Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-03-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/03/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Αβραμόπουλος-Κόμμα
  • [03] ΠΓΔΜ
  • [04] Ασφαλιστικό
  • [05] Θάνατος 3χρονου
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] ΕΕ-Χρηματιστήρια Η ανακοίνωση του ονόματος του κόμματος Δημήτρη Αβραμόπουλου, η ελληνική πρωτοβουλία για ΠΓΔΜ-Κόσοβο, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και ο θάνατος 3χρονου παιδιού και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ο μυστικός δείπνος τους κάθισε στο στομάχι. Σύγκρουση Σημίτη - παλιάς "φρουράς" για το ... φαγοπότι.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κίνημα ανήγγειλε ο Αβραμόπουλος. Τι λεει η ιδρυτική διακήρυξη.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ολα ρόδινα τα βλέπει ο Σημίτης. Προβλημάτισε τις Ενώσεις Πολιτών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οδηγός για τις συντάξεις. Ποιοί συμπληρώνουν δικαιώματα μέχρι 31-12-2001.

    Η ΑΥΓΗ: Συνωστισμός στο κέντρο! Μετά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τρίτος μνηστήρας του "ενδιάμεσου χώρου".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εντυπωσιακός ο Αβραμόπουλος. Το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών φιλοδοξεί να ανατρέψει ριζικά το πολιτικό σκηνικό.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Ελλάδα θα υπερασπισθεί την ακεραιότητα των Σκοπίων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φθηνό σπίτι με δάνεια από την Ευρώπη. Η ΕΕ καθορίζει κοινούς όρους για επιτόκια και δόσεις.

    ΕΘΝΟΣ: Ποιοί θα προλάβουν τη σύνταξη μέσα στο 2001. Σε δημόσιο, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, Ταμεία μισθωτών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Υπέγραψε χθες ο Κ. Μητσοτάκης. Χωρίς τυμπανοκρουσίες στον Αγιο Σπυρίδωνα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι 17 άξονες του νέου κόμματος. Στον χώρο του κέντρου το "Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: Ποιούς δεν θίγουν οι αλλαγές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Προσεχώς νέον έργον(;) Τηλεοπτική διακήρυξη Αβραμόπουλου με γενικότητες.

    Espresso: Παγίδεψαν τις φωνές των μελών της 17Ν. Ηλεκτρονικός υπολογιστής ψάχνει την ταυτότητά τους.

    ΕΣΤΙΑ: Αιφνιδίασε ο Αβραμόπουλος. Ονομα, έμβλημα και ιδρυτική διακήρυξις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οδηγός υποψηφίων συνταξιούχων. Ειδικοί πίνακες για τις κατηγορίες των μισθωτών που θεμελιώνουν δικαίωμα εντός του 2001.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ιδού το νέο κόμμα. Η ληξιαρχική πράξη γέννησης του νέου πολιτικού σχηματισμού είναι γεγονός.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σφήνα στη ΝΔ λίγο πριν το συνέδριο από Αβραμόπουλο. Με ... σιωπή η υποδοχή από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ.

    ΝΙΚΗ: Ελεύθερος και ωραίος! Τότε γιατί εκτίθεται; Στο χώρο της εικονικής πραγματικότητας το νέο κόμμα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ρίχνουν λάδι στη φωτιά το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Δεν ήταν "ανεμογκάστρι". "Να χαρώ, να χαρώ, το μωρό...το μωρό...

    Η ΧΩΡΑ: Συντάξεις: Ποιοί προλαβαίνουν τη θύελλα του Ασφαλιστικού σε όλα τα Ταμεία!

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι τυχεροί που θα βγουν στη σύνταξη. Τι προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για το δικαίωμα εξόδου από την εργασία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Ελλάδα προστατεύει τώρα τα Σκόπια να μη διαλυθούν.

    [02] Αβραμόπουλος-Κόμμα

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "τρεις εβδομάδες πριν από το κρίσιμο συνέδριο της ΝΔ ο κ. Δ. Αβραμόπουλος μπαίνει σφήνα προκαλώντας μεγάλη αμηχανία και νευρικότητα στη Ρηγίλλης. Ανακοίνωσε το σήμα και το όνομα του κόμματός του, έκλεισε όμως και το μάτι στον κ. Κ. Καραμανλή για συνεργασία στο μέλλον".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "αρκούντως ουδέτερο αλλά με έντονο συμβολισμό, είναι το όνομα του νέου κόμματος που ανεκοίνωσε χθες ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος. Ουδέτερο ώστε να μη συνδέεται με συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών" είναι τελικά το όνομα του αναμενόμενου κόμματος του δημάρχου Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλου, όπως το ανακοίνωσε ο ίδιος χθες το βράδυ σε συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο, η οποία σαφέστατα χαρακτηρίστηκε από πολιτικούς αναλυτές "ηγετική εμφάνιση".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι " αυτή τη φορά ο κ. Δ. Αβραμόπουλος έκανε το αποφασιστικό και ουσιαστικό βήμα. χθες το βράδυ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το όνομα του κόμματός του, το οποίο βάφτισε Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών, έδωσε στη δημοσιότητα την ιδρυτική διακήρυξη και αποκάλυψε το έμβλημά του".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης) "ωδινεν "κόμμα" και έτεκεν "κίνημα". Ακολουθώντας για άλλη μια φορά την προσφιλή του τακτική του "αιφνιδιασμού", ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε χτες το όνομα, το έμβλημα και την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος με το όνομα "Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών".

    [03] ΠΓΔΜ

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "προς εξομάλυνση δείχνει να οδεύει, τουλάχιστον από διπλωματικής πλευράς, η κρίση στην ΠΓΔΜ, και τούτο αποτελεί επιβράβευση της έντονης διπλωματικής κινητικότητας των Σκοπίων, όπου πρωτοστάτησε η Ελλάδα. Το θέμα τώρα είναι ποιές κινήσεις θα κάνουν οι Αλβανοί εξτρεμιστές, όπως τον αποκαλούν οι ΗΠΑ και η Δύση, κάτι που δεν είχαν κάνει με τον UCK".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "στην ιδιαίτερα κρίσιμη περιοχή των Βαλκανίων προστέθηκε ο κίνδυνος από τις σοβαρές απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση, ανεπίδεκτη για άλλη μια φορά, επιμένει να αναζητά "λύσεις" στα πλαίσια πάντα των κύριων ενόχων: των ιμπεριαλιστών και των οργανισμών τους".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "έκκληση για την απομόνωση των εξτρεμιστών που είναι υπεύθυνοι για τις βιαιότητες στα Σκόπια, απηύθυνε εκ μέρους της ΕΕ ο ύπατος αρμοστής Χαβιέ Σολάνα, σε μια δήλωση που εκλαμβάνεται ως προειδοποίηση προς τους Αλβανούς για τη λήψη μέτρων εναντίον τους, εάν συνεχίσουν οι αναταραχές. Ο Ελληνας υπουργός εξωτερικών τόνισε πως η χώρα μας θα υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα της ΠΓΔΜ και θα έχει επαφές με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για την ευρύτερη δυνατόν υποστήριξη".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "τα σύννεφα του πολέμου εξακολουθούν να σκιάζουν τον ορίζοντα της ΠΓΔΜ λόγω της έντασης που καλλιεργούν οι Αλβανοί εξτρεμιστές. από τα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Α. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα του γειτονικού κρατιδίου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "τη δέσμευση της Ελλάδας ότι θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα των Σκοπίων μετέφερε στον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας Λ. Γκεοργκιέφσκι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια του ταξιδιού-αστραπή που πραγματοποίησε χθες στα Σκόπια".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι " πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για τη διαφύλαξη των συνόρων της ΠΓΔΜ της "Μακεδονίας" προεξήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έσπευσε χθες στα Σκόπια κομίζων μήνυμα του πρωθυπουργού κ. Σημίτη ότι "η Ελλάς θεωρεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ ουσιώδης για τη σταθερότητα της περιοχής".

    [04] Ασφαλιστικό

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "οι προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν θα επηρεάσουν όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέσα στο 2001. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους ασφαλισμένους, που συμπληρώνουν φέτος την απαιτούμενη προϋπηρεσία, για να εγκαταλείψουν ομαλά τη μισθωτή εργασία".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "αλλάζουν όλα στον ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό χάρτη της χώρας, σύμφωνα με την εισήγηση του βρετανικού οίκου στον οποίο ανατέθηκε η αναδόμηση του συστήματος. Κύμα φυγής αναμένεται ότι θα επικρατήσει στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ευνοημένοι όσοι "ωρίμασαν" έως το 1997".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "όσοι έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους ή θα τις καλύψουν μέχρι και την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου, καθώς και όσοι έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια αλλά όχι και το όριο ηλικίας, δεν θίγονται από τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Στο μεταξύ, εγκύκλιος του υπ. Εθνικής Οικονομίας καταγράφει τα νέα κατώτατα όρια συντάξεων όλων των ταμείων και του δημοσίου που θα ισχύσουν το 2001".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι "συνταξιοδότηση πριν καθιερωθούν οι νέες και πιο δυσμενείς ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό καθεστώς της χώρας, εξασφαλίζουν φέτος οι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει τις απαιτούμενες και ως τώρα ισχύουσες προϋποθέσεις, για τα συντάξιμα χρόνια και το όριο ηλικίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "οι ασφαλισμένοι που έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια ή πρόκειται να τα συμπληρώσουν έως το τέλος του 2001 χωρίς όμως να βρίσκονται στο όριο ηλικίας, μπορούν να..."κλειδώσουν" το συνταξιοδοτικό δικαίωμά τους και να μη θιγούν από τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό σύστημα. Φυσικά, για όσους πληρούν όλες τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "μόλις οχτώ χρόνια "άντεξαν" οι προηγούμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό και το τοπίο αναμένεται να αλλάξει άρδην τους επόμενους μήνες. Τα όρια και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης θα τροποποιηθούν επί τα χείρω μέσα στο 2001 και υπό αυτή την έννοια οι ασφαλισμένοι που φέτος στοιχειοθετούν δικαίωμα συνταξιοδότησης είναι τυχεροί".

    [05] Θάνατος 3χρονου

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "την πλήρη κάλυψή του στην υφυπουργό Υγείας κ. Χριστίνα Σπυράκη, ύστερα από τις προχθεσινές προκλητικές δηλώσεις της ότι δεν γνώριζε τίποτα για τον άδικο χαμό του μικρού αγοριού από τη Λέσβο, έδωσε χθες το πρωί στη Βουλή ο υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, κατά την εξέταση από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του νέου νομοσχεδίου για το Σώμα των Επιθεωρητών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "θλίψη, συγκίνηση, συλλυπητήρια και οργή για την απόδοση ευθυνών για έναν θάνατο που κυριολεκτικά συγκλόνισε την ελληνική κοινή γνώμη, ακολούθησαν, χθες την επομένη της κηδείας του μικρού "Παναγιώτη Βασιλέλη, με ένα ερώτημα να συνεχίζει να πλανάται στην ατμόσφαιρα. Θα μπορούσε κάτω από διαφορετικές και μη γραφειοκρατικές συνθήκες, να ζει σήμερα ο Παναγιώτης".

    Η Espresso εκτιμά ότι "ενώ η θλίψη και η οργή έχουν κυριαρχήσει στην κοινή γνώμη για τον άδικο χαμό του μικρού Παναγιώτη Βασιλέλη, η κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο Υγείας και η ΕΘνική Τράπεζα με πρωτοφανή τρόπο προσπαθούν να αποποιηθούν των τεράστιων ευθυνών τους, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στους...γονείς για το θάνατο του παιδιού τους".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "η κυβέρνηση γνώριζε εγκαίρως το πρόβλημα, που είχε ανακύψει με το λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα και το "πάγωμα" των περίπου 100 εκ. τα οποία είχαν συγκεντρωθεί για τη σωτηρία του μικρού Παναγιώτη Βασιλέλη από τον Παπάδο της Λέσβου. Δεν το πληροφορήθηκε την τελευταία στιγμή - πριν από λίγες μέρες - όπως υποστήριζε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και δεν το αγνοούσε όπως αφελώς είπε η υφυπουργός Υγείας κ. Σπυράκη".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "η απίστευτη έλλειψη ευαισθησίας των αρμοδίων για την τύχη του τρίχρονου Παναγιώτη Βασιλέλη βρήκε...δικαιολόγηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που επέμενε πως "έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό". Μόνον που ο μικρός πέθανε χωρίς να έχει την ευκαιρία της θεραπείας γιατί τα χρήματα του εράνου ήταν μπλοκαρισμένα".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Εξι συστάσεις από την ΕΕ. Στην έκθεση-απολογισμό της οικονομικής πολιτικής".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ανάκαμψη στα διεθνή Χρηματιστήρια. Ατμομηχανή ο Nasdaq".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Βρετανικό know how για φόρους-δαπάνες. Μετά το IRS αναλαμβάνει συνεργασία το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Το πρώτο βήμα ενοποίησης των χρηματιστηρίων της ΕΕ. Με την καθιέρωση των ενιαίων λογιστικών προτύπων".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Σιγοντάρουν την άνοδο των περιφερειακών χαρτιών. Θεσμικοί, τράπεζες, επιχειρηματίες".

    [07] ΕΕ-Χρηματιστήρια

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Το πρώτο βήμα για την ενοποίηση των χρηματαγορών αποτελεί η απόφαση της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία όλες οι κοινοτικές επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια, καθώς και οι κοινοτικές επιχειρήσεις που καταρτίζουν ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή τους σε μια τέτοια αγορά, θα υποχρεωθούν να καταρτίζουν το αργότερο το 2005 τους ενοποιημένους λογαριασμούς τους βάσει των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 7 March 2001 - 16:58:13 UTC