Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 25/07/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 25.7.95

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • [3] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΕΒΕΡΤ

  • [4] ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

  • [5] ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ - ΜΕΤΡΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 25/07/1995 (ΑΠΕ):

    Οι χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, προς τους πολιτικούς συντάκτες τους οποίους κάλεσε στο σπίτι του στην Εκάλη και κυρίως τα σημεία εκείνα που αφορούσαν στο ενδεχόμενο να πολιτευτεί η σύζυγός του, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων. Προβάλλονται επίσης οι θέσεις του κ. Α. Παπανδρέου για την κυβέρνηση και το κόμμα, για τους διαδόχους του, για τις επικρίσεις που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα η σύζυγός του, αλλά και για τις εκλογές όπως ακόμα και για το θέμα των Σκοπίων. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης στις πρώτες σελίδες και για τη βαθμολογία και τις βάσεις των Πανελλήνιων Εισαγωγικών Εξετάσεων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Θέση στα πρωτοσέλιδα έχει και η αποχώρηση του κ. Μιλτιάδη Εβερτ από τη χθεσινοβραδινή δεξίωση του κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου για τα 21 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Αναλυτικότερα στους τίτλους των πρώτων σελίδων τους οι εφημερίδες γράφουν:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δώρο στη Μιμή και το ΠΑΣΟΚ - Ο Ανδρέας την έχρισε πλέον και επίσημα διάδοχό του".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Υπεράνω όλων η Δήμητρα - Ανδρέας: Μην την αγγίζετε ΝΔ".

    Η ΑΥΓΗ: "Ψίχουλα και κάρβουνα - Μόνο 5 δις από 18,3 δις του προϋπολογισμού διατέθηκαν για τα δάση - Το κράτος θεωρεί σπατάλη ακόμη και τις μικρές δαπάνες για πυροπροστασία".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Να παραιτηθεί ο Ανδρέας - Αθλια και φασίζουσα προσπάθεια του Πρωθυπουργού να φιμώσει τον Τύπο και κατάπτυστα σενάρια για δήθεν 'κέντρα' που μεθοδεύουν το γκρέμισμα της κυβέρνησης".

    ΕΘΝΟΣ: "Θα στηρίξω τη Δήμητρα για βουλευτή - Ο Ανδρέας ανοίγει τα χαρτιά του, μιλάει για όλους και για όλα και αιφνιδιάζει".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στον μπουφέ χθες της Δημοκρατίας, νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες από την Χούντα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εχρισε διάδοχο τη Μιμή, ενώ βρίζει και απειλεί τον Τύπο, επειδή αποκαλύπτει τα αίσχη τους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η Μιμή μου πάνω απ' όλα - Στυλώνει τα πόδια του ο δεσπότης της Εκάλης - Δεν το κουνάω με τίποτα - Θα αναστατώσω το ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Οι βαθμοί επιτυχίας - τα 'κλειδιά' εισαγωγής στα ΑΕΙ είναι Α' Δέσμη 14,26 , Β' Δέσμη 17,27, Γ' Δέσμη 16,80, Δ' Δέσμη 16,35".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μαθηματικά και Χημεία εκδικούνται... Αποκαλύπτοντας τις αδυναμίες του συστήματος των Εξετάσεων".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Θέλουν να μας ρίξουν - ο Ανδρέας καταγγέλλει ανοιχτά τα μεγάλα εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα - 'Θα στηρίξω τη Δήμητρα, αν αποφασίσει να πολιτευθεί'".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Πρόσβαλε τη Δημοκρατία ο Εβερτ - Αποχώρησε από τη γιορτή της μεταπολίτευσης, επικαλούμενος ότι δεν πηγαίνει σε διασκεδάσεις τις ημέρες που υπάρχει εθνική τραγωδία εξαιτίας των πυρκαγιών".

    ΝΙΚΗ: "Ο Ακης είναι εδώ... Μιλάει για κυβέρνηση, διαδοχή και κόμμα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ρεσιτάλ εμπαιγμού από τον Πρωθυπουργό. Δηλώσεις εφ' όλης της ύλης χτες από τον Α. Παπανδρέου, όπου στηλίτευσε τα κακώς κείμενα της κυβερνητικής πολιτικής θεωρώντας παράλληλα αρκετά καλή την κυβέρνηση και το έργο της".

    [2] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Εκτενή αναφορά στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Παπανδρέου κάνουν όλες οι εφημερίδες στα πρωτοσέλιδά τους. "Χρίσμα στη Δήμητρα αναφέρει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνοντας ότι "ο Ανδρέας προανήγγειλε ουσιαστικά την υποψηφιότητά της". Σημειώνει επίσης η ίδια εφημερίδα τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι "είναι εκχυδαϊσμός η επίθεση του Τύπου κατά της Δήμητρας, επειδή έχει μια δυναμική προσωπικότητα" και πως προσωπική του εντύπωση είναι "ότι είναι αυτός ο κύριος στόχος".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ κάνει λόγο για "πρωθυπουργικό σόου στη βίλα και στημένη επίθεση δύναμης".

    Για τους διαδόχους του όπως γράφουν ΤΑ ΝΕΑ, ο Πρωθυπουργός δήλωσε "νομίζω πως κάνουν λάθος για τους ίδιους τους εαυτούς τους, διότι είναι δικαίωμα του καθενός και με την απόλυτη έγκρισή μου, είναι να προσπαθήσει να είναι διάδοχος. Το θεωρώ δικαίωμα και σεβαστό. Εκείνο που βλάπτει είναι ότι απασχολούνται μερικοί περισσότερο με το αύριο παρά με το σήμερα". Για το θέμα των Σκοπίων, ο Πρωθυπουργός είπε "ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τον όρο του Γκλιγκόροφ να άρει το εμπάργκο πριν υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για συμφωνία".

    [3] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΕΒΕΡΤ

    Εντονες αντιδράσεις από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς προκάλεσε η πρωτοφανής ενέργεια του κ. Μιλτιάδη Εβερτ χθες το βράδυ, αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ, σημειώνοντας ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος, εξέφρασε τη λύπη του, ενώ ο κ. Α. Παπανδρέου, τη χαρακτήρισε ως προσβολή στο πολίτευμα.

    Για το ίδιο θέμα η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει "καπηλεία... πυρκαγιάς, θέατρο Εβερτ στη δεξίωση. Αποχώρησε από τη γιορτή της Δημοκρατίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αφού αναφέρει ότι "έφυγε ο Εβερτ από τη δεξίωση και σύσσωμη η ηγεσία της ΝΔ", προσθέτει "πολιτικό χαστούκι στον Ανδρέα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ λέει ότι "άναψε φωτιές η αποχώρηση Εβερτ και έντονες οι αντιδράσεις των κομμάτων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προβάλει τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ, με τίτλο "Εβερτ: Οχι γλέντια πάνω στις στάχτες".

    [4] ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Αναλυτικά ρεπορτάζ και πίνακες κατά σχολή έχουν όλες οι σημερινές εφημερίδες με αφορμή τα στοιχεία για τις εισαγωγικές εξετάσεις στις ανώτατες και ανώτερες σχολές που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

    "Οι βάσεις στο ύψος του", γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο πρωτοσέλιδό του, ενώ ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά πως "ευνοούνται οι περσινοί" και σημειώνει ότι ρίχνουν το μέσο όρο Χημεία, Βιολογία και Πολιτική Οικονομία.

    Και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επίσης, αναφέρει ότι "αναμφισβήτητα σε 'κυρίαρχους του παιχνιδιού' αναδεικνύονται και πάλι οι υποψήφιοι παλαιότερων χρόνων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι το θεσμό κατοχύρωσης μαθημάτων θα καταλάβουν τις περισσότερες θέσεις στα ΑΕΙ.

    [5] ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ - ΜΕΤΡΑ

    Θέση επίσης στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων έχουν και οι δηλώσεις για τις πυρκαγιές όπως και οι εκτιμήσεις για τις συνέπειες από την καταστροφή του δάσους της Πεντέλης.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προβάλει δήλωση του υπουργού Γεωργίας κ. Μωραϊτη με τίτλο "Είμαστε ανοχύρωτοι στις φωτιές", ενώ η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει "ΣΟΣ επιστημόνων. Η φωτιά θα μας... πνίξει το χειμώνα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ έχει πρωτοσέλιδο τη δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με τίτλο "Ο Εβερτ για τις φωτιές. Εχουν ευθύνες, πρέπει να παραιτηθούν" και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "καθώς οι δασοπυροσβέστες προσπαθούσαν να σβήσουν χθες, τις τελευταίες φλόγες της λαίλαπας που μετέτρεψε σε σεληνιακό τοπίο το άλλοτε καταπράσινο δάσος της Πεντέλης, ανακύπτουν πολλά μεγάλα 'γιατί'".


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Tuesday, 25 July 1995 - 10:42:28