Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 02/08/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 2/8/1995

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Σκοπιανό

  • [3] Κύπρος - ΕΕ

  • [4] Ελληνοτουρκικά

  • [5] Θητεία

  • [6] Πρόωρες εκλογές - ΠΑΣΟΚ

  • [7] Δημόσιοι υπάλληλοι


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 02/08/1995 (ΑΠΕ):

    Οι ελληνικές θέσεις για εξομάλυνση των σχέσεων με τα Σκόπια, σύμφωνα με συνέντευξη του υπουργού Τύπου, Ευάγγελος Βενιζέλου, στη "Νόβα Μακεντόνια", η μη κατάργηση της αναβολής στρατού λόγω σπουδών, όπως διευκρινίστηκε σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το ότι θα ήταν αυτοκτονία οι πρόωρες εκλογές, όπως επισημαίνει σε συνέντευξής του ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και οι αντιπαραθέσεις που έχουν δημιουργηθεί με σκέψεις-σχέδια του υπουργείου Προεδρίας για εθελουσία έξοδο 50.000 υπαλλήλων και απορρόφησή τους από τον Ιδιωτικό Τομέα, είναι οι ειδησεογραφικοί άξονες των σημερινών πρωινών και απογευματινών εφημερίδων. Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες τους:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ράγισε η καρδιά του Τόλη Βοσκόπουλου: Δώστε πίσω την κόρη μου, τη χαρά μου - Δυόμισι μήνες του κρύβουν το παιδί, που το μεγάλωσε μόνος του".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σα... ζώα στοιβάζουν τους επιβάτες - απαράδεκτη η κατάσταση στα πλοία".

    Η ΑΥΓΗ: "Εντολή Μιλόσεβιτς στο Μλάντιτς: "Σταματήστε τον πόλεμο, αποδεχθείτε πολιτική λύση" - Παρακάμπτει τον Κάρατζιτς και απευθύνεται στον Ιζετμπέκοβιτς".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μέτωπο εντίμων κατά της Μιμής, την ώρα που το Εκτελεστικό Γραφείο καλεί τον Αντρέα σε συνάντηση... μετά τα μπάνια".

    ΕΘΝΟΣ: "Τρώνε τα καμένα δάση - Εκατόν πενήντα καταγγελίες την εβδομάδα στο υπουργείο Γεωργίας για καταπατήσεις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πιάστε την ΜΙΤ σας και ακούστε: Οι Ελληνες κρατούσαν τα... σπίρτα και οι Κούρδοι... τσίλιες, υποστηρίζει η προπαγάνδα της Αγκυρας για τις φωτιές σε δάση της Τουρκίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ποιά είναι τέλος πάντων η κυρία Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου;"

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βράχε καημέ μου! - Ενας ακρίτας πατέρας έξι παιδιών με 10.000 το μήνα φυλάει επί είκοσι χρόνια μόνος του το μεθοριακό φαρμακονήσι, που βρίσκεται μεταξύ Λέρου και Τουρκίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ασφαιρος πόλεμος για θητεία - Σάλος από δήλωση-παρεξήγηση του Αρσένη - Υπουργείο Εθνικής Αμυνας: Κίνητρα για στράτευση, όχι κατάργηση των αναβολών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αναθεώρηση αντικειμενικών κριτηρίων εισοδήματος για να είναι αποτελεσματικότερα και κατά το δυνατό δικαιότερα".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ακύρωσαν τα σενάρια Δήμητρα, Ακης, Αρσένης, Παπουτσής και άλλα στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για κατευθυνόμενες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον πρόωρες εκλογές".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τσιμπίδα για φόρους με 6.795 κομπιούτερ - Στον εισαγγελέα 3.747 περιπτώσεις για Φ.Π.Α.".

    ΝΙΚΗ: "Ανοχή τέλος - Αποφασιστική παρέμβαση Ανδρέα και Εκτελεστικού - Το ΠΑΣΟΚ δεν αντέχει άλλες γραφικότητες".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εξαπατούν τους εργαζόμενους στο Δημόσιο - Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταγγέλλει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις αναφορικά με την "εθελούσια" έξοδο.

    [2] Σκοπιανό

    Η Ελλάδα είναι έτοιμη να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τα Σκόπια, δίχως να έχει επιλυθεί εκ των προτέρων το πρόβλημα της ονομασίας και εφόσον ο Κίρο Γκλιγκόροφ προβεί στην αλλαγή της σημαίας και του Συντάγματος, επεσήμανε ο υπουργός Τύπου, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του προς τη "Νόβα Μακεντόνια", γράφουν οι εφημερίδες. Υπενθυμίζεται ότι η ίδια σκοπιανή εφημερίδα φιλοξενούσε στο χθεσινό της φύλλο συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμου Αρσένη.

    Αρσένης και Βενιζέλος "διευκολύνουν" τη λύση του Σκοπιανού και ακούν τα αμερικάνικα, σημειώνει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Με μυστικότητα οι επαφές Νίμιτς με Γκλιγκόροφ και Τσερβενκόφσκι στα Σκόπια, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, προσθέτοντας ότι οι Σκοπιανοί πιέζουν μέσω ΗΠΑ για άρση των ελληνικών αντιμέτρων με το επιχείρημα επέκτασης του πολέμου προς Νότον.

    Το ελληνικό δέλεαρ, όπως περιέχεται στη συνέντευξη του κ. Βενιζέλου στη σκοπιανή εφημερίδα είναι άρση του εμπάργκο, οικονομική και πολιτική υποστήριξη στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εάν αυτή υποχωρήσει στους τρεις όρους, ενώ μένει ανοικτό το όνομα, γράφει Η ΑΥΓΗ.

    Αντιδράσεις προκάλεσαν οι συνεντεύξεις Αρσένη-Βενιζέλου και ξέσπασε ξαφνικός "πόλεμος" για το Σκοπιανό, σημειώνει το ΕΘΝΟΣ.

    Εκλιπαρούν τον Γκλιγκόροφ... με συνεντεύξεις, ισχυρίζεται ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Δεν έπεισε τους Σκοπιανούς ο Νίμιτς, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, η οποία αναφέρεται και στη συνέντευξη Βενιζέλου, προσθέτοντας την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας για το "μικρό πακέτο".

    Ανυποχώρητος είναι ο Γκλιγκόροφ, ο οποίος αποδέχεται την έναρξη των συνομιλιών εάν προηγουμένως αρθεί το εμπάργκο, γράφουν η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Ο ΛΟΓΟΣ και η ΝΙΚΗ.

    Σε τοπίο στην ομίχλη έπεσε ο Νίμιτς στα Σκόπια, επισημαίνει η ΝΙΚΗ και ότι με τη συνέντευξη Βενιζέλου - Αρσένη στη "Νόβα Μακεντόνια" δίδονται "μαθήματα καλής γειτονίας προς τους Σκοπιανούς".

    Προσέγγιση με τα Σκόπια αποτελούν η συνέντευξη Βενιζέλου στη "Νόβα Μακεντόνια" και οι συζητήσεις Νίμιτς - Γκλιγκόροφ, σημειώνουν ΤΑ ΝΕΑ.

    Κουκούλωμα αμερικανικής έμπνευσης γίνεται για το Σκοπιανό, καθώς στα μέσα Σεπτέμβρη αναμένεται η έναρξη απευθείας συνομιλιών Αθήνας και Σκοπίων, οι οποίες, όμως, δεν πρόκειται να λύσουν οριστικά και τελεσίδικα το πρόβλημα της ονομασίας του νέου κράτους, υποστηρίζει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

    [3] Κύπρος - ΕΕ

    Ικανοποιημένη από τις προενταξιακές διαδικασίες για την είσοδο της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ωστόσο, εμμένει στην "ιδεαλιστική" άποψη ότι η προσέγγιση Αγκυρας - Ευρωπαϊκής Ενωσης θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, γράφουν οι εφημερίδες.

    Ο διευθυντής του γραφείου της ΕΕ για τη βόρεια Μεσόγειο και πρώην παρατηρητής της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για το Κυπριακό, Σέρζ Αμπού, σε συνέντευξή του χθες, μετά από κοινή σύσκεψη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων παραγόντων του Λονδίνου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η Κύπρος βρίσκεται οριστικά στο δρόμο της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Τόνισε, παράλληλα, ο κ. Αμπού ότι η απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε χώρας και πολύ περισσότερο της Τουρκίας, της οποίας οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν βελτιωθεί σημαντικά μέσω της διαδικασίας για την τελωνειακή ένωσή της, προσθέτουν η εφημερίδα.

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Με τον τίτλο "Πιάστε την ΜΙΤ σας και ακούστε" η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρεται στον ισχυρισμό της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ, που δημοσιεύτηκε στη "Μιλλιέτ", σύμφωνα με την οποία "πίσω από τις πυρκαγιές δασών στην Τουρκία βρίσκεται η Ελλάδα και ότι οι Ελληνες συνεργάζονται στο θέμα αυτό με το Κουρδικό Κόμμα". Στην έκθεση της ΜΙΤ, που δημοσιεύεται στην τουρκική εφημερίδα, αναφέρεται ότι "άτομο ελληνικής καταγωγής, που πήγε στην Τουρκία με σκάφος συνελήφθη ενώ έκανε σχέδια για εμπρησμούς στα δάση του Κουσάντασι", προσθέτει η ελληνική εφημερίδα.

    [5] Θητεία

    Θέμα των εφημερίδων αποτελεί και απόσπασμα συνέντευξης του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμου Αρσένη, στη "Νόβα Μακεντόνια", ότι "μελετάται να δοθούν κίνητρα ώστε οι νέοι να πηγαίνουν στο στρατό σε ηλικία 18 ή 19 ετών με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας". Υποχωρεί ο Αρσένης για τη στράτευση στα 18, γράφει Η ΑΥΓΗ.

    Βολές κατά Αρσένη για τη θητεία στα 18, σημειώνει το ΕΘΝΟΣ.

    Δεν καταργείται η αναβολή στρατού λόγω σπουδών, διευκρινίστηκε από το περιβάλλον του κ. Αρσένη ως ένα τελικό σχόλιο στο θόρυβο που δημιουργήθηκε περί υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Αν αποφασιστεί η στράτευση να γίνεται στα 18 θα επιδιωχθεί ο περιορισμός των αναβολών μόνο με κίνητρα και εθελοντικώς, διευκρινίστηκε από το υπουργείο, προσθέτει η εφημερίδα.

    [6] Πρόωρες εκλογές - ΠΑΣΟΚ

    Αυτοκτονία θα ήταν οι πρόωρες εκλογές, δηλώνει με συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, προσθέτοντας ότι η ενότητα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ζήτημα προθέσεων ορισμένων στελεχών, αλλά επιβάλλεται από τη συντριπτική πλειοψηφία της δημοκρατικής παράταξης. Ολα τα ηγετικά στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης θεωρούν καταστροφή τις πρόωρες εκλογές, σημειώνει σε άλλη σελίδα η ίδια εφημερίδα.

    Αποφασισμένοι να "φάνε" τη Δήμητρα και τους εκατό φθάνουν οι Βουλευτές που εγκρίνουν το μανιφέστο των είκοσι πέντε, σημειώνει Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ.

    Εξαλλοι στο ΠΑΣΟΚ με τα σενάρια, ενώ η Δήμητρα Λιάνη δε διαψεύδει υποψηφιότητα, γράφει Η ΑΥΓΗ.

    Ακύρωσαν τα σενάρια για κατευθυνόμενες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον πρόωρες εκλογές η Δήμητρα, καθώς και οι Ακης, Αρσένης, Παπουτσής και άλλα στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, γράφει Ο ΛΟΓΟΣ.

    Οι "γραφικοί" υπονομεύουν το Κίνημα, επισημαίνει η ΝΙΚΗ.

    Πέφτουν οι τόνοι στο ΠΑΣΟΚ, σημειώνουν ΤΑ ΝΕΑ, προσθέτοντας ότι Βουλευτές και στελέχη δε σχολιάζουν την ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Δήμητρας Παπανδρέου.

    Η κυβερνητική εικόνα προβληματίζει και προτάσεις ετοιμάζουν τα μέλη του Εκτελεστικού, γράφει το ΕΘΝΟΣ, προσθέτοντας ότι ανοιχτή "πληγή" παραμένει η υποψηφιότητα της Δήμητρας.

    Η Δήμητρα ρυθμιστής πολιτικών εξελίξεων, η οποία με επιστολή της σε εφημερίδα δηλώνει ότι δεν πιέζει τον Αντρέα για πρόωρες εκλογές, υποστηρίζει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    [7] Δημόσιοι υπάλληλοι

    Αντιπαραθέσεις έχει δημιουργήσει σ'όλο το εύρος της πολιτικής σκηνής κάποιες σκέψεις του υπουργού Προεδρίας για εθελουσία έξοδο δημοσίων υπαλλήλων και απορρόφησή τους από τον Ιδιωτικό Τομέα. Ζητούν το κεφάλι του Ποττάκη υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της εθελουσίας εξόδου, υποστηρίζουν ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ και η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Πανταχόθεν βαλλόμενος ο Γιάννης Ποττάκης για την εθελουσία, γράφει Η ΑΥΓΗ, ενώ επιμένει ο Ποττάκης στη μείωση των υπαλλήλων, ενώ ξεσπά θύελλα αντιδράσεων, προσθέτει το ΕΘΝΟΣ.

    "Πυρ ομαδόν" για την εθελουσία από Α.Δ.Ε.Δ.Υ. - Αντιπολίτευση και Γιαννόπουλο, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Πυρά ομαδόν κατά Ποττάκη από κόμματα και Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για την "εθελουσία έξοδο", γράφουν η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Ο Ποττάκης στο μάτι του κυκλώνα, καθώς άναψε φωτιά στα καλά καθούμενα και ότι ζήτησε την παραίτησή του ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος, υποστηρίζει η ΝΙΚΗ.

    Βολές και μέσα από το ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο εθελουσίας εξόδου, επισημαίνουν ΤΑ ΝΕΑ.

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος καταγγέλλει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, με τις οποίες εξαπατούν τους εργαζομένους στο Δημόσιο, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να παρακάμψει το Σύνταγμα για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, υποστηρίζει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Wednesday, 2 August 1995 - 10:58:33