Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 05/07/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 5/7/1995


PERIEXOMENA

  • [1] TΙTΛOI EΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Ελληνοαλβανικές σχέσεις

  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [4] Ελλάδα - Σερβία - Μπάσκετ

  • [5] Σκόπια

  • [6] Ελλάδα - ΗΠΑ

  • [7] Ελλάδα - Μέση Ανατολή

  • [8] Τουρκία - Βαλκάνια

  • [9] Μεγάλα έργα


  • [1] TΙTΛOI EΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 05/07/1995 (ΑΠΕ):

    Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνηση ν'αποφευχθούν τυχόν πολιτικές επιπτώσεις στις ελληνοσερβικές σχέσεις από τα επεισόδια που προκλήθηκαν σε Αθήνα και Βελιγράδι με αφορμή τον τελικό του ευρωμπάσκετ, οι νέες προκλητικές δηλώσεις της πρωθυπουργού της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδος, η χθεσινή σύνοδος της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές αθηναϊκές εφημερίδες είναι οι εξής:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κίνημα 'λοχαγών' κατά Μιμής. Σπαραγμός φατριών στο ΠΑΣΟΚ".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πάπιες" οι δελφίνοι. Ομαδική κατάντια στην Κεντρική Επιτροπή. Δεν έβγαλαν άχνα για τη διαδοχή του Ανδρέα".

    Η ΑΥΓΗ: "Υπό την σκιάν της διαδοχής η Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ που αρχίζει αύριο". ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σφαγείο δελφίνων. Σκοτώνονται μεταξύ τους στο ΠΑΣΟΚ και δεν τολμούν να θέσουν θέμα διαδοχής".

    ΕΘΝΟΣ: "Το'σκασε ο Σαλιαρέλης. Καταζητείται πέντε μέρες αλλά παραμένει άφαντος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Επίδοξοι θα μείνουν μια ζωή. Ησυχος στη Συνδιάσκεψη από τους δελφίνους ο Ανδρέας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Χειροπέδες στη Μιμή. 'Μάζεψέ την' απαιτούν από τον Ανδρέα τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Παγίδα το τιμολόγιο της ΔΕΗ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εκκληση 'επτά' προς Ανδρέα. Διαδοχή: όρισε από τώρα τους κανόνες". Βολές κατά Περιβάλλοντος, Εκάλης και υπουργών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Στρατηγική έντασης από την Αγκυρα".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Χαλύβδινη η ενότητα. Με συντριπτική πλειοψηφία 98% δεκτή η εισήγηση του Εκτελεστικού. Σε συντροφικό κλίμα και με τους καλύτερους οιωνούς αρχίζει αύριο η Συνδιάσκεψη".

    ΤΑ ΝΕΑ: "216 κλειδιά στο μυστήριο Διαμαντίδη".

    ΝΙΚΗ: "Διαδοχή: τα σενάρια τέλος με παρέμβαση Ανδρέα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Λίστες φρίκης εργατικών ατυχημάτων. Βαρύς ο φόρος αίματος των εργαζομένων το 1994".

    [2] Ελληνοαλβανικές σχέσεις

    Η ΝΙΚΗ με τίτλο "Αθήνα και Τίρανα ήλθαν πιο κοντά", υπογραμμίζει την ικανοποίηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμου Αρσένη για τη ραγδαία βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, ενώ προβάλει τη δήλωσή του ότι "φαίνεται πώς υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσουμε ταχύτητα στην υλοποίηση ενός προγράμματος συνεργασίας στον αμυντικό τομέα" και κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε "άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στον τομέα της Αμυνας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "από επιτυχία στέφθηκε η πρώτη επίσκεψη Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας στα Τίρανα" και υπογραμμίζει τη δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Αλεξάντερ Μέξι ότι "δεν υπάρχουν ανοικτά ζητήματα με την Ελλάδα", καθώς και τις ευχαριστίες που εξέφρασε το σύνολο της αλβανικής ηγεσίας στον κ. Αρσένη για την υποστήριξη της χώρας μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και για την ελληνική προσπάθεια να ενσωματωθεί η Αλβανία στις στρατιωτικές δομές του ΝΑΤΟ.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ κατηγορεί τον υπουργό Εθνικής Αμυνας ότι "αναγορεύτηκε σε πρεσβευτή του ΝΑΤΟ κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αλβανία, η ηγεσία της οποίας εξέφραζε με κάθε ευκαιρία τις ευχαριστίες της στην ελληνική προσπάθεια να ενσωματωθεί στις στρατιωτικές δομές του ΝΑΤΟ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "τα Τίρανα επικαλούνται περίεργο περιστατικό στην ελληνοαλβανική μεθόριο με άκρα μυστικότητα. Ο ακόλουθος Αμύνης της ελληνικής πρεσβείας Τιράνων εκλήθη εσπευσμένα την Κυριακή, στο αλβανικό υπουργείο Αμυνας, όπου ενημερώθηκε για "παραβίαση" σε βάθος ενός χιλιομέτρου και σε ύψος 2.000 μέτρων του εναερίου χώρου του γειτονικού κράτους από ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος. Το θέμα θα συζητούσε ο υπουργός Αμυνας, κ. Ζουλάλι, με τον Ελληνα ομόλογό του, κατά την επίσκεψη του δευτέρου στα Τίρανα. Προκαλεί, πάντως, ερωτηματικά, ο τρόπος εξασφάλισης των στοιχείων, που επικαλούνται τα Τίρανα, αν βέβαια είναι αληθινά, δεδομένου ότι η αλβανική αεράμυνα δεν διαθέτει τεχνικές δυνατότητες για τον εντοπισμό σύγχρονων αεροσκαφών.

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "αμετακίνητη και συνεπής στην τακτική που ακολουθεί - προφανώς με τις υπερατλαντικές ευλογίες - η Αγκυρα, με χτεσινές δηλώσεις της πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ, συντηρεί το κλίμα της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επαναλαμβάνοντας τις αναπόδεικτες κατηγορίες για δήθεν παροχή στήριξης από την Ελλάδα προς το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), προκειμένου, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν με την περικοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς την Τουρκία και το Αμερικανικό Κογκρέσο".

    Η κ. Τσιλέρ, αναφέρει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον πρόεδρο Ντεμιρέλ, δήλωσε πως "η Ελλάδα, στηρίζοντας την τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ, προσπαθεί να κόψει σάβανα για την Τουρκία". Πρόσθεσε πως "είναι κακό πράγμα η αναξιοπρέπεια των ατόμων, αλλά ακόμη χειρότερη η αναξιοπρέπεια ενός έθνους". Απείλησε ότι "η ιστορία έχει γράψει το τέλος αυτών που ήθελαν να κόψουν σάβανα για την Τουρκία" και επεσήμανε πως "μπορεί κανείς να έχει εμπιστοσύνη στη φιλία μας, αλλά θα πρέπει να φοβάται και την εχθρότητά μας".

    Η ΑΥΓΗ αποδίδει τις δηλώσεις Τσιλέρ σε λόγους "εσωτερικής κατανάλωσης", η ΝΙΚΗ τις χαρακτηρίζει "τρομολάγνες", ενώ ΤΑ ΝΕΑ προειδοποιούν την πρωθυπουργό της Τουρκίας ότι ξεπέρασε τα όρια.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο σχόλιό της τονίζει ότι "τη νέα τουρκική επίθεση θα έπρεπε να την περιμένουμε μετά τα όσα συνέβησαν στις Βρυξέλλες και λογικά πρέπει να κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες. Χθες, το σύνθημα της επιθέσεως έδωσε η πρωθυπουργός της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα το τουρκικό περιοδικό "Aksiyon" εξαπέλυσε πρωτοφανή και αήθη επίθεση εναντίον του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον τίτλο "Ο Πατριάρχης ξεπέρασε τα όρια", επειδή προφανώς οι Τούρκοι ιθύνοντες ενοχλήθηκαν από την τόσο επιτυχή επίσκεψή του στο Βατικανό. Ισως, το σημαντικότερο είναι η χθεσινή ανακοίνωση του Στέητ Ντιπάρτμεντ για αναμενόμενη τρομοκρατική επίθεση στην Ελλάδα. Το Στέητ Ντιπάρτμεντ με την ανακοίνωσή του ή θέλει να προειδοποιήσει την τρομοκρατική οργάνωση να λάβει τα μέτρα της ή κάποιους θέλει να τρομοκρατήσει και κάποια χώρα θέλει να πιέσει με την απειλή της (τουριστικής τουλάχιστον) απομόνωσης.

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα οι προκλήσεις και οι απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει την απάντηση του υπουργού Τύπου, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τσιλέρ αναπόδεικτους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς σε βάρος της Ελλάδος" και την επισήμανση ότι "η Τουρκία οφείλει να γνωρίσει ότι αυτή η στρατηγική της έντασης και της μετακίνησης των εσωτερικών της προβλημάτων συνιστά από μόνη της κραυγαλέα παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και την απομακρύνει ακόμη περισσότερο από την Ευρώπη και γενικότερα, τη Δύση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει τη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ "να προβεί η κυβέρνηση σε διάβημα διαμαρτυρίας και να ενημερώσει τον Ο.Η.Ε. και την Ευρωπαϊκή Ενωση για τις νέες προκλητικές δηλώσεις εις βάρος της Ελλάδας από την πρωθυπουργό της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ".

    [4] Ελλάδα - Σερβία - Μπάσκετ

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "την πεποίθηση ότι τα απαράδεκτα επεισόδια στον τελικό του Ευρωμπάσκετ αλλά και έξω από το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις φιλικές σχέσεις Ελλάδας - Σερβίας εξέφρασε η πολιτική ηγεσία".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "τις ασχημίες Ελλήνων φιλάθλων εις βάρος της εθνικής ομάδας μπάσκετ της Γιουγκοσλαβίας στη διάρκεια του τελικού του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, οι οποίες δημιούργησαν ένταση στις ελληνογιουγκοσλαβικές σχέσεις, καταδίκασε χθες ο πολιτικός κόσμος της χώρας. Επ'αυτού έκαναν δηλώσεις ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, η ΝΔ και η ΠΟΛΑΝ. Εν τω μεταξύ, και με τρεις ημέρες καθυστέρηση, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Λιάνης ζήτησε δημόσια συγνώμη από τη Γιουγκοσλαβία και μεταβαίνει στο Βελιγράδι συνοδευόμενος από Σέρβους που ζουν στη χώρα μας, προκειμένου να αποκαταστήσει τις ελληνογιουγκοσλαβικές σχέσεις".

    "Ταξίδι φιλίας στο Βελιγράδι" χαρακτηρίζουν ΤΑ ΝΕΑ την επικείμενη μετάβαση στο τέλος της εβδομάδας του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λιάνη, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον ομόλογό του και τον ηγέτη της χώρας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με στόχο να ξεπεραστεί το πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών, που δημιουργήθηκε στον τελικό του ευρωμπάσκετ, ενώ θα συνοδεύεται από αντιπροσωπεία ανθρώπων των τεχνών (Ειρήνη Παπά) και του Αθλητισμού, μεταξύ αυτών ίσως είναι και ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς.

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "η φιλία Ελλήνων-Σέρβων δεν είναι κλοτσοσκούφι" και τα θλιβερά γεγονότα δεν κλόνισαν τις σχέσεις των δύο χωρών, σχέσεις ιστορικές και ανθεκτικές στο χρόνο". Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του με τίτλο "Να δώσουμε τα χέρια", χαρακτηρίζει αδέλφια τους Ελληνες και τους Σέρβους, σημειώνει ότι η ελληνοσερβική φιλία σφυρηλατήθηκε στους κινδύνους, κοινούς ή χωριστούς, για τον καθένα και πώς τα αδέλφια ξέρουν και να συγχωρούν και να λησμονούν. Γι'αυτό και σύσσωμη η ελληνική πολιτική ηγεσία έσπευσε να χρεώσει όλη την ευθύνη στην από εδώ πλευρά: Των φιλοξενούντων. Και είναι βέβαιο πώς η σερβική πλευρά θα πράξει το ίδιο.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "οι πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδας και της Σερβίας προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους προκειμένου να κλείσει το αθλητικό ελληνοσερβικό ρήγμα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "οι έξαλλες αντιδράσεις των Σέρβων συνεχίζονται και οι ελληνοσερβικές σχέσεις περνούν για πρώτη φορά κρίσι η οποία δημιουργήθηκε εξ αιτίας της συμπεριφοράς ανεγκεφάλων φιλάθλων και από τις δύο πλευρές την τελευταία ημέρα του Ευρωμπάσκετ".

    "Μείζον πολιτικό θέμα και διατάραξη του μέχρι τώρα άριστου κλίματος στις σχέσεις με το Βελιγράδι φαίνεται να δημιουργούν τα έκτροπα στον τελικό της Κυριακής, η πολιορκία λίγες ώρες αργότερα της ελληνικής πρεσβείας από αγανακτισμένους Σέρβους", προσθέτει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "IZVINITE" επισήμως ζητεί η Ελλάδα προς Σέρβους. Πρωθυπουργική συγνώμη και αναζήτηση ενόχων", γράφει ότι η Ελλάδα "ζήτησε χθες επίσημα συγνώμη και ενώ στο Βελιγράδι συνεχίζονται οι χοροί, οι βρισιές και οι κατάρες κατά Ελλήνων. Επιθέσεις σημειώθηκαν εις βάρος Ελλήνων φοιτητών, ενώ ακυρώθηκαν μόνο χθες στα πρακτορεία ταξιδίων του Βελιγραδίου 4.000 κρατήσεις για τουριστικές εκδρομές στην Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά αντιδρά ήδη, με τη μείωση του αριθμού στις βίζες που θα περικοπούν σε 1.000 περίπου ημερησίως από 3-3.500 έως τώρα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ με τίτλο "Στα πόδια των Σέρβων για τις αποδοκιμασίες των Ελλήνων χούλιγκαν. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του και στέλνει στο Βελιγράδι τον υφυπουργό Αθλητισμού", κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "άφησε να περάσουν δύο ολόκληρες ημέρες και ενώ οι επιπτώσεις από την αχαρακτήριστη συμπεριφορά ορισμένων θερμόαιμων οπαδών έθεσαν σε δοκιμασία τις ελληνοσερβικές σχέσεις, για να δώσει εξηγήσεις για τα επεισόδια που δηλητηρίασαν τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "η κυβέρνηση στέλνει τώρα το Λιάνη στο Βελιγράδι για να ζητήσει εκ των υστέρων "άφεσι αμαρτιών".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "οι Γιουγκοσλάβοι ήθελαν ν'αποδείξουν στη διεθνή κοινότητα ότι υπάρχουν. Να φωνάξουν στους γείτονές τους ότι και στο μπάσκετ είναι ο φυσικός διάδοχος της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Το πέτυχαν. Δεν χάρηκαν, όμως, την επιτυχία τους. Το σοκ γι'αυτούς ήταν μεγάλο επειδή η αμφισβήτηση ήλθε από του Ελληνες. Για το σερβικό μπάσκετ η Ελλάδα ήταν το κρυφό σχολειό στα χρόνια της απομόνωσης και οι Σέρβοι δεν είναι λαός που ξεχνάει εύκολα".

    [5] Σκόπια

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "με αργά, αλλά σταθερά βήματα οι Ηνωμένες Πολιτείες παρεμβαίνουν στην πολιτική κατάστασι που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια, με σύσφιξι των σχέσεων με τα Σκόπια. Τελευταίο παράδειγμα η επίσκεψι που πραγματοποίησε στις 28 Ιουνίου ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ναύαρχος Τζάκ Κέλερ στα Σκόπια, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία συναντήθηκε με τον υπουργό Αμύνης της Δημοκρατίας των Σκοπίων, Μπλαγκόϊ Χατζίνσκι και τον διαβεβαίωσε για την πρόθεσι των ΗΠΑ να συνεργαστούν μαζί του για την διατήρησι της ειρήνης στο κέντρο της Βαλκανικής".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρεται σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Νοβα Μακεντόνια" του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος των Σκοπίων, Πέτερ Γκόσεφ, ο οποίος "τάχθηκε υπέρ των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, θεωρώντας αυτές ως το μόνο τρόπο για ν'απαλλαγούν τα Σκόπια από "ένα μεγάλο πολιτικό και οικονομικό βάρος", ενώ απέφυγε να εκφραστεί για το λεγόμενο μικρό πακέτο, επικαλούμενος ανυπαρξία ενημέρωσης από την κυβέρνηση. Ο Γκόσεφ πάντως χαρακτήρισε τη διατήρηση της σημαίας θέμα κρατικού και εθνικού γοήτρου.

    [6] Ελλάδα - ΗΠΑ

    Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, "οι Ηνωμένες Πολιτείες ύστερα από πίεση τις CIA εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες, προκειμένου να μην επισκέπτονται τη χώρα μας διότι - όπως αναφέρεται σε ανταποκρίσεις δημοσιογράφων - αναμένεται τρομοκρατικό χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία από οργανώσεις της Μέσης Ανατολής, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου".

    [7] Ελλάδα - Μέση Ανατολή

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "Η Βουλή των Ελλήνων, σε μία προσπάθεια να συμβάλει στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, θα φιλοξενήσει από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου, διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το θέμα της διάσκεψης, στην οποία θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι των Ισραηλινών, των Παλαιστινίων και του Κέντρου Βορρά - Νότου, θα είναι "η συμβολή του Συμβουλίου της Ευρώπης στη διαδικασία εδραίωσης της ειρήνης στη Μέση Ανατολή".

    [8] Τουρκία - Βαλκάνια

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει "ο πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ περιοδεύει τις βαλκανικές πρωτεύουσες, τη Σόφια, τα Τίρανα και τα Σκόπια, επιχειρώντας να ενισχύσει τη θέση της χώρας του ως περιφερειακής δύναμης και υποθάλποντας αισθήματα "αλυτρωτισμού" των κατά τόπους μειονοτήτων. Αύριο, ο ευρισκόμενος στη Βουλγαρία Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στην κωμόπολη Σουμέν, όπου είναι έντονη η παρουσία του μουσουλμανικού στοιχείου".

    [9] Μεγάλα έργα

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "μέχρι τις 10 Αυγούστου εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση ότι θα έχουν εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση οι συμβάσεις για τη κατασκευή του αεροδρομίου των Σπατών και η ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου. Ακόμη εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος για την κατασκευή του έργου Λεωφόρος Σταυρού - Ελευσίνας - Σπατών". Στην τελική φάση έχει εισέλθει και η διαγωνιστική διαδικασία που πραγματοποιεί το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για την ανάδειξη του Συμβούλου Διαχείρισης (Project Manager) για το έργο της Εγνατίας Οδού, γι'αυτό και αναμένεται ο "νικητής" εντός του τρέχοντος μηνός.


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Wednesday, 5 July 1995 - 10:33:18