Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-02-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/02/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Εκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • [03] Τρομοκρατία- Ολυμπιακοί Αγώνες
  • [04] "Κλειστά " επαγγέλματα
  • [05] Πανωτόκια
  • [06] Χρηματιστήριο
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Ομόλογα Η απελευθέρωση των "κλειστών" επαγγελμάτων, οι συζητήσεις για τα πανωτόκια, η τρομοκρατία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, η πορεία του Χρηματιστηρίου και τα κεφάλαια που αντλήθηκαν, καθώς και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Παράνομοι οι πλειστηριασμοί. Δικαστικό κριτήριο η δήλωση του υπουργού για τα πανωτόκια.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Προσλήψεις 35.800 στους Δήμους. Και 1.631 μηχανικοί σε 16 υπουργεία.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τι λέτε κύριε Γιάννο. Τριτοκοσμικός ... είστε και φαίνεστε.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αναστολή πλειστηριασμών. Ομοφωνία των κομμάτων για τα πανωτόκια.

    Η ΑΥΓΗ: Τελευταίοι στην εκπαίδευση δεύτεροι στην ανεργία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ρύθμιση τώρα για τα πανωτόκια. Οριστικό τέλος στην τοκογλυφία των Τραπεζών, του ΙΚΑ και του Δημοσίου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα 90 "κλειστά" επαγγέλματα - τα σχέδια και τα "παζάρια".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εξυπνες επενδύσεις για μεγάλες αποδόσεις. Νέα τραπεζικά προϊόντα με εγγυημένο το κεφάλαιό σας.

    ΕΘΝΟΣ: Ανάσα για όλους που οφείλουν πανωτόκια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θα τους δέρνει μαύρη κουλαμάρα! Χριστόδουλος:θα "ακρωτηριασθούν" οι πολιτικοί άρχοντες αν προχωρήσουν σε "διαζύγιο" Κράτους- Εκκλησίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 25.000 προσλήψεις στον στρατό. Ολόκληρο το νομοσχέδιο για τους επαγγελματίες στρατιώτες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέα φούσκα με τις τιμές των ακινήτων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αγώνες τρόμου από ΗΠΑ και Βρετανία. Στόχος 2004: αμερικανική υστερία, έρευνα από BBC.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μομφή ΕΕ για ανεργία και εκπαίδευση. Μετεξεταστέα η Ελλάδα σε τεστ της ΚΟΜΙΣΙΟΝ.

    Espresso: Ροζ σκάνδαλο στις φυλακές. Εισαγγελέας παρενοχλούσε σεξουαλικά κρατούμενες.

    ΕΣΤΙΑ: Ελληνες "νεόπτωχοι". Το μέγα "επίτευγμα" της πενταετίας Σημίτη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μετά τα άλματα της ΟΝΕ ... κουτσαίνουμε στην Ευρώπη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα. "Ωρα μηδέν" για ενενήντα επαγγέλματα.

    ΤΑ ΝΕΑ: 35.000 φρουροί για το 2004, αλλά οι πιέσεις εντείνονται. Και επιστολή Ρόγκ λόγω Μιχαλολιάκου.

    ΝΙΚΗ: Το Μάρτιο η ρύθμιση για τα πανωτόκια. Παράνομοι όλοι οι πλειστηριασμοί.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παλλαϊκό αγωνιστικό τείχος για ασφάλιση-υγεία.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Μήνυμα Ψηλού: "θα φάνε ξύλο!" οι σύνεδροι. Αν θέσουν θέμα επιστροφής Σαμαρά.

    Η ΧΩΡΑ: 52 αυτοκτονίες από τα πανωτόκια.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 4.000 μαθητές στα επικίνδυνα σχολεία.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Θανατηφόρες ελλείψεις στα γήπεδα. Τεράστιες οι ανάγκες, ελάχιστοι οι γιατροί.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Νέα ρύθμιση για τα πανωτόκια. Παράνομοι οι πλειστηριασμοί των τραπεζών.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια για χρόνια. Η Αμερική εκβιάζει τη Γιουγκοσλαβία. Η ΕΕ "σχεδιάζει" τη μεγάλη Αλβανία.

    [02] Εκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "οι υστερήσεις της ελληνικής πολιτικής αποτυπώνονται εμφανώς στους δείκτες της πραγματικής σύγκλισης, που παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "το πολύπλευρο σοβαρό κοινωνικό έλλειμμα της χώρας σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ "ακτινογραφεί" έκθεση της Κομισιόν. Η χώρα μας είναι τελευταία στις δαπάνες για την παιδεία και τη δια βίου εκπαίδευση. Δεύτερη, μετά την Ισπανία, στην ανεργία. Και δεύτερη επίσης ως προς την κατανάλωση ενέργειας ανά παραγόμενο προϊόν - κάτι που σημαίνει ότι καταναλώνουμε πολλή ενέργεια".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά ότι "η άσχημη κατάσταση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η οικονομίας της χώρας μας παρά τις όποιες προσπάθειες έγιναν, διατυπώνεται στην επίσημη Εκθεση της Ε. Επιτροπής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Μάλιστα, στην έκθεση επισημαίνεται ότι σε ορισμένους τομείς έγινε σημαντική πρόοδος, καθώς η Ελλάδα σταμάτησε να κατέχει την τελευταία θέση και μεταπήδηση στην προτελευταία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "την τελευταία θέση σε οικονομικές και κοινωνικές επιδόσεις μεταξύ των 15 της ΕΕ κατέχει η χώρα μας αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι είναι ο ουραγός της Ευρώπης και ότι μπήκε στην ΟΝΕ υπό τις χειρότερες προϋποθέσεις χάρη στη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την κατασπατάληση των κοινοτικών εισροών σε κομματικές φιέστες και διαπλοκές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "οι διαρθρωτικοί κοινωνικοί και οικονομικοί δείκτες που θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα από την Ε. Επιτροπή, προσγειώνουν τη χώρα μας από την "οικονομική ευημερία" της ΟΝΕ στη ζοφερή πραγματικότητα του τελευταίου μεταξύ των εταίρων".

    [03] Τρομοκρατία- Ολυμπιακοί Αγώνες

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "με εκβιασμούς και προθεσμίες οι Αμερικανοί συνεχίζουν το ανθελληνικό παραλήρημά τους για το θέμα της τρομοκρατίας και θέτουν θέμα μεταφοράς των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα.! Το νέο απροκάλυπτο και προβοκατόρικο χτύπημα κατά της χώρας μας έρχεται από τον πρώην διπλωμάτη και νυν μέλος του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ Ουέιν Μέρι".

    Η Espresso αναφέρει ότι "φουντώνουν οι πιέσεις κατά της Ελλάδας από Αμερικανούς και Βρετανούς για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης "17Νοέμβρη". Τη σκυτάλη πήραν αυτή τη φορά Βρετανοί, που δια μέσω του BBC άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη διεξαχθούν στη χώρα μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 αν δεν υπάρξει φως στο σκοτεινό τούνελ της τρομοκρατίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "σε νέα δόση "τρομοκρατολογίας" με επίκεντρο το "2004" επιδίδεται το πρώην στέλεχος του Αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, Γουέιν Μέρι, από τις στήλες των "Λός Αντζελες Τάϊμς". Προβλέπει "καταστροφή μεγαλύτερη από εκείνη στο Μόναχο το 1972". Το BBC προβάλλει πρόβλεψη του Ελληνα δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά, για "πιθανές συλλήψεις" στους επόμενους έξι μήνες και την εκτίμησή του ότι "είναι αδύνατον να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες με τη 17Ν να παραμένει ανενόχλητη".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "πολυμέτωπη επίθεση δέχτηκε χτες η Ελλάδα με αιχμή τόσο τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των Ολυμπιακών έργων όσο και την τρομοκρατία. Η ΔΟΕ έστειλε μήνυμα από το Ντακάρ όπου συνεδριάζει για επίσπευση των διαδικασιών ενώ την ίδια ώρα τρομολαγνικά αγγλο-αμερικανικά δημοσιεύματα για τη δράση της "17Ν" είχαν ως αποτέλεσμα τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις εκ μέρους των "αθανάτων" για το σχέδιο ασφαλείας των αγώνων".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "ζήτημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από το ενδεχόμενο τρομοκρατικών ενεργειών θέτει τώρα και η ΔΟΕ. Το θέμα αυτό, μάλιστα αναμένεται να εξετάσει με τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004" και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ κ. Ζακ Ρόγκ κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αθήνα στις 15 του μηνός".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "νέα τρομολαγνική και ύποπτη επίθεση για την Ελλάδα από τον γνωστό και μη εξαιρετέο κ. Γουέιν Μέρι. Στόχος αυτή τη φορά το ελληνικό κράτος, το θέμα της τρομοκρατίας και ως φυσική συνέπεια, η μεταφορά των Ολυμπιακών Αγώνων".

    [04] "Κλειστά " επαγγέλματα

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "η απελευθέρωση των "κλειστών" επαγγελμάτων είναι ένα πρόσθετο καυτό ζήτημα που θα έχει να αντιμετωπίσει τους επόμενους δύο μήνες η κυβέρνηση. Στη σύσκεψη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε χθες, οι αρμόδιοι υπουργοί συμφώνησαν να ξεκινήσει διάλογος με τις ενδιαφερόμενες επαγγελματικές τάξεις".

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "στην αύξηση της απασχολήσεως και στη μείωση του κόστους της στοχεύει η απελευθέρωση 90 "κλειστών" επαγγελμάτων, θέμα με το οποίο ασχολήθηκε χθες (επί τη βάσει επιστημονικής μελέτης) η Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής. Η επιχειρούμενη τομή στην οικονομική ζωή αφορά 220.000 απασχολουμένους και θα συντελεσθεί κατόπιν διαλόγου κατά κλάδον. Οι πρώτες αντιδράσεις των ενδιαφερομένων τάξεων".

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "σε ανίχνευση των κοινωνικών αντιδράσεων, που αναμένεται να προκληθούν από την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας και αμοιβών περίπου 90 επαγγελμάτων τα οποία χαρακτηρίζονται κλειστά, πρόκειται να προβεί το ερχόμενο δίμηνο η κυβέρνηση, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία απελευθέρωσης των πρώτων 10-15 επαγγελμάτων".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "να θολώσει τα νερά μέσω μιας σκόπιμης παραπληροφόρησης για τις αλλαγές που προτίθεται να επιβάλει και να ελέγξει μέσα σε ανεκτά πλαίσια τις αναμενόμενες -ούτως ή άλλως- αντιδράσεις , εκατοντάδων χιλιάδων θιγόμενων από την περιβόητη "απελευθέρωση" των 90 και πλέον επαγγελμάτων επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "μετατίθενται για το καλοκαίρι οι αποφάσεις για το ακανθώδες ζήτημα των "κλειστών επαγγελμάτων" και τον περιορισμό των γραφειοκρατικών διαδικασιών που αποτελούν τροχοπέδη για την ενίσχυση της επιχειρηματικότη-τας".

    [05] Πανωτόκια

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "παράνομους χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, τους πλειστηριασμούς που διενεργούν οι τράπεζες προκείμενου να εξοφληθούν οφειλές από τα γνωστά..πανωτόκια, ενώ δεν δίστασε να αναφέρει ότι το θέμα θα αφορά πλέον τις τράπεζες και την δικαιοσύνη".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "στην αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων για τα πανωτόκια συμφωνούν όλα τα κόμματα, αλλά διαφωνούν οι ... τράπεζες. Στη σύσκεψη που έγινε χθες ο κ. Κων. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν είναι με το μέρος των δανειοληπτών ή των τραπεζών που δεν εφαρμόζουν τους νόμους. Ο κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε παράνομους τους πλειστηριασμούς και υποσχέθηκε νέα ρύθμιση τον άλλο μήνα, που θα λύσει οριστικά το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι "οριστικό τέλος στο κοινωνικό πρόβλημα με τα πανωτόκια θα δοθεί στα τέλη Μαρτίου με ειδική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας . Στην ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα συμφώνησαν βουλευτές όλων των κομμάτων σε ευρεία σύσκεψη με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου".

    [06] Χρηματιστήριο

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "γεγονός αποτέλεσε χθες η πολυπόθητη "αντίδραση" του γενικού δείκτη τιμών στη Σοφοκλέους, καθώς οι 3.100 μονάδες φαίνεται ότι λειτούργησαν ως ελατήριο για την αναρρίχηση του σε υψηλότερα επίπεδα αρκεί βέβαια να επιβεβαιωθούν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρει ότι "ανέβηκε βέβαια χθες το χρηματιστήριο στις 3.154 μονάδες, αλλά και πάλι συνολικά η αγορά δεν φαίνεται να έχει μεγάλη δύναμη.Η εξήγηση είναι ότι οι Ελληνες θεσμικοί φοβούνται το τι θα κάνουν οι ξένοι με τα ελληνικά blue chips".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "δυναμική ανάκαμψη παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων είχε καταγράψει απώλειες έως και 5,10%".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει ότι "τις απώλειες που κατέγραψε στη συνεδρίαση της Δευτέρας κατόρθωσε να ισοφαρίσει χθες ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν από την αρχή έντονο και εκδηλώθηκε κυρίως στις μετοχές της περιφέρειας, οι οποίες κατάφεραν να καταγράψουν σημαντικά κέρδη".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Κλειστά" μέχρι νεωτέρας. Η κυβέρνηση μεταθέτει το "άνοιγμα" των επαγγελμάτων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τι έκαναν 4,3 τρις. οι 187 εισηγμένες. Η έρευνα του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών".

    ΚΕΡΔΟΣ: "1,2 τρις. δεν επενδύθηκαν! Διαπιστώσεις από την έρευνα της διοίκησης του ΧΑΑ για τις αυξήσεις κεφαλαίου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ερχονται τα... repos των φτωχών. Ομόλογα υψηλών αποδόσεων για το ευρύ κοινό".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Πρόστιμα με... μήνυμα. Πέφτει φραγγέλιο στο ναό του χρήματος".

    [08] Ομόλογα

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Νέα ομόλογα, που θα εξασφαλίζουν υψηλές αποδόσεις σε επίπεδο repos στο ευρύ επενδυτικό κοινό, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να ανακτήσει τους αποταμιευτές που χάθηκαν στην τελευταία διετία, είτε λόγω της στροφής στο ΧΑΑ είτε εξαιτίας της πολιτικής επιμήκυνσης της διάρκειας του δημόσιου χρέους, που επέβαλε την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων. Η διάθεσή τους θα γίνεται με προεγγραφή του κοινού στις τράπεζες".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 7 February 2001 - 19:46:50 UTC