Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-04-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/04/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Πληθωρισμός
  • [04] Φορολογική μεταρρύθμιση
  • [05] Συνήγορος του Πολίτη-Καταγγελίες
  • [06] Κυπριακό
  • [07] Εκλογικός νόμος
  • [08] Δημοτικές εκλογές
  • [09] Στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια
  • [10] ΠΑΣΟΚ
  • [11] Δημοτικές εκλογές
  • [12] Μέση Ανατολή - Ελληνική πρωτοβουλία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/04/2002

    Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ελληνική πρωτοβουλία, ο απόηχος της πρότασης Χρυσοχοϊδη, οι διεργασίες για τις δημοτικές εκλογές σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και η εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες για στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέο χαράτσι για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αρχίζουν συλλήψεις διαιτητών-παραγόντων. Σπάει το απόστημα των στημένων παιχνιδιών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πουλάνε όργανα νεκρών Παλαιστινίων. Ξεπέρασαν και τη ναζιστική θηριωδία.

    Η ΑΥΓΗ: Η διεθνής αδράνεια αποθρασύνει τον Σαρόν. Για τέταρτη ημέρα αιχμάλωτος ο Αραφάτ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στο σκαμνί το ΙΚΑ για τα 5 δις. δρχ. που μας έφαγε. Επεμβαίνει ο εισαγγελέας για το σκάνδαλο με το αγγελιόσημο και τα 200 χρόνια φυλακή που παράνομα είχαν ρίξει στην ''Αυριανή''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Βόμβα πετρελαίου στην Οικονομία. Ο Αραφάτ, ο Σαρόν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο νέος δασονόμος. Τι θα γίνει με τους συνεταιρισμούς.

    ΕΘΝΟΣ: 8.612 νέες προσλήψεις σε υπουργεία-οργανισμούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μόνο στο... Αραράτ θα δεις τον Αραφάτ! Ισραηλινή απαγόρευση στον Γ. Παπανδρέου να φτάσει στην Ραμάλα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το βασίλειον της διαφθοράς. Εφιάλτης για τον Έλληνα πολίτη ο δημόσιος τομέας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:''17Ν: Έλληνες σοσιαλιστές ΠΑΣΟΚ''. Κάρλος: Τι κατέθεσα στον εισαγγελέα Διώτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στο σύρμα ο Αραφάτ. Σε ''αμπρί'' τον περιορίζουν, γύρω από το αρχηγείο του.

    ΕΣΤΙΑ: Φόρος κατοικίας. Προτείνεται γενική εφαρμογή.

    Espresso: Αθώος ο Πάσσαρης. Ολόκληρη η έκθεση του προανακριτικού υλικού των Ρουμάνων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πόλεμος μέχρις εσχάτων στη Μέση Ανατολή... Δεν διαφαίνεται ελπίδα παρέμβασης των ισχυρών του κόσμου.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Συρματόπλεγμα στην Ειρήνη. Έξω από τη Βηθλεέμ οι ισραηλινές δυνάμεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ο πατήρ Μπους έδωσε τη γραμμή κατά του Αραφάτ. Αμερικανική ομπρέλα στα εγκλήματα Σαρόν.

    ΝΙΚΗ: Κατάσταση πολιορκίας. Απειλείται νέος αραβοϊσραηλινός πόλεμος.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Με ''πλάτες'' των ΗΠΑ ισραηλινό πογκρόμ κατά του παλαιστινιακού λαού.

    Traffic news: Πέναλτι από τον εισαγγελέα. Διέταξε έρευνα για αξιόποινες πράξεις. Όλοι οι καυτοί διάλογοι από τις κασέτες του Μάκη.

    Η ΧΩΡΑ: Τους πήρε η μπάλα. Επεμβαίνει ο εισαγγελέας για τις στημένες διαιτησίες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εισαγγελέας στη σέντρα. Την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης προκάλεσαν οι καταγγελίες για ''στημένους'' αγώνες.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Κληρώνει σήμερα για μετρό, ΕΧΡΟ και Ολυμπιακή. Κρίσιμη για την πόλη η σύσκεψη στο Μαξίμου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Το Κιλελέρ γράφει νέα Ιστορία. Ξέσπασε η οργή και η αγανάκτηση των αγροτών κατά της κυβέρνησης.

    [03] Πληθωρισμός

    Η Traffic news αναφέρει οτι ''στο 3,6% έως 3,7% εκτιμάται οτι αυξήθηκε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας μικρή άνοδο σε σύγκριση με το 3,4% του περασμένου Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Το ακριβές ποσοστό της αύξησης θα γνωστοποιηθεί εντός των ημερών, οπότε θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις''.

    [04] Φορολογική μεταρρύθμιση

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει οτι ''εξωφρενικές προτάσεις φέρεται οτι εισηγείται η Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών για την αναμόρφωση της φορολογίας. Κατά κύριο λόγο πλήττεται η ιδιοκατοίκησις που προφανώς θεωρείται έγκλημα και τιμωρείται με την επιβολή τεραστίων φόρων''.

    [05] Συνήγορος του Πολίτη-Καταγγελίες

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά οτι ''ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι και νομαρχίες, υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών - κυρίως εφορίες - επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, φορείς του υπουργείου Παιδείας, αλλά και νοσοκομεία κατέχουν για άλλη μια χρονιά τις πρώτες θέσεις στις αναφορές που δέχθηκε το 2001 ο Συνήγορος του Πολίτη και αποτυπώνονται στην έκθεση η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες. Συνολικά, 15.018 αναφορές πολιτών, που ταλαιπωρήθηκαν κατά τις συναλλαγές τους με το δημόσιο και χρειάστηκε η παρέμβαση του Συνηγόρου για να επιλυθούν. Σε πολλές περιπτώσεις μια απλή μεσολάβηση της Αρχής ήταν αρκετή, σε άλλες χρειάστηκε ιώβεια υπομονή από τα στελέχη του Συνηγόρου''.

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ ''τριάντα πορίσματα -που αφορούν ισάριθμες υποθέσεις κακοδιοίκησης ή μη εφαρμογής του νόμου- παρέπεμψε το 2001 ο Συνήγορος του Πολίτη στον εισαγγελέα. Συγκεκριμένα παραπέμπονται οι αρμόδιες, κατά περίπτωση, υπηρεσίες των Νομαρχιών Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Χανίων, Φθιώτιδας, Κυκλάδων, Φωκίδας, Καβάλας, Μεσσηνίας, Καρδίτσας και Ρεθύμνου, των Δήμων Αθηναίων, Μυκόνου, Χρυσούπολης, Κω, Ηρακλείου, Κρήτης, Νέας Αγχιάλου, Καπανδριτίου, το ΤΕΕ και το Αστυνομικό Τμήμα Πραμάντων Ιωαννίνων. Να σημειωθεί οτι οι περισσότερες από τις υποθέσεις που πήραν το δρόμο της Δικαιοσύνης αφορούν θέματα πολεοδομίας''.

    [06] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι ''σημαντικό έδαφος κερδίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το βελγικό μοντέλο συντάγματος, βασικά στοιχεία του οποίου αξιοποιούνται ήδη στην επεξεργασία ιδεών για το Κυπριακό. από την πλευρά των Τούρκων, τόσο η Άγκυρα όσο και ο Ντενκτάς δεν απορρίπτουν το βελγικό μοντέλο αλλά το συζητούν''.

    [07] Εκλογικός νόμος

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται οτι ''η διασφάλιση βιώσιμης και αποτελεσματικής κυβέρνησης, η διευκόλυνση συνεργασιών και συμπράξεων μεταξύ των κομμάτων, καθώς και το αναλογικότερο σύστημα αποτελούν τις τρεις βασικές αρχές πάνω στις οποίες δομείται ο νέος εκλογικός νόμος, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Κώστας Σκανδαλίδης σε συνέντευξή του που δημοσιεύει ο Τύπος της Κυριακής''.

    [08] Δημοτικές εκλογές

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι ''οι επικείμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές βρίσκονται στο επίκεντρο της αποψινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, της οποίας θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Μιας συνεδρίασης κρίσιμης τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος διανύει περίοδο ύφεσης, σύμφωνα και με κάποιες δημοσκοπήσεις που δεν έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητας''.

    [09] Στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει οτι ''πόσο, τελικά μπορεί να κοστολογηθεί μια ''παράγκα''; Απ' ό,τι φαίνεται, η αξία της ''παράγκας'' που έχει στηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια στον ''ακάλυπτο'' του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ανυπολόγιστη. Οι γνωρίζοντες μιλούν για δεκάδες δισεκατομμύρια που άλλαξαν χέρια μέσω του παράνομου στοιχήματος με τα αποτελέσματα ''στημένων'' αγώνων. Μιλούν επίσης ανοιχτά για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω του Χρηματιστηρίου, κάτι που ακούστηκε και προχθές στην τηλεόραση από τους ''υπαλλήλους'' της περιλάλητης ''παράγκας''.

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει οτι ''σπάει το απόστημα που ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι αποκαλύψεις του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στην εκπομπή ''Κίτρινος Τύπος'' άφησαν με ανοικτό το στόμα την πλειονότητα της κοινής γνώμης. Αλλά το σημαντικότερο ήταν οτι προκάλεσαν την παρέμβαση της δικαιοσύνης και της συντεταγμένης Πολιτείας''.

    [10] ΠΑΣΟΚ

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''ο κίνδυνος να κατηγορηθούν ότι φοβούνται τις ''ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες'' υποχρεώνει τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ να συνταχθούν - θέτοντας επί μέρους προϋποθέσεις- με την πρόταση για εκλογή του προέδρου του Κινήματος από το σύνολο των μελών του , που εισηγήθηκε πρώτος ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου και καθ΄όλες τις ενδείξεις θα προσυπογράψει στην οργανωτική συνδιάσκεψη του προσεχούς θέρους και ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης. Οι πρωτοκλασάτοι του κυβερνώντος κόμματος θα καθίσουν απόψε γύρω από το τραπέζι του ΕΓ για να συζητήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης και της ρηξικέλευθης ιδέας του κ. Μ. Χρυσοχοϊδη για νέο σχηματισμό που δεν συνάντηση ωστόσο τη συγκατάθεση του πρωθυπουργού''.

    Η Espresso υποστηρίζει ότι ''η θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσαν στο ΠΑΣΟΚ οι δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για τη δημιουργία ενός ''πιο ευρύχωρου από το ΠΑΣΟΚ σχήματος'' υπό τον Κώστα Σημίτη ανάγκασε τον πρωθυπουργό - παρ΄ότι η εν λόγω πρόταση τον κολακεύει και προέρχεται από τα χείλη ενός στενού του συνεργάτη- να εγκαλέσει τον κ. Χρυσοχοίδη''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι ''προβληματισμένος και ανήσυχος για την φθορά του ΠΑΣΟΚ και το ενδεχόμενο ήττας του στις βουλευτικές εκλογές, εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ενδεικτικό μάλιστα της ανησυχίας του, σύμφωνα με τις πληροφορίες και η επισήμανση που έκανε ότι η κόπωση του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για την επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι ''το τελευταίο χαρτί του Κ. Σημίτη για να παραμείνει στην πρωθυπουργία και μετά τη συντριπτική ήττα που , σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα υποστεί το κόμμα του στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, εκτιμάται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι είναι η δυαρχία με επικρατέστερο πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ επικαλείται δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RESEARCH, σύμφωνα με την οποία , "η ΝΔ έχει αποκτήσει σαφέστατο προβάδισμα που αγγίζει το 5%. Συγκεντρώνει το 33,4% έναντι 28,9% που έχει σήμερα το ΠΑΣΟΚ. Τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με 7,3% και ακολουθούν ο Συνασπισμός με 4,7%, το ΚΕΠ με 3,7% και το ΔΗΚΚΙ με 1,4%. "Άλλο κόμμα" δηλώνει ότι θα επιλέξει το 2,2% .Ακυρο/Λευκό το 2,7% και ΔΞ/ΔΑ 15,7%. Παράλληλα, η έρευνα καταγράφει σημαντικές μετακινήσεις ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ".

    [11] Δημοτικές εκλογές

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι ''δυναμικά μπήκε στη μάχη για τη διεκδίκηση του δήμου Αθηναίων η κ Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μετά την επιστολή προς του συνυποψήφιους της για καθιέρωση κώδικα δεοντολογίας κατά την προεκλογική περίοδο, χθες συναντήθηκε με τους βουλευτές στην Α΄Αθηνών και συζήτησαν τα προβλήματα της Αθήνας''.

    [12] Μέση Ανατολή - Ελληνική πρωτοβουλία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "μήνυμα απέστειλε ο Γιασέρ Αραφάτ στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τονίζει ότι είναι ευγνώμων για τις παρεμβάσεις προσωπικά του ίδιου και της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης εκφράζει την ελπίδα η φωνή του πρωθυπουργού να ακουστεί και στον υπόλοιπο κόσμο, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι '' η επέκταση της κρίσης και εκτός των συνόρων του Ισραήλ αν δεν ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για εκτόνωση, είναι πιθανή, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) εκτιμά ότι ''την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για να σταματήσει ο παράλογος κύκλος αίματος ζητούν οι πολιτικοί αρχηγοί. Άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ ζητά η Ελλάδα''.

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ,''οι δραματικές εξελίξεις φέρνουν κοντύτερα τον εφιάλτη ενός νέου αραβοϊσραηλινού πολέμου, ενώ ιδιαίτερα ανήσυχη παρουσιάζεται η ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε ήδη διπλωματική πρωτοβουλία, μέσω του ευρισκόμενου στην Αίγυπτο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος προωθεί ελληνικό σχέδιο πέντε σημείων για την εξεύρεση πέντε σημείων για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι ''η Αθήνα προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ ευρωατλαντικών δεσμών και φιλοπαλαιστινιακών αισθημάτων σημαντικού μέρους της ελληνικής κοινής γνώμης επιδεικνύοντας κινητικότητα και βούληση παροχής καλών υπηρεσιών για την εκτόνωση της έκρυθμης κατάστασης, την οποία ωστόσο εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να επηρεάσει. Κατά συγκλίνουσες διπλωματικές εκτιμήσεις, επιδίωξη του κ. Παπανδρέου είναι με τις επαφές που θα έχει σήμερα στην Αίγυπτο, εγγύς στην περιοχή της κρίσης, αφενός να δώσει συμβολικό ''παρών'' ως εκπρόσωπος της ΕΕ- η οποία δείχνει πλήρη παραλυσία σε πολιτικό επίπεδο- και αφετέρου να ''αφουγκραστεί'' τις υπόγειες διεργασίες που συντελούνται στον αραβικό κόσμο''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι ''με αστείες έως βλαδώδεις προφάσεις, η ισραηλινή κυβέρνηση (και) μέσω του πρεσβευτή της στην Αθήνα, Σασόν, πέτυχε να ακυρώσει κάθοδο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, στη Ραμάλα με ταυτόχρονη εκδήλωση ελληνικής διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης''.


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 2 April 2002 - 16:47:32 UTC