Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-11-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΌΣ ΤΟΥ 2004
  • [02] ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΣΕΝΑΡΙΟΛΟΓΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] Ο Γ.ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ "ΚΝΩΣΟΣ ΠΑΛΛΑΣ"
  • [04] ΣΗΜΙΤΗΣ-ΜΕΣΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
  • [05] ΕΣΗΕΑ: ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΕ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ
  • [06] ΑΟΥΝΙ ΑΛ ΚΑΛΕΜΙ: Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ
  • [07] O Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΤΑΜΟΥ
  • [08] ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ
  • [09] Φ. ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ: ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑ 1 ΔΙΣ.
  • [10] ΜΕ ΑΜΕΙΩΤΟ ΡΥΘΜΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ
  • [11] ΟΔΗΓΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΞΕΔΩΣΕ Ο ΕΦΕΤ
  • [12] ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [13] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΑ, ΠΟΥ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΟΡΙΑΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
  • [14] ΝΕΑ ΟΡΙΑΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [15] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ ΣΕ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ
  • [16] ΕΕ: ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ
  • [17] ΜΕΤΡΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ NANO - ΝΑΣΤΑΖΕ
  • [19] ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΗΝ "ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΓΛΩΣΣΑ"
  • [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [21] ΕΠΙΛΟΓΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΔΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ
  • [22] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΤΕΣΤ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΗΣ Δ' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [23] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ REUTERS ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [24] ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΣΤΑ 63κ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ
  • [25] ΕΚΚΛΗΣΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
  • [26] ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ.ΤΖΑΚΣΟΝ
  • [27] ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΠΑΚΙΓΧΑΜ
  • [28] ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΙΝΓΧΑΜ
  • [29] Ο ΜΠΛΕΡ ΥΠΕΡΑΜΥΝΕΤΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ
  • [30] Η "ΑΘΗΝΑ, ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ" ΣΕ ΛΕΥΚΩΜΑ
  • [31] ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ "Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ" ΣΤΟ ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ
  • [33] "ΕΓΩ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚΙ..." ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
  • [34] "ΤΡΕΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ" ΤΟΥ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΑΛΜΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ

  • [01] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΌΣ ΤΟΥ 2004

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή, ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2004 καθώς και τον απολογισμό και ισολογισμό για το οικονομικό έτος 2002.

    "Βαρύτερος είναι" ήταν το σχόλιο του κ. Κακλαμάνη παραλαμβάνοντας τον νέον προϋπολογισμό, ενώ αμέσως μετά ανακοίνωσε ότι η συζήτηση του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα αρχίσει την μεθεπόμενη Τετάρτη 26 Νοεμβρίου.

    Η συζήτηση του στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου θα αρχίσει την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την ψήφιση του με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

    Νατάσα Θωμά

    [02] ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΣΕΝΑΡΙΟΛΟΓΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2003 (12:40 UTC+2)

    Σε κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων που αναπτύσσονται από μερίδα Τύπου περί αλλαγής της ηγεσίας του Κινήματος, προχώρησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, πρέσβη Τόμας Γουέστον, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Έχω αποδείξει ότι σέβομαι πλήρως τους θεσμούς. Στήριζα, στηρίζω και θα στηρίζω τις αποφάσεις του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη».

    Πρόσθεσε επίσης ότι δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν να εκφράζει τις δικές του απόψεις, τις οποίες, όπως είπε, «εκφράζω ο ίδιος», ενώ ζήτησε «να σταματήσει η σεναριολογία γιατί έχουμε μπροστά μας μία κρίσιμη μάχη η οποία θα είναι νικηφόρα».  

    [03] Ο Γ.ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ "ΚΝΩΣΟΣ ΠΑΛΛΑΣ"

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2003 (12:25 UTC+2)

    Να αποδοθούν ευθύνες για τη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο πλοίο «Κνωσός Παλλάς», ενώ βρισκόταν εν πλω με 1.040 επιβάτες και 116 μέλη του πληρώματος, ζήτησε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Πασχαλίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε το μεσημέρι.

    Ο κ.Πασχαλίδης διέταξε επίσης έρευνα για την κατάσταση που επικρατεί στα λιμάνια όλης της χώρας, ενώ ζήτησε να ελέγχονται με μεγαλύτερη προσοχή και αυστηρότητα τα εμπορεύσιμα φορτία κατά την αποβίβαση και επιβίβαση στα πλοία, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    «Ζήτησα να γίνει έρευνα για τον τρόπο μεταφοράς των συγκεκριμένων φορτίων με βάση του ότι προβλέπεται στο προεδρικό διάταγμα και γενικά στους σχετικούς κανονισμούς. Έτσι, η έρευνα θα δείξει ποια φορτία μπήκαν στο πλοίο, εάν υπήρχαν επικίνδυνα φορτία, ποιο ήταν αυτό το όχημα που προκάλεσε την πυρκαγιά. Θεωρώ όμως, επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής και ρεαλιστής, να δούμε τη δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου σε όλα τα πλοία και στα ακτοπλοϊκά και τα φορτηγά σε σχέση με όσα ενδεχομένως φορτία μπορεί να είναι κρυμμένα σε ένα μεγάλο φορτηγό. Με αυτή την έννοια πιστεύω πως η πραγματικότητα αναδεικνύει πτυχές που πρέπει να εξετάσουμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα και ευθύνη», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Στο μεταξύ, κλιμάκιο του υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας βρίσκεται ήδη στο Ηράκλειο της Κρήτης προκειμένου να προχωρήσει σε έρευνες και να καταγράψει ό,τι είναι επιλήψιμο.

    [04] ΣΗΜΙΤΗΣ-ΜΕΣΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2003 (15:01 UTC+2)

    Στη διαβαλκανική συνεργασία αναφέρθηκαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Κροατίας Στίπεν Μεσιτς, σε δηλώσεις που έκαναν αμέσως μετά τη συνάντηση τους.

    Ο κ. Σημίτης πρότεινε τη δημιουργία ενός οργανισμού διαβαλκανικής συνεργασίας ενώ ο κ. Μέσιτς επισήμανε ότι ενδιαφέρεται για τη συνεργασία με τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και παρατήρησε πως σε καμιά περίπτωση δεν είναι δυνατό να αναβιώσει κάτι που δύο φορές τελείωσε με αίμα.

    Ο πρόεδρος της Κροατίας αναφέρθηκε στις προόδους που κάνει η χώρα του με την προσαρμογή στα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία και στον τομέα της οικονομίας. Ο κ. Σημίτης εξήρε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Κροατία και διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει αυτές τις προσπάθειες της.

    Στη σημασία της Ιονίας οδού (θα συνδέσει τη Δυτική Ελλάδα με την Αδριατική και τη Δυτική Ευρώπη) αναφέρθηκαν και οι δύο ηγέτες. Ο κ. Σημίτης είπε ότι μέχρι το 2007 θα έχει ολοκληρωθεί το τμήμα της Ιονίας οδού που βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος.

    [05] ΕΣΗΕΑ: ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΕ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει ότι αστυνομικοί της Ασφάλειας τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου, λίγα λεπτά πριν αρχίσει η πορεία μνήμης για το Πολυτεχνείο, υπέβαλαν σε σωματικό έλεγχο στην οδό Αμερικής τον δημοσιογράφο Γκουΐντο Τσιόφφι εκλεγμένο μέλος του Δευτεροβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ.

    «Η σκαιά και απειλητική συμπεριφορά των δύο οργάνων με πολιτική αμφίεση, που απέφυγαν επιμελώς να δώσουν τα στοιχεία τους, είναι απαράδεκτη απέναντι σε οποιονδήποτε πολίτη, πόσο μάλλον όταν από την πρώτη, σχεδόν, στιγμή είχαν στα χέρια τους τη δημοσιογραφική ταυτότητα του συναδέλφου και συνεπώς γνώριζαν την επαγγελματική του ιδιότητα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    «Σε περιόδους περιστολής των δικαιωμάτων του πολίτη, με πρόφαση τον υπερατλαντικό "αγώνα κατά της τρομοκρατίας" και την ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών, περιστατικά όπως αυτό δείχνουν ότι υπονομεύονται σημαντικές ελευθερίες, που κατακτήθηκαν με αιματηρούς αγώνες δεκαετιών σε όλο τον πλανήτη», υπογραμμίζεται.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να απαντήσουν στα ερωτηματικά, που δημιουργούν τέτοιες συμπεριφορές των υφισταμένων τους οργάνων, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους.

    [06] ΑΟΥΝΙ ΑΛ ΚΑΛΕΜΙ: Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Η αντίσταση του λαού του Ιράκ θα συνεχιστεί μέχρι την αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής των ΗΠΑ και της Βρετανίας, δήλωσε ο Αούνι Αλ Κάλεμι, εκπρόσωπος της «Ιρακινής Πατριωτικής Συμμαχίας», ο οποίος μίλησε απόψε σε εκδήλωση που οργάνωσαν στο ΕΚΘ η Αντιπολεμική Αντιϊμπεριαλιστική Πρωτοβουλία, το Κοινωνικό Φόρουμ και η Πρωτοβουλία Αγώνα.

    Το μεγάλο λάθος των Αμερικανών και των Βρετανών ήταν ότι δεν μελέτησαν ή δεν ήξεραν τι θα πει ιρακινός λαός, επισήμανε. Γι' αυτό ξαφνιάστηκαν από την αντίσταση του ιρακινού λαού, όμως δεν είδαν ακόμη τη μεγαλύτερη αντίσταση. Οι δυνάμεις κατοχής αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι δέχονται 35 επιθέσεις κάθε μέρα σε διάφορα μέρη του Ιράκ, αλλά δεν λένε όλη την αλήθεια. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ιρακινής Πατριωτικής Συμμαχίας οι απώλειες των δυνάμεων κατοχής είναι 15 νεκροί κάθε μέρα ενώ 47 Αμερικανοί στρατιώτες αυτοκτόνησαν. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης Αμερικανοί ψυχολόγοι έφτασαν στο Ιράκ για να διαπιστώσουν το μέγεθος του προβλήματος.

    Ο Αούνι Αλ Κάλεμι ζει εξόριστος στην Ευρώπη και μιλώντας στους δημοσιογράφους εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η αντίσταση του λαού του Ιράκ θα καταφέρει να διώξει τις δυνάμεις κατοχής.

    [07] O Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Τα εγκαίνια προκατακευασμένης αίθουσας στο Δημοτικό Σχολείο Ακροποτάμου του Δήμου Κουφαλίων έκανε σήμερα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    «Με τη σημερινή παράδοση της επιπλέον αίθουσας, συνεχίζουμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα το μεγάλο έργο ευθύνης απέναντι στη νεολαία της Θεσσαλονίκης. Το έργο της βελτίωσης των σχολικών αιθουσών, ποιοτικά και ποσοτικά, συνεχίζεται και διευρύνεται. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε, πριν ολοκληρώσουμε πλήρως το έργο μας, παρά τα προβλήματα χρηματοδότησης, την ταλαιπωρία και τα εμπόδια που παρεμβάλλονται στο δρόμο μας», τόνισε στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Ψωμιάδης.

    Το έργο είναι προϋπολογισμού 35.000 ευρώ, ενώ στο δήμο Κουφαλίων τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους δημοπρατήθηκε η κατασκευή αιθουσών πολλαπλών χρήσεων για το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Κουφαλίων, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ και ήδη βρίσκεται προς δημοπράτηση εντός του Δεκεμβρίου η στεγανοποίηση δώματος του ΤΕΕ Κουφαλίων, προϋπολογισμού 89.000 ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι στο Ειδικό Πρόγραμμα Σχολικής Στέγης έχει συμπεριληφθεί η προσθήκη αιθουσών στο υφιστάμενο ΤΕΕ. Είχε προταθεί η προσθήκη ορόφου, που όμως δεν θα κατασκευαστεί για τεχνικούς λόγους. Για την κατασκευή ισόγειας πτέρυγας αναμένεται η υπόδειξη οικοπέδου από το Δήμο Κουφαλίων. Η προσθήκη θα περιλαμβάνει 8 αίθουσες διδασκαλίας και 4 εργαστήρια.

    [08] ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

    Αλεξανδρούπολη, 19 Νοεμβρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Επισπεύδονται οι διαδικασίες και προχωρά άμεσα η δημοπράτηση της βελτίωσης της παραλιακής οδού από τον Στρυμώνα έως τη Νέα Πέραμο Καβάλας, συνολικού προϋπολογισμού 9 δισ. δρχ. Η διαδικασία δημοπράτησης του έργου πρόκειται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2003. Επίσης η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για το οδικό κομμάτι Μέστης-Μάκρης συνολικού προϋπολογισμού 6 δισ. δρχ. του οποίου η δημοπράτηση ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2004.

    Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Ζαφείρης Σακελλάρης μετά την σύσκεψη που πραγματοποίησε με την Διοίκηση της Εγνατίας ΑΕ.

    Παράλληλα εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση, δημοπρατείται τον ερχόμενο Ιανουάριο και ξεκινά άμεσα η κατασκευή του οδικού τμήματος Χρυσούπολης-Βανιάνου, συνολικού προϋπολογισμού 170εκ ευρώ, ενώ τις επόμενες ημέρες εγκαθίστανται οι ανάδοχοι σε δυο σημαντικά οδικά τμήματα του κάθετου άξονα Αρδανίου Ορμενίου στο νομό Έβρου.

    Πρόκειται για τα τμήματα Μάνδρας-Ψαθάδων, οπου ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ανάδειξης αναδόχου, με προϋπολογισμό του έργου 52 εκ. ευρώ και Καστανιών-Δικαίων-Ορμενίου, προϋπολογισμού 25 εκ ευρώ, όπου ολοκληρώνεται η διαδικασία δημοπράτησης και αναμένεται το επόμενο διάστημα η ανάδειξη του αναδόχου.

    Όπως δήλωσε ο κ. Σακελλάρης «με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις ολοκληρώνεται ο κάθετος άξονας Αρδανίου-Ορμενίου».

    Ο.Ο.

    [09] Φ. ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ: ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Η κυβέρνηση ομολόγησε υπέρβαση στον Ολυμπιακό προϋπολογισμό ύψους 1 δισ. ευρώ, τόνισε η υπεύθυνη του Τομέα Ολυμπιακών Αγώνων της ΝΔ, βουλευτής Β' Αθηνών Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

    «Πριν ένα περίπου μήνα, στις 7 Οκτωβρίου 2003, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πάχτας δήλωσε ότι, για την ολυμπιακή προετοιμασία, στον προϋπολογισμό του κράτους για το έτος 2004 θα διατεθούν 1,4 δισ. ευρώ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων», τόνισε.

    «Χθες, (18/11/2003) ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκης, κατά την παρουσίαση του Προϋπολογισμού του κράτους, εμφάνισε δαπάνες 1,8 δισ. ευρώ από το ΠΔΕ για την ολυμπιακή προετοιμασία», ανέφερε.

    «Έτσι ο συνολικός προϋπολογισμός για την ολυμπιακή προετοιμασία διαμορφώνεται σύμφωνα με τους οικονομικούς υπουργούς- ως εξής:

    Ολυμπιακές Δαπάνες έτους 2001 : 700.000.000 ευρώ

    Ολυμπιακές Δαπάνες έτους 2002 : 1.300.000.000 ευρώ

    Ολυμπιακές Δαπάνες έτους 2003: 1.800.000.000 ευρώ

    Ολυμπιακές Δαπάνες έτους 2004: 1.800.000.000 ευρώ

    Σύνολο γενικού Ολυμπιακού Προϋπολογισμού 5,6 δισ. ευρώ», υπογράμμισε η κ. Πάλλη-Πετραλιά.

    «Δηλαδή, από τον πλασματικό ολυμπιακό προϋπολογισμό των 4,6 δισ. ευρώ που εμφανίζει η Κυβέρνηση αποκρύπτοντας σκόπιμα τα επιμέρους οικονομικά στοιχεία προκύπτει ήδη υπέρβαση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Σε αυτά εάν προστεθούν οι κρυμμένες ολυμπιακές δαπάνες στους τακτικούς προϋπολογισμούς των Υπουργείων, η ομολογία της Κυβέρνησης για υπερβάσεις στο τελικό κόστος της Ασφάλειας, στο τελικό κόστος των Ολυμπιακών Προσαρμογών και στο τελικό κόστος λειτουργίας των έργων που ακόμα κατασκευάζονται- γίνεται φανερό ότι ο ολυμπιακός προϋπολογισμός είναι ανεξέλεγκτος και η Κυβέρνηση έχει πλέον χάσει τον έλεγχο», επισήμανε.

    Η κ. Πάλλη-Πετραλιά, κάλεσε την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό «να πει επιτέλους την αλήθεια στον Ελληνικό λαό, για το πόσο τελικά θα κοστίσουν στις Ελληνίδες και τους Έλληνες η κυβερνητική ανικανότητα και οι σκοπιμότητες με τις οποίες διαχειρίστηκαν το Εθνικό εγχείρημα των Ολυμπιακών Αγώνων».

    [10] ΜΕ ΑΜΕΙΩΤΟ ΡΥΘΜΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2003 (18:48 UTC+2)

    Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό από τον ΕΛ.Γ.Α. η καταβολή οικονομικών ενισχύσεων Π.Σ.Ε.Α. (Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτων Αναγκών) του προγράμματος FROGY, καθώς και παλαιών προγραμμάτων Π.Σ.Ε.Α. διαφόρων Νομαρχιών της χώρας, όπως επίσης και αποζημιώσεων ζωικού κεφαλαίου και φυτικής παραγωγής.

    Ειδικότερα, κατατέθηκαν από τον ΕΛΓΑ στα αρμόδια υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ) ενισχύσεις παλαιών προγραμμάτων ΠΣΕΑ οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 1.787.000 ευρώ και αφορούν ζημιές σε μήλα, αχλάδια, κεράσια, δαμάσκηνα, ελαιόδεντρα, αμπέλια, από πυρκαγιές και θεομηνίες κατά τα έτη 2000 και 2001. Οι ενισχύσεις δόθηκαν σε παραγωγούς των Νομών : Ανατολικής Αττικής, Ζακύνθου, Ημαθίας, Κορινθίας, Πέλλας και Σερρών.

    Παράλληλα, σήμερα καταβλήθηκαν σε 321 κτηνοτρόφους από όλη τη χώρα αποζημιώσεις ύψους 205.706 ευρώ, οι οποίες αφορούν απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, κατά την περίοδο του προηγούμενου τριμήνου.

    Αύριο θα χορηγηθούν ενισχύσεις ύψους 1.590.768 ευρώ, σε 1.272 δικαιούχους παραγωγούς 21 Νομών της χώρας για απώλειες Παγίου και Φυτικού κεφαλαίου καθώς και απώλεια φυτικής παραγωγής, και αφορούν ζημιές στα ακτινίδια, στα αμύγδαλα , στις ελιές και στα αμπέλια , από ακραία καιρικά φαινόμενα Νοεμβρίου 2001 Ιανουαρίου 2002 του προγράμματος FROGY (ζημιές ΠΣΕΑ).

    Οι ενισχύσεις αυτές αφορούν τους Νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Δράμας, Ευβοίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Κοζάνης, Λάρισας, Μαγνησίας, Πειραιά, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Σάμου, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Χαλκιδικής.

    Μεθαύριο δε, θα καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις ύψους 21.162.402 ευρώ, σε 6.102 δικαιούχους παραγωγούς 14 Νομών της χώρας, για ζημιές που προκλήθηκαν στην Φυτική παραγωγή, κατά την περίοδο Απριλίου 2003 και αφορούν καταστροφές σε δενδρώδεις καλλιέργειες από παγετό.

    Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν τους Νομούς Γρεβενών, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Τρικάλων και Φλώρινας.

    [11] ΟΔΗΓΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΞΕΔΩΣΕ Ο ΕΦΕΤ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2003 (18:33 UTC+2)

    Οδηγό υγιεινής για τις επιχειρήσεις τυποποίησης και εξευγενισμού ελαιολάδου και πυρηνελαίου, εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων Ελλάδος (ΕΦΕΤ), με βάση τα μέτρα εφαρμογής που θεσμοθετήθηκαν με την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Γεωργίας, Ανάπτυξης και Οικονομίας και Οικονομικών.

    Με τον οδηγό αυτό, προσδιορίζονται οι απαιτήσεις υγιεινής που θα πρέπει να εφαρμόζονται από τις επιχειρήσεις του κλάδου, με σκοπό τη διασφάλιση της καταλληλότητας και την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

    Ειδικότερα ο νέος οδηγός του ΕΦΕΤ καθορίζει τους πιθανούς κινδύνους επιμόλυνσης των ελαίων κατά την παραγωγή τους, τις μεθόδους και τα κριτήρια για την αξιολόγηση των κινδύνων και προτείνει σύστημα λήψης κατάλληλων μέτρων για την αποφυγή τους.

    Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι από τις αρχές του Νοεμβρίου τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος κοινοτικός κανονισμός για τους όρους και τις προδιαγραφές για την εμπορία του ελαιολάδου και στο πλαίσιο αυτό οι ελεγκτές του φορέα θα ξεκινήσουν εντατικούς ελέγχους στην αγορά.

    [12] ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 19 Νοεμβρίου 2003 (18:13 UTC+2)

    Ανοδικές τάσεις καταγράφονται τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στη Wall Street, καθώς η ανάκαμψη του δολαρίου από τα νέα ιστορικά χαμηλά που κατέγραψε χθες και η κατακόρυφη άνοδος του ρυθμού κατασκευής νέων κατοικιών στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών συμβάλλουν στη διαμόρφωση καλού επενδυτικού κλίματος, έπειτα από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις.

    Ειδικότερα, ο ρυθμός κατασκευής νέων κατοικιών αυξήθηκε κατά 2,9% τον Οκτώβριο στις 1,96 εκατ., που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 1986. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι ο τομέας των κατοικιών που είναι ένας από τους πυλώνες για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, εξακολουθεί να είναι ισχυρός.

    Παράλληλα, ενθαρρυντική είναι και η σημαντική αύξηση των νέων εργασιών σε οικοδομές και των αδειών ανοικοδόμησης.

    Από το μέτωπο των επιχειρήσεων η χρηματιστηριακή εταιρεία Charles Schwab ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εξαγοράσει τη μικρότερη ανταγωνίστρια SouncView Technology, έναντι του ποσού των 325 εκατ. δολαρίων. Η πρώτη καταγράφει απώλειες της τάξης του 3,68%, ενώ η τελευταία σημειώνει κατακόρυφη άνοδο 16,22%.

    Η Smith Barney αναβάθμισε τη σύστασή της για τη μετοχή της διαφημιστικής εταιρίας διαδικτύου DoubleClick σε «buy» (αγορά) από «neutral» (ουδέτερη στάση), ενώ αύξησε την τιμή στόχο για τη μετοχή της Yahoo! στα 46 από τα 43 δολάρια. Ο τίτλος της DoubleClick ενισχύεται σε ποσοστό 9,16% και της Yahoo! κατά 2,47%.

    Κέρδη της τάξης του 3,62% σημειώνει η General Electric, ύστερα από την ανακοίνωση των σχεδίων της για δημόσια εγγραφή δύο θυγατρικών της, ενώ παράλληλα αύξησε το μέρισμά της κατά 5%, στα 20 σεντς ανά μετοχή.

    Μετά τη λήξη της συνεδρίασης θα δοθούν στη δημοσιότητα τα οικονομικά αποτελέσματα της Hewlett Packard.

    Στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones βρισκόταν στις 9.666,55 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 0,44%, όπως και o Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογία, ο οποίος διαμορφωνόταν στις 1.890,06 μονάδες. Άνοδο 0,39% σημείωνε ο ευρύτερος Standard and Poor's 500, που διαμορφωνόταν στις 1.038,15 μονάδες.

    Σ.Α.

    [13] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΑ, ΠΟΥ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΟΡΙΑΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2003 (16:48 UTC+2)

    Με οριακή πτώση της τάξης του 0,04% τερμάτισε τη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και διαμορφώθηκε στις 2.130,53 μονάδες, καθώς κατάφερε προς το τέλος των συναλλαγών, να καλύψει σημαντικό μέρος των αρχικών του απωλειών.

    Κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, αποτέλεσαν το στενό εύρος διακύμανσης, στο οποίο κινήθηκε ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του ΧΑ, η ικανοποιητική πορεία του όγκου των συναλλαγών και η απορρόφηση σημαντικού μέρους των πιέσεων στους δεικτοβαρείς κλάδους, με τη λήξη της συνεδρίασης.

    Χρηματιστές χαρακτήριζαν αξιοσημείωτο και το γεγονός ότι το επίπεδο των 2.100 μονάδων έδειξε πως αποτελεί πλέον, όπως αποτυπώθηκε και στη συνεδρίαση, ισχυρό επίπεδο αντίστασης για το γενικό δείκτη τιμών.

    Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης τιμών υποχώρησε έως το σημείο των 2.104,73 μονάδων, επίπεδο όπου τελικά προβάλλονται ισχυρές αντιστάσεις διάσπασής του, ενώ σκαρφάλωσε μέχρι την περιοχή των 2.131,28 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Σε υψηλά επίπεδα αναρριχήθηκε σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, φθάνοντας στο ποσό των 138,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόλις τα 17.788.536,62 ευρώ αφορούσαν σε μεγάλα πακέτα.

    Από τα πακέτα που άλλαξαν σήμερα χέρια, τα πιο σημαντικά είναι εκείνα της Τηλέτυπος, ύψους 3.436.250,00 ευρώ, στα 5 ευρώ, ως αποτέλεσμα των ιδιαίτερα αποθαρρυντικών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα, της EFG, προϋπολογισμού 2.974.081,22 ευρώ, στα 13,46 ευρώ και της ΑΒ Βασιλόπουλος, 2.670.042,00 ευρώ, στα 13,10 ευρώ.

    Το γεγονός, πάντως, ότι ο γενικός δείκτης υποχωρούσε αισθητά κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης της Σοφοκλέους, είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότερες μετοχές που σήμερα διαπραγματεύτηκαν στο ταμπλό του ΧΑ, να ακολουθήσουν πτωτική τροχιά (220), ενώ οι ανοδικές ήταν 95 και οι αμετάβλητες 76.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισαν κατά σειρά οι μετοχές των εταιριών Πλαστικά Κρήτης (8,33%) και Καραμολέγκος (5%). Στον αντίποδα, αισθητή πτώση παρουσίασαν οι Μαθιός Πυρίμαχα (12,06%), ΒΙΟΣΩΛ (10,53%) και Αλυσίδα (9,73%).

    ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

    Πτωτικά κινήθηκαν οι τρεις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον Mid 40 της μέσης, ο οποίος υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 0,50%, έναντι απωλειών 0,40% για τον Small Cap 80 της μικρής και 0,12% για τον FTSE/ASE 140.

    Ανεπαίσθητη άνοδο της τάξης του 0,01% σημείωσε ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips, ως αποτέλεσμα της στροφής των τραπεζών σε θετικό πρόσημο (+0,19%), αλλά και της απορρόφησης μέρους των αρχικών απωλειών στις τηλεπικοινωνίες (-0,39%).

    Η πτώση που εμφάνισε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, οφείλεται στις πιέσεις που δέχθηκαν οι μετοχές της Forthnet (-2,72%) και του ΟΤΕ ΑΕ (-1,47%).

    Την άνοδο του κλάδου των τραπεζών συντήρησαν οι μετοχές των ΕΤΕ (+0,65%), Κύπρου (+0,45%), ΑΤΕ (+0,28%) και Alpha Bank (+0,29%). Αντιθέτως, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των ASPIS (-2,55%), ΓΕΝΙΚΉΣ (-1,90%) και της Αττικής (-1,54%).

    Σημειώνεται ότι η μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος, υποχώρησε κατά 0,34%. Όπως διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο παρουσίασης της συνεργασίας στην καταναλωτική πίστη μεταξύ της Εμπορικής και της Sofinco, θυγατρική της γαλλικής τράπεζας, η Credit Agricole ήλθε στην Ελλάδα για να μείνει.

    Μάλιστα, ο ίδιος μετέφερε μήνυμα του διοικητικού συμβουλίου της Credit Agricole, επισημαίνοντας ότι η γαλλική τράπεζα θα ισχυροποιήσει τη θέση της στην Ελλάδα, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής της στην Εμπορική. Σύμφωνα με εκτίμηση που διατύπωσε ο κ. Στουρνάρας, η αύξηση αυτή θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Την κατιούσα ακολούθησαν και οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες, με εξαίρεση 6 κλάδους, οι οποίοι διέγραψαν ανοδική τροχιά. Πρόκειται για εκείνους των διυλιστηρίων (+0,15%), των επενδύσεων (+0,13%), των συμμετοχών (+0,44%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (+0,35%), των τροφίμων και ποτών (+0,01%), καθώς και των τραπεζών που προαναφέρθηκε.

    Αισθητή πτώση εμφάνισε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, υποχωρώντας σε ποσοστό της τάξης του 2,28%, ως αποτέλεσμα των ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκαν στις μετοχές των εταιριών Βαρβαρέσος (-4,33%), ΕΛΛΥΦ (-3,67%), Πλαστικά Θράκης (-3,20%), ΕΛΦΙΚΟ (-2,84%) και των Κλωστηρίων Ναούσης (-2,66%).

    Πτώση άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας σημείωσαν οι δείκτες του λιανικού εμπορίου (1,50%) και της υψηλής κυκλ. ταχύτητας (1,18%).

    Κάμψη της τάξης του 0,86 % παρουσίασε ο κλάδος των κατασκευών και ακολούθησαν αυτός των βασικών μετάλλων (-0,79%), της πληροφορικής (-0,69%), της παράλληλης (-0,62%), των ασφαλειών (-0,61%), του χονδρικού εμπορίου (-0,46%) και των βιομηχανιών (-0,43%).

    Κατά 0,30% υποχώρησε ο κλάδος των εκδόσεων και εκτυπώσεων, κατά 0,29% των ειδών λύσεων πληροφορικής και οριακή υποχώρηση της τάξης του 0,09% σημείωσε ο δείκτης της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Η πορεία που ακολούθησε σήμερα η ελληνική κεφαλαιαγορά, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις αναλυτών, οι οποίοι υποστήριζαν ότι η Σοφοκλέους θα αναζητήσει κατεύθυνση από το εξωτερικό, συνεπεία μάλιστα και επιχειρηματικών ειδήσεων που θα μπορούσαν να δώσουν νέα ορμή στην αγορά.

    Επιπλέον, χρηματιστηριακοί παράγοντες διατύπωναν την εκτίμηση ότι στη σημερινή συνεδρίαση θα επικρατούσαν τάσεις συσσώρευσης, με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν, είτε αρνητικά, είτε θετικά.

    Πάντως, το γεγονός ότι χτες η αγορά κατόρθωσε, έστω και προς το τέλος της συνεδρίασης, να απορροφήσει σημαντικό μέρος των αρχικών της απωλειών, εκτιμήθηκε από πολλούς ως θετικό σημάδι.

    Στο μεταξύ, καθοριστικό ρόλο στην πορεία της αγοράς αναμένεται να διαδραματίσει και η εικόνα που θα παρουσιάσει η Αγορά Παραγώγων, όπου εντός των επόμενων τριών συνεδριάσεων εκπνέουν τα συμβόλαια λήξης Νοεμβρίου. Η πλειοψηφία των αναλυτών αναμένει πως η συσσώρευση τιμών στα τρέχοντα επίπεδα θα συνεχιστεί.

    ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

    Η επιβάρυνση της βραχυχρόνιας τεχνικής εικόνας εξακολουθεί να επικρατεί, ενώ η κίνηση του γενικού δείκτη τιμών της Σοφοκλέους, αποτυπώνει την ισχύουσα αδυναμία που παρέχεται από την αμετάβλητη εικόνα κόπωσης δεικτών, σχετικών με την ορμή-momentum.

    Τα περιθώρια περαιτέρω ημερήσιας υποχώρησης περιορίζονται στις 2.121-2 ή στις 2.118 μονάδες, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί, στη συνέχεια, ενδοσυνεδριακή ανοδική αντίδραση, με σκοπό τη διάτρηση ημερήσιων αντιστάσεων, που εντοπίζονται στις 2.142-5 μονάδες και ακραία στις 2.154-7 μονάδες.

    [14] ΝΕΑ ΟΡΙΑΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2003 (16:25 UTC+2)

    Ρευστοποιήσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς έπληξαν σήμερα, από την έναρξη των συναλλαγών, τη Σοφοκλέους, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) εμφανίστηκε σαφώς επηρεασμένο από το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, για μία ακόμη συνεδρίαση θριάμβευσε «η λογική των συγκοινωνούντων δοχείων στις αγορές», με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών «να ακολουθήσει, για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε ποσοστό πτώσης τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες, παραμένοντας, ωστόσο, πάνω από τις 2.100 μονάδες».

    Πάντως, στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης και ύστερα από το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τραπεζικούς τίτλους, το ελληνικό χρηματιστήριο περιόρισε αισθητά τις απώλειές του.

    Τελικά, ο γενικός δείκτης, σε μία συνεδρίαση με αυξημένες συναλλαγές, αλλά και τη συντριπτική πλειονότητα των μετοχών να διαπραγματεύεται σε αρνητικό πρόσημο, έκλεισε στις 2.130,53 μονάδες, μειωμένος οριακά κατά 0,04%.

    Η συνεδρίαση

    Επειδή, όμως, ήταν από την αρχή της συνεδρίασης πτωτικός, οι πιέσεις είχαν εξαπλωθεί εξίσου στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και την περιφέρεια, ενώ λίγοι ήταν οι τίτλοι των εταιριών που ενισχύονταν μέχρι το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών.

    Μια από αυτές ήταν ο Τιτάν, που κατέγραφε μικρή άνοδο εν όψει της αυριανής ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του για τους πρώτους 9 μήνες του 2003. Αντίθετα, η Cosmote, που επίσης ανακοινώνει αποτελέσματα την Πέμπτη, κατέγραφε σημαντικές απώλειες, όπως και ολόκληρος ο κλάδος τηλεπικοινωνιών.

    Όπως ανέφεραν γνωστοί χρηματιστές, «με το ευρώ να βλέπει πλέον τα 1,20 δολάρια και τις διεθνείς αγορές να διορθώνουν με αρκετή ένταση, οι προσδοκίες για τη σημερινή συνεδρίαση στην Σοφοκλέους ήταν έτσι κι αλλιώς περιορισμένες».

    Πρόσθεταν δε ότι «κάπου είναι και κρίμα, διότι όταν οι διεθνείς αγορές έκαναν το ράλι τους, η Σοφοκλέους είχε να απορροφήσει, το ένα μετά το άλλο, τα μεγάλα placements δεικτοβαρών εισηγμένων. Ενώ, τώρα, που βλέπει σαφώς θετικά αποτελέσματα 9μήνου, διορθώνουν οι ξένες αγορές».

    Σημείωναν, βέβαια, ότι «το ενθαρρυντικό είναι, πάντως, ότι οι ποιοτικές μετοχές δείχνουν να κρατούν, παρουσιάζοντας, στη χειρότερη περίπτωση, ελεγχόμενες απώλειες στις διορθωτικές συνεδριάσεις».

    Συναλλαγές και δείκτες

    Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ολοκλήρωση των συναλλαγών της σημερινής συνεδρίασης, ο δείκτης των blue chips κατάφερε να κλείσει με άνοδο, σε αντίθεση με τους άλλους 3 δείκτες της κεφαλαιοποίησης που είχαν αρνητικό πρόσημο. Έτσι, ο FTSE/ASE 20 εμφάνισε οριακά κέρδη (-0,01%), ενώ ο FTSE/ASE MID 40 κατέγραψε τις μεγαλύτερες ζημίες, που ανήλθαν σε 0,50%.

    Σε ό,τι αφορά στους κλαδικούς δείκτες, η εικόνα τους αντικατόπτριζε πιστά την πορεία του γενικού δείκτη. Συγκεκριμένα, από τους συνολικά 22, οι 18 έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, ενώ μόλις 4 κατάφεραν τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης να αποκομίσουν κέρδη.

    Συγκεκριμένα, τις μεγαλύτερες ζημίες εμφάνισαν οι δείκτες της κλωστοϋφαντουργίας (-2,28%) και του λιανικού εμπορίου (-1,50%), ενώ με τα περισσότερα κέρδη έκλεισαν εκείνοι των συμμετοχών (+0,44%) και των μη μεταλλικών ορυκτών - τσιμέντων (+0,35%).

    Σχετικά με την εικόνα που εμφάνισε η κίνηση των μετοχών, κι αυτή ήταν αρνητική. Έτσι παρά τη σημαντική απορρόφηση των πιέσεων στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, στο κλείσιμο, 220 μετοχές ήταν πτωτικές, 91 ανοδικές και 78 είχαν παραμείνει στάσιμες.

    Αντίθετα, σε υψηλό επίπεδο, σε σύγκριση με πρόσφατες συνεδριάσεις, κυμάνθηκαν σήμερα οι συναλλαγές, καθώς ο τζίρος ξεπέρασε άνετα τα 130 εκατ. ευρώ και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 138,5 εκατ. ευρώ.

    Εκτιμήσεις - προοπτικές

    Σε σχόλιό της, η EFG Eurobank Securities εκτιμά ότι το ελληνικό χρηματιστήριο αναζητεί ένα σημείο στήριξης, καθώς λείπουν οι καταλύτες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν, βραχυπρόθεσμα, σε κάποιο rebound, ενώ - προσθέτει - ότι οι επενδυτές είναι προσεκτικοί, παρακολουθώντας τη ροή των αποτελεσμάτων 9μήνου. 

    Η Εθνική Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα θα συνεχισθεί. Κατά την Alpha Finance, η ελληνική αγορά διαπραγματεύεται 14 φορές τα φετινά της κέρδη, που αναμένονται αυξημένα κατά 30% στο σύνολο της χρήσης, και 1,9 φορές τη λογιστική της αξία, έναντι Ρ/Ε και P/BV στο 15,3 και στο 1,9 αντιστοίχως για τον DJ Stoxx 50, στις μετοχές του οποίου τα κέρδη αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά 29%.

    Τα διεθνή χρηματιστήρια θα εξακολουθήσουν να είναι ο καθοριστικός παράγων για την πορεία της Σοφοκλέους εκτιμά η Marfin Hellenic. Η Artion παραμένει επιφυλακτική, εκτιμώντας ως πιθανή μία περαιτέρω υποχώρηση των τιμών, λόγω της αστάθειας στις διεθνείς αγορές.

    Από την πλευρά της, η Εurocorp αναμένει ότι οι διεθνείς αγορές θα κινηθούν χαμηλότερα και προβλέπει ότι η Σοφοκλέους θα συντονιστεί προς αυτές.

    Η ΒΕΤΑ ΑΧΕ κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, προσθέτοντας πάντως ότι τα καλά αποτελέσματα 9μήνου θα μπορούσαν να δώσουν μία βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση στην αγορά. (Αναλυτική παρουσίαση της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε λίγο).

    [15] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ ΣΕ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ

    Σκόπια, 19 Νοεμβρίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της ΠΓΔΜ Ζόραν Βιτάνοφ κάλεσε τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι να απαντήσει στις κατηγορίες που δημοσίευσε το περιοδικό «Σταρτ».

    Σύμφωνα με τον κ. Βιτάνοφ, το δημοσίευμα του περιοδικού ανέφερε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Τσερβένκοφσκι αναμείχθηκε σε λαθρεμπόριο όπλων, τσιγάρων και σε «ξέπλυμα» χρημάτων, ύψους 1.150.000.000 δολαρίων

    Τα χρήματα αυτά, όπως τονίστηκε, προέρχονται από λαθρεμπόριο πετρελαίου.

    [16] ΕΕ: ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 19 Νοεμβρίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Ενθαρρυντικά χαρακτήρισε τα πρώτα αποτελέσματα από την συγκέντρωση των παράνομων όπλων στην ΠΓΔΜ, η εκπρόσωπος της ΕΕ στα Σκόπια, Σίνα Τόμσον.

    «Τα πρώτα αποτελέσματα είπε είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν την θέληση των ανθρώπων να διαλέξει τον σωστό δρόμο προς την Ευρώπη», επισήμανε

    Υπογράμμισε, ακόμη ότι η σταθερότητα προωθεί την οικονομική ανάπτυξη και αυτό είναι μια προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

    Στην ίδια συνέντευξη ανακοινώθηκε ότι στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας και Σύνδεσης είναι δυνατόν να οργανωθεί μια ακόμη διάσκεψη δωρητών για την ΠΓΔΜ.

    Σε ότι αφορά την αποστολή της ΕΕ «Πρόξιμα» ανακοινώθηκε ότι ήδη έφτασαν στα Σκόπια εμπειρογνώμονες που προετοιμάζουν το έδαφος για την άφιξη των Ευρωπαίων αστυνομικών, οι οποίοι στα τέλη Φεβρουαρίου του 2004 θα είναι πάνω από 200.

    [17] ΜΕΤΡΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 19 Νοεμβρίου 2003 (18:11 UTC+2)

    Η Ρουμανία προχωράει στην εφαρμογή μέτρων ώστε να διασφαλίσει τα σύνορα της και να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα στην προσπάθεια ένταξης της στην ΕΕ. Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών, από το 2004 θα ισχύσει το καθεστώς έκδοσης βίζας για τους Ρώσους, τους Ουκρανούς και τους Τούρκους που επιθυμούν να εισέλθουν στη Ρουμανία.

    Τα μέτρα στοχεύουν στην καλύτερη ασφάλεια των ανατολικών συνόρων καθώς η ΕΕ έχει ζητήσει πολλές φορές από τη Ρουμανία να καταπολεμήσει την παράνομη είσοδο μεταναστών στα εδάφη της.

    Το καθεστώς έκδοσης βίζας θα ισχύσει από την 1η Απριλίου 2004 για τους Ρώσους, από την 1η Ιουνίου για τους Ουκρανούς και για τους Τούρκους θα υπάρξει σχετική συμφωνία.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ NANO - ΝΑΣΤΑΖΕ

    Βουκουρέστι, 19 Νοεμβρίου 2003 (18:07 UTC+2)

    Η μείωση του αλβανικού χρέους προς τη Ρουμανία, που ανέρχεται σε 300.000 δολάρια, βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των πρωθυπουργών των δυο χωρών, στο Βουκουρέστι.

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Αντριάν Ναστάζε, και ο αλβανός ομόλογός του, Φάτος Νάνο, συζήτησαν θέματα που άπτονται της ενίσχυσης της αλβανορουμανικής συνεργασίας τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

    Σε ό,τι αφορά στο αλβανικό χρέος προς τη Ρουμανία, ο κ. Ναστάζε πρότεινε την ανάπτυξη των αλβανικών εξαγωγών προς τη χώρα του, παράλληλα με τη συμμετοχή ρουμανικών εταιριών σε έργα υποδομής στην Αλβανία, ως ένα «μέσο» αποπληρωμής του.

    Οι ρουμανικές εταιρίες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους στην Αλβανία σε τομείς όπως οι αερομεταφορές, η ενέργεια, η βιομηχανία τροφίμων κ.ά.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπεγράφησαν μια σειρά από διμερείς συμφωνίες συνεργασίας που αφορούν μεταξύ άλλων στον στρατιωτικό τομέα και στον τομέα της υγείας.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΗΝ "ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΓΛΩΣΣΑ"

    Αγκυρα, 19 Νοεμβρίου 2003 (16:34 UTC+2)

    Σχέδιο νόμου για τις εκπομπές στην «παραδοσιακή γλώσσα» ετοίμασε το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (RTUK) και το απέστειλε στο Πρωθυπουργικό Γραφείο.

    Ο πρόεδρος του ΑΡΣ κ. Καρατζά σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στους δημοσιογράφους ανέφερε λεπτομέρειες για το σχέδιο.

    Στο ραδιόφωνο οι εκπομπές στην «παραδοσιακή γλώσσα» θα καλύπτουν το πολύ 5 ώρες την εβδομάδα, ενώ στην τηλεόραση 45 λεπτά την ημέρα ή 4 ώρες την εβδομάδα. Οι εκπομπές θα γίνονται από ΜΜΕ που θα εκπέμπουν σε όλη την τουρκική επικράτεια.

    [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Στη Βιτόρια της Ισπανίας βρίσκεται από το μεσημέρι η αποστολή του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» με τον αρχηγό Μίλαν Τόμιτς να δίνει κανονικά το παρόν θα αντιμετωπίσουν αύριο βράδυ (21.40) την Ταού με στόχο να νικήσουν τους Βάσκους.

    Ο αρχηγός των Πειραιωτών έβγαλε κανονικά τη χθεσινή προπόνηση και τέθηκε στη διάθεση του Λευτέρη Σούμποτιτς για το πολύ σημαντικό παιχνίδι της 3ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκα. Ένα παιχνίδι στο οποίο οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν τη νίκη και ξέρουν καλά ότι θα πρέπει να προσπαθήσουν πάρα πολύ για να την κατακτήσουν: «Η Ταού και η Παμέσα είναι αυτή τη στιγμή οι δυο καλύτερες ομάδες της Ευρωλίγκα. Είναι πολύ φορμαρισμένες και παίζουν εξαιρετικό μπάσκετ, για αυτό και θα πρέπει να παίξουμε πάρα πολύ καλά κυρίως στην άμυνα για να πετύχουμε το στόχο μας. Θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι για 40 λεπτά και να παίξουμε ομαδικά τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση», τόνισε ο Ρούμπεν Βολκοβίτσκι λίγο πριν την αναχώρηση της ομάδας. Ο Αργεντινοπολωνός σέντερ που την περασμένη σεζόν φορούσε τη φανέλα της Ταού γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, όπως άλλωστε και ο Χρήστος Χαρίσης ο οποίος πριν από δυο χρόνια κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας με την Ταού: «Είναι τελείως διαφορετική ομάδα από τότε που ήμουν εγώ εκεί. Το σίγουρο όμως είναι ότι αφού έχει τον ίδιο προπονητή θα έχει και την ίδια φιλοσοφία. Είναι πλήρης ομάδα και δεν πρέπει να επικεντρώσουμε το βάρος μας σ' ένα παίκτη. Το παιχνίδι θα κριθεί στην άμυνα και η άμυνα είναι ομαδική δουλειά», επισήμανε ο διεθνής πλέι μέικερ.

    Ο Βολκοβίτσκι στάθηκε στην εκπληκτική ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι Ισπανοί, ενώ αναφέρθηκε και στα πρόσωπα που θέλουν μεγαλύτερη προσοχή: «Η Ταού παίζει καλό μπάσκετ και δεν είναι τυχαίο που έχει ξεκινήσει στο Ισπανικό πρωτάθλημα με 11-0. Έχει πολύ καλούς παίκτες όπως ο Νοτσιόνι, ο Καλντερόν και ο Μασιγιάουσκας, αλλά γενικότερα όλοι οι παίκτες θέλουν προσοχή γιατί το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι παίζουν σαν ομάδα».

    Ο Παναγιώτης Λιαδέλης με τη σειρά του μίλησε για το κλειδί που θα φέρει το διπλό: «Αντιμετωπίζουμε μια από τις καλύτερες επιθετικές ομάδες της Ευρώπης μέσα στο σπίτι της και σε τέτοια παιχνίδια για να χαμογελάσεις θα πρέπει να είσαι σαν μια γροθιά για 40 λεπτά σε άμυνα και επίθεση. Δεν θα πρέπει να παρασυρθούμε από το ρυθμό της Ταού. Πρέπει να κοντρολάρουμε το παιχνίδι και στην επίθεση να έχουμε υπομονή. Πάμε στη Βιτόρια για τη νίκη και μόνο αυτό έχουμε στο μυαλό μας. Διαφορετικά δεν χρειαζόταν να μπούμε στο αεροπλάνο».

    Τέλος, ο Γιώργος Διαμαντόπουλος επισήμανε: «Στο παιχνίδι με τη Σλασκ ήμασταν καλοί στην επίθεση. Με τη Βαλένθια ήμασταν καλοί στην άμυνα. Τώρα θα πρέπει να τα συνδυάσουμε και τα δυο. Είναι καλή ομάδα η Ταού κι έχει πολύ δυνατή έδρα, αλλά και ο Ολυμπιακός είναι καλή ομάδα».

    [21] ΕΠΙΛΟΓΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΔΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2003 (20:06 UTC+2)

    Με λεωφορεία καινούργια (μέσος όρος ηλικίας τα τέσσερα χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι στην Αθήνα θα χρησιμοποιηθεί ο νεότερος στόλος λεωφορείων που χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε Ολυμπιακή διοργάνωση) που εξασφαλίζουν άνεση στις μετακινήσεις και με οδηγούς που ομιλούν την αγγλική, θα μετακινούνται από και προς τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις (αγωνιστικές και μη αγωνιστικές) τα μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας (αθλητές, διαιτητές-κριτές, μέλη της ΔΟΕ, των Εθνικών Ολυμπιακών Αποστολών, των Διεθνών Ομοσπονδιών και δημοσιογράφοι) κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η πλειονότητα των λεωφορείων ανήκουν στα ΚΤΕΛ όλης της χώρας, άρα θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή διασπορά οφελών από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Ολυμπιακών Μεταφορών.

    Το διοικητικό συμβούλιο της Αθήνα 2004, υπό την ευρεία του σύνθεση, επικύρωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, ο οποίος οδήγησε σε ένα απολύτως επιτυχημένο αποτέλεσμα, καθώς: Υπερκαλύφθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές (ηλικία, εξοπλισμός οχημάτων κλπ.) που είχαν τεθεί ως προϋπόθεση για συμμετοχή στο διαγωνισμό.

    Στο πρόγραμμα μετέχουν 1.100 οχήματα (από 12 έως 75 θέσεις), τόσο από τον ιδιωτικό τομέα (τουριστικά, 20%), όσο και από τα ΚΤΕΛ (80%), στην συντριπτική τους πλειοψηφία καινούργια, καθώς αυτή την περίοδο υλοποιείται από όλους τους συμμετέχοντες φορείς ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου τους.

    Η «ηλικία» των οχημάτων στην συντριπτική τους πλειοψηφία (80%) είναι έως τεσσάρων ετών. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την ενοικίαση (περίπου 28 εκατομμύρια ) θα ενισχύσει οικονομικά τους ιδιοκτήτες και επαγγελματίες σε όλη τη χώρα, αφού τα οχήματα προέρχονται από όλη την Ελλάδα.

    Οι οδηγοί που θα χρησιμοποιηθούν (2.000), είναι επαρκείς σε αριθμό, διακρίνονται για την εμπειρία τους, τον επαγγελματισμό τους και τη διάθεση να προσφέρουν στη μεγάλη προσπάθεια της χώρας.

    Τα οχήματα και οι οδηγοί τους θα είναι στην αποκλειστική διάθεση της Αθήνα 2004 καθ' όλο το 24ωρο των ημερών της μίσθωσής τους. Θα λειτουργούν κατά μέσο όρο 18 ώρες την ημέρα και θα διανύουν κατά μέσο όρο περίπου 400 χλμ. την ημέρα.

    Η διάρκεια της μίσθωσής τους κυμαίνεται από 25 έως 65 ημέρες (μέσος όρος 40 ημέρες) καθ' όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων (από 30/6/2004 έως 2/9/2004) και ενοικίασή τους θα κοστίσει στην Οργανωτική Επιτροπή 660 την ημέρα.

    Κάθε ιδιοκτήτης θα καταθέσει με την υπογραφή της σύμβασης εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης του έργου ύψους 6.000 .

    [22] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΤΕΣΤ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΗΣ Δ' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2003 (19:22 UTC+2)

    Αναβλήθηκαν τα προγραμματισμένα για σήμερα τεστ διαιτητών του νοτίου ομίλου της Δ' Εθνικής, τα οποία θα οριστούν με νέα απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Οι διαιτητές επρόκειτο να υποβληθούν στα καθιερωμένα τεστ στο γήπεδο Νέας Σμύρνης (είχε δοθεί η σχετική έγκριση), όμως η χρήση του ήταν αδύνατη σήμερα το πρωί, καθώς εκτελούνται έργα. Στη συνέχεια, εξασφαλίστηκε η άδεια χρήσης γηπέδου με ταρτάν στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, αλλά κι αυτή ανακλήθηκε αιφνιδίως, αφού διαμηνύθηκε ότι εκεί είχε προγραμματιστεί προπόνηση αθλητών του στίβου.

    Τα τεστ των διαιτητών αναβάλλονται επί τους παρόντος και θα διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα.

    [23] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ REUTERS ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2003 (17:55 UTC+2)

    Οι αδιάλειπτες επιτυχίες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, οι οποίες αφενός της έδωσαν το δικαίωμα συμμετοχής στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004 και αφετέρου την έχουν καταστήσει αήττητη για 13 συνεχόμενους αγώνες, έχουν προκαλέσει διεθνή αίσθηση και αναγνώριση. Σήμερα ετοίμασε για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μεγάλο αφιέρωμα το πρακτορείο Reuters μερικές ημέρες μετά την, ιστορικής αξίας, πρόκριση στο EURO 2004 και μερικούς μήνες πριν από τη διοργάνωση της Πορτογαλίας.

    «Το ποδόσφαιρο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες κάνουν το 2004 ξεχωριστό έτος για την Ελλάδα», είναι ο ενδεικτικός, για το βεληνεκές της επιτυχίας, τίτλος του ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, στο οποίο αναλύεται βήμα προς βήμα η ανοδική πορεία που διέγραψε η Εθνική από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο αγώνα της στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004.

    Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα φιλοξενούνται δηλώσεις του Στέλιου Γιαννακόπουλου («Εχουμε πεπειραμένους ποδοσφαιριστές, που παίζουν σε ξένα πρωταθλήματα και μπορούν να κοιτούν τους αντιπάλους στα μάτια χωρίς φόβο», «Ακόμη και οι νεώτεροι παίκτες σε ηλικία έχουν αγωνιστεί πολλές φορές στο Champions League»), ενώ ειδική αναφορά γίνεται στους Νίκο Νταμπίζα, Τραϊανό Δέλλα (που «βαπτίζονται» χαρακτηριστικά «δίδυμοι πύργοι»).

    Ο Οτο Ρεχάγκελ, υπό τις οδηγίες του οποίου η εθνική ομάδα έφτασε στα τελικά της Πορτογαλίας, αποκαλείται στο αφιέρωμα «Ηρωας της χώρας». Ταυτόχρονα, υπάρχει αναφορά στη σπουδαία επαγγελματική σταδιοδρομία τού ομοσπονδιακού τεχνικού και ιδιαίτερα στις επιδόσεις που σημείωσε η Βέρντερ Βρέμης επί θητείας του, όπως επίσης στην πρόσφατη ανανέωση της συνεργασία του Γερμανού με την Ε.Π.Ο.

    Ο Αγγελος Χαριστέας, τέλος, είναι ο ποδοσφαιριστής στον οποίο επικεντρώνεται το ενδιαφέρον του πρακτορείου Reuters, καθώς ο εν λόγω ήταν ο πρώτος σκόρερ της εθνικής ομάδας με τρία γκολ στη διάρκεια της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004. Σαν σημεία-σταθμοί στην καριέρα του Χαριστέα έχουν επιλεγεί το ντεμπούτο του στην εθνική τον Φεβρουάριο του 2001 σε φιλικό αγώνα με την Ρωσία, τα γκολ που σημείωσε ο διεθνής επιθετικός εναντίον της Γερμανίας στο ΟΑΚΑ και της Αγγλίας στο Ολντ Τράφορντ στην προκριματική φάση του Μουντιάλ 2002, καθώς επίσης η μεταγραφή του από τον Αρη στη Βέρντερ Βρέμης.

    [24] ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΣΤΑ 63κ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2003 (14:45 UTC+2)

    H πιο συναρπαστική κατηγορία, έως τώρα, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βανκούβερ, ήταν τα 63κ γυναικών. Η Λευκορωσίδα Αννα Μπατσιούσκα ήλθε από το πουθενά και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αρασέ με παγκόσμιο ρεκόρ 113,5κ (παλιό της Κινέζας Κούγιανγκ Σιάοφανγκ με 113κ). Όμως, στο ζετέ ήταν η ώρα της Ουκρανής Νατάλια Σκακούν να απαντήσει και καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ με 138κ (παλιό της Κινέζας Σία Λιου με 137,5κ) πήρε το χρυσό τόσο στην κίνηση αυτή όσο και στο σύνολο. Οσο για τη Λιου, ισοφάρισε το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ με τη δεύτερη προσπάθειά της, όμως στη συνέχεια απέτυχε στα 142,4κ κι έτσι αρκέστηκε σε δύο ασημένια κι ένα χάλκινο μετάλλιο.

    Χρονικά, η Μπατσιούσκα έγινε η αθλήτρια που καταρρίπτει το 600ο παγκόσμιο ρεκόρ γυναικών στην ιστορία, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η 22χρονη Λευκορωσίδα, η συνομίλική της, Σκακούν καθώς και η Πολωνή Αγκάτα Βρόμπελ είναι οι μοναδικές πρωταθλήτριες εκτός Ασίας, που κατέχουν παγκόσμια ρεκόρ σε επίπεδο γυναικών ή νεανίδων.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα στην κατηγορία των 63κ:

    ΑΡΑΣΕ

    1. Αννα Μπατσιούσκα (Λευκορωσία) 113,5 (Π.Ρ.Γ.)

    2. Νατάλια Σκακούν (Ουκρανία) 110

    3. Σία Λιου (Κίνα) 107,5

    4. Γκεργκάνα Κιρίλοβα (Βουλγαρία) 105

    5. Ζλατίνα Ατανάσοβα (Βουλγαρία) 102,5

    6. Μέιγινγκ Σιονγκ (Κίνα) 100

    7. Τσουμπάν Κεσόρν (Ταϊλάνδη) 95

    8. Οξάνα Σολονένκο (Ρωσία) 95

    ΖΕΤΕ

    1. Νατάλια Σκακούν (Ουκρανία) 138 (Π.Ρ.Γ.)

    2. Σία Λιου (Κίνα) 137,5

    3. Μέιγινγκ Σιονγκ (Κίνα) 135

    4. Γκεργκάνα Κιρίλοβα (Βουλγαρία) 130

    5. Ζλατίνα Ατανάσοβα (Βουλγαρία) 127,5

    6. Αννα Μπατσιούσκα (Λευκορωσία) 127,5

    7. Λεϊλά Λασουανί (Αλγερία) 125

    8. Τσουμπάν Κεσόρν (Ταϊλάνδη) 120

    ΣΥΝΟΛΟ

    1. Νατάλια Σκακούν (Ουκρανία) 247,5

    2. Σία Λιου (Κίνα) 245

    6. Αννα Μπατσιούσκα (Λευκορωσία) 240

    3. Μέιγινγκ Σιονγκ (Κίνα) 235

    4. Γκεργκάνα Κιρίλοβα (Βουλγαρία) 235

    5. Ζλατίνα Ατανάσοβα (Βουλγαρία) 230

    7. Τσουμπάν Κεσόρν (Ταϊλάνδη) 215

    8. Λεϊλά Λασουανί (Αλγερία) 215.

    [25] ΕΚΚΛΗΣΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

    Νέα Υόρκη, 19 Νοεμβρίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Ο ΟΗΕ απηύθυνε, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας που άρχισε σήμερα, έκκληση για τη σωτηρία 45 εκατομμυρίων ανθρώπων, που πλήττονται από πολέμους και φυσικές καταστροφές, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ζήτησε από τις πλούσιες χώρες να δώσουν το 2004 τρία δισεκατομμύρια δολάρια για το σκοπό αυτό.

    Οι 21 χώρες για τις οποίες προορίζεται η βοήθεια βρίσκονται κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική. Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται επίσης η Τσετσενία, η Βόρεια Κορέα.

    [26] ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ.ΤΖΑΚΣΟΝ

    Καλιφόρνια, 19 Νοεμβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Η αστυνομία της Καλιφόρνιας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του διάσημου τραγουδιστή Μάικλ Τζάκσον και διαπραγματεύεται την παράδοσή του με τους δικηγόρους του, ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο της αστυνομίας του Λας Βέγκας, Χοσέ Μοντόγια.

    Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι αρχές της Καλιφόρνιας είχαν επαφές με την αστυνομία του Λας Βέγκας γιατί ο τραγουδιστής βρίσκεται στην πόλη αυτή ηχογραφώντας ένα βίντεο για το νέο δίσκο του, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο ίδιος τόνισε ότι ο σερίφης της Σάντα Μπάρμπαρα, όπου βρίσκεται το ράντσο του Τζάκσον, δεν έχει διευκρινίσει τις κατηγορίες που επέβαλαν την έκδοση εντάλματος σύλληψης.

    Φήμες που κυκλοφορούν στα αμερικανικά μμε, αναφέρουν ότι ο 45χρονος τραγουδιστής κατηγορείται για την σεξουαλική παρενόχληση ενός 12χρονου που έμενε στο ράντσο του πριν από τρεις μήνες.

    [27] ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΠΑΚΙΓΧΑΜ

    Λονδίνο, 19 Νοεμβρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι άρχισε ριζική αναθεώρηση των μέτρων ασφαλείας στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μετά την αποκάλυψη ενός δημοσιογράφου που κατάφερε να παρεισφρήσει και να δουλέψει ως αυλικός υπηρέτης επί δύο μήνες.

    Η παραβίαση των κανόνων ασφαλείας συνέβη παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που ισχύουν ενόψει της επίσκεψης του προέδρου Μπους.

    Πάντως τα ανάκτορα απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον της εφημερίδας και του δημοσιογράφου για παραβίαση της ασφάλειας και παραποίηση ιδιότητας, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ιστορία μιας πρόσληψης στο παλάτι

    Ο Ράιαν Πέρυ, ρεπόρτερ της εφημερίδας Ντέιλι Μίρορ, υπέβαλε αίτηση για να προσληφθεί στα ανάκτορα δίνοντας ψεύτικες συστατικές επιστολές και οι αρχές αρκέσθηκαν να πάρουν μόλις ένα τηλέφωνο για να ελέγξουν την προϋπηρεσία του.

    Μάλιστα, όπως εκ των υστέρων απεδείχθη, τηλεφώνησαν σε ένα φιλικό πρόσωπο του δημοσιογράφου, σε μία παμπ.

    Ο δημοσιογράφος λέει ότι από τις πρώτες ημέρες της υπηρεσίας του είχε απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις αίθουσες των ανακτόρων και ισχυρίζεται ότι κάλλιστα θα μπορούσε να δηλητηριάσει τη Βασίλισσα όταν μετέφερε το πρωινό της.

    Ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, μιλώντας στο κοινοβούλιο υποστήριξε ότι οι έλεγχοι των αρχών ήταν εξονυχιστικοί όσον αφορά τα θέματα ασφαλείας και το ποινικό μητρώο του δημοσιογράφου, αλλά παραδέχθηκε ότι ο έλεγχος στο εργασιακό του παρελθόν ήταν ανεπαρκής.

    [28] ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΙΝΓΧΑΜ

    Λονδίνο, 19 Νοεμβρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί αργά το απόγευμα μπροστά από τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ για να αποδοκιμάσουν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζόρτζ Μπούς, που διαμένει εκεί κατά την επίσημη επισκεψή του στη Βρετανία.

    Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή, πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στα ανάκτορα κρατώντας πανώ και φωνάζοντας εχθρικά συνθήματα για τον Μπους, τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον πόλεμο στο Ιράκ.

    [29] Ο ΜΠΛΕΡ ΥΠΕΡΑΜΥΝΕΤΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ

    Λονδίνο, 19 Νοεμβρίου 2003 (20:21 UTC+2)

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ υπεραμύνθηκε της συμμαχίας ανάμεσα στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης στη Βρετανία του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ποιοί είναι οι συμμαχοί μας και ποιοί είναι οι εχθροί μας, ώστε να μείνουμε με τους πρώτους και να πολεμήσουμε τους δεύτερους'', δήλωσε ο Μπλερ επαναβεβαιώνοντας την υποστηριξή του στις ΗΠΑ στον διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    "Είμαι σίγουρος ότι όποιος ανησυχεί, αναγνωρίζει ότι η δύναμη της συμμαχίας ανάμεσα στη χώρα αυτή και τις ΗΠΑ είναι σημαντική για την παγκόσμια ειρήνη, την παγκόσμια ασφάλεια, και για το μέλλον των χωρών μας'', πρόσθεσε στην εβδομαδιαία σύνοδο για την υποβολή ερωτήσεων στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Η σύνοδος διαταράχτηκε από έναν διαδηλωτή που εισήλθε στην αίθουσα και κατηγόρησε τον Μπους ότι είναι "εγκληματίας πολέμου" και αμέσως απομακρύνθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.

    [30] Η "ΑΘΗΝΑ, ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ" ΣΕ ΛΕΥΚΩΜΑ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Μια περιήγηση με το «μάτι» του φωτογραφικού φακού στην Αθήνα του χθες δηλαδή, τέλος του 19ου - αρχές του 20ου αιώνα και του σήμερα, αρχές του 21ου αιώνα, επιχειρεί το λεύκωμα «Αθήνα, τότε και τώρα»( εκδόσεις Ολκός), της Μάρως Καρδαμίτση- Αδάμη και της Φανής Κωνσταντίνου , που παρουσιάστηκε σήμερα, στη Στοά του Βιβλίου.

    Πρόκειται για φωτογραφικό οδοιπορικό στα μνημεία της αρχαιότητας, στις μικρές βυζαντινές εκκλησίες, στα νεοκλασικά κτήρια, στις λεωφόρους, στις απόψεις και στις πλατείες, όπως αποτυπώθηκαν πριν από έναν αιώνα και φωτογραφήθηκαν ξανά σήμερα από την ίδια ακριβώς γωνία λήψης.

    Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα με τις αντικριστές φωτογραφίες, που τις χωρίζει απόσταση ενός αιώνα, συγκρίνουμε, κατανοούμε ή και ονειροπολούμε.

    Στόχος του βιβλίου είναι να δώσει ερεθίσματα να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη της Αθήνας, όπως επισήμανε η Φανή Κωνσταντίνου, η οποία είναι διευθύντρια του φωτογραφικού αρχείου του Μουσείου Μπενάκη. Ακόμη, το ζητούμενο είναι, η σύγκριση του τότε και τώρα να μας προβληματίσει για την ποιότητα ζωής και τον σεβασμό στην ιστορία της πόλης.

    «Σας προτείνω να ξαναπερπατήσετε την Αθήνα, να την ξαναγαπήσετε και να τη χαρείτε», είπε η Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη, αρχιτέκτονας και καθηγήτρια στο Ε.Μ.Π.

    «Είναι πολύ όμορφη η πόλη μας. Είναι πάντα όμορφη και πάντα μοναδική», επισήμανε.

    Ο καθηγητής στο Ε.Μ.Π. Δημήτρης Φιλιππίδης υποστήριξε πως «τότε, η πόλη ήταν τα μνημεία, ενώ τώρα, ευτυχώς είναι κάτι άλλο», καθώς και ότι ούτε η Αθήνα του 1900, ούτε η Αθήνα του 2000 έχει εξωραϊστεί μέσα από τις φωτογραφίες. Εκανε ωστόσο λόγο για μια «αύρα νοσταλγίας, που αναδύεται» στις καινούριες λήψεις.

    Πρόσθεσε δε ότι «η Αθήνα η σημερινή δεν είναι τόσο χάλια» και ότι έχουμε να κάνουμε με «μια ζωντανή πόλη, με αντιφάσεις, που τη χαίρεσαι να την περπατάς»

    «Η Αθήνα δεν χάθηκε, εδώ είναι, η Αθήνα είμαστε εμείς», είπε.

    Από τις καινούριες φωτογραφίες λείπει το ζωντανό στοιχείο, δεν φαίνεται κόσμος, κατά τον συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα, ο οποίος αναρωτήθηκε πού πήγαν τα αγάλματα από την οροφή του Αρχαιολογικού Μουσείου, προτείνοντας «να επανέλθουν».

    Από την κριτική ματιά του δεν διέφυγε και η σημερινή όψη της πλατείας Ομονοίας. Απελπίζεται κανείς, σημείωσε, όταν βλέπει πώς ήταν η πλατεία πριν από έναν αιώνα και πώς είναι σήμερα. «Ο Θεός να βάλει το χέρι του», είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τα νέα σχέδια περί αναμόρφωσής της. «Η Ομόνοια είναι κεντρικό, κομβικό σημείο, χωρίς αυτό δεν υπάρχει και η πόλη», πρόσθεσε.

    Σημειώνεται ότι το παλαιό φωτογραφικό υλικό σταχυολογήθηκε μέσα από αρχεία και ιδιωτικές συλλογές, συμπεριλαμβανομένων του Μουσείου Μπενάκη, του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, του Ε.Λ.Ι.Α., του αρχείου Borel- Boissonnas, της συλλογής Χ. Πατέρα, Ν. Πολίτη, Αντ. Μαϊλη, Μ. Τσαγγάρη κ.ά.

    Μεταξύ των φωτογράφων, που εγκλώβισαν εικόνες της Αθήνας πριν από ένα αιώνα, είναι ο Πέτρος Μωραϊτης, οι αδελφοί Ρωμαϊδη, ο Carl Boehringer, οι Ιταλοί Fratelli Alinari, ο Edmond Boissonas κά.

    Στις σύγχρονες λήψεις, που αποτυπώνονται επίσης σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τα βήματα των παλαιών συναδέλφων του ακολούθησε πιστά ο Ούγγρος φωτογράφος Λάζλο Λούγκοζι, ενώ την προσπάθεια συμπληρώνει ο φωτογράφος του Μουσείου Μπενάκη Λεωνίδας Κουργιαντάκης.

    Το λεύκωμα περιλαμβάνει επίσης δυο εισαγωγικά κείμενα της Φανής Κωνσταντίνου και της Μάρως Αδάμη, καθώς και ένθετο με σχολιασμό των κτηρίων, των οδών, των μνημείων, των απόψεων, που απεικονίζονται στις φωτογραφίες και επισημαίνονται οι ομοιότητες, οι αλλαγές και οι διαφοροποιήσεις.

    Κ. Κούτρα

    [31] ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 19 Νοεμβρίου 2003 (20:15 UTC+2)

    Κέντρο Κινηματογραφικής δημιουργίας φιλοδοξεί να γίνει η Αλεξανδρούπολη, φιλοξενώντας για πρώτη χρονιά φέτος τις εκδηλώσεις του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων σχεδίων.

    Την επισήμανση αυτή έκανε η Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Αλεξανδρούπολης (ΚΛΑ) Κούλα Καφετζή, παρουσιάζοντας μαζί με τους εκπροσώπους του Φεστιβάλ το πρόγραμμα των Κινουμένων Σχεδίων το οποίο ξεκινάει σήμερα από την Αλεξανδρούπολη και θα διαρκέσει μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου, καλύπτοντας και άλλες πόλεις του Έβρου (Φέρες, Σουφλί, Διδυμότειχο).

    «Η Κινηματογραφική λέσχη Αλεξανδρούπολης δεν μένει στα παραδοσιακά πράγματα. Καινοτομεί, πρωτοπορεί. Συνεπής στην υπόσχεσή της προς τα παιδιά να συνεχίσει έναν εκπαιδευτικό ρόλο που τον ξεκίνησε εδώ και χρόνια, προσπαθεί να φέρνει τα παιδιά σε επαφή με υψηλής ποιότητας καλλιτεχνική δημιουργία», τόνισε η κ. Καφετζή.

    «Στόχος του Φεστιβάλ είναι η προβολή των κοινών πολιτιστικών Ευρωπαϊκών προϊόντων, σε αντίθεση με τα Αμερικάνικα» είπε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Βασ. Μπούτος και πρόσθεσε: «Έχει εξαιρετική δυναμική ως φεστιβάλ. Παρουσιάζουμε ένα πρόγραμμα με πολιτιστικές και συμπληρωματικές δραστηριότητες εκπαιδευτικές που στοχεύουν στα παιδιά και στους ενήλικες. Οι προβολές συμπληρώνονται με στοιχειώδη εργαστήρια για το πώς γίνεται το κινούμενο σχέδιο, τι σημαίνει κινούμενο, με διαλέξεις και επίδειξη των δυνατοτήτων των σύγχρονων τεχνολογιών».

    Αναφερόμενος στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα των κινουμένων σχεδίων ο σκηνοθέτης και εκπαιδευτικός, ειδικός σε εργαστήρια παιδικών κινουμένων σχεδίων, Σπύρος Σιάκας είπε: «Το θέμα δεν είναι να φτιάχνεται μια ταινία, είναι και να προβάλλεται. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Οι ταινίες που προβάλλονται στην ελληνική τηλεόραση, είναι συνήθως ταινίες με τεχνική του κλασσικού κινουμένου σχεδίου, με μια τεχνική με μια φιλοσοφία. Το Φεστιβάλ μπαίνει, συμβάλλοντας στην παιδαγωγική διάσταση του κινουμένου σχεδίου, φέρνει σε επαφή τους μικρούς και μεγάλους θεατές με αυτό το μέσον με τις δυνατότητες που έχει αυτό το μέσον, τους ανοίγει δρόμους δημιουργικότητας».

    Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στην Αλεξανδρούπολη διοργανώνει η Κινηματογραφική Λέσχη της πόλης, η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας και η Επιτροπή Πολιτισμού της Νομαρχίας Έβρου, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της CARTOON και της Ένωσης Ευρωπαίων παραγωγών Κινουμένων Σχεδίων.

    Όλγα Ορφανίδου.

    [32] ΕΚΘΕΣΗ "Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ" ΣΤΟ ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2003 (18:08 UTC+2)

    Την έκθεση "Η Επιστήμη των Αθλημάτων", που διοργανώνεται από την Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο Επιστημών και παρουσιάζεται στο νέο εκθεσειακό χώρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων, Κώστας Καρτάλης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Νίκος Εξαρχος, ο πρέσβης της Βρετανίας, Ντέϊβιν Μάντεν, οι Ολυμπιονίκες μας και παγκόσμιοι πρωταθλητές Δημοσθένης Ταμπάκος, Αιμίλιος Παπαθανασίου, Χρήστος Σπύρου και Σοφία Μπεκατώρου-Αιμιλία Τσουλφά.

    Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος κατά τα εγκαίνια της έκθεσης, «στο πλαίσιο της ολυμπιακής προετοιμασίας δεν ασχολούμαστε μόνο με μεγάλα κατασκευαστικά έργα, δεν ασχολούμαστε μόνο με νέους δρόμους, με νέα έργα υποδομής, με νέα αθλητικά και πολιτιστικά κτίρια, ασχολούμαστε και με πιο «ελαφρές» ως προς τις οργανωτικές και οικονομικές απαιτήσεις, αλλά πολύ σημαντικές ενέργειες και δράσεις, όπως είναι αυτές οι εκθέσεις προβολής και οι άλλες δράσεις προβολής των ολυμπιακών αθλημάτων».

    Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, οι άξονες αυτής της προσπάθειας είναι δύο. Ο πρώτος άξονας είναι η ανάδειξη της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων και της συμβολής της Ελλάδας στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και ο δεύτερος η ανάδειξη λιγότερο γνωστών αθλημάτων.

    Η έκθεση διακρίνεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα είναι το ιστορικό, που αποτυπώνει την πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων διαμέσου των αιώνων και παρουσιάζει μια σειρά από μετάλλια και ενθύμια και κειμήλια, τα οποία είναι πρωτότυπα και τα οποία το Υπουργείο Πολιτισμού διεκδίκησε και αγόρασε σε μια δημοπρασία πριν από περίπου ένα χρόνο.

    Στο ίδιο τμήμα υπάρχει και μια παρουσίαση της πορείας της προετοιμασίας των Αγώνων με φωτογραφίες, οι οποίες δίνουν την εικόνα της αλλαγής που γίνεται στον αθλητικό τομέα και όχι μόνο εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Το δεύτερο τμήμα της έκθεσης είναι το διαδραστικό. Ο μαθητής ή ο επισκέπτης δεν κάνει απλώς μερικώς ασκήσεις, αλλά εκπαιδεύεται από προσωπικό του ΤΕΕΦΑ και μαθαίνει πώς η όραση, το βάρος, το ύψος, η ευλυγισία, τα αντανακλαστικά, η περιφερειακή όραση, άλλα χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την ανατομία, αλλά και οι άλλες επιστήμες, η Φυσική, η Χημεία, η Βιολογία, η Ιατρική, υποστηρίζουν έναν αθλητή στην προετοιμασία του, υποστηρίζουν έναν αθλητή στην προσπάθεια του να διαγωνιστεί πρακτικά σε ένα αθλητικό γήπεδο.

    [33] "ΕΓΩ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚΙ..." ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2003 (16:58 UTC+2)

    Το νέο βιβλίο του Ντίνου Χριστιανόπουλου με τίτλο "Εγώ φαντάρος στο χακί..." κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Μπιλιέτο", σε συνεργασία με την ΕΡΤ3 και το ραδιοφωνικό σταθμό 9.58 fm.

    Περιεχόμενο του βιβλίου του συγγραφέα - ποιητή, οι καταγεγραμμένες αναμνήσεις από τα χρόνια της στρατιωτικής του θητείας στην ομότιτλη εκπομπή που παρουσίαζε στο πολιτιστικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ3, με το οποίο συνεργάστηκε σταθερά επί μία δεκαετία.

    Τον τελευταίο χρόνο, υπό τον τίτλο "Εγώ φαντάρος στο χακί..." οι αναμνήσεις και εμπειρίες του από τη διετία της στρατιωτικής του θητείας (1954-56) καταγράφηκαν σε μία σειρά 38 ημίωρων εκπομπών, τις οποίες επιμελήθηκε ο συνεργάτης του 9.58 fm Γιώργος Καλιεντζίδης. Η απήχηση της εκπομπής στο κοινό αλλά και οι προτροπές από φιλικά του πρόσωπα, ώθησαν τον Ντίνο Χριστιανόπουλο να μεταφέρει τις αναμνήσεις του στο γραπτό λόγο.

    "Εχω πει πολλές φορές ότι δε μου αρέσουν οι αυτοβιογραφίες, είχα μια αποστροφή σε αυτές που ανατράπηκε όταν πείστηκα από τις υποδείξεις μιας καλής φίλης, της Βάνας Χαραλαμπίδου (σ.σ.: διευθύντρια του 9.58). Στις εκπομπές ήμουν φλύαρος και αποφάσισα να γράψω από την αρχή τα κείμενα και όχι να ρετουσάρω τον παλιό προφορικό λόγο", είπε ο ίδιος κατά την παρουσίαση του βιβλίου του, που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΕΣΗΕΜΘ.

    Η κ. Χαραλαμπίδου επεσήμανε ότι αν και το βιβλίο έχει αυτοβιογραφικό χαρακτήρα "σκιαγραφεί με ενδιαφέρον και γλαφυρό τρόπο την Ελλάδα της δεκαετίας του 50, με τρόπο που μπορεί να ξαφνιάσει ακόμη και τους συνομήλικούς του".

    Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ3 Δημήτρης Κατσαντώνης, αναφέρθηκε στο έργο του 9.58 στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης. "Δημιουργήσαμε έναν αριθμό γεγονότων με τον 9.58 που δεν έχουν να αποδείξουν σε κανέναν τίποτα, παρά μόνον ότι χρειάζονται τέτοιες προσπάθειες, ώστε να εκφραστούν οι πνευματικοί άνθρωποι", τόνισε.

    Ο ίδιος ο συγγραφέας μίλησε με συγκίνηση για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων συνεργασίας με τον 9.58, για τα 22 χρόνια στενής συνεργασίας με τις εκδόσεις "Μπιλιέτο", που μέχρι σήμερα έχουν εκδόσει 15 από τα 23 βιβλία του, αλλά ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στις αμφιβολίες και ανησυχίες που τον βασάνιζαν σχετικά με την έκδοση του βιβλίου. "Φοβόμουν μην πέσω σε μία καθολική αποτυχία. Οταν έγραφα ένιωθα ότι εν μέρει κάνω κάτι καλό και εν μέρει ότι κάνω κάτι κακό", τόνισε και συμπλήρωσε πως μόνο μετά την τέταρτη διόρθωση των κειμένων άρχισε να βλέπει θετικά το εγχείρημα.

    Το βιβλίο συμπληρώνεται από μία σειρά φωτογραφιών από το προσωπικό αρχείο του Ντίνου Χριστιανόπουλου, που εικονίζουν πρόσωπα και στιγμιότυπα, τα οποία περιγράφονται στο κείμενο.

    Στο πλαίσιο της 10ετούς συνεργασίας του με τον 9.58 προέκυψαν και άλλες εξίσου σημαντικές δουλειές του. Η αρχή έγινε με την καταγραφή των αναμνήσεών του από τα παιδικά και τα νεανικά του χρόνια, στη σειρά των εκπομπών υπό τον τίτλο "Πίσω από την Αγία Σοφία" και το ομότιτλο βιβλίο (έκδοση 9.58 fm και Ιανός).

    Ακολούθησαν οι εκπομπές "Οι λογοτέχνες του νομού Κιλκίς", "Βιβλία για τη Θεσσαλονίκη", "Θεσσαλονικείς ποιητές επί Τουρκοκρατίας", "Η Θεσσαλονίκη και το ρεμπέτικο" κι ένα δεύτερο βιβλίο από αυτές, με τον ίδιο τίτλο (έκδοση 9.58fm και Εντευκτηρίου).

    Παράλληλα, κυκλοφόρησε ένα cd με τίτλο "Η παρέα του Τσιτσάνη τραγουδάει κλασικά τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη" (Εκδοση 9.58 fm και Εν Χορδαίς), με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο να συνοδεύει ως δεύτερη φωνή.

    [34] "ΤΡΕΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ" ΤΟΥ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΑΛΜΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2003 (16:53 UTC+2)

    Το βραβευμένο έργο του Έντουαρντ Άλμπη "Τρεις Υψηλές Γυναίκες", ανεβάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, σε σκηνοθεσία του Τάσου Μπαντή, αρχής γενομένης από την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου. Οι παραστάσεις θα δίδνονται, εκτός Δευτέρας και Τρίτης, στο θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών.

    Οι "Τρεις Υψηλές Γυναίκες" είναι το έργο που έφερε πάλι στο προσκήνιο του θεάτρου τη δεκετία του 90, το διάσημο Αμερικανό συγγραφέα, ύστερα από μιά μακρά περίοδο αφάνειας, στην οποία περιέπεσε λόγω αλκοολισμού, εκτινάσσοντας τη δημοτικότητά του εκ νέου στα ύψη.

    Το έργο βασίζεται στην ίδια τη ζωή του Άλμπη και παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία σ' όλες τις θεατρικές πρωτεύουσες του κόσμου. Εξετάζει με χιούμορ και διεισδυτικότητα το χαρακτήρα της θετής του μητέρας (υιοθετήθηκε από πολύ μικρή ηλικία από μία πλούσια οικογένεια), μιας γυναίκας με την οποία είχε πάντα μία ιδιαίτερα δύσκολη σχέση, η οποία σημάδεψε το χαρακτήρα του και τον οδήγησε στο πάθος για το αλκοόλ.

    "Με το έργο αυτό ο Άλμπη ουσιαστικά ξεκαθαρίζει τους λογαρισμούς της ζωής του. Η μητέρα του ήταν μία λαϊκή αγρότισσα, αλλά πολύ ισχυρή προσωπικότητα, με αυταρχικό και δυναμικό χαρακτήρα κι ο Άλμπη έφερε τραύματα στην προσωπικοτά του από τη νεαρή και εφηβική ηλικία. Η ανεκπλήρωτη σχέση του με την οικογένειά του τον σημάδεψε σ' όλη του τη ζωή", είπε ο σκηνοθέτης της παράστασης, ο οποίος έκανε και τη μετάφραση του έργου. Πρόσθεσε δε ότι ο Άλμπη απαλλάχτηκε από τον αλκοολισμό αλλά και από τη μητέρα του με το θάνατό της.

    Κατά τον κ. Μπαντή πρόκειται για "ένα ιδιοφυές έργο, διότι παρά το βιωματικό του βάρος, διατηρεί μία εξαιρετική ελαφράδα, δεν έχει τίποτα καταθλιπτικό. Είναι μία κατάφαση στη ζωή και στις περιπέτειες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Είναι μία χειρονομία συμφιλίωσης με τις περιπέτειες και τις οδύνες του βίου".

    Η παράσταση πρωτοανέβηκε στο English Theatre Ltb. της Βιέννης το 1991, στο Rivers Art Repertory στο Γούντστοκ της Νέας Υόρκης το 1992 και στην πόλη της Νέας Υόρκης το 1994. Ο Έντουαρντ Άλμπη γεννήθηκε στην Ουάσινγκτον το 1928 και είναι από τους κυριότερους Αμερικανούς θεατρικούς συγγραφείς της γενιάς του.

    Έργα του έχουν ανέβει στις σημαντικότερες θεατρικές σκηνές ανά τον κόσμο, με σπουδαίους ηθοποιούς να ενσαρκώνουν τους ήρωες των ιστοριών του. Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του είναι "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ", "Η ιστορία του ζωολογικού κήπου", "Η μπαλάντα του θλιμμένου καφενείου". Κέρδισε τρεις φορές το βραβείο Πούλιντζερ για τα έργα του "Μια εύθραυστη ισορροπία", "Θαλασσινό τοπίο" και το "Τρεις Υψηλές Γυναίκες".

    Η υπόθεση

    Τρεις γυναίκες σε αντιπαράθεση: μια πλούσια κυρία στα βαθιά της γεράματα, η μεσόκοπη οικονόμος της και η νεαρή υπάλληλος του γραφείου, που διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ηλικιωμένης. Η καθεμιά αντιπροσωπεύει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σε ταύτιση: η διαδρομή της ζωής της μητέρας του Άλμπη, μέσα από τρεις σταθμούς της πορείας: τις προοπτικές της νιότης, τη γνώση της ωριμότητας και τη σοφία του αναπότρεπτου τέλους. Η βουβή παρουσία του αγοριού (Άλμπη) στο φόντο ορίζει την ύπαρξή τους.

    Η ταυτότητα της παράστασης

    Μετάφραση - σκηνοθεσία: Τάσος Μπαντής

    Σκηνικά - κοστούμια: Λιλή Κεντάκα

    Φωτισμοί: Γκουίντο Λεβί

    Ηχητικό περιβάλλον: Γιάννης Πειραλής

    Βοηθός σκηνοθέτη: Ξένια Αηδονοπούλου

    Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Λίνα Λαμπράκη, Νινή Βοσνιάκου, Αννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Κλίνης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 19 November 2003 - 19:13:55 UTC