Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 19/06/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 19.6.95

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [3] ΣΚΟΠΙΑ

  • [4] ΕΛΛΑΔΑ-ΣΥΡΙΑ

  • [5] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΙΝΤΕΝΟΦ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 19/06/1995 (ΑΠΕ):

    Οι καταστροφές από το σεισμό στο Αίγιο και στην ευρύτερη περιοχή, τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των καταστροφών και την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, οι αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας στις τουρκικές προκλητικές δηλώσεις για τα 12 μίλια, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας στην Αθήνα και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Γεράσιμου Αρσένη στη Συρία, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Έγκλημα" αναφέρεται στη δήλωση του καθηγητή του ΒΑΝ κ. Βαρώτσου "είχαμε προειδοποιήσει υπουργούς για το σεισμό".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ με τίτλο "Πως έζησα" δημοσιεύει τις αφηγήσεις του πατέρα και της μητέρας του μικρού Ανδρέα για τις ώρες που πέρασε κάτω από τα ερείπια".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Ξεσάλωσε η Δήμητρα. Άρπαξε το πρωθυπουργικό αεροπλάνο και πήγε με τον παπά βόλτα στη Ζυρίχη".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι έχει σημάνει "Συναγερμός" στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των καταστροφών και την αμυντική θωράκιση της χώρας.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "Με δηλώσεις του από τα Γιάννενα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας... έσπασε τον 'τσαμπουκά' της Τσιλέρ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι "ο Σκανδαλιάρης υπουργός Τουρισμού, Διον. Λιβανός, που αρνείται να παραιτηθεί έχει στο χέρι τον Ανδρέα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ έχει τίτλο "Η Μιμή σε στιλ Θεοδώρας. Πέταξε με το φάλκον, προσήλθε τελευταία, παρέλαβε το χρυσό σταυρό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ έχει τίτλο "Η ενέδρα του εγκέλαδου". Αγωνία για την έξαρση: 356 ισχυροί σεισμοί φέτος.

    ΤΑ ΝΕΑ τιτλοφορούν το κύριο θέμα τους "ο Λαλιώτης καταγγέλλει τράπεζες ότι αρνούνται δάνεια στους σεισμοπαθείς".

    Η ΝΙΚΗ με τίτλο "Μαύρη αγορά μέσα στα συντρίμμια" γράφει ότι "το Αίγιο πλήττεται από την αισχροκέρδεια".

    [2] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "αυστηρή όσο και προειδοποιητική απάντηση στις συνεχιζόμενες άκρως προκλητικές δηλώσεις της ηγετικής τάξεως της Τουρκίας και ιδιαίτερα προς την Πρωθυπουργό Τανσού Τσιλέρ, που τελευταίως μέχρι και με πόλεμο απείλησε την χώρα μας, στην περίπτωση που προχωρήσει στην άσκηση του διεθνώς κατοχυρωμένου, νομίμου δικαιώματός της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, απηύθυνε από τα Γιάννενα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος. "Ο Ελληνικός λαός θα απαντήσει με γροθιά, όποτε προκληθεί", είπε, τονίζοντας στη συνέχεια ότι "οι εποχές είναι δύσκολες και η χώρα μας δέχεται απειλές από ένα κράτος το οποίο δεν σέβεται τους διεθνείς κανόνες και επιθυμεί να μπει στην Ευρώπη παραγνωρίζοντας τις αρχές, πάνω στις οποίες αυτή στηρίζεται".

    "Απάντηση γροθιά στις πολεμικές προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου" από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Μιλτιάδη Έβερτ και τον αρχηγό της ΠΟΛ.ΑΝ. Αντώνη Σαμαρά, θεωρεί τις δηλώσεις τους ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ο οποίος σημειώνει ότι "εσιώπησαν προκλητικά Παπανδρέου και Αριστερά". Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ακόμη τη δήλωση του κ. Στεφανόπουλου ότι " η Ελλάδα είναι και στα άρματα πρώτη αν χρειαστεί κι ελπίζω να μην χρειαστεί", οι Τούρκοι "δεν δικαιούνται να αυτοαποκαλούνται Ευρωπαίοι επειδή έχουν μόνο ένα κομμάτι Ευρώπης" καθώς και τους επαίνους του προς τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης "ο οποίος τονίζει τη συμπαράστασή του κάθε φορά στην εθνική προσπάθεια, η οποία απαιτεί να είμαστε ενωμένοι".

    "Σαφή προειδοποίηση προς την Τουρκία απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας", αναφέρει η ΑΥΡΙΑΝΗ.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "ο πολιτικός κόσμος απαντά με απόλυτη ομοψυχία στις προκλήσεις της Άγκυρας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ, έδωσε σκληρή απάντηση στην Άγκυρα από την Χίο και τα Ψαρρά όπου περιόδευσε το Σάββατο", ενώ η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "Στεφανόπουλος-Εβερτ και Παπούλιας" προειδοποιούν τους Τούρκους ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί τις απειλές τους.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Η Ελλάδα δεν αστειεύεται", γράφει ότι απηύθυναν "σκληρή προειδοποίηση στην Τουρκία για τα 12 μίλια μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ντεμιρέλ, Στεφανόπουλος-Εβερτ".

    [3] ΣΚΟΠΙΑ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "Ωμή παρέμβαση στη διαμάχη Ελλάδας-Σκοπίων επιχειρεί η αγγλική κυβέρνηση με δύο κινήσεις "κάτω από τη (διπλωματική) ζώνη". Η διευθύντρια Πολιτικών Υποθέσεων της αγγλικής πρεσβείας στην Αθήνα κ. Φιονα Μουρ, συναντήθηκε τις τελευταίες ημέρες με εκπροσώπους της "Μακεδονικής Κίνησης Βορείου Ελλάδος" (ΜΑΚΙΒΕ). Τα ακραία στελέχη της ΜΑΚΙΒΕ, που υποδέχθηκαν με μεγάλες τιμές την κ. Μουρ στην Αριδαία, είναι οι κύριοι εκφραστές της προπαγάνδας των Σκοπίων για την ύπαρξη δήθεν σλαβικής μειονότητας στη χώρα μας. Ισχυρίζονται ότι η μειονότητα αριθμεί δεκάδες χιλιάδες "Μακεδόνες της διασποράς" που έχουν σκοπιανή συνείδηση και καταπιέζονται αφόρητα από το Ελληνικό κράτος. Η κ. Μουρ αναμένεται να αποστείλει στο Λονδίνο μακροσκελή έκθεση, προτείνοντας στους προϊστάμενους της στο "Φόρειν Οφις", να πολλαπλασιάσουν τις πιέσεις τους στην Αθήνα για την επίλυση της διαφοράς με τα Σκόπια, με αιχμή την άρση του εμπάργκο. Σε σχετικό "κορέ" (εσωτερικό σήμα της Κοινότητας), που απεστάλη και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται πως η παραμονή του κ. Γκλιγκόροφ στην εξουσία είναι ζωτική για την σταθερότητα στα νότια Βαλκάνια".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "αύριο πιθανότατα ή μεθαύριο θα μεταβεί στη Ν. Υόρκη ο Σκοπιανός ΥΠ.ΕΞ. Στέβο Τσερβενκόφσκι για συνομιλίες με το μεσολαβητή Σάιρους Βανς παρά τις μέχρι τώρα σχετικές διαψεύσεις της κυβέρνησης Σκοπίων. Η είδηση δημοσιεύτηκε στην ημιεπίσημη εφημερίδα των Σκοπίων "Νόβα Μακεντόνια" η οποία απηχεί τις απόψεις του προέδρου Γκλιγκόροφ. Διπλωματικοί κύκλοι ωστόσο εκφράζουν απαισιοδοξία για τα αποτελέσματα των συνομιλιών, καθώς η σκοπιανή πλευρά, φέρεται μεν πρόθυμη να κλείσει τη διαφορά με την Ελλάδα, αρνείται όμως να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς πρότερη άρση των ελληνικών αντιμέτρων".

    [4] ΕΛΛΑΔΑ-ΣΥΡΙΑ

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφερόμενο στην επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Δαμασκό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γεράσιμος Αρσένης, γράφει ότι από τις συζητήσεις που είχε με τον ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μ. Τλάς "η Συρία ζητάει δυναμικότερο ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή". Η συζήτηση που είχαν εκτός από τα Βαλκάνια επικεντρώθηκε στο νέο δόγμα περί ενιαίου αμυντικού χώρου, Ελλάδα-Κύπρου, αλλά και στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Αρσένης επανέλαβε στην κυβέρνηση της Συρίας την πρόθεση της Ελλάδας να στείλει κυανόκρανους στα υψίπεδα του Γκολάν. Η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών εστιάζεται και στις στενότερες σχέσεις των πολεμικών αεροποριών των δύο χωρών εξασφαλίζοντας την αεροπορική κάλυψη της Κύπρου . Η Τουρκία, παρακολουθεί θορυβημένη την επίσκεψη Αρσένη στην Τουρκία. Στόχος της επίσκεψης είναι η Ελλάδα να μπορέσει να επανακτήσει τον ιστορικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου και να γίνει ένα σημαντικό κέντρο οικονομικών πρωτοβουλιών και αμυντικών συμφωνιών όπως ήταν πάντοτε ο ελληνισμός στην περιοχή.

    "Χαρακτηριστική, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ήταν η δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμύνης της Συρίας Μ. Τλάς που ανέφερε "συμφωνούμε για τις κινήσεις της Ελλάδα στην πρώην Γιουγκοσλαβία για την πολιτική λύση του προβλήματος αλλά πιστεύουμε ότι θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να ρίξει περισσότερο βάρος. Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει ακόμα δυνατά χαρτιά να παίξει στο χώρο της Βοσνίας.

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "η συνεργασία των δύο χωρών, που συμφωνήθηκε στον αμυντικό τομέα, περιλαμβάνει: Ανταλλαγή επισκέψεων αξιωματικών και συνεκπαίδευση. Συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών και καθιέρωση συχνής και τακτικής ανταλλαγής απόψεων για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και "γειτονιά μας". Σκοπός των συνομιλιών, όπως δήλωσε ο κ. Αρσένης είναι να δοθεί συγκεκριμένο περιεχόμενο στον τομέα της άμυνας στην ευρύτερη συνεργασία που συμφωνήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου στη Συρία.

    [5] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΙΝΤΕΝΟΦ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών κατά τη διήμερη επίσκεψη του Ζαν Βιντένοφ στην Αθήνα, θα επισφραγίσουν τη στενότερη συνεργασία Αθήνας και Σόφιας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι κύριοι Παπανδρέου και Βιντένοφ, στις σημερινές τους συνομιλίες θα ασχοληθούν με την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων , με βάση την επιτυχημένη διείσδυση στη Βουλγαρία Ελλήνων επιχειρηματιών και βεβαίως το θέμα της κατασκευής αγωγού ρωσικού πετρελαίου από τον Πύργο στην Αλεξανδρούπολη.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι στις συνομιλίες αναμένεται να επιβεβαιωθεί "η αναβάθμιση και η βελτίωση των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων . Δύο από τα θέματα τα οποία και οι δύο πλευρές θέλουν να τα κλείσουν, τα νερά του Νέστου και η διάνοιξη δύο νέων συνοριακών διόδων στη Θράκη, δεν φαίνεται να οδηγούνται σε συμφωνία. Θα εξεταστούν και θέματα που αφορούν τις σχέσεις Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, ενώ θα συζητηθούν και τα γενικότερα προβλήματα ασφάλειας στην περιοχή. Και οι δύο πλευρές αναμένεται να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, εξετάζοντας και πολλές εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμα για το όλο έργο".


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Monday, 19 June 1995 - 11:00:58