Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 03/08/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 3/8/1995

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Σκοπιανό

  • [3] Δημόσιοι υπάλληλοι

  • [4] Φυσικό αέριο


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 03/08/1995 (ΑΠΕ):

    Οι συνομιλίες του απεσταλμένου του Λευκού Οίκου, Μάθιου Νίμιτς, στα Σκόπια, η προειδοποίηση του κοινοτικού εκπροσώπου, Χρήστου Παπουτσή ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χάσει σοβαρά κοινοτικά κονδύλια σε σχέση με το έργο εγκατάστασης και διανομής του φυσικού αερίου και η αντιπαράθεση που έχει σημειωθεί για τις σκέψεις - σχέδιο του υπουργείου Προεδρίας για εθελουσία έξοδο από το Δημόσιο περίπου 50.000 υπαλλήλων και απορρόφησή τους από τον Ιδιωτικό Τομέα, είναι οι ειδησεογραφικοί άξονες των σημερινών πρωινών και απογευματινών εφημερίδων. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κράτος αφασία και καλοκαίρι - κόλαση με χάος στα λιμάνια και στα αεροδρόμια, με λουκέτο στο Δημόσιο και τις πόλεις να είναι έρμαιες των διαρρηκτών".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πασάδες με τα λεφτά μας - Να πόσα σπατάλησαν στις Κάνες με το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού και της 50μελούς ακολουθίας του για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Η ΑΥΓΗ: "Ευρωθέμα η κρίση στο ΠΑΣΟΚ. Ο επίτροπος Χρήστος Παπουτσής κατά του Κώστα Σημίτη - Σύγκρουση με αφορμή το φυσικό αέριο".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Αγριος καυγάς Μιμής - Λιβάνη - Ο Απόστολος Κακλαμάνης ανέλαβε να σταματήσει την ανταρσία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ".

    ΕΘΝΟΣ: "Στιλέτο Παπουτσή στο Σημίτη - Νέες φωτιές στο ΠΑΣΟΚ - Κατηγορίες για καθυστέρηση του έργου φυσικού αερίου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η ξεφτίλα των ΜΜΕ για τον Τόλη - και μετά παραπονούνται για την πτώση του Τύπου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ψεύτες και σαμποτέρ, σύμφωνα με έκθεση-σόκ του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους - Σαμποτάρουν τη χώρα οι ανίκανοι υπουργοί του Παπανδρέου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "20 δισεκατομμύρια δώρο από Ε.Ο.Κ. στους μικρομεσαίους - Από Σεπτέμβριο η διανομή - Ποιοί το δικαιούνται".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Παπουτσής καρφώνει Σημίτη για αμέλεια στο φυσικό αέριο - Και μέσω Ε.Ο.Κ. η εσωκομματική διαμάχη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εκτεταμένη φοροκλοπή μέσω του Φ.Π.Α. - Το υπουργείο Οικονομικών θ' ανακοινώσει συγκεκριμένα στοιχεία την επόμενη εβδομάδα".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Αναψε φωτιές ο Γιάννης Ποττάκης - Διέξοδο και Ρήξη στη χθεσινή συνάντηση με την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. - Με απεργιακές κινητοποιήσεις για τις εθελούσιες εξόδους απειλούν οι δημόσιοι υπάλληλοι".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Θύματα οι ΙΧήδες στα θέρετρα - Ξεπέρασαν τις 13 δραχμές τα "καπέλα" στη βενζίνη".

    ΝΙΚΗ: "Που πάς καραβάκι με τόσο λαό... Ασυνείδητοι πλοιοκτήτες και πράκτορες - Κατσιφάρα πάρε μέτρα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Τροπολογία - βόμβα για χιλιάδες πτωχούς αγρότες - Αποκλείουν την αγροτιά από το μητρώο αγροτών".

    [2] Σκοπιανό

    Την αισιοδοξία του ότι η ελληνοσκοπιανή διαφορά θα επιλυθεί σύντομα, εξέφρασε ο Αμερικανός διαπραγματευτής για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό σκοπιανό κανάλι "Α1" μετά το τέλος των συνομιλιών του με τον Κίρο Γκλιγκόροφ και την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, γράφουν οι εφημερίδες. Χάσαμε και το όνομα με τα Σκόπια. Οι Σκοπιανοί το γιορτάζουν, ενώ η κυβέρνηση παραθερίζει και έχει αποδεχθεί το σύνθετο όνομα με τη μορφή Σλαβομακεδονία ή Νοβαμακεδονία και απομένουν μόνο οι λεπτομέρειες για την ανακοίνωση της συμφωνίας, που έχουν ετοιμάσει οι Αμερικανοί, υποστηρίζει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Μυστική συμφωνία με το Γκλιγκόροφ κρύβεται πίσω από την αισιοδοξία του Νίμιτς, ενώ προετοιμάζεται η άρση των μέτρων και αντιμέτρων από τα Σκόπια και την Αθήνα, υποστηρίζει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Ενώ η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο εμπάργκο, αισιόδοξος εμφανίζεται ο Νίμιτς και αδιάλλακτος ο Γκλιγκόροφ, γράφει το ΕΘΝΟΣ.

    Ικανοποιημένος ο Νίμιτς από τις συνομιλίες... κερδίσαμε τη μάχη του ονόματος, λένε οι Σκοπιανοί, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Ξεχείλισε από αισιοδοξία ο Νίμιτς, επιμένοντας ότι μετά τις συνομιλίες προέκυψε μεγαλύτερη προσέγγιση των θέσεων Αθήνας - Σκοπίων και αναμένει λύση σύντομα, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρέπει ν' ασκηθούν στα Σκόπια οι πιέσεις του Ο.Η.Ε..

    Λύση βλέπει ο Νίμιτς μετά τις συνομιλίες του με τη σκοπιανή ηγεσία, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ.

    Σε μικρό πακέτο η υπόθεση των Σκοπίων, ενώ ενισχύονται οι ενδείξεις πώς Αθήνα και Σκόπια υπό την καθοδήγηση της Ουάσιγκτον, προετοιμάζονται ν' αφήσουν μία επικίνδυνη εκκρεμότητα στις μεταξύ τους σχέσεις, γράφει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

    [3] Δημόσιοι υπάλληλοι

    Στο προσκήνιο της δημοσιότητας βρίσκονται οι σκέψεις - σχέδιο του υπουργού Προεδρίας, Γιάννη Ποττάκη, για εθελουσία έξοδο περίπου 50.000 δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι θ' απορροφηθούν από τον Ιδιωτικό Τομέα. Ο κ. Ποττάκης διαβεβαίωσε την Α.Δ.Ε.Δ.Υ., χθες, ότι σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Πάντως, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αντιδρά στο ενδεχόμενο εφαρμογής της εθελουσίας εξόδου, γράφουν οι εφημερίδες.

    Κομματικό παιχνίδι αποτελεί η "εθελουσία έξοδος" των δημοσίων υπαλλήλων, υποστηρίζει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Σε απομόνωση ο Ποττάκης από Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Τα σχέδια Ποττάκη για την "εθελουσία έξοδο" αποτελούν κομματική είσοδο, γράφει Η ΑΥΓΗ, ενώ το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι σημειώθηκε ρήξη Ποττάκη με την Α.Δ.Ε.Δ.Υ..

    "Παράθυρο" για παράκαμψη της μονιμότητας η εθελουσία έξοδος, υποστηρίζει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ.

    Ευρύτερο είναι το σχέδιο αλλαγών παρά την αντίδραση Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και κομμάτων, γράφει Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Αδιέξοδο και ρήξη στη χθεσινή συνάντηση με την Α.Δ.Ε.Δ.Υ., γράφει ο ΛΟΓΟΣ.

    Αμετακίνητος και προκλητικός ο Γιάννης Ποττάκης για το σχέδιο, υποστηρίζει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

    [4] Φυσικό αέριο

    Σημαντικούς κοινοτικούς πόρους κινδυνεύει να χάσει η Ελλάδα επειδή δεν έχει ακόμη υιοθετήσει σχέδιο νόμου για τη χρηματοδότηση έργων που θα επιτρέψουν την εισαγωγή και διανομή φυσικού αερίου στη χώρα παρά το γεγονός ότι έχουν μεσολαβήσει πολλοί μήνες αναβολών και καθυστερήσεων, γράφουν οι εφημερίδες.

    Εθνικό έγκλημα - χάνουμε σημαντικά κοινοτικά κονδύλια, σημειώνει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, προσθέτοντας ότι ο κοινοτικός επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής με επιστολή του τα... σέρνει στον υπουργό Εμπορίου - Βιομηχανίας - Ενέργειας, Κώστα Σημίτη και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

    Εκθέτει διεθνώς τη χώρα και θέτει σε κίνδυνο μείζονος σημασίας οικονομικά προγράμματα, πλέον, η αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ μετά τη χθεσινή διαμάχη μεταξύ Παπούτση-Σημίτη για το θέμα του φυσικού αερίου, γράφει Η ΑΥΓΗ, προσθέτοντας ότι καθίσταται πλέον "Ευρωθέμα η κρίση στο ΠΑΣΟΚ".

    Νέες φωτιές στο ΠΑΣΟΚ ανάβει η επιστολή Παπουτσή για καθυστέρηση του έργου φυσικού αερίου, σημειώνει το ΕΘΝΟΣ.

    Χτύπημα στο Σημίτη μέσω Κοινότητας χαρακτηρίζει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ την επιστολή Παπουτσή.

    Παπουτσής... επιπλήττει Σημίτη για την καθυστέρηση του νομοσχεδίου περί φυσικού αερίου, γράφει Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    Σύγκρουση Παπουτσή - Σημίτη με αφορμή το αέριο, σημειώνουν ΤΑ ΝΕΑ.


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Thursday, 3 August 1995 - 10:57:57