Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-03-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/03/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] ΠΓΔΜ
  • [03] Συνέδριο ΓΣΕΕ - Πρόεδρος
  • [04] Αφθώδης πυρετός
  • [05] ΚΕ ΠΑΣΟΚ
  • [06] Χρηματιστηριακή κρίση
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Σοφοκλέους Η ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, ο αφθώδης πυρετός, η κατάσταση στα Βαλκάνια, η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και η ομαλοποίηση στις διεθνείς χρηματαγορές είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Το κράτος επιδοτεί Αβραμόπουλο. Με δάνειο από την Εθνική Τράπεζα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ξέσπασμα Στεφανόπουλου! Μέτωπο με εργαζομένους- συνταξιούχους για το Ασφαλιστικό.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τα δίνει όλα για τις δύο καρέκλες. Τι σημαίνει το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ του κ. Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πακέτα για απόσυρση ΙΧ. Τι προσφέρουν στους ιδιοκτήτες οι εταιρίες.

    Η ΑΥΓΗ: Παρέμβαση Στεφανόπουλου για το ασφαλιστικό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σχέδιο για έκτακτους του Δημοσίου. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μονιμοποίηση εργαζομένων σε ΔΕΚΟ, δήμους και Ταμεία.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το τέλος των διαδηλώσεων. "Ολυμπιακός" φραγμός στις πορείες που κλείνουν τους δρόμους.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γυρίζω ως απλός πολίτης. Μια εκ βαθέων εξομολόγηση του Κωνσταντίνου.

    ΕΘΝΟΣ: Μείωση θητείας. 2 μήνες λιγότερο και για στρατιώτες που ήδη υπηρετούν. Ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Και το όνομα αυτής ... "Νατοϊκή Μακεδονία"! Την "Συμμαχία" καλεί ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός για να περισώσει την ύπαρξη της "χώρας" του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μομφή Κωστή εναντίον της κυβερνήσεως. Ομιλία-φωτιά από τον Πρόεδρο στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παρέμβαση για το ασφαλιστικό. Στεφανόπουλος: Οχι στην αύξηση ορίων ηλικίας και στη μείωση των συντάξεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σώστε μας" φωνάζουν τα Σκόπια. Δραματική έκκληση Γκεοργκιέφσκι στον Σημίτη και το ΝΑΤΟ.

    Εspresso: Ο Κοσκωτάς έτοιμος να διεκδικήσει τον Ολυμπιακό.

    ΕΣΤΙΑ: Σημίτης: 2+4=13! Το σύνδρομο της αρχομανίας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Χωρίς πανικό οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα. Παραμένει, ωστόσο, η αβεβαιότητα σε Ιαπωνία - ΗΠΑ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ιαχές πολέμου στο κέντρο των Βαλκανίων. Νέες συγκρούσεις στη FYROM ενισχύουν τους φόβους για επικίνδυνη κλιμάκωση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τηλεφωνικό SOS Γκεοργκιέφσκι σε Σημίτη. Κρίσιμες στιγμές στα Σκόπια.

    ΝΙΚΗ: Δύο ακόμη υποψήφιοι στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Σηκώνουν το γάντι που έριξε ο Σημίτης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αμέσως να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες στρατιώτες.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Η κρίση συνεχίζεται. 2ος γύρος σήμερα. Ομαδικά πυρά στην ΚΕ.

    Η ΧΩΡΑ: Οχι του Προέδρου για το Ασφαλιστικό. Κεραυνοί Στεφανόπουλου κατά της κυβέρνησης για τις συντάξεις.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΠΓΔΜ: σε κατάσταση πολιορκίας το Τέτοβο. Αλβανοί εξτρεμιστές εισέβαλαν σε συνοικίες.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Προικίζει με 140 δις τα ΑΕΙ. Προωθεί το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ ο Ευθυμίου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Στηρίζει ΓΣΕΕ ο Στεφανόπουλος για το Ασφαλιστικό. Για πρώτη φορά ο Πρόεδρος παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τα Σκόπια διαμελίζονται παρά τις προσπάθειες όλων να "προστατευθούν".

    [02] ΠΓΔΜ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "οι αντάρτες του UCK μεταφέρουν ευθέως, πλέον, τη σύγκρουση από τα βουνά στις πόλεις της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, επιδιώκοντας πλήρη ανατροπή του στάτους που έχει επιβάλει στο νεότευκτο κρατίδιο η σλαβομακεδονική ηγεσία".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "με έντονη ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις και τη διαρκώς αυξανόμενη ένταση στα Σκόπια, ενώ τις ίδιες ώρες επιχειρεί, δια της διπλωματικής οδού, "να πείσει" την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να ενεργοποιηθούν αποτελεσματικά, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση και να αποτραπεί μια γενικευμένη εθνοτική σύρραξη".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "άκρως ανησυχητική για την σταθερότητα στα Βαλκάνια θεωρεί η ελληνική κυβέρνησις την κλιμάκωση των επεισοδίων στα Σκόπια. Η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη με τον Βούλγαρο ομόλογό του κ. Ι. Κοστώφ, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες της Αθήνας και των υπολοίπων βαλκανικών χωρών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Αλβανών εξτρεμιστών στο Τέτοβο".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και Αλβανών αυτονομιστών ξέσπασαν χθες το μεσημέρι σε ορεινές περιοχές στη βδ ΠΓΔΜ, κοντά στο Τέτοβο. Με την εθνικιστική βία να μεταφέρεται στο εσωτερικό της χώρας, οι φόβοι για νέο βαλκανικό πόλεμου έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται ορατοί".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "ακόμα και τώρα που οι ασκοί του πολέμου έχουν ανοίξει ξανά ΝΑΤΟ και ΕΕ συνεχίζουν με κάθε τρόπο να ρίχνουν λάδι στη φωτιά που φουντώνει επικίνδυνα. Σφοδρές ήταν χτες οι μάχες σε διάφορες περιοχές της ΠΓΔΜ μεταξύ του στρατού και των Αλβανών τρομοκρατών. Μέχρι αργά χτες το βράδυ από τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών είχαν ανακοινωθεί τουλάχιστον ένας νεκρός και είκοσι τραυματίες".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει ότι " μόλις πριν από μερικές μέρες ήταν που ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών εξεδήλωνε το ενδιαφέρον της χώρας μας για τα Σκόπια, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα εγγυάται την εδαφική ακεραιότητά τους. Κι από τη μέρα εκείνη η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματική, η δράση του UCK έχει ενταθεί, οι Αλβανοί εξτρεμιστές βρίσκονται σ΄ απόσταση ελάχιστων χιλιομέτρων από τα Σκόπια και πολλοί προβλέπουν ότι οδεύουμε ολοταχώς για καντονοποίηση, αλλά η εκδήλωση του ελληνικού ενδιαφέροντος φαίνεται να έχει εξαντληθεί στη φραστική και μόνο διατύπωσή του".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) ισχυρίζεται ότι "στην περιοχή των Βαλκανίων μεταβαίνει μέσα στα επόμενα 24ωρα ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος εξουσιοδοτείται από το ΝΑΤΟ ως ειδικός διαμεσολαβητής για την εκτόνωση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή".   

    [03] Συνέδριο ΓΣΕΕ - Πρόεδρος

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "μήνυμα προς την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να στηρίξει την κρατική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος μιλώντας χθες στην έναρξη του συνεδρίου της ΓΣΕΕ στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στον χαιρετισμό που απηύθυνε παρόντος του υπ. Εργασίας Αν. Γιαννίτση και εκπροσώπων των κομμάτων, δήλωσε με έμφαση ότι δεν πρέπει να αυξηθούν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ούτε οι εισφορές, αλλά το ασφαλιστικό να στηριχθεί κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση από τον προϋπολογισμό".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "πολιτική παρέμβαση υπέρ των θέσεων της ΓΣΕΕ όσον αφορά τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό έκανε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος κατά την ομιλία του στο 30ο Συνέδριο της συνομοσπονδίας. Ο κ. Στεφανόπουλος ετάχθη κατά της αύξησης των εισφορών και των ορίων συνταξιοδότησης, προκαλώντας την έκπληξη των συνέδρων, του παρευρισκομένου υπουργού Εργασίας Αν. Γιαννίτση και των εκπροσώπων των κομμάτων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά ότι "αλλαγή πλεύσης στα σχεδιαζόμενα μέτρα για αυξήσεις ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων, ζήτησε χθες από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος, κηρύσσοντας το απόγευμα με μια καταλυτική παρέμβασή του για το ασφαλιστικό, τις εργασίες του 30ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "σε "πρόταση μομφής" προς την κυβέρνηση προέβη χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, με ανοιχτή πολιτική, αλλά και συνδικαλιστική παρέμβασή του, από το βήμα του 30ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου, τάχθηκε υπέρ της αναζήτησης νέων πόρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, χωρίς να θιγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "στο πλευρό των εργαζομένων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την ομιλία του στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να ζητήσει ούτε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ούτε περισσότερες εισφορές. Και υπογράμμισε ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί η ανεργία ως κοινωνική αιμορραγία".

    [04] Αφθώδης πυρετός

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "διαστάσεις παγκόσμιου προβλήματος, με ολέθριες συνέπειες, παίρνει το θέμα της εξάπλωσης του αφθώδους πυρετού. Εντείνονται τα μέτρα κατά του αφθώδους πυρετού στη Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κτηνοτροφία και τον τουρισμό". Η Espresso αναφέρει ότι "με απίστευτη ταχύτητα εξαπλώνεται η νόσος του αφθώδους πυρετού σε όλο τον κόσμο και τα πληγέντα κράτη κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να βρουν τρόπους αντιμετώπισής της. Μετά τις ευρωπαϊκές χώρες και την Αργεντινή, κρούσματα της νόσου εμφανίστηκαν και σε χώρες της Μ. Ανατολής. από την άλλη πλευρά στις χώρες που δεν έχει εντοπιστεί η νόσος , βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια να υιοθετηθούν μέτρα προστασίας".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "έντονη ανησυχία επικρατεί και στην χώρα μας από τα αλλεπάλληλα κρούσματα αφθώδους πυρετού στην Ευρώπη, ενώ αναμένεται να υπάρξουν επιπτώσεις και στην αγορά εν όψει του Πάσχα. Ολα δείχνουν πως τα κρούσματα στη Γαλλία - Βρετανία δεν θα μειωθούν αλλά αντίθετα θα σημειώσουν αύξηση, με βάση και τις εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Γεωργίας".

    [05] ΚΕ ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "εύθραστη είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η νέα ισορροπία που αποδέχθηκαν τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μετά την προχθεσινή συνεδρίαση του ΕΓ. Στην κρίσιμη συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής, που αρχίζει σήμερα, είναι υποχρεωμένος ο πρωθυπουργός να δεχθεί την κριτική. Οπως είναι υποχρεωμένος να αποφύγει και τους "λεονταρισμούς" διότι ξέρει πως κάθε του βήμα γίνεται πάνω στο τεντωμένο σχοινί της αμφισβήτησης των ίδιων των στελεχών του κόμματός του".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "τους όρους και τις υποδείξεις των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ αποδέχεται ο Κ. Σημίτης προκειμένου να παραμείνει τόσο στη θέση του κομματάρχη, όσο και του πρωθυπουργού. Μπρος στον "κίνδυνο" να χάσει την εξουσία ο Κώστας Σημίτης κλείνει ερμητικά, σαν "μύδι" και με το πρόσχημα του "όλοι μαζί" παραδίδει το εγχείρημα της ανανέωσης του Κινήματος στα χέρια των ιστορικών στελεχών".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρει ότι "ήλιος με ..δόντια, ή με άλλα λόγια, μια εύθραυστη εκεχειρία, φαίνεται να είναι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της κρίσιμης συνεδρίασης του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, ενώ ακολουθεί και ο "δεύτερος γύρος" των εσωκομματικών διεργασιών, σήμερα και αύριο στη σύνοδο της ΚΕ όπου και αναμένεται να κατασταλάξει το κλίμα γι την "επόμενη μέρα".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "νέα δεδομένα στις εσωτερικές διεργασίες του ΠΑΣΟΚ εν όψει της Συνόδου της ΚΕ που αρχίζει σήμερα τις εργασίες της προκαλεί η "υπενθύμιση" του πρωθυπουργού ότι θα επαναδιεκδικήσει την ηγεσία του Κινήματος στο 6ο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί σε ένα χρόνο (Μάρτιος 2002)".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "με "άνοιγμα" μοιάζει μετά τις τελευταίες εξελίξεις η συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ που ξεκινά σήμερα με την ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον".

    [06] Χρηματιστηριακή κρίση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι " φρένο στην κατρακύλα των χρηματιστηρίων μετά τις τονωτικές δηλώσεις αξιωματούχων ΟΟΣΑ και ΔΝΤ και την αναμενόμενη σημαντική μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Και το ΧΑΑ μετά τον πανικό, έριξε τον πυρετό με άνοδο κατά 2,37% αναπληρώνοντας μέρος της απώλειας".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "στους ρυθμούς της Ευρώπης κινήθηκε η Σοφοκλέους, όπου χθες υπήρξε αναστροφή του κλίματος έντονης ανησυχίας - και, σε μερικές περιπτώσεις, πανικού - που είχε εκδηλωθεί από την αστάθεια του Τόκιο και στη Νέα Υόρκη. Ο γενικός δείκτης κέρδισε σημαντικό έδαφος μετά την προχθεσινή πτώση ρεκόρ κατά 5,19% και έκλεισε ενισχυμένος κατά 2,37% στις 3.135,93 μονάδες".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Προειδοποίηση για απώλειες πόρων του ΚΠΣ. Ανησυχία στο ΥΠΕΘΟ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αντίδραση με τζίρο 102 δις. Ανοδος για 291 μετοχές".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Εδρασαν τα αντανακλαστικά. Η παρέμβαση της ΝΟΚΙΑ άλλαξε προς το παρόν το αρνητικό κλίμα στα Χρηματιστήρια".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Συναγερμός για να μη χαθούν κονδύλια του ΚΠΣ. Προωθούνται νέες νομοθετικές διαδικασίες".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Και ξανά προς τα... ύψη. Βελτιώνεται το κλίμα στις αγορές".  

    [08] Σοφοκλέους

    Το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ γράφει ότι "Μετά την ξαφνική "καταιγίδα" η κατάσταση εξομαλύνεται στις διεθνείς αγορές, ενώ η Σοφοκλέους δείχνει ότι δεν έχει χάσει την ανοδική δυναμική της και ότι μπορεί μελλοντικά να "αντέξει" περισσότερο στις έξωθεν πιέσεις, σε περίπτωση νέας χρηματιστηριακής αναταραχής, η οποία είναι αρκετά πιθανή".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 16 March 2001 - 18:08:15 UTC