Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-06-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 29 ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [02] BΑΣΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ
  • [03] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΚΟΜΜΑ
  • [04] ΣΤΟ ΑΜΑΝ ΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ
  • [05] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΘΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΩ ΤΙΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΕ
  • [06] ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΑΥΡΙΟ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
  • [07] ΞΥΛΟΚΟΠΗΘΗΚΕ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΑΠΟ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ
  • [08] Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ: Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ
  • [09] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [10] ΕΝΤΑΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [11] ΟΔΔΗΧ:ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ "FITCH"
  • [12] ΦΘΗΝΟΙ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ, ΑΚΡΙΒΟΙ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ
  • [13] ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
  • [14] ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [15] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
  • [16] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [17] ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ
  • [18] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [19] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΛ
  • [20] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΚΚΑ ΚΑΙ ΚΑΦΕ
  • [21] ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΤΗΝ 3η ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ Α1
  • [22] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΣΤΗ
  • [23] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟ
  • [24] ΚΑΛΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ TΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΙΒΟΥ
  • [25] ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ: ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΑΠΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ Η ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΓΩΓΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΓΚ. ΣΡΕΝΤΕΡ: Η ΕΕ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [28] ΤΡΙΩΡΟ ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΣΗΜΙΤΗ-ΜΠΟΥΣ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ
  • [29] ΙΤΑΛΙΑ: ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
  • [30] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [31] ΔΙΕΘΝΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
  • [32] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ
  • [33] ME ΣΑΙΞΠΗΡ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

  • [01] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 29 ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2003 (18:27 UTC+2)

    Στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας 29 συλληφθέντες, εκ των οποίων 21 Έλληνες και οκτώ αλλοδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στα χθεσινά επεισόδια που αμαύρωσαν την ογκώδη διεθνή πορεία των κινημάτων και οργανώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης, στο κέντρο της πόλης. Επιπλέον συνελήφθη ένα ακόμη άτομο, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση από το παρελθόν, πλην όμως δεν κατηγορείται για συμμετοχή στα χθεσινά επεισόδια.

    Συνολικά προσήχθησαν σε Αστυνομικές Υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης 102 άτομα -88 Έλληνες και 14 αλλοδαποί- εκ των οποίων τα 73 αφέθηκαν ελεύθερα, καθώς δεν προέκυψαν σε βάρος τους αποδεικτικά στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύλληψη.

    Από τους οκτώ αλλοδαπούς συλληφθέντες, δύο είναι υπήκοοι Αυστρίας, δύο είναι υπήκοοι Ισπανίας και οι υπόλοιποι τέσσερις είναι υπήκοοι Ηνωμένου Βασιλείου, Η.Π.Α., Κύπρου και Συρίας.

    Στα αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων και στους χώρους των επεισοδίων συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων 85 βόμβες μολότοφ, συσκευή εκτόξευσης μεταλλικών σφαιριδίων, αντιασφυξιογόνες μάσκες, γκλομπς, συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων, μεταλλικά βαρίδια, σφυριά, μεταλλικά παξιμάδια, σφενδόνες, γάντια, προστατευτικά γυαλιά, κουκούλες. Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων τραυματίστηκαν οκτώ Αστυνομικοί.

    «Γλιτώσαμε τα χειρότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, αστυνομικός διευθυντής Λευτέρης Οικονόμου, τονίζοντας ότι η Αστυνομία κατάφερε να περιορίσει τα επεισόδια σε ένα μήκος 400 μέτρων, κυρίως σε τμήματα της Εγνατίας Οδού, όπου οι ταραξίες, που προέρχονταν από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, προχώρησαν σε καταστροφές συνολικά 30 καταστημάτων, ανάμεσα σε αυτά και υποκαταστήματα τραπεζών.

    Ο κ. Οικονόμου εκτίμησε ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται διεθνείς ακτιβιστές γνωστοί για τη δράση τους σε αντίστοιχες συνόδους κορυφής.

    Για την αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια της συνόδους κορυφής της Ε.Ε., ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η συνεργασία της Αστυνομίας με το Στρατό, το Λιμενικό Σώμα, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και την Πυροσβεστική ήταν πολύ καλή, προσθέτοντας ότι η χώρα μας απέδειξε ότι μπορεί να φέρει με επιτυχία σε πέρας τόσο σημαντικές και ιστορικές διοργανώσεις, προσθέτοντας ότι τα σχόλια από το εξωτερικό ήταν εγκωμιαστικά για την Ελλάδα.

    Παράλληλα τόνισε ότι τόσο η Σύνοδο Κορυφής της Αθήνας τον Απρίλιο, όσο και τώρα η Σύνοδος της Χαλκιδικής αποτέλεσαν κρίσιμα και θετικά τεστ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    [02] BΑΣΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2003 (12:38 UTC+2)

    Eνα πρώτο, αλλά μικρό, βήμα στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης του πρώτου ευρωπαϊκού Συντάγματος επετεύχθη στη Σύνοδο Kορυφής της Θεσσαλονίκης, η αυλαία της οποίας έπεσε χθες σηματοδοτώντας τη λήξη, επί της ουσίας, της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Eνωση.

    Όπως σημειώνει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», παρά τις δυσοίωνες, μέχρι πρότινος, προβλέψεις ότι η Συντακτική Συνέλευση δεν θα ήταν εφικτό να ολοκληρώσει τις εργασίες της μέχρι το συμβούλιο κορυφής της Χαλκιδικής, οι «είκοσι πέντε» συμφώνησαν τελικώς στην αποδοχή του κειμένου που διαμόρφωσε ο κ. Ζισκάρ Εστέν, χαρακτηρίζοντάς το ωστόσο «βάση εκκίνησης» της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της

    Διακυβερνητικής Διάσκεψης, οι εργασίες της οποίας θα αρχίσουν τον Οκτώβριο. Τούτο σημαίνει στην πράξη ότι όλες οι ουσιαστικές διαφορές για τη νέα θεσμική οργάνωση της Ευρωπαϊκής Eνωσης παραπέμπονται στις εργασίες της τελευταίας. Και κυρίως στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και ενίοτε σκληρότατες διαπραγματεύσεις μεταξύ των λεγόμενων ισχυρών πρωτευουσών της κοινότητας.

    Aποφάσεις εκ των προτέρων

    Η τελευταία αυτή διαπίστωση εξάλλου κατ' εξοχήν χαρακτήρισε τη Σύνοδο Kορυφής της Θεσσαλονίκης αλλά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλωματικών παραγόντων, θα βάζει τη σφραγίδα της και σε όσες θα ακολουθήσουν στο μέλλον: η αύξηση των κρατών - μελών από δεκαπέντε σε είκοσι πέντε καθιστά πλέον πρακτικά αδύνατη τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο των συμβουλίων κορυφής. Ετσι από τη Χαλκιδική και στο εξής οι αποφάσεις θα λαμβάνονται εκ των προτέρων μεταξύ κυρίως των μεγάλων κρατών, και απλώς θα επικυρώνονται τυπικά στη διάρκεια της εκάστοτε συνόδου. Είναι ενδεικτικό ότι η μόνη αλλαγή επί του κειμένου συμπερασμάτων στο οποίο κατέληξαν προχθές οι είκοσι πέντε σε σχέση με το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι ο χαρακτηρισμός του σχεδίου του κ. ντε Εστέν ως «βάσης εκκίνησης» της περαιτέρω διαπραγμάτευσης, και όχι ως «βάσης» των συζητήσεων, διατύπωση που θα ήταν σαφώς δεσμευτικότερη εν όψει των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Η επιλογή της συγκεκριμένης φόρμουλας επί της ουσίας «επεβλήθη» από το Λονδίνο και τη Μαδρίτη, που προβάλλουν και τις μεγαλύτερες ενστάσεις στην κατάργηση της ομοφωνίας στα ζητήματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, και ως εκ τούτου αντιτίθενται σθεναρά στην ταχύτερη προώθηση της ουσιαστικής ευρωπαϊκής ενοποίησης.

    Τα τέσσερα μείζονα ζητήματα του νέου ευρωπαϊκού Συντάγματος που εξακολουθούν να αποτελούν εστίες τριβών μεταξύ των κρατών - μελών και αναμένεται να μονοπωλήσουν τις εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης είναι τα εξής:

    1. O ορισμός μονίμου προέδρου της Ευρωπαϊκής Eνωσης, με την κατάργηση της

    περιοδικής ανάληψης της προεδρίας από τους είκοσι πέντε. Στο προτεινόμενο σχέδιο ο μόνιμος πρόεδρος έχει μεν περιορισμένες αρμοδιότητες πλην όμως θα εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ενωση στις εξωτερικές της σχέσεις, γεγονός που εκ των πραγμάτων του προσδίδει αυξημένη ισχύ έναντι του προέδρου της Κομισιόν. Το ενδεχόμενο αυτό, ωστόσο, βρίσκει ριζικά αντίθετες τις μικρότερες χώρες. Καθώς, ωστόσο, έχει ήδη διαμορφωθεί ένα modus vivendi των ισχυρών (με τους οποίους συμπλέει και η Αθήνα) θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας άτυπης πλην άκρως ουσιαστικής δυαρχίας. Ως εκ τούτου η διαπραγμάτευση και το ενδιαφέρον αναμένεται ότι θα εστιασθούν στο εύρος των αρμοδιοτήτων του νέου «προεδρικού θεσμού».

    2. O περαιτέρω περιορισμός του δικαιώματος του «βέτο» κατά τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Επί του συγκεκριμένου θέματος θα γίνει ίσως το μεγαλύτερο «ενδοκοινοτικό παζάρι», καθώς τα κράτη - μέλη και η Κομισιόν, ενώ συμφωνούν επί της αρχής στην ανάγκη περιορισμού του δικαιώματος της αρνησικυρίας, προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις με διιστάμενες απόψεις για το πεδίο εφαρμογής της. Η Κομισιόν μέσω του προέδρου της Ρ. Πρόντι τάσσεται υπέρ της δραστικής περικοπής της έγερσης βέτο, ώστε σε όλους σχεδόν τους τομείς οι αποφάσεις να λαμβάνονται με την αρχή της ενισχυμένης πλειοψηφίας. Αντιθέτως, «ταμπού» για τις σκανδιναβικές χώρες αποτελούν τα φορολογικά ζητήματα, ενώ για τη Βρετανία τα θέματα Αμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής στα οποία ουδόλως επιθυμείται η κατάργηση του βέτο. Σημειώνεται δε ότι μετά την προσφάτως αναδειχθείσα σε όλη της την έκταση στρατηγική σύμπλευση του Λονδίνου με τις ΗΠΑ, στο

    ίδιος μήκος κύματος κινείται και η Ισπανία. Τέλος, ο γαλλογερμανικός άξονας, με τον οποίο συντάσσεται διακριτικά και η Αθήνα, προτείνει τη λήψη των αποφάσεων στην εξωτερική πολιτική μέσω ενός συστήματος υπερενισχυμένης πλειοψηφίας το οποίο προϋποθέτει τη συναίνεση των 2/3 των κρατών της Ε.Ε. με παράλληλο όμως και τον συνυπολογισμό του πληθυσμιακού στοιχείου ώστε να εκπροσωπείται το 80% των Eυρωπαίων πολιτών.

    3. H κατάργηση της ισότιμης εκπροσώπησης όλων των κρατών - μελών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι προτάσεις του ντε Εστέν προβλέπουν από το 2009 τη μείωση του αριθμού των επιτρόπων σε 15 με εναλλασσόμενη εκπροσώπηση όλων των κρατών - μελών. Η συγκεκριμένη πρόνοια βρίσκει κάθετα αντίθετες όλες τις «μικρές» χώρες οι οποίες αξιώνουν αν μη τι άλλο την πάγια συμμετοχή τους στον εκτελεστικό βραχίονα της Ε.Ε., η οποία δεν θα είναι εφικτή εάν ο αριθμός των επιτρόπων μειωθεί. Αντιθέτως, όλες οι χώρες έχουν συμφωνήσει στη θεσμοθέτηση ενός «υπερυπουργού» των Εξωτερικών, ο οποίος θα μετέχει πλέον στην Κομισιόν και θα αντικαταστήσει τον νυν αρμόδιο επίτροπο, διαθέτοντας όμως και τις αρμοδιότητες του λεγόμενου ύπατου αρμοστή επί των εξωτερικών σχέσεων (Χ. Σολάνα).

    4. H αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των ψηφοφοριών στο Συμβούλιο Υπουργών. Οι Γερμανοί και δευτερευόντως οι Γάλλοι επιθυμούν την επαναστάθμιση των ψήφων βάσει του πληθυσμιακού στοιχείου. Η συγκεκριμένη προοπτική αλλάζει άρδην τις ισορροπίες κατά τη λήψη των αποφάσεων, ενώ δημιουργεί απρόβλεπτες συμμαχίες εν όψει της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, καθώς ευνοεί και λιγότερο ισχυρές χώρες, όπως για παράδειγμα η Πολωνία.

    «Tο ταχύτερον δυνατόν»

    Σε ό,τι αφορά στο πρακτικό σκέλος, στο Συμβούλιο Κορυφής στη Χαλκιδική αποφασίσθηκε η Διακυβερνητική Διάσκεψη που θα αρχίσει επί ιταλικής προεδρίας τον Οκτώβριο να ολοκληρωθεί «το ταχύτερον δυνατόν». Και σε κάθε περίπτωση πριν από την ημέρα διεξαγωγής των επόμενων ευρωεκλογών, στις 15 Ιουνίου του 2004, ώστε οι Eυρωπαίοι πολίτες να γνωρίζουν επακριβώς όταν θα ψηφίσουν τους εκπροσώπους τους το νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα.

    Τέλος, οι 25 συμφώνησαν αφενός μεν ότι η όλη διαδικασία θα «ελέγχεται» σε όλες τις φάσεις της από τους ηγέτες των κρατών - μελών, αφετέρου δε ότι στη Διάσκεψη θα μετάσχουν ισότιμα τα 15 κράτη - μέλη της Ενωσης, αλλά και οι 10 υπό ένταξη χώρες, ενώ καθεστώς παρατηρητού, χωρίς δικαίωμα ψήφου, θα έχουν η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Τουρκία.

    [03] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΚΟΜΜΑ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2003 (15:14 UTC+2)

    Αλλαγές ευρείας κλίμακας σε κυβέρνηση και κόμμα φέρεται ότι σχεδιάζει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής».

    Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, ο πρωθυπουργός, ταυτόχρονα με τις αλλαγές αυτές θα ανακοινώσει και τις προτάσεις του για την αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος.

    «Η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργεί στο ΠΑΣΟΚ, μόνο μ' ένα ανατρεπτικό πρόγραμμα αλλαγών μπορεί να αντιμετωπιστεί», δήλωσαν στην εφημερίδα κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, τα οποία εκτιμούν επίσης ότι «τη φορά αυτή θα εκπλαγούν πολλοί από τις πρωτοβουλίες του Μεγάρου Μαξίμου».

    Επίσης, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού φέρονται να δήλωσαν στο «Βήμα» πως «δεν ισχύει η μονιμότητα για κανέναν».

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αποφάσεις του πρωθυπουργού αναμένεται να κοινοποιηθούν την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 7 του μηνός. Θα περιλαμβάνουν δε τόσο αλλαγές στο κόμμα, όσο και ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

    Μάλιστα, η εφημερίδα υποστηρίζει πως οι αλλαγές στην κυβέρνηση «φαίνεται ότι θα οδηγήσουν στην έξοδο τρεις ή τέσσερις υπουργούς, στη μετακίνηση τουλάχιστον άλλων δύο, στην απομάκρυνση τουλάχιστον δέκα υφυπουργών και στην αναβάθμιση δύο ή τριών υφυπουργών».

    Σε ό,τι αφορά στο κόμμα, η εφημερίδα εκτιμά πως το επικρατέστερο σενάριο είναι να μην αλλάξει η μορφή της σύνθεσης του εκτελεστικού γραφείου και να παραμείνουν στο κορυφαίο αυτό όργανο κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.

    [04] ΣΤΟ ΑΜΑΝ ΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ

    Αμάν, 22 Ιουνίου 2003 (10:58 UTC+2)

    Αρχίζουν σήμερα το απόγευμα στο Αμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ γνωστό και ως φόρουμ του Νταβός κατά τις οποίες τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν είναι η προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και οι μεταπολεμικές εξελίξεις στο Ιράκ.

    Στο πλαίσιο του τριήμερου φόρουμ, που φέτος φέρει τη γενική επωνυμία «Παγκόσμια Σύνοδος Συμφιλίωσης», θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του αποκαλούμενου «κουαρτέτου» το συγκροτούν οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και των ΗΠΑ σε μια ύστατη προσπάθεια να διασωθεί ο «Οδικός Χάρτης» για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, καθώς στην περιοχή έχει ξεσπάσει νέο κύμα βίας.

    Η συνάντηση θα γίνει υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν, και θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ, των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, ενώ την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπήσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου θα συμμετάσχει, επίσης, μαζί με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής σε πάνελ με θέμα «Το μέλλον της Μέσης Ανατολής».

    Σε άλλο πάνελ, που γίνεται όπως και το προηγούμενο στο πλαίσιο του φόρουμ, θα συζητήσουν το ρόλο της Ευρώπης στη Μέση Ανατολή ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Χαβιέ Σολάνα, η πρόεδρος της Λετονίας κυρία Βάιρα Βίκε-Φρεϊμπέργκα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ και της Ισπανίας Ανα Παλάθιο και ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζόζεφ Μπάιντεν.

    Στο έκτακτο αυτό φόρουμ συμμετέχουν περισσότεροι από 1.100 πολιτικοί, επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων και αναλυτές. Δηλαδή, περίπου οι μισοί από όσους συμμετέχουν συνήθως στην ετήσια τακτική συνάντηση του Νταβός.

    Η σύνοδος φιλοξενείται σε ξενοδοχειακό συγκρότημα που βρίσκεται κοντά στη Νεκρά Θάλασσα. Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει μικρός αριθμός οργανωμένων διαδηλωτών, σε αντίθεση με ό,τι γίνεται όταν η παγκόσμια αυτή συνάντηση διοργανώνεται στην Ελβετία.

    [05] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΘΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΩ ΤΙΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΕ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2003 (11:52 UTC+2)

    Αποφασισμένος να ολοκληρώσει όλες εκείνες τις θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται, ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να απομονώσει όλους όσοι στη χώρα του εμποδίζουν την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της γείτονος Ταγίπ Ερντογάν.

    Σε συνέντευξή του, που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», στην Άγκυρα, λίγες ώρες προτού αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, όπου έλαβε μέρος ως παρατηρητής στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στο Πόρτο Καρράς, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ακόμη πως είναι βέβαιος ότι θα επιλυθούν όλες οι διαφορές που έχει η χώρα του με την Ελλάδα.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, τείνοντας χείρα φιλίας προς την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες, επισήμανε πως η διμερής συνεργασία και ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών θα βοηθήσουν στην επίλυση των όποιων διαφορών, ακόμη και εκείνων που σχετίζονται με το Αιγαίο.

    Πλην όμως, ο κ. Ερντογάν δε θέλησε να απαντήσει στις ερωτήσεις του ανταποκριτή της εφημερίδας στην Άγκυρα, Άλκη Κούρκουλα, και οι οποίες σχετίζονταν με το Κυπριακό και τις παραβιάσεις του FIR Αθηνών και του ελληνικού εναέριου χώρου.

    Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε έμμεσο μήνυμα προς τις κυβερνήσεις των «25», να αρχίσουν να προετοιμάζουν την κοινή γνώμη των χωρών τους για την είσοδο της χώρας του στην Ένωση.

    Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός έστειλε σημαντικά μηνύματα και προς τους αντιπάλους του στο εσωτερικό της χώρας του, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι είναι αποφασισμένος να αγνοήσει «τις μειοψηφίες» που θίγονται από την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και όλους όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα.

    «Έχω την εντολή της μεγάλης πλειοψηφίας του τουρκικού λαού, ενώ αυτοί είναι μικρές μειοψηφίες», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Επίσης, ο Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση, διότι, όπως είπε, υιοθέτησε επικοιδομητική στάση στο θέμα των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και αφήνοντας μια έμμεση αιχμή κατά του στρατιωτικού κατεστημένου της χώρας του, αναρωτήθηκε: «Δε βλέπω γιατί η Ελλάδα θα ήθελε να υπονομεύσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη».

    Εξάλλου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εφημερίδας, οι προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του, επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει αποζημίωση ύψους σχεδόν ενός εκατομμυρίου δολαρίων στην Κύπρια Τατιάνα Λοϊζίδου, την οποία είχε επιδικάσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η κίνηση εκτιμάται ως συμμόρφωση της Άγκυρας με τα κριτήρια της Κοπενχάγης.

    [06] ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΑΥΡΙΟ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Πάτρα, 22 Ιουνίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Την Πάτρα θα επισκεφθεί, αύριο, Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΔΗ.Κ.ΚΙ. Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος θα παραχωρήσει, στις 6 μ.μ., συνέντευξη τύπου στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων.

    [07] ΞΥΛΟΚΟΠΗΘΗΚΕ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΑΠΟ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Ένταση σημειώθηκε μετά τις 8 το βράδυ έξω από το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης όταν ομάδες νεαρών ατόμων, που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο για να συμπαρασταθούν στους 29 συλληφθέντες στο χθεσινό συλλαλητήριο, συνεπλάκησαν με αστυνομικούς.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν Γερμανός φωτορεπόρτερ επιχείρησε να φωτογραφήσει τα 150 περίπου νεαρά άτομα που βρίσκονταν συγκεντρωμένα στην οδό 26ης Οκτωβρίου,

    μπροστά από την κεντρική είσοδο των δικαστηρίων. Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους νεαρούς και ορισμένοι κινήθηκαν εναντίον του και άρχισαν να

    τον ξυλοκοπούν με αποτέλεσμα να επέμβουν άνδρες των αστυνομικών δυνάμεων της αστυνομίας.

    Ακολούθησε καταδίωξη σε κάθετους δρόμους της περιοχής και οι αστυνομικοί έκαναν και μεμονωμένη χρήση δακρυγόνων, ενώ ύστερα από λίγη ώρα τα επεισόδια σταμάτησαν και οι διαδηλωτές επανήλθαν και πάλι στην οδό 26ης Οκτωβρίου.

    Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η διαδικασία άσκησης ποινικών διώξεων σε βάρος των 29 συλληφθέντων από τον εισαγγελέα υπηρεσίας.

    Γ.Χ.

    [08] Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ: Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ

    Τρίπολη, 22 Ιουνίου 2003 (20:38 UTC+2)

    «Η Σύνοδος Κορυφής τελείωσε. Η αυλαία των πανηγυρισμών έπεσε. Από αύριο συνεχίζουμε με τα ίδια προβλήματα», τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗ.Κ.ΚΙ. Δημήτρης Τσοβόλας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που ολοκληρώθηκε χθες στη Χαλκιδική.

    Σε χθεσινές του δηλώσεις από την Τρίπολη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αρκαδία, ο κ. Τσοβόλας υπογράμμισε ότι «η διεύρυνση της Ε.Ε. με 10 νέες χώρες γίνεται χωρίς την ταυτόχρονη σημαντική αύξηση των πόρων της Ε.Ε».

    «Είναι αυτονόητο» συνέχισε «ότι τα ίδια χρήματα που δίνονταν για τις 15 χώρες, από το Μάιο του 2004 θα δίνονται σε 25 χώρες. Τα πρώτα θύματα αυτής της διεύρυνσης θα είναι στη χώρα μας οι αγρότες και γενικότερα η Περιφέρεια. Οι αγρότες γιατί θα περιοριστούν οι χρηματοδοτήσεις για τον αγροτικό τομέα και η Περιφέρεια γιατί θα περιοριστούν οι πιστώσεις από τα λεγόμενα διαρθρωτικά ταμεία».

    Αναφερόμενος στο νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ο πρόεδρος του ΔΗ.Κ.ΚΙ. εκτίμησε ότι δεν θα αλλάξει τα πράγματα για τους απλούς ανθρώπους. «Δεν αλλάζει τα πράγματα, προς θετική κατεύθυνση, για τους εργαζόμενους και τους αγρότες. Αντίθετα, θεσμοθετεί αυτό που ίσχυε στην ουσία μέχρι σήμερα. Την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων. Θεσμοθετεί, με άλλα λόγια, τη διάσπαση της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.

    Όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Τσοβόλας επισήμανε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο, όποτε γίνουν εκλογές, να συμμετέχει με συνδυασμούς σ' όλους τους νομούς της χώρας.

    Πάντως, όπως εκτίμησε «είναι δύσκολο, ακόμη κι αν το θελήσει η κυβέρνηση, να έχουμε δύο χωριστές εκλογικές αναμετρήσεις εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές λίγους μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων».

    «Το θεωρώ αδιανόητο» τόνισε «γιατί στις χώρες που γίνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες η ολοκλήρωση των έργων προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς τους τελευταίους μήνες. Άρα θεωρώ πολύ πιθανό να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές εντός αυτού του έτους, αν δεν έχουμε ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη».

    [09] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2003 (20:19 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για τη φιλοξενία των χιλιάδων διαδηλωτών που κατέκλυσαν τις τελευταίες μέρες τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αντισυνόδου των Κινημάτων εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης (ΥΜΑ-Θ), Γιώργος Πασχαλίδης, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μεριμνήσει για την αποκατάστασή των ζημιών, που σημειώθηκαν χθες από ομάδα ταραξιών του αντιεξουσιαστικού χώρου, με βάση το πόρισμα των εκτιμητών.

    «Το μοντέλο της Θεσσαλονίκης "Φιλοξενία και Σεβασμός" πέτυχε. Το ΥΜΑ-Θ σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση της ευρύτερης Θεσσαλονίκης, τους τοπικούς φορείς και τα κοινωνικά κινήματα, συνδιαμόρφωσε ένα σχέδιο υποστήριξης των παράλληλων εκδηλώσεων της Συνόδου των Πολιτών στη Θεσσαλονίκη», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Πασχαλίδης.

    «Μαζί με τις σημαντικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε για το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και τα βήματα της κοινωνικής και πολιτικής Ευρώπης» συνεχίζει ο υπουργός «έχουμε και τα συμπεράσματα ενός πολύπλευρου διαλόγου των κινημάτων για ένα κόσμο πιο δίκαιο, ισόρροπα αναπτυγμένο, ειρηνικό και ανθρώπινο. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν σε αυτό το διάλογο και διαδήλωσαν ειρηνικά, ανταποκρινόμενοι στη φιλοξενία της Θεσσαλονίκης, δείχνοντας οι ίδιοι σεβασμό στην πόλη».

    Ο κ. Πασχαλίδης υπογραμμίζει ότι ήταν δύσκολη η προσπάθεια «να συνδυάσουμε τη φιλοξενία και το σεβασμό μαζί με την ασφάλεια που απαιτεί κάθε μεγάλο γεγονός όπου η χώρα δίνει εξετάσεις, αλλά και την ασφάλεια ως ανθρώπινο δικαίωμα του κάθε πολίτη. Πετύχαμε να υποστηρίξουμε τις παράλληλες εκδηλώσεις φροντίζοντας για την προστασία της πόλης και κατά προτεραιότητα για την προστασία κάθε ανθρώπινης ζωής».

    Ταυτόχρονα χαιρέτισε την υπεύθυνη στάση των κινημάτων των πολιτών που οργάνωσαν τις εκδηλώσεις τους με σεβασμό στην πόλη, καθώς επίσης την υπεύθυνη στάση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του εμπορικού κόσμου και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας στην αντιμετώπιση της κατάστασης με κριτήρια τη φιλοξενία, το σεβασμό και την ασφάλεια της πόλης.

    ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

    Για τα επεισόδια που δημιούργησαν οι περίπου 500 ταραξίες προερχόμενοι από τον αντιεξουσιαστικό χώρο ο κ. Πασχαλίδης επισήμανε:

    «Δυστυχώς μια ελάχιστη μειοψηφία απάντησε με μεθόδους βαρβαρότητας τραυματίζοντας μια πόλη που φέρθηκε φιλικά και φιλόξενα. Πρόκειται για ομάδες βανδάλων που έδρασαν με τυφλή βία, επαναλαμβάνοντας γεγονότα που έζησαν πολλές ευρωπαϊκές πόλεις για να αμαυρώσουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών. Η αποτίμηση των επεισοδίων δείχνει πως οι ζημιές είχαν περιορισμένη έκταση, πολύ μικρότερη από άλλες περιπτώσεις, όπως στο Εβιάν, στη Γένοβα, στο Σιάτλ και άλλες πόλεις».

    Χαρακτήρισε λάθος μια πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, με 20.000 καταστήματα να ταυτίζεται με τις λαμαρίνες 200 περίπου καταστημάτων ή με τις καταστροφές 20 περίπου καταστημάτων. «Είναι μια απλούστευση που εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας του θεάματος στην πιο ακραία μορφή της», υπογραμμίζει.

    Τόνισε δε ότι ήδη συνεργεία του ΥΜΑ-Θ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, της Αστυνομίας και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών εξετάζουν από το πρωί της Κυριακής όλες τις περιπτώσεις καταστροφής περιουσιακών στοιχείων.

    Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ

    Συμπλήρωσε ακόμη ότι ο άνθρωπος ήταν, είναι και θα είναι πάνω από τα κέρδη, αλλά και τις τζαμαρίες που οι βάνδαλοι επέλεξαν με βαρβαρότητα να καταστρέψουν.

    «Αξίζει να σημειώσουμε πως οι ιδέες είναι πιο δυνατές από τις πέτρες, τους λοστούς και τα τσεκούρια που οι βάνδαλοι χρησιμοποίησαν για να καταστρέψουν τους χώρους εργασίας αθώων καταστηματαρχών και εργαζομένων», σημείωσε και καταλήγοντας είπε: «Η Θεσσαλονίκη ξεπέρασε τη δοκιμασία που οι διαχειριστές του φόβου και της βίας είχαν σχεδιάσει και οργανώσει», αποδεικνύοντας «την ικανότητά της να παράγει και να εγγράφει θετικά γεγονότα στην παγκόσμια ατζέντα».

    [10] ΕΝΤΑΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2003 (20:14 UTC+2)

    Ένταση επικράτησε λίγο μετά τις 8 το βράδυ έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου οδηγήθηκαν οι 29 συλληφθέντες -21 Έλληνες και οκτώ αλλοδαποί- για τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της πόλης, κατά η διεθνή πορεία των κινηματων και οργανώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης.

    Περίπου 150 άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συλληφθέντες και ήρθαν σε απόσταση αναπνοής με ισχυρές δυναμεις της Αστυνομίας χωρίς ωστόσο να προκληθούν επεισόδια.

    Η Αστυνομία κατάφερε να δημιουργήσει έναν αστυνομικό κλοιό απομονώνοντας τους συγκεντρωμένους σε έναν χώρο απέναντι από τα δικαστήρια.

    Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα υπέρ των συλληφθέντων ενώ μερικοί εξ αυτών προκάλεσαν τους αστυνομικούς και τους διερχόμενους όταν κατέβασαν τα παντελόνιά τους.

    [11] ΟΔΔΗΧ:ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ "FITCH"

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2003 (13:23 UTC+2)

    Την αισιοδοξία του για μια ακόμη αναβάθμιση της Ελλάδας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch, εκφράζει ο γενικός διευθυντής του Oργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Xρέους (ΟΔΔΗΧ), Xρήστος Σαρδελής. Σημειώνεται ότι αντιπροσωπεία του διεθνούς οίκου θα επισκεφθεί την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο.

    Σε δηλώσεις του στην Ημερησία, ο κ. Σαρδελής αναφέρει «έχουμε πολλά στοιχεία, τα οποία μπορούν να ενθαρρύνουν οποιοδήποτε οίκο αξιολόγησης να προχωρήσει σε αναβάθμιση». Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο διεθνής οίκος Standard & Poor's προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Στο μεταξύ, εντός της τρέχουσας εβδομάδας-25-26 Ιουνίου- αναμένεται να βρίσκεται στην Αθήνα κλιμάκιο του διεθνούς οίκου της Moody's και κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα δοθούν όλα τα νέα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Πάντως, ο κ. Σαρδελής διατυπώνει την εκτίμηση ότι δύσκολα θα κέρδιζε η Ελλάδα σε αυτήν τη φάση μια θετική αναθεώρηση, δεδομένου, όπως διευκρινίζει, ότι η Moody's προχώρησε σε αναβάθμιση μόλις πριν από έξι μήνες και από τότε δεν έχουν προκύψει θεαματικές αλλαγές στην χώρα.

    ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

    Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες απαισιόδοξες εκτιμήσεις του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου σχετικά με την «αδυναμία αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους κάτω από το 100% του AEΠ έως το 2008, ο γενικός διευθυντής του OΔΔHX επισημαίνει ότι «σε ότι έχει να κάνει με το διαχειριστικό σκέλος η συνδρομή στο συμμάζεμα του χρέους περιορίζεται στην υποχώρηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα».

    Γεγονός, που όπως διευκρινίζει ο ίδιος, έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό στο πρώτο εξάμηνο, «έχουμε αναχρηματοδοτήσει το χρέος που έχει λήξει στο πρώτο εξάμηνο περίπου 13 δισ. ευρώ με ένα κόστος που είναι κατά 2,27 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο. Aυτό σημαίνει πως σε ετήσια βάση και για τα επόμενα 7,7 χρόνια που είναι η μέση διάρκεια η εξοικονόμηση είναι της τάξης των 300 εκατ. ευρώ ετησίως και αυτό μόνο από τις λήξεις του πρώτου εξαμήνου» υπογραμμίζει.

    H πολιτική αυτή, όπως επισημαίνει στη συνέντευξή του ο κ. Σαρδελής, η σωστή «διαγωγή» στις διεθνείς αγορές, αλλά και η απομάκρυνση του συναλλαγματικού κινδύνου με τη «μετάφραση» του χρέους σε ευρώ, δεν περνά απαρατήρητη από τους διεθνείς οίκους.

    Ωστόσο, προσθέτει ότι δεν είναι ο κύριος παράγοντας, βάσει του οποίου αξιολογείται η Ελλάδα, καθώς «ο ρυθμός αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα, το ύψος των πραγματικών επιτοκίων, τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων και τα έσοδα που προϋπολογίζονται από το Γ΄ KΠΣ», παράγοντες επί των οποίων και σε μάκρος χρόνου οι εκτιμήσεις ενδέχεται να ποικίλουν.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ

    Για το πρόγραμμα δανεισμού του Eλληνικού Δημοσίου για το τρέχον έτος, ο κ. Σαρδελής διατυπώνει την εκτίμηση ότι και με βάση τους σχεδιασμούς του OΔΔHX, θα διαμορφωθεί στα 31 δισ. ευρώ περίπου.

    Όπως υπογραμμίζει, έχουν ήδη συγκεντρωθεί περί τα 22 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο - περίοδος που όπως την χαρακτηρίζει - ήταν ιδιαίτερα απαιτητική εν μέσω και της πολεμικής αβεβαιότητας.

    Στο δεύτερο εξάμηνο, αναμένεται σύμφωνα με τον ίδιο, να αντληθεί ποσό ύψους 9 δισ. ευρώ περίπου σε δύο εκδόσεις που είναι η σειρά των 10ετών ομολόγων (που θα πραγματοποιηθούν τον Iούλιο και τον Nοέμβριο) και θα ακολουθήσουν αυτή στο 20ετές, δύο στο 3ετές και μία στο 5ετές.

    Παράλληλα, θα γίνουν και εκδόσεις εντόκων γραμματίων, καθώς και οι προγραμματισμένες εκδόσεις των λαϊκών ομολόγων, η μία εκ των οποίων θα γίνει σίγουρα τον Σεπτέμβριο.

    [12] ΦΘΗΝΟΙ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ, ΑΚΡΙΒΟΙ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2003 (13:00 UTC+2)

    Είμαστε φθηνοί για Eυρωπαίοι, ακριβοί για Eλληνες, προκύπτει από μία πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καθημερινή», καθώς έχουμε υψηλότερες τιμές σε ένδυση - υπόδηση, υπηρεσίες, καφέ και αυτοκίνητα.

    Eντονος προβληματισμός παρατηρείται στα ελληνικά νοικοκυριά, για την αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της αγοράς με τις τιμές των αγαθών να αυξάνονται συνεχώς και τις απολαβές τους να παραμένουν σταθερές. Πολύς λόγος για την έλευση του ευρώ, «που ανέβασε στα ύψη το κόστος ζωής», ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιρρίπτουν ευθύνες στη δομή της ελληνικής αγοράς, στις λανθασμένες εκτιμήσεις της κυβέρνησης και

    στην ανεπάρκεια ελέγχων και κυρώσεων.

    Kαι δεν έχουν και πολύ άδικο. Mολονότι οι οικονομικοί δείκτες της χώρας μας συμβαδίζουν με αυτούς της Πορτογαλίας και της Iρλανδίας, η θέση μας δείχνει δυσχερέστερη. Mε περίπου ίδιο μέσο μηνιαίο μισθό, αγοράζουν φθηνότερα προϊόντα, αφού το κόστος ζωής στην Πορτογαλία αντιστοιχεί στο 79% του μέσου κοινοτικού όρου, ενώ στην Eλλάδα στο 90% αυτού. Oπως προκύπτει από έρευνα της PricewaterhouseCoopers, που ολοκληρώθηκε τον Mάιο του 2003, η Eλλάδα είναι μία από τις πιο ακριβότερες χώρες της

    Eυρωπαϊκής Eνωσης, πιο ακριβή από άλλα κράτη–μέλη με σημαντικά υψηλότερα εισοδήματα.

    Φθηνά σουπερμάρκετ

    Mοναδική εξαίρεση αποτελούν τα τρόφιμα και τα προϊόντα πρώτης ανάγκης που

    πωλούνται στα ελληνικά σούπερ μάρκετ τα οποία, σύμφωνα με στοιχεία της Mercer HR, είναι από τα φθηνότερα στην Eυρωζώνη. Eνα μέσο καλάθι νοικοκυράς στην Eλλάδα στοιχίζει 95,5 ευρώ όταν στην Iσπανία στοιχίζει 117,2 ευρώ και στη Γαλλία 146,2 ευρώ.

    Aν, όμως, βρισκόμαστε σε ευνοϊκή θέση όσον αφορά στα είδη σούπερ μάρκετ, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα υπόλοιπα προϊόντα. Tα είδη ένδυσης και υπόδησης, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, είναι κατά 12% ακριβότερα από αυτά της Iταλίας, χώρα που φημίζεται για την ακριβή αγορά ρούχων και υποδημάτων κατά 20% ακριβότερα από αυτά της Γαλλίας και κατά 25% από αυτά της Oλλανδίας.

    H ακρίβεια χτυπάει την πόρτα και απ' ό,τι φαίνεται την ανοίγει διάπλατα και στις υπηρεσίες. Oι επικοινωνίες, οι ιατρικές υπηρεσίες ακόμη και ο σερβιρισμένος καφές αγγίζουν τα όρια της πολυτέλειας στην Eλλάδα. Πιο συγκεκριμένα, αν θέλετε να μιλήσετε με τον φίλο σας στο τηλέφωνο, θα στοιχίσει δύο φορές περισσότερο απ' ό,τι αν ζούσατε και οι δύο στο Λουξεμβούργο, και 11% ακριβότερα από ό,τι αν ήσαστε Aυστριακοί.

    Πιείτε αλλού καφέ

    Λάτρεις του καλού φαγητού και της διασκέδασης οι Eλληνες, δεν παραιτούμαστε εύκολα από αυτές τις δραστηριότητες, που όμως πονάνε την τσέπη μας περισσότερο από ό,τι όλων των άλλων Eυρωπαίων με εξαίρεση τους Φινλανδούς. H ολλανδική διασκέδαση συμφέρει έναντι της ελληνικής κατά 13%, ενώ για ένα γεύμα σε φαστφουντάδικο ο Eλληνας θα πρέπει να ξοδέψει μισό ευρώ περισσότερο από το Φινλανδό. Aκριβότερος και ο καφές, η τιμή του οποίου υπολογίστηκε από τους ερευνητές της Mercer HR κατά μέσον όρο

    στα 3,40 ευρώ, ενώ ο βελγικός δεν ξεπερνάει τα δύο ευρώ. Mπορείτε λοιπόν άνετα να πιείτε τον απογευματινό σας καφέ με θέα τον Πύργο του Aϊφελ ή τις φινλανδικές λίμνες, διότι σίγουρα θα στοιχίσει λιγότερο απ' ό,τι ένας καφές στην Πλάκα.

    Aφού ήπιαμε τον καφέ, ήρθε η ώρα να βγούμε για μια μπίρα, για την οποία πάλι δεν θα προτιμήσουμε τη χώρα μας (4,5 ευρώ) ούτε όμως τη Γαλλία (5,5) ή την Φινλανδία (5). Mπορούμε να την απολαύσουμε στην Iσπανία (2,63), το Λουξεμβούργο (2,25), το Bέλγιο (2,85), την Oλλανδία (2,1) ή τη Γερμανία (2,7).

    Nτυθήκαμε, φάγαμε, ήπιαμε, είμαστε έτοιμοι για ύπνο. Στην περίπτωση όμως που δεν προσέξαμε αρκετά το αεράκι που μας φύσαγε και κρυολογήσαμε, τι θα κάνουμε; Θα επισκεφθούμε το γιατρό ή θα χρειαστεί να το ξανασκεφθούμε και αυτό; Eπίσκεψη μισής ώρας σε ιδιωτικό γιατρό θα μας κοστίσει 47 ευρώ έναντι του Bέλγου, ο οποίος θα ξοδέψει 20,8 ευρώ ή του Γάλλου που θα καταβάλει το ευκαταφρόνητο (σύμφωνα με τα δικά μας δεδομένα πλέον) ποσό των 30 ευρώ. Πιο ακριβοί από τους Eλληνες συναδέλφους τους είναι οι Iσπανοί, οι Iταλοί και οι Aυστριακοί γιατροί.

    H τύχη μας είναι λίγο καλύτερη αν, για την καταπολέμηση της ασθένειας, μας χορηγηθεί αντιβίωση. Eνα κουτί Augmentin 625 mg (αντιβιοτικό ευρείας χρήσεως) με 12 κάψουλες στοιχίζει στην Eλλάδα 6,20 ευρώ, που είναι η χαμηλότερη τιμή στην ευρωπαϊκή αγορά. Tα φάρμακα είναι φθηνά, όχι όμως και τα άλλα είδη φαρμακείου: ένα κουτί τραυμαπλάστ των 20 τεμαχίων είναι πιο ακριβό στη χώρα μας απ' ό,τι στο Λουξεμβούργο ή στην Πορτογαλία.

    Oι τιμές αυτοκινήτων

    H κατάσταση των ελληνικών μέσων μαζικής μεταφοράς ωθεί τους περισσότερους

    συμπολίτες μας στην αγορά αυτοκινήτου. Tα πράγματα δυστυχώς δεν είναι τόσο ευνοϊκά ούτε σε αυτήν την κατηγορία αγαθών. Eνα αυτοκίνητο μεσαίας κατηγορίας, ένα Ford Focus, στοιχίζει στη χώρα μας γύρω στα 14.000 ευρώ ενώ στην Iσπανία και στη Γαλλία δεν ξεπερνά τις 13.000 ευρώ. Tο συγκεκριμένο αυτοκίνητο, βέβαια, είναι από λίγο έως πολύ ακριβότερο στις υπόλοιπες χώρες της Eυρωζώνης. Γεγονός που ίσως δεν σας παρηγορεί ιδιαίτερα αν σκεφθείτε την αναλογία μεταξύ των δικών σας αποδοχών και εκείνων που λαμβάνει ένας εργαζόμενος σε αυτές τις χώρες.

    Διαπιστώνοντας ότι οι καφέδες θα περιοριστούν, οι γιατροί δεν «συμφέρουν», η γκαρνταρόμπα σας δεν θα ανανεωθεί, ενώ αυτοκίνητο δεν θα αγοράσετε ούτε φέτος, ίσως αποφασίσετε να ανακουφίσετε την απελπισία σας ανάβοντας ένα τσιγάρο, παρά τα νέα μέτρα απαγόρευσης του υπουργείου Yγείας.

    Για μία ακόμη φορά η τσέπη σας θα διαμαρτυρηθεί, αφού ο Eλληνας περιπτεράς θα ζητήσει 2,50 ευρώ για ένα πακέτο 20 τσιγάρων, σε αντίθεση με τον Πορτογάλο και τον Iσπανό οι οποίοι θα λάβουν μόλις 2 ευρώ και 2,10 ευρώ αντίστοιχα. Φθηνότερα είναι τα τσιγάρα και στο Λουξεμβούργο, όπου η τιμή τους δεν ξεπερνά τα 2,30 ευρώ.

    [13] ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2003 (12:54 UTC+2)

    Η εκτίμηση ότι έφτασε η ώρα για επιχειρηματικές κινήσεις, καθώς έπειτα από μακρά περίοδο αδράνειας, αναζωπυρώνονται οι συζητήσεις για εξαγορές συγχωνεύσεις, διατυπώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

    Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, τουλάχιστον δώδεκα σοβαρές επιχειρηματικές κινήσεις βρίσκονται στο στάδιο διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνιών εξαγορών ή πωλήσεων πλειοψηφικών πακέτων εταιρειών, η πλειοψηφία των οποίων είναι εισηγμένες στο Xρηματιστήριο Aξιών.

    Παράλληλα, ύστερα από μακρά περίοδο αδράνειας διαφαίνεται σοβαρό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολυεθνική εταιρεία από τις μεγαλύτερες στον κλάδο της διεθνώς διερευνά, μέσω θυγατρικής της στην Eλλάδα, την εξαγορά εγχώριας επιχείρησης με σκοπό την επέκτασή της στην αγορά.

    Aντίθετα, βασικοί μέτοχοι ελληνικών εταιρειών που διαπραγματεύονται συμφωνίες συνεργασίας, προσανατολίζονται στην πώληση ακόμα και πλειοψηφικών πακέτων μετοχών ή στη σύναψη μεγάλης στρατηγικής συμμαχίας με παραχώρηση δικαιωμάτων διοικητικού ελέγχου των εταιρειών.

    Oπως εξηγεί υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, δεν πρόκειται κατ' ανάγκην για

    προβληματικές επιχειρήσεις. Eνας σημαντικός παράγων εξελίξεων είναι η στενά οικογενειακή δομή πολλών εταιρειών και το πρόβλημα διαδοχής που αντιμετωπίζουν, αναφέροντας ως χαρακτηριστικότερο το πρόσφατο παράδειγμα της «Παπαστράτος», στην οποία 40 μέτοχοι κατείχαν το 74% της εταιρείας.

    «Oταν η οικογένεια διευρύνεται υπερβολικά, χάνεται η κατεύθυνση», επισημαίνει.

    Tην ίδια στιγμή, περίπου 30 εταιρείες που συγκαταλέγονται μεταξύ των 100 μεγαλυτέρων του Xρηματιστηρίου, έχουν αναθέσει σε τράπεζες, εταιρείες συμβούλων και επενδυτικές εταιρείες, την εκπόνηση προγραμμάτων αναδιάρθρωσης, εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού, μέσω των οποίων είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούν σε σοβαρές μετοχικές αλλαγές.

    Oι εκκολαπτόμενες συμφωνίες συμβάλλουν στη διατήρηση του θετικού κλίματος που αποτυπώνεται το τελευταίο τρίμηνο στη Σοφοκλέους, όμως ρυθμιστής των μεγάλων εξελίξεων παραμένει το Δημόσιο.

    Ωστόσο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται και το πλήθος σεναρίων που τροφοδοτούνται, ελάχιστες ουσιαστικές κινήσεις αναμένονται.

    Mε εξαίρεση τη ΔEΠA, η συγχώνευση του Tαχυδρομικού Tαμιευτηρίου με την

    Tράπεζα Aττικής οδηγεί το T.T. στο Xρηματιστήριο, όχι όμως και στην ιδιωτικοποίηση, ενώ τα «χρυσά» πακέτα μετοχών της Eθνικής και της Eμπορικής Tράπεζας για να αποβούν χρυσοφόρα απαιτούν ριζοσπαστικές πολιτικές αποφάσεις και προϋποθέτουν την επίλυση του σοβαρότατου ασφαλιστικού προβλήματος ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος.

    [14] ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2003 (11:35 UTC+2)

    Στην όψιμη «άνοιξη» του Χρηματιστηρίου μετά τον βαρύ χειμώνα των τελευταίων δύο ετών επενδύει το οικονομικό επιτελείο, επισπεύδοντας τις αποκρατικοποιήσεις, από τις οποίες αναμένει έσοδα περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

    Η εαρινή επίθεση, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», αρχίζει με τον ΟΠΑΠ. Η τρίτη μετοχοποίηση του οργανισμού θα πραγματοποιηθεί έως τα μέσα Ιουλίου και αναμένονται έσοδα περίπου 600 εκατ. ευρώ και το ποσοστό του Δημοσίου θα μειωθεί από το 56,57% στο 32,65%. Αν διατηρηθεί το καλό κλίμα, δεν αποκλείεται τελικά να προχωρήσει και η εισαγωγή του ΟΠΑΠ στο Χρηματιστήριο.

    Το πρόγραμμα του φθινοπώρου περιλαμβάνει κατ' αρχήν την προετοιμασία της τρίτης μετοχοποίησης της ΔΕΗ, από όπου αναμένονται έσοδα περίπου 650 εκατ. ευρώ, αν και δεν έχει ακόμη αποφασιστεί το ποσοστό της νέας μετοχοποίησης.

    Επόμενη κίνηση θα είναι η μετοχοποίηση της Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε., της θυγατρικής του ΕΟΤ, σε ποσοστό 25%, η οποία έμεινε πίσω λόγω της καθυστέρησης του κλεισίματος των διαγωνισμών για τις τέσσερις μαρίνες της Αττικής και το καζίνο της Πάρνηθας.

    Αντίθετα όμως με τις μετοχοποιήσεις, προβληματισμός επικρατεί σχετικά με την πώληση του 35% της ΔΕΠΑ. Μέχρι στιγμής οι μη δεσμευτικές προσφορές από την Ruhrgas και την Gazprom δεν ικανοποίησαν το Δημόσιο.

    30% χαμηλότερες

    Και αυτό γιατί ήταν κατά περίπου 30% χαμηλότερες από την αρχική αποτίμηση της εταιρείας από την Εμπορική Επενδύσεων, που ανέβαζε την αξία της εταιρείας στο 1,1 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο, κρατώντας στον διάλογο και την ισπανική Gas Natural, ζήτησε νέα αποτίμηση, αυτή τη φορά από τη Γενική Τράπεζα, με βάση τη νέα μειωμένη προοπτική κερδών της ΔΕΠΑ για τον επόμενο χρόνο.

    Η αποτίμηση θα ανακοινωθεί μετά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών περί τα τέλη Ιουλίου και από εκεί και πέρα, όπως τόνιζαν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ακόμη όμως και αν κλείσει η συμφωνία, για να λειτουργήσει το νέο σχήμα πρέπει να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» των αντικρουόμενων συμφερόντων των τριών βασικών μετόχων, δηλαδή της ΔΕΗ (ηλεκτρισμός), των ΕΛΠΕ (πετρελαιοειδή) και του ξένου εταίρου που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη του φυσικού αερίου εις βάρος των

    άλλων δύο ενεργειακών προϊόντων.

    Δύο σενάρια

    Η επόμενη μέρα της συμφωνίας των ΕΛΠΕ έφερε στην επιφάνεια δύο ακόμα σενάρια: την στρατηγική συμμαχία για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την πολυσυζητημένη πώληση του ποσοστού του Δημοσίου από την Εθνική.

    Ανώτατα στελέχη του υπ. Οικονομικών τόνιζαν πως σε ό,τι αφορά το Τ.Τ. υπάρχει μεν κινητικότητα, γίνονται συζητήσεις με όσους φέρονται ως ενδιαφερόμενοι (Τράπεζα Αττικής και ίσως Γενική), αλλά οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν τους επόμενους δύο μήνες. Σε ό,τι αφορά το σίριαλ της πώλησης του ποσοστού του Δημοσίου στην Εθνική, τα ίδια στελέχη

    σημείωναν ότι δεν υπάρχει ούτε καν σκέψη για πώληση, τουλάχιστον μέσα στο καλοκαίρι.

    [15] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2003 (11:33 UTC+2)

    Οι ιδιώτες επενδυτές έχουν εδώ και χρόνια δώσει το «παρών» στα Βαλκάνια, το ελληνικό κράτος όμως κινείται με ρυθμό χελώνας. Ετσι, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», ενώ οι ιδιωτικές ελληνικές επενδύσεις στα Βαλκάνια έχουν προηγηθεί του κρατικού Προγράμματος Ανασυγκρότησης και είχαν ξεπεράσει μέσα στο 2002 τα 5,5 δισ. ευρώ, το ελληνικό Δημόσιο μοιάζει με «φτωχό συγγενή».

    Από τα 550 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης έχουν εκταμιευθεί μέχρι σήμερα μόλις... 5 εκατ. ευρώ και περιμένουν στην ουρά της «αξιολόγησης» οι επενδυτικές προτάσεις για να ενταχθούν σ' αυτό.

    Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στη σύνοδο από τον πρωθυπουργό, το συνολικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης άρχισε να ενεργοποιείται ουσιαστικά μόλις από τις αρχές του 2003. Το πρόγραμμα τελεί υπό την εποπτεία του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Λοβέρδου, μετά τη μετάθεση της υπαγωγής του προγράμματος από το υπ. Οικονομίας στο υπ. Εξωτερικών, και διαχωρίστηκε ουσιαστικά σε τρία «σκέλη» προκειμένου να γίνει δυνατή η επιτάχυνση της υλοποίησής του:

    Το σκέλος των αποκαλούμενων «μικρών» έργων που έχουν συνολικό προϋπολογισμό 5,5 εκατ. ευρώ, ήτοι το 1% των δαπανών του προγράμματος. Τα χρήματα αυτά τα διαχειρίζονται οι πρέσβεις, με στόχο την άμεση χρηματοδότηση «μικρών» έργων που μπορούν άμεσα να είναι ωφέλιμα για τις κοινότητες στις οποίες θα γίνουν, όπως π.χ. επισκευές δρόμων, κτιρίων νοσοκομείων, σχολείων, αποχετευτικών δικτύων κ.λπ.

    Τις παραγωγικές επενδύσεις οι οποίες θα απορροφήσουν το 20% του προγράμματος, ήτοι 110 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό έχουν κατατεθεί ήδη περισσότερες από 25 προτάσεις για Βουλγαρία και Αλβανία. Για τις προτάσεις αυτές έγινε πρόσφατα σύσκεψη υπό τους κ.κ. Λοβέρδο και Κοσμίδη, στην οποία συμμετείχαν από το υπ. Οικονομίας οι κ. Γ. Ζανιάς και Κ. Θέος, για να εξετασθεί το ποιες από αυτές «διευκολύνουν» τη μεταπήδηση επενδύσεων από την Ελλάδα στις δύο χώρες και να τις... αποκλείσουν, προκειμένου να μην υποστηριχθούν άλλες περιπτώσεις όπως η Palco. Από το κομμάτι αυτού του προγράμματος ακόμα δεν έχουν εκταμιευθεί πόροι.

    Το τρίτο σκέλος αφορά το 79% του προϋπολογισμού του προγράμματος, δηλαδή 434,5 εκατ. ευρώ, και αφορά επενδυτικές προτάσεις που θα γίνουν από τις ενδιαφερόμενες χώρες. Μέσα στο καλοκαίρι θα έχει αναλάβει έργο τεχνικός σύμβουλος για την αξιολόγηση 9 προτάσεων από την Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Σερβία και τη Ρουμανία.

    Από την αρχική αξιολόγηση φαίνεται να διαθέτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις τρία επενδυτικά σχέδια που αφορούν την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου κτιρίου των Κοινοβουλίων στη Βοσνία -έχει και συμβολικό χαρακτήρα- ένα νοσοκομείο στο Μαυροβούνιο και την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου από τη Ρουμανία για τη διαμόρφωση επιλέξιμων επενδυτικών προτάσεων.

    Εκταμιεύσεις

    Μέχρι τώρα από το σκέλος αυτό έχουν εκταμιευθεί συνολικά 5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 2 εκατ. προορίζονται για το κτίριο των Κοινοβουλίων στη Βοσνία και τα 3 εκατ. για την ανοικοδόμηση τριών ναών στο Κοσσυφοπέδιο μέχρι το τέλος του έτους.

    Από το σκέλος αυτό με 175 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν επίσης -μαζί με πόρους από άλλες πηγές- οι οδικοί άξονες που εντάσσονται στο Διάδρομο 10, που ενώνει την Ελλάδα μέσω Βαλκανίων με τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

    [16] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λάρνακα, 22 Ιουνίου 2003 (12:24 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι μέχρι τις αρχές Μαρτίου του 2004 θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου Ανάν, ούτως ώστε να μπορέσει η Ε.Ε να προσαρμόσει τη Συνθήκη Προσχώρησης προς τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από τις συνομιλίες, διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

    Όπως τόνισε ο ίδιος κατά την άφιξή του από τη Θεσσαλονίκη, όπου μετείχε στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Χαλκιδική, «το νομικό πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού μπορεί να κλείσει πολύ γρήγορα, ενώ τα άλλα θέματα του σχεδίου Ανάν μπορούν να ολοκληρωθούν εάν η τουρκική πλευρά αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της όσον αφορά στη δημιουργία δύο ''κρατών'' στην Κύπρο».

    Επανέλαβε δε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί θετικά σε τυχόν πρόσκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν, ούτως ώστε να καταστεί το σχέδιο βιώσιμο και λειτουργικό, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγχάρηκε τόσο τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, όσο και τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, για την επιτυχή προώθηση των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.

    Στο μεταξύ, ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ανεδαφικούς τους όρους που προβάλει η τουρκική κυβέρνηση για να καταβάλει την αποζημίωση που της επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Τόνισε, πως η συμμόρφωση της Τουρκίας προς την τελική απόφαση του ΕΔΑΔ δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα λάβει το Δικαστήριο σχετικά με τους άλλους Ε/Κ που υπέβαλαν προσφυγές.

    [17] ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ

    Λευκωσία, 22 Ιουνίου 2003 (11:31 UTC+2)

    Το ετήσιο μνημόσυνο του Ανδρέα Χριστοφίδη, τελέστηκε σήμερα στις 9 το πρωί από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία.

    Στο μνημόσυνο παρέστη ο Αρχισυντάκτης του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) Γιώργος Πενηνταέξ, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Πρακτορείου. Στον τάφο του εκλιπόντος τελέστηκε τρισάγιο.

    Σημειώνεται ότι ο Χριστοφίδης διετέλεσε την περίοδο 1985 1988 υπουργός Παιδείας, ενώ από το 1996 μέχρι και το θάνατό του υπήρξε Διευθυντής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

    Απεβίωσε στις 22 Ιουνίου 1998 σε ηλικία 61 ετών, αφού υπέφερε για πολλά χρόνια από κατά πλάκας σκλήρυνση.

    [18] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 22 Ιουνίου 2003 (11:14 UTC+2)

    Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε ελληνική εφημερίδα, οι ενέργειες ΗΠΑ και ΕΕ για επανέναρξη των συνομιλιών και λύση του Κυπριακού, οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού και του Τούρκου ΥΠΕΞ για το θέμα της Τιτίνας Λοϊζίδου, καθώς και η αντίδραση της Κύπρου μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Εξαλλος ο Κλεάνθους με τον Μάρκο'' γράφει πως σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους είναι εντονότατα ενοχλημένος από την πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού να προωθήσει συνένωση με το ΚΙΣΟΣ. Γράφει πως η Υποεπιτροπή Παιδείας της Βουλής θεωρεί πως η συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς για τη διάσωση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς επιβάλλεται να γίνει δραστικότερη.

    Η ''Α'' σημειώνει πως τα ψηφίσματα για το θέμα αυτό που εξασφάλισε η Κύπρος δεν είναι αρκετά, καθώς συνεχίζεται η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

    ''Η Μάχη'' προβάλλει πρωτοσέλιδα συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ο Πρεσβευτής της Ιταλίας στην Κύπρο Γκεράρντο λα Φραντσέσκα, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ για το ερχόμενο εξάμηνο. Ο Ιταλός διπλωμάτης είπε ότι η ιταλική προεδρία δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο του ΟΗΕ όσον αφορά το Κυπριακό. Προσθέτει ότι η Ιταλία δεν έχει ακόμη σχέδιο δράσης για το Κυπριακό, αλλά σημειώνει πως οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας θα τύχουν μεγάλης προσοχής. Αλλού γράφει ότι πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά την οποία ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ θα λάβουν οριστικές αποφάσεις για το διαμοιρασμό των προεδρείων και μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Μηχανογράφηση για κλάααματα'' γράφει ότι με εκατομμύρια λίρες επιβαρύνεται ετησίως το Δημόσιο, ως λειτουργικό κόστος μηχανογράφησης. Προσθέτει ότι το Δημόσιο θα μπορούσε με ορθότερη και προσεκτικότερη διαχείριση να είχε αποφύγει να πληρώσει τα ποσά αυτά, όπως επισημαίνουν επανειλημμένα σε εκθέσεις τους τόσο η Γενικός Ελεγκτής, όσο και το Γενικό Λογιστήριο.

    Αλλού γράφει ότι με το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Χαλκιδικής, και μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης, η Κύπρος καλείται να επιλύσει το θέμα της πολιτικής της εκπροσώπησης στη Διακυβερνητική Διάσκεψη που θα αρχίσει τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο του 2004, αφού ούτε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ούτε ο Υπουργός Εξωτερικών θα μπορούν να παρίστανται διαρκώς στις επίπονες διαπραγματεύσεις.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Ζητείται κατάργηση της ΑΤΑ'' γράφει ότι οι εργοδότες θα επαναφέρουν το θέμα της κατάργησης της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) στα πλαίσια της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων, ενώ οι συντεχνίες δηλώνουν πως το θέμα αυτό έχει κλείσει. Σε άλλο της θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις Ερντογάν και Γκιούλ, οι οποίοι πρόβαλαν όρους για να καταβάλει η Τουρκία την αποζημίωση προς την Τιτίνα Λοιζίδου.

    Είπαν πως το ψευδοκράτος (προφανώς μέσω της Τουρκίας) θα καταθέσει νομική πρόταση στο Συμβούλιο της Ευρώπης, και θα υποστηρίζει ότι οι Ε/Κ πρόσφυγες θα μπορούν να προσφεύγουν σε ειδικά ''δικαστήρια'' στο ψευδοκράτος για το θέμα των περιουσιών. Είπαν επίσης ότι η υπόθεση Λοϊζίδου δεν θα μπορεί έτσι να αποτελεί προηγούμενο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Ενταξιακές και χρήμα στην Τουρκία'' γράφει πως ΗΠΑ και ΕΕ έχουν καταρτίσει σχέδιο δράσης για επίλυση του Κυπριακού και στρέφονται προς την Αγκυρα για το σκοπό αυτό. Προσθέτει πως θα θέσουν προς την Τουρκία θέμα σημαντικής οικονομικής βοήθειας, ενώ στο παιχνίδι αυτό θα εμπλακεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με σκοπό να προχωρήσει η χώρα στην επίλυση του Κυπριακού και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Κούρδων.

    Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κατέθεσε στη Γερουσία τη διμηνιαία έκθεσή του για το Κυπριακό. Σε επιστολή που συνοδεύει την έκθεση εκφράζει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συμβάλουν στην εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    Η ''Χαραυγή'' φέρει τον τίτλο ''Δυνατές οι αλλαγές'' και γράφει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στον ''Κόσμο του Επενδυτή'' είπε ότι το σχέδιο Ανάν έχει ανάγκη από ουσιαστικές βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τη λειτουργικότητα όχι όμως τη φιλοσοφία και σύλληψή του. Προσθέτει ότι δεν τίθεται θέμα προσχώρησης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Αλλού γράφει ότι στην περιοχή του υγροβιότοπου του Ακρωτηρίου στις Βρετανικές Βάσεις, επικρατούσε χθες ανήσυχη ηρεμία, καθώς οι Βρετανοί έστηναν τα δύο από τα τέσσερα κομμάτια του πρώτου πυλώνα της γιγαντοκεραίας Πλούτων 2. Πάνοπλοι στρατιώτες φρουρούσαν τις εργασίες, φοβούμενοι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

    Η ''Sunday Mail'' αναφέρεται πρωτοσέλιδα στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου και γράφει ότι η κυβέρνηση μέσω του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου Κύπρου Χρυσοστομίδη κατηγόρησε την Τουρκία ότι παραπλανεί την Ευρώπη μετά που η Αγκυρα έκανε στροφή στην απόφασή της να καταβάλει χωρίς όρους την αποζημίωση που της επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση Λοϊζίδου.

    Αλλού γράφει ότι μέλη της κυπριακής ομάδας ''Γιατροί του Κόσμου'' που ήταν στο Ιράκ όπου μεταξύ άλλων μοίρασαν την ανθρωπιστική βοήθεια που πρόσφερε η Κύπρος, είπαν ότι ο κόσμος στη χώρα αυτή ζει κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΛ

    Λευκωσία, 22 Ιουνίου 2003 (00:09 UTC+2)

    Η τουρκική πολιτική «αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά αναξιόπιστη», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ για την απόφαση της Τουρκίας σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων στην Τιτίνα Λοϊζίδου.

    Σε δηλώσεις του από το Πόρτο Καρράς, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι «η εκ προθέσεως παραπλάνηση της Ευρώπης από την Τουρκία είναι ολοφάνερη», προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η ΕΕ πρέπει να καταγράψουν τη νέα τουρκική προσβολή της νοημοσύνης της διεθνούς κοινότητας.

    «Ενώ στο Συμβούλιο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης η Τουρκία δήλωσε ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΑΔ και θα καταβάλει την επιδικασθείσα αποζημίωση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, φαίνεται ότι επεδίωκε και πάλι διπλωματικό ελιγμό που φανερώνει τη στρατηγική της να αποφύγει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου και ταυτόχρονα, παραπλανώντας το Συμβούλιο Υπουργών με υποσχέσεις χωρίς περιεχόμενο, να αποφύγει την καταδίκη της από το Συμβούλιο της Ευρώπης», είπε.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Γκιουλ δήλωσε χθες ότι ι εάν επιτευχθεί συμβιβασμός στο θέμα των προσφυγών Ελληνοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), τότε η Τουρκία θα εξετάσει το θέμα της καταβολής αποζημίωσης στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΚΚΑ ΚΑΙ ΚΑΦΕ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2003 (10:02 UTC+2)

    Την Τρίτη θα εκδικαστεί η υπόθεση της προσφυγής του «παίκτη» Παντελή Καφέ κατά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, σύμφωνα με σχετική απόφαση που έλαβε πρόσφατα η Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΑΕ. Σημειώνεται ότι η ημερομηνία αυτή ορίστηκε έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο ΠΑΟΚ.

    Την ίδια τροπή, αλλά και την ίδια ημερομηνία εκδίκασης έχει και η υπόθεση του Γιάννακη Οκκά στο αίτημα του ΠΑΟΚ για εξάμηνη διακοπή του συμβολαίου του

    [21] ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΤΗΝ 3η ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ Α1

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2003 (22:13 UTC+2)

    Το Περιστέρι πάλεψε για τη νίκη και την πήρε γιατί όπως φάνηκε την ήθελε περισσότερο. Κέρδισε τον Ολυμπιακό στο τέταρτο παιχνίδι με 76-66 και κατέκτησε την τρίτη θέση στην Α1 μπάσκετ ανδρών, κάνοντας τις νίκες 3-1. Παράλληλα πήρε και το εισιτήριο για την έξοδό του στην Ευρωλίγκα.

    Το Περιστέρι μπήκε δυνατά στον αγώνα. Εδειξε τις προθέσεις του και πήρε μια μικρή διαφορά την οποία κράτησε μέχρι και το ημίχρονο. Στην επανάληψη συνέχισε στον ίδιο ρυθμό και κατάφερε να αυξήσει ακόμη περισσότερο τη διαφορά.

    Μετά το τέλος του παιχνιδιού οι παίκτες του Περιστερίου πανηγύρισαν με έξαλλο τρόπο τη νίκη τους επί του Ολυμπιακού. Στο κέντρο των πανηγυρισμών ήταν ο προπονητής της ομάδας Αργύρης Πεδουλάκης που θεωρείται ένας από τους πρωταγωνιστές της φετινής επιτυχίας.

    Την αναμέτρηση παρακολούθησαν περίπου 2000 θεατές.

    [22] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2003 (22:09 UTC+2)

    Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι φετινοί αγώνες Άρσης Βαρών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας στο κλειστό γυμναστήριο «Αλκαζάρ» της Λάρισας. Το γυμναστήριο γέμισε ασφυκτικά από κόσμο όλων των φύλων και των ηλικιών (περίπου 2.200 άτομα), οι οποίοι χειροκρότησαν τις προσπάθειες των αθλητών.

    Χαρακτηριστικό της δεύτερης και τελευταίας ημέρας των αγώνων ήταν η συμμετοχή των Πύρρου Δήμα, Βίκτωρα Μήτρου, Γιώργου Τζελίλη και Χρήστου Σπύρου.

    Στο περιθώριο των αγώνων ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Α.Β., Γιάννης Σγουρός τόνισε: «Οι αγώνες αυτοί έχουν χρόνο με τον χρόνο όλο και μεγαλύτερη επιτυχία και δίνουν την δυνατότητα στο κοινό της επαρχίας να δει από κοντά και να χειροκροτήσει τους Ολυμπιονίκες μας. Η τακτική αυτή του κράτους να φέρνει τους αθλητές στις Ένοπλες Δυνάμεις ασφαλίζει για το μέλλον τους αθλητές, τόσο υλικά όσο και ηθικά».

    Ο Γιώργος Τζελίλης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 69 κιλά και τόνισε πως «οι σημερινές επιδόσεις ήταν λογικό να μην είναι και στο υψηλότερο επίπεδο καθώς μόλις πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η προετοιμασία. Στόχος μου ένα μετάλλιο το 2004 στους αγώνες της Αθήνας καθώς και σε Παγκόσμια και σε Πανευρωπαϊκά έχω γευτεί διακρίσεις όμως μου λείπει η διάκριση σε μια Ολυμπιάδα. Φυσικά προηγείται και το Παγκόσμιο του Καναδά όμως μεγάλος μου στόχος είναι η Ολυμπιάδα».

    Όσο για το πώς κρίνει την τακτική της Πολιτείας να φέρνει του Ολυμπιονίκες στις Ένοπλες Δυνάμεις τόνισε: «Το ότι ανήκω στο Πολεμικό Ναυτικό είναι η μεγαλύτερη τιμή που μου έχουν κάνει! Άλλωστε είναι ένα σώμα που ποτέ του δεν έχασε μάχη!»

    Μετά την αναμενόμενη πρωτιά του στα 94 κιλά, αν και χρειάστηκε να σηκώσει 197.5 κιλά στο ζετέ, ο Πύρρος Δήμας εξήγησε στους δημοσιογράφους πως «είχα άγχος, απείχα τρία χρόνια από τους αγώνες και έχω χάσει την επαφή μου με το κοινό. Εκεί οφείλεται και ο εκνευρισμός που ήταν φανερός σήμερα και όχι φυσικά στα φλας ή στον θόρυβο από την κερκίδα, ο οποίος ήταν αναμενόμενος. Στόχος είναι να πάμε καλά στο Παγκόσμιο σε πέντε μήνες και φυσικά στην Ολυμπιάδα, για αυτό άλλωστε προετοιμαζόμαστε τόσο καιρό. Το ότι ανήκουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ ενώ η διοργάνωση κυμάνθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα».

    Από τις ξεχωριστές παρουσίες της διοργάνωσης ήταν αυτή του Βίκτωρα Μήτρου, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό στα 77 κιλά: «αν και επικρατούσε αρκετή ζέστη πιστεύω ότι πήγαμε καλά, στην πρώτη πρόβα τζενεράλε εν' όψει του Παγκοσμίου. Ήταν μια πολύ όμορφη εκδήλωση, ο κόσμος μας στάθηκε και πρέπει να τον ευχαριστήσουμε και μακάρι να γίνονται κι άλλες τέτοιες διοργανώσεις και σε άλλες επαρχιακές πόλεις».

    [23] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2003 (21:47 UTC+2)

    Η γενική συνέλευση της ΕΠΟ ενέκρινε το διοικητικό απολογισμό. Ψήφισαν 50 από τις 52 Ενώσεις. Απουσίαζαν 2, της Κορινθίας και της Ηπείρου.

    Συγκεκριμένα 43 Ενώσεις ψήφισαν «ναι», 6 ψήφισαν «όχι» (Αθήνας, Ευρυτανίας, Κιλκίς, Κυκλάδων, Μακεδονίας, Πέλλας) και μία ψήφισε «παρούσα» (Αργολίδας).

    Ύστερα από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Β. Γκαγκάτσης τόνισε: «Η Γ.Σ. των Ενώσεων-μελών της ΕΠΟ ενέκρινε, μετά από γόνιμο και δημοκρατικό διάλογο, τον απολογισμό του Διοικητικού Συμβουλίου για τα πεπραγμένα της περιόδου 2002, με συντριπτική πλειοψηφία. Το αποτέλεσμα δικαιώνει τις επιλογές του Δ.Σ. και ενδυναμώνει την απόφασή του να αλλάξει ριζικά την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, με πρωτοβουλίες που θα συνεχιστούν εντονότερες στο αμέσως επόμενο διάστημα. Επιθυμώ, εκ μέρους του Δ.Σ., να ευχαριστήσω το σύνολο των ΕΠΣ και να υπενθυμίσω τη δέσμευση της διοίκησης για ένα καλύτερο αύριο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η διοίκηση θα πάρει όλα τα μέτρα, ώστε να αρθούν όσες παθογένειες εξακολουθούν να υπάρχουν και να επικρατήσει πνεύμα υγιούς ανταγωνισμού σε όλα τα επίπεδα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μέλλον και θα το κατακτήσει».

    [24] ΚΑΛΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ TΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΙΒΟΥ

    Φλωρεντία, 21 Ιουνίου 2003 (21:03 UTC+2)

    Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησαν οι Ελληνες αθλητές κατά την πρώτη ημέρα των αγώνων της Σούπερ Λίγκα του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Στίβου το οποίο διεξάγεται στη Φλωρεντία.

    Στους άνδρες, την πρώτη θέση στο μήκος κατέλαβε ο Λούης Τσάτουμας με επίδοση 8.06μ, ο Περικλής Ιακωβάκης στα 400μ εμπόδια ήταν δεύτερος με 49.23, ενώ στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου στη σφύρα με 78.11μ και ο Αρης Γκαβέλας στα 100μ με 10.44.

    Στις γυναίκες το χρυσό μετάλιο κατέκτησε η Κατερίνα Βόγγολη στη δισκοβολία με επίδοση 62.11μ, ενώ η Μιρέλα Μανιάνι κατετάγη δεύτερη στον ακοντισμό με 63.13μ. Την τρίτη θέση κατέκτησε η Χρύσα Γκουντενούδη στα 400μ με 52.11.

    Τα αποτελέσματα κατά την 1η ημέρα της Σούπερ Λίγκα του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Στίβου που γίνεται στη Φλωρεντία, είναι τα ακόλουθα:

    Σφύρα ανδρών: Κομπς (Γερμανία) 80.63μ, Κοντράτοβιτς (Πολωνία) 78.37μ, Παπαδημητρίου 78.11μ, Επαλέ (Γαλλία) 77.22μ, Βιτσόνι (Ιταλία) 74.75μ, Βορονκίν (Ρωσία) 74.02μ, Κάμπενι (Ισπανία) 71.83μ), Τζόουνς (Βρετανία) 72.08μ.

    Σε κούρσες 100μ ανδρών - γυναικών που έγιναν εκτός συναγωνισμού, η Γεωργία Κοκλώνη τερμάτισε 3η με 11.65 και ο Παναγιώτης Σαρρής 4ος με 10.52.

    Δισκοβολία γυναικών: Βόγγολη 62.11μ, Ρομπέρ Μιχόν (Γαλλία) 61.67μ, Σάντοβα (Ρωσία) 61.59μ, Ντίτς (Γερμανία) 60.67μ, Μαφέις (Ιταλία) 57.82μ, Μπριντουσόιου (Ρουμανία) 57.78μ, Ρόουλς (Βρετανία) 56.64μ, Ματεϊκοβα (Ισαπανία) 53.91.

    100μ ανδρών: Λιούις-Φράνσις (Βρετανία) 10.22, Ντεπέ (Γαλλία) 10.36, Γκαβέλας 10.44, Σκουντέρι (Ιταλία) 10.46, Ούρμπας (Πολωνία) 10.48, Γιεπίσιν (Ρωσία) 10.60, Ροντρίγκεζ (Ισπανία) 10.61, Μπλούμς (Γερμανία) 10.64.

    100μ γυναικών: Αρόν (Γαλλία) 11.07, Κοσλόβα (Ρωσία) 11.19, Αλόζι (Ισπανία) 11.29, Μαντουάκα (Βρετανία) 11.32, Μέλερ (Γερμανία) 11.58, Βασαρμίδου 11.62, Μαρτσέτι (Ιταλία) 11.81, Λισένκο (Ρουμανία) 14.99.

    400μ εμπόδια ανδρών: Ρόουλινσον (Βρετανία) 48.45, Ιακωβάκης (49.23, Μαστσένκο (Ρωσία) 49.43, Ντουμά (Γερμανία) 49.68, Ροντρίγκεζ (Ισπανία) 49.70, Μόρι (Ιταλία) 50.18, Μαϊλάρντ (Γαλλία) 50.82, Μιστάκ (Πολωνία) 51.14.

    400μ εμπόδια γυναικών: Τιρλέα (Ρουμανία) 54.47, Ντένβερς (Βρετανία) 55.01, Μέισνερ (Γερμανία) 55.22, Ολιβέρο (Ισπανία) 55.93, Νιεντερστάετερ (Ιταλία) 56.26, Γκουλουμιάν (Ρωσία) 56.46, Γκουντενούδη 56.99, Μοραντέ (Γαλλία) 57.22.

    800μ γυναικών: Γκέσελ (Γερμανία) 2.00.85, Τσιονκάν (Ρουμανία) 2.01.01, Μαρτίνες (Ισπανία) 2.01.63, Κιρουσέλεβα (Ρωσία) 2.02.21, Φουκέ (Γαλλία) 2.03.82, Σκοτ (Βρετανία) 2.04.28, Παπαδοπούλου 2.07.20, Αρτούζο (Ιταλία) 2.11.41.

    Τριπλούν γυναικών: Πιάτκικχ (Ρωσία) 14.79μ, Μαρτίνεζ (Ιταλία) 14.76μ, Γκαβρίλα (Ρουμανία) 14.45μ, Δεβετζή 13.82μ, Καστρεγιάνα (Ισπανία) 13.75μ, Ουμλάουφτ (Γερμανία) 13.02μ, Λισέ (Γαλλία) 12.90μ, Γουάιτ (Βρετανία) 12.70μ.

    400μ ανδρών: Ρακίλ (Γαλλία) 44.88, Σουλτζ (Γερμανία) 45.19, Τόμας (Βρετανία) 45.58, Φορσέφ (Ρωσία) 45.62, Βιερουζέφσκι (Πολωνία) 45.62, Κανάλ (Ισπανία) 45,67, Δημότσιος 45.96, Μπαρμπέρι (Ιταλία) 46.43.

    400μ γυναικών: Ποσπέλοβα (Ρωσία) 50.85, ΜακΚόνελ (Βρετανία) 51.37, Γκουντενούδη (52.11), Μπεβίς (Γαλλία) 52.35, Μαρξ (Γερμανία) 52.45, Αλμπα (Ισπανία) 53.02, Περπόλι (Ιταλία) 53.19, Ρους (Ρουμανία) 53.24.

    3.000μ γυναικών: Γιεγκόροβα (Ρωσία) 8.55.73, Τουλέτ (Βρετανία) 8.57.45, Μοκενάουπτ (Γερμανία) 8.57.69, Μποτεζάν (Ρουμανία) 9.02.61, Γκαρσία (Ισπανία) 9.08.31, Εφεντάκη 9.18.90, Ντουκενί (Γαλλία) 9.22.54, Μπάλσαμο (Ιταλία) 9.24.70.

    Σφαίρα ανδρών: Μαρτίνες (Ισπανία) 21.08μ, Μάιερσουγκ (Βρετανία) 20.72, Κουμασένκο (Ρωσία) 20.12μ, Μαγέφσκι (Πολωνία) 20.09μ, Μπάρτελς (Γερμανία) 19.46μ, Σόλιο (Ιταλία) 19.15μ, Μπαχαρίδης 18.63μ, Νιαρέ (Γαλλία) 18.48μ.

    1.500μ ανδρών: Χιγκέρο (Ισπανία) 3.49.16, Φορμέλα (Πολωνία) 3.49.22, Ιστ (Βρετανία) 3.49.60, Ταρί (Γαλλία) 3.49.67, Χάτσκε (Γερμανία) 3.49.85, Ζαμτορόζνι (Ρωσία) 3.49.85, Ομπριστ (Ιταλία) 3.49.86, Καρακατσάνης 3.51.01.

    5.000μ ανδρών: Σγκιρ (Γαλλία) 13.43.70, Εσπαπα (Ισπανία) 13.44.68, Μπάουμαν (Γερμανία) 13.45.55, Γκρέιφιν (Βρετανία) 13.48.99, Λούκιν (Ρωσία) 13.57.78, Παπούλιας (14.06.13, Μάτζα (Ιταλία) 14.09.96, Κάτσμαρεκ (Πολωνία) 14.39.11.

    Επί κοντώ γυναικών: Μπέκερ (Γερμανία) 4.50μ, Πόλνοβα (Ρωσία) 4.45μ, Ποϊσονιέρ (Γαλλία) 4.35μ, Τσιλιγκίρη 4.30μ, Θερβάντες (Ισπανία) 4.20μ, Μπλούμφιλντ (Βρετανία) 4.10μ, Φαρφαλέτι (Ιταλία) 4.00μ.

    Υψος ανδρών: Ριμπακόφ (Ρωσία) 2.34μ, Ταλότι (Ιταλία) 2.30μ, Σπόσομπ (Πολωνία) 2.27μ, Γκαμπελά (Γαλλία) 2.27μ, Φρίτσκε (Γερμανία) 2.20μ, Κοκκότης 2.20μ, Μπερμέγιο (Ισπανία) 2.20μ, Γκάλενγκερ (Βρετανία) 2.20μ.

    Μήκος ανδρών: Τσάτουμας 8.06μ, Λαμέλα (Ισπανία) 7.96μ, Βίντερ (Γερμανία) 7.85μ, Κλουσί (Γαλλία) 7.84μ, Τόμλινσον (Βρετανία) 7.65μ, Σοσούνοφ (Ρωσία) 7.63μ, Τρεντίν (Ιταλία) 7.61μ, Ματούσιακ (Πολωνία) 7.54μ.

    Ακοντισμός γυναικών: Νέριους (Γερμανία) 63.30μ, Μανιάνι 63.13μ, Κόσλοβιτς (Ιταλία) 62.70μ, Ζαμπρούσκοβα (Ρωσία) 61.20μ, Βαλτέρ (Γαλλία) 56.88μ, Τσίλα (Ισπανία056.71μ, Σάιερς (Βρετανία) 55.28μ, Ισάιλα (Ρουμανία) 53.61μ.

    4χ100μ γυναικών: Γαλλία (42.62, Γερμανία 43.13, Ρωσία 43.23, Ελλάδα 43.95, Βρετανία 43.99, Ιταλία 44.21, Ρουμανία Αποκλείστηκε.

    4χ100μ ανδρών: Ιταλία 38.42, Πολωνία 38.45, Βρετανία 38.60, Γαλλία 38.84, Γερμανία 38.90, Ελλάδα 39.29, Ρωσία 39.30, Ισπανία 39.47.

    Βαθμολογία γυναικών (μετά την 1η ημέρα): Ρωσία 63, Γερμανία 59, Γαλλία 47, Ελλάδα 46, Βρετανία 40, Ισπανία 40, Ρουμανία 32, Ιταλία 31.

    Βαθμολογία ανδρών (μετά την 1η ημέρα): Βρετανία 52, Γαλλία 51, Γερμανία 48.5, Ισπανία 45, Ρωσία 44, Πολωνία 43, Ελλάδα 38.5, Ιταλία 37.

    [25] ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ: ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 22 Ιουνίου 2003 (15:57 UTC+2)

    Σε σημερινό, αποκαλυπτικό της δημοσίευμα η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ» κατηγορεί των Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους ότι οι πληροφορίες πάνω στις οποίες βασίστηκε, το περασμένο φθινόπωρο, ώστε να ξεκινήσει την εκστρατεία του εναντίον του τότε ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, προέρχονταν αποκλειστικά από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

    Οι πιο πολλές από τις πληροφορίες αυτές, όμως, αποδείχτηκαν κάτι περισσότερο από αμφιλεγόμενες, με αποτέλεσμα, σήμερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ να είναι εκτεθειμένη απέναντι σε συνεργάτες της, σε επικριτές της, καθώς και στον αμερικανικό λαό, επισημαίνει η εφημερίδα.

    Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η εφημερίδα, που επικαλείται πηγές του Κογκρέσου αλλά και στελέχη των υπηρεσιών αυτών, αναφέρει το γεγονός ότι «πάντοτε υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών ως προς τις σχέσεις που είχε ο Σαντάμ Χουσεΐν με την Αλ Κάιντα».

    Στο τέλος, σύμφωνα με την «Ποστ», οι διασυνδέσεις αυτές δεν αποδείχτηκαν ποτέ, αν και ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα του προέδρου Μπους, όταν εκφώνησε τον πρώτο λόγο του για το θέμα στο Σινσινάτι.

    Επίσης, τονίζει η εφημερίδα, οι ΗΠΑ δικαιολόγησαν τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, κυρίως, επικαλούμενες το οπλοστάσιο πυρηνικών και βιολογικών όπλων που, όπως ισχυρίζονταν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, διέθετε ο Σαντάμ. Όμως, παρά την πολύμηνη έρευνα στο Ιράκ μετά το τέλος του πολέμου, δε βρέθηκαν τέτοια οπλοστάσια.

    Το αποτέλεσμα είναι, επισημαίνει η «Πόστ», να βρίσκεται τώρα η αμερικανική κυβέρνηση εκτεθειμένη και να δέχεται παγκοσμίως κριτική, επειδή ο πρόεδρος Μπους υπερεκτίμησε τις πληροφορίες αυτές.

    [26] ΑΠΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ Η ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΓΩΓΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 22 Ιουνίου 2003 (14:06 UTC+2)

    Από σαμποτάζ προκλήθηκε η έκρηξη που σημειώθηκε σε αγωγό πετρελαίου στο Ιράκ, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Πετρελαίου. "Το συμβάν αποτελεί πράξη δολιοφθοράς. Ο πετρελαιαγωγός ανατινάχθηκε σκόπιμα", είπε ο εκπρόσωπος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ.

    Υπενθυμίζεται ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε αγωγό πετρελαίου κοντά στην κωμόπολη Χιτ, 140 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βαγδάτης.

    [27] ΓΚ. ΣΡΕΝΤΕΡ: Η ΕΕ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Βόνη, 22 Ιουνίου 2003 (14:00 UTC+2)

    Η εμπέδωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια όχι μόνο δε βλάπτει το ΝΑΤΟ, αλλά οδηγεί στην ενίσχυσή του, τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Πόρτο Καρράς.

    Μιλώντας στο συντάκτη της εφημερίδας Β. Π. Μαθιόπουλο, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ πρόσθεσε ότι τόσο η χώρα του, όσο και άλλες Ευρωπαϊκές «επιθυμούμε ένα ευρωπαϊκό στήριγμα μέσα στο ΝΑΤΟ».

    Εξάλλου, αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Γερμανός Καγκελάριος τόνισε πως «είναι λυπηρό ότι οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για πλήρη λύση του Κυπριακού προβλήματος δεν έχουν ως σήμερα ευοδωθεί».

    Επίσης, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ εκτιμά ότι η Ευρώπη οφείλει, προκειμένου να είναι ανταγωνιστική, να υποστηρίζει τα συμφέροντα των κρατών - μελών της ανά τον κόσμο και να διαθέτει αποτελεσματικές δυνατότητες.

    «Μια Ευρώπη κάτω από αυτά τα δεδομένα μπορεί να είναι ελκυστικός εταίρος, ο οποίος να λαμβάνεται υπόψη από την Ουάσινγκτον», σχολίασε.

    Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της Γερμανίας, του Βελγίου, της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, ο καγκελάριος τόνισε ότι αποσκοπεί σ' αυτόν ακριβώς το σκοπό: «Συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένα σχέδια με σκοπό να βελτιώσουμε αποτελεσματικότερα τις ευρωπαϊκές αμυντικές προσπάθειες, σε στενή συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων εταίρων.

    »Το κεντρικό μας πρόβλημα στην Ευρώπη είναι κυρίως ότι ξοδεύουμε πολλά χρήματα, διότι δε συνεργαζόμαστε μεταξύ μας όσο θα έπρεπε. Επειδή, για παράδειγμα, δεν κατέστη δυνατό να δημιουργήσουμε έναν κοινό στόλο αερομεταφορών Αν εμείς στην Ευρώπη βελτιώσουμε από κοινού τις στρατιωτικές μας ικανότητες, αυτό θα είναι προς όφελος του ΝΑΤΟ».

    Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ αναφέρθηκε, επίσης, με ιδιαίτερα θερμά λόγια για το έργο της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, ενώ για το θέμα της Κύπρου επαναλαμβάνει την άποψη της χώρας του για την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    «Είναι λυπηρό ότι οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για πλήρη λύση του κυπριακού προβλήματος δεν έχουν ως σήμερα ευοδωθεί. Η ΕΕ επιμένει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, προκειμένου να επαναληφθούν οι διμερείς συνομιλίες με βάση το σχέδιό του», κατέληξε.

    [28] ΤΡΙΩΡΟ ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΣΗΜΙΤΗ-ΜΠΟΥΣ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

    Ουάσινγκτον, 22 Ιουνίου 2003 (13:26 UTC+2)

    Τρίωρο τετ α τετ αναμένεται να έχουν την ερχόμενη Τετάρτη στο Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Έλληνας πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Κώστας Σημίτης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης Ηνωμένων Πολιτειών, οι εργασίες της οποίας θα διεξαχθούν στην Ουάσιγκτον.

    Όπως επισημαίνει σε ανταπόκρισή του από την αμερικανική πρωτεύουσα για την εφημερίδα «Ημερησία» ο Μιχάλης Ιγνατίου, η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ ΗΠΑ χαρακτηρίζεται από Αμερικανούς Αξιωματούχους και Ευρωπαίους διπλωμάτες αναβαθμισμένη.

    Οι συζητήσεις θα διαρκέσουν τρεις και πλέον ώρες, και αναμένεται να καλυφθεί το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τόσο την Αμερική, όσο και την Ευρώπη.

    Στην Ουάσιγκτον, επισημαίνεται στην ανταπόκριση, συζητείται ευρύτατα το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπους θα ανοίξει επίσημα τη μεγάλη αίθουσα τελετών του Λευκού Οίκου, γνωστή ως East Room, όπου μαζί με τον κ. Σημίτη θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη σε Αμερικανούς, Ευρωπαίους και ξένους δημοσιογράφους.

    Πριν από τη συνέντευξη, θα πραγματοποιηθούν υψηλότατου επιπέδου συνομιλίες στο οβάλ γραφείο, οι οποίες και θα συνεχιστούν στο γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο Αμερικανός ηγέτης προς τιμή του Έλληνα πρωθυπουργού και των συνοδών του. Ευρωπαίος διπλωμάτης εκτίμησε, μιλώντας στην «Ημερησία», ότι οι HΠA, κατά κάποιο τρόπο, αισθάνονται την υποχρέωση να τιμήσουν την Ελλάδα και διά αυτής την προεδρία της ΕΕ, διότι ο κ. Σημίτης κατάφερε, κάτω από αντίξοες διεθνείς συνθήκες, να φέρει σε πέρας αίσια την προεδρία από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα και μάλιστα να παίξει εποικοδομητικό ρόλο, όταν οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με βασικές ευρωπαϊκές χώρες άγγιξαν το ναδίρ.

    Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες δε θα έχουν διμερή χαρακτήρα, δηλαδή δε θα συζητηθούν ελληνοαμερικανικά ή άλλα θέματα που αφορούν στις δύο χώρες αλλά, κυρίως, αυτά των δύο πλευρών.

    Και το Κυπριακό

    Φυσικά, έχει γίνει γνωστό ότι στην ατζέντα των συνομιλιών και κάτω από τον τίτλο «περιφερειακά θέματα» περιλαμβάνεται και το Κυπριακό, διότι μετά την υπογραφή της συνθήκης ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Αμερικανοί θεωρούν το πρόβλημα και ως ευρωπαϊκό.

    Οι προσπάθειες της Συνόδου θα επικεντρωθούν προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών πριν από τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και παρά την αρνητική συμπεριφορά του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αρκετοί αναμένουν να αλλάξει πορεία - όπως πράττει συχνά - και να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις.

    Όλο το βάρος της νέας πρωτοβουλίας έχει αναλάβει και εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Tόμ Γουέστον, στις εκτιμήσεις του οποίου θα κινηθεί η αμερικανική διπλωματία. Μάλιστα, αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι HΠA δε θα παρεκκλίνουν από το σχέδιο του Kόφι Aνάν, «ούτε κατά ένα γιώτα», καθώς το θεωρούν ως βάση της έναρξης των συνομιλιών.

    Ένα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει την επικείμενη σύνοδο είναι η χρησιμοποίηση του όρου (και μάλιστα και από τις δύο πλευρές) «στρατηγικοί εταίροι».

    Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι οι HΠA και η ΕΕ ως κοινοί εταίροι στη διεθνή αρένα θα αναλαμβάνουν νέες πρωτοβουλίες για την επίλυση των διεθνών προβλημάτων.

    Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μπους αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις συνομιλίες του με τον προεδρεύοντα Έλληνα πρωθυπουργό, έχοντας ως πρώτο θέμα στην ατζέντα την πολιτική σταθερότητα στο Ιράκ, που αυτή ειδικά την περίοδο απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τους Αμερικανούς.

    Δεύτερο θέμα είναι το Αφγανιστάν. Οι δύο υπερδυνάμεις αναμένεται να δώσουν έμφαση στην ανάγκη πλήρους συμμόρφωσης της Τεχεράνης, από την οποία θα ζητηθεί η διακοπή του προγράμματος κατασκευής πυρηνικών όπλων. Γι' αυτό και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί κοινή διακήρυξη για την αντιμετώπιση γενικά των όπλων μαζικής καταστροφής.

    Το θέμα της «τρομοκρατικής» συμφωνίας, θεωρείται νίκη για τον Λευκό Οίκο, αφού η προσπάθεια ξεκίνησε εδώ και 18 μήνες και μόλις τώρα φτάνει σε αίσιο τέλος για τους Αμερικανούς. Ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις, η Ουάσιγκτον πέτυχε να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των Ευρωπαίων για την υπογραφή της περίφημης συνθήκης έκδοσης διωκομένων και φυλακισμένων, σε αμοιβαία βάση από τις δύο πλευρές, κάτι που θεωρείται αξιοσημείωτο.

    Υπενθυμίζουμε ότι η συνθήκη αυτή θα υπογραφεί στη διάρκεια εντυπωσιακής τελετής στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, από τους αρμόδιους υπουργούς Tζον Aσκροφτ και Φίλιππο Πετσάλνικο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σε απανωτές ερωτήσεις, σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου, κατέστησε σαφές ότι θα γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα των υπό έκδοση ατόμων και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εκδοθεί Ευρωπαίος πολίτης σε πολιτεία των HΠA, όπου υπάρχει η ποινή του θανάτου.

    Όμως, και για να αναφέρουμε ένα παράδειγμα, κάποιος μπορεί να εκδοθεί στην Ουάσιγκτον, όπου λόγω του πλειοψηφούντος μαύρου πληθυσμού η Κομητεία του Κολούμπια απαγορεύει ρητά την ποινή του θανάτου, σε αντίθεση με τη γειτονική Βιρτζίνια όπου λόγω άκρατου συντηρητισμού οι θανατικές εκτελέσεις είναι στην ημερησία διάταξη του πολιτειακού συντάγματος της συγκεκριμένης πολιτείας.

    Ευρωπαίος αξιωματούχος, που είδε το κείμενο της συνθήκης, διατύπωσε την άποψη ότι «αφήνει τεράστια κενά και μεγάλες αβεβαιότητες», εξηγώντας ότι κανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί στην πράξη όταν επέλθει το πλήρωμα του χρόνου εφαρμογής των συμφωνηθέντων.

    Ανέφερε ως παράδειγμα την τύχη των μελών της «17N». Παρά τις διαβεβαιώσεις της ΕΕ ότι το θέμα των τρομοκρατών έχει κλείσει, για τους Αμερικανούς θεωρείται ανοικτό και οι πλέον νομομαθείς δυσκολεύονται να προσδιορίσουν το χαρακτήρα των εγκλημάτων, αν, δηλαδή, έχουν ποινικό ή πολιτικό χαρακτήρα.

    Η Κύπρος εισέρχεται στο ΝΑΤΟ;

    Αξιοσημείωτο της συνόδου και το επισημαίνουμε ιδιαίτερα, είναι ότι σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, δεν αναμένεται να γίνει καμία απολύτως συζήτηση πάνω στο περίφημο θέμα της κοινής αμυντικής πολιτικής, διότι η Ουάσιγκτον επιμένει, με αφορμή όλη αυτή την ειδησεογραφία περί δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού, ότι υπεύθυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης είναι μόνο το ΝΑΤΟ και καμία άλλη στρατιωτική δύναμη και ότι οι Αμερικανοί κατέστησαν σαφές στην ΕΕ ότι όσο διευρύνεται προς ανατολάς, ταυτόχρονα θα διευρύνεται και το ΝΑΤΟ.

    Μάλιστα για πρώτη φορά στο Πεντάγωνο γίνεται λόγος ότι αρχίζει να ωριμάζει ο χρόνος για ένταξη και της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βόρειο - Ατλαντική Συμμαχία, με το αιτιολογικό πως οι περισσότερες χώρες της ΕΕ είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ.

    Ισχυρίζονται ότι με αυτόν τον τρόπο θα δινόταν μία οριστική λύση στο μείζον θέμα ασφαλείας του νησιού, την οποία προβάλλουν κάθε τόσο οι Τούρκοι στις συνομιλίες τους με αξιωματούχους στην Αθήνα, την Άγκυρα, την Ουάσιγκτον και τον OHE.

    Και, απλά, εξηγούν ότι, τόσο οι τουρκικές, όσο και οι ελληνικές δυνάμεις θα λέγονται νατοϊκές και θα είναι υπό την επιτήρηση του ΝΑΤΟ στις Bρυξέλλες, χωρίς να έχουν το σημερινό εθνικό τους χαρακτήρα, που αποτελεί μόνιμο σημείο τριβής.

    [29] ΙΤΑΛΙΑ: ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

    Ρώμη, 22 Ιουνίου 2003 (12:52 UTC+2)

    Στις 30 Ιουνίου λήγει και επίσημα η Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ρώμη ετοιμάζεται ήδη να παραλάβει τη σκυτάλη από την Αθήνα, έχοντας, όμως, μια βαριά κληρονομιά, καθώς η Ελληνική Προεδρία εκτιμήθηκε από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ ως ιδιαίτερα επιτυχημένη.

    Βέβαια, όπως μεταδίδει από τη Ρώμη ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Ημερησία» Κώστας Παπαϊωάννου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αισθάνεται τώρα απεγκλωβισμένος από τις «συμπληγάδες» της δικαστικής περιπέτειας του Μιλάνου και ετοιμάζεται να παραλάβει, από τον Κ. Σημίτη, τη σκυτάλη της προεδρίας της ΕΕ.

    Ο κίνδυνος της καταδίκης, επισημαίνεται στην ανταπόκριση, προς το παρόν μετατέθηκε για το απώτερο μέλλον, αφού μόλις πριν από δύο ημέρες σε μία θυελλώδη συνεδρίαση η ιταλική Βουλή υιοθέτησε το νόμο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, για τη διακοπή της επίμαχης δίκης Mπερλουσκόνι, μέχρι την περάτωση της πρωθυπουργικής του θητείας.

    «Το εξάμηνο είναι μπροστά μας», είπε ανακουφισμένος ο πρωθυπουργός. «Έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης», πρόσθεσε, πεπεισμένος ότι η Ρώμη θα ανταποκριθεί στα καθήκοντα της προεδρίας.

    Στο επίσημο κείμενο για τους στόχους της ιταλικής προεδρίας, το οποίο φέρει την υπογραφή του υπ. Εξωτερικών Φρ. Φρατίνι, τονίζεται: Η προεδρία συμπίπτει με τη διεύρυνση της ΕΕ, την ολοκλήρωση του έργου της Συντακτικής Συνέλευσης, τις κρίσιμες διεθνείς εξελίξεις και την παρατεταμένη στασιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Σε ανάλογο κείμενο του υπ. Οικονομικών Tζ. Tρεμόντι, διατυπώνεται η έντονη ανησυχία για την ικανότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας να στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση.

    «Ο Σίλβιο Mπερλουσκόνι, συνεχίζοντας το θετικό έργο της Ελληνικής Προεδρίας, θα συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της πορείας της ΕΕ» δήλωνε αυτή την εβδομάδα σε δημοσιογράφους στη Ρώμη ο εκπρόσωπος τύπου της προεδρίας της κυβέρνησης, Πάολο Mποναγιούτι.

    Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει «ισχυρούς» στόχους για μία Ευρώπη της μεταρρύθμισης και της προόδου.

    Πάντως, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και με δεδομένο τον αρνητικό απολογισμό των δύο χρόνων διακυβέρνησης της χώρας από την κεντροδεξιά σε πρόσφατο άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24ore με τίτλο «ο Θεός να βάλει το χέρι του...» ο ηγέτης της Ελιάς Tζουλιάνο Aμάτο, ευχόταν ό,τι καλύτερο σε μία Ευρώπη υπό την προεδρία ενός υπόδικου για δωροδοκία δικαστικών και φορέα διαπλοκής οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

    Βέβαια, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και η μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους στη γηραιά ήπειρο κατέχουν αναμφισβήτητα τον κυρίαρχο ρόλο στην ατζέντα της ιταλικής προεδρίας.

    Αυτό, άλλωστε, υποστηρίζει σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα ο Tζ. Tρεμόντι, πρώην προσωπικός λογιστής του Ιταλού πρωθυπουργού. «Εάν δεν μπορεί να εννοηθεί ανάπτυξη χωρίς σταθερότητα, είναι αυτονόητο ότι η σταθερότητα εξαρτάται από την ανάπτυξη». Με αυτά τα λόγια ο Tρεμόντι παρουσίασε πρόσφατα στο Eco/Fin την πρόταση για μία νέα φάση γενναίων δημόσιων διαρθρωτικών επενδύσεων στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, αλλά και της έρευνας και της τεχνολογίας με ευθύνη της ΕΤΕπ.

    [30] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2003 (12:28 UTC+2)

    Κυριακή (22/6)

    Τα «Σκουπίδια» του Γιάννη Ξανθούλη παρουσιάζονται στο θέατρο «Αθήναιον», σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου. Παίζουν: Μάρθα Βούρτση, Χρήστος Βαλαβανίδης, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Τάσος Κωστής, Νατάσα Μανίσαλη, Φωτεινή Μπαξεβάνη κ.ά. Μουσική: Σταμάτη Σπανουδάκη, ενορχήστρωση: Νίκου Δανίκα, χορογραφία: Δημήτρη Παπάζογλου.

    Δευτέρα (23/6)

    Το πασίγνωστο μπαλέτο «Σταχτοπούτα» του Σεργκέι Προκόφιεφ παρουσιάζουν τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο, σήμερα και αύριο, στο Ηρώδειο. «Ρέει το γάλα, ρέει το μέλι, ρέει κρασί» τιτλοφορείται η παράσταση του Χοροθεάτρου Ροές, σήμερα και αύριο (9.30μ.μ.), στο Αλσος Στρατού (Λ. Κατεχάκη). Σκηνοθεσία - χορογραφία Σοφίας Σπυράτου, κοστούμια

    Αγγελικής Σαμαρά. Μουσικοί: Γιώτης Κιουρτσόγλου, Μιλτιάδης Παπαστάμου, Γιώργος Καλούδης και Πίμης Πέτρου. Χορεύουν: Ελενα Κουρκούλη, Ντανίλο Ζέκα, Δημήτρης Φέρρας, Τζίνα Καλαντζή, Εύη Χατζάκη, Αποστολία Τσολάκη, Φαίδρα Σούτου.

    Η διάσημη Γαλλίδα καλλιτέχνις Jane Birkin δίνει συναυλία σήμερα (9.30μ.μ.) στο Λυκαβηττό και αύριο στο «Μύλο» Θεσσαλονίκης, πλαισιωμένη από κορυφαίους μουσικούς.

    «Ποίηση της Κύπρου. Λόγος φωτός» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης, στις 8.30μ.μ., στο Αίθριο της Στοάς του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5). Θα χαιρετίσουν οι υπουργοί Πολιτισμού Κύπρου και Ελλάδας και ο Γ. Μπαμπινιώτης, θα μιλήσουν ο καθηγητής Μίμης Σοφοκλέους και ο συνθέτης Μάριος Τόκας, ενώ θα γίνει απονομή τιμητικού διπλώματος στον ποιητή Κώστα

    Μόντη.

    Τρίτη (24/6)

    Το μουσικό περιοδικό «Μετρονόμος» διοργανώνει συναυλία, στις 9.30μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Αλσους Ηλιούπολης, με το κουαρτέτο μπουζουκιών «Ραστ», σε αναδρομή στο λαϊκό και έντεχνο τραγούδι.

    Συμμετέχουν: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Νίκος Ανδρουλάκης, Σοφία Παπάζογλου και

    Κοσμάς Κοκκόλης.

    Τετάρτη (25/6)

    «Πόλη και Ναρκωτικά - Μάχες Ζωής» τιτλοφορείται το διήμερο εκδηλώσεων, που διοργανώνει το Ανοιχτό Θεραπευτικό Πρόγραμμα «Διάβαση» του ΚΕΘΕΑ, σήμερα και αύριο, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών. Τα μέλη της «Διάβασης» θα παρουσιάσουν, από 7.30 έως 11.30μ.μ., τη δική τους μάχη για τη ζωή μέσα από εκθέσεις κεραμικής, εικαστικών και φωτογραφίας, θεατρικά δρώμενα, χορό, δημιουργικά εργαστήρια, συναυλία ρεμπέτικου

    (αύριο 9μ.μ.) κ.ά. Είσοδος ελεύθερη.

    Σημαντικοί ξένοι και Ελληνες χορογράφοι συμπράττουν με τους τελειόφοιτους και απόφοιτους της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης, στην παράστασή της, που φιλοξενείται από σήμερα μέχρι 29/6, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Ο Μάριος Φραγκούλης δίνει συναυλία στο Λυκαβηττό, με τα τραγούδια του νέου του δίσκου, σε στίχους του Παρασκευά Καρασούλου. Τη σύνθεση, σε μεγάλο μέρος, υπογράφει ο ίδιος ο τενόρος, καθώς και άλλοι δημιουργοί, όπως ο Θοδωρής Οικονόμου. Συμμετέχουν η ηθοποιός του μουσικού Θεάτρου Σία Κοσκινά και ο τραγουδιστής Ανδρέας Σμυρνάκης.

    Η βρετανική ροκ μπάντα «Suede» εμφανίζεται, στο πλαίσιο των «Electron Nights 2003», στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη».

    Πέμπτη (26/6)

    Στον Τεχνοχώρο «Το μήλο» (Αμύντα 11, πλατ. Προσκόπων, στο Παγκράτι) παρουσιάζεται έκθεση χαρακτικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων: Τάκη, Κουλεντιανού, Καρά, Νικολαΐδου, Αλαν Τζονς,Φοργκάς κ.ά.

    Παρασκευή (27/6)

    Η Αθηναϊκή Φιλαρμονία δίνει συναυλία, στις 8μ.μ., στην πλατεία Δουρούτη, στον Κεραμεικό, με ελεύθερη είσοδο.

    Σάββατο (28/6)

    Στο Ηρώδειο φιλοξενείται παράσταση του Εθνικού Χορευτικού Συγκροτήματος της Ιρλανδίας.

    Στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη, δίνει συναυλία ο Σωκράτης Μάλαμας.

    Η «Λειτουργία του Ορφέα» του Γιάννη Μαρκόπουλου παρουσιάζεται, στις 9μ.μ., στον Τύμβο Μαραθώνα, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Τραγουδούν: Κωνσταντίνος Παλιατσάρας, Μανώλης Μητσιάς, Σοφία Μιχαηλίδη, Μανώλης Χατζημανώλης, Ζαχαρίας Σπυριδάκης, Βασιλική Λαβίνα. Αφηγητής: Κώστας Καζάκος.

    [31] ΔΙΕΘΝΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

    Κέρκυρα, 22 Ιουνίου 2003 (12:27 UTC+2)

    Συνεχίζονται με επιτυχία στην Κέρκυρα, οι εργασίες της Τέταρτης Θερινής Ακαδημίας Θεάτρου, που οργανώνει από χτες το Εθνικό Θέατρο μέχρι τις 6 Ιουλίου. Πρόκειται για μια Διεθνή εκπαιδευτική και Καλλιτεχνική Συνάντηση με εργαστήρια, σεμινάρια και θεάματα. Τα εργαστήρια και οι άλλες εκδηλώσεις θα περιστραφούν γύρω από το θέμα: «Το Σώμα του Ηθοποιού και οι Πολιτισμικές Ταυτότητες».

    Η Θερινή Ακαδημία Θεάτρου αποτελεί ένα γόνιμο διάλογο ανάμεσα σε διαφορετικούς θεατρικούς πολιτισμούς και ανθρώπους, συνδυάζοντας την παιδαγωγική δραστηριότητα με τη θεατρική αναζήτηση, το θέατρο με τις άλλες τέχνες, τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία με καλλιτεχνικές προτάσεις από το εξωτερικό. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα, με σκοπό να ενισχύσει τη θεατρική παιδεία, να διευρύνει τους ορίζοντες της θεατρικής γνώσης και επικοινωνίας, να δραστηριοποιήσει σπουδαστές δραματικών σχολών, νέους καλλιτέχνες, δημιουργούς και επιστήμονες από την Ελλάδα και άλλες χώρες του κόσμου.

    Μάλιστα, το Εθνικό Θέατρο μεταφέρει μακριά από την Αθήνα, σε σημαντικές ιστορικά και πολιτιστικά περιοχές του ελλαδικού χώρου, το αίτημα για μια καρποφόρα συνάντηση του παλιού με το καινούριο, του τοπικού ή περιφερειακού με το διεθνές, του επαγγελματικού με το ερασιτεχνικό.

    Κύρια επιδίωξη των εργασιών της φετινής Ακαδημίας είναι να αντιπαρατεθούν οι σημαντικότερες μέθοδοι δουλιάς για τον ηθοποιό σήμερα και παράλληλα να προαχθεί η συνεργασία με σημαντικά κέντρα για την εκπαίδευση του ηθοποιού στο εξωτερικό. Στην Κέρκυρα θα συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με τα οράματα, τις πρακτικές και μεθόδους του Αντονέν Αρτώ, του Βζεβολόντ Μέγιερχολντ, του Γιέρζι Γκροτόφσκι. Θα δοκιμαστούν τεχνικές, προερχόμενες από μεγάλους μη ευρωπαϊκούς θεατρικούς πολιτισμούς, όπως ο ιαπωνικός ή από θεατρικές παραδόσεις της Λατινικής Αμερικής. Το ζήτημα είναι πως το

    σώμα του ηθοποιού με τις αρχικές ταυτότητες παιδείας, γλώσσας και εργασιακού περιβάλλοντος, αφομοιώνει και γονιμοποιεί μέσα σε ένα διαπολιτισμικό πλαίσιο τους διαφορετικούς πολιτισμούς και τις άλλες θεατρικές ταυτότητες. Καλλιτεχνική υπεύθυνη της Θερινής Ακαδημίας Θεάτρου είναι η θεατρολόγος Ελένη Βαροπούλου.

    Εργαστήρια πραγματοποιούν

    Ο Valery Fokin, σκηνοθέτης και διευθυντής του Κέντρου Μέγιερχολντ στη Ρωσία, με τίτλο «Η ανάπτυξη της τεχνικής του ηθοποιού, με βάση το σύστημα του Στανισλάβσκι και τη μέθοδο του Μέγιερχολντ».

    O σκηνοθέτης και διευθυντής του θεάτρου ΑΤΤΙΣ, Θόδωρος Τερζόπουλος, με τίτλο «Φωνή και σώμα στην αρχαία τραγωδία».

    Ο Λατινοαμερικανός σκηνοθέτης και παιδαγωγός, Abel Solares, που συνδέει την παράδοση της Γουατεμάλα με το παραδοσιακό ιαπωνικό θέατρο και τη θεατρική ανθρωπολογία του Ευγένιου Μπάρμπα. Το θέμα του είναι «Λουλούδια και ποίηση στον χώρο».

    Ο Πολωνός Wloodzimierz Staniewski, σκηνοθέτης και διευθυντής της ομάδας Garszienice, παλιός συνεργάτης του Γιέρζι Γκροτόφσκι, με θέμα την «Ηλέκτρα». Η πολωνή σκηνοθέτρια, θεατρολόγος και καθηγήτρια σε Δραματικές Σχολές στη Γαλλία, Ewa Lewinson, με θέμα «Μιλώντας με το σώμα και παίζοντας με το χώρο».

    Ο σκηνοθέτης Emιlio Hernandez, από το Θέατρο της Σεβίλλης εκπροσωπώντας την European Theatre Convention, με τίτλο «Το αίμα του Λόρκα: Από τον έρωτα στον Θάνατο»

    Η σκηνοθέτρια Ελλη Παπακωνσταντίνου και ο συνθέτης Δημήτρης Καμαρωτός με τίτλο «Διερευνώντας μια σύγχρονη λειτουργία ραψωδού στην Οδύσσεια του Ομήρου: γέφυρες σώματος και μηχανών».

    Η Αμερικανίδα χορογράφος Susan Buirge, γνωστή και για την εργασία της στη Γαλλία και Ιαπωνία, με θέμα «Πηγαίνοντας από τη Δύση στην Ανατολή: Χορογραφώντας από έναν άλλο πολιτισμό».

    Ο σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος, με τίτλο «Ουδέτερη είσοδος στη σκηνή. Η επικοινωνία με το σύμπαν».

    Το Masterclass με τίτλο «Ηθοποιός: Ενα είδος οργάνου» θα πραγματοποιήσει ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης. Το Συμπόσιο προγραμματίζεται με συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων. Μεταξύ άλλων των καθηγητών της Σορβόννης Georges Banu και Monique Borie, της Dagmar Oswald που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Σοφία του Τόκιο και της Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ, Πρύτανη, Προέδρου του Πανεπιστημίου της Ευρώπης.

    Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με εικαστικά γεγονότα, επιδείξεις και περφόρμανς σε ειδικούς χώρους,

    [32] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2003 (12:13 UTC+2)

    Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι, το μεγάλο συνθέτη που με τη μουσική του έχει σφραγίσει την Ελλάδα των τελευταίων 50 χρόνων, διοργανώνει το Φεστιβάλ Αθηνών, στις 26 Ιούνη, στο Ηρώδειο, όπου θα ακουστούν δύο μεγάλα έργα του Μ. Χατζιδάκι. Η συναυλία θ' ανοίξει με το ανέκδοτο έργο του Μ. Χατζιδάκι «Αμοργός», που βασίζεται πάνω στο ομώνυμο ποίημα του Νίκου Γκάτσου. Το έργο είχε απασχολήσει το συνθέτη επί μία εικοσαετία, χωρίς, όμως, τελικά να ολοκληρωθεί. Τα μελοποιημένα μέρη παρουσιάζονται σε πρώτη εκτέλεση, σε ενορχήστρωση του Νίκου Κυπουργού, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες οδηγίες του συνθέτη. Ερμηνευτές θα είναι η Μαρία Φαραντούρη και ο Τάσσης Χριστογιαννόπουλος και αφηγητής ο Βασίλης Παπαβασιλείου. Ο υπέροχος «Μεγάλος Ερωτικός» - έργο σταθμός στη σύγχρονη μουσική δημιουργία, που βασίζεται στην ποίηση των Μυρτιώτισσας, Ελύτη, Γκάτσου, Καβάφη, Σολωμού, Σαπφούς, Σαραντάρη, Πρεβελάκη, Χορτάτζη, Σολομώντος κ.ά. Ορισμένα από τα θρυλικά τραγούδια του θα ερμηνεύσουν η Ελλη Πασπαλά και ο Μανώλης Λιδάκης. Συμμετέχουν το «Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις», υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού και η Χορωδία του Φεστιβάλ Αθηνών.

    Επίσης, στο Μοναστήρι της Καισαριανής, στις 27 και 28 Ιούνη, το «Αιολικό» Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο» Δήμου Καισαριανής διοργανώνει μια «Ελεγεία στη μνήμη του Μ. Χατζιδάκι» με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, που έμειναν πιστοί στη στάση του απέναντι στη μουσική. Στις 27/6 θα πάρουν μέρος η Νένα Βενετσάνου, η Αλίκη Καγιαλόγλου με τον Μίλτο Λογιάδη στο πιάνο, ο Βασίλης Γισδάκης και ο Ηλίας Λιούγκος με το Θόδωρο

    Κοτεπάνο στο πιάνο. Στις 28/6 η Σαβίνα Γιαννάτου θα ξεδιπλώσει την παράσταση «Πάω να πω στο σύννεφο», ενώ ο Σπύρος Σακκάς με τον Γιώργο Κουρουπό στο πιάνο, θα δώσουν το ρεσιτάλ «Μια φορά και έναν καιρό στο Μάνο». Επίσης, θα προβληθεί το βραβευμένο μουσικό ντοκιμαντέρ για την «ιέρεια» του Μ. Χατζιδάκι, Φλέρυ Νταντωνάκη, «Φλέρυ, η τρελή του

    Φεγγαριού» του Αντώνη Μποσκοΐτη.

    [33] ME ΣΑΙΞΠΗΡ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2003 (10:52 UTC+2)

    Με την «Κωμωδία των παρεξηγήσεων» του Σαίξπηρ ανοίγει την Τετάρτη η αυλαία των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου που διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης. Το έργο θα ανεβάσει στο Θέατρο Κήπου 25-27 Ιουλίου το Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη.

    Η «Κωμωδία των παρεξηγήσεων» είναι ένα θεατρικό παιχνίδι όπου εφαρμόζονται με αυστηρότητα οι νόμοι της θεωρίας των πιθανοτήτων. Το βασική εξωφρενικό εύρημα του έργου είναι δύο δίδυμα αδέλφια, που δεν γνωρίζουν ο ένας την ύπαρξη του άλλου, διασταυρώνονται τυχαία στα σοκάκια μιας πόλης.

    Η εξωφρενικότητα πολλαπλασιάζεται από τη στιγμή που οι δύο δίδυμοι έχουν ως υπηρέτες δύο επίσης δίδυμους. Ο Σαίξπηρ σε μια εποχή που η πατρίδα του παραδίδεται στους εμπόρους, μελετά τα ανθρώπινα ήθη ακροβατώντας στην κόψη του ξυραφιού, κινώντας τα πρόσωπά του με μόνη κινητήρια δύναμη την τύχη.

    Τη μετάφραση του έργου υπογράφει ο Γιώργος Κιμούλης, τα σκηνικά είναι της Παναγιώτας Κοκορού, τα κοστούμια της Κατερίνας Παπανικολάου, ενώ τους στίχους των τραγουδιών έχει γράψει η Λίνα Νικολακοπούλου. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Γιώργος Κιμούλης, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Ρένια Λουιζίδου, Βίκυ Σταυροπούλου, Γιώργος Ψυχογιός, Φώτης Αρμένης, Δημήτρης Μαύρος, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Γεωργία Γεωργαντοπούλου, Ιφιγένεια Βογιατζάκη, Στέλιος Ξανθουδάκης Νατάσσα Τριανταφύλλη


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 22 June 2003 - 18:13:52 UTC