Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-03-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/03/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Νομοσχέδιο για τρομοκρατία
  • [03] Κ.Ο. Νέας Δημοκρατίας
  • [04] ΠΑΣΟΚ
  • [05] ΠΓΔΜ - Κόσοβο
  • [06] Κυπριακό
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Χρηματιστήριο Το νομοσχέδιο για την πάταξη της τρομοκρατίας, οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, το Κυπριακό, η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και η κατάσταση στη Βαλκανική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Υποπτοι όλοι οι Ελληνες. Τέρμα πια οι ... συνήθεις ύποπτοι. Τρομο-νόμος.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Επιτέλους νόμος! Τρομοκρατία - Οργανωμένο έγκλημα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Νόμος - Τρόμος και δίκτυα χαφιέδων. Ο Μεγάλος Αδελφός είναι εδώ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τρομονόμος. Τα 10 "καυτά" άρθρα. Αίρεται το απόρρητο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

    Η ΑΥΓΗ: Κόλπα με το ασφαλιστικό. Πρεμιέρα κινητοποιήσεων χθες στις τράπεζες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 2.654 προσλήψεις στο Δημόσιο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το "σαμάρι" του ΠΑΣΟΚ (τώρα, για όλα φταιει ο Πανταγιάς!). Κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του κ. Σημίτη με "πρωτοκλασάτους".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πεντοχίλιαρο δόση στο εκατομμύριο. Ερχεται η νέα γενιά στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες.

    ΕΘΝΟΣ: Και 4ος διαγωνισμός για 1.325 θέσεις πτυχιούχων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το DNA ... DTT για όλους τους Ελληνες. Με τις ευλογίες του Μπέρνς, ανακοινώθηκε, χθες, ο νέος "αντιτρομοκρατικός" νόμος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σημιτοφύλακες και Σωματοφύλακες. Ενώ αναζητείται φόρμουλα συμβιβασμού για να διατηρηθεί το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δύο προκηρύξεις για 1.675 νέες θέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Δεν κάνω πίσω". Σημίτης για φρένο στη διαπλοκή ΜΜΕ - Δημοσίου στο Σύνταγμα.

    Espresso: Καυτές αποκαλύψεις για τη σχέση Χριστίνας - Ρουσέλ.

    ΕΣΤΙΑ: Αναζητούν τον διάδοχο. Η πραγματική αιτία της διαμάχης στο ΠΑΣΟΚ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ελλειμμα - σοκ 8 δις. ευρώ μετά το επίτευγμα ΟΝΕ ... Σήμα κινδύνου Παπαδήμου προς κυβέρνηση για χάσμα στο ισοζύγιο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Οχι στην μιζέρια. Παραμένει η ένταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ενοχοι με ... DNA και αλλαγή ταυτότητας για μάρτυρες. Αντιτρομοκρατικός με ισορροπίες.

    ΝΙΚΗ: Υπέρβαση τώρα του εκσυγχρονισμού με.. "Κοινωνική αλλαγή".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέο "τρομο" - φασιστικό νομοσχέδιο.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Συνέδριο ΝΔ: Θα γίνει του ... "Εξαρχείου". Βενζίνα και στουπί! Απάντηση Ψηλού σε Εβερτ για Σαμαρά.

    Η ΧΩΡΑ: Χαστούκι στην Εθνική.Η Δικαιοσύνη δέσμευσε τα 100 εκατ. του μικρού Παναγιώτη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 40 δις δρχ για ολυμπιακά έργα. Για γήπεδα, προπονητήρια, οδικούς κόμβους και πάρκινγκ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Ελλάδα μη ανταγωνιστική στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

    [02] Νομοσχέδιο για τρομοκρατία

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "το νομοσχέδιο για τον "τρομονόμο" που έδωσε χτες στη δημοσιότητα τη κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, επιβεβαιώνει τις μεγάλες ανησυχίες και δικαιώνει τις αντιδράσεις που υπήρξαν από πολλούς φορείς, πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα της δημόσιας ζωής του τόπου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "με τη θεσμική κατοχύρωση για τον έλεγχο του DNA, την άρση απορρήτου της κινητής τηλεφωνίας, τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης και την προστασία των μαρτύρων θωρακίζεται η Πολιτεία στη "μάχη" που χρόνια τώρα δίνει για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "ασφαλώς και δεν χρειάστηκε να σχολιάσει ο Αμερικανός πρεσβευτής Νικ. Μπέρνς (όταν ερωτήθη σχετικά χθες) το νέο τρομονόμο! Ποιός ο λόγος, άλλωστε, περαιτέρω ενασχόλησης της αλεπούς με το παζάρι εφ΄ όσον οι ΗΠΑ πήραν αυτό που ήθελαν από την ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Δικαιοσύνης και τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα των Ελλήνων με πρόσχημα την δίωξη της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" στο πολύκροτο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος και της τρομοκρατίας που παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλο, έπειτα από μακρά "κυοφορία", η οποία χαρακτήρισε από αντιδράσεις για "έξωθεν" πιέσεις εν όψει 2004 και παραιτήσεις μελών της επιστημονικής επιτροπής".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ προσθέτει ότι "με δέκα άρθρα στο οπλοστάσιό της, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ετοιμάσει το οργανωμένο έγκλημα και τις τρομοκρατικές οργανώσεις, εν όψει μάλιστα και της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας".

    Η Espresso ισχυρίζεται ότι "αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος. Και αυτό γιατί στα δέκα άρθρα του νομοσχεδίου καθιερώνεται για πρώτη φορά ο υποχρεωτικός έλεγχος DNA των υπόπτων ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεσή τους, αλλά και η άρση απορρήτου και η καταγραφή σε συσκευές ήχου ή εικόνας".

    [03] Κ.Ο. Νέας Δημοκρατίας

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "η θεσμοθέτηση ή μη θέσης γραμματέα, η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και οι παρατυπίες κατά την προσυνεδριακή διαδικασία ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην ΚΟ της ΝΔ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "προβάλλοντας την κυβερνητική προοπτική της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής με την ομιλία του χθες στην ΚΟ του κόμματός του, αποκρυπτογράφησε τα αίτια της κρίσης, που μαστίζει τον τελευταίο καιρό το κυβερνητικό στρατόπεδο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) εκτιμά ότι "δύο όψεις είχε η χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ . από τη μια πλευρά, ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κώστας Καραμανλής χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους στην κριτική του για την κυβέρνηση, με πολλές επικριτικές αναφορές για το πρόσωπο του πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη". Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "η θητεία του προέδρου, αλλά και η δημιουργία θέσης γραμματέα της ΚΕ είναι θέματα που διχάζουν και τους βουλευτές της ΝΔ, όπως διεφάνη χθες από τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία σημαδεύθηκε και από τις καταγγελίες βουλευτών για παρατυπίες στις διαδικασίες εκλογής συνέδρων, καταγγελίες τις οποίες εμμέσως ενίσχυσε και η Ντόρα Μπακογιάννη".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ, στις οργανωτικές αλλαγές και στην αναγκαιότητα θέσπισης ή μη θέσης γραμματέα Κεντρικής Επιτροπής εστίασαν τις εισηγήσεις τους οι περισσότεροι βουλευτές κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, που κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, τη στιγμή που τα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης Σημίτης αλληλοϋπονομεύονται, επιδιδόμενα σε έναν αγώνα εξόντωσης".

    [04] ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "διάχυτη είναι τις τελευταίες ημέρες η αγωνία αλλά και η ...μοναξιά του πρωθυπουργού στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης αναζητεί τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα του δώσουν την ευκαιρία να πέσουν οι τόνοι της κριτικής που δέχεται ο ίδιος προσωπικά, στενοί συνεργάτες του αλλά και η κυβέρνησή του για την πολιτική της από στελέχη του Κινήματος".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "την πεποίθησή του ότι το ΠΑΣΟΚ ενωμένο θα προχωρήσει στο κυβερνητικό έργο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά την τρίωρη συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με βουλευτές του κόμματός του. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, μιλώντας στην 8η δεκάδα των βουλευτών του που έχει δεχτεί τους τελευταίους μήνες στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι τα "γεύματα" δεν έχουν αξία".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, μια είναι η αιτία της πρωτοφανούς διαμάχης που έχει ξεσπάσει στο ΠΑΣΟΚ: η διαδοχή Σημίτη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που προφανώς αντιλαμβάνεται ότι υπό την ηγεσία του το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ελπίδα επανεκλογής, προσπαθεί να εκτοπίση τα παραδοσιακά στελέχη του Κινήματος, προκειμένου να επιλέξη εκείνος την διάδοχο κατάσταση".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "κινήσεις εκτόνωσης της κρίσης βρίσκονται σε εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ, με τον πρωθυπουργό να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά χωρίς ορατά επί του παρόντος αποτελέσματα".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "και, φυσικά, ο θόρυβος όχι μόνο δεν λεει να κοπάσει, όπως λογικά θα όφειλε να επιθυμεί κάθε προσκείμενος στον χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά αντίθετα ενισχύεται καθώς αυξάνονται ημέρα με την ημέρα οι μετέχοντες στον εσωκομματικό "προβληματισμό" σχετικά με την ανανέωση, τον εκσυγχρονισμό και τον τρόπο που θα πρέπει να επιδιωχθεί".

    [05] ΠΓΔΜ - Κόσοβο

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "δύο χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας από τις νατοϊκές δυνάμεις, το Βελιγράδι συνήψε στρατιωτική συμφωνία με την Ατλαντική Συμμαχία για την πάταξη του αλβανικού αντάρτικου στη ζώνη ασφαλείας στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Στα Σκόπια ιδρύθηκε νέο αλβανικό κόμμα (ζητεί την ομοσπονδιοποίηση της ΠΓΔΜ), ενώ ο στρατός και η αστυνομία του κράτους μάχονται στον Βορρά τους ενόπλους του Απελευθερωτικού Στρατού".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "τα Σκόπια αναλαμβάνουν τώρα στρατιωτική δράση κατά των Αλβανών, προφανώς επειδή κατάλαβαν ότι με άλλο τρόπο δεν μπορούν να διατηρηθούν στην εξουσία. Νωρίτερα, στην κοιλάδα του Πρέσεβο το ΝΑΤΟ οριστικοποιούσε συμφωνία με το Βελιγράδι για την επιστροφή του γιουγκοσλαβικού στρατού στη "ζώνη ασφαλείας" στη Νότια Σερβία, ενώ οι Αλβανοί της περιοχής συμφωνούσαν, έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός (έως τις 19 Μαρτίου) δέχθηκαν τελικά χθες οι εκπρόσωποι των Αλβανών εξτρεμιστών που κινούνται στην περιοχή της Νότιας Σερβίας, γεγονός που δημιουργεί κάποιες ελπίδες προσωρινής έστω εκτόνωσης της κρίσης".    

    [06] Κυπριακό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "αναδιπλώθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου από τη Λευκωσία, όπου βρίσκεται, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το "άνοιγμα" που έκανε στους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι τελικά μετά από παρέμβαση του Ραούφ Ντενκτάς, δεν αποδέχθηκαν τις προσκλήσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "έκκληση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα να εναντιωθεί στην αδιάλλακτη και αδιέξοδη πολιτική του Ρ. Ντενκτάς και να συνειδητοποιήσει το πραγματικό συμφέρον της, που είναι η ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην ΕΕ απηύθυνε ο υπουργός Γ. Παπανδρέου".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "το νομικό πλαίσιο εισδοχής ολόκληρης της Κύπρου στην ΕΕ, με βάση το γερμανικό προηγούμενο , επεξεργάζονται οι υπηρεσίες της Ε. Επιτροπής. Την άποψη αυτή μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών ΓΑ Παπανδρέου στον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη με τον οποίο συναντήθηκε χθες για να εξετάσει μαζί του ενδελεχώς την ενταξιακή πορεία της Μεγαλονήσου".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Παραπαίουν οι αγορές! Η παγκόσμια οικονομία σε σταθερή πορεία επιδείνωσης".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η βουτιά του Nasdaq παρέσυρε τον Dow Jones. "Μαύρη Δευτέρα" στις αγορές".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στα χέρια των λόμπι οι θεαματικές αποδόσεις. Στο προσκήνιο πάλι οι μετοχές του καλοκαιριού 1999".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πάνω από ένα δις. δολ. στο αναβαθμισμένο ΧΑΑ. Σημαντικές εισροές βλέπουν MORGAN STANLEY και SALOMON".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Το σενάριο των FUNDS για την πορεία της Σοφοκλέους. Πως θα κινηθεί ο Γενικός Δείκτης έως το φθινόπωρο".

    [08] Χρηματιστήριο

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Σημαντικές εισροές κεφαλαίων στην ελληνική αγορά, αλλά και ανακατατάξεις στη δυναμική και την ισορροπία των μετοχών στη Σοφοκλέους βλέπουν για τους επόμενους μήνες δυο μεγάλοι ξένοι οίκοι η Morgan Stanley Dean Witter και η Schroder Salomon Smith Barney. Οι δυο οίκοι έθεσαν στο μικροσκόπιό τους την επερχόμενη αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς, προσπαθώντας να εκτιμήσουν τις πιθανές επιπτώσεις της τόσο στο σύνολο του Χρηματιστηρίου όσο και στις επιμέρους μετοχές".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 13 March 2001 - 16:54:58 UTC