Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 01/08/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 1/8/1995

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Σκοπιανό

  • [3] Κύπρος

  • [4] Υπάλληλοι Δημοσίου

  • [5] Σπάτα


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 01/08/1995 (ΑΠΕ):

    Οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών για επίλυση των διαφορών Ελλάδας-πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας με την επίσκεψη του απεσταλμένου του Λευκού Οίκου, Μάθιου Νίμιτς, στα Σκόπια, η έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών - που δεν έχει ακόμα δοθεί επισήμως στη Λευκωσία - για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κατεχόμενο από τους Τούρκους τμήμα της Κύπρου, οι αντιδράσεις για σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Προεδρίας, που προβλέπει αποσυμφόρηση υπαλλήλων στο Δημόσιο Τομέα, καθώς και η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής κοινοπραξίας "Χόχτιφ", η οποία θα κατασκευάσει το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", στα Σπάτα, αποτελούν τους ειδησεογραφικούς άξονες πρωινών και απογευματινών εφημερίδων. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Απίστευτο σκάνδαλο - Πράσινη εταιρία οικοπεδοφάγων στη Λάρισα - Η προϊσταμένη της Πολεοδομίας έκοψε το δάσος σε οικόπεδα και τα πουλούσε".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Βραβείο ντροπής στην Ελλάδα. Εφθασε ως το κόκαλο η κρατική διαφθορά - Βασιλεύουν μίζες - Μπαξίσια".

    Η ΑΥΓΗ: "'Εθελουσίως' άνεργοι! - Σχέδιο Ποττάκη για την απομάκρυνση 50.000 δημοσίων υπαλλήλων - Η κυβέρνηση επιχειρεί να παρακάμψει τη νομιμότητα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ψάχνουν για τον Αρχηγό - Ολα είναι έτοιμα για το νέο κόμμα - Κορυφαία στελέχη απ'όλο το ιδεολογικό φάσμα και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής έτοιμοι να προσχωρήσουν στη νέα κίνηση που θ'αποτελέσει ταφόπλακα για το σημερινό πολιτικό κατεστημένο".

    ΕΘΝΟΣ: "Προτάσεις Ποττάκη με τρία σχέδια για τη μείωση των υπαλλήλων στο Δημόσιο - Οργισμένη αντίδραση από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ.".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Νέος άξονας πουλά τη Μακεδονία - Ο Α. Σαμαράς καταγγέλλει παρασκήνιο κυβερνήσεως - Νέας Δημοκρατίας - Ηνωμένων Πολιτειών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Συνυπεύθυνοι και οι 170 Βουλευτές, αναγνωρίζουν την ανικανότητα της κυβέρνησης και τα φαινόμενα παρακμής, αλλά μένουν στα λόγια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η αγωγή του αιώνα - Ο Τόλης Βοσκόπουλος ζητάει 11 δισεκατομμύρια από τη γυναίκα του - Δραματικό φινάλε για ένα μεγάλο έρωτα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ηλθε η ώρα για λύση με Σκόπια - Βαρυσήμαντη δήλωση Νίμιτς την ώρα που ο Γκλιγκόροφ εμφανίζεται να σκληραίνει - Επίθεση φιλίας Αρσένη από τη "Νόβα Μακεντόνια".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αντιδράσεις προκαλούν οι δικαστές - Νέα Δημοκρατία: Δεν μπορεί η κάθε εξουσία ν'αντιλαμβάνεται με τον δικό της τρόπο τη νομιμότητα".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Αποσυμφόρηση στο Δημόσιο - Πρώτο κίνητρο: Τρία χρόνια μισθοί χωρίς εργασία - Σφοδρή αντίδραση Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στις 'ιδέες' Ποττάκη για εθελουσία έξοδο υπαλλήλων".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Εισβολή από κυκλώματα αρχαιοκαπήλων - Κατασχέθηκαν 4.264 αρχαιότητες σε τρία χρόνια".

    ΝΙΚΗ: "Εκλογές σε δύο χρόνια - Ο Σκανδαλίδης τους έκοψε το βήχα - Το σενάριο δεν πουλάει".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σχέδιο κατάργησης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, σε εφαρμογή των αντιλαϊκών σχεδίων των Βρυξελλών".

    [2] Σκοπιανό

    Ηρθε η ώρα για λύση με τα Σκόπια δήλωσε ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Μάθιου Νίμιτς, κατά την επίσκεψή του χθες, πρώτη μέρα, στα Σκόπια και ότι οι δύο χώρες, Ελλάδα και πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας επιθυμούν να σημειωθεί πρόοδος, ενώ έχουν διατυπωθεί πολλές ιδέες και προτάσεις μέχρι τώρα, γράφουν οι εφημερίδες.

    Επικρατεί θερμό κλίμα με τα Σκόπια εν όψει "μυστικής συμφωνίας", υποστηρίζει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Βιάζεται ο Κλίντον να κλείσει το "Σκοπιανό", γράφει το ΕΘΝΟΣ.

    Ανευ ουσίας το ταξίδι του Αμερικανού μεσολαβητή στα Σκόπια και ανεπιθύμητος ο Νίμιτς λόγω Ελούντας, υποστηρίζει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίμιτς μεταφέρει στη σκοπιανή ηγεσία νέες προτάσεις για την άμεση επανάληψη του ελληνοσκοπιανού διαλόγου αν και ο Γκλιγκόροφ εμφανίστηκε χθες με ομιλία του σε συγκέντρωση να σκληραίνει τη στάση του. Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται και στην "επίθεση φιλίας" προς τα Σκόπια που έκανε με συνέντευξή του στη "Νόβα Μακεντόνια" ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος δήλωσε ότι αν είχε γίνει αποδεκτή η πρόταση Σάϊρους Βάνς για αλλαγή της σημαίας και τροποποίηση ορισμένων άρθρων του Συντάγματος εκ μέρους των Σκοπίων θα οδηγούσε στην ταυτόχρονη άρση των ελληνικών αντιμέτρων και θα διευκόλυνε τη συνέχιση του διαλόγου γύρω από το θέμα του ονόματος.

    Κίνηση που χαρακτηριζόταν ως "καλής θέλησης" από διπλωματικές πηγές αποτελεί η συνέντευξης του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμου Αρσένη, στην εφημερίδα των Σκοπίων "Νόβα Μακεντόνια" σχετικώς με τους όρους κάτω από τους οποίους θα μπορούσε να άρει η Ελλάδα το εμπάργκο, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ.

    [3] Κύπρος

    Σύμφωνα με έκθεση του Ο.Η.Ε., στην Καρπασία, το κατεχόμενο από τους Τούρκους τμήμα της Κύπρου. Η Ελλάδα αναστενάζει, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, όπου στην έκθεση του Οργανισμού περιγράφεται με μελανά χρώματα το δράματα των Ελληνοκυπρίων. Σύμφωνα με αποκάλυψη και έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που δεν έχει δοθεί ακόμη επισήμως στην κυπριακή κυβέρνηση, οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι στην Καρπασία ζουν για είκοσι τώρα χρόνια κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, υπό συνεχή διωγμό, με αποτέλεσμα πολλοί απ'αυτούς ν'αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, συνεχίζει η εφημερίδα, από τις 20.000 Ελληνοκύπριους, που διέμεναν στην Καρπασία μέχρι το 1976 έχουν απομείνει 519 και ο αριθμός τους μειώνεται κάθε χρόνο. Εκφράζεται, μάλιστα, ο φόβος ότι σε λίγα χρόνια δεν θα έχει απομείνει στην Καρπασία ούτε ένας Ελληνοκύπριος, ως αποτέλεσμα της πολιτικής του "εθνικού ξεκαθαρίσματος", που εφαρμόζουν η Αγκυρα και το καθεστώς Ντενκτάς, προσθέτει η εφημερίδα.

    "Χαστούκι" στους Τουρκοκύπριους, σύμφωνα με έκθεση του Ο.Η.Ε. για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γράφει το ΕΘΝΟΣ.

    [4] Υπάλληλοι Δημοσίου

    Τρία σχέδια για τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο επεξεργάζεται το υπουργείο Προεδρίας με στόχο την αποσυμφόρηση στο χώρο και ως πρώτο κίνητρο παρέχεται η μισθοδοσία στους αποχωρούντες επί τρία χρόνια χωρίς εργασία, γράφουν οι εφημερίδες.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι εξοργισμένος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ζήτησε την αποπομπή του υπουργού Προεδρίας, Γιάννη Ποττάκη, με την επιβεβαίωση της ύπαρξης σχεδίου εθελουσίας εξόδου 50.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο Τομέα. Η ίδια εφημερίδα προσθέτει ότι ο βουλευτής της ΝΔ, Αγγελος Μπρατάκος, με ερώτησή του στη Βουλή επισημαίνει ότι είναι απορίας άξιον το ότι η κυβέρνηση θέλει ν'αγνοεί τη συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

    Η ΑΥΓΗ αναφέρεται σε αντιδράσεις των εργαζομένων, αλλά και προβεβλημένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που προκλήθηκαν από τα σχέδια του υπουργού Προεδρίας. Εάν υλοποιηθεί το σχέδιο Ποττάκη θα οδηγήσει σε έκρηξη του αριθμού των ανέργων.

    Η τακτική της διοχέτευσης σχεδίων (οι "σκέψεις" του κ. Ποττάκη προβλήθηκαν σε πρωτοσέλιδο του "ΒΗΜΑΤΟΣ της Κυριακής" αποσκοπεί στη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης.

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι οι δυνατότητες για τον περιορισμό του Δημοσίου Τομέα, που αριθμεί 470.000 υπαλλήλους είναι πάνω κάτω: εθελουσία έξοδος, απαγόρευση των προσλήψεων επί σειρά ετών και πρόωρη συνταξιοδότηση.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι αναστάτωση προκάλεσαν στους δημοσίους υπαλλήλους τα νέα σχέδια του υπουργού Προεδρίας, των οποίων καταγγέλλουν Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και ΔΑΚΕ.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι για την εθελουσία έξοδο δίδονται κίνητρα προς τους δημοσίους υπαλλήλους, δεσμεύσεις για καταβολή μισθών επί τρία χρόνια και μετεκπαίδευσή τους ώστε να απορροφηθούν στον Ιδιωτικό Τομέα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει τις αλυσιδωτές αντιδράσεις, που εκδηλώθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στις εξαγγελίες Ποττάκη.

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρονται στη σκληρή επίθεση κατά Ποττάκη από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ., τα μέλη της οποίας "ούτε ν'ακούσουν για εθελουσία".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι γίνεται στο υπουργείο Προεδρίας μύλος με την έξοδο 50.000 δημοσίων υπαλλήλων.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρεται στη δήλωση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σύμφωνα με την οποία τα σχέδια του υπουργού Προεδρίας στοχεύουν στην παράκαμψη ακόμα και στην κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

    [5] Σπάτα

    Κοινό θέμα όλων των εφημερίδων αποτελεί η χθεσινή υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος", στα Σπάτα, μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του ομίλου "Χόχτιφ" χθες, το Ζάππειο. Οι συμβαλλόμενοι μιλούσαν με βεβαιότητα για ένα μεγάλο έργο, που θ' αναδείξει τη σημασία της Αθήνας στον τομέα των αερομεταφορών. Μετά την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή τα έργα θ' αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν ώστε το νέο αεροδρόμιο να παραδοθεί και ν' αρχίσει η λειτουργία του μέσα στο 2000.


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Tuesday, 1 August 1995 - 11:44:53