Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 28/07/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 28/7/1995

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΠΑΣΟΚ

  • [3] ΠΑΙΔΕΙΑ

  • [4] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [5] ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ - ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

  • [6] ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

  • [7] ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ

  • [8] ΠΟΝΤΙΚΙΑ - ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 28/07/1995 (ΑΠΕ):

    Η χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Ακη Τσοχατζόπουλο, όπου συζήτησαν για τις εξελίξεις στον κομματικό μηχανισμό, οι προτάσεις του υπουργού Παιδείας για τις αλλαγές στο θεσμό των συγγραμμάτων, την καθιέρωση "βιβλιοκάρτας" και στις αλλαγές τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η πορεία της οικονομίας, η τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας στα Ιωάννινα στις 25 Αυγούστου, η οποία θα ασχοληθεί με Βαλκανικά θέματα, η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να μην κτιστούν 68.265 στρέμματα δασικών εκτάσεων που ανήκουν σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ο εντοπισμός πρωτεϊνης ποντικού που διευκολύνουν στο αδυνάτισμα του ανθρώπου αποτελούν τους ειδησεογραφικούς άξονες των σημερινών εφημερίδων. Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Λύτρωση για τους παχύσαρκους - Τα ποντίκια έδειξαν το δρόμο - Θαυματουργή ορμόνη μειώνει το βάρος κατά 30% σε δεκαπέντε ημέρες".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κόλπο με τα αυθαίρετα που είχαν κτίσει στα καμένα δάση - εξαφάνισαν τις αεροφωτογραφίες".

    Η ΑΥΓΗ: "Διαπραγμάτευση Παπανδρέου - Στην Εκάλη χθες ο Α. Τσοχατζόπουλος, μετέφερε την κομματική δυσφορία - "Μονιμότητα" στον Ακη, εξασφάλιση της συζύγου του".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μαζεύουν υπογραφές - Ανταρσία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ εναντίον της Μιμής".

    ΕΘΝΟΣ: "Παγώνουν 72 οικοδομικοί συνεταιρισμοί - Προστασία σε 68.000 στρέμματα στην Αττική".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η Ελούντα πνίγει τον καημό του και αποτελεί απάντηση στους διαφωνούντες με την πολιτική του".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Διαλύουν την Παιδεία - εξισώνουν τους πλούσιους με τους φτωχούς φοιτητές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μυστικό τελεσίγραφο στον Ανδρέα - Κίνηση 24 Βουλευτών για τη διαδοχή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μία φυγή μας σώζει - Ελπίδα οι διακοπές των Αθηναίων - SOS από ΔΕΗ: Κατανάλωση ρεκόρ, τέθηκαν εκτός πέντε σταθμοί, από τύχη γλίτωσαν με μπλάκ άουτ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οικονομία σε άσπρο μαύρο... - Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαπιστώνει θετικά αποτελέσματα του σταθεροποιητικού προγράμματος, αλλά και καθυστέρηση στις διαρθρωτικές μεταβολές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Σε διατίμηση τα καύσιμα - Επιβάλλονται ανώτατες λιανικές τιμές αρχικά σε Χίο και Κεφαλλονιά για φρένο στα "τραστ" στην αισχροκέρδεια".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Θάνατος σκορπούσε γιατρός, σύμφωνα με πόρισμα - σοκ στο νοσοκομείο Μεταξά - έκανε πειραματικές επεμβάσεις σε ασθενείς και αφαιρούσε όργανα από μη καρκινοπαθείς".

    ΝΙΚΗ: "ΔΕΗ: δεν έχω ρεύμα - Εκτός λειτουργίας τέσσερις μονάδες - Ευθύνες στη διοίκηση".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ωμή πρόκληση σε βάρος των εργαζομένων από τους Γερμανούς ιδιοκτήτες του Πράκτικερ, που ξανακτύπησαν στη Λάρισα, υποχρεώνοντας σε εξάωρη απασχόληση, με παράλληλη μείωση των μισθών τους".

    [2] ΠΑΣΟΚ

    Συνάντηση δύο ωρών είχαν χθες ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου, με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Ακη Τσοχατζόπουλο, γράφουν οι εφημερίδες.

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι σε ελιγμό αναγκάζεται να καταφύγει ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις που συνάντησε στο Εκτελεστικό Γραφείο γιατί αποφάσισε από μόνος του να προχωρήσει σε αλλαγές στη σύνθεσή του, αλλά και για να διασκεδάσει τις άσχημες εντυπώσεις που προκάλεσε η ουσιαστική αναγγελία της βουλευτικής υποψηφιότητας της συζύγου του. Κατά τη χθεσινή συνάντηση, προσθέτει η εφημερίδα, κάλεσε το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ στην Εκάλη και τον διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, καθώς και ότι δεν θα γίνει καμία αλλαγή προσώπου στο Εκτελεστικό Γραφείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσθέτει η εφημερίδα, ο κ. Τσοχατζόπουλος συναντήθηκε πριν λίγες μέρες με τη Βάσω Παπανδρέου. Η κίνηση αυτή είναι ενδεικτική των ζυμώσεων που πραγματοποιούνται στο ΠΑΣΟΚ ενόψει των ανακατατάξεων που αναμένεται να εκδηλωθούν το Σεπτέμβριο.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι κυκλοφορεί "μανιφέστο - καταπέλτης" από χέρι σε χέρι και έχει ήδη υπογραφεί από δεκάδες βουλευτές για την αμαρτωλή αυλή της Εκάλης.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι τα βασικά σημεία του "μυστικού" υπομνήματος, που έχει ετοιμάσει μεγάλη ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αποκαλύπτει η εφημερίδα, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται αμείωτες οι εσωκομματικές διεργασίες αλλά και οι αντιδράσεις για την "υποψηφιότητα" της κ. Δήμητρας Λιάνη. Κατά τη χθεσινή συνάντηση Παπανδρέου-Τσοχατζόπουλου, προσθέτει η εφημερίδα, οι δύο τους τάχθηκαν κατά της (συζητούμενης πρόωρης προσφυγής σε εκλογές, και συμφώνησαν στην ανάγκη συνεννόησης των κορυφαίων στελεχών αλλά και κοινής συνάντησης με αντικείμενο την εξέταση της μελλοντικής πορείας και των προβλημάτων του ΠΑΣΟΚ.

    Διαλύθηκαν τα σύννεφα στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζει ο ΛΟΓΟΣ, και μετά τη δίωρη συνάντηση Ανδρέα-Ακη, με συζήτηση "εφόλης της ύλης" διαπιστώθηκε πλήρη συμφωνία για τις μελλοντικές αλλαγές.

    Τα ΝΕΑ αναφέρονται στο μανιφέστο 25 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ καθώς και στη συνάντηση τετ-α-τετ Ακη-Βάσως για τις εσωκομματικές εξελίξεις όπου συζήτησαν για τη διαδοχή αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ.

    [3] ΠΑΙΔΕΙΑ

    Οι προτάσεις του υπουργού Παιδείας Γιώργου Παπανδρέου, για αλλαγές στο θεσμό των συγγραμμάτων με την παράλληλη καθιέρωση "βιβλιοκάρτας" καθώς και οι αλλαγές αναφορικά με το σύστημα εισόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τις λεπτομέρειες των οποίων θα παρουσιάσει σήμερα, αποτελεί κεντρικό θέμα των εφημερίδων.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι διαλύουν την Παιδεία, εξισώνοντας τους πλούσιους με τους φτωχούς φοιτητές και ότι ο Γερο-Παπανδρέου, καθιέρωσε τη δωρεάν παιδεία και ο εγγονός του, την καταργεί.

    Το νέο σύστημα που προτείνει το υπουργείο Παιδείας, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ μεταξύ άλλων αναφέρεται σε εισαγωγή στα ΑΕΙ, με εθνικό απολυτήριο, ότι καταργούνται οι Δέσμες και ότι ο θεσμός θα ισχύσει από το 1999. Το υπουργείο προσθέτει η εφημερίδα, κατέληξε σ'αυτή την πρόταση η οποία θα αποτελέσει τη βάση διαλόγου.

    Το λόγο έχει σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου που θα προτείνει την κατάργηση των θεσμών και τη διεύρυνση του κύκλου των εξεταζόμενων μαθημάτων, γράφει η ΝΙΚΗ.

    [4] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Εκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαπιστώνει θετικά αποτελέσματα του σταθεροποιητικού προγράμματος αλλά και καθυστέρηση στις διαρθρωτικές μεταβολές γράφουν οι εφημερίδες.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι σειρά παρεμβάσεων, στην οικονομία, συνιστά στην κυβέρνηση το Δ.Ν.Τ. προκειμένου, όπως τονίζει στην ετήσια έκθεσή του να διατηρηθούν και να ενισχυθούν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος σταθεροποίησης και εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας.

    Ο ΛΟΓΟΣ, κάνει ευρεία αναφορά στην απόφαση του υπουργείου Εμπορίου να επιβάλει ανώτατες λιανικές τιμές καυσίμων αρχικά σε Χίο και Κεφαλλονιά προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια που έχει εκδηλωθεί.

    [5] ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ - ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

    Το ΕΘΝΟΣ, επισημαίνει ότι φρένο στην τσιμεντοποίηση των δασών της χώρας και ιδιαίτερα της Αττικής, βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Τα 68.265 στρέμματα δασικών εκτάσεων, που έχουν πουληθεί ως οικόπεδα σε 72 οικοδομικούς συνεταιρισμούς στην Αττική, δεν μπορούν πλέον να κτιστούν. Το κράτος για να αποζημιώσει τα μέλη των συνεταιρισμών, θα ανταλλάξει τις δασικές εκτάσεις με άλλες διαθέσιμες, που σε καμιά περίπτωση δεν θα βρίσκονται μέσα σε δάση.

    Κατέγραψαν από αέρος την αυθαιρεσία σε όλη σχεδόν την έκτασή της στο λεκανοπέδιο και κυρίως στις ζώνες υψηλής προστασίας (δασικές, καμένες, ή αναδασωτέες εκτάσεις), αλλά δεν δόθηκε η παραμικρή συνέχεια στην επιχείρηση αυτή επισημαίνει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. Τα συρτάρια των αρμόδιων υπηρεσιών γέμισαν με εκατοντάδες φωτογραφίες αυθαίρετων κτισμάτων που ξεφύτρωσαν στις ευαίσθητες περιοχές, όμως η εκστρατεία εναντίον τους έμεινε σχέδιο επί χάρτου λόγω ανοργανωσιάς και προχειρότητας στις πολεοδομίες προσθέτει η εφημερίδα.

    [6] ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

    Οι εφημερίδες αναφέρονται και στη μεγάλη πυρκαγιά στην ορεινή Ζήρια Αιγιαλείας που τέθηκε υπό έλεγχο χθες μετά από έξι μέρες προσπαθειών που κατέβαλαν επίγειες δασοπυροσβεστικές δυνάμεις και αεροσκάφη όπου αποτεφρώθηκαν περίπου 14.000 στρέμματα δασοκαλλιεργούμενης έκτασης.

    [7] ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ

    Θέμα των εφημερίδων αποτελεί και η συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, στις 25 Αυγούστου στα Ιωάννινα. Κατά τη συνάντηση, προσθέτουν οι εφημερίδες, θα συζητηθούν και θα επιλεγούν ενέργειες για την άρση των κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου, καθώς και για τα ενδωευρωπαικά οδικά δίκτυα. Για μια ακόμη φορά, προσθέτουν οι εφημερίδες, η Αθήνα εξέφρασε τη διαφωνία της με την απόφαση της Αμερικανικής Γερουσίας για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στη Βοσνία επιμένοντας ότι η λύση πρέπει να είναι πολιτική και διπλωματική.

    [8] ΠΟΝΤΙΚΙΑ - ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

    Κοινό θέμα αποτελεί για τις εφημερίδες η είδηση ότι εντοπίστηκε πρωτεϊνη ποντικιών που βοηθάει στο αδυνάτισμα του ανθρώπου. Τα ποντίκια έσφιξαν την ...ζώνη με πρωτεϊνη τους πραγματοποιούνται θαυματουργά αποτελέσματα πετυχαίνοντας λιγότερο βάρος έως 30% σε δύο εβδομάδες γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ. Σύμφωνα με την εφημερίδα το θέμα αφορά εκατομμύρια παχύσαρκους σε όλο τον κόσμο και η είδηση έχει κάνει το γύρο της γης για την ανακάλυψη του θαυματουργού χαπιού, το οποίο σε τέσσερα χρόνια θα είναι έτοιμο και η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία αγόρασε τα δικαιώματα.


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Friday, 28 July 1995 - 11:42:20