Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 10/07/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 10.7.95

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΑΛΙ

  • [3] ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

  • [4] ΕΛΛΑΔΑ - ΣΚΟΠΙΑ

  • [5] ΕΛΛΑΔΑ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

  • [6] "ΜΠΟΡΜΠΑ"

  • [7] ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΣΟΚ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. Μπούτρος Γκάλι στην Αθήνα, όπου θα τιμηθεί με το βραβείο "Ωνάση" και θα συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το θέμα της Βοσνίας αλλά και το Σκοπιανό, η αντεπίθεση ειρήνης εκ μέρους της "Μπόρμπα" του Βελιγραδίου μετά τα γνωστά επεισόδια κατά τον τελικό του Ευρωμπάσκετ, οι νέες απειλές κατά της χώρας μας από τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και η νέα πρόκληση του Γκλιγκόροφ, οι συνομιλίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων στη Ρόδο αλλά και ο απόηχος της συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, αποτελούν τους ειδησεογραφικούς άξονες των σημερινών εφημερίδων.

    Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φόροι τρώνε και τις επιστροφές - Κλείνουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τα έργα 110 μεγάλων ζωγράφων προίκα στη Δήμητρα - Τα έστειλε στη Φλώρινα για να βγει ...βουλευτής".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εφιάλτες βλέπουν Ανδρέας και Μιμή - Ετοιμάζονται με πραξικόπημα να επιβάλουν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αχυράνθρωπο που θα εξυπηρετήσει τα σχέδια της Μιμής".

    ΕΘΝΟΣ: "Πότε και πως βλέπω τη διαδοχή, επισημαίνει ο Γεράσιμος Αρσένης σε συνέντευξή του".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Χάλι-Γκάλι χορεύει ο Εβερτ μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του Ψηλού με τον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε.".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κράτος φονιάς - αυξάνονται κάθε χρόνο τα θύματα του λευκού θανάτου - η κυβέρνηση εξακολουθεί να προκαλεί με την ασυνέπεια και την ανοχή της στο έγκλημα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Συμφορά στους μικρομεσαίους - Καταστρέφεται η πιο ζωντανή τάξη επαγγελματιών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τα πέντε δίχτυα της εφορίας - Έλεγχοι στις παραλίες, νέες αντικειμενικές αξίες και "αστυνομικό σώμα δίωξης".

    ΤΑ ΝΕΑ : "Εξωφρενικές τιμές σε τουριστικές περιοχές, από 60 .... στις 400 δραχμές - καλοκαιρινή κερδοσκοπία".

    ΝΙΚΗ: "Ο 10λογος του καλού συντρόφου για το ΠΑΣΟΚ".

    [2] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΑΛΙ

    Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε., Μπούτρος Γκάλι, ο οποίος την Τρίτη θα παραλάβει το βραβείο "Ωνάση" από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε ειδική τελετή που θα γίνει στην Πνύκα. Στη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, στο θέμα της Βοσνίας αλλά και την ενδεχόμενη επανέναρξη του διαλόγου Αθήνας-Σκοπίων στη Νέα Υόρκη, κατά τις επαφές που θα έχει με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, γράφουν οι εφημερίδες.

    Τα παραπάνω θέματα προσθέτουν από πλευράς τους ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, συζήτησαν ο κ. Γκάλι και ο πρώην Πρωθυπουργός Κων/νος Μητσοτάκης, στο δείπνο που έδωσε ο τελευταίος προς τιμή του κ. Γκάλι στη Γλυφάδα.

    Ο κ. Γκάλι, σημειώνει το ΕΘΝΟΣ, έχει εκδηλώσει την επιθυμία για τη μεσολάβηση στην ελληνοτουρκική διαφορά αν αυτό του ζητηθεί.

    Οπως δήλωσε ο ίδιος σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, σκοπός της επίσκεψής του είναι η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ του Ο.Η.Ε. και της Ελλάδας.

    Ο Μπούτρος Γκάλι, γράφουν τα ΝΕΑ, θα μεταβεί εντός του μηνός στην Αγκυρα και γι'αυτό αναμένεται να ενημερωθεί από την ελληνική πολιτική ηγεσία για τις απειλές της Τανσού Τσιλέρ . Ο ΓΓ του Ο.Η.Ε. αναμένεται να συναντηθεί στην Αθήνα και με τον αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών Γκουστάβ Φεϊσέλ ο οποίος θα τον ενημερώσει για την κατάσταση στην Κύπρο μετά την κατασκευή νέων οχυρωματικών έργων από τους Τούρκους.

    [3] ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

    Νέες απειλές με υπονοούμενα ακόμη και για πόλεμο, εξαπέλυσε κατά της Ελλάδας ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, μιλώντας ακόμη για "τουρκικό κόμπλεξ" των Ελλήνων, γράφουν η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και ΤΑ ΝΕΑ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Χουριέτ" ο Ντεμιρέλ όχι μόνο προσπάθησε να συντηρήσει το ανύπαρκτο θέμα της υποστήριξης από τη χώρα μας του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, αλλά απείλησε λέγοντας: "Μη μας προκαλείται γιατί θα σας βλάψουμε". Υποστήριξε επίσης, ότι οι Ελληνες πολιτικοί "κάνουν μεγάλο σφάλμα δημιουργώντας μίσος κατά της Τουρκίας για εσωτερικούς, πολιτικούς λόγους". Δεν παρέλειψε ακόμη να επαναλάβει τις γνωστές απόψεις της Αγκυρας για τη δυνατότητα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια, λέγοντας ότι "δεν πρόκειται για πολεμική κραυγή αλλά για τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας".

    [4] ΕΛΛΑΔΑ - ΣΚΟΠΙΑ

    Σημειώθηκε νέα πρόκληση του Γκλιγκόροφ κατά της Ελλάδας, σύμφωνα με συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό "Focus", γράφουν οι εφημερίδες. Ο Σκοπιανός πρόεδρος, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, καταφέρεται εναντίον της χώρας μας και αναζητεί ευθύνες από την Ευρωπαϊκή Ενωση διότι δεν επέδειξε "επαρκή πολιτική θέληση" στο ζήτημα των ελληνικών αντιμέτρων.

    [5] ΕΛΛΑΔΑ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Η προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και οι δυνατότητες συμβολής σε αυτήν του Συμβουλίου της Ευρώπης στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, είναι το αντικείμενο της συνάντησης Ισραηλινών-Παλαιστινίων που πραγματοποιείται από προχθές στη Ρόδο, γράφουν οι εφημερίδες. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Α. Μαγκάκης, σημειώνει η ΝΙΚΗ, σε χαιρετισμό του χαρακτήρισε ουσιαστική και αποδοτική για την περιοχή και πολύτιμη για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή τη συμμετοχή του Συμβουλίου στην ειρηνευτική διαδικασία η οποία και αποτελεί μονόδρομο και απαραίτητη λύση για τους λαούς της. Η Ελλάδα, χώρα κατ'εξοχήν φιλειρηνική και δημοκρατική έχει υπό τις σημερινές συγκυρίες κάθε λόγο να επιδιώξει να παίξει θετικό ρόλο στην επίτευξη ειρήνης και στη σταθεροποίησή της στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, πρόσθεσε ο κ. Μαγκάκης.

    [6] "ΜΠΟΡΜΠΑ"

    Αντεπίθεση ειρήνης έγινε προς την Ελλάδα από την "Μπόρμπα" και τους Σέρβους διανοούμενους, γράφουν οι εφημερίδες. Σειρά της "Nasa Borba" να ζητήσει συγνώμη από τους Ελληνες για τις σερβικές αντιδράσεις επικαλούμενη και τον τίτλο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, "Ελλάς-Σερβία-υστερία" επισημαίνει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, αναζητώντας την ερμηνεία των γεγονότων που ξεκίνησαν μετά τον τελικό του Ευρωμπάσκετ. Η "Μπόρμπα" χρησιμοποιώντας τον ίδιο τίτλο και υπότιτλο "Ελληνες-συγνώμη", καταγράφει τις ελληνικές αντιδράσεις σύμφωνα με ανταπόκριση του Σλόμπονταν Μάρκοβιτς, ο οποίος υπογραμμίζει "η ατμόσφαιρα είναι βαριά στην Αθήνα. Αλλά μεγάλη πόλη, λιγότερο γίνεται αισθητή. Ευτυχώς ως τώρα, εδώ κανείς δεν γράφει συνθήματα και δεν χτυπάει τις πρεσβείες και τους ξένους. Οι άνθρωποι, διαβάζουν εφημερίδες, κοιτάζουν τηλεοπτικές εικόνες από το Βελιγράδι αλλά και κάνουν πολύ δυσάρεστες ερωτήσεις". Η "Νάσα Μπόρμπα" δημοσιεύει επίσης συνέντευξη του Ελληνα επιτετραμμένου της πρεσβείας μας στο Βελιγράδι, ο οποίος υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους χούλιγκανς να ασχοληθούν με την πολιτική.

    [7] ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΣΟΚ

    Θέμα των εφημερίδων είναι και η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο τριήμερο της περασμένης εβδομάδας.

    Τα ΝΕΑ επισημαίνουν ότι η Συνδιάσκεψη δεν είχε εντυπωσιακό αποτέλεσμα αφού κανένα πρόβλημα δεν επιλύθηκε, ενώ κυριάρχησαν οι συγκρούσεις των ομάδων και οι προσωπικές αντιπαραθέσεις στελεχών. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, προσθέτει η εφημερίδα, εμφανίστηκε ικανοποιημένος γιατί πέρασαν οι προτάσεις του και οι αλλαγές αναμένεται να γίνουν το Φθινόπωρο, ενώ την μάχη των εντυπώσεων, έκλεψε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρεται σε συνέντευξη του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου που δημοσιεύτηκε στο χθεσινό ΒΗΜΑ, όπου τόνισε ότι η ενότητα των κομμάτων και η καθαρή πολιτική τους ταυτότητα είναι ουσιαστική προϋπόθεση δημοκρατικής αξιοπιστίας και νομιμοποίησης.

    Το ΕΘΝΟΣ, δημοσιεύει συνέντευξη του Γεράσιμου Αρσένη, που υποστηρίζει ότι "όποιος ανοίγει τα πανιά του από τώρα για τη διαδοχή βάζει το κάρο πριν από το άλογο". Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, δηλώνει επίσης ότι είναι πολύ πιθανόν όταν θα έρθει ο χρόνος να είναι και ο ίδιος υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, η Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ τελείωσε και η πλειοψηφία μίλησε. Οι δέκα προτάσεις που έγιναν δεκτές, κατοχυρώνουν ένα Κίνημα που γνωρίζει από τώρα πως θ'ανιχνεύσει το μέλλον. Όλοι οι σύντροφοι θα υπηρετήσουν με ομοψυχία την απόφαση της πλειοψηφίας. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει την πολυτέλεια της επαναδιαπραγμάτευσης του παρελθόντος του.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι το τέλος του Ανδρέα Παπανδρέου σηματοδότησε η οργανωτική συνδιάσκεψη του Κινήματος.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι η Συνδιάσκεψη διεύρυνε το εσωκομματικό χάσμα και παραμένει ανοιχτή πληγή η διαδοχή.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι βομβαρδισμένη πόλη θυμίζει το ΠΑΣΟΚ δύο 24ωρα μετά το τέλος της Οργανωτικής Συνδιάσκεψης.


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Monday, 10 July 1995 - 12:21:24