Anaskophsh A0hnaikoy Typoy, 26/05/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

From: Greek Press & Information Office, Ottawa Canada (grnewsca@sympatico.ca)

This is a test for ELOT 928

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26.5.95


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

  • [3] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [4] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [5] ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [6] ΣΚΟΠΙΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι αμοιβές των γιατρών στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο, οι πληροφορίες του Προέδρου της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνη Σαμαρά, για επικείμενη επίσκεψη στη Θράκη του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, η στάση των ΗΠΑ στο Κυπριακό, το Σκοπιανό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρου, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Πουλάνε τροφές από τα σκουπίδια" υποστηρίζει ότι "Διοχετεύουν στην αγορά κονσέρβες ψαριών, σοκολάτες και ζαμπόν που τα είχαν πετάξει στις χωματερές".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ έχει τίτλο "Έκρηξη στρατιωτικών, αστυνομικών και υπαλλήλων για τους μισθούς και τα άφαντα επιδόματα".

    Η ΑΥΓΗ με τίτλο "Ώρα ευθύνης για τους δημοσιογράφους" αφιερώνει το βασικό της θέμα στο ιδρυτικό συνέδριο της ομοσπονδίας Συντακτών, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν σήμερα.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ έχει τίτλο "Συλλαμβάνεται ο ταμίας της Μιμής. Ο εισαγγελέας θα εκδώσει ένταλμα μετά τα στοιχεία που κατατέθηκαν χθες για τον Χάλακ".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ με τίτλο "Ποιοι και πως πωλούσαν τα παιδιά" αναφέρεται στο βασικό του θέμα στην υπόθεση αγοραπωλησίας βρεφών στο βρεφοκομείο "Άγιος Στυλιανός" της Θεσσαλονίκης.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ στο βασικό της θέμα δημοσιεύει την πληροφορία που αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς ότι προετοιμάζει επίσκεψη "Στη Θράκη και ο Γιλμάζ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Ωνάσηδες οι γιατροί στο "Ωνάσειο". Μαχαιριά στην "καρδιά των ασφαλισμένων οι εξωφρενικοί μισθοί των γιατρών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Ζητιάνοι με στολή", αναφέρεται στο μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα σώματα Ασφαλείας.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Ο πόλεμος της Καρδιάς. "Ωνάσειο": Τι κρύβει ο θόρυβος για τους μισθούς".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ κάνει λόγο για "Υπόθεση "Γουότεργκέιτ" στο Χρηματιστήριο. Παρακολουθούσαν το γραφείο του επόπτη, που βρίσκεται μέσα στο κτίριο του ΥΠΕΘΟ, με μαγνητόφωνο μεγάλης ευαισθησίας - Παρενέβη ο εισαγγελέας".

    Ο ΛΟΓΟΣ με τίτλο "Αρπάζουν δις στο Ωνάσειο", γράφει ότι μισθούς 18 εκατομμυρίων το μήνα έχουν εξασφαλίσει ημέτεροι γιατροί, με συμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές του '93.

    ΤΑ ΝΕΑ έχουν τίτλο και "200 εκατομμύρια στα "χρυσά νυστέρια" του Ωνάσειου".

    Η ΝΙΚΗ τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Εγχειρήσεις χρυσής καρδιάς. Κροίσοι στο "Ωνάσειο" με αποφάσεις της ΝΔ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ χαρακτηρίζει "Βομβαρδισμούς απροκάλυπτης τρομοκρατίας" τις επιθέσεις Νατοϊκών αεροπλάνων ενάντια στους Σέρβους της Βοσνίας.

    [2] ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι με απόλυτη επιτυχία και με άριστα αποτελέσματα, ολοκληρώθηκε χθες η πολυεθνική άσκηση ανθρωπιστικού περιεχομένου "New Spirit '95" που διεξήχθη από τη Δευτέρα 22 Μαίου στην Καλαμάτα, με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τις ΗΠΑ. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε αντιμετώπιση ισχυρού σεισμού στην περιοχή της Καλαμάτας.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "στην πολυεθνική άσκηση κυριάρχησε το "νέο πνεύμα".

    "Παράσταση για αφελείς", θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, σημειώνει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, η Νατοϊκή άσκηση "παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας", που ολοκληρώθηκε χτες στην Καλαμάτα με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων από Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και ΗΠΑ".

    [3] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το σύνολο σχεδόν του σημερινού τύπου υπογραμμίζει τη σημασία της παρουσίας του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον στο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα στην Ουάσιγκτον.

    Ο ΛΟΓΟΣ με τίτλο "Αισιόδοξος για το Κυπριακό ο Κλίντον", υπογραμμίζει τις δηλώσεις του "Έχουμε εργασθεί σκληρά για να τεθεί χρονοδιάγραμμα για ενταξιακές συνομιλίες της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες θα αρχίσουν έξι μήνες μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Έχουμε ενθαρρυνθεί από το γεγονός αυτό. Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε έντονη διπλωματία για να ενθαρρύνουμε την επίτευξη ομοσπονδίας στην Κύπρο και δεν θα εγκαταλείψουμε τη δέσμευσή μας αυτή". Ο κ. Κλίντον υποστήριξε ότι κάθε φορά που συναντάται με την πρωθυπουργό της Τουρκίας Τ. Τσιλέρ, ή άλλους τούρκους επίσημους θέτει το Κυπριακό με ξεκάθαρο τρόπο και τόνισε: "Το γεγονός ότι τα μέρη είναι ειλικρινά πρόθυμα για συνομιλίες, με κάνει κάπως αισιόδοξο. Όπως έχω πει, κανείς δεν ελέγχει το χρονοδιάγραμμα αυτού του προβλήματος που είναι από τα πλέον δύσκολα στον κόσμο".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι ήταν "παρών όλο το επιτελείο του Κλίντον" ενώ σε άλλο δημοσίευμά του, αναφέρει ότι το αμερικανοβρετανικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία δύο Ομόσπονδων Κρατών, τα οποία όμως θα έχουν τη δική τους ξεχωριστή κυριαρχία. Το τουρκικό τμήμα θα περιοριστεί στο 24% του εδάφους, από το 37% που κατέχουν σήμερα, αλλά οι Τούρκοι θα έχουν το 55% της παραλίας, λόγω της περιοχής που βρίσκονται. Οι Ελληνοκύπριοι, θα πάρουν έδαφος στο εσωτερικό του νησιού, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο που έχει ετοιμαστεί. Τη σταδιακή αποστρατιωτικοποίηση του νησιού. Την επιστροφή της Αμμοχώστου στους Ελληνοκύπριους.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του το Εθνικό Συμβούλιο των κυπριακών κομμάτων, το οποίο απαιτεί εξηγήσεις από τον Πρόεδρο Κληρίδη για την απόφασή του να προσέλθει σε μυστικές συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της Βρετανίας, έξω από το πλαίσιο του Ο.Η.Ε.. Αν και ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης δε φαίνεται να εξασφαλίζει τη σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου των κομμάτων για τις κινήσεις που ερήμην τους έκανε, είναι αποφασισμένος, σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών κύκλων, να συνεχίσει τις προσπάθειες προσέγγισης με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπως αυτές προβλέπονται από το αμερικανοβρετανικό σχέδιο.

    Η ΑΥΓΗ αναδημοσιεύει πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας "Tourkie" ότι το αγγλοαμερικανικό σχέδιο για την Κύπρο προβλέπει "την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την επιστροφή στους Ελληνοκυπρίους της κατεχόμενης Αμμοχώστου με αντάλλαγμα την επαναλειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Λευκωσίας, όπου θα προσγειώνονται τουρκικές αερογραμμές. Επίσης, το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση στην Κύπρο μικρής αμερικανικής στρατιωτικής μονάδας (όπως στα Σκόπια), που θα παραμείνει εκεί ως το 2000. Η "αυτόνομη τουρκοκυπριακή διοίκηση" θα κρατήσει υπό τον έλεγχό της το 24% του εδάφους, ενώ 40.000 Ελληνοκύπριοι θα εγκατασταθούν στην περιοχή της Μόρφου. Το σχέδιο προβλέπει την εγκαθίδρυση ομοσπονδιακού κράτους στην Κύπρο, όπου οι Τούρκοι θα έχουν δικαιώματα μειονότητας.

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στην ομιλία του, αναφερόμενος στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είπε ότι αυτά θα πρέπει να εφαρμοσθούν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προόδου στο Κυπριακό, ενώ για συνάντηση κορυφής Κληρίδη-Ντενκτάς είπε ότι επί του παρόντος δεν ενδείκνυται γιατί "ίσως αυξήσει" τις προσδοκίες που τελικά να μην υλοποιηθούν". Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ εξάλλου, υπήρξε κατηγορηματικός ότι "αυτό που ουδέποτε θα συμβεί είναι η εισδοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την εισδοχή της Κύπρου στην Ε.Ε." κάτι που φέρεται να έχει πει και στην τουρκική πλευρά, η οποία έχει επιδείξει "αμφιλεγόμενη στάση" στο ζήτημα αυτό. Ο Ρ. Χόλμπρουκ αποκάλυψε ότι οι Τούρκοι αύξησαν πρόσφατα τον αριθμό των τανκς που έχουν στην Κύπρο, κάτι στο οποίο ο ίδιος αντέδρασε, αλλά δεν έκανε μεγάλο ζήτημα μετά από συζήτηση που είχε με την κυπριακή κυβέρνηση.

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι στόχος της Ελλάδας στο πλαίσιο της στενής της συνεργασίας με την Κύπρο και της προώθησης της κυπριακής αίτησης για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι να προσφερθεί στην Κύπρο η μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη και ο ευρύτερος δυνατός ρόλος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο χρόνος και ο τόπος αυτού του στόχου θα προκύψει από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο επικείμενο Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε.-Κύπρου στις 12 Ιουνίου στις Κάννες, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Α. Μαγκάκη κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο.

    [4] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι, ούτε τυχαία, ούτε περιστασιακή ήταν η επίσκεψις-πρόκλησις Ακτουνά στην Ελλάδα. Πρόκειται περί συστηματικής και οργανωμένης κινήσεως της Τουρκίας που στόχο έχει την δημιουργία εντυπώσεων στις Δυτικές Κυβερνήσεις, αλλά και στο Διεθνές επενδυτικό λόμπι, περί της "αποσταθεροποιημένης" περιοχής της Δυτικής Θράκης, ώστε να μην προχωρήσει τελικά, η πραγματοποίησις της μεταφοράς πετρελαίων της Κασπίας, με πετρελαιαγωγό που θα καταλήγει στην Αλεξανδρούπολι. Και υπό την έννοια αυτή η Άγκυρα ελπίζει ότι θα επιτύχει το τεράστιο μεγέθους αυτό έργο, δηλαδή ο πετρελαιαγωγός να περάσει από τουρκικά εδάφη. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο ο Πρόεδρος της "Πολιτικής Άνοιξης" κ. Αντώνης Σαμαράς, γνωστοποίησε την πληροφορία -μέσω ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού- ότι ετοιμάζονται τέσσερις βουλευτές του κόμματος της "Μητέρας Πατρίδας" να επισκεφθούν την Θράκη, προκειμένου να προετοιμάσουν επίσκεψη του αρχηγού τους και τέως πρωθυπουργού, σκληροπυρηνικού ανδρός της Άγκυρας, Μεσούτ Γιλμάζ. Αυτονόητο είναι ότι οι επισκέψεις-προκλήσεις αυτές Τούρκων αξιωματούχων στην περιοχή της Θράκης θα συνεχισθούν μέχρι του σημείου, ίσως μέχρι και επισκέψεως της ίδιας της Τουρκάλας Πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι οι συντονισμένες και "στημένες" τουρκικές προκλήσεις, δεν έχουν τέλος. Και το σχέδιο άλωσης της Δυτικής Θράκης, που προωθεί συστηματικά η Άγκυρα, βρίσκεται στην "ημερήσια διάταξη". Έτσι, μετά την "φωτιά" που άναψε στη Δυτική Θράκη η επίσκεψη Ακτουνά και μετά την προχθεσινή επίσκεψη Τούρκων βουλευτών, προς υπεράσπιση του ψευδομουφτή, Ιμπραήμ Σερίφ, επίκεινται κι άλλες προκλήσεις από την Άγκυρα και όπως κατ'επανάληψη επεσήμανε ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, απώτερη επιδίωξη της Τουρκίας είναι η έγερση σε διεθνές επίπεδο μειονοτικού ζητήματος, καθώς και η συγκρότηση "Ανεξάρτητου θρακικού κράτους", που θα βγάζει τον "Αττίλα" στα Βαλκάνια.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι κριτική στην συμπεριφορά της Άγκυρας άσκησε, έμμεσα αλλά σαφέστατα, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης προς τους συνέδρους της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, ότι δεν υποστηρίζει την ενέργεια των Τούρκων στη Δυτική Θράκη με την επίσκεψη Ακτουνά, αλλά ούτε και τα τρομοκρατικά επεισόδια εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

    "Ευθεία και απροκάλυπτη πρόκληση", θα συνιστούσε κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ επίσκεψη του Μεσούτ Γιλμάζ στη Θράκη".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ κατηγορεί την Άγκυρα ότι επιχειρεί να μετατρέψει "με συντονισμένες κινήσεις σε πεδίο έντασης τη Δυτική Θράκη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσιλέρ, δραστηριοποιήθηκε στη Δυτική Θράκη, με δύο στόχους στοχεύοντας στις ψήφους των Μουσουλμάνων δυτικοθρακιωτών, που ζουν στην Τουρκία: Πρώτον να κινήσει και πάλι θέμα "καταπίεσης της μειονότητας" με απώτερο σκοπό την καταγγελία της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς. Δεύτερο, να δείξει ότι παρακολουθεί την "νέα οικονομική τάξη πραγμάτων" στη Θράκη, επιδιώκοντας να κάνει σαφές ότι μπορεί να δημιουργεί όποτε και όταν θέλει αρρυθμία στην περιοχή. Και οι δύο στόχοι απέτυχαν αφού στις εκδηλώσεις υποδοχής του Τούρκου Υπουργού Γιλντιρίμ Ακτουνά, συμμετείχε μόνο το 5% των μουσουλμάνων, ενώ όχι μόνο άρχισε να εμφανίζεται ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών στη Θράκη, αλλά και η οικονομική δραστηριότητα των ίδιων των μουσουλμάνων αποδεικνύει το άστοχο της κίνησης Τσιλέρ.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "η γενική πρόξενος των ΗΠΑ κ. Μίριαμ Χιούζ, μολονότι στις συζητήσεις της με Έλληνες επισήμους τονίζει τη σπουδαιότητα της σταθερότητας στα Βαλκάνια, σε ομιλία της στην ειδική παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, (όπου σπουδάζουν νέοι Μουσουλμάνοι), έκρινε πως έχει έρθει η ώρα για την αναθεώρηση πολλών διατάξεων της Συνθήκης της Λωζάνης και ιδιαίτερα όλων όσες αφορούν εκπαιδευτικά θέματα". Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κράτος έχει συμβάλει εντυπωσιακά στην άνοδο του μορφωτικού επιπέδου της μειονότητας, αλλά η Άγκυρα προβάλλει μέσω των πρακτόρων της διάφορα εμπόδια, με σκοπό να διατηρήσει μεγάλο ποσοστό αναλφάβητων, ώστε να μπορεί να τους φανατίζει και να τους εκμεταλλεύεται. Η κ. Χιούζ παραδέχθηκε ότι η δράση Τούρκων πρακτόρων μεθοδεύεται από το προξενείο Κομοτηνής και αναρωτήθηκε γιατί η Ελλάδα δεν διατάζει το κλείσιμό του. Όταν οι συνομιλητές της επισήμαναν τις σοβαρές επιπτώσεις που θα είχε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κ. Χιουζ ισχυρίστηκε ότι τότε θα κλείσει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "συνάντηση Παπούλια-Ινονού θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη στο Νόρτβάικ της Ολλανδίας στο περιθώριο της εαρινής υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ. Αν και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα συζητηθεί το Κυπριακό (στο φως της πρόσφατης πρωτοβουλίας ΗΠΑ-Μ. Βρετανίας) καθώς και η κατάσταση στο Αιγαίο, όπου από πλευράς Τουρκίας παρουσιάζεται αυξημένη προκλητικότητα, κυρίως μέσω παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρονται στις ασκήσεις "που θα πραγματοποιήσουν στις αρχές Ιουνίου στο Αιγαίο Ελλάδα και Τουρκία. Από 5 έως 9 Ιουνίου θα διεξαχθεί στη θαλάσσια περιοχή Κυκλάδων, κεντρικού και βορείου Αιγαίου, η άσκηση "Καταιγίδα '95", ολόκληρου του ελληνικού στόλου, με τη συμμετοχή στρατού ξηράς και πολεμικής αεροπορίας, η οποία θα συνδυαστεί με την άσκηση επιστρατεύσεως "Ήφαιστος". Αρκετές θαλάσσιες περιοχές και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έχουν δεσμεύσει και οι Τούρκοι για την άσκηση "Θαλασσόλυκος" η κύρια φάση της οποίας είναι μετά την καταιγίδα.

    [5] ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει "στην πιο καθοριστικής σημασίας φάση τους εισήλθαν από χθες οι Ελληνο-αλβανικές σχέσεις με τη σταδιακή ενεργοποίηση όλων των επιμέρους υποεπιτροπών που χειρίζονται εξειδικευμένα διμερή ζητήματα. Χθες στην Αθήνα έγινε η πρώτη επαφή ανάμεσα στις δύο πλευρές της αρμόδιας υποεπιτροπής Εργασίας και Απασχόλησης. Τα μέλη της ελληνικής επιτροπής παρουσίασαν στην αλβανική αντιπροσωπεία το γνωστό σχέδιο του Μαρτίου '94 για την εποχιακή εργασία Αλβανών στη χώρα μας και κυρίως στο καθεστώς που τη διέπει. Επίσης πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της υποεπιτροπής Προξενικών και Νομικών θεμάτων. Η υποεπιτροπή αυτή εξετάζει τις περιουσίες που είχαν οι Έλληνες στην Αλβανία και οι οποίες κατασχέθηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς το 1944, καθώς και τις περιουσίες Αλβανών υπηκόων (πολύ περιορισμένου αριθμού στη χώρα μας). Η ελληνική αντιπροσωπεία απέκλεισε συζήτηση για τις ανύπαρκτες περιουσίες των Τσάμηδων, αφού η νομική υπηρεσία του ΥΠ.ΕΞ, θεωρεί το θέμα λήξαν. Πηγές του ΥΠ.ΕΞ τόνισαν στην εφημερίδα, σε ό,τι αφορά τις περιουσίες των Αλβανών εδώ το 85% έχει ρυθμισθεί, ενώ το υπόλοιπο θα εξετασθεί κατά περίπτωση".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "σε αργούς ρυθμούς προχωρεί ο ελληνοαλβανικός διάλογος στις υποεπιτροπές των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών καθώς η αλβανική πλευρά συνεχίζει να ανακινεί με μη εποικοδομητικό τρόπο θέματα που δε βοηθούν στην ελληνοαλβανική προσέγγιση, καθώς η ελληνική πλευρά έχει γι αυτό ξεκάθαρη και αμετακίνητη θέση. Σήμερα συνεδριάζει στα Ιωάννινα, η υποεπιτροπή για θέματα δημόσιας τάξης, ενώ στις αρχές Ιουνίου θα συζητηθούν τα διασυνοριακά οικονομικά προγράμματα (INTEREG) και τα θέματα της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Στα τέλη Ιουνίου θα υπάρξει νέα συνάντηση σε επίπεδο γενικών γραμματέων των 2 υπουργείων Εξωτερικών για να γίνει σύνοψη των αποτελεσμάτων των υποεπιτροπών.

    [6] ΣΚΟΠΙΑ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι σε μία προσπάθεια να εμποδίσει το ενδεχόμενο προόδου στις σχέσεις με τη χώρα μας, ο Πρόεδρος των Σκοπίων κ. Γκλιγκόροφ, από τη Ρώμη όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, δήλωσε χθες ότι δεν πρόκειται να δεχτεί διάλογο με την Ελλάδα, αν δεν αρθεί το εμπάργκο που η ελληνική πλευρά έχει επιβάλει στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Για λόγους εντυπώσεων ετάχθη θεωρητικά υπέρ του απευθείας διαλόγου, προτείνοντας μάλιστα συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου. Στις ΗΠΑ, όπου προχθές έγινε συνάντηση του προέδρου Κλίντον με εκπροσώπους των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων, Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωναν ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εργασθεί για την αλλαγή της σημαίας, αλλά και της ονομασίας των Σκοπίων και ότι πιέζει τον κ. Γκλιγκόροφ για την έναρξη απ'ευθείας συνομιλιών.


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Friday, 2 June 1995 - 14:21:18