγελίες γελοίες και δήλωσε ότι η Ισλαμαμπάντ υποστηρίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στο Αφγανιστάν.

    Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, θα πιέσει τον κ. Καρζάι να αφήσει ελεύθερους εκατοντάδες Πακιστανούς κρατούμενους που είχαν πολεμήσει στο πλευρό των Ταλεμπάν. Χθες, σε ένδειξη καλή θέλησης, το Πακιστάν απελευθέρωσε 50 Αφγανούς κρατούμενους.

    [30] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ - Β. ΚΟΡΕΑΣ

    Ουάσιγκτον, 22 Απριλίου 2003 (18:58 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία ανώτερων αμερικανών αξιωματούχων, με επικεφαλής τον υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέημς Κέλλυ, βρίσκεται καθ' οδόν προς το Πεκίνο για συνομιλίες με Κινέζους και Βορειοκορεάτες αξιωματούχους αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. Αναμένεται πως οι συνομιλίες θα αρχίσουν αύριο.

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί τις συνομιλίες αυτές μέρος ενός διαλόγου στον οποίο θα πρέπει αργότερα να συμμετάσχουν και άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.

    [31] ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 22 Απριλίου 2003 (20:07 UTC+2)

    Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στην Αλεξανδρούπολη εγκαινίασε έναν κύκλο δραστηριοτήτων (πρόγραμμα Μουσειακής αγωγής), επειδή οι υπεύθυνοί του πιστεύουν πως πρέπει να είναι ένας τόπος γνωριμίας και προβολής του Θρακικού πολιτισμού, ένας χώρος έρευνας και πνευματικής δημιουργίας.

    Η Μουσειακή αγωγή που απευθύνεται σε παιδιά της Β΄, Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού με την συνεργασία της λέκτορος του ΔΠΘ Δεσποινας Δαμιανού, έχει σαν στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά μέσα από διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό, την παράδοση της Θράκης, την Ιστορία του τόπου τους. Μέσα από το πρόγραμμα τους παρέχεται η γνώση για το τι είναι Μουσείο. Με αφορμή τα εκθέματα του Μουσείου, επεξεργάζονται διάφορα θέματα, αγγίζουν τα αντικείμενα, παρατηρούν και συγκρίνουν.

    Μέσα από δημιουργικές δράσεις, χειροτεχνικές δραστηριότητες, κατασκευές, παιχνίδια, δραματοποιήσεις λαϊκών μύθων ή παραμυθιών καλλιεργείται η φαντασία τους και το καλλιτεχνικό τους αισθητήριο. Τέλος μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται τη λαϊκή παράδοση και την ιστορία του τόπου τους.

    «Όλα αυτά τα οποία οργανώνονται στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης είναι αποτέλεσμα της συνέπειας που διακρίνει τη Διεύθυνση του Μουσείου στην Αλεξανδρούπολη, όπου με βήματα σταθερά και κόπο δίνει τη δική του μάχη στον χώρο του πολιτισμού» τονίζει στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεών η ιδρύτρια και Διευθύντρια του Μουσείου, Αγγέλα Γιαννακίδου.

    Όλγα Ορφανίδου

    [32] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2003 (19:29 UTC+2)

    Συναυλία αφιερωμένη στην Αρμενική Γενοκτονία θα δώσει αύριο η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής ενώ σολίστ θα είναι οι Δημήτρης Γκουντίμωβ (βιολοντσέλο), η Σιρανούς Τσαλικιάν (σοπράνο), η Βαρβάρα Τσαμπαλή (μεσόφωνος), ο Βαγγέλης Χατζησίμος (τενόρος) και ο Γιάννης Γιαννίσης (μπάσος).

    [33] Η ΚΟΘ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΕΡΓΑ ΡΩΣΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2003 (12:49 UTC+2)

    Έργα Ρώσων συνθετών θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην πασχαλινή συναυλία που θα δώσει αύριο στις 8.30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. με διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.

    Στη συναυλία, που θα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός, θα παρουσιαστούν σε α΄ εκτέλεση με την ΚΟΑ η Εισαγωγή «Το μεγάλο Ρωσικό Πάσχα, έργο 36» του Νικολάι Ρίμσκι - Κόρσακοφ, η «Ραψωδία για πιάνο και ορχήστρα σε ένα θέμα του Παγκανίνι, έργο 43» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, με ερμηνεύτρια τη βραβευμένη το 1980 στο Διαγωνισμό Σοπέν της Βαρσοβίας, καθηγήτρια σήμερα του Ωδείου της Μόσχας, Ρωσίδα πιανίστα Ιρίνα Τσουκόφσκαγια.. Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με τη μεγαλειώδη «Εκτη Συμφωνία σε σι ελ., έργο 74», την επονομαζόμενη και «Παθητική», του Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι (1893).

    [34] ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2003 (12:07 UTC+2)

    Τρεις διαφορετικές παραστάσεις παρουσιάζει σε τρεις σκηνές του αυτή την περίοδο το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Στη Μονή Λαζαριστών -Σκηνή Σωκράτης Καραντινός ανεβαίνει το έργο «Το Κατερινάκι από το Χαϊλμπρόν» του Χάινριχ Φον Κλάιστ σε σκηνοθεσία Αττίλα Ρέτλι, μέχρι τις 11 Μαϊου. Η «Ανυπακοή» της Μαρίας Ευσταθιάδη σε σκηνοθεσία Χρήστου Δήμα, ένα σύγχρονο έργο σε πρώτη παρουσίαση, θα παίζεται, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, μέχρι τις 18 Μαϊου. Τέλος, στο πρώην Βασιλικό Θέατρο-Σκηνή Μελίνα Μερκούρη θα παρουσιάζεται η «Αντιγόνη» του Άρη Αλεξάνδρου σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, μέχρι τις 11 Μαϊου.

    [35] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2003 (10:08 UTC+2)

    Το ιστορικό κέντρο της διχοτομημένης Λευκωσίας απεικονίζουν οι 54 ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Στέλιου Σκοπελίτη που εκτίθενται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα».

    Στην έκθεσή που φέρει τον τίτλο "Το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας - το τελευταίο διαχωριστικό τείχος της Ευρώπης" συνδιοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και ο Δήμος Λευκωσίας μέχρι τις 30 Απριλίου.

    Μέσα από τις φωτογραφίες ο θεατής βιώνει την πολιτιστική κληρονομιά και τις αρχιτεκτονικές τάσεις διαφόρων εποχών, την πατροπαράδοτη ζωή της καρδιάς της Λευκωσίας, με την καθημερινότητα, αλλά και την "πράσινη γραμμή" και τη νεκρή ζώνη της εντός των τειχών πόλης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 22 April 2003 - 18:14:05 UTC