Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 30/06/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 30.6.95

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [3] ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.

  • [4] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [5] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ-ΠΑΠΑ

  • [6] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ

  • [7] ΕΛΛΑΔΑ - ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

  • [8] ΗΠΑ - ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [9] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 30/06/1995 (ΑΠΕ):

    Η σύλληψη υπόπτων για τη ληστεία στο νοσοκομείο της Νίκαιας, οι συλλήψεις τεσσάρων γιατρών και ενός δικηγόρου για την ανακάλυψη σε γραφεία ινστιτούτου ομοιοπαθητικής οπλοστασίου και μεγάλου χρηματικού ποσού, οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς για τη στάση της Γαλλίας στο συμβούλιο των Κανών και το Κυπριακό, είναι από τα βασικά θέματα των εφημερίδων του σημερινού Τύπου.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εξιχνιάζεται η ληστεία στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Ο Μαρίνος "φονιάς" του ταμία. Κι άλλα χτυπήματα για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Θυμάμαι το δικό μου γάμο. Δεν αμφισβητώ την κυριαρχική βούληση του λαού".

    Η ΑΥΓΗ: "Ονειρα δεμένα στο μουράγιο. Συνεχίζεται η απεργία στα πλοία και το Σαββατοκύριακο".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εμφύλιος στην Εκάλη. Αγριος καυγάς Ανδρέα-Μιμής για τον Παπούλια".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ: "Προίκα το Τατόι στον τέως. Πρωτοφανής απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Υπερβαίνει σήμερα τα δύο χρόνια η Πολιτική Ανοιξη. Κερδισμένη από την "υπέρβασή" της ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αντρο τρομοκρατίας ινστιτούτο ερευνών και εφαρμογών ομοιοπαθητικής. Ινδός ο αρχηγός, δάσκαλος θρησκευτικής αίρεσης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φόρος και στα παπάκια. Κόβονται 600 απαλλαγές. Δεκαπέντε τοις εκατό χαράτσι στα ομόλογα. Ξαναχτυπά ο Φ.Α.Π., διαγράφονται οι παροχές στις Δ.Ε.Κ.Ο.".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Θρίλερ με Μαρίνο. 'Κατηγορώ' από αστυνομία για το φόνο στο Κρατικό Νικαίας. Κρατούνται πέντε, οι τρεις δραπέτες, ψάχνουν και για άλλους δύο".

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Θα αυξηθούν τα νοσήλια νοσοκομείων. Θα υπερδιπλασιαστούν με ταυτόχρονη ενίσχυση των Ασφαλιστικών Ταμείων".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Φεύγουν οι 'Φιλέλληνες'. Με εντολή του Ανδρέα απομακρύνονται οι διπλωμάτες που προσκυνούν αλλού. Αποφασισμένος ο Πρωθυπουργός να τηρηθεί εθνική πολιτική".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Διέλυσαν δύο ένοπλες συμμορίες. Μέλη ληστές και γιατροί-δικηγόροι".

    Η ΝΙΚΗ: "Ντροπή. Ικέτες στο γάμο οι αυλόδουλοι του Εβερτ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εδεσαν τα πλοία από τη ναυτεργατική απεργία".

    [2] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    "Καλή κατάληξη" είχε η πυρκαγιά που μαίνεται ακόμη στον Πενταδάκτυλο, σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αφού προκάλεσε την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στην Κύπρο", γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ. Μιλώντας μετά από επίσκεψη του Ντεμιρέλ στη Λάπηθο, όπου πήγε να δει τον χώρο που ξέσπασε η πυρκαγιά, ο Ντενκτάς είπε ότι η παρουσία του Ντεμιρέλ στα κατεχόμενα απέδειξε για μια ακόμη φορά, τόσο στους Τουρκοκύπριους όσο και στη διεθνή κοινότητα, ότι η Τουρκία βρίσκεται στο πλευρό του ψευδοκράτους. Μετά τις δηλώσεις τους, Ντεμιρέλ και Ντενκτάς πραγματοποίησαν ημίωρη συνάντηση στην κατεχόμενη Λευκωσία. Στη συνέχεια ο Ντεμιρέλ αναχώρησε για την Αγκυρα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ όπως και οι άλλες εφημερίδες αναφέρουν ότι "σε κρανίου τόπο" έχει μετατραπεί ο κατεχόμενος Πενταδάκτυλος, καθώς η πύρινη λαίλαπα συνέχισε και χθες να κατακαίει την οροσειρά, για τρίτη μέρα. Οι κατοχικές αρχές αρνούνται επίμονα να δεχτούν τη βοήθεια των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας για κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ο πρόεδρος Κληρίδης απέστειλε επιστολή προς τον Ραούφ Ντενκτάς με την οποία προτείνεται βοήθεια για την κατάσβεση της φωτιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ρ.Ι.Κ., στην επιστολή ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης απευθύνεται στον Ραούφ Ντενκτάς ως Κύπριος προς κύπριο και του τονίζει ότι "πρέπει να σώσουμε το νησί μας από την καταστροφή". Ο Ραούφ Ντενκτάς, με εύσχημο τρόπο, απέρριψε την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης, λέγοντας ότι χρειάζονται, δήθεν ελικόπτερα και αεροπλάνα. Στη νότια πλευρά του Πενταδάκτυλου, οι φλόγες είχαν φθάσει σε μικρή απόσταση από το Τουρκοκρατούμενο μοναστήρι του Αγίου Χρυσοστόμου και την κατεχόμενη Κυθρέα, απ'όπου έχουν απομακρυνθεί οι κάτοικοι. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακές πληροφορίες, έχουν καεί σπίτια σε 14 κατεχόμενα ελληνοκυπριακά χωριά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφουν ότι "το Κυπριακό θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει ο ΓΓ του Ο.Η.Ε. Μπούτρος Γκάλι, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και την Αγκυρα στις αρχές Ιουλίου. Στην Αθήνα πρώτο σταθμό της περιοδείας του, ο κ. Γκάλι αναμένεται στις 10 Ιουλίου.

    Η ΑΥΓΗ σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες αναφέρεται στις δηλώσεις του αρμόδιου για τις εξωτερικές σχέσεις Ολλανδού επιτρόπου Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, στις οποίες επανέλαβε παλαιότερη δημόσια δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία η Κύπρος δεν μπορεί να είναι αιωνίως όμηρος της τουρκικής απροθυμίας για λύση του εσωτερικού πολιτικού προβλήματός της, και πρόβλεψε ότι το Κυπριακό θα λυθεί μέσα στα δύο με τρία επόμενα χρόνια, διότι -εξήγησε ο ίδιος- αυτό είναι κάτι που το θέλει και η Τουρκία, αρκεί να τη βοηθήσουμε να προχωρήσει προς τον εκδημοκρατισμό της".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σε ανταπόκρισή της από τη Βόννη, αναφέρεται σε δηλώσεις του διευθυντή Ευρωπαϊκών υποθέσεων του γερμανικού υπουργείου των Εξωτερικών, Μπέρχαρντ Τσέπτερ, ο οποίος δήλωσε ότι "η Τελωνειακή Ενωση της Τουρκίας με την Ε.Ε. και η συμφωνία για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των συνομιλιών για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. "ήταν ενιαίο πακέτο". Ο Γερμανός διπλωμάτης που επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο, είχε συνομιλίες και με τον κ. Ντενκτάς είπε ακόμη "χωρίς μια πολιτική λύση του Κυπριακού, θα είναι αδύνατη η ένταξη του νησιού στην Ενωση, επικαλούμενος την αδυναμία εφαρμογής των "τριών ελευθεριών" αλλά και τις αντιρρήσεις της Τουρκίας. Ακόμη ζήτησε να πάψει ο Ντενκτάς να εμποδίζει την εφαρμογή των κοινοτικών πολιτικών στο βόρειο τμήμα του νησιού. Αυτό θα γίνεται "με την έγκριση της νόμιμης κυβέρνησης στη Λευκωσία, κάτι που καταστήσαμε σαφές στον κ. Ντενκτάς", κατέληξε.

    [3] ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ όπως και οι άλλες εφημερίδες τονίζουν ότι "ιδιαίτερα σκληρός για την πολιτική της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία ήταν σε χθεσινή του δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠ.ΕΞ Κων/νος Μπίκας. Αφού χαρακτηρίζει τη Σιρακική θεώρηση του περιφερειακού ρόλου της Τουρκίας κυνική, επικίνδυνη και απλουστευτική, ο κ. Μπίκας επικρίνει τη Δύση για "πολιτική κατευνασμού" απέναντι στην Τουρκία που θυμίζει τη λογική Τσαμπερλάϊν απέναντι στη ναζιστική Γερμανία. Ο κ. Μπίκας κάνει μνεία των γνωστών εκθέσεων Κούκο, Ρόντλεϊ και Διεθνούς Αμνηστίας για συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και επισημαίνει ότι "αν δοθεί το πράσινο φως στην Αγκυρα, να κυκλοφορεί στην Ευρώπη, αυτό σημαίνει πράσινο φως στους δολοφόνους της Δημοκρατίας".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "η επιθετική ελληνική συμπεριφορά που φαίνεται να προκρίνεται έναντι των εταίρων δεν μπορεί να κρύψει τη γενικότερη ανησυχία τόσο για τις τύχες της Τελωνειακής Ενωσης με την Τουρκία, όσο και για το Σκοπιανό, καθώς και για τις σχέσεις της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηδη πέφτουν οι τόνοι του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ισπανού πρωθυπουργού Φ. Γκονζάλεθ, ο οποίος, όπως διεμηνύθη δια της διπλωματικής οδού στην Αθήνα - εμφανίζεται "έκπληκτος" για τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς. Διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν πως τα περιθώρια στην ελληνική πλευρά, τουλάχιστον όσον αφορά την Τελωνειακή Ενωση με την Τουρκία, είναι πραγματικά μικρά, καθώς οι ελπίδες εναποτίθενται στο Ευρωκοινοβούλιο. Το ελληνικό υπουργείο σχεδιάζει "εκστρατεία" για να μην ψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο την Τελωνειακή Ενωση".

    Η ΑΥΓΗ επικρίνει τον εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τις χθεσινές του δηλώσεις τις οποίες χαρακτηρίζει "ασυνάρτητες ιστορικές αναλογίες". Επίσης, αναφέρεται στη δήλωση του αρμόδιου για τις εξωτερικές σχέσεις Ολλανδού Επιτρόπου Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ότι "επιμένει στην άποψη πως η Τουρκία πρέπει να υποστηριχθεί στην προσπάθειά της για εκδημοκρατισμό καθώς και για την υλοποίηση της τελωνειακής ένωσης από την 1η Ιανουαρίου 1996. Ο Ολλανδός επίτροπος είπε ακόμη ότι "διαφωνεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θέλει να παρεμποδίσει την τελωνειακή Ενωση Τουρκίας - Ε.Ε., αν δεν απελευθερωθούν προηγουμένως φυλακισμένοι Κούρδοι βουλευτές, ενώ χαρακτήρισε το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Νέο 'άδειασμα' από τη Γαλλία", γράφει ότι "η γαλλική κυβέρνηση έδωσε ένα ακόμη χτύπημα στην ετοιμόρροπη ελληνική κυβέρνηση. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ερβέ Ντε Σαρέτ δήλωσε ότι "πρέπει να συνειδητοποιήσουμε κατ'αρχήν ότι η Τουρκία προορίζεται να γίνει ένας πραγματικό εταίρος μας", ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς του Πρωθυπουργού για νέο διευθυντήριο στην Ευρώπη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, αλλά είναι φυσικά τα κράτη μέλη να μπορούν να πουν σε έναν εταίρο, φιλικά και καθαρά, πως υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να βρεθεί μια λύση".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "ο Ανδρέας εξαφανίστηκε μετά το ναυάγιο στις Κάνες".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "η Τουρκία απειλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι αν δεν προχωρήσει δια της ψήφου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην κύρωση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης, τότε η Αγκυρα θα απομακρυνθεί οριστικά από την Ευρώπη. Αυτή ήταν η επωδός των εκπροσώπων της Τουρκίας στο "φόρουμ" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βόννη για τη νέα μεσογειακή πολιτική της Ενωσης. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, Ολικ Οζιλκέρ, επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της 'Κ' της περασμένης Κυριακής, το οποίο αναφερόταν στις προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικής της τελωνειακής ένωσης λύσης για την Τουρκία. "Αν το Ευρωκοινοβούλιο μας πει όχι, τότε πως θα είναι δυνατόν η Ενωση να βρίσκεται σε διάλογο μαζί μας και να μας επηρεάζει στο Κυπριακό, στις διαφορές μας με την Ελλάδα και το Κουρδικό", είπε ο Τούρκος διπλωμάτης".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , Κωστή Στεφανόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τ' αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Κάνες, προτίθεται να ενημερώσει και τους αρχηγούς των κομμάτων εφ'όσον το ζητήσουν. Σε διαφορετική περίπτωση όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση θ' αναλάβει την πρωτοβουλία ενημέρωσης, η οποία πιθανότητα να μην είναι σε πρωθυπουργικό επίπεδο. Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης πάντως αυτή την περίοδο εντάσσεται και η σύσταση της εθνικής δικομματικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε αυστηρή εντολή ν' απομακρυνθούν όλοι εκείνοι οι... φιλέλληνες διπλωμάτες, που "προσκυνούν αλλού" μετά την ανύπαρκτη αλλά και 'περίεργη' ενημέρωση που έκανε το 'αμαρτωλό σώμα' του ΥΠ.ΕΞ στην πολιτική ηγεσία για τις φιλοτουρκικές παρεμβάσεις, γάλλων και ισπανών στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των Κανών. Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος για την απαρέγκλιτη τήρηση της εθνικής πολιτικής".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν "ενδεικτική του κλίματος τρομοκρατίας που επικρατεί στην Τουρκία και του 'σεβασμού' που επιδεικνύει η Αγκυρα στις διεθνείς της σχέσεις, είναι η προπηλάκιση που υπέστη στο αεροδρόμιο της τουρκικής πρωτεύουσας ο κ. Στ. Πιτσιόρλας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, από τους γνωστούς-αγνώστους που τον παρακολουθούσαν σε 24ωρη βάση.

    [4] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "Επιστολή στους Προέδρους των Κοινοβουλίων των Ευρωπαϊκών χωρών στην οποία καταγράφει την τουρκική προκλητικότητα και το καθεστώς βίας που επικρατεί στην Τουρκία, απέστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης".

    Στην "επιστολή-χαστούκι" ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, απαντά στις κατηγορίες του Τούρκου ομολόγου του για την πρόσφατη συνάντηση πέντε Ελλήνων βουλευτών με τον ηγέτη των Κούρδων Οτσαλάν. Ο κ. Κακλαμάνης τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν ένα κοινοβούλιο δημοκρατικής χώρας να ελέγξει προσωπικά ταξίδια στο εξωτερικό, οποιονδήποτε μελών του, καθώς και τα πρόσωπα που θα συναντήσουν, επισημαίνοντας ότι "στην Τουρκία επικρατούν άλλες κοινοβουλευτικές αρχές", υπενθυμίζοντας τη βίαιη διάλυση ενός κοινοβουλευτικού κόμματος, τη φυλάκιση Κούρδων βουλευτών και την πρόσφατη καθύβριση τριών ευρωβουλευτών γυναικών, από αξιωματούχο της τουρκικής κυβέρνησης με το χαρακτηρισμό "πόρνες". Ο κ. Κακλαμάνης υπενθυμίζει επίσης την πρόσφατη εξουσιοδότηση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης προς την κυβέρνηση της Αγκυρας για χρήση στρατιωτικών μέτρων στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια".

    [5] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ-ΠΑΠΑ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ όπως και ο υπόλοιπος τύπος αναφέρουν ότι "ιστορικές στιγμές έζησαν όσοι βρέθηκαν χθες στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Η μνήμη των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου τιμήθηκε με τον "εναγκαλισμό" της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με μια σκηνή που θα μείνει στην Ιστορία. Τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να ευλογούν από κοινού τους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί κάτω απ'τον εξώστη του Αγίου Πέτρου..."

    Η ΑΥΓΗ με τίτλο "ιστορική συλλειτουργία", γράφει ότι "ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Πάπας Ιωάννης Παύλος ο ΙΙ, σε μια συμβολική χειρονομία τους που εκφράζει την επιθυμία για εκκλησιαστική προσέγγιση συλλειτούργησαν χθες στον ναό του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη".

    [6] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι η Βουλή των αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αποφάσισε χθες, την περικοπή της αμερικανικής βουλής προς την Τουρκία, η οποία έκανε δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής κ. Τζον Πόρτερ. Με βάση την συγκεκριμένη απόφαση η βοήθεια περικόπτεται κατά περισσότερο από 50% καθώς μειώνεται από τα 46 στα 25 εκ. δολάρια. Περισσότερο από 25 μέλη της Βουλής που πήραν το λόγο στη συνεδρίαση τόνισαν τα οφέλη που η τροπολογία θα έχει καθώς συνδέει την εξωτερική βοήθεια στην Τουρκία μ την προσήλωσή της στα ανθρώπινα δικαιώματα και την απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο. Παράλληλα, με την απόφαση καλείται το υπουργείο Εξωτερικών να υποβάλει έκθεση αναφορικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    "Το στρατιωτικό κατεστημένο των ΗΠΑ, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ, κατέβαλε προσπάθειες να στηρίξει τα συμφέροντα της Αγκυρας. Σε επιστολή του προς το Κογκρέσο ο αρχηγός του Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Σαλικασβίλι, χαρακτήριζε μεγάλο λάθος για τις ΗΠΑ την περικοπή της στρατιωτικής βοήθειας, επεσήμανε την τεράστια πολιτική και στρατιωτική σημασία της Τουρίας για τις ΗΠΑ, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έχει βοηθήσει στις αμερικανικές προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο, προσφερόμενη να κάνει μονομερείς κινήσεις καλής θέλησης προς την Ελλάδα και ότι συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για τη διαμόρφωση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Ελλάδα.

    [7] ΕΛΛΑΔΑ - ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "πραγματοποιείται σήμερα στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, η τελετή παράδοσης 14 πλοίων στο στόλο του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για τρεις φρεγάτες, έξι κανονιοφόρους, ένα αρματαγωγό, και τέσσερις πυραυλακάτους".

    [8] ΗΠΑ - ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    "Συνάντηση των αμερικανών πρεσβευτών στη Σερβία, τη Σλοβενία, την Κροατία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία, καθώς και του επικεφαλής του αμερικανικού γραφείου στα Σκόπια, πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Νάπολη της Ιταλίας. Σύμφωνα με επίσημη εκδοχή αντικείμενο της μυστικής συνάντησης ήταν "ο κίνδυνος πιθανής επέκτασης του πολέμου της Βοσνίας" και για το λόγο αυτό δεν προσκλήθηκαν οι αμερικανοί πρέσβεις στην Ελλάδα, την Τουρκία και τη Ρουμανία, γιατί σύμφωνα με την επίσημη εξήγηση, οι χώρες αυτές δεν γειτονεύουν απευθείας με τη ζώνη του πολέμου. Σύμφωνα όμως με δημοσιεύματα βουλγαρικών εφημερίδων, αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή, καθώς και η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και στα Σκόπια" (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ) .

    [9] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Καρ. Παπούλια, αναμένεται να μεταβεί σήμερα στο Βουκουρέστι, προκειμένου να μετάσχει των εργασιών της συνόδου κορυφής των χωρών μελών του ΟΣΕΠ. Ανακοίνωση της προεδρίας αναφέρει ότι στο περιθώριο της συνόδου θα έχει συναντήσεις με τους προέδρους της Ρουμανίας κ. Ιλιέσκου, της Βουλγαρίας κ. Ζ. Ζέλεφ, του Αζερμπαϊτζάν κ. Αλίεφ, και τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας κ. Μαρτσουκ. Λόγω της εντάσεως με την Αγκυρα, δεν πρέπει να αναμένεται διμερής συνάντηση, πέραν της κοινωνικώς αναγκαίας, με τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ".


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Friday, 30 June 1995 - 11:31:35