Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-12-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
  • [02] ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΕΧΕΙ ΝΤΥΘΕΙ Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • [03] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»
  • [04] ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [05] EΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [06] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
  • [07] ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΟΥ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΩΣ ΤΟ 2013 ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ
  • [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ

  • [01] ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2005 (09:18 UTC+2)

    Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, αλλά και τα σενάρια για ανασχηματισμό κυριάρχησαν χθες βράδυ στην πρώτη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Κάρολου Παπούλια προς τιμήν των δημοσιογράφων του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου.

    Ο κ.Παπούλιας εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος απο τα αποτελέσματα της Συνόδου και δήλωσε ότι είναι ένα φιλί ζωής για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρώπη. Θεωρώ, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι σε αυτό το κλίμα ο κ.Καραμανλής επέτυχε το καλύτερο που θα μπορούσε να πετύχει.

    Ιδιαίτερα επικριτικός για τα αποτελέσματα της Συνόδου ήταν σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπανδρέου ο οποίος είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε κανένα σχέδιο και δεν έκανε καμία διαπραγμάτευση. Η κρίση είναι μπροστά, συμπλήρωσε ο κ.Παπανδρέου, ο κ.Καραμανλής πήγε και έφυγε με την ίδια προσφορά.

    Ο κ.Καραμανλής, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πανηγύριζε για την ΚΑΠ, θέμα το οποίο εμείς είχαμε διασφαλίσει αλλά δυστυχώς ούτε αυτό μπόρεσε να κρατήσει. Έχουν ανοίξει οι ασκοί του Αιόλου και είναι πιθανό οι Έλληνες πολίτες να νοιώσουν το βάρος αυτών των αποφάσεων.

    Τα αποτελέσματα της Συνόδου σχολίασε και ο πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε ότι δεν περίμενε τόσα πολλά, ότι πετύχαμε παραπάνω από αυτά που ελπίζαμε, πρόκειται για μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία και στενοχωριέμαι για την μικροψυχία των αντιπάλων, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

    Τον κ.Καραμανλή για την επιτυχία των Βρυξελλών, συνεχάρη και η Δήμαρχος Αθηναίων κ.Ντόρα Μπακογιάννη ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ.Γ.Αλογοσκούφης είπε οτι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιτυχία της Ελλάδος και προσωπικά του πρωθυπουργού και ότι πρόκειται για μια ευκαιρία για να αναβαθμίσουμε τις υποδομές και να αναπτύξουμε την περιφέρεια, και αυτήν την ευκαιρία δεν θα την χάσουμε. Ο κ.Αλογοσκούφης ρωτήθηκε και για τα όσα αναφέρει ο υπουργός Υγείας κ.Κακλαμάνης σε συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ότι πρέπει να είμαστε λίγο ανυπάκουοι στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενώσεως λέγοντας ότι στην ΕΕ έχουμε σημαντικές υποχρεώσεις και όπως απολαμβάνουμε τα προτερήματα θα πρέπει να είμαστε και συνεπείς στις υποχρεώσεις μας.

    Στα πηγαδάκια που σχηματίσθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ δημοσιογράφων και πολιτικών ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ κ.Μ.Έβερτ ρωτήθηκε για το πότε προβλέπει να γίνεται ανασχηματισμός και απάντησε ότι ίσως γίνει τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

    Στη δεξίωση παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός κ.Κ.Καραμανλής με την σύζυγο του Νατάσα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπανδρέου με την σύζυγο του Αντα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ.Αλαβάνος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ.Καρατζαφέρης, πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, η δήμαρχος Αθηναίων κ.Ν.Μπακογιάννη, ο κ.Κ.Μητσοτάκης, ο κ.Μ.Έβερτ, το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ καθώς και πολλοί δημοσιογράφοι.

    [02] ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΕΧΕΙ ΝΤΥΘΕΙ Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Δεκεμβρίου 2005 (15:05 UTC+2)

    Βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα, όπου επικρατεί πολικό ψύχος.

    Στη Θεσσαλονίκη και στα περίχωρα η κυκλοφορία διεξάγεται ομαλά, παρ΄ όλο που από το πρωί το χιόνι έφτασε στις παρυφές της πόλης.

    Η πυκνή χιονόπτωση στο Δήμο Χορτιάτη, όπου η θερμοκρασία έπεσε στους -4 βαθμούς Κελσίου, οδήγησε στο κλείσιμο του δρόμου προς τον Αγ. Βασίλειο. Ο δρόμος από και προς το νοσοκομείο «Παπανικολάου», που εφημερεύει, παραμένει ανοικτός χάρη στις προσπάθειες που καταβάλλονται, με τη βοήθεια εκχιονιστικών μηχανημάτων.

    Χιονίζει, επίσης, στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, στο Ωραιόκαστρο, στο Πανόραμα, στο Σέϊχ Σου και στο Φίλυρο, καθώς και στα χωριά Πετροκέρασα, Περιστερά, Λιβάδι, Σοχό και Αρέθουσα, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα. Οι οδηγοί που θα κινηθούν στην εθνική οδό Σερρών-Θεσσαλονίκης θα πρέπει να εφοδιαστούν με αντιολισθητικές αλυσίδες, όπως και σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Σερρών.

    Στο νομό Ημαθίας χιονίζει από το πρωί, ενώ αλυσίδες χρειάζονται σε όλο το οδικό δίκτυο, όπως και προς τα χιονοδρομικά κέντρα της Βέροιας.

    Στην Κοζάνη, όπου χιονίζει κατά κύματα, η θερμοκρασία έπεσε στους -2 βαθμούς Κελσίου, χωρίς να σημειωθούν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ οι αρμόδιες αρχές φροντίζουν για τη ρίψη άλατος στους δρόμους.

    Από το πρωί χιονίζει και στην Καστοριά, όπου το χιόνι στην πόλη έχει φτάσει στα 5 εκατοστά, ενώ με αλυσίδες κινούνται τα αυτοκίνητα στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο. Ειδικότερα, στο δρόμο Καστοριάς-Φλώρινας, μέσω Βιτσίου (από το 10ο έως το 28ο χιλιόμετρο), επί της εθνικής οδού Καστοριάς-Αμύνταιου (από το 22ο έως το 41ο χιλιόμετρο), και προς Ιωάννινα, μέσω Νεστορίου (από το 26ο έως το 66ο χιλιόμετρο).

    Αραιά χιονόπτωση σημειώνεται στην Κατερίνη, στο Κιλκίς και στα ορεινά της Έδεσσας.

    Χιόνι πέφτει και στην περιοχή του Λιτόχωρου, όπου η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται ομαλά.

    Στη Θράκη

    Κακοκαιρία, με χιόνια, βροχές και θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν, επικρατεί στην Θράκη, όπου σε μεγάλα τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου και στα ορεινά η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες, χωρίς όμως προς το παρόν να σημειωθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

    Το χιόνι έχει καλύψει την Ξάνθη και την Κομοτηνή, ενώ από το μεσημέρι χιονίζει και στην Αλεξανδρούπολη. Χιόνια έπεσαν στη διάρκεια της νύχτας στα ορεινά της Ροδόπης και στα βόρεια και κεντρικά του νομού Έβρου, ενώ τα φαινόμενα σταδιακά επεκτείνονται και στα πεδινά.

    Προβλήματα από τις χιονοπτώσεις δημιουργήθηκαν στο τμήμα Μάκρης Αλεξανδρούπολης - Μέστης, όπου δύο νταλίκες «δίπλωσαν» λόγω ολισθηρότητας του δρόμου. Η τροχαία επιτρέπει τη διέλευση μόνο στα αυτοκίνητα που φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Η θερμοκρασία στην περιοχή κυμαίνεται από -3 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

    [03] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2005 (10:22 UTC+2)

    Σημαντική παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα κάνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» στην οποία αναφέρεται σε όλα τα μεγάλα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας.

    Ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να δώσει μια τέτοια συνέντευξη την ημέρα που αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση του προϋπολογισμού, το κορυφαίο πολιτικό γεγονός του έτους, θέλοντας να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας περιόδου πολιτικής παρουσίας του κόμματός του, δύο, περίπου, χρόνια μετά τις τελευταίες εκλογές τις οποίες το κόμμα του έχασε με μεγάλη διαφορά.

    Η συγκυρία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι αρχίζει μια νέα περίοδος που σηματοδοτείται από την αλλαγή στάσης του εκλογικού σώματος, όπως καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

    Η συνέντευξη δημοσιεύεται σε συνέχειες και το δεύτερο μέρος της θα δημοσιευτεί την Τρίτη.

    Στο μέρος της συνέντευξης που δημοσιεύεται σήμερα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στον προϋπολογισμό, στην κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή, στην κυβέρνηση που προτίθεται να σχηματίσει, στο ρόλο του κόμματος, στην ανανέωση (στην οποία επιμένει) στην αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και στη διαδοχή του κ. Σημίτη από τον ίδιο, αφήνοντας, πάντως, ορισμένα ζητήματα να κριθούν από την ιστορία.

    Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι αυτός «δεν αποτυπώνει την αλήθεια». Και προσθέτει ότι τα έσοδα που προβλέπει «θα τα πάρουν από τους εργαζόμενους με την έμμεση φορολογία». Και υπογραμμίζει ότι για το ΠΑΣΟΚ «χρειάζεται σωστή αναδιανομή του αναπτυξιακού μερίσματος υπέρ των ασθενέστερων τάξεων και όχι βεβαίως η αγορά επιπλέον F-16».

    Προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί τελικά στη λήψη νέων φορολογικών μέτρων για να καλύψει τα ελλιπή έσοδα που θα έχει, καθώς «ο προϋπολογισμός, όπως είναι σήμερα, είναι στον αέρα».

    Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι αν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ο προϋπολογισμός θα ήταν πολύ διαφορετικός και μόνο από το γεγονός ότι δεν θα υπήρχε η «ψευδεπίγραφη απογραφή», στην οποία αποδίδει το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία. Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την οικονομική της πολιτική «πήγαμε δέκα χρόνια πίσω».

    Αμφισβητεί έντονα τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αυτές «δεν είναι μεταρρυθμίσεις», αλλά «μια κατά μέτωπο επίθεση ενάντια στα κοινωνικά δικαιώματα». Και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «πλήττει τη δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα».

    Προσωπικά στον Πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου καταλογίζει όλες τις ευθύνες, αναφέροντας ότι «την ευθύνη για τις λανθασμένες πολιτικές, για την επιλογή των κυβερνητικών στελεχών και τις πρακτικές τους την έχει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όσο κι αν θέλει να μένει στο απυρόβλητο» και κάνει λόγο για «διάψευση των ελπίδων όσων πίστεψαν στον κ. Καραμανλή.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται την ερμηνεία ότι από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει πτώση της κυβέρνησης αλλά όχι άνοδος του κόμματός του. Αναγνωρίζει ότι μπορεί να ίσχυε πριν αλλά όχι τώρα που «η ψαλίδα έχει σχεδόν κλείσει» και η δυναμική του ΠΑΣΟΚ «είναι ανοδική έναντι της ΝΔ που είναι καθοδική».

    Αν και αναφέρει ότι «σήμερα ο κόσμος αναρωτιέται αν η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία», καθώς και ότι «όσο γρηγορότερα αποφανθεί ο ελληνικός λαός τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα», ο ίδιος δεν ζητά πρόωρες εκλογές, τονίζοντας ότι αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης.

    Στην ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ έχει πρόγραμμα, απαντά ότι το πρόγραμμα «είναι ουσιαστικά έτοιμο» αλλά «θα το κοινοποιήσουμε προ των εκλογών». Και προσθέτει ότι «κάθε μέρα παρουσιάζουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας».

    Σχετικά με τα στελέχη που θα αναλάβουν κυβερνητικές θέσεις σε μια νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ότι «θα αξιοποιήσω τους καλύτερους που έχει το ΠΑΣΟΚ», χωρίς αποκλεισμούς.

    Διευκρινίζει, όμως, ότι στους δημόσιους φορείς, για τις διοικήσεις τους, «θα υπάρξουν πλήρως αξιοκρατικά κριτήρια» και δεν θα επιλέγονται από το κόμμα.

    Σε ότι αφορά στις πολιτικές επιλογές τονίζει ότι ο τελικός λόγος ανήκει στον Πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος οφείλει να παίρνει τις αποφάσεις του ύστερα από τη διαβούλευση που θα γίνεται στο κόμμα.

    Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί «απαραίτητες» τις διαφοροποιήσεις των στελεχών για την προαγωγή του εσωκομματικού διαλόγου αλλά όχι για την εξυπηρέτηση προσωπικών επιδιώξεων.

    Αναγνωρίζει ότι στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπάρχουν δελφίνοι και το θεωρεί «φυσιολογικό», αλλά προσθέτει ότι «το θέμα είναι η κάθε φιλοδοξία να υπηρετεί το κοινό μας συμφέρον».

    Αναφερόμενος στο θέμα της ανανέωσης, αφήνει ανοιχτό το θέμα να μην είναι όλοι οι νυν βουλευτές υποψήφιοι και στις νέες εκλογές, αλλά παρέχει την εγγύηση ότι θα τηρηθούν απαρέγκλιτα οι καταστατικές διαδικασίες.

    Επίσης εγγυάται ότι θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για «να βρεθούν και να αναδειχτούν νέα και ικανά στελέχη».

    Αναφέρει επίσης ότι οι αλλαγές «δεν είναι μια κι έξω» και ότι πρόκειται για μια διαρκή μεταρρύθμιση.

    Επίσης τονίζει ότι τα πρόσωπα που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αλλάξουν αντίληψη, ανεξάρτητα από ηλικία, θα παραμεριστούν από την ιστορία.

    Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί αναγκαία την αναθεώρηση του Συντάγματος σχετικά με το ασυμβίβαστο μεταξύ επαγγέλματος και κοινοβουλευτικής ιδιότητας.

    Για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αναφέρει ότι δεν τις θεωρεί πρόκριμα για τις βουλευτικές, αλλά και ότι το αποτέλεσμά τους έχει σαφές πολιτικό μήνυμα. Ο ίδιος δίνει μεγαλύτερη σημασία στη διαμόρφωση μιας ευρύτερης κοινωνικής συμφωνίας η οποία «θα σηκώσει το μεγάλο βάρος των αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση».

    Ως προς τις υποψηφιότητες, ο κ. Παπανδρέου, αναφέρει ότι «αν χρειαστεί» είναι διατεθειμένος να επιστρατεύσει επώνυμα στελέχη για να δώσουν τη μάχη στους δήμους και στις νομαρχίες.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αναφορές του κ. Παπανδρέου στην υπόθεση της διαδοχής το ΠΑΣΟΚ.

    Δεν θέλει να κρίνει τις αναφορές του κ. Σημίτη στο βιβλίο του τέως Πρωθυπουργού. Τονίζει, όμως, ότι η προσφορά του «ήταν και είναι στην ενότητα και στην αναγέννηση της παράταξης».

    Οι αιχμές έρχονται αμέσως μετά, όταν αναφέρει ότι παρέλαβε ένα κόμμα που «είχε μείνει σε παλαιά πρότυπα και πλαίσια», με αντιλήψεις που είχαν σχέση «με τη δημιουργία προσωπικών μηχανισμών παρά με την προσφορά στην παράταξη και τα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπούμε».

    Υποστηρίζει με απόλυτη σαφήνεια ότι το εκλογικό αποτέλεσμα του 2004 θα ήταν διαφορετικό αν είχε παραλάβει μια κυβέρνηση αντί ένα κόμμα. «Θα είχα περισσότερες δυνατότητες πρακτικά», αναφέρει χαρακτηριστικά, αλλά δεν απαντά στο ερώτημα αν είχε περιθώρια επιλογής, αφήνοντας την κρίση στην ιστορία.

    Για την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που αναλαμβάνει από το τέλος Ιανουαρίου του 2006, αναφέρει ότι έκανε αποδεκτή την πρόταση Θαπατέρο, αφού είχε διασφαλίσει ότι, η νέα θέση, δεν θα του δημιουργούσε πρόβλημα στα καθήκοντά του απέναντι στη Ελλάδα και στο ΠΑΣΟΚ.

    Θεωρεί ότι είναι μια μεγάλη τιμή για τον ίδιο, για το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα, αλλά και αναγνώριση των καινοτομιών και των αλλαγών στη λειτουργία ενός σοσιαλιστικού κόμματος, όπως έχουν γίνει στη χώρα μας.

    [04] ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Σόφια, 18 Δεκεμβρίου 2005 (11:32 UTC+2)

    Το βουλγαρικό τάγμα, που βρισκόταν στην αποστολή των πολυεθνικών δυνάμεων στο Ιράκ, ολοκλήρωσε την εκτέλεση της επιχειρησιακής του αποστολής, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του βουλγαρικού Γενικού Επιτελείου. Έτσι, άρχισε η προετοιμασία για την αποχώρηση της μονάδας από το Ιράκ.

    Βασικοί στόχοι του βουλγαρικού τάγματος ήταν η εκπαίδευση ιρακινών στρατιωτών, η περιφρούρηση στρατιωτικών αυτοκινητοπομπών και η υλοποίηση σχεδίων αποκατάστασης του Ιράκ αξίας 5 εκ δολαρίων. Σε ειδική τελετή ο Πολωνός στρατηγός Πιοτρ Τσερβίνσκι ευχαρίστησε όλους τους Βούλγαρους στρατιώτες, οι οποίοι υπηρέτησαν στο Ιράκ.

    [05] EΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 18 Δεκεμβρίου 2005 (11:27 UTC+2)

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία, πραγματοποιεί από σήμερα Κυριακή ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Μετά την επίσημη υποδοχή ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Σεργκέι Στανίσεφ και ο Σέρβος ομόλογός του θα εγκαινιάσουν εκσυγχρονισμένο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής Ντραγκομάν - Καλότινα.

    Τη Δευτέρα, οι δυο πρωθυπουργοί θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση, θα διεξαχθούν και συνομιλίες μεταξύ των δυο αντιπροσωπειών. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας θα έχει συναντήσεις επίσης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ και με τον πρόεδρο της Βουλής Γκεόργκι Πίρινσκι.

    [06] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

    Τόκιο, 18 Δεκεμβρίου 2005 (12:47 UTC+2)

    Η Ντεπορτίβο Σαπρίσα κατέκτησε την 3η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα συλλόγων, που διεξάγεται στην Ιαπωνία, καθώς μπροστά σε περίπου 45.000 θεατές, επικράτησε στον αγώνα κατάταξης της Αλ Ιτιχάντ με 3-2.

    Τα τέρματα της ομάδας από την Κόστα Ρίκα σημείωσαν οι Σαμπόριο (13', 85' πεν.), Γκόμεζ (89'), ενώ για τους Σαουδάραβες σκόραραν οι Καλόν (28'), Τζομπ (53' πεν.).

    [07] ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΟΥ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΩΣ ΤΟ 2013 ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

    Χονγκ Κονγκ, 18 Δεκεμβρίου 2005 (11:30 UTC+2)

    Ένα νέο σχέδιο συμφωνίας που πρότεινε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ζητεί την σταδιακή κατάργηση ως το 2013 των επιδοτήσεων στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των αιτημάτων των πτωχότερων μελών του για ευνοϊκότερη μεταχείριση.

    Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει ακόμα κατάργηση το 2006 των επιδοτήσεων των εξαγωγών βάμβακος, ένα ευαίσθητο θέμα για τις ΗΠΑ και προτείνει την 30ή Απριλίου του 2006 ως τελευταία προθεσμία για την επίτευξη ενός πλήρους σχεδίου συμφωνίας του γύρου των συνομιλιών της Ντόχα.

    Το συμβιβαστικό κείμενο, το οποίο προτάθηκε ύστερα από έξι ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ τπλουσίων και πτωχών χωρών, πρέπει να εγκριθεί από τα 149 μέλη του ΠΟΥ.

    [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 18 Δεκεμβρίου 2005 (11:16 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ''προκλητική'' την κίνηση της συζύγου του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ να αναλάβει υπόθεση υπεράσπισης ζεύγους Βρετανών που σφετερίστηκαν περιουσία Ε/Κ στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι αυτή η ενέργεια ''προκαλεί τα αισθήματά μας'', αφού όπως εξήγησε ''αφορά καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων''.

    Ανέφερε ακόμα ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη κάνει έντονες παραστάσεις για το θέμα αυτό στην Υπάτη Αρμοστεία της Βρετανίας, ενώ το ζήτημα θα τεθεί και στο πλαίσιο του δομημένου διαλόγου που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία με τη Βρετανία.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου έλαβε μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι χθες δεν συνομίλησε για το θέμα αυτό με τον Βρετανό Πρωθυπουργό.

    Πρόσθεσε ωστόσο πως ''το Υπουργείο Εξωτερικών έχει κάνει ήδη έντονες παραστάσεις'' και σημείωσε ότι, ''παρ' όλο που η κ. Μπλερ ισχυρίστηκε ότι πρόκειται καθαρά για ανάληψη νομικής υπόθεσης, νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πως για πολλούς λόγους η κίνηση είναι προκλητική και είναι δύσκολο να διαχωριστεί το γεγονός ότι αναλαμβάνει υπόθεση που αφορά καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαιωμάτων περιουσίας Ε/Κ, και παραμένει σύζυγος του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου''.

    · Δήλωση Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας

    Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στην Κύπρο Νάιτζελ Μπάουντ, ''η κ. Τσέρι Μπουθ ενεργεί υπό την επαγγελματική της ιδιότητα'' στην ανάμιξή της στην υπεράσπιση ζεύγους Βρετανών που σφετερίστηκε ε/κ περιουσία στα κατεχόμενα..

    Προσθέτει ότι οποιεσδήποτε ερωτήσεις που αφορούν την εξάσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος της θα πρέπει να απευθύνονται στο γραφείο της.

    ''Χουριέτ'' - Τσέρι Μπλερ - Επίσκεψη στην Τουρκία - Ε/κ περιουσίες

    Εντωμεταξύ σήμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ η μυστηριώδης επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη της Τσέρι Μπλερ, συζύγου του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, τον περασμένο Μάιο είχε σχέση με υπόθεση που είχε κινήσει η ε/κ πλευρά εναντίον ζεύγους Βρετανών που ήταν ''ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας'' στην Κερύνεια.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Χουριέτ, η κ. Μπλερ, η οποία είχε ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, χρησιμοποιώντας το πατρώνυμό της, Μπουθ, έφτασε στην

    Κωνσταντινούπολη στις 23 Μαΐου από το Λονδίνο.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 18 December 2005 - 19:13:38 UTC