Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-06-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/26/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ''Πράσινο φως'' για 297 συνεταιρισμούς.
  • [04] Συνέντευξη Πάγκαλου
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Συνέντευξη Βενιζέλου
  • [07] ΕΕ-Ελληνική προεδρία
  • [08] Κυβέρνηση
  • [09] Σύνοδος κορυφής ΕΕ
  • [10] Ελληνοτουρκικά
  • [11] Βουλή-Χρηματιστήριο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/26/2003

    Η ολοκλήρωση της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ και οι σχεδιασμοί του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για το Χρηματιστήριο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 4 άρθρα νομιμοποιούν τα αυθαίρετα.

    [03] ''Πράσινο φως'' για 297 συνεταιρισμούς.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οργιο με πλαστά πτυχία. Το ΔΙΚΑΤΣΑ είναι η κορυφή του παγόβουνου...

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Κάνουν προσλήψεις με άδεια ταμεία. Προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα μέσω των ΟΤΑ.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Προσλήψεις. 8.000 θέσεις εργασίας σε δήμους, νομαρχίες, υπηρεσίες Παιδείας και Πολεμικό Ναυτικό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:10 Σημίτηδες θα είχε φάει ο Ανδρέας αν ήταν στη θέση σου. Γιωργάκη, φρόντισε να γίνεις γρήγορα...Γιώργαρος!

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αγοράστε σπίτι έξυπνα και φθηνά. Ενας οκτασέλιδος οδηγός με τα πιο ελκυστικά πακέτα.

    ΕΘΝΟΣ: 955 θέσεις μονίμων με 5 νέους διαγωνισμούς. Οι προθεσμίες, τα προσόντα, οι ειδικότητες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Γιάννα κατέθεσε ψέμματα! Ιδου οι αποδείξεις της Μικροψυχίας σου ενώπιον του Εισαγγελέα κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Προ των ευθυνών τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. 'Η σήμερα ψηφίζουν υπέρ της εξεταστικής επιτροπής για το Χρηματιστήριο ή γίνονται συνένοχοι στο έγκλημα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις 2.390 νέες θέσεις σε Δημόσιο- δήμους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αστακοί Θεσσαλονίκη- Χαλκιδική. Αντιμέτωποι οι ''25'' με τους χιλιάδες διαδηλωτές.

    ΕΣΤΙΑ:Πολιτική ρευστότης. Μετά την λήξη της Ελληνικής Προεδρίας.

    Espresso: Πώς έγινε ο τσακωμός Λάσκαρη-Μπάρμπα. Λίγο πριν τα βαφτίσια του παιδιού της Βάνας στην Υδρα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Υπέκυψαν στη γοητεία του πλούτου. Σκληρό ''κατηγορώ '' από Πάγκαλο στα ΝΕΑ.

    Traffic News: Αγρια πολιορκία για τις φωτό του γάμου της χρονιάς. Ψάχνουν να βρουν στην Αθήνα σπίτι αξίας 1 δις. Δεκάδες ''γορίλες'' θα σχηματίσουν τείχος για τους δημοσιογράφους.

    Η ΧΩΡΑ: Στο έλεος της αλβανικής μαφίας. Στα ύψη έφτασε η εγκληματικότητα. Δολοφονικές επιθέσεις, στυγερά εγκλήματα και οργανωμένο εμπόριο λευκής σαρκός και ναρκωτικών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στον παλμό της Συνόδου. Επίκεντρο της Ευρώπης από σήμερα η Θεσσαλονίκη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τι κερδίζει η Θεσσαλονίκη. Ο Γ. Παπανδρέου μιλά εφ΄όλης της ύλης στη ''Θ''

    [04] Συνέντευξη Πάγκαλου

    ''Για πάρε-δώσε με την πλουτοκρατία κατηγορεί ο Θεόδωρος Πάγκαλος στελέχη του ΠΑΟΣΚ και καλεί τον πρωθυπουργό, έστω με καθυστέρηση να κάνει την τομή, να απομακρύνει από τις θέσεις εξουσίας που κατέχουν όσους ενέδωσαν ''στη γοητεία της μπουρζουαζίας''. Ο πρώην υπουργός στη συνέντευξη ποταμό που παραχώρησε στα ΝΕΑ δηλώνει ''ανοιχτά ότι τον κ. Σημίτη κυρίως τον εξέθεσαν οι πολιτικοί του φίλοι, και γι αυτούς καλείται σήμερα να απολογηθεί στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για το Χρηματιστήριο. Δεν διστάζει να επικρίνει τον πρωθυπουργό ότι με εντολή του ''στήθηκε'' η ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή, την οποία χαρακτηρίζει ντροπή για την ιστορία του Κινήματος, ώστε να μην εκλεγεί ο ίδιος στο Εκτελεστικό Γραφείο , αλλά ο Δημήτρης Ρέππας. Και κάνει λόγο για ''ταπεινωμένα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής'' τα οποία παρέλαβαν ψηφοδέλτια από τον κ. Μ. Νεονάκη. Ο πρώην υπουργός σπεύδει ωστόσο να επισημάνει ότι η κυβέρνηση Σημίτη είχε τεράστιες επιτυχίες. Και όπως χαρακτηριστικά λέει: ''Αυτό είναι το τραγικό, ότι μια κυβέρνηση με τεράστιες επιτυχίες, μια κυβέρνηση χωρίς αντιπολίτευσης, θα χάσει τις εκλογές''.

    [05] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''ο Κόφι Αννάν αναμένει τα αποτελέσματα των επαφών του Αμερικανού συντονιστή Τόμας Γουέστον στην Αθήνα, τη Λευκωσία και την Αγκυρα προκειμένου - σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον- να αποφασίσει πότε και πώς θα παρέμβει στο Κυπριακό. Το Κυπριακό συζήτησαν στην Ουάσιγκτον ο Κόφι Αννάν και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ ο οποίος - σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες- επιδιώκει προσωπική ανάμιξη στη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος''.

    [06] Συνέντευξη Βενιζέλου

    ''Χρειάζονται αριστερές πολιτικές, ώστε να αντιστραφεί το κλίμα που διατυπώνεται στις δημοσκοπήσεις'', τονίζει με συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγ. Βενιζέλος. ''Χρειάζονται πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής ευαισθησίας. Αριστερές προοδευτικές πολιτικές'''' υπογραμμίζει ο κ. Βενιζέλος και κάνει λόγο για ''ευανάγνωστα μηνύματα'' τα οποία ''πρέπει να σταλούν σε δύσπιστες πλέον και ανασφαλείς κοινωνικές ομάδες, που περιμένουν πολλά από το κράτος και διεκδικούν ένα δικαίωμα συμμετοχής στον παραγόμενο εθνικό πλούτο''. Ο υπουργός Πολιτισμού παραδέχεται ότι ''το ΠΑΣΟΚ λόγω της μακράς παραμονής του στην εξουσία βρίσκεται αντιμέτωπο με το ερώτημα της αυτο-ανανέωσής του, ταυτόχρονα όμως σημειώνει και τη μακρά παραμονή της ΝΔ στην αντιπολίτευση. ''Αυτή '' υπογραμμίζει'' προκαλεί τη δική της κόπωση η οποία καμιά φορά είναι βαθύτερη και ουσιαστικότερη γιατί είναι κόπωση ανταλακλαστική''. Αναφερόμενος δε στην ηττοπάθεια που κυριαρχεί στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος σημειώνει με νόημα πως ''όποιος αποδέχεται την ιδέα της ήττας δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε καν αυτή''.

    [07] ΕΕ-Ελληνική προεδρία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι ''ο ρόλος που διαδραματίζει η ελληνική προεδρία της ΕΕ όλο αυτό το διάστημα είναι κατά κύριο λόγο συνθετικός. Οι όποιες αντιδράσεις και διαφωνίες μεταξύ των εταίρων (και ήταν πολλές, με κορυφαίες το εάν θα πρέπει ή όχι ο ΟΗΕ να αναλάβει ουσιαστική συμμετοχή στη μεταπολεμική περίοδο στο Ιράκ και το μέλλον της Ευρώπης όπως θα σηματοδοτηθεί μέσα από το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα) συνετέθησαν σε κάποιο βαθμό μέσα από τις προσπάθειες που επιχείρησε η ελληνική προεδρία, γεγονός που είναι εύλογο να θελήσει ο πρωθυπουργός να εκμεταλλευτεί πολιτικά''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι ''μεταξύ των θεμάτων που προτάσσει η ελληνική προεδρία κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής είναι η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και η υιοθέτηση μέτρων για τον περιορισμό της, η αποδοχή του σχεδίου Ντ΄Εστέν για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα αλλά και η εναρμόνιση των ευρωατλαντικών σχέσεων μετά την πρόσφατη κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στο Ιράκ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η έκθεση του Χαβιέ Σολάνα για την ασφάλεια και την άμυνα της ΕΕ ενώ σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες πολλά από τα ακανθώδη ζητήματα που αφορούν το έργο της Συντακτικής Συνέλευσης θα μεταφερθούν στη Διακυβερνητική Διάσκεψη του Οκτωβρίου. Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική πλευρά αποφεύγει να αμαυρώσει την εξάμηνη προεδρία της στην ΕΕ με μια σύγκρουση μεταξύ μικρών και μεγάλων χωρών κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου ενώ την ιδία στιγμή επιτυγχάνει έναν κοινό παρονομαστή ''συναίνεσης'' στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι '' το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης θα ζητήσει από τους Τουρκοκυπρίους και την Τουρκία να στηρίξουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Παράλληλα θα ενθαρρύνει την Αγκυρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις''.

    [08] Κυβέρνηση

    Η Espresso υποστηρίζει οτι "η αντίστροφη μέτρηση για την παρούσα κυβέρνηση έχει αρχίσει. Σε 15 ημέρες από σήμερα ο Κώστας Σημίτης έχει προγραμματίσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και, όπως όλα δείχνουν, εκεί θα ζητήσει και θα λάβει τις παραιτήσεις των υπουργών του. Ωστόσο, μέχρι τότε έχει ζητήσει να έχει στη διάθεσή του όλους του φακέλους με τα πεπραγμένα και τις εκκρεμότητες των υπουργείων, αλλά και τις προτάσεις των μελών της κυβέρνησης με τις αλλαγές που προτείνουν".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει οτι "απομακρύνεται το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού και κατά πάσα πιθανότητα τοποθετείται χρονικά για τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, όπως αποκαλύπτει σήμερα στην "Α" στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι "ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τη λήξη της θητείας της ελληνικής προεδρίας "επανέρχεται στο εσωτερικό μέτωπο", όπου θα επιχειρήσει μια σειρά από κινήσεις, προκειμένου να αναστρέψει το αρνητικό πολιτικό κλίμα για τον ίδιο και την κυβέρνηση και να προετοιμάσει το κυβερνών κόμμα για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε κι αν αυτή γίνει".

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "με την Σύνοδο της Χαλκιδικής αυτή την εβδομάδα η Ελληνική Προεδρία και εκλείπει κάθε πρόσχημα για την παρατεταμένη κυβερνητική απραξία. Παρά ταύτα, ο κ. Σημίτης όχι μόνον δεν έχει συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεως για το τελευταίο δεκάμηνο της τετραετίας, αλλά δεν έχει αποφασίσει τίποτε. Από τον ανασχηματισμό, μέχρι και τον χρόνο των εκλογών".

    [09] Σύνοδος κορυφής ΕΕ

    Η Traffic news ισχυρίζεται οτι "έτοιμοι για όλα εμφανίζονται διαδηλωτές και κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής, στη Χαλκιδική. Περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές από την Ελλάδα, αλλά και χώρες της ΕΕ, αναμένεται να καταφθάσουν μέσα στις επόμενες ώρες στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στην παγκοσμιοποίηση. Ολα αυτά τη στιγμή που κατά μήκος του ξενοδοχείου, στη Χαλκιδική, στο οποίο θα καταλύσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχει απλωθεί συρματόπλεγμα μήκους 12 χιλιομέτρων. Οσο για την ασφάλεια των "25"... μέχρι και ο στρατός έχει κληθεί να αναλάβει ενεργό δράση".

    [10] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι "ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε οτι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι συνδεδεμένη με τη διασφάλιση ορισμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, καθώς, όπως είπε, το 2004 η Αγκυρα θα κριθεί και θα αξιολογηθεί και για τις σχέσεις καλής γειτονίας με τις χώρες-μέλη της ΕΕ, δηλαδή και την Ελλάδα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "το παιχνίδι παραβιάσεων στο Αιγαίο είναι άσκοπο και επικίνδυνο και δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων" διεμήνυσε στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας την Κυριακή στην εκπομπή "Εβδομη μέρα" της ΝΕΤ. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε οτι αυτό το παιχνίδι μπορεί να καταλήξει σε τραγωδία και λόγω λανθασμένων χειρισμών να χαθούν ζωές, δημιουργώντας μεγαλύτερες εντάσεις, όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και μεταξύ των δύο χωρών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει οτι "με μπλοκάρισμα της διαδικασίας έναρξης διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας απείλησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου σε περίπτωση που η τελευταία δεν σταματήσει τις διεκδικήσεις της και την επιθετική τακτική της στο Αιγαίο. Παράλληλα έκανε λόγο και για "κλιμακούμενη, ελπίζω ελεγχόμενη, ένταση με την Τουρκία, που οφείλεται στο ότι την πραγματική εξουσία στην Τουρκία έχουν οι στρατιωτικοί, που ασκούν τρομερή πίεση στους πολιτικούς".

    [11] Βουλή-Χρηματιστήριο

    Η ΧΩΡΑ τονίζει οτι "την πλήρη διαλεύκανση του μεγάλου εγκλήματος στη Σοφοκλέους θα αξιώσει απόψε ο Καραμανλής. Με τα στοιχεία που θα επικαλεστεί στη Βουλή η καταψήφιση της πρότασης της ΝΔ για Εξεταστική Επιτροπή από την κυβέρνηση θα ισοδυναμεί με ομολογία ενοχής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει οτι "η ώρα της αλήθειας για το έγκλημα που συντελέστηκε στο Χρηματιστήριο πριν από τέσσερα χρόνια, όπου ενάμισι εκατομμύριο επενδυτές έχασαν πάνω από 30 τρις. δραχμές έφτασε! Η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την αποψινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου την οποία, έχει ζητήσει η Νέα Δημοκρατία, καλούνται να αποδείξουν τι ακριβώς συνέβη".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 17 June 2003 - 16:00:26 UTC