Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-11-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΥΝΑΝΤΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
  • [02] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
  • [03] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [04] ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ 45ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [05] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [06] ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ: ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΟΣΟ ΜΙΑ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ!!
  • [07] ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΥΡ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ
  • [08] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [09] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ
  • [10] ΓΙΑ ΕΥΚΟΛΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ
  • [11] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΚΑΙΡΙΟΣ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ" Η ΗΠΕΙΡΟΣ
  • [12] ΣΕ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΞΟΔΟ 6.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ Ο ΟΤΕ
  • [13] ΡΟΥΜΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [14] ΤΗΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ
  • [15] ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΖΙΡΛΙΚ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ,
  • [16] ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [17] ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΑ ΤΟ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ" ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [18] Α2 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 6ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [19] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: "ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΓΗΠΕΔΑ
  • [20] ΕΥΚΟΛΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ 3-0 ΤΟΝ ΟΦΗ
  • [21] Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 3-0 ΣΕΤ ΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ
  • [22] Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ
  • [23] ΕΚΡΗΞΗ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΜΕ ΘΥΜΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
  • [24] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [25] 13 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
  • [26] ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [27] ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΧΙΛΗ
  • [28] ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ

  • [01] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΥΝΑΝΤΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

    Γιάννενα, 20 Νοεμβρίου 2004 (10:10 UTC+2)

    Ιδιαίτερα θερμή, είναι η υποδοχή που συναντά από τους κατοίκους ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την πρώτη του περιοδεία στην Ήπειρο με την ιδιότητα του πρωθυπουργού. Την Παρασκευή ήταν στα Γιάννενα, ενώ σήμερα Σάββατο, δεύτερη ημέρα της περιοδείας του, ο Κώστας Καραμανλής θα επισκεφθεί την Αρτα και την Πρέβεζα.

    Στην πόλη των Ιωαννίνων, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε, το βράδυ της Παρασκευής στους φορείς των παραγωγικών τάξεων, στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στους βουλευτές της περιοχής που παρακάθισαν στο δείπνο που παρέθεσε ο νομάρχης Ιωαννίνων και όπου εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την περιφέρεια ευρύτερα, αλλά και στην Ήπειρο ειδικότερα.

    Παρεμβαίνοντας, επίσης, στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως "η γραφειοκρατία και η διαφθορά κατάντησαν μάστιγα για την κοινωνία, τα κρυφά χρέη οδήγησαν σε σοβαρό δημοσιονομικό ζήτημα, η απόκρυψη του οποίου επιφύλασσε νέα αναγκαστική παρέμβαση της Eurostat και ανεξέλεγκτες συνέπειες σε βάρος της οικονομίας".

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε σχετικά πως η κυβέρνηση "είπε την αλήθεια και ανέλαβε υπεύθυνη και ρεαλιστική προσπάθεια για την αναγκαία προσαρμογή, η οποία αναγνωρίζεται από τους Ευρωπαίους εταίρους μας".

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε τέλος πως "η κοινωνία είναι ώριμη για την αλήθεια, απαιτεί διακυβέρνηση ευθύνης και αυτή εφαρμόζουμε".

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως μέσω του προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα" προωθούνται στην Ήπειρο έργα που υπερβαίνουν τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Και σημείωσε πως "κεντρικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής είναι οι Ολοκληρωμένες Αναπτυξιακές Παρεμβάσεις για κάθε περιφέρεια της χώρας, που προϋποθέτουν τη συμμετοχή της κοινωνίας. Διότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή εθνικής στρατηγικής για την περιφερειακή ανάπτυξη".

    Στα Γιάννενα έφθασε ο πρωθυπουργός νωρίς το απόγευμα και επισκέφθηκε έργα αναστήλωσης μνημείου του παλαιού κάστρου, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη της περιφέρειας της Ηπείρου με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα δοθεί μπόνους 390 εκατομμυρίων ευρώ σε 39 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, ενώ εξήγησε ότι επέλεξε ως πρώτο σταθμό την Ήπειρο, γιατί βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη τής ελληνικής περιφέρειας και η άμεση επαφή του με τους πολίτες και μίλησε για συνεχές άνοιγμα στην κοινωνία, σύνθεση ιδεών και διαμόρφωση σχέσεων εμπιστοσύνης.

    Αναφερόμενος στην οικονομία και τη δημοσιονομική απογραφή, ο Κώστας Καραμανλής απέφυγε να επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, σημειώνοντας πως "επιλέξαμε να ξεφύγουμε από τη συντηρητική πολιτική της "γκρίζας" λογιστικής και της μετάθεσης των ευθυνών στο μέλλον".

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με την επίσκεψή του στα Ιωάννινα θέτει ως προτεραιότητα να ακουστεί «η φωνή της περιφέρειας, της μέχρι πρόσφατα ξεχασμένης Ελλάδας». Υπογράμμισε μάλιστα ότι οι στόχοι της κυβέρνησης για την Ήπειρο θα επιτευχθούν «με το άθροισμα δυνάμεων και το συντονισμό των προσπαθειών».

    Απευθυνόμενος ειδικότερα στην Ήπειρο, για την οποία υποστήριξε πως «η γεωγραφία αδικούσε ως σήμερα» και την οποία «οι περισσότεροι γνωρίζαμε είτε ως πατρίδα των μεγάλων ευεργετών είτε ως την πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρώπης», υπογράμμισε ότι «οι μεγάλες αλλαγές γίνονται με συμμέτοχο και σύμμαχο την κοινωνία».

    Ανατρέχοντας εξάλλου στη βελτίωση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων που στην Ήπειρο τον περασμένο Μάρτιο βρισκόταν στο 8%, έφθασε στο 13,8% και ως το τέλος του χρόνου εκτιμάται να ξεπεράσει το 17%, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση, για ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της αποτεσματικότητας, αναθεώρησε τα επιχειρησιακά προγράμματα του Γ' ΚΠΣ και προχώρησε σε ανακατανομή των κονδυλίων.

    «Με μια φράση, όσα είχαν επιτευχθεί στα τρία προηγούμενα χρόνια, επιτυγχάνονται τώρα σε μόλις εννέα μήνες» σημείωσε.

    Εξάλλου, μέσω του ΠΕΠ Ηπείρου ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι υποστηρίζονται σημαντικά έργα υποδομής, επιχορηγούνται έργα στην υγεία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και το περιβάλλον, ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της μεταποίησης και του τουρισμού, προωθείται η αγροτική και αστική ανάπτυξη, ενώ τέλος τονώνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Ειδική αναφορά ο κ. Καραμανλής έκανε στην προοπτική ψήφισης του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος, ειδικά για την περιφέρεια της Ηπείρου, αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στήριξης και ανάπτυξης, ενώ η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Ηπείρου θα βελτιώσει την αναπτυξιακή της δυναμική.

    Παράλληλα, για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αναβαθμίζεται η λειτουργία του Κέντρου Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Ηπείρου και εκσυγχρονίζονται, με έργα υποδομής, οι ΒΙΠΕ στα Γιάννενα και την Πρέβεζα.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι σύντομα ολοκληρώνεται το τμήμα της Εγνατίας Οδού από την Ηγουμενίτσα έως τα Γιάννενα, ενώ προωθείται με γρήγορους ρυθμούς η Ιόνια Οδός. Προανήγγειλε δε ότι η γαλακτοκομική εταιρεία «Δωδώνη», όχι μόνο θα παραμείνει στον έλεγχο της Αγροτικής Τράπεζας, αλλά θα ενισχυθεί κιόλας, προκειμένου να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

    Η φιλοσοφία της κυβερνητικής πολιτικής

    Περιγράφοντας τη βασική φιλοσοφία της κυβερνητικής πολιτικής, ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως «επιλογή της κυβέρνησης είναι να ξεφύγουμε από τη συντηρητική πολιτική της γκρίζας λογιστικής. Να εφαρμόσουμε την πολιτική της ήπιας προσαρμογής και ουσιαστικής εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών».

    Επισήμανε δε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης «αναγνωρίζεται και εκτιμάται απο τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι επαινούν δημόσια την κυβέρνηση για τη συνεργασία της και την επιλογή της διαφάνειας».

    «Η οικονομία βρίσκει τώρα το δρόμο της αξιοπιστίας, η πολιτική επιστρέφει στην καθημερινότητα και στην ελληνική περιφέρεια, προχωρούμε σε παρεμβάσεις που δίνουν λύσεις στις καθημερινές αγωνίες των ανθρώπων γύρω μας, επενδύουμε στη συμμετοχή των πολιτών που διαμορφώνουν σχέσεις εμπιστοσύνης. Διότι αυτή είναι η νέα αντίληψη, αυτή είναι η δύναμή μας» τόνισε.

    Περί δημοσιονομικής απογραφής...

    Σχολιάζοντας, επίσης, την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η γραφειοκρατία και η διαφθορά κατάντησαν μάστιγα για την κοινωνία, τα κρυφά χρέη οδήγησαν σε σοβαρό δημοσιονομικό ζήτημα, η απόκρυψη του οποίου επεφύλασσε νέα αναγκαστική παρέμβαση της Eurostat και ανεξέλεγκτες συνέπειες σε βάρος της οικονομίας».

    Ο κ. Καραμανλής υπεραμύνθηκε της απογραφής, σημειώνοντας σχετικά πως η κυβέρνηση «είπε την αλήθεια και ανέλαβε υπεύθυνη και ρεαλιστική προσπάθεια για την αναγκαία προσαρμογή», η οποία «αναγνωρίζεται από τους Ευρωπαίους εταίρους μας». «Η κοινωνία είναι ώριμη για την αλήθεια, απαιτεί διακυβέρνηση ευθύνης και αυτή εφαρμόζουμε» προσέθεσε.

    [02] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2004 (21:44 UTC+2)

    Σε διάβημα προς τα Σκόπια και τα Τίρανα, προέβη το Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας από μεν την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να προχωρήσει ο διάλογος στα Ηνωμένα Έθνη για το όνομα των Σκοπίων, από δε την αλβανική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία». Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διαψεύδει ότι ο πρωθυπουργός Κώστας καραμανλής, κατά τη συνάντηση που είχε τον περασμένο Μάϊο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ενημερώθηκε για την πρόθεση των Ηνωμένων

    Πολιτειών να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία».

    Να δείξει πολιτική βούληση η ΠΓΔΜ

    Σε συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών του επικεφαλής της αρμόδιας πολιτικής Διεύθυνσης χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πρέσβη Α. Μαλλιά, με τον επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της ΠΓΔΜ στην Αθήνα, πρέσβη Μπλάγκογιε Χατζίνσκι, υπογραμμίσθηκε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας. Επιπλέον τονίσθηκε ότι ένταξη της πρώην

    Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν είναι δυνατή, καθώς επίσης και ότι η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας προϋποθέτει την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

    Από πλευράς του, ο κ.Χατζίνσκι, μετέφερε μήνυμα της κυβέρνησής του και του προέδρου Τσερβενκόφσκι ότι θέλουν τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με την Ελλάδα, σημειώνοντας τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεών μας, η πορεία της ανάπτυξης των οποίων δεν θα πρέπει να ανακοπεί. Τέλος, τόνισε ότι και από την πλευρά της η χώρα του επιθυμεί να συνεχισθούν οι συνομιλίες στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    Διάβημα στα Τίρανα

    Όπως έγινε γνωστό, με αφορμή τις δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει ο πρόεδρος της Αλβανίας, κ. Μωϋσίου, σύμφωνα με τις οποίες η Αλβανία θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ και θα αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με την συνταγματική της ονομασία, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ, πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς, επικοινώνησε ήδη με τον πρέσβη της Αλβανίας, κ. Μπ. Ζενέλι, προς τον οποίο επισημάνθηκαν οι αρνητικές πτυχές της σκέψης αυτής. Ταυτόχρονα, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης μας στα Τίρανα, Π.

    Καρκαμπάσης, προέβη σε ανάλογο διάβημα.

    Δεν ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ενημερώθηκε κατά τη συνάντησή του το Μάιο με τον Αμερικανό πρόεδρο για τυχόν πρόθεση αναγνώρισης των Σκοπίων ως 'Μακεδονία', δήλωσε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος, ενώ ερωτηθείς εάν ο Κ.Καραμανλής νιώθει προσβεβλημένος που δεν ενημερώθηκε για τις προθέσεις των ΗΠΑ, απάντησε αρνητικά.

    Ακόμη, τόνισε ότι η επιστολή Μπους ενισχύει την ελληνική διαπραγματευτική θέση, γιατί και η αμερικανική πλευρά τάσσεται υπέρ της επίλυσης μέσω διαπραγματεύσεων. Ο κ.Αντώναρος επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι το θέμα της ονομασίας πρέπει να λυθεί με την αναζήτηση κοινά αποδεκτής ονομασίας μέσω της διαδικασίας του ΟΗΕ.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του προέδρου της Αλβανίας για ενδεχόμενη αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως Δημοκρατία της Μακεδονίας από τα Τίρανα είπε ότι οι πράξεις κρίνονται όταν γίνονται και αρνήθηκε να σχολιάσει προθέσεις.

    Επιστολή Χριστόδουλου

    Επιστολή προς τους αρχηγούς των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους αρχηγούς των χριστιανικών Εκκλησιών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ απέστειλε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «η χρήση του ονόματος 'Μακεδονία' από τα Σκόπια είναι κάτι περισσότερο από μία απλή και αθώα πολιτιστική υπεξαίρεση. Κι αυτό γιατί στην περιοχή μας τα όρια του πολιτιστικού, του πολιτικού και του επεκτατικού είναι αμυδρά. Άλλωστε η πολιτιστική όψη του Μακεδονικού ζητήματος είναι η μόνιμη αιτία αναμόχλευσης παθών, καθόσον πίσω από αυτή φωλιάζει η καχυποψία για εδαφικές αξιώσεις, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

    Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος κάνει λόγο για «μεγαλοϊδεατισμό» των Σκοπίων, που όπως τονίζει εμφανίζεται σε δύο επίπεδα: «σλαβικό και αλβανικό» και επισημαίνει: «Ως Έλληνες θεωρούμε πως η αναγνώριση του όμορου με την Ελλάδα κράτους της ΠΓΔΜ με το εθνώνυμο 'Μακεδονία' όχι μόνο δεν εξυπηρετεί κανένα βαλκανικό κράτος, αφού ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης και της καχυποψίας στην περιοχή, αλλά φαίνεται πως δικαιώνει

    όλους όσους κτίζουν την ιστορία τους με κλοπιμαία υλικά».

    [03] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 20 Νοεμβρίου 2004 (11:52 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΣτη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Νοεμβρίου η 2η εθνική θεματική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ με θέμα την προοδευτική συμμετοχική διακυβέρνηση.

    Οι εργασίες της θα αρχίσουν στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο "Grand Hotel Palace", με ομιλίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου και του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από συντονιστές του κοινοβουλευτικού έργου και άλλα στελέχη και οι εργασίες της συνδιάσκεψης θα ολοκληρωθούν στις 5 το απόγευμα με το κλείσιμο του κ. Παπανδρέου.

    [04] ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ 45ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Νοεμβρίου 2004 (09:56 UTC+2)

    Ανοίγει το βράδυ του Σαββάτου η επίσημη αυλαία του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που υποδέχεται και φέτος δεκάδες σκηνοθέτες, ηθοποιούς, κινηματογραφικούς συντελεστές και φυσικά χιλιάδες κόσμου.

    Στην επίσημη τελετή έναρξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 20.30, στο Ολύμπιον, έχουν προσκληθεί οι υφυπουργοί Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης και Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστος Ζαχόπουλος, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, καθώς και ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης.

    Δύο σημαντικοί κινηματογραφιστές της Ιαπωνίας και της Ελλάδας θα τιμήσουν με την παρουσία τους την τελετή έναρξης του 45ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον Κώστα Σφήκα, που στο πλαίσιο της 45ης διοργάνωσης, παρουσιάζεται το σύνολο της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής του δουλειάς, αλλά και για τον ανατρεπτικό Kiyoshi Kurosawa, που ταινίες του θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

    Επίσης στην τελετή έναρξης θα παρευρεθούν και τα μέλη της επταμελούς κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού προγράμματος που αποτελείται από σκηνοθέτες, ηθοποιούς, παραγωγούς, κριτικούς κινηματογράφου από όλο τον κόσμο.

    Την εκδήλωση θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας έναρξης με τίτλο "Η θάλασσα μέσα μου" / Mar Adentro και δύο από τους πρωταγωνιστές της Lola Duenas και Tamar Novas πρόκειται επίσης να παρευρεθούν για την παρουσίασή της. Ο σκηνοθέτης της ταινίας Αlejandro Amenabar και ο πρωταγωνιστής Javier Bardem, παρόλο που δεν θα μπορέσουν να παρευρεθούν στην τελετή έναρξης καθώς προωθούν αυτήν την περίοδο την υποψηφιότητα της ταινίας τους στα Όσκαρ, στέλνουν τις ευχαριστίες τους για τη συμμετοχή της ταινίας τους στο 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τις ευχές τους για καλή επιτυχία.

    Μετά την τελετή έναρξης θα ακολουθήσει δεξίωση στην Αποθήκη Γ΄ στην προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

    [05] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 20 Νοεμβρίου 2004 (11:39 UTC+2)

    Μία από τις τελευταίες ανθρωπιστικές οργανώσεις στο Ιράκ η World Vision (Παγκόσμιο Όραμα) ανακοίνωσε την αναχώρησή της από τη χώρα.

    Στόχος της οργάνωσης, η οποία είχε παραμείνει στο Ιράκ για 18 μήνες, ήταν ο σχεδιασμός μιας σειράς προγραμμάτων για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των άμαχων Ιρακινών.

    Όμως τώρα η οργάνωση λέει ότι οι κίνδυνοι στη χώρα είναι δυσανάλογα μεγάλοι για να συνεχίσει να παράγει έργο.

    Τους εργαζόμενους στο Ιράκ έχει συγκλονίσει η απαγωγή και δολοφονία της Μάργκαρετ Χασάν, της βρετανο-ιρακινής γυναίκας που εργαζόταν για την ανθρωπιστική οργάνωση Care στη Βαγδάτη, εδώ και τριάντα χρόνια.

    Ο Τιμ Κοστέλο, ο οποίος είναι γενικός διευθυντής της World Vision στην Αυστραλία, εξηγώντας την απόφαση είπε «Η απόφασή μας να φύγουμε έχει να κάνει με την επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ».

    «Αυτό είναι το καινούριο πρόσωπο του τρόμου και της βίας, γεγονός που σημαίνει ότι παρ' όλο που έχουμε συνηθίσει να δουλεύουμε σε επικίνδυνες περιοχές, το Ιράκ έγινε υπερβολικά επικίνδυνο», είπε.

    Άλλες εξελίξεις

    · Ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις με την βοήθεια αμερικανών στρατιωτών έκαναν επιδρομή την Παρασκευή σε ένα από τα πιο σημαντικά τζαμιά σουνιτών, αμέσως μετά το τέλος της προσευχών. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και περίπου σαράντα συνελήφθησαν.

    · Στην κεντρική Βαγδάτη ένας Ιρακινός αστυνομικός σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβσας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο καθώς περνούσε μια αυτοκινητοπομπή της ιρακινής αστυνομίας.

    · Αμερικανικά στρατεύματα ανακοίνωσαν ότι βρήκαν στην Φαλούτζα μια στρατιωτική βάση στην οποία κρύβονταν ο καταζητούμενος στρατιωτικός Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

    · Οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει περισσότερους από εκατό ύποπτους αντάρτες στην Βαγδάτη.

    · Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είπαν σε ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι μέλη των ιρακινλων δυνάμεων ασφαλείας εισέβαλαν σε νοσοκομείο στην Μοσούλη και συνέλαβαν τρεις ανθρώπους.

    · Συνεχίζονται οι σποραδικές επιθέσεις στην Φαλούτζα μια μέρα από ανακοίνωση του αρχηγού των αμερικανικών πεζοναυτών στο Ιράκ ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν υπό τον έλεγχό τους τη πόλη.

    [06] ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ: ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΟΣΟ ΜΙΑ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ!!

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2004 (11:29 UTC+2)

    Εκπληκτικά υψηλές, είναι οι τιμές ενοικίασης ή πώλησης θέσεων στάθμευσης σε όλη την Ελλάδα, καθώς φτάσαμε στο σημείο μία θέση πάρκινγκ να στοιχίζει όσο η αγορά μιας γκαρσονιέρας. Στο Ηράκλειο, όπως αναφέρει σχετική έρευνα της εφημερίδας «Τα Νέα», μία θέση πωλείται έναντι 30.000 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη η τιμή κυμαίνεται μέχρι και 20.000 ευρώ, στα Ιωάννινα μπορεί να φθάσει τα 15.000 και στον Βόλο τις 10.000 ευρώ. Όσο δηλαδή μια γκαρσονιέρα...

    Την ίδια στιγμή, οι συγκοινωνιολόγοι, η Τροχαία, οι δημοτικοί άρχοντες και οι οδηγοί χαρακτηρίζουν τραγική την υπόθεση του πάρκινγκ στις μεγάλες πόλεις και οι ατέλειωτες βόλτες με το αυτοκίνητο μέχρις ότου βρεθεί μία θέση είναι ο καθημερινός εφιάλτης τους.

    Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, η αξία των χώρων στάθμευσης στο Ηράκλειο κυμαίνεται από 10.000 έως 15.000 ευρώ.

    Στην Αθήνα, μία θέση στάθμευσης πάρκινγκ στο Κολωνάκι μπορεί να κοστίσει στον αγοραστή από 36.000 έως και 47.000 ευρώ. «Το ενοίκιο για την ίδια θέση αρχίζει από 150 ευρώ και φθάνει ακόμη και τα 310 τον μήνα. Ακριβότερες περιοχές θεωρούνται το Κολωνάκι και ο Λυκαβηττός», λέει στην εφημερίδα ο Γεώργιος Καραστάθης, ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου.

    Στη Θεσσαλονίκη οι τιμές είναι εξίσου υψηλές. Oι τιμές μηνιαίας ενοικίασης θέσης κυμαίνονται για τα κλειστά πάρκινγκ από 150 έως και 300 ευρώ, για τα υπαίθρια από 75 έως 150 ευρώ. Στις άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης, οι αντίστοιχες τιμές είναι 120 έως 210 ευρώ και 75 έως 150 ευρώ.

    Ιδιαίτερα υψηλές είναι και οι τιμές αγοράς χώρων στάθμευσης σε υπόγεια νεοανεγειρόμενων οικοδομών. Στην ανατολική Θεσσαλονίκη, κάθε θέση κοστολογείται από 9.000 έως και 20.000 ευρώ, ενώ στη δυτική οι τιμές είναι περίπου κατά 40% χαμηλότερες.

    Στο Βόλο, οι τιμές για την ενοικίαση ανοιχτού χώρου στο κέντρο της πόλης μπορεί να φτάσουν και τα 70 ευρώ το μήνα, ενώ στα Ιωάννινα η αγορά χώρου στις νεοανεγειρόμενες οικοδομές διαμορφώνονται γύρω στις 5.000 ευρώ και στα κλειστά από 10.000 έως 15.000 ευρώ.

    Τέλος, στη Λάρισα οι τιμές αγοράς για τα υπόγεια πάρκινγκ φθάνουν τα 9.000 ευρώ, ενώ στα υπάιθρια οι τιμές κυμαίνονται από 3.000 έως 4.500 ευρώ.

    [07] ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΥΡ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2004 (19:39 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, συναντήθηκε διαδοχικά την Πέμπτη στο υπουργείο Εξωτερικών, με την πρέσβη της Τσεχίας, κα Bulenova και τον πρέσβη της Αλγερίας, κ. Benyamina.

    Με την πρέσβη της Τσεχίας συζητήθηκε η ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Τσεχίας, ενώ με τον πρέσβη της Αλγερίας, συζητήθηκε η ελληνική πρωτοβουλία για την οργάνωση της Ευρω-μεσογειακής επιχειρηματικής, διακυβερνητικής και αναπτυξιακής Συνδιάσκεψης, στην οποία έχει κληθεί η χώρα του να συμμετέχει στις αρχές Φεβρουαρίου 2005.

    [08] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2004 (19:27 UTC+2)

    Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Εξωτερικών, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, στην οποία παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κ. Μέργος, καθώς επίσης και στελέχη της Παρευξείνιας Τράπεζας και του ΥΠΕΞ, συζητήθηκαν εκκρεμή από το παρελθόν ζητήματα της Τράπεζας και δρομολογήθηκαν οι λύσεις τους ώστε να διευκολυνθεί η αποτελεσματικότερη λειτουργία της στη Θεσσαλονίκη.

    [09] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2004 (19:11 UTC+2)

    Με τον Περιφερειακό Εκπρόσωπο Ευρώπης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, κ. Schataer και τον Διευθυντή του Γραφείου στην Ελλάδα, κ. Εσδρά συναντήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Εξωτερικών ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος παρουσίασε το εθνικό σχέδιο δράσης που διαμόρφωσε το ΥΠΕΞ για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης διακίνησης και εμπορίας προσώπων με σκοπό τη σεξουαλική και οικονομική εκμετάλλευση (human trafficking).

    Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι φέτος διπλασιάστηκαν οι χρηματοδοτήσεις πρωτοβουλιών της Κοινωνίας των Πολιτών με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου της σύγχρονης δουλείας και ότι ελήφθησαν αποτελεσματικά μέτρα τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως π.χ.

    Δημιουργία και στήριξη, όσον αφορά στη λειτουργία τους, κέντρων φιλοξενίας θυμάτων

    Ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το θέμα

    Εκπαίδευση αστυνομικών, δικαστών και εισαγγελέων

    Δρομολόγηση διεθνούς συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης των θυμάτων με στόχο την ασφαλή επαναπροώθηση και επανένταξη τους

    Επιλογή της Θεσσαλονίκης ως εναλλακτικής έδρας του Συμφώνου Σταθερότητας προκειμένου να αποτελέσει το κομβικό σημείο συνάντησης και συνεργασίας μεταξύ φορέων και Μ.Κ.Ο που ασχολούνται με το θέμα σε όλα τα Βαλκάνια

    Σύσταση διαρκούς επιτροπής με υψηλούς εκπροσώπους από όλα τα συναρμόδια υπουργεία, με στόχο το συντονισμό και την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης.

    Ο κ. Schataer συνεχάρη το υπουργείο Εξωτερικών για τις πρωτοβουλίες και αποδέχθηκε την πρόταση του υφυπουργού Εξωτερικών για κοινή δράση στο μέλλον.

    [10] ΓΙΑ ΕΥΚΟΛΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2004 (18:37 UTC+2)

    Για «απόλυτο κενό πολιτικής και έργου» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, αναφερόμενος στην διήμερη περιοδεία του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, στην Ήπειρο, ενώ χαρακτήρισε «επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης» τις εξαγγελίες για την ανάπτυξη της Περιφέρειας.

    Η δήλωση του κ. Αθανασάκη έχει ως εξής:

    «Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, με την επίσκεψή του στην Ήπειρο, επιβεβαίωσε την ευκολία με την οποία κάνει εξαγγελίες, προσπαθώντας, πάντως, να κατεβάσει τώρα τον πήχυ σε σχέση με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, οι οποίες θα ήθελε πάρα πολύ να ξεχαστούν.

    »Σ' αυτό που δεν απάντησε, είναι το πώς θα προωθηθεί η περιφερειακή ανάπτυξη, όταν περιορίζεται δραματικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πώς θα ενισχυθεί το αγροτικό εισόδημα που σήμερα πλήττεται με τις χαμηλότερες τιμές των τελευταίων χρόνων, πώς θα αντιμετωπισθεί η συνεχής μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, πώς θα δημιουργηθούν νέες δουλειές, όταν με την κυβέρνησή του, η ανεργία εκτοξεύεται ακόμα ψηλότερα.

    »Η ανάπτυξη της περιφέρειας είναι μια ακόμα επικοινωνιακή επιλογή για τις ομιλίες του κ. Καραμανλή, που κινείται, όμως, σε απόλυτο κενό πολιτικής και έργου, με τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών να οξύνονται συνεχώς», καταλήγει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    [11] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΚΑΙΡΙΟΣ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ" Η ΗΠΕΙΡΟΣ

    Πρέβεζα, 20 Νοεμβρίου 2004 (17:24 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στην Ήπειρο, επισκέφθηκε σήμερα την Πρέβεζα.

    Μετά την ενημέρωσή του για το έργο επέκτασης του λιμανιού, ο πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η γεωγραφική θέση της Ηπείρου ήταν στο παρελθόν βασική αιτία για την ιδιότυπη απομόνωσή της. Σήμερα είναι η ίδια αυτή θέση, που αναδεικνύεται σε καίριο μοχλό ανάπτυξης.

    »Τα μεγάλα έργα υποδομής, η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, η Εγνατία, η Ιόνια Οδός, η αναβάθμιση και επέκταση των αεροδρομίων και των λιμανιών - όπως το αναγκαίο έργο της επέκτασης του λιμανιού της Πρέβεζας - δίνουν στην Ήπειρο την ευκαιρία να ξεφύγει οριστικά από την εγκατάλειψη και τη στασιμότητα και να μπει στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου.

    »Για μας είναι κεντρική επιλογή η Ελληνική Περιφέρεια. Στρέφουμε την προσοχή της διακυβέρνησης της χώρας στη μέχρι πρόσφατα ξεχασμένη Ελλάδα.

    »Στόχος είναι: ταχύτερη ανάπτυξη, περισσότερα έργα υποδομής, περισσότερες δουλειές, καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες στην Περιφέρεια», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    [12] ΣΕ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΞΟΔΟ 6.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ Ο ΟΤΕ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2004 (10:35 UTC+2)

    Προβλέψεις ύψους ενός δισ. ευρώ έχει πραγματοποιήσει ο ΟΤΕ για τη μείωση του προσωπικού του. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΤΕ, Παν. Βουρλούμη, που μίλησε χθες σε φόρουμ της Morgan Stanley, στη Βαρκελόνη, ο Οργανισμός θα διαθέσει περίπου 160.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο άνω των 50 ετών που θα επιλέξει την αποχώρηση. Τόνισε, μάλιστα, ότι ο ιδεατός στόχος είναι η απομάκρυνση 6.000 εργαζομένων, αλλά -σημείωσε- ότι «δεν θα θεωρήσω αποτυχία αν πετύχουμε το 50% του στόχου (σ.σ. 3.000 εθελούσιες εξόδους), αλλά ούτε και επιτυχία».

    Ο κ. Βουρλούμης διατύπωσε, επίσης, αμφιβολίες για το μέρισμα της χρήσης του 2004, αλλά επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του εννεαμήνου. Για πρώτη φορά, τέλος, ανέφερε ότι «ο κύβος ερρίφθη» για την Cosmorom, σημειώνοντας ότι θα ήταν «ηλίθιο» από την πλευρά του ΟΤΕ να αφήσει τη Romtelecom χωρίς επιχειρηματική μονάδα κινητής τηλεφωνίας, ενώ για την Cosmote σημείωσε ότι δεν αποτελεί πρόθεση -επί του παρόντος- η περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής του ΟΤΕ.

    [13] ΡΟΥΜΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Βουκουρέστι, 20 Νοεμβρίου 2004 (21:04 UTC+2)

    Οι εφημερίδες «Ζίουα» και «Καρντιανούλ» του Βουκουρεστίου, αναφέρονται με ευνοϊκά σχόλια στην έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη. Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 28 Νοεμβρίου. Σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «ο κύριος στόχος του φεστιβάλ είναι η διατήρηση της επαφής της Νότιας Ευρώπης με την Ασία και με τη Δυτική Ευρώπη.

    Η Ρουμανία εκπροσωπείται στο φεστιβάλ από την ταινία «Ο Φαραώ», η οποία συμμετέχει στο πλαίσιο του αφιερώματος στον βαλκανικό κινηματογράφο.

    [14] ΤΗΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ

    Άγκυρα, 20 Νοεμβρίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Η τουρκική εφημερίδα «Ραντικαλ», στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο «Ο στρατός θέλει δορυφόρο», γράφει ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είπαν στην Tόrksat: «Επιθυμούμε να κατασκευάσουμε δορυφόρο για την επικοινωνία».

    Το Γενικό Επιτελείο μετά την απάντηση ότι υπάρχει επαφή με την TάBέTAK [Ίδρυμα Επιστημονικών και Τεχνικών Ερευνών Τουρκίας] και τον Κρατικό Οργανισμό Σχεδιασμού καθώς και με τα πανεπιστήμια, έδωσε ανοιχτή επιταγή και είπε: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε υποστήριξη».

    [15] ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΖΙΡΛΙΚ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ, ΛΕΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ

    Άγκυρα, 20 Νοεμβρίου 2004 (20:49 UTC+2)

    Ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγός Οζκιόκ, που παρέστη σε δεξίωση για την 21η επέτειο της σύστασης του ψευδοκράτους της "ΤΔΒΚ", μετά από επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, προέβη σε διευκρινήσεις όσον αφορά τις φήμες που κυκλοφόρησαν περί χρησιμοποίησης της βάσης του Ιντζιρλίκ από τα αμερικανικά αεροσκάφη, που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση στην Φαλούτζα.

    Ο στρατηγός Οζκιόκ απάντησε κατηγορηματικά και είπε ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

    Εξάλλου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, που παρέστη στην ίδια δεξίωση αξιολόγησε τα αιτήματα των Κούρδων ηγετών Μπαρζανί και Ταλαμπανί που επιθυμούν να ακυρώσουν τις τοπικές εκλογές στο Κιρκούκ.

    Ο κ. Γκιούλ είπε ότι πράγματι οι δύο Κούρδοι ηγέτες αυτό επιθυμούν αλλά αυτοί που θα αποφασίσουν δεν είναι εκείνοι. Στο Ιράκ είπε υπάρχει ένα Συμβούλιο και αυτό θα αποφασίσει. Είναι σημαντικό οι εκλογές να διεξαχθούν έτσι όπως αποφασίσθηκε.

    Η εφημερίδα «Σαμπάχ», στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Η Άγκυρα αντιτίθεται στην στρατιωτική επιχείρηση», γράφει ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις παρακολούθησαν με προσοχή τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ότι το Ιράν συνεχίζει τις πυρηνικές του δραστηριότητες. Η Άγκυρα αν και ανησυχεί για την εξασφάλιση πυρηνικών όπλων στο Ιράν, δεν είναι υπέρ μιας αμερικανικής είτε ισραηλινής επίθεσης εναντίον του Ιράν που θα μοιάζει με αυτήν που έγινε στο Ιράκ.

    Ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, σε ομιλία του τόνισε ότι παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις και κάλεσε τις χώρες της περιοχής να γίνουν μέλη σε οργανώσεις που έχουν σχέση με τον αφοπλισμό.

    Η Άγκυρα υποστηρίζει το διπλωματικό χρονοδιάγραμμα, που ξεκίνησε η ΕΕ για να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Στο μεταξύ, στρατιωτικές πηγές υψηλού επιπέδου έχουν την άποψη ότι μια επιχείρηση εναντίον του Ιράν, παρόμοια με αυτήν που έγινε στο Ιράκ, θα δημιουργήσει περισσότερη αστάθεια στην περιοχή.

    Αρμόδιοι υψηλού επιπέδου τόνισαν πως η Άγκυρα δεν προτίθεται να προβεί σε 'πυρηνικό ανταγωνισμό' με το Ιράν. Όμως, το θέμα της πυρηνικής ενέργειας που έχει συμπεριλάβει τα τελευταία χρόνια, στην ημερήσια διάταξη της, το σχεδιάζει για την χρησιμοποίηση για μη στρατιωτικούς σκοπούς και ανοικτό στο διεθνή έλεγχο.

    Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που αξιολόγησαν τους ισχυρισμούς περί κατασκευής πυρηνικών πυραύλων από το Ιράν, καθώς και τις δηλώσεις Πάουελ, η Τεχεράνη εδώ και αρκετό καιρό καταβάλλει προσπάθεια για την απόκτηση πυρηνικής τεχνολογίας. Οι στρατιωτικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι δεν είναι γνωστό πλήρως το δυναμικό πυρηνικής τεχνολογίας του Ιράν και ότι η χώρα αυτή εκλαμβάνεται ως απειλή της ειρήνης που επιθυμείται να εξασφαλιστεί στην περιοχή.

    [16] ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Άγκυρα, 20 Νοεμβρίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Σαμπάχ», καταργείται η Διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της τουρκικής πρωθυπουργίας που έγινε στόχος επικρίσεων, μετά την Έκθεση περί Μειονοτήτων, που είχε συντάξει και στην οποία διαπιστώνονταν σοβαρές παραβιάσεις σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και καταπίεσης των μειονοτήτων, κυρίως των Ελλήνων και των Αρμενίων.

    Η κυβέρνηση, γράφει η εφημερίδα, σχεδιάζει καταργώντας την Διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Πρωθυπουργίας να συσταθεί ένα Αυτόνομο Ίδρυμα. Με τη νέα ρύθμιση στη θέση της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συσταθεί το 'Εθνικό Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων'.

    Το νέο Ίδρυμα, θα έχει αυτόνομο καθεστώς και στην ονομασία του δεν θα υπάρχει επίσημος τίτλος όπως 'Πρωθυπουργία'. Επειδή το Ίδρυμα θα είναι αυτόνομο θα παρεμποδιστούν οι επικρίσεις περί πολιτικής επίδρασης ή πίεσης.

    Με τον τρόπο αυτό θα παύσει να λειτουργεί η Συμβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Πρωθυπουργίας και θα τερματιστούν τα καθήκοντα των καθηγητών Ιμπραχίμ Κάμπογλου, Μπασκίν Οράν και των άλλων μελών της επιτροπής, οι οποίοι είχαν γίνει το επίκεντρο των συζητήσεων με τις Εκθέσεις Μειονοτήτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    [17] ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΑ ΤΟ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ" ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 20 Νοεμβρίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Η εφημερίδα «ΜΠΛΙΤΣ» του Βελιγραδίου, σε πρωτοσέλιδο κύριο θέμα της με τίτλο «Συμφωνία του Τάντιτς με τους βουλευτές», επικαλούμενη πηγή της στην ηγεσία του «Δημοκρατικού Κόμματος», γράφει ότι σε συνάντηση της Κ.Ο. του «Δημοκρατικού Κόμματος» με τον Μπόρις Τάντιτς συζητήθηκε το ενδεχόμενο οι βουλευτές του κόμματος να εγκαταλείψουν τη Βουλή και να επιστρέψουν σε αυτή, μόνο μετά την προκήρυξη έκτακτων κοινοβουλευτικών εκλογών.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί την Δευτέρα και προσθέτει ότι η περίπτωση του βουλευτή του DSS (Κοστούνιτσα), Ντράγκισα Τζόκοβιτς, αποτέλεσε μόνον την αφορμή γι' αυτήν την απόφαση.

    [18] Α2 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 6ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Νοεμβρίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Την ήττα γνώρισε στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της Α2 μπάσκετ ανδρών η πρωτοπόρος Νηαρ Ηστ. Ηττήθηκε μέσα στο γήπεδό της από τον Δούκα με 74-72, αλλά παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας. Επίσης ο Κολοσσός επιβλήθηκε δια περιπάτου της Χαλκίδας με 95-73, ενώ σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 80-64 πέτυχε η Λάρισα σε βάρος του ΚΑΟΔ.

    Τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής είναι:

    Αιγάλεω-Ηράκλειο 79-77

    Νήαρ Ηστ-Δούκας 72-74

    Ξάνθη-ΔΑΣ Ανω Λιοσίων 90-67

    Περιστέρι-Σπόρτιγκ 79-65

    Κολοσσός-ΑΓΕ Χαλκίδας 95-73

    ΚΑΟΔ-Λάρισα 64-80

    Π.Φάληρο- Ηλυσιακός 72-79

    Η βαθμολογία είναι:

    Νήαρ Ηστ 11

    Κολοσσός 11

    Ηράκλειο 10

    Σπόρτιγκ 10

    Λάρισα 10

    Δούκας 10

    Ηλυσιακός 9

    Χαλκίδα 8

    Αιγάλεω 8

    Ξάνθη 8

    Περιστέρι 8

    ΚΑΟΔ 7

    Π.Φάληρο 7

    ΔΑΣΑΛ 6.

    [19] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: "ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΓΗΠΕΔΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ"

    Θεσσαλονίκη, 20 Νοεμβρίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, στη Θεσσαλονίκη, για το γεγονός ότι ενώ ΑΕΚ και Άρης πανηγυρίζουν για την υπαγωγή τους στο άρθρο 44, υπάρχουν διαμαρτυρίες από ποδοσφαιριστές που θέλουν να πάρουν τα χρήματά τους, δήλωσε:

    «Σεβόμαστε την απόφαση του δικαστηρίου. Δεν παρεμβαίνουμε στο έργο της Δικαιοσύνης ούτε πριν ούτε μετά. Για τους παίκτες πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση με τις διοικήσεις».

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου ΠΑΕ ΠΑΟΚ, για το νέο γήπεδο Τούμπας, ο κ. Ορφανός τόνισε: «Γενική αρχή της  Κυβέρνησης είναι να ενισχύουμε προσπάθειες για  να αποκτήσουν σύγχρονα γήπεδα όλες οι ομάδες Αυτό ισχύει τόσο για το ποδόσφαιρο όσο και για το μπάσκετ. Προϋπόθεση είναι να υπάρχει σύγχρονο και συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο θα οδηγεί σε λύση, όχι μόνο για τη χρηματοδότηση, αλλά κυρίως πώς θα αποσβεστεί το κόστος κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης».

    [20] ΕΥΚΟΛΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ 3-0 ΤΟΝ ΟΦΗ

    Θεσσαλονίκη, 20 Νοεμβρίου 2004 (20:16 UTC+2)

    Χωρίς να πιάσει την καλύτερη απόδοσή του ο Ολυμπιακός κέρδισε με 3-0 στο στάδιο «Καραϊσκάκη» τον ΟΦΗ στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α εθνικής. Ετσι οι ερυθρόλευκοι επέστρεψαν στις νίκες, μετά την ισοπαλία με την ΑΕΚ την προηγούμενη αγωνιστική.

    Τα τέρματα του Ολυμπιακού ήταν βραζιλιάνικη υπόθεση. Και αυτό γιατί το αρχικό 1-0 έγινε με τον Τζιοβάνι στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, ενώ ο ίδιος παίκτης, που βρέθηκε σε πολύ καλή ημέρα, ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 50' (2-0). Το τελικό 3-0 διαμορφώθηκε στο 78' με τον Ριβάλντο. Ο ΟΦΗ έχασε κλασική ευκαιρία για γκολ στο 4' όταν σουτ του Τριανταφύλλου από κοντά βγήκε λίγο άουτ. Στην σημερινή αναμέτρηση δεν αγωνίστηκε ο Οκκάς, για να ξεκουραστεί, ενώ δεν αγωνίστηκε και ο Τζόρτζεβιτς. Ο προπονητής του ΟΦΗ, Γιάννης Χατζηνικολάου, δεν είχε στη διάθεσή του τον τιμωρημένο Σταυρακάκη, τους τραυματίες Μοσχογιάννη, Αρβανίτη και τον Κουνενάκη που εκκρεμεί η απόφαση για την υπόθεσή του.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Δημήτρης Νταμπώσης (Πιερίας). Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Πάντος, Καφές, Δέντσας και Μαχλάς.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Νικοπολίδης, Βενετίδης, Σούρερ, Ανατολάκης, Καφές (88` Ρέζιτς), Ριβάλντο, Στολτίδης, Καστίγιο (71` Γεωργιάδης), Γεωργάτος (77` Μάριτς), Πάντος, Τζιοβάνι

    ΟΦΗ (Γιάννης Χατζηνικολάου): Σηφάκης, Κολιτσιδάκης, Αναστασιάδης, Τομάς, Μπελεβώνης, Κουτσουρές (87` Τζανής), Δέντσος, Ρουμπάκης (74` Δερμιτζάκης), Μαχλάς, Τριανταφύλλου (80` Ντεγιάνοφ), Νουαφόρ.

    [21] Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 3-0 ΣΕΤ ΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ

    Θεσσαλονίκη, 20 Νοεμβρίου 2004 (19:58 UTC+2)

    Εύκολο απόγευμα πέρασε ο Ολυμπιακός στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της Α1 βόλεϊ ανδρών. Κέρδισε με 3-0 σετ το Παγκράτι στο κλειστό του Ρέντη και διατηρήθηκε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, πίσω από τον Ηρακλή και τον Παναθηναϊκό. Τα σετ του αγώνα ήταν: 25-23, 25-15, 25-16.

    [22] Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 20 Νοεμβρίου 2004 (19:29 UTC+2)

    Την πρώτη της νίκη στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 ανδρών πέτυχε η Ολύμπια Λάρισας. Επικράτησε με 81-71 του Ολυμπιακού στο ΕΑΚ Νεάπολης, μετά από συναρπαστική αναμέτρηση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των φιλάθλων.

    Το ντεμπούτο του Βαγγέλη Αλεξανδρή ήταν το ιδανικότερο και σημαδεύτηκε με νίκη. Η παρουσία του έδωσε άλλον αέρα στην ομάδα, που μέσα σε ελάχιστες ημέρες κατάφερε να αλλάξει πρόσωπο. Οι Λαρισαίοι ξεκίνησαν δυνατά και έκαναν σαφείς τις προθέσεις τους από την αρχή του αγώνα, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που κυνηγούσε απεγνωσμένα το σκορ. Ετσι το τελικό 71-61 κάθε άλλο παρά έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί, αφού καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα η Ολύμπια Λάρισας ήταν αγωνιστικά ανώτερη και πήρε δίκαια τη νίκη.

    Τα δεκάλεπτα: 21-14, 43-33, 64-53, 81-71.

    [23] ΕΚΡΗΞΗ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΜΕ ΘΥΜΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

    Καράκας, 20 Νοεμβρίου 2004 (15:53 UTC+2)

    Ο ειδικός εισαγγελέας Ντανίλο Αντερσον, ο οποίος είχε αναλάβει να εξετάσει την υπόθεση της απόπειρας ανατροπής του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, τον Απρίλιο του 2002, σκοτώθηκε την Παρασκευή από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, την οποία η κυβέρνηση αποδίδει σε πολιτικούς αντιπάλους της, που -όπως ισχυρίζεται- εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ.

    Ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η δολοφονία του Αντερσον διαπράχθηκε από αντιπολιτευόμενους «φασίστες και τρομοκράτες» και κατηγόρησαν την αμερικανική κυβέρνηση ότι ανέχεται τους σκληροπυρηνικούς αντιπάλους του Τσάβες.

    «Πρόκειται σαφέστατα για πολιτική δολοφονία. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να εξηγήσει πώς μπορεί να λειτουργούν αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις στη Φλόριντα, σε αμερικανικό έδαφος», δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών, Αντρές Ιζάρα.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος της επίθεσης ήταν να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον εκατοντάδων πολιτικών της αντιπολίτευσης, δικηγόρων και απόστρατων αξιωματικών που κατηγορούνται ότι υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Τσάβες.

    Η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε την επίθεση, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτούς που την διέπραξαν. Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, χαρακτήρισε "γελοία" την κατηγορία και είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν υποκινεί τους αντιπάλους του Τσάβες που διαμένουν στις ΗΠΑ.

    [24] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Ρώμη, 20 Νοεμβρίου 2004 (15:17 UTC+2)

    Ένα κτίριο κατέρρευσε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην πόλη Φότζια της νότιας Ιταλίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια τετραμελής οικογένεια, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

    Τρεις ακόμα ένοικοι αγνοούνται, ενώ οχτώ τραυματίσθηκαν.

    Το κτίριο, σε προάστιο της Φότζια, κατέρρευσε στις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη, πιθανότατα από διαρροή αερίου.

    Η τραγωδία σημειώθηκε σχεδόν πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση ενός άλλου κτιρίου στην ίδια πόλη, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 67 ανθρώπους.

    [25] 13 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

    Ν. Δελχί, 20 Νοεμβρίου 2004 (14:54 UTC+2)

    Τουλάχιστον 13 αστυνομικοί σκοτώθηκαν σήμερα και τέσσερις τραυματίστηκαν από την επίθεση μαοϊστών ανταρτών με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο κρατίδιο Ούταρ Πραντές της βόρειας Ινδίας, μετέδωσε το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων UNI, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

    Η επίθεση σημειώθηκε τη στιγμή που οι αστυνομικοί μετέβαιναν σε περιοχή του κρατιδίου για να διενεργήσουν έρευνα σχετικά με το θάνατο πολλών μελών των δυνάμεων ασφαλείας σε επίθεση των μαοϊστών ανταρτών στις αρχές της εβδομάδας.

    Μαοϊστές αντάρτες δρουν σε 28 ινδικά κρατίδια. Από τις επιθέσεις τους, που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι.

    [26] ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 20 Νοεμβρίου 2004 (12:33 UTC+2)

    Τουλάχιστον τρεις Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με αντάρτες στη συνοικία Αζαμίγια της Βαγδάτης.

    Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μια μέρα μετά την επιδρομή Αμερικανών και Ιρακινών στο τέμενος Αμπού Χανίφα, που βρίσκεται στη συνοικία Αζαμίγια και είναι ένα από τα σημαντικότερα για τους Σουνίτες μουσουλμάνους.

    Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 άτομα και τραυματίσθηκαν 9.

    Οι επιθέσεις στις περιοχές των Σουνιτών έχουν αυξηθεί μετά την έναρξη της επίθεσης των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων εναντίον της πόλης Φαλούτζα.

    Σε συνέντευξη τύπου στο Πεντάγωνο ο στρατηγός Λανς Σμιθ απεκάλυψε ότι η ηγεσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων εξετάζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ ενόψει των εκλογών που προγραμματίζονται για τον Ιανουάριο.

    Ο στρατηγός Σμιθ δήλωσε ότι η απόφαση θα εξαρτηθεί από το αν η επιχείρηση στη Φαλούτζα καταφέρει να εξασθενήσει την ιρακινή αντίσταση.

    Ο στρατηγος Σμιθ πάντως χαρακτήρισε την επιχείρηση «εξαιρετικά επιτυχημένη» ενώ Αμερικανοί αξιωματικοί στην ίδια τη Φαλούτζα είπαν πως ελπίζουν ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουν εξουδετερώσει τους τελευταίους θύλακες αντίστασης ώστε να αρχίσει η ανοικοδόμηση της πόλης.

    Τεταμένη η κατάσταση στη Μοσούλη

    Μετά τη σειρά επιθέσεων που πραγματοποίησαν αντάρτες στην Τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, η κατάσταση παραμένει τεταμένη και Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πως η πλειοψηφία των Ιρακινών αστυνομικών της Μοσούλης εγκατέλειψαν τις θέσεις τους.

    Εν τω μεταξύ, τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε πως ανακαλύφθηκαν στη Μοσούλη τα αποκεφαλισμένα πτώματα δύο Ιρακινών στρατιωτών και άλλα πτώματα των οποίων η ταυτότητα δεν έχει εξακριβωθεί.

    [27] ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΧΙΛΗ

    Σαντιάγο, 20 Νοεμβρίου 2004 (12:31 UTC+2)

    Σοβαρά επεισόδια, διαδραματίστηκαν στο Σαντιάγο της Χιλής, όπου τουλάχιστον 130 άνθρωποι συνελήφθησαν και πολλοί δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν, μετά τη μεγάλη αντιαμερικανική διαδήλωση με αφορμή τη σύνοδο κορυφής των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού που διεξάγεται στη Χιλή.

    Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, έξι δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και εικονολήπτες τραυματίστηκαν και άλλοι δύο συνελήφθησαν αλλά στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Το υπουργείο Εσωτερικών της Χιλής έκανε λόγο για 130 προσαγωγές, όμως δεν έδωσε καμία πληροφορία για τους τραυματίες.

    [28] ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2004 (11:10 UTC+2)

    Η 15ήμερη γιορτή του κινηματογράφου με αποκλειστικούς πρωταγωνιστές, εντός και εκτός μεγάλης οθόνης, τα παιδιά και τους νέους, ξεκινά στον Πύργο της Ηλείας στις 27/11 και ολοκληρώνεται στις 11/12. Πρόκειται για την 4η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Camera Zizanio» (27/11-11/12) και το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους (4-11/12).

    Συνολικά θα προβληθούν 44 διαγωνιζόμενες ταινίες από 29 χώρες και 198 ταινίες που δημιούργησαν παιδιά και νέοι από 6 έως 20 ετών από όλη την Ευρώπη. Ολες οι ταινίες θα προβληθούν και στο «Σινέ Φιλίπ» στην Αθήνα από 10-16/12. Επιπλέον, θα υπάρχει αφιέρωμα στον Θανάση Βέγγο σε επιμέλεια Γιάννη Σολδάτου, ενώ προγραμματίζεται σειρά παράλληλων εκδηλώσεων (εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια κ.ά). Στο 4ο «Camera Zizanio» υποβλήθηκαν 203 ταινίες από 27 χώρες, μεταξύ αυτών 22 συμμετοχές μαθητών από την Ελλάδα.

    Εξάλλου, με την προβολή της ταινίας «Μικρός Ανθρωπος» του Ιρανού σκηνοθέτη Ebrahim Forouzesh που θα προβάλλεται από τις 26/11 στο «Σινέ Φιλίπ» (διανομή «Νεανικό Πλάνο»), ολοκληρώνεται η προβολή της τριλογίας του σκηνοθέτη «Παιδικά όνειρα σε αντίξοες κοινωνικές συνθήκες», μετά τις ταινίες «Παιδιά του πετρελαίου» και «Το πιθάρι».

    Ο Ebrahim Forouzesh είναι διευθυντής του Κέντρου για την Πνευματική και Ψυχική Ανάπτυξη των Παιδιών και των Νέων του Ιράν και θεωρείται, μαζί με τον Αμπάς Κιαροσταμί, ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες της παιδικής ηλικίας. Και οι τρεις ταινίες θα προβάλλονται στο «Σινέ Φιλίπ» με ενιαίο εισιτήριο.

    Εξάλλου, ξεκίνησε ήδη ο νέος κύκλος προβολών «Κυριακάτικα απογεύματα στο σινέ Φιλίπ» με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Οι προβολές πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή απόγευμα στις 4 μ.μ. με 2 ευρώ εισιτήριο. Μέχρι τέλος Νοέμβρη θα προβληθούν οι ταινίες: «Το σημάδι της φάλαινας» του Αυστραλού Νίκι Κάρο (21/11) και οι μικρού μήκους ταινίες σε ενιαία προβολή στις 28/11: «Ο Αη-Βασίλης ο θαλασσινός» του Βασίλη Ντούρου, «See no evil» του Αρη Μπαφαλούκα, «Παππούς και γιαγιά» του Βαγγέλη Μαδεράκη και «Πιλάλα» του Θοδωρή Παπαδουλάκη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 20 November 2004 - 19:13:46 UTC