Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-12-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Δημόσιο-Διαφθορά
  • [03] Πρόγραμμα σταθερότητας
  • [04] Ολυμπιακά έργα
  • [05] Ευρωστρατός-Ελλάδα
  • [06] Υποψηφιότητα Μάνου
  • [07] Εκλογικός νόμος
  • [08] Κυβέρνηση
  • [09] Επίσκεψη Πούτιν
  • [10] Κυπριακό
  • [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [12] Χρηματιστήριο Η επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, η συγκρότηση του Ευρωστρατού και οι συζητήσεις για τις δημοτικές εκλογές είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μίνι μισθοί - μαμούθ φόροι.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Συμφωνίες σταθμοί για την Ελλάδα. Ελληνορωσική δραστηριότητα σε έξι τομείς.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Υπάλληλοι κροίσοι από τις μίζες στο Δημόσιο. Το απόρρητο πόρισμα από τον έλεγχο στο "πόθεν έσχες".

    Η ΑΥΓΗ: Μακαριότητα μπροστά στον κίνδυνο ανατιμήσεων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κουρέλιασαν το νόμο για τις προσλήψεις.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι νέοι υπουργοί γκρεμίζουν όσα έκαναν οι προηγούμενοι. Συνεχόμενα κρούσματα αλλαγής πολιτικής σε καίριους τομείς.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εφιάλτης: επιστρέφει η φυματίωση.

    ΕΘΝΟΣ: Βόλεψαν ημέτερους. Βουλή: Οι εθνοπατέρες μονιμοποίησαν αναδρομικά τους συνεργάτες τους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο "Τρωικός" πόλεμος εναντίον του Αρχιεπισκόπου καλά κρατεί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Η Βουλή τους βόλεψε. Διόρισαν τα "δικά τους παιδιά".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πρόεδρος της Κύπρου ο Ντενκτάς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι Ταλιμπάν μετά την υπόσχεση για παροχή αμνηστίας: "Παραδινόμαστε". Αλλά οι ΗΠΑ συνεχίζουν.

    ΕΣΤΙΑ: από τον Λένιν στον Πούτιν.

    Espresso: Ο θάνατος πρόλαβε την Γιαννακοπούλου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο μπίζνεσμαν κ. Πούτιν. Με επίκεντρο την οικονομική συνεργασία η επίσκεψη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εκλογικός νόμος μετά τις δημοτικές.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πετρέλαιο, όπλα και... μποτιλιάρισμα στην επίσκεψη Πούτιν. Τι πουλάει και τι αγοράζει ο Ρώσος πρόεδρος.

    ΝΙΚΗ: Σε ενεργειακό κόμβο θα εξελιχθεί η Ελλάδα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Traffic news: Σεισμό στην Εκκλησία προκαλεί ο μητροπολίτης με το τάνγκα.

    Η ΧΩΡΑ: Που θα φθάσει ο μισθός σας την επόμενη τριετία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κουκουλοφόροι κατέλαβαν σχολείο της Θεσσαλονίκης. Καθηγητές και αστυνομικοί διαφωνούσαν για το ποιός θα καλέσει εισαγγελέα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Κόμβος η Β. Ελλάδα στα ευρωπαϊκά δίκτυα μεταφοράς πετρελαίου και αερίου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η καρδιά του Απόδημου Ελληνισμού χτυπά στη Θεσσαλονίκη.

    [02] Δημόσιο-Διαφθορά

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "λαυράκια" έβγαλε ο έλεγχος που έκανε το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για το "πόθεν έσχες" των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα, σε απόρρητο πόρισμά του καταγράφεται οτι εντοπίστηκαν εκατοντάδες περιπτώσεις επίορκων οι οποίοι έγιναν "Κροίσοι" χάρη στις μίζες που εισέπραξαν κάτω από το τραπέζι ενώ το 5% των υπαλλήλων που ελέγχθηκαν παραπέμπονται στην πειθαρχική διαδικασία".

    [03] Πρόγραμμα σταθερότητας

    Η Traffic news αναφέρει οτι "το νέο μίγμα... οικονομικής πολιτικής με τις φοροαπαλλαγές και τα κίνητρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, αλλά και οι αβεβαιότητες για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, ενσωματώνονται στο Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

    [04] Ολυμπιακά έργα

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "αναπόφευκτες, σχεδόν αυτονόητες, λαμβανομένου υπόψη του μεγέθους της όλης προσπάθειας, χαρακτήρισε τις παρατηρούμενες καθυστερήσεις στα Ολυμπιακά έργα ο πλέον αρμόδιος Πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, επιτρέποντας έτσι στους εμπλεκόμενους στη διοργάνωση να χαμογελάσουν μετά από πολλούς μήνες με ανακούφιση".

    [05] Ευρωστρατός-Ελλάδα

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "μάχες "οπισθοφυλακής" δίνει πλέον η Αθήνα για το κρίσιμο θέμα του Ευρωστρατού καθώς το κείμενο που έχουν ετοιμάσει και επιβάλει Αμερικανοί και Βρετανοί μετά από συμφωνία με την Άγκυρα, θίγει με πρωτοφανή τρόπο την εθνική κυριαρχία και ζωτικά εθνικά συμφέροντα".

    Η Espresso προσθέτει οτι "αυτό που προέχει για την Ελλάδα είναι "η εξασφάλιση της αυτονομίας της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες υιοθέτησης των κοινών αποφάσεων καθώς και η αποφυγή οιασδήποτε αναφοράς, στο κείμενο της τελικής συμφωνίας, που θα μπορούσε να θίξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας". είναι η άποψη που μετέφερε χθες στις Βρυξέλλες, στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου".

    [06] Υποψηφιότητα Μάνου

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται οτι "σε μυστική συμφωνία έχουν προχωρήσει ο Κώστας Λαλιώτης και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, προκειμένου να προταθεί και να υποστηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΕΠ ο Στέφανος Μάνος για το Δήμο Αθηναίων".

    [07] Εκλογικός νόμος

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "η κυβέρνηση θα λάβει τις οριστικές της αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο, μετά τις δημοτικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, έχει ζητήσει να σταματήσουν οι συζητήσεις για τον εκλογικό νόμο, καθώς οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης, δεν μπορεί να ληφθούν πριν τις δημοτικές εκλογές, οπότε και θα αρχίσει να διαμορφώνεται το οριστικό πολιτικό πεδίο ενόψει των εκλογών του 2004".

    [08] Κυβέρνηση

    Το ΒΗΜΑ επισημαίνει οτι "η κυβέρνηση που προέκυψε από τον ανασχηματισμό είναι τελικώς διαφορετική, χωρίς ίσως να ήταν αυτός ο στόχος του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη. Η εναλλαγή διαφόρων υπουργών στα υπουργεία προκάλεσε και αλλαγές πολιτικής ή προτεραιοτήτων, αν και οι τελευταίοι δεν βγαίνουν στις περισσότερες περιπτώσεις εκτός προγράμματος ΠΑΣΟΚ".

    [09] Επίσκεψη Πούτιν

    Η ΑΥΓΗ τονίζει οτι "βαρύνουσας σημασίας" χαρακτηρίζεται από την ελληνική κυβέρνηση η επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, που θα βρίσκεται στη χώρα μας μέχρι το Σάββατο, καθώς αναμένεται να θέσει τις βάσεις για μια στενή συνεργασία των δυο χωρών στο οικονομικό επίπεδο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει οτι "επίσκεψη "ορόσημο" για τη συνεργασία των δυο χωρών χαρακτήρισε την άφιξη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Αθήνα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του υψηλού προσκεκλημένου. Για "νέο αιώνα ελληνορωσικής συνεργασίας" μίλησε στην αντιφώνησή του ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "ιστορικής σημασίας αποδεικνύεται η επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα, μετά την υπογραφή των δυο συμφωνιών αμοιβαίου ενδιαφέροντος που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κέντρο για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Με την υλοποίηση των συμφωνιών που υπογράφτηκαν, η Ελλάδα εξασφαλίζει ενεργειακή επάρκεια στο φυσικό αέριο (που θα κινήσει τα νέα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) και φτηνό, καθαρό ρωσικό φυσικό αέριο για την Ευρώπη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "κατά τις συνομιλίες του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαιώθηκε η κοινή απόφαση των δυο κρατών να προχωρήσουν στην ενίσχυση της συνεργασίας τους στον οικονομικό -και ιδιαιτέρως στον ενεργειακό- τομέα, ενώ διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων επί των προβλημάτων της Βαλκανικής και της ανάγκης μη αλλαγής των υφισταμένων συνόρων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει οτι "σημαντικές οικονομικές εξελίξεις δρομολογεί η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ ΠΟύτιν στην Αθήνα. Η χώρα μας μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο Κεντρικής Ασίας-Ευρώπης και προωθούνται σημαντικές στρατηγικές συμφωνίες στους τομείς του φυσικού αερίου και του πετρελαίου".

    Τα ΝΕΑ προσθέτουν οτι "συμμετοχή στην ελληνική αγορά ενέργειας με εξαγορά του 23% των Ελληνικών Πετρελαίων από ρωσικές εταιρείες πετρελαίων όπως η LukOil, που συνεργάζεται με τον όμιλο Λάτση, επιδιώκει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ταυτόχρονα, οι Ρώσοι θέλουν επεκτάσεις συμφωνιών (στα αντιαρματικά Tor-m1, Kornet-E και χόβερκραφτ Zubr), ενώ ενδιαφέρονται για τους διαγωνισμούς προμήθειας αρμάτων μάχης και μεταφορικών ελικοπτέρων".

    [10] Κυπριακό

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "αποφασιστικότητα ώστε να αξιοποιηθεί το "μομέντουμ" των θεαματικών εξελίξεων που τροχοδρόμησαν οι δύο πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις του προέδρου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς επιδεικνύουν τα Ηνωμένα Έθνη, που σε συνεργασία με τους Αμερικανούς και Βρετανούς θα κινηθούν ταχύτατα, για να υπάρξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα αποτελέσματα, στις απευθείας συνομιλίες που αρχίζουν στις 15 Ιανουαρίου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "ανησυχία δημιουργούν στους λαούς της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και σε ολόκληρη την προοδευτική ανθρωπότητα, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. ΗΠΑ και Βρετανία έχουν επιστρατεύσει όλες τους τις δυνάμεις, για να προχωρήσει η διαδικασία των απευθείας συνομιλιών και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, να έρθει στην Κύπρο για να προεδρεύσει της πρώτης συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς, που χρονικά τοποθετείται στις 15 Γενάρη".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "οι προκαταρκτικές συναντήσεις Κληρίδη-Ντενκτάς, αλλά και η συμφωνηθείσα για τις αρχές Ιανουαρίου ουσιαστική συνάντησις για την έναρξη απ' ευθείας συνομιλιών δεν προαναγγέλλουν λύση του Κυπριακού".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ στις τελευταίες εξελίξεις αποτυπώνεται "η βούληση Κληρίδη να συνεχίσει αυτού του ανεπίσημου τύπου (που ουσιαστικά τον ακυρώνουν ως Κύπριο Πρόεδρο) και τις θεσμικού τύπου συνομιλίες για το Κυπριακό. Δεύτερον, ο προβληματισμός της ελληνοκυπριακής πλευράς που διαπιστώνει ότι ο Ντενκτάς κατάφερε να καταργήσει επί της ουσίας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να φέρει τις συνομιλίες σε μηδενική βάση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) επισημαίνει ότι "το κλειδί που πιθανόν θα ανοίξει τις ερμητικά κλειστές πύλες της λύσης του Κυπριακού προβλήματος, είναι κατά τα φαινόμενα η ενταξιακή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενώ το θέμα είχε βαλτώσει εδώ και 4 τουλάχιστον χρόνια, οπότε και διακόπηκαν με ευθύνη της τουρκοκυπριακής πλευράς οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στον ΟΗΕ, αίφνης μετά το χθεσινό δείπνο του Γλαύκου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς στην οικία του τελευταίου, άρχισε να διαγράφεται μια αχτίδα φωτός".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "ο χαρακτήρας του νέου κράτους θα είναι διζωνικός. Δεύτερον, σε ό,τι αφορά στην εσωτερική του οργάνωση θα στηρίζεται σε δύο κυριαρχίες. Τρίτον, θα είναι ενιαία η εκπροσώπηση της Κύπρου προς τα έξω. Βάση αυτή της εκπροσώπησης θα είναι η εναλλασσόμενη προεδρία. Ο επόμενος πρόεδρος της ενωμένης πλέον Κύπρου θα είναι ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος, σύμφωνα με τις επίσημες ελληνικές θέσεις, είναι πρωθυπουργός του ψευδοκράτους και όργανο της Άγκυρας. Τέταρτον, θα υπάρξουν κάποιες εδαφικές ρυθμίσεις για να στηριχθεί πολιτικά μεταξύ των Ελληνοκυπρίων η επιβράβευση του 'Αττίλα'".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "τώρα που έχουν μαζευτεί τα πιάτα από το ιστορικό δείπνο Κληρίδη-Ντενκτάς και στο τραπέζι θα μπουν τα σχέδια λύσης, ίσως το εξαιρετικό -όπως το χαρακτήρισε ο Κύπριος πρόεδρος- δείπνο να του βγει τελικά ξινό. Τη στιγμή που στην Άγκυρα και στα κατεχόμενα τα ΜΜΕ πανηγυρίζουν για τις εξελίξεις, η Λευκωσία προσπαθεί να συμμαζέψει κάπως τα πράγματα".

    [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:"Τα δάνεια "ροκάνισαν" τα κέρδη. Για τις εισηγμένες εταιρίες".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:"Σε θέση εκκίνησης για ράλι η Σοφοκλέους. Με κέρδη έκλεισαν χθες 306 τίτλοι, ενώ ο δείκτης σημείωσε αύξηση μόνο 0,92%".

    ΚΕΡΔΟΣ:"Συμφωνία σταθμός με τη Ρωσία. Παρασκήνιο με ενδιαφέρον στα θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:"Δημοσιονομικές θυσίες στο βωμό της ανάπτυξης. Τι προβλέπει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας".

    Σημείωση:Η εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [12] Χρηματιστήριο

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει οτι "Με κέρδη έκλεισαν χθες 306 τίτλοι, ενώ ο δείκτης σημείωσε αύξηση μόνο 0,92%. Χωρίς εξάρσεις η Σοφοκλέους παρακολουθεί σταθερά το ράλι στις ξένες αγορές. Ανακηρύσσεται "δευτεραθλήτρια" σε άνοδο μετά την 11η Σεπτεμβρίου, με πρώτο τον DAX".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 7 December 2001 - 16:47:42 UTC