Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 26/06/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

AΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 26.6.95


PERIEXOMENA

  • [1] TITLOI EFHMERIDWN

  • [2] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

  • [3] ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ

  • [4] ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΛΑΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

  • [5] ΕΝΔΟΠΑΣΟΚΙΚΑ

  • [6] ΕΝΔΟΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ


  • [1] TITLOI EFHMERIDWN

    Aθήνα, Ελλάδα, 26/06/1995 (ΑΠΕ):

    Τα θέματα των διήμερων εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Κάνες, οι θέσεις που διατυπώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ενόψει της συνόδου, καθώς και οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία είναι τα θέματα που προβάλλονται στο σημερινό Τύπο. Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τρώνε τον Ανδρέα - Σημίτης: Θα είμαι ο διάδοχος".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Επιστολή - Διάβημα ομάδας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον Ανδρέα Παπανδρέου - Καταγγέλλουν τις δραστηριότητες και παρεμβάσεις της συζύγου του".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τους διέλυσε η Μιμή - Μετά το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση ετοιμάζεται να χρεοκοπήσει και τη χώρα".

    ΕΘΝΟΣ: "Πως θα διεκδικήσω την ηγεσία - Ο Κώστας Σημίτης μιλάει στο "Ε" για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ, τον Ανδρέα, τους "4" την κυβέρνηση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Οδηγίες Έβερτ προς τους φιλοβασιλικούς βουλευτές του: Ρίξτε ρύζι αλλά όχι την Ρηγίλλης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Πτώμα η κυβέρνηση. Δήλωση-βόμβα από τον Δημήτρη Τσοβόλα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: " Στα όρια της φτώχειας εννιά στα δέκα νοικοκυριά, σύμφωνα με έρευνα-καταπέλτη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πως θα τα βρείτε με την εφορία - Ολόκληρο το νομοσχέδιο για ένα εκατομμύριο υποθέσεις".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Κλιμακωτό ωράριο με 40 εξαιρέσεις - Πρόστιμο ένα εκατομμύριο δραχμές στους παραβάτες".

    ΝΙΚΗ: "Πάμε Συνδιάσκεψη - Αφήστε τα καμώματα - Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα βάλει στο τσεπάκι του σακακιού του όλα όσα διέτρεξαν από την Παρασκευή".

    [2] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

    Αρχίζουν σήμερα στις Κάνες οι διήμερες εργασίες της συνόδου Κορυφής των 15 ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την οποία θα εξεταστούν η εισαγωγή του κοινού Ευρωπαϊκού νομίσματος μέχρι το 1999, τα μεγάλα έργα, η οικονομική βοήθεια προς τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, η συνεργασία με τη Ρωσία και η κρίση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, γράφουν οι εφημερίδες. Μεταξύ άλλων θεμάτων η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι η φημολογούμενη γαλλική πρωτοβουλία του Ζακ Σιράκ για συγκεκριμένες προτάσεις και αποφάσεις για ενίσχυση με γενναία μέτρα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που φθάνουν τα 17 εκατομμύρια σε όλη την Ευρώπη, η ελληνική κυβέρνηση την βλέπει ιδιαίτερα θετικά. Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, προσθέτει η εφημερίδα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και πολλές οδηγούνται σε κλείσιμο. Το θέμα των μικρομεσαίων συζητήθηκε και χθες στη σύνοδο των Σοσιαλιστών, όπου υπήρξε μια ομοφωνία για τη στήριξη τέτοιων μέτρων. Αντίθετα, συνεχίζει η εφημερίδα, τυχόν επανεξέταση της διάθεσης των πόρων και των προτεραιοτήτων για τα δύο ευρωπαϊκά δίκτυα, ανησυχεί την ελληνική πλευρά, καθ'ότι ενδέχεται κάποιες χώρες να ζητήσουν αλλαγή των προτεραιοτήτων για τα μεγάλα έργα και ίσως να μην χρηματοδοτηθούν τα έργα για την Εγνατία και η ανακατασκευή του άξονα Πάτρας-Αθήνας- Θεσσαλονίκης.

    [3] ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ

    Πραγματοποιήθηκε χθες στις Κάνες η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, σημειώνουν οι εφημερίδες. Οι "σκληροί" προτάσσουν την ομοσπονδία έναντι των κοινωνικών προβλημάτων ενώ από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, επισημαίνει ότι πολυεθνικοί γίγαντες επηρεάζουν τις εξελίξεις, σημειώνουν η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, η ΝΙΚΗ, η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΤΑ ΝΕΑ και το ΕΘΝΟΣ. Την πρώτη τάση υποστηρίζουν οι Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί και Βέλγοι, προσθέτουν οι εφημερίδες. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζουν οι εφημερίδες, Σκανδιναβοί και Έλληνες προτιμούν στην ιεράρχηση να προηγηθεί η κοινωνική πολιτική. Πάντως οι σοσιαλιστές για μια ακόμη φορά επεσήμαναν τους κινδύνους που εγκυμονεί η αύξηση της ανεργίας. Πέρα από τις διαπιστώσεις και τις γενικόλογες παρατηρήσεις, προσθέτουν οι εφημερίδες δεν υπήρξαν συγκεκριμένες προτάσεις για να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι ορισμένοι πολυεθνικοί γίγαντες επηρεάζουν πολύ περισσότερο από τις κυβερνήσεις τις εξελίξεις μιας χώρας ή μιας ηπείρου. Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι "δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη σταθεροποίηση για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια (πληθωρισμό, ισοζύγιο πληρωμών κ.α.) και ν'ανοίξουμε μια κοινωνική πολιτική με όλη την έννοια της λέξης", εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσα στην τριετία "θα απογειωθούμε προς ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη". Τέλος επεσήμανε την ανάγκη για δραστικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας ενώ έκανε λόγο για ανακατανομή της ανταγωνιστικότητας και του κόστους. Το πλέον ενδιαφέρον σημείο που συνάντησε την ομοφωνία όλων των Σοσιαλιστών, είναι η κοινή στάση τους για το Βοσνιακό που ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής του είναι οι διαπραγματεύσεις και η συμφωνία.

    Ο Α. Παπανδρέου σημειώνει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ απέφυγε να κάνει έστω και μια αναφορά στα εθνικά μας θέματα.

    [4] ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΛΑΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

    Στις Κάνες συνεδρίασε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στις εργασίες του οποίου συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ, σημειώνουν οι εφημερίδες. Ο αρχηγός της ΝΔ, κάλυψε το πρωθυπουργικό κενό στις Κάνες και κάλεσε τη γαλλική προεδρία να παρέμβει στην τουρκική προκλητικότητα έναντι της χώρας μας με αφορμή τα 12 ναυτικά μίλια γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Ο κ. Έβερτ, σημειώνει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ κάλεσε τον πρωθυπουργό να θέσει στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το ζήτημα των τουρκικών απειλών. Δήλωσε μάλιστα, προσθέτει η εφημερίδα ότι στη συνάντηση που είχε ο κ. Έβερτ με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ερβέ Ντε Σαρέτ, έθεσε ευθέως το θέμα, λέγοντας πως είναι δυνατόν να μην παρεμβαίνει η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή το συμβούλιο υπουργών, όταν η Τουρκία απειλεί ένα κράτος-μέλος. Όσο η Τουρκία βλέπει ότι δεν ασχολείται η διεθνής κοινότητα, τότε θα γίνεται συνεχώς πιο προκλητική, πρόσθεσε ο κ. Έβερτ σημειώνει εφημερίδα. Ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η παντελής έλλειψη κοινής εξωτερικής πολιτικής που θα εξασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα των κρατών-μελών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί στο μέλλον να είναι ένας οικονομικός γίγας που παράλληλα θα είναι πολιτικός νάνος, πρόσθεσε ο κ. Εβερτ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ομοσπονδιακής προοπτικής της Ε.Ε., προσθέτει η εφημερίδα.

    Ενιαία γραμμή θέλει ο Έβερτ ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι "όφειλε" να καλέσει τα κόμματα και να χαράξει μια "ενιαία γραμμή" ενόψει της Συνόδου Κορυφής, προσθέτουν ΤΑ ΝΕΑ.

    [5] ΕΝΔΟΠΑΣΟΚΙΚΑ

    Θέμα των εφημερίδων αποτελούν η συνάντηση των τριών του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή της κ. Βάσως Παπανδρέου και των κυρίων Κώστα Σημίτη και Παρασκευά Αυγερινού (ο κ. Πάγκαλος απουσίαζε στη Τζιά) οι οποίοι άσκησαν κριτική για την επικείμενη Συνδιάσκεψη του Κινήματος, καθώς για για το ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της παραίτησης τόσο από το βουλευτικό αξίωμα όσο και από τη θέση του ως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος ο Στέφανος Τζουμάκας, σύμφωνα με συνέντευξή του στην Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Ο Πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου που ρωτήθηκε σχετικά στις Κάνες, διαμήνυσε ότι δεν ασχολήθηκε καθόλου με τη νέα συνάντηση των τριών, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για την ενδεχόμενη αποχώρηση του κ. Τζουμάκα, τον οποίο χαρακτήρισε "ικανό στέλεχος και αγωνιστή" εκφράζοντας παράλληλα την ευχή "να επανέλθει γρήγορα"στην πολιτική, σημειώνει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Ο κ. Παπανδρέου, πρόσθεσε ότι οι απόψεις του βουλευτή είναι σεβαστές και ότι θα συναντηθεί ξανά μαζί του μόλις επιστρέψει στην Αθήνα. Μεταξύ της 6ης και 8ης Ιουλίου στη Διάσκεψη του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Παπανδρέου θα κάνει τη χαρακτηριστική κίνηση: θα βάλει στο τσεπάκι του σακακιού του όλα όσα διέτρεξαν από την περασμένη Παρασκευή, σημειώνει η ΝΙΚΗ. Από τότε δηλαδή, προσθέτει η εφημερίδα, που ο υπουργός Βιομηχανίας προσκάλεσε στο γραφείο του για μεσημεριανό σάντουιτς τους Βάσω Παπανδρέου και Παρασκευά Αυγερινό. Αλλά και εκείνα που είπε ο Θεόδωρος Πάγκαλος για τα.... τρενάκια αλλά και ο Δημήτρης Τσοβόλας περί πτωμάτων. Ο Γιώργος Δασκαλάκης, προσθέτει η εφημερίδα, έχει ήδη χαρακτηρίσει τη νέα παραφιλολογία των αντιφρονούντων "ως καμώματα". Οι έχοντες νουν συστήνουν: Αφήστε τα καμώματα κι ελάτε να τα πείτε στη Συνδιάσκεψη".

    Ο Κώστας Σημίτης ανακοινώνει σήμερα ότι θα είναι υποψήφιος για τη διαδοχή, σημειώνει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, προσθέτοντας ότι ο Στέφανος Τζουμάκας παραιτείται σε μια εκδήλωση "αντίστασης στην παρακμή".

    Δριμύ κατηγορώ από Τζουμάκα, που δήλωσε ότι "τα παρατάω όλα" όπως γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. Οι τέσσερις καταγγέλλουν την κυβέρνηση για αναξιοπιστία και αναποτελεσματικότητα προσθέτει η εφημερίδα.

    Ξεσπαθώνουν οι δελφίνοι - και εκτός ελέγχου η κρίση στο ΠΑΣΟΚ προσθέτει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Ο Κώστας Σημίτης, γράφει το ΕΘΝΟΣ, μιλά στην εφημερίδα για το πως θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ενώ θέτει θέμα συντονισμού της κυβέρνησης. Επίσης αναφέρεται στον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και στην ομάδα των τεσσάρων.

    "Κλεφτοπόλεμος" στο ΠΑΣΟΚ καθώς πλησιάζει η Συνδιάσκεψη προσθέτουν ΤΑ ΝΕΑ, τα οποία αναφέρονται και στη γραπτή δήλωση του Στέφανου Τζουμάκα, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν έχει παραιτηθεί από κανένα αξίωμα.

    [6] ΕΝΔΟΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ

    Οι εφημερίδες ασχολούνται και με τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας και ειδικότερα με τις συναντήσεις που είχε ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, με το Σωτήρη Κούβελα και Παναγιώτη Τατούλη. Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε στην ΝΔ, κατά του προέδρου της Μιλτιάδη Έβερτ και των επιλογών του γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ. Στο χώρο των καταγγελιών και παραινέσεων στην ηγεσία του κόμματος εκτός από τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο, που κατηγόρησε ευθέως τον κ. Έβερτ ότι συμμετείχε στην "κάλυψη των σκανδάλων του Φλοίσβου και των ψηφιακών για να μην προκαλέσει τους "σκοτεινούς προστάτες", τον Σωτήρη Κούβελα που υπογράμμισε την έλλειψη ευθύνης απέναντι στο λαό, το Π. Τατούλη που καταλόγισε την έλλειψη δυναμικής και προοπτικής μπήκε και ο Γ. Βαρβιτσιώτης προσθέτει η εφημερίδα. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος δήλωσε με νόημα ότι η ΝΔ πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της και διαφοροποιήθηκε ουσιαστικά από τον πρόεδρο του κόμματος.

    Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφορικά με το θέμα που έχει προκληθεί από το γάμο του Παύλου, λέγοντας στους βουλευτές του "Ρίξτε ρύζι αλλά όχι την Ρηγίλλης".

    Δεκαπέντε βουλευτές της ΝΔ, ετοιμάζονται για το Λονδίνο, σημειώνει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Tuesday, 27 June 1995 - 09:56:55