Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-07-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/07/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Βομβιστική επίθεση
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Τουρκία- ΠΓΔΜ
  • [5] ΕΓ ΠΑΣΟΚ
  • [6] Θερινά Τμήματα Βουλής
  • [7] Απόπειρα δολοφονίας Αγαπητού
  • [8] Ανάληψη ευθύνης
  • [9] Πώληση Ιονικής
  • [10] Ολυμπιακή Αεροπορία
  • [11] Πορεία οικονομίας
  • [12] Αυστριακή προεδρία
  • [13] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [14] Εκκληση για συγκράτηση του πληθωρισμού

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η διπλή βομβιστική ενέργεια χθές στη σχολή Ευελπίδων, η σύλληψη του Β. Βεντούρη για δολοφονική απόπειρα κατά Αγαπητού, η συνάντηση Γέλτσιν - Κληρίδη και η σημερινή συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Στόχος οι εισαγγελείς. Νέο διπλό χτύπημα με βόμβες στην Ευελπίδων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος):8.000 προσλήψεις σε ΔΕΚΟ, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, ΟΤΕ, νοσοκομεία, υπουργεία κλπ

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Γιατί χτυπήσαμε τους εισαγγελείς. Ο "Απελευθερωτικός Αγώνας" ανέλαβε την ευθύνη για τις βόμβες στα δικαστήρια με τηλεφώνημα στην "Α".

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Συνελήφθη ο εφοπλιστής Β. Βεντούρης για την απόπειρα κατά του Κ. Αγαπητού.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μαφιόζοι εφοπλιστές πίσω απο την απόπειρα κατά Αγαπητού

    Η ΑΥΓΗ: Οι S-300 επισκιάζουν την ένταξη της Κύπρου, ενώ στη Μόσχα Γιέλτσιν και Κληρίδης συμφώνησαν για την πώληση των πυραύλων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Με βόμβες απαντάει η Μαφία για να σταματήσουν την έρευνα του Γεράκη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο εφοπλιστής Κ. Αγαπητός καταγγέλλει: Είδα τον Βεντούρη να με πυροβολεί.

    ΕΘΝΟΣ: Ναυμαχία εφοπλιστών στη.. στεριά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το Ισραήλ σταυρώνει την Κύπρο με τουρκικά καρφιά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξυπνήστε κύριοι της ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πράσινο για νέες προσλήψεις μονίμων και εποχικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Λογοκτονία εκ προθέσεως. Θύελλα αντιδράσεων για το "ψαλίδι" στο λεξικό Μπαμπινιώτη.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τουρκικές ασκήσεις για επίθεση κατά των S-300.

    ΕΣΤΙΑ: Ακρως επισφαλής η ένταξις στην ΟΝΕ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νυστέρι στο βρώμικο χρήμα. Συμβολαιογράφοι, μεσίτες, λογιστές κ. α. "υπόλογοι" κατά την ΕΕ

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σκληρή μάχη Λάτση-Κωστόπουλου για την αγορά της Ιονικής.

    ΤΑ ΝΕΑ: Με χτύπησε για το "Παναγιά Τήνου". Τον εφοπλιστή Βεντούρη κατηγορεί ο Αγαπητός.

    ΝΙΚΗ: Τα βρίσκουν σήμερα. Συμφωνία στο Εκτελεστικό του ΠΑΣΟΚ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σεναριολογία για τις πολιτικές εξελίξεις.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 3.127 θέσεις εργασίας σε υπουργεία και δήμους.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πιστολίδι lines...

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Βομβαρδίζουν τη Δικαιοσύνη. "Τρομοκρατείται" η πρώην Σχολή Ευελπίδων.

    [2] Βομβιστική επίθεση

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "βόμβες μαφιόζων με... επαναστατικό περιτύλιγμα, τρομοκρατούν δικαστές και εισαγγελείς!Πανικόβλητοι οι "νονοί" του οργανωμένου εγκλήματος απο την αποφασιστικότητα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παν. Δημόπουλου, των προϊσταμένων της Εισαγγελίας Εφετών Λ. Καράμπελα και Πρωτοδικών Γ. Κολιοκώστα - και φυσικά απο την τόλμη του εισαγγελέα - "Ράμπο" Γ. Γεράκη-επιχειρούν να περάσουν... στην αντεπίθεση τοποθετώντας εκρηκτικούς μηχανισμούς στα δικαστικά κτίρια".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει οτι "με διπλή βομβιστική επίθεση στην Ευελπίδων επιχειρήθηκε χθές ο εκφοβισμός των εισαγγελέων, με προφανή στόχο να παρεμποδιστεί η έρευνα για τη διαφθορά στο υπουργέιο Δημόσιας Τάξης. Το ένα χτύπημα, μάλιστα, ήταν τυφλό. Αδίστακτοι οι εμπλεκόμενοι στη διαφθορά καταφεύγουν σε μαφιόζικες μεθόδους καθώς αισθάνονται να τους πλησιάζει το χέρι του Νόμου. Την ευθύνη ανέλαβε ο "Απελευθερωτικός Αγώνας".

    [3] Κυπριακό

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι ``η υπόθεση των S-300 δείχνει να κατισχύει πλέον κάθε άλλης πτυχής του Κυπριακού, καθώς στις τουρκικές απειλές και στις αμερικανικές κινδυνολογίες προστίθενται τώρα και οι επιφυλάξεις των εταίρων μας για τις επιπτώσεις που θα είχαν οι S-300 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου. Κατά τη χθεσινή μάλιστα συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ ο Γ. Παπανδρέου επιστράτευσε την πρόταση αποστρατιωτικοποίησης που έχει καταθέσει η κυπριακή κυβέρνηση για να αντικρούσει την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, η οποία προσετέθη, μετά τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, στη χορεία των ανησυχούντων για τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους``.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει οτι ``την ``πόρτα του φρενοκομείου`` φαίνεται ότι ανοίγει η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην τουρκική ``Χουριέτ`` και στην ισραηλινή ``Jerusalem Post``, η Αγκυρα επιχειρεί δοκιμές για χειρουργικά πλήγματα εναντίον των S-300 σε συνεργασία με τις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις στην έρημο του Νεγκέβ. Παρ` ότι η ισραηλινή διπλωματία διαψεύδει ότι τα γυμνάσια έχουν ``εικονικό στόχο`` τους S-300, ο αρχηγός της τουρκικής αεροπορίας Ιλχάν Κιλίτς επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς την πραγματοποίησή τους.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι ``η Λευκωσία επανέλαβε πάντως τις επιφυλάξεις της για τη στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ, που διαρκώς διευρύνεται, ενώ η Αθήνα υπογράμμισε την αντίθεσή της στη δημιουργία αξόνων στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου``.

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι ``πλήρη κάλυψη ζήτησε και πήρε από τον Γιέλτσιν ο πρόεδρος Κληρίδης τόσο για τον χρόνο παράδοσης των πυραύλων όσο και για τις προϋποθέσεις αναβολής ή ματαίωσης της εγκατάστασής τους. Και οι δύο πλευρές πάντως, μετά τη συνάντηση στο Κρεμλίνο, έλεγαν ότι οι πιέσεις που ασκούνται τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Μόσχα δεν θα επηρεάσουν την υλοποίηση του συμβολαίου``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι ``η συμφωνία για την προμήθεια ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων θα υλοποιηθεί στο ακέραιο. Αυτό επιβεβαίωσαν χθες ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν και ο Κύπριος πρόεδρος Γλάυκος Κληρίδης, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες το πρωί στη Μόσχα, ενώ όπως έγινε γνωστό δεν συζητήθηκαν θέματα που αφορούν καθυστερήσεις ως προς το ελληνορωσικο συμβόλαιο. Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου του Σεργκέι Πριχόντκο σε δηλώσεις του ήταν κατηγορηματικός ότι ``όλες οι υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί εξ αρχής με τη συμφωνία για την παράδοση των S-300 θα εκπληρωθούν``.

    Αντίθετα η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι ``στρίβει δια του αρραβώνος`` η Κύπρος από τους ``S-300``. Για τα μάτια του κόσμου οι ``ανυποχώρητες`` δηλώσεις``.

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ ``ενδιαφέρουσα`` χαρακτηρίζουν οι Αμερικανοί την πρόταση για αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου, χωρίς ωστόσο να φαίνονται διατεθειμένοι να συμβάλουν προς αυτή την προοπτική. Αυτό διεφάνη, σύμφωνα με πληροφορίες στις συζητήσεις που είχε ο Ακης Τσοχατζόπουλος στις ΗΠΑ, όπου ήταν πιεστική η εμμονή των Αμερικανών στη ``λογική ενός μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο με δικαίωμα καταγγελίας στια αντιμαχόμενες πλευρές``.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει οτι ``το Κυπριακό, οι ρωσικοί πύραυλοι, η ελληνοτουρκική διαμάχη και η τουρκο-ισραηλινή στρατιωτική συμμαχία συνθέτουν το πολύπλοκο και επικίνδυνο διπλωματικό παιχνίδι στη νοτιοανατολική Μεσόγειο``.

    [4] Τουρκία- ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού "Αμυντικά Νέα", η Τουρκία προτίθεται να παραχωρήσει δωρεάν 20 μαχητικά αεροσκάφη F5, παλαιού τύπου, στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αν προχωρήσει η συναλλαγή αυτή, ο εκσυγχρονισμός τους για τον οποίον θα πληρώσουν τα Σκόπιοα θα γίνει στην Τουρκία και θα πρόκειται για την πρώτη στρατιτική εμπορική πράξη μεταξύ των Σκοπίων και χώρας του ΝΑΤΟ, που επίσης αποδεικνύει την προσπάθεια της Τουρκίας για αύξησητης επιρροής της στα Βαλκάνια".

    [5] ΕΓ ΠΑΣΟΚ

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "τα βρίσκουν σήμερα στο Εκτελεστικό Γραφείο καθώς τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ σήκωσαν τη σημαία της ανακωχής, τόσο μετά τη βελτίωση του κλίματος για την κυβέρνηση, συνέπεια των εξελίξεων στον οικνοικό τομέα, όσο και εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Συγκεκριμένα στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΓ υπο την προεδρία του πρωθυπουγού Κ. Σημίτη θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα που αφορούν τις διαρθρωτικές αλλαγές. Και θα συμφωνήσουν στο χρονοδιάγραμμα. Ο Κ. Σκανδαλίδης μετά τη συνάντηση που είχε χθές με τον Κ. Σημίτη, στο Μαξίμου, δήλωσε οτι το κλίμα είναι σαφώς πιο αισιοόδοξο και ενθαρρυντικό".

    [6] Θερινά Τμήματα Βουλής

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι "μακρύ, ζεστό και απο κάθε άποψη... καυτό αναμένεται να είανι το καλοκαίρι στη Βουλή, καθώς όλα δείχνουν οτι οι κοινοβουλευτικός υδράργυρος κατα'τη διάρκεαι των θερινών τμημάτων θα εκτιναχθεί στα ύψη. Και αυτό γιατί απο σήμερα και μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου που ολοκληρώνονται οι εργασίες τους, κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε μια σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων όπως αυτό για την ψηφιακή τηλεόραση, τις εργασιακές σχέσεις το "μίνι" ασφαλιστικό, τη διαχείριση για την περιουσία του ΕΟΤ, την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, την Παλλαϊκή Αμυνα κ. α. "

    [7] Απόπειρα δολοφονίας Αγαπητού

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "διαστάσεις οικονομικού "θρίλερ" παίρνει η δολοφονική απόπειρα εναντίον του 40χρονου εφοπλιστή Κώστα Αγαπητού, που έγινε προχτές αργά το βράδυ, στον Πειραιά. Ο 40χρονος εφοπλιστής που νοσηλεύεται φρουρούμενος στο Τζάνειο νοσοκομείο, κατονόμασε ως "εγκέφαλο" και δράστη τον 39χρονο εφοπλιστή Βαγγέλη Κ. Βεντούρη".

    [8] Ανάληψη ευθύνης

    Με ανυπόγραφο κείμενο που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα ΑΘΗΝΑΪΚΗ και το οποίο είναι γραμμένο σε γραφομηχανή, η οργάνωση "Απελευθερωτικός Αγώνας" αναλαμβάνει την ευθύνη για τις δύο εκρήξεις βομβών χθές στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Η οργάνωση αποδίδει τις χθεσινές της ενέργειες στις διώξεις και τις δίκες κατά καθηγητών, για το ρόλο που διαδραμάτισαν οι εισαγγελείς κατά το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και για την κήρυξη απεργιών ως παράνομες και καταχρηστικές. Επίσης αναλαμβάνει την ευθύνη για το διπλό χτύπημα στις 17 Μαίου σε Ολυμπιακή και Ιονική.

    [9] Πώληση Ιονικής

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ γράφει οτι ``στην τελική ευθεία μπαίνει από σήμερα η εξαγορά της Ιονικής. Το σήμα για την έναρξη της ``κούρσας`` έδωσε η προκήρυξη πώλησης της τράπεζας και στη μάχη μπήκε και τρίτος αντίπαλος. Πρόκειται για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, απέκτησε το 32% των μετοχών της XIOSBANK του κ. Βαρδινογιάννη. Ετσι, στους μνηστήρες Λάτση της Eurobank και Κωστόπουλου της Πίστεως προστέθηκε ο κ. Σάλλας``.

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι ``αφετηρία σημαντικών εξελίξεων στον τραπεζικό χώρο θα είναι η εβδομάδα που άρχισε χθες καθώς δίνεται σήμερα το μεσημερί στη δημοσιότητα, η προκήρυξη για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ιονικής Τράπεζας. Μέσα στις εμπόμενες ημέρες, αναμένεται να κορυφωθεί ο ``πόλεμος`` των δύο μεγάλων του τραπεζικού συστήματος, Κωστόπουλου - Λάτση, για την απόκτηση της πολύφερνης νύφης, της Ιονικής Τράπεζας και από τις δύο πλευρές συνεχίζονται πυρετωδώς οι προετοιμασίες, εν όψει της μεγάλης αναμέτρησης``.

    [10] Ολυμπιακή Αεροπορία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι ``σοβαρά ερωτήματα για τη δυνατότητα της Ολυμπιακής Αεροπορίας να συνεχίσει τη λειτουργία της μετά τη θερινή περίοδο εκφράζουν υψηλοί παράγοντες της εταιρείας. Οι ίδιοι σημειώνουν πως η ΟΑ ``βρίσκεται σε τροχιά αυτοκαταστροφής και απαξίωσης``, την οποία αποδίδουν στο συνδυασμό δύο καταστροφικών καταστάσεων. Τόσο η συνδικαλιστική πρακτική όσο και η γραφειοκρατική αντιμετώπιση των απαραίτητων για τη λειτουργία της προσλήψεων δημιουργούν σημαντικά προβλήματα``.

    [11] Πορεία οικονομίας

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι ``στη συνδρομή των επιχειρηματιών και των πολιτών, εναποθέτει τώρα τις ελπίδες για τον περιορισμό του πληθωρισμού ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Παρά τη διαβεβαίωση του κ. Παπαντωνίου ότι ``τα βασικά οικονομικά μεγέθη βαίνουν καλώς``, είναι φανερό ότι η πορεία του πληθωρισμού ανησυχεί σοβαρώς και τον ίδιο. Και ίσως γι` αυτό απηύθυνε χθες έκκληση προς τους επιχειρηματίες και τους πολίτες να συνδράμουν ``για να προσεγγίσουμε γρήγορα τον στόχο μας`` ``.

    [12] Αυστριακή προεδρία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι ``η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, σε όλους τους τομείς, θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα της αυστριακής προεδρίας. Στο πρόγραμμα της αυστριακής προεδρίας, που παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας αυτής, Βόλφγκανγκ Σούσελ, αλλά δόθηκε και γραπτό προς τον Τύπο, υπάρχει ιδιαίτερο κεφάλαιο για την Τουρκία και την Κύπρο. Σύμφωνα με την αυστριακή προεδρία, η Τουρκία έχει στρατηγική σπουδαιότητα και θα πρέπει να συνεχίσει να παίζει το... σταθεροποιητικό ρόλο της στο σύνολο της περιοχής``.

    (Γ. Π.)

    [13] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα βασικά θέματα του οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: η ανατίμηση- ρεκόρ απο τη δραχμή, η πώληση της Ιονικής και τα νέα σενάρια στο χώρο των τραπεζών

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: Πρώτος στόχος η κάμψη του πληθωρισμού.

    ΕΞΠΡΕΣ: Ολα τα νομισματικά όπλα.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πρόσω για 2%!Περικόπτονται 200 δις απο το ΠΔΕ

    ΚΕΡΔΟΣ: Εκκληση στις επιχειρήσεις για συγκράτηση του πληθωρισμού.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Ιδιωτικοποιήσεις με παράθυρο στο μειοδότη

    [14] Εκκληση για συγκράτηση του πληθωρισμού

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ γράφει οτι "έκκληση προς το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου να συμβάλει "ενεργά και συνειδητά" προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού απηύθυνε χθές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας τονίζοντας οτι στόχος της κυβέρνησης παραμένει το 2% τον Δεκέμβριο του 1999".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 14 July 1998 - 15:49:40 UTC