Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 27/06/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 27/06/1995

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

  • [3] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [4] ΣΚΟΠΙΑ

  • [5] Ελλάδα - Κούρδοι

  • [6] ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [7] Συνάντηση Πατριάρχη - Πάπα

  • [8] Συνέντευξη Γκάλι


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 27/06/1995 (ΑΠΕ):

    Η ενέργεια του προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ να θέσει προς συζήτηση τις σχέσεις Ε.Ε. -Τουρκίας και το Σκοπιανό καθώς και οι εσωκομματικές δυσκολίες στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. θεσπίζουν στη δημοσιογραφία του σημερινού Τύπου.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ έχει τίτλο "Γύρνα πίσω Ανί-καννε! Εθνική ξεφτίλα στις Κάννες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ με τίτλο "Άρρωστη η Υγεία" δημοσιεύει τα αποτελέσματα έρευνας σύμφωνα με τα οποία έχουμε "29.000 θανάτους κάθε χρόνο μέσα στα θεραπευτήρια. 30-90 νεκρούς από ιατρικά λάθη και 134 αντί για 900 κρεβάτια της εντατικής".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "Παίζουν τα όργανα σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ απόντων των αρχηγών".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ με τίτλο "Κοράκια.... στο πτώμα του ΠΑΣΟΚ" γράφει ότι έχει ξεσπάσει "εμφύλιος δελφίνων που αυτοχρίζονται διάδοχοι".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ έχει τίτλο "Τζάμπολ στο ΠΑΣΟΚ για τη διαδοχή " και τονίζει ότι "Η συνέντευξη Σημίτη δρομολογεί εξελίξεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφερόμενη στο κύριο θέμα της στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι "Συνεχίζονται οι 'ανταρσίες' εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά καλεί τα στελέχη του Κινήματος να τα πουν "στον ίδιο όταν γυρίσει".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι ήταν ο Πρωθυπουργός "Φάντασμα στις Κάννες" ενώ είναι στο ΠΑΣΟΚ "σε πλήρη εξέλιξη κίνηση ανατροπής του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ έχει τίτλο "Θερινή έφοδος. Πάνω νοίκια και αξίες ακινήτων. Φωτιά στα τιμολόγια ΔΕΚΟ. Εκκαθαριστικά-φαρμάκι για μικρομεσαίους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο κύριο θέμα της αναφέρει ότι έχουν μετατραπεί οι φυλακές σε 'σούπερ-μάρκετ ηρωίνης' σύμφωνα με "επίσημη έκθεση που ρίχνει φως σε σημεία και τέρατα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι προκύπτουν "Ενδείξεις σκανδάλου στον ΟΤΕ" για τις ψηφιακές παροχές. "Ο Εισαγγελεύς κ. Ζορμπάς ζήτησε σύγκληση του Συμβουλίου Εφετών".

    Ο ΛΟΓΟΣ έχει τίτλο "Κομμάτια και θρύψαλα οι '4'. Σημίτης και Πάγκαλος 'σφάζονται' για την .... αρχηγία". Σφοδρή αντίδραση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που τους κατηγορεί για κινήσεις εντυπωσιασμού και θεάματος".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι ήταν "Με λάθη το 'πόθεν έσχες' 150 βουλευτών που επεστράφησαν για να διορθωθούν".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι μπαίνουν "Στο παιχνίδι και οι 40άρηδες και ανιχνεύουν το μέλλον τώρα στο ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Ψιλό γαζί με φανφάρες και "κεραυνούς". Ρεσιτάλ υποκρισίας, ενώ μαγειρεύονται νέα αντιλαϊκά μέτρα".

    [2] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    Επικρατικά είναι στο σύνολό τους τα δημοσιεύματα του σημερινού τύπου για την ενέργεια του προέδρου της Γαλλίας και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζακ Σιράκ να θέσει προς συζήτηση χωρίς προηγούμενη ενημέρωση την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ε.Ε. και το Σκοπιανό.

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι οι πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις του Γάλλου προέδρου του προεδρεύοντος της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης Ζακ Σιράκ προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος σε αρκετά σκληρή και έξω από διπλωματικούς ελιγμούς γλώσσα, κατάγγειλε τη γαλλική προεδρία για κινήσεις σκοπιμότητας πίσω από την πλάτη της ελληνικής κυβέρνησης, εναρμόνισή της με τις παράνομες και ανθελληνικές αξιώσεις της 'Άγκυρας και των Σκοπίων και εγκατάλειψη κάθε έννοιας κοινοτικής αλληλεγγύης. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα γαλλικό αιφνιδιασμό που για πρώτη φορά επιχειρείται στα χρονικά της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι "ο Α. Παπανδρέου αντέδρασε οργισμένος. "Απορώ για τη στυγνότητα σας", είπε. "Η Τουρκία είναι η χώρα που παραβιάζει με βαναυσότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα, προκαλεί διαρκώς την Ελλάδα και κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου". Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει τη συμμετοχή της 'Άγκυρας σε σύνοδο κορυφής υπό τις παρούσες συνθήκες. Ο Σιράκ απάντησε ότι γνωρίζει τα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά θεωρεί σημαντικό για την Ευρώπη το στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας. Ο Γκονζάλες συμπλήρωσε ότι ως πρόεδρος της Ε.Ε. το επόμενο εξάμηνο θα καλέσει την Τσιλέρ σε τετ-α-τετ συνομιλία πριν προτείνει οτιδήποτε άλλο. Ο Γερμανός καγκελάριος Κολ υπεραμύνθηκε των θέσεων Σιράκ-Γκονζάλες υπέρ της Τουρκίας ενώ οι υπόλοιποι εταίροι παρακολουθούσαν τη σύγκρουση ουδέτερα. Θέμα Σκοπίων δεν ετέθη παρά την αντίθετη επιθυμία του Σιράκ, ο οποίος είχε δεσμευτεί - κατά πληροφορίες - στον Γκλιγκόροφ".

    Τα ΝΕΑ τονίζουν ότι "για τις γαλλικές θέσεις, που ουσιαστικά παρενέβαιναν στην εξέλιξη της δικαστικής εκκρεμότητας για το εμπάργκο της Ελλάδας κατά των Σκοπίων, χαρακτηρίζοντας το "μη σύμφωνο με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο", προϊδέασε η εκπρόσωπος Τύπου του Γάλλου προέδρου κ. Κατρίν Κολονά. Η οποία, μάλιστα, είπε ότι οι θέσεις του κ. Σιράκ για το Σκοπιανό ναι μεν θα τεθούν στην Σύνοδο, έχουν όμως άμεσο παραλήπτη τον 'Έλληνα πρωθυπουργό. Στην παρέμβαση του ο πρωθυπουργός κ. Α. Παπανδρέου, όπως έλεγαν κύκλοι της ελληνικής αντιπροσωπείας, επρόκειτο να θέσει θέμα διασφάλισης των ελληνικών συνόρων, ως ευρωπαϊκών συνόρων, ιδιαίτερα απέναντι στις τουρκικές απειλές για πόλεμο, στην περίπτωση που η Αθήνα ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών υδάτων της σε 12 μίλια. Η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές προς κάθε πλευρά, όπως και χθες, ότι το θέμα της Τουρκίας δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά θέμα της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης. Το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο έχει θέσει θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνταγματικών αλλαγών. Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσονται και άλλα θέματα καταπάτησης του διεθνούς δικαίου, π.χ. Κυπριακό, Κουρδικό".

    'Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Τύπου Τηλ. Χυτήρης δεν προϋπήρξε ενημέρωση της ελληνικής αντιπροσωπείας η οποία όμως δεν αιφνιδιάστηκε δεδομένου ότι ήταν γνωστές οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο Σιράκ έναντι της Τσιλέρ και του Γκλιγκόροφ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ο κ. Χυτήρης θα έθετε ούτως 'η άλλως από μόνος του τα θέματα αυτά στους ομολόγους του, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ.

    Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ "ο Ζ. Σιράκ στη σχετική αναφορά του επρόκειτο να 'χαιρετίσει' την έγκριση της Τελωνειακής 'Ένωσης σημειώνοντας και τη θετική συμβολή της Ελλάδας, ενώ στην αναφορά του στην ΠΓΔΜ ο κ. Ζ. Σιράκ αναμενόταν να υπογραμμίσει την ανάγκη 'σταθερότητας' στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και στην κατεύθυνση αυτή ξένοι διπλωμάτες σχολίαζαν πως 'δεν θα εκπλήσσονταν' αν διατύπωνε την αντίθεσή του στο ελληνικό εμπάργκο - όπως εξάλλου εμμέσως έκανε χθες και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Κλ. Χενς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου"

    "Διπλωματικοί κύκλοι", αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "υποστήριζαν χθες βράδυ ότι με την κίνησή του αυτή ο Γάλλος πρόεδρος κ. Σιράκ θέλει να αφήσει στην "επικαιρότητα", τα δύο θέματα, ώστε να συνεχίσει κάποιες πρωτοβουλίες η επερχόμενη ισπανική προεδρία".

    Σε "πρωτοφανή ταπείνωση, συνέπεια της αποτυχημένης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου" αναφέρεται ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνοντας ότι "καμία χώρα πρόεδρος της 'Ένωσης δεν είχε διανοηθεί στο παρελθόν να παραβιάσει με τόσο εξόφθαλμο τρόπο την κοινοτική αλληλεγγύη. Ο αιφνιδιασμός Σιράκ αποσκοπεί στην απομόνωση της Ελλάδας και στην προώθηση των Γαλλικών κυρίως οικονομικών συμφερόντων στα Σκόπια και την Τουρκία.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι ο Ζακ Σιράκ "έπιασε στον ύπνο" την ελληνική αντιπροσωπεία και χαρακτηρίζει τη στάση των εταίρων μας, όπως και η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "Βατερλό" της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής". Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ακόμη ότι "οι ευρωπαίοι ηγέτες άδειασαν τον Ανδρέα υιοθετώντας πρωτοφανείς φιλοτουρκικές θέσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι διαπιστώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι "απομονωμένη" σε ευρωπαϊκό επίπεδο αφού αποδεικνύεται ότι η κ. Τσιλέρ και ο κ. Γκλιγκόροφ έχουν πετύχει να μεταβληθούν σε καλύτερους συνομιλητές με την Ευρώπη απ ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ με τίτλο "ναυάγιο Ανδρέα στις Κάννες" γράφει ότι τον πρωθυπουργό κατέλαβε πανικός όταν ο Σιράκ αιφνιδίασε με την πρωτοβουλία του για το Σκοπιανό και την Τουρκία.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "το καθεστώς των πιέσεων ήταν στην ημερήσια διάταξη στη Σύνοδο Κορυφής των Κανών" και η αιφνιδιαστική κίνηση του Γάλλου προέδρου προκάλεσε αμηχανία την ελληνική αντιπροσωπεία που εντείνεται καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η γαλλική προεδρία ζήτησε από τους υπόλοιπους εταίρους να ασκηθούν πιέσεις στην Ελλάδα για άρση του εμπάργκο κατά των Σκοπίων.

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "οι πιέσεις ήταν αναμενόμενες καθώς η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών χαρακτηρίζει το εμπάργκο αντίθετο στο κοινοτικό δίκαιο. Η θετική εισαγγελία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποχρεώνει ουσιαστικά τους εταίρους να πιέσουν τις καταστάσεις κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών του Ευρωδικαστηρίου".

    [3] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το σύνολο του σημερινού τύπου αναφέρεται στις προκλητικές δηλώσεις που έκανε χθες φθάνοντας στα κατεχόμενα της Κύπρου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ερντάλ Ινονού. Ο Τούρκος αξιωματούχος ισχυρίσθηκε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να συνάψει συμφωνία στην οποία δεν μετέχουν από κοινού η Ελλάδα και η Τουρκία γεγονός που αποκλείει την είσοδο της στην Ε.Ε. και επανέλαβε τις γνωστές απειλές ότι στην περίπτωση που η Κύπρος γίνει δεκτή ως πλήρες μέλος τα κατεχόμενα θα ενσωματωθούν συνολικά στην Τουρκία. Μετά την συνάντηση του με τον Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι η ασφάλεια της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" είναι τόσο καλά διασφαλισμένη όσο και της Τουρκίας γιαυτό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου στις Κάννες όπου "η Κύπρος συμμετέχει πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στο πλαίσιο του διαρθρωμένου προενταξιακού διαλόγου τόνισε ότι "ο δρόμος για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. άρχισε να ανοίγει, οι δυσκολίες που υπάρχουν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με την στενή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου και δεν λαμβάνει υπόψη του την τουρκική προκλητικότητα για την ένταξη της Κύπρου. Στο μεταξύ η Κυπριακή Κυβέρνηση προέβη χθες σε έντονα διαβήματα διαμαρτυρίας προς τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη συνέχιση των οχυρωματικών εργασιών που κάνουν οι κατοχικές δυνάμεις στο τείχος της Πύλης Πάφου που δημιουργούν νέα δεδομένα στην επιθετική διάταξή τους στο κέντρο της Λευκωσίας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "οι ΗΠΑ και η Βρετανία δεν συμμερίζονται την εκτίμηση του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. ότι οι συνομιλίες του Λονδίνου απέτυχαν. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΡΙΚ, οι αμερικανοβρετανοί πιστεύουν ότι η ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή ένωση θα ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα ανασφάλειας που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους, αλλά θα δημιουργήσει αίσθημα ανασφάλειας στους Τουρκοκύπριους. Ιδιαίτερα αν μέχρι τότε επιτευχθεί και λύση που να προνοεί αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα Κατεχόμενα. Η αντιπρόταση της κυβέρνησης, για την αποστρατιωτικοποίηση αποβλέπει στην υπέρβαση του εμποδίου, η οποία θα επιτευχθεί, αν η τουρκική πλευρά ανταποκριθεί θετικά".

    [4] ΣΚΟΠΙΑ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε ανταπόκριση της από τα Σκόπια γράφει ότι ο υπουργός των εξωτερικών τους Στέβο Τσερβενκόφσκι που επέστρεψε χθες από Νέα Υόρκη δήλωσε ότι καμία συμφωνία δεν επιτεύχθη στην συνομιλία που είχε με τον διαμεσολαβητή Σάιρους Βανς με τον οποίο όμως θα έχει και νέα συνάντηση τον ερχόμενο μήνα κάπου στην Ευρώπη. Ξένοι παρατηρητές στα Σκόπια υποστηρίζουν ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα στη Ν. Υόρκη από τον Σάιρους Βανς με την ελληνική και τη σκοπιανή πλευρά ήταν καθαρά "τεχνικού" χαρακτήρα και συγκεκριμένα αποσκοπούσαν στην εξεύρεση μιας φόρμουλας για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων βημάτων και από τις δύο πλευρές, χωρίς όμως καμία από αυτές να εκτεθεί στο εσωτερικό της χώρας της.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "ως το τέλος του 1995 θα ιδιωτικοποιηθεί η 'μισή οικονομία' των Σκοπίων και οι υπεύθυνοι Σκοπιανοί αξιωματούχοι προσδοκούν ότι οι 'Έλληνες επιχειρηματίες θα προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις, ιδιαίτερα αν αρθεί ή ανασταλεί το εμπάργκο. Ο Σκοπιανός υπουργός Οικονομικών κ. Ρίστο Ιβάνοφ εκτιμά ότι σήμερα, παρά το εμπάργκο, οι εμπορικές συναλλαγές Σκοπίων-Ελλάδας ίσως ξεπερνούν ετησίως τα 20 εκατ. δολ. που είναι περίπου στο εάν τρίτο των συναλλαγών του τελευταίου προ εμπάργκο έτους (1993).

    [5] Ελλάδα - Κούρδοι

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει "αντιπροσωπεία του εξόριστου Κοινοβουλίου του Κουρδιστάν με επικεφαλής των πρόεδρο του κ. Γιασάρ Καγιά έφτασε χθες στην Αθήνα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη καθώς και με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους όλων των κομμάτων".

    [6] ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Γκλιγκόροφ-Ζέλεφ-Μπερίσα αποφασίζουν για τα Βαλκάνια ερήμην της Ελλάδας" γράφει ότι σύμφωνα με χθεσινή εκπομπή της B.B.C. στην αλβανική γλώσσα επίκειται συνάντηση των τριών εντός των επομένων ημερών στην Αχρίδα για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην ευρύτερη βαλκανική και τους τρόπους ενίσχυσης των επαφών τους με τη δυτική Ευρώπη. Δεν έχει απαντήσει ακόμα για τη συμμετοχή του ο Αλβανός πρόεδρος Σαλί Μπερίσα ενώ η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί".

    [7] Συνάντηση Πατριάρχη - Πάπα

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει "με ειλικρίνεια προθέσεων, αλλά και έντονες επιφυλάξεις, συναντάται σήμερα στο Βατικανό ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β'. Ο Πατριάρχης θα παραστεί στην πανηγυρική λειτουργία, που θα τελεσθεί στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου, χωρίς να "συλλειτουργήσει", όπως ανακριβώς γράφτηκε σε ορισμένες εφημερίδες. Η αναβίωση της Ουνίας και οι προσπάθειες του Βατικανού να προσηλυτίσει πιστούς των κανονικών Ορθοδόξων Εκκλησιών καταδικάστηκαν στην ιστορική συνάντηση, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, όλων των Πατριαρχών και Προκαθημένων των αυτοκέφαλων Εκκλησιών".

    [8] Συνέντευξη Γκάλι

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και το ΕΘΝΟΣ δημοσιεύουν συνεντεύξεις του Γ.Γ. των ΗΝ. Εθνών κ. Μπούτρος Γκάλι, στις οποίες αναφέρεται στο Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Σκοπιανό και τις εξελίξεις στη Βοσνία. Ο κ. Γκάλι προσφέρεται να μεσολαβήσει για τις διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας και πιστεύει ότι οι δύο χώρες πρέπει να επιλύσουν τα προβλήματα τους με απευθείας επαφή και άμεσες διαπραγματεύσεις. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τονίζει ότι δεν εστερνίζεται καθόλου την άποψη ότι για τα 12 μίλια θα έχουμε πόλεμο στο Αιγαίο υπογραμμίζοντας ότι οι δυο χώρες θα βρουν μια ειρηνική λύση όπως έκαναν και στο παρελθόν.

    Για το Σκοπιανό θεωρεί ότι η Ελλάδα και τα Σκόπια πρέπει να συνεργαστούν επειδή συμφέρει και στις δύο χώρες και χαρακτηρίζει τις ελληνοσκοπιανές διαφορές "μια κλασική διαμάχη" που δεν μπορεί να επιλυθεί μέσα σε μερικούς μήνες. Ακόμη τονίζει ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ο Σαϊρους Βανς στην πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί του ήταν αισιόδοξος και σκοπεύει να συνεχίσει μέχρι τέλους, μέχρι να βρεθεί μια τελική λύση στο πρόβλημα. Ο κ. Γκάλι αρνείται ότι έχει θέσει χρονοδιάγραμμα στις δύο πλευρές και υπογραμμίζει ότι έχει οδηγίες από το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεχίσει την διαπραγμάτευση.

    Για το Κυπριακό υπογραμμίζει την ανάγκη απευθείας συνομιλιών, καλεί τα ενδιαφερόμενα μέλη να επιδείξουν πολιτική βούληση, τονίζει ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έχουν τη βούληση να πουν "αυτή είναι η λύση και πρέπει να την αποδεχθείτε" σημειώνοντας ότι λύση θα υπάρξει μόνο εάν γίνει αποδεκτή και από τα δύο μέρη, υπογραμμίζει την ανάγκη οι νέες γενιές να αρχίσουν να έχουν άμεση επαφή στην πόλη των Βαροσίων επαναλαμβάνει ότι πρέπει να επαναλειτουργήσει το διεθνές αεροδρόμιο της Λευκωσίας και να συνεργαστούν στον οικονομικό τομέα οι δύο κοινότητες".


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Tuesday, 27 June 1995 - 11:13:22