Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 12/07/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 12.7.95

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

  • [3] ΣΚΟΠΙΑ

  • [4] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΙΡΑΚ

  • [5] ΒΟΣΝΙΑ

  • [6] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [7] ΡΟΔΟΣ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [8] ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΩΝΑΣΗ

  • [9] ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ

  • [10] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 12/07/1995 (ΑΠΕ):

    Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ, για Τουρκία, Κύπρο και Σκόπια, οι αντιδράσεις που προκάλεσε η εμφάνισή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι εξελίξεις στη Βοσνία, το Σκοπιανό, το Κυπριακό και η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η Μιμή βουλευτίνα στη Φλώρινα. Ο εξάδελφος μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Χαβούζα ο Σαρωνικός. Ανατριχιαστικά στοιχεία για πρώτη φορά στο φως".

    Η ΑΥΓΗ: "Ο Σιράκ στο εδώλιο της Ευρωβουλής. Η κυβέρνηση αποφεύγει να τοποθετηθεί. Αύριο διάβημα Κωνσταντόπουλου στο Γάλλο πρεσβευτή. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά αποδοκίμασε τις πυρηνικές δοκιμές".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ανταρσία στο ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές αρνούνται να περιοδεύσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες γιατί φοβούνται η λαϊκή οργή και το γιουχάισμα. Θύελλα και για τη Μιμή".

    ΕΘΝΟΣ: "2000 νονοί - αστυνομικοί. Ελλάς το μεγαλείο σου. Αρχίζει το ξεκαθάρισμα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ελλάς-Γαλλία του κ.... συμμαχία. Νέο φιλοτουρκικό ξέσπασμα του Ζακ Σιράκ ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κλαδάρχης (Πρωτόπαππας) τρώει υπουργό (Σκουλαρίκη)".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φύγε Δήμητρα. Άλλοι 11 βουλευτές μαζί με το Σπυριούνη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Λαίλαπα πολέμου. Συγκρούσει Σέρβων - κυανοκράνων στη Βοσνία. Πρόθυμος να στείλει στρατό δηλώνει ο Σιράκ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ευρωβουλευτές κατά Σιράκ. Αποδοκιμάστηκε για τις πυρηνικές δοκιμές και την υποστήριξή του στο τουρκικό καθεστώς".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ευρωκάζο του Σιράκ. Πρωτοφανείς σκηνές αποδοκιμασίας του από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών. Θύελλα για την επανάληψη των φιλοτουρκικών του θέσεων".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ανήσυχο καλοκαίρι στα Βαλκάνια. Επιδρομή ΝΑΤΟ και αντεπίθεση Σέρβων".

    ΝΙΚΗ: "Στον πάγκο. Οργή στο ΠΑΣΟΚ για το Λιάνη μετά τη νέα προσβολή κατά του Πρωθυπουργού".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ενισχύουν τον εκφυλισμό, κάνουν τους "βαρόνους" θεσμό. Νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ".

    [2] ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, εξήγησε ότι στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι η ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης, με την ενεργοποίηση των καθέτων αξόνων της ανατολικής Βαλκανικής. Ο στόχος αυτός προβλέπει την κατασκευή οδικών αξόνων με τους οποίους θα πραγματοποιείται σε πέντε ώρες η απόσταση από το Δούναβη στο Αιγαίο, η στρατηγική σημασίας συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας στις μεταφορές, τις επικοινωνίες και της τηλεπικοινωνίες, η διοχέτευση, μέσω των αξόνων αυτών, του εμπορίου από το Αιγαίο προς το Δούναβη και την Ρωσία, Ουκρανία και τις Βαλτικές χώρες και η ανάπτυξη της περιοχής της δυτικής Θράκης με τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία της Αθήνας για τη δημιουργία των κάθετων αξόνων στα Βαλκάνια έχει πάντως προκαλέσει την ανησυχία της Αγκυρας, η οποία από την πλευρά της προωθεί την ανάπτυξη ενός "οριζοντίου άξονος" ο οποίος θα ξεκινά από την Τουρκία και θα απολήγει στην Αλβανία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών, η προώθηση του άξονος αυτού αποτέλεσε το βασικό στόχο της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Ντεμιρέλ στην Βουλγαρία, αλλά και των επισήμων επισκέψεων που πραγματοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος σήμερα στην Αλβανία και αύριο στα Σκόπια".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι ο υπουργός Εξωτερικών, μετά τις πρώτες χθεσινές συναντήσεις του με τη ρουμανική ηγεσία διαπίστωσε ότι υπάρχουν άριστες προοπτικές για τις σχέσεις Αθήνας-Βουκουρέστι.

    [3] ΣΚΟΠΙΑ

    "Εντατικοποίηση των προσπαθειών για μία δίκαιη λύση στην ελληνοσκοπιανή διένεξη, που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, θα υπάρξει μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες κατά τον ειδικό απεσταλμένο του Λευκού Οίκου Μάθιου Νίμιτς. Σε δηλώσεις του προς το Σκοπιανό Ραδιόφωνο, ο Νίμιτς, σχολιάζοντας επίσης τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Ο.Η.Ε. Μπούτρος Γκάλι στην Αθήνα, είπε ότι αυτές δείχνουν ακριβώς ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την επίλυση του προβλήματος", γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε ανταπόκρισή της από τα Σκόπια.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Κάρολος Παπούλιας, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, "εμφανίστηκε χθες συγκρατημένος ως προς τις προβλέψεις του για την εξέλιξη του Σκοπιανού. Θα έλεγα είπε, ότι είμαστε κοντά σε μια λύση, αλλά εξακολουθώ να είμαι συγκρατημένος λόγω των συνεχών υπαναχωρήσεων του προέδρου Γκλιγκόροφ, οι οποίες κατά τη δική μου εκτίμηση υπαγορεύονται από εσωτερικούς λόγους".

    [4] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΙΡΑΚ

    "Προκλητικές" χαρακτηρίζει το σύνολο του σημερινού Τύπου τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ για την Τουρκία, την Κύπρο και τα Σκόπια, που έκανε ενώπιον του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του απολογισμού της γαλλικής προεδρίας. Για την Κύπρο, εξέφρασε μια "ανησυχία", όπως είπε: "Πάει για προσχώρηση, αλλά δεν θα μπορέσει να το καταφέρει οριστικά, εάν δεν υπάρξει διακανονισμός της διαφοράς ανάμεσα στις δυο κοινότητες του νησιού". Ο Σιράκ κάλεσε τους ευρωβουλευτές να συναινέσουν στην συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ-Τουρκίας. "Δεν πρέπει να αποθαρρύνουμε την επιθυμία της Τουρκίας να συνδεθεί με την Ευρώπη. Η υποστήριξη αυτή -πρόσθεσε- αποσιωπώντας την ανάκληση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος στην Τουρκία- πάει χέρι-χέρι με τις προσπάθειες της πρωθυπουργού της Τουρκίας για τον εκδημοκρατισμό και την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εάν δεν τηρήσουμε αυτή την στάση, αντιμετωπίζουμε έναν διπλό κίνδυνο: να ενισχύσουμε τους φανατικούς στην Τουρκία. Το μήνυμά μας πρέπει να ακούσουν τα 6Ο εκατομμύρια των Τούρκων, αλλά και τα 24Ο εκατομμύρια των τουρκόφωνων που ζουν στην περιοχή". Αναφερόμενος στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, έναν "από τους απόκληρους" της Ευρώπης, όπως είπε, ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι "πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για τον διακανονισμό της διαμάχης που υπάρχει ανάμεσα στην δημοκρατία αυτή και ένα από τα κράτη-μέλη μας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "σε φιλοτουρκικό παραλήρημα άνευ προηγουμένου ανεδείχθη ο απολογισμός του Γάλλου Προέδρου κ. Ζακ Σιράκ για την προεδρία της χώρας του στην Κοινότητα κατά το πρώτο εξάμηνο του 1995".

    "Οπως και στις Κάνες, προσθέτουν ΤΑ ΝΕΑ, ο Σιράκ ξεπέρασε τα όρια της γνωστής για την λεπτότητά της" γαλλικής διπλωματίας, επαναλαμβάνοντας την προκλητική ανθελληνική του στάση ενώπιον αυτή τη φορά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Νέο ανθελληνικό ξέσπασμα Σιράκ. Εμφανίσθηκε προστάτης των απανταχού τουρκόφωνων και Γκλιγκόροφ" επισημαίνει ότι "υπερέβη τα εσκαμμένα χθες ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, όταν μπροστά σε εκατοντάδες ευρωβουλευτές που δεν έπαψαν στιγμή να τον αποδοκιμάζουν εμφανίσθηκε προστάτης όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και των ... "240 εκατομμυρίων τουρκόφωνων" που όπως ισχυρίστηκε κατοικούν στην περιοχή".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "οι μάσκες έπεσαν. Ο πρόεδρος της Γαλλίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνέχισε ανένδοτος, "στο δρόμο που χάραξε" στις Κάνες, θέτοντας σε "νέες βάσεις" το σύνολο των ανοικτών προβλημάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ ξεπέρασε τα όρια και ανοικτά πια προωθεί εις βάρος της Ελλάδος - αλλά και της Ευρώπης γενικότερα - τα τουρκικά συμφέροντα. Η ανθελληνική υστερία του, εξεδηλώθη χθες με αναφορές του στην Τουρκία, την Κύπρο αλλά και τα Σκόπια τα οποία αποκάλεσε "Μακεδονία".

    "Απαράδεκτη και διπλή πρόκληση εις βάρος της Ελλάδος χαρακτηρίζει τη χθεσινή εμφάνιση του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στην ευρωβουλή όπου εμφανίστηκε φιλότουρκος και φιλοσκοπιανός".

    Η ΝΙΚΗ έχει τίτλο "με τουρκικό προσωπείο ο Σιράκ στην Ευρωβουλή", η ΑΥΡΙΑΝΗ "Ανθελληνική υστερία από τον Ζακ Σιράκ" , η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "απροκάλυπτη υποστήριξη του Ζακ Σιράκ στην πολιτική Τσιλέρ. Ανθελληνική η στάση του τόσο για το Σκοπιανό όσο και για το Κυπριακό. Πρωτοφανείς αποδοκιμασίες κατά του Γάλλου προέδρου στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "ο Σιράκ συνήγορος Τσιλέρ-Γκλιγκόροφ".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ "Βατερλό Σιράκ στο Ευρωκοινοβούλιο. Διπλή αποδοκιμασία του "νεογκολικού ράμπο". Χαστούκι στον Γάλλο πρόεδρο για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας".

    Ο ΛΟΓΟΣ με τίτλο "απύθμενο θράσος ο Σιράκ Πασάς" γράφει ότι εμφανίστηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου "σε ρόλο υπηρέτη των τουρκικών συμφερόντων αγγίζοντας τα όρια της θρασύτητας. Επιδόθηκε σ'ένα παραλήρημα φιλοτουρκικής και συνάμα ανθελληνικής προπαγάνδας.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι εμφανίστηκε "με φέσι ο Σιράκ στην Ευρωβουλή. Πρώτα η Τουρκία, μετά οι Ελληνες, διακηρύσσει στην Ευρωβουλή. Καταγγέλλει την Ελλάδα, αιτιάται την Κύπρο για την κατοχή υποστηρίζει τα Σκόπια και προπαγανδίζει υπέρ της Τουρκίας".

    Η ΑΥΓΗ με τίτλο "συνήγορος της Τουρκίας ο Σιράκ στο Ευρωκοινοβούλιο", επισημαίνει πάντως ότι "την άποψη του κ. Σιράκ για τις σχέσεις Ενωσης-Κύπρου δεν συμμερίστηκε ο επίτροπος Χ. Βαν Ντεν Μπρουκ ο οποίος επανέλαβε την κοινοτική δέσμευση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μετά τη λήξη της Διακυβερνητικής - ούτε επηρέασε την κρίση των ευρωβουλευτών, οι οποίοι αναμένεται σήμερα να εγκρίνουν την έκθεση Μέρτενς που επαναλαμβάνει την ίδια δέσμευση".

    [5] ΒΟΣΝΙΑ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "ταπείνωσαν το ΝΑΤΟ οι Σέρβοι", αναφέρει ότι "σε κρίσιμη καμπή εισέρχονται εκ νέου οι εξελίξεις στη Βοσνία, μετά τη στρατηγικής σημασίας νίκη των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, οι οποίες κατάφεραν να καταλάβουν χθες το μουσουλμανικό θύλακα της Σρεμπρένιτσα, παρά τον βομβαρδισμό των θέσεών τους από τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "η ταπείνωση των κυανοκράνων από τους Σέρβους θέτει τη διεθνή κοινότητα στο δίλημμα είτε της αποχώρησης από την πρώην Γιουγκοσλαβία είτε της δυναμικής λύσης με την άμεση εμπλοκή της στον πόλεμο εναντίον των Σέρβων. Ένα δίλημμα που φέρνει στην επιφάνεια τις διαφορές απόψεων και στόχων των μεγάλων δυνάμεων, που τις υποχρεώνει ουσιαστικά σε αδράνεια".

    Η ΝΙΚΗ έχει τίτλο "το μέλλον της ειρήνης περνάει από τη Σρεμπρένιτσα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι " Είναι η πρώτη φορά που καταργείται από έναν εκ των εμπολέμων, ένας "ασφαλής θύλακος" του Ο.Η.Ε.. Το ΝΑΤΟ, με τους νέους αυτούς βομβαρδισμούς κάνει από την πλευρά του απολύτως σαφές ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Βοσνία και δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση να δεχτεί οποιαδήποτε εξέλιξη χωρίς την καθοριστική του παρέμβαση. Η παρέμβαση αυτή είναι πια φανερό ότι κινείται όλο και πιο πολύ σε μια τροχιά άμεσης στρατιωτικής επέμβασης".

    [6] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε ανταπόκρισή της από τη Λευκωσία γράφει ότι "από έγκυρη πηγή έγινε γνωστό ότι αναμένεται στο τέλος του μηνός ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης για συνομιλίες με τον πρόεδρο Κληρίδη και τη στρατιωτική ηγεσία, για θέματα που αφορούν το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου. Κατά τις εδώ συνομιλίες Αρσένη θα συζητηθεί και το θέμα των κοινών ασκήσεων Ελλάδας-Κύπρου τον ερχόμενο Οκτώβριο. Επίσης θα συζητηθεί και η κατάσταση που δημιουργείται από τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες με την ανέγερση νέων στρατιωτικών έργων στη Λευκωσία".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "για τα οχυρωματικά έργα των Τούρκων πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς υπό την προεδρία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλ. Κληρίδη. Οπως επισημάνθηκε ήδη, η Κύπρος έχει αποφασίσει να τηρηθεί στάση αναμονής μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν αυτές αποβούν άκαρπες θα προχωρήσει σε αντίστοιχα έργα στην περιοχή ενώ μελετά και την οχύρωση υπηρεσιών θεμελιώδους σημασίας, όπως η αρχή τηλεπικοινωνιών, καθώς και τη μετακίνηση ορισμένων εγκαταστάσεών της. Στην Αγκυρα, βρίσκεται για επαφές με αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για το Κυπριακό κ. Τζέιμς Γουίλιαμς. Ο Αμερικανός συντονιστής αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα και την Αθήνα.

    [7] ΡΟΔΟΣ - ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα των συνομιλιών της συνάντησης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο υπό την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή τους, εξέφρασαν χθες το μεσημέρι οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών Ελί Νταγιάν και Χαλέμ Αλ Ζανούν αντίστοιχα. Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής που θα παρακολουθεί την εφαρμογή όσων θα συμφωνηθούν στη νέα καθοριστική συνάντηση που θα γίνει στις 25 Ιουλίου στη Γάζα. Ακόμα έγινε γνωστό ότι από μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα δοθεί οικονομική ενίσχυση ύψους 50 εκατομμυρίων ECU για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν σχέση με την διενέργεια εκλογών στην αυτοδιοικούμενη περιοχή".

    [8] ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΩΝΑΣΗ

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ με τίτλο "Η νύχτα των τιμών" γράφει ότι με μια λαμπρή τελετή στην Πνύκα, απονεμήθηκαν χθες βράδυ τα διεθνή βραβεία "Ωνάση" από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο. Ο κάθε βραβευμένος είπε τον δικό του συγκινητικό λόγο: ένα ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη επέλεξε ο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. κ. Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι (Διεθνές Βραβείο Ωνάση για τη Διεθνή Συνεννόηση και Κοινωνική Προσφορά). "Ζήτω η Ελλάς" αναφώνησε η Ζακλίν Ντε Ρομιγί (Βραβείο για τον Πολιτισμό). Ο Γιόργκ Ιμπέργκερ εξομολογήθηκε ότι το βραβείο για το Περιβάλλον που πήρε, του δίνει δύναμη και θάρρος να εντείνει τις προσπάθειές του. "Ας είναι προστάτης μας ο Απόλλωνας κι ας κάνει έτσι ώστε η πρόγνωσή μας όταν γίνεται να είναι καλοδεχούμενη από τους εκάστοτε Ατρείδες", είπε ο κ. Π. Βαρώτσος, που τιμήθηκε με το ίδιο βραβείο".

    ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν ότι όλοι οι τιμώμενοι "έκαναν εκτενείς αναφορές στις ομιλίες τους στους μεγάλους του ελληνικού πνεύματος".

    [9] ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ

    ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο "περίεργη σιωπή Μιλόσεβιτς", γράφουν ότι "ενόχληση και προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Αθήνα η αδιάφορη στάση της σερβικής πλευράς, η οποία αποφεύγει συστηματικά να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε στις ελληνοσερβικές σχέσεις με πρόσχημα τα θλιβερά επεισόδια στον τελικό του Ευρωμπάσκετ. Στο πλαίσιο αυτό η αναβολή (αν όχι ματαίωση) του ταξιδιού του υφυπουργού Πολιτισμού Γ. Λιάνη στο Βελιγράδι - μετά και την "απογοητευτική" επιστολή του Σέρβου ομολόγου του κ. Τσένκοβιτς - αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η απόφαση ελήφθη και σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου. Τα επεισόδια του Ευρωμπάσκετ αποτέλεσαν την αφορμή για την έκφραση της δυσφορίας της σερβικής πλευράς. Δυσφορία που προϋπήρχε λόγω της άρνησης της Ελλάδας τόσο στην ανανέωση της συμφωνίας παροχής διευκολύνσεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης όσο και της παροχής θεωρήσεων εισόδου για τους Σέρβους".

    [10] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "τη διαβεβαίωση ότι και ο φετινός προϋπολογισμός θα εκτελεστεί κανονικά, δίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος στον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο συναντάται το μεσημέρι. Αργότερα, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννο Παπαντωνίου και σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο της συζήτησης θα είναι η πορεία των μεγάλων αναπτυξιακών έργων. Ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να επισπευσθούν οι ρυθμοί απορρόφησης των εθνικών και κοινοτικών πόρων. Είναι σαφές ότι το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού εστιάζεται στην οικονομική πολιτική καθώς εκτιμά ότι από την πορεία της Οικονομίας θα κριθεί πρωτίστως η αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου".


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Wednesday, 12 July 1995 - 22:57:48